- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brian 5
csendes tag
Nekem az lenne a gondom hogy mióta 5.1-es hangfalam van, azóta nem megy a mikrofonom.
Már vettem kettőt is, gondolván hogy biztos szar. Megpróbáltam minden féle bekötési kombinációt, a helyestől kezdve a legelképzelhetetlenig, de semmi.
Tudna vki segíteni? -
Batman2
őstag
Hi
Tényleg, ez már feltünk nekem is, hogy a lapodon a vezetőcsíkok nem vörösek!
Ezek szerint még ónoztad is?
Az a gyantás, alkoholos dolog micsoda?
Alkoholban oldott gyantába belemártod az egész lapot, vagy hogy csinálod?
Azon már én is többszőr gondolkodtam, hogy a kezdetben gyönyörűen fénylő rézfelület idővel lemattul és bebarnul, ez ellen valamit kellene tenni.
Mit javasolsz?
Üdv.: -
gabor128
aktív tag
''Na ez az egyik:
http://www.q-tech.hu/''
Megnéztem az oldalt.
Itt elég sok minden van, de ipari jellegü dolgok.
Nekem olyan cég kellene, ahol kis tételben lehet vásárolni alkatrészeket. Pl.motorokat.
Tulajdonképpen ez finommechanikához kellene. Kicsit robottechnikai jellegü.
Pl. karok mozgatása. De mindez kis méretben.
Ja!
Találtam egy ilyet:[link]
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
válasz
gabor128 #2074 üzenetére
Hali!
Csak a rend kedvéért :
- 7805 -->+5V stab IC
- 7905 --> -5V stab IC
- 7812 --> +12V stab IC
- 7912 --> -12V stab IC
A 78XX sorozat a + stabilizátoroké, a 79XX pedig a - stabilizátoroké.
Általában ezeknek az IC-knek 2,5-3V-tal nagyobb feszültség kell a bemeneten, mint a kimeneti feszültség.
LED-eket pedig nem célszerű előtét ellenállás nélkül csak úgy sorba kötögetni
golyani: a Quad 405 jó kis kapcsolás - sok fajta félvezetővel nagyszerűen üzemel. Az egyetlen dolog amin kiakadtam, hogy egyik ismerősöm nem kapott az eredeti kapcsolás szerinti ( amit Te linkeltél az az Urbánék féle felújított kapcsolás ) 709-es OPA-t, helyette 741-et használt - na ez masszívan felejthető volt a régi kapcsolásban, egyszerűen nem illik bele, mert sz@rok az adatai...
Az ebben használt NE5534 viszont kellően kis zajú, tehát a végeredmény egy kellemes hangú, jó kis erősítő lesz
[Szerkesztve] -
gabor128
aktív tag
googléval kerestem már, de nem találtam megfelelöt.
Conradnal nincs. Lomexnel nincs.
Otthon meg nincs mini rc, meg annak a motorja nagyobb, mint ami kéne.
[Szerkesztve] -
gabor128
aktív tag
Üdv!
Tudtok olyan helyet Bp-en, ahol nagyon pici mikro-motorokat lehet venni, esetleg áttétellel, vagy létetőket hajtásokhoz.
Speciel nekem arra kéne, hogy 10-90fokot forduljon, oda vissza, minél kisebb legyen max. 1cm Q, és törpe feszröl menjen!
Köszi. -
And
veterán
(radioamator vagy/voltal?)
Csak voltam, mert már évek óta nem tartanak amatőr találkozókon kihelyezett vizsgákat, az A-s fokozatú (kezdő) engedélyt meg anno nem akarták meghosszabbítani, tovább kellett volna lépni. Errefelé amúgy sem volt az a nagy pezsgés. Úgyhogy maradt a cb-s fónia (meg néha packet, az URH-val ellentétben ott jó távoli dx-eket is be lehetett gyűjteni), manapság meg inkább csak pmr meg wlan.
#2087: Én is épp azzal küzdöttem a minap, az előbbi pcb-n is van egy 3 opamp-os chopperes (ICL7650) kivitel. A jó öreg MicroSim Schematics eval-verziójával szimuláltam alap 741-esekkel, de - úgy néz ki - bevált. Ez a próbaverzió meg csomópontok száma alapján korlátoz, úgyhogy körítéstől függően 4-5 db. műv.erősítőnél többet nem enged, de annyi elég volt, csak mindig más részletet kellett összerakni.. -
LukE
veterán
mar semmi. Masik 324 modellel mukodik.
Azert lenne egy kerdesem: Tina kepes lemodellezni az alap instrumentation amplifier-t (hogy mondjak ezt magyarul?) 2 diff. erositot meg hajnaldo analizalni, ennel meg nyavajog, hogy tul nagy neki az aramkor.
(analog devices LM124 adatlap 16. oldal tetejen levo aramkort akarom megetetni vele)
vagy inkabb setaljak el a rozsa utcaig nehany AD627-ert, es mindenki boldog?
vagy rakjak ossze egy sima diff.erositot, mert ugyis 0V koruli a jel?
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
Levilagitassal nem probalkoztam, de az eagle light altal engedett meretben vasalni meg egesz jol lehet. A ket fel rogzitese elott kell szoszolni egy darabig az ablak elott, de altalaban hasznalhato. Persze atkoteseket eleg nagy atmerojure szoktam hagyni pont az elcsuszasok miatt.
eloszor az tunt fol, hogy milyen jo a 1206 (0805-ot pakolok, az kevesebb helyet foglal, es meg kezelheto), mert elfer alattuk nehany vezetosav. Aztan csak foltunt a sok ''0''
(radioamator vagy/voltal?)
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
kovacstibor79 #2080 üzenetére
Ja, saját terv (tervezés volt vagy két hétvége, az elkészítés meg egy óra..). Egy csomó cucc helye kötött volt a panelen, ezért van az, hogy a felületre pakolt alkatrészek nagy része 0Ω.
#2082: igen, erről beszéltem. Pedig a panel kétoldalas volt, de akkor meg köthettem volna át. Csináltam már olyat is, pl. a Propic2-égető paneljét, de az sem tűnt sokkal jobb módszernek, ráadásul akadt egy kis elcsúszás a két réteg között..
Mod: igen, kémiai ónozó, az a Wolf's TN-akárhányas, de nem egy csúcs. A forrasztást megkönnyíti, de csak nagyon vékony rétegben kerül fel az ón, akár a krokodilcsipesz foga is le tudja kaparni, ha erősebben teszed oda. Ráadásul idővel kissé elszíneződik, csúnya lesz. Lehet, hogy a sima denszeszben oldott gyantával jobban jártam volna.
[Szerkesztve] -
SEK3
tag
húú -köszi most egy életre el leszek ezekkel az infókkal
Amúgy nem akarok ilyet csinálni csak a fantáziám nem hagyott békibe
A led specielle ez itten--->[link]
Adaptert, vagy elemet használok hozzá, ez csak azért érdekelt, mert mondjuk ha ''tér''megvilágítási célból használnám, akkor nem halmozhatok mindenhova adaptert
Jól tudom azt, hogy: transzformátornál AC ből AC és adapternél AC ből DC? -
LukE
veterán
-
golyani
őstag
válasz
kovacstibor79 #2079 üzenetére
miskolcon udsz esetle gilyne boltot? mint a RET?
és kb-ra mennyi lehet a két csatorna + doboz+ csatik? -
golyani
őstag
fú b***ki e zszép. énsose tok ilyet csinálni.
kérdés:
egy Quad 405-ös cuccot nehéz összehozni? gondoltam rá h kéne vmi erőlködőt csinálni ilyen kertipartykhoz,szalonázáshoz meg local partykhoz és ez épp elég lenne.
menyibe fájna?
illetve az itt linkelt kapcsolásból akkor 2 kell építeni vagy ez egy stereo?
[link]
ebbőlni.
ja és ilyen dobozta amibe esztétikusan bele tom rakni olyat hol szerzek? -
gabor128
aktív tag
www.datasheet.in
vagy
www.datasheetcatalog.com -
gabor128
aktív tag
A félvezetőknek, így a LED-nek is dinamikus ellenállása van. A karakterisztikából adódóan.
A másik, hogy az lenne a legegyszerűbb, ha vennél egy adaptert, abban már van trafo, egyenirányítás, meg máshoz is tudod használni. Meg veszel stabilizálókat(asszem78912->+12V,78905->+5V). A LED-eket meg vegyes elrendezésben rakd. pl. 2x6, 3x4.
Igy lenne 3x4 db led-> 4x3V=12V. Az adapterek 3-12V-ig tudnak, persze fokozatok vannak. Terheletlenül nagyobb a fesz a kimeneten. A stabilizátoroknak, meg nagyobb fesz kell, mint amire szabályozol (ez egy 3 lábu alkatrész, nézd meg az adatlapját). -
And
veterán
válasz
Batman2 #2072 üzenetére
..Nem is állítottam.
Nyáktéma, hétvégi termés: [link].
Ez a C*nrad-os fotolakkal kezelt nyák elsőre bevált (eredetileg kétoldalas, üvegszálas, 60x100 mm-es, <400 local creditért). Ez azért meglepő, mert egyébként sokat szoktam küzdeni a P20-as lakk felvitelével és kiszárításával, meg a levilágítással. -
Batman2
őstag
Ez tény!
Én ugyan használok így két fehér LEDet (az átalakított, LEDes modellvasúti kocsiban), de azok csak kb. 5-7mA-ig vannak kihajtva. Ennél nem igen várható az, hogy vészesen megnövekedjen a felvett áram. Egyébként gondoltam arra is, hogy egy-egy ellenállást is beteszek a biztonság kedvéért, de azt elhagytam, mivel úgyis gyengén van csak hajtva.
Megy stabilan!
Üdv.:
Ui.:Amit leírtam, azt csak a kollega tájékoztatására írtam, nem szentírás és nem isfelvágásból tettem! -
Batman2
őstag
Hi
Nem rég volt szó nyák készítésről.
Itt van egy nyák, amit én készítettem az általam leírt hagyományos, egyszerű módon.
Tervezés, átmásolás, vagy indigózás és markeres kihúzás, festés, maratás, festék lemosás, és az eredmény: [link]
Biztos, hogy nem a legszebb és van modernebb módszer is, de szerintem azért elég jól nézki így is. És még lehet vékonyabb vonalakat is készíteni, ha szükséges, bár a festékem sajnos könnyen sérül, pláne a vékonyabbaknál.
LukE
veterán
-
Ja no
aktív tag
válasz
Batman2 #2063 üzenetére
ha ''feszre'' állítod a ledeket, akkor egyazon gyártó sorozatán belül is 25-30%-os áramfelvétel mutatkozik, tehát az ellenállás elhagyása nem kifejezetten célszerű.
(impulzusban annyira nem gáz, én pirosat használok kb 3,1V-ról. Kevesebb mint 10msec-ig világít és azt is csak kb 5sec-enként.)
(And megelőzött 10 másodperccel...)
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
Batman2 #2062 üzenetére
''Ha arra gondolsz, hogy a LEDek soros kötésben nem egyforma terhelést kapnak, mivel az ellenállásuk sem teljesen egyforma [..]''
Szerintem volt már erről szó: a ledeknek nincs állandó ellenállásuk. Ez pont azért van, mert a nyitófeszültségük közelében meglehetősen meredek áramváltozás figyelhető meg rajtuk. Példa: (nem konkrét) kék led, 3.5V-on 4mA, 3.8V-on 20mA nyitóáram folyik rajta. Első esetben a helyettesítő DC-ellenállás 875 Ohm, a másodikban már csak 190. Ez a változás pedig teljesen természetes dolog nyitóirányban minden diódára, nem csak a ledekre.
''akkor az ellen az lehet a megoldás, hogy a fő, előtét ellenálláson kívül, még kisebb (10-ed, 20-ad akkora) ellenállásokat is beteszünk az egyes LEDek közé.''
Ezeknek a plusz kisértékű ellenállásoknak szerintem semmi haszna sem volna. A kapcsolás mindenképpen soros marad, vagyis mindenképp ugyanakkora áramerősség folyik az egész körben. A ledeken eső nyitófeszültség természetesen ettől még szórhat, nem lesz teljesen egyforma, de az áram igen! A ledek fényereje meg gyakorlatilag egyenesen arányos a nyitóáramukkal, ezért hiába lesz minden sorbakötött példány nyitófeszültsége más és más, a fényerejük egyforma lesz (ezért lehet sorbakötni akármilyen színű és típusú ledeket: ha a közös áram nem haladja meg egyiknek sem a maximumát, nem lesz gond, mindegyik szépen világítani fog). A feszültségeloszláson meg a sok kis ellenállás sem javítana semmit: az áramkör szempontjából azok külön-külön nem számítanak (''elosztott paraméterű'' ellenállást kapnál), csak az összegük.
''Mondjuk egy adott feszültségre beállított feszültségstabilizátor IC-ról, vagy stabil tápegységről lehet közvetlenül is hajtani (pl. LM317 lin. fesz. reg. IC)''
Ezt meg azért nem érdemes elkövetni, mert hiába lesz stabil a ledek tápfeszültsége, a nyitóáram nem csak attól függ, hanem pl. a hőmérséklettől is. (Ráadásul a hőmérséklet növekedésével az adott áramhoz tartozó nyitófesz. csökken, tehát ha azt stabilan tartod, az áram szépen növekedni fog a hőmérséklet emelkedésével. Márpedig a led üzem közben melegszik..) -
Batman2
őstag
Ja és tovább folytatva a dolgot,
az eltérő színű LEDeknek eltérő a nyitófeszültségük és az üzemi feszültségük is.
Piros: 1,65V min.-1,88V max., zöld: 1,9-2,2V, sárga: 2,0-2,4V, kék: 2,9-3,4V, fehér: 2,8-3,25V
Ezek az értékek gyártönként és típusonként változnak, de nagyjából ezen tartományokban mozognak. Attól is függenek, hogy az adott LEDet mekkora árammal lehet terhelni. Az általam megadott tartományok, föként a 20mA terhelhetőségűekre jellemzőek. Vannak még 2mA-esek is, ezek inkább az egyes tartományok alsó részén találhatóak és vannak több típ-több száz mA-es, speciális változatok is, ezeknek többnyire magasabb a feszültségtartományuk is.
Az adott LED áramfelvétele függ az alkalmazott feszültségtől és eltérő áramerő mellett pedig eltérő feszültség értékekkel is jellemezhetjük ezeket.
Ellenállás nélküli használat esetén nagyon pontosan, tizedre, századra be kell állítani a feszültséget, hogy biztonságosan lehessen használni a LEDeket.
Mondjuk egy adott feszültségre beállított feszültségstabilizátor IC-ról, vagy stabil tápegységről lehet közvetlenül is hajtani (pl. LM317 lin. fesz. reg. IC)
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
válasz
gabor128 #2060 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy a LEDek soros kötésben nem egyforma terhelést kapnak, mivel az ellenállásuk sem teljesen egyforma, nem sikerülhetnek teljesen egyfármán a gyártás során, akkor az ellen az lehet a megoldás, hogy a fő, előtét ellenálláson kívül, még kisebb (10-ed, 20-ad akkora) ellenállásokat is beteszünk az egyes LEDek közé.
Így személyre szabottlesz a feszültség, tehát az egyenetlenségekből adódó különbségeket a közbeiktatott ellenállások eszik meg.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
Hi
Valóban, ellenállás nélkül, 11 darab LED (jóesetben is csak 11*3V=33V lenne a max fesz), 230V~ -on, legfeljebb egy villanásníira világítana, és akkor se nagyot, mert tulterhelve a LEDek fénye jelentős melegedés után csökkenni kezd és elég.
Tehát ellenállás mindenképpen kell !!!
Kb. egy olyan 12k ohmos ellenállás kellene, minimum 5W-osban ehhez.
Elvileg a LEDeknek van egy zárofeszültség korlátjuk is (5V), de véleményem szerint az ilyen, ellenállásos alkalmazásokban ez nem probléma, mert az ellenállás mindkét irányban korlátozza az áramot és ha a LED zároirányban átenged teljesen, mert túl magas a feszültség, akkor sincs baj, legfeljebb hasznos munka nélküli áramfogyasztás lesz belőle.
És a gyakorlat is ezt támasztja alá, már régóta használok 230V-ról ellenállással LEDet és semmi baja. Iagaz, csak gyengén van meghajtva, nincsen a maximumon.
A záróirányú korlátozás szerintem akkor lehet problémás, ha úgy hajtunk LEDeket, hogy a tápfeszültség meghaladja az 5V-ot és direktben kötjük a LEDeket az éppen szükséges max feszültségre, ebben az esetben, ha van negatív periódus is, akkor semmi sem korlátozza a LEDek áramfelvételét, és a lecsökkent ellenállás mellett túl nagy áram folyhatna, ami tányleg tönkre teszi azokat. Persze ez csak több darab LED sorba kötése esetén lehetséges csak, viszont ha van megfelelő munkaellenállá akkor az a záróirányban vezetővé vált LEDeket is védi.
Remélem, érthetőé vált számodra nehány dolog.
Üdv.:
Ui.: egyébként jól tetted, hogy inkább megkérdezted, mert a kérdés még mindíg kevesebbe kerül, mintha kipurcanna nehány LED !
[Szerkesztve] -
gabor128
aktív tag
Ez igaz, csak az elviek miatt mondam. Hogy amikor ki vannak nyitva a LED-ek, akkor ne a legelső viselje a legnagyobb terhelést, hanem inkább az ellenállás ''süljön szét''.
Ellentétes polaritásnál meg úgyis le vannak zárva. -
gabor128
aktív tag
Hali!
Általában Q5mm szoktak venni a boltban, szineset. Kisebb, nagyobb tipusokra más, de erre szintöl függetlenül általában jellemző, hogy 3V DC és kb 10-20mA kell hogy normálisan világjtson. Ezek egyenáram értékek!
A ~230V elég durva.
Ellenállás mindenképp kell az árambeállitas miatt, de megfelelö teljesítm.
Mivel diodáról van szó csak egyik irányba vezet-> a katód elé kell az ellenállás.
De így csak az egyik oldal van védve. Én még nem próbáltam ki ilyet, de attól tartok, hogy ellentétes polaritásnál felmelegszik és átütnek a LED-ek.
Érdekes a téma, akit már csinált hasonlót az mindenképp írja meg!
[Szerkesztve] -
SEK3
tag
válasz
horvathkri #2055 üzenetére
hát én is erre gondoltam
DE AZTÁN eszembejutott, hogy váltakozóáram
DE AZTÁN eszembejutott, hogy egyben dióda is
DE AZTÁN eszembejutott, hogy jobb ha megkérdezem
[Szerkesztve] -
SEK3
tag
Hali mindenki,
hozzátok szólok, mert ti biztos tudjátok a választ, mivel nem nehéz a kérdésem:
Ugye a ledek teljesen másképp működnek, mint a normál izzók, és csak az a közös bennük, hogy világítanak.
Ha pl.: 11db ledet sorosan kötök 230-ra akkor mennyi ideig fog működni és kb meddig? -
Ja no
aktív tag
Egy LCD még mindig töredéke egy PC-nek.
Bár vitathatatlan, hogy ott el is tudod tárolni könnyedén a mérési eredményeket, meg grafikont szerkeszteni belőle, esetleg automatizálni a mérést és dokumentációt.
De azért csak jó lenne stand-alone vasként is hajtatni.
( én sima karakteresre gondolok, akár két darabra. Ha fix a kiosztása a megjelenítésnek, akkor hozzá lehet tervezni mindjárt a kezelőszerveket, meg a csatlakozókat is., ezáltal elkerülnénk a feliratozási problémák jelentős részét is.
A debug fícsör teccik.
Az I2C és SPI-t mire kötnéd?
Tőlem szárnyalhatunk, ha nem befolyásolja lényegesen a megvalósulás dátumát. -
LukE
veterán
Pc pont juzer interfesznek lenne jo szerintem. egy ertelmes meretu es karakter szamu hattervilagitasos LCD eleg draga. 2-3-4 fesz. es aram ertek, es eleg sok ido mire megtalalja az ember amit keres, LCD csak szembol olvashato, nagyobb OLED horror aron. Nehany colos grafikus kijelzo sincs szerintem 10k alatt :/
Monitorra meg ki lehetne irni millio erteket, ido diagrammokat akar. Logolas is csak +nehany programsor.
Digit IO-> nehany lab szerintem marad szabadon, es azokat lehetne akar ki, akar bemenetnek hasznalni, ha valaki TTL aramkort, vagy uC-t fejleszt/debuggol epp. Vagy mittom ledet villogtatni tuti jo lenne
ATMega-k tudnak HW-bol IIC-t es SPI-t, azt is ki lehetne hasznalni.
Vagy inkabb szalljak vissza a foldre? -
Ja no
aktív tag
Nekem igazából a PC annyira nem is fontos, ha nem megy vele a szkóp. (a múltkor kifejtetted, hogy ezzel nem lehet értelmes frekin járatni...)
Az áramkorlát szerintem mindenképp kéne bele.
A PWM is jó ötlet, de nem kritikus.
Digit I/O alatt mit értesz?
Szerinted egy karakteres LCD-n ki lehet íratni mindent? (kim. fesz, néhány plusz feszmérő ág, Áramkorlát értéke, és ha lehet a valódi leadott áram. Meg ha lesz benne PWM, akkor annak a frekijét és kit. tényezőjét. mondjuk 2x20-ason)
Én úgy gondolom, hogy 2,5-3,5 hónap alatt kényelmesen, de nem elfelejtve, el tudnánk jutni a kész állapotra.
-
LukE
veterán
Ami kb nulla munkaval megvalosithato:
- PC kapcsolat (soros port, vagy FTDI-vel virtualis soros USBn keresztul, wingyogy/linux/mac tokmind1, persze gep oldali programot meg kell irni ha nem terminalt akar bamulni az ember)
- DAC-cal feszstabnak ref. feszultseg. Remelhetoleg egy LM1084 vagy hasonlo allat eleg lesz. Ennel (5A) nagyobb terhelhetoseg mar allatsag/kazan lenne.
- ellenallas osztoval kimeno DC fesz. merese.
- A kozos GND-hez kepest pozitiv kulso feszultsegek merese.
- Feszultseg kiirasa LCD-re.
Amihez dolgozni is kell:
- Gyakorlati megvalositas
- Aram meres, aram korlat a stab ICn kivul.
- Ha nem mukodne a DAC+stab IC parositas valamiert.
- Negativ, vagy nem a kozos GND-hez kapcsolodo feszultsegek merese.
Tulkeppen megvalosithato:
- Digit I/O.
- nehany csatornanyi PWM. -
Batman2
őstag
Hi
Szerintem is nézd meg az IC(k) bordáját, ha van rajta (gondolom), mert ezt nem írtad!
Ha van rajta és a helyén van rendesen, akkor biztosab hibás az IC, de ha nincs, vagy nincsen a helyén, akkor a hűtésen kell csak javítani.
Ha a borda csak szolidan meleg, miközben az IC már tüzes, akkor pedig a hővezetés terén lehet baj. Tegyél egy pici pöttyöt proci hűtő hővezető pasztásból és úgy szereld vissza rá fixen, erősen rögzítve a bordát.
Ja no
aktív tag
LukE,
Digit-Tápügyben valami előrelépés? -
kovacstibor79
aktív tag
válasz
golyani #2041 üzenetére
Szerintem nem macerás ez a fajta módszer. De egyébként ezt le lehet egyszerűsíteni azzal hogy veszel már fényérzékeny réteggel előre bevont nyákot. Ilyet elég sok helyen beszerezhetsz Pl.: RET, v. Conrad (ez drágább).
Ha van ilyened akkor már csak ki kell nyomtatnod fóliára a rajzolatot, le kell világítani UV fénnyel, ezt követően TN-140-el előhívnod, majd vaskloridba kimaratni.
Ezzel sokkal jobb minőség elérhető mint filcel. -
mh197
őstag
Valaki segítsen plíízz!
Tehát van egy sony hcd rx80 hifitornyom. Ebben a végfok szarakodik. M62427FP-A hang proci van benne, és ez igencsak melegszik. Ha bekapcsolom, akkor 10 másodperc alatt forróvá válik. Először szépen szól, majd miután túlmelegszik az említett végfok, akkor a hang visszaesik háttérzajra, és csak nagyon halkan lehet tovább hallani. Amíg nem melegszik túl, addig tökéletesen megy, szépen szól, nem búg, nem gerjed, de miután túlmelegedett, akkor csak a kikapcs, kihűtés segít. Majd újra bekapcs után megint megy szépen egy kis ideig, de természetesen ilyenkor már gyorsabban túlmelegszik. Ja, és minél több kakaót csavar rá az ember, kis mértékben, de gyorsabban melegszik túl az említett cuccos.
Már mindent körbemértem, körülötte minden olyan értékű, ami kell. Bár ha nem annyi lenne, szerintem nem is menne a bekapcs után sem egy ideig normálisan. De akkor mitől melegszik?? Zárlatos lenne?? De ez miért nem hallatszik a hangján?
Ha kicserélném, az segíthetne? Hol tudnék ilyen hangprocihoz hozzájutni?
Ja, itt van a tech specje a chipnek : [link]
Rajz, meg bekötés, meg minden megvan róla. Természetesen a chip körül minden alkatrész ép, nem égett, nem sérült. Amit nem sikerült kimérni, az a rajzon szereplő mikrocomputer interface 6 szálán mik mennek. Gondolom ezek választják a bementek mikéntjét, de ez működik is randesen, vagyis ha váltok cd-ről kazettára, rádióra, akkor az megy rendesen, szvsz nem ez a gond. Természetesen minden funkcióban melegszik az ic ugyanúgy, ahogy leírtam.
Esetleg mit próbáljak még kimérni rajta?
Ha valaki tud linket, helyet, ahol ilyet emberi áron be lehet szerezni, azt megköszönöm, ha belinkeli. -
golyani
őstag
válasz
kovacstibor79 #2040 üzenetére
aha ez neem macerás.
marada vékony alkoholos filc+ vonalzó + majd kipróbálom a lézernyomtatós-vasalósat. -
golyani
őstag
válasz
kovacstibor79 #2013 üzenetére
ezt a lézer fóliásat elmagyarázod + ezt a P20-asat is?
vas klorid z ócsó én fél lityit vettem nyáron 690-ér asszem. én nem lakkfilccel hanem csak sima alkoholosal csináltampontosabban: edding 141F típusúval. és jó lett. -
kovacstibor79
aktív tag
válasz
_Petya_ #2034 üzenetére
Hi!
Képzeld el! Alig hittem a szememnek, de már ma meg is kaptam az árút! Vagyis itt a LT-20, a PM35/3, a 10 ford. poti, stb...
Még nem kezdtem el összerakni, mert a nyák rajzolatról akarok egy fotót, de csak a melóhelyen van digigép.
Egyébként nagyon jól néz ki a cuccos. A poti nagyon precíz, eszméletlen mennyivel finomabban lehet az ellenállását változtatni.
Csak ajánlani tudom neked is.
Üdv. Majd még írok a fejleményekről! -
And
veterán
válasz
eziskamu #2036 üzenetére
Itt egy adó: [link], meg a hozzátartozó vevő: [link]. Ez természetesen csak egy példa, biztos jó sok integrált infra adó és vevő chip létezik. De sztereó hangátvitelnél azért olyan túlságosan egyszerű áramkörre ne is gondolj, mert azok minimum vivőfrekvenciás működésűek. (Az IC-párok beszerezhetősége ill. ára meg egy másik dolog. Lehet, hogy egy olcsó, kész infrás fejhallgatóval jobban jársz, ha nem szeretnél sokat bűvészkedni.)
-
eziskamu
addikt
Kéne nekem valami egyszerűbb (egy-két ic-s) infra ado+infra vevő kapcsolási rajz hangátvitelhez (fejhalgatóhoz) sztereó üzemhez. Előre is thanx.
-
kovacstibor79
aktív tag
válasz
_Petya_ #2034 üzenetére
Holnap rendelem meg, elvileg másnap már kézhez is kapom (na ezt megnézem). Persze majd mindent leírok, ha tudok majd képeket is csinálok. Nem tudom mikorra készülök el vele, nem szeretem elkapkodni. Ja meg a trafót se tudom mikorr kapom készhez.
Üdv.
Ui.: Te mit csinálsz mostanság a tápon kívül? -
_Petya_
őstag
válasz
kovacstibor79 #2033 üzenetére
A dobozról, potiról és a PM35-ről majd várom a tapasztalatokat! A BD normál üzemben terhelésfüggően melegszik, kis terhelésnél egyáltalán nem. Viszont áramkorlátos üzemben iszonyatosan forró, a képen látható bordát kb. 10sec alatt fűtötte fel annyira, hogy nem bírtam megfogni. Ja, a BD bordája nem jár a kithez, de a szigetelő csillám igen. Az LM317 alatt lévő borda benne van a csomagban, és a hozzávaló csavar+anya is.
Petya -
kovacstibor79
aktív tag
válasz
_Petya_ #2032 üzenetére
Köszi! Leveheted a képeket. Egyébként a BD250-es tranyó mennyire melegszik? A kit nem tartalmaz hűtőbordát hozzá?
Most szántam rá magam és megrendelem én is a PM-35-ös modullal együtt + doboz + 10ford. poti + toroid. Nem lesz óccsó, de ennyit rászánok, mert így lesz egy spéci tápom. -
_Petya_
őstag
válasz
kovacstibor79 #2031 üzenetére
Nincs mit. Látszik minden rendesen? Levehetem a képeket? Esetleg csináljak még valamiről?
Petya -
_Petya_
őstag
válasz
kovacstibor79 #1981 üzenetére
Üdv!
Csináltam képeket:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
A leírást levettem, remélem nem baj. Ja, és csúnyán forrasztok, tudom, nem kritizálni, nemrég halt be a forrasztóállomásom (aminek a trafóját a táphoz használom), így a régi pákával csináltam. A szűrőkondi alatt a trutyi melegragasztó, a kondit rögzíti. Ha van még kérdés, írj!
Petya -
Bubu79
addikt
Azt nem írtam, hogy legutóbb ezzel a technikával úgy 8-10 éve készítettem NYÁK-ot a suliban
Azóta viszonylag kevés alkalommal foglalkoztam ilyesmivel - ha szükségem volt rá, akkor jobbára kézzel rajzoltam NYÁK-ot; többnyire kissebb kapcsolásokat...
Sajna már elmúlt a varázsa nálam a dolognak -időm sem nagyon jut rá és az érdeklődési köröm is változott -
vzoole
csendes tag
Pont a felső linket akartam ajánlani.
Mostanába ujrakezdtem egyszerübb panelokat gyártani, és ezzel a módszerrel elsőre sikerült kiváló minőségű nyák-ot gyártani.
Szép felíratokat, és logo-kat is lehet tenni rá, 8-as betűmérettel nyomtattam, és tökéletes lett.
Nekem nem jött be a nyáktervező program...
(mivel elég egyszerű a dolog, de nagyon egyedi megoldások vannak benne) -
LukE
veterán
Reszemrol Eagle+műnyomó papír+lezernyomtato+vasalo. [link]-> [link]
Akar ketoldalas nyakhoz, es 0.8mm-es osztasu TQFP tokhoz is eleg jo. Persze nehany db-nal nagyobb mennyiseg mar erosen mazo beallitottsaguaknak ajanlott. Foleg nagyobb ketoldalas, es sok lyukas nyaknal. (.65mm-es tokhoz is sikerult egy pici nyakdarabot gyartanom igy, de az mar nagyon maceras volt...)
1.27mm-es osztasu SOIC, vagy egyszeru DIP tokokhoz meg egy oskori 300dpi-s Laserjet IIIP-vel is lehet ''nyakot nyomtatni''.
szerk: cadsoft.de oldalnak van angol resze. De nehany eagle leiras angolul: [link], [link]. Meg egy magyar: [link]
[Szerkesztve] -
Batman2
őstag
válasz
kovacstibor79 #2011 üzenetére
Hi
Kösz az infót.
Már próbálkoztam ilyen progikkal, de valhogy nem nyerte meg a tetszésemet, hogy ilyen-olyan formátumban, külön alkatrész listával, forrasztási pontokkal, rajzolattal, stb. kell megadni a kívánt kapcsolst, mire elkészíti esetleg azt a rajzot. Szedtem össze vagy három ilyen progit is, de mindegyik bonyolúlt volt számomra. Mire meg megtanulom, akkorára kézzel is megvan.
Egyébként a megadott linkben csak egy korlátolt FREE verzióhoz lehet hozzájutni, ami talán 10*8cm-es nyákot hajlandó max. tervezni, másrész a német szöveget sem igazán értem, igaz a progi van angolul is.
Mindegy, azért letöltöttem ezt is, majd meglátom.
kovacstibor79
aktív tag
válasz
gabor128 #2018 üzenetére
Nekem tökéletesen bevált ez a fólia, igaz egy kicsit drága ezért egy A4-es lapra általában többet is rányomtatok. Ha jól emlékszem 10e HUF/doboz, de mivel ilyen drága egyes papírboltokban darabra is adják, így 100HUF/db.
A lényeg hogy jó legyen a lézernyomtatód, mert én is voltam hogy a suliba nyomtattam ki és az tényleg halovány volt, de ilyenkor azt tettem hogy kinyomtattam mégegyszer és egymásra helyeztem. Viszont amit otthon nyomtattam az tökéletes volt. -
And
veterán
válasz
gabor128 #2018 üzenetére
A hőálló fólia nekem nem nagyon jött be a valóban szakadozott rajzolat miatt. Pausszal szép rajzolatot tudtam csinálni, viszont az ideális levilágítási idő azzal irdatlan hosszú lett, pedig 80W-os HgLI-lámpát használok. Van Transparent nevű (a sima géppapírt valamennyire áttetszővé varázsoló) spray is otthon, de azzal még nem próbálkoztam élesben. Szemre a pausz kissé több fényt enged át, mint a Transparent-tel kezelt vékony géppapír, ráadásul az utóbbi anyag hatása nem tart örökké, a papír másnapra olyan lesz, mint volt. Van ezzel valakinek tapasztalata?
(Régebben vettem olyan spec. fóliát, amelyet tintasugaras nyomtatóval lehet használni. Sosem próbáltam ki, pedig egy vagyonba került..) -
gabor128
aktív tag
Aha szóval hőálló fólia!
Azt hogyé adják?
Egyébként az eljárással tisztában vagyok, csak mint montam UV után a lemosófoly. levisz olyan részeket is amiket nem kéne, és ez a megvilágításra, az pedig a nyomtatás minőségére vezethető vissza, gondolom. Így átfogalmazom a kérdést: Ha lézerrel nyomtatok pauszra vagy hőálló fóliára, akkor lemosásnál megmarad a rajzolat? -
Bubu79
addikt
válasz
gabor128 #2015 üzenetére
Hőálló fóliára nyomtatod lézernyomtatóval az előzőleg elkészített NYÁK tervet, majd felület tisztítás/zsírtalanítás után a nyers NYÁK-ot lefújod Positiv20 fotolakkal.
Száradás után elhelyezed a kinyomtatott fólián a fotolakkal előkészített NYÁK-ot és megvilágítod UV fénnyel. Ez után előhívod nátrium-hidroxid oldatban - így a megvilágítást nem kapott részek fognak csak rögzülni a NYÁK-on, a többit az előhívó folyadék leoldja.
Utána mehet vas-klorid oldatba maratás céljából. -
gabor128
aktív tag
Régebben néztem ezeket a cégeket.
A többségök furatszám (Pads) alapján dolgozik, továbbá az oldalak. Ráadásul nekem nem a fóliarajzot kell odaadnom, hanem azt mondják, hogy adjam oda a kapcsolási rajzot és majd ők megcsinálják. Ez tovább drágítja.
Összefoglalva: nekem a lábszám miatt túl sokba került volna, egyébként már van otthon nyákom, lakk, maratószer, akkor meg minek? -
gabor128
aktív tag
Légyszi fejtsd ki ezt a lézerfóliás dolgot!
/Végülis az a lényeg, hogy takarja a nyákot. Fóliára nehéz nyomtatni(ugyan én tintasug-ral próbáltam), mert a festék nem oszlik el egyenletesen. Nagyítós vizsgálat után sok a hajszálrepedés, ráadásul a fólia vastag, nagy az alávilágítás, alámarás veszélye. Sztem ugyanez van lézernél is. Ezért maradtam a pausznál, mert ott a tinta beleivódik a papírba. Itt már szinte nincs hajszálrepedés, de tény hogy a lézer tökéletesebb lenne, mert az beleéget a papírba./
A maratószernél meg:
hidrogénperoxid:sósav:víz = 1:1:1 arányt használok
[Szerkesztve] -
kovacstibor79
aktív tag
válasz
gabor128 #2012 üzenetére
Legjobb házi módszer még mindíg a Laser fóliára(nem paus papír) nyomtatás és foto eljárással(P20) levilágítás, előhívás, maratás.
A hidrogén-peroxidos maratód biztos nagyon erős volt, hígitásra szorul, tegyél bele több vizet.
Vas-klorid régebben bármely gyógyszertárba beszerezhető volt, manapság csak nagyon kevés helyen lehet fellelni. De pl. most láttam hogy a Conrad-nál lehet rendelni 1kg~2000HUF.
Ui.: Valszeg a tintás nyomtatás nem volt jó ötlet részedről, mindenképp lézerrel kell. -
gabor128
aktív tag
Üdv skacok!
Nekem is lenne egy kérdésem a NYÁK kidolgozással kapcsolatban.
Gépen circuitmakerben megterveztem a fóliarajzot. Van NYÁK-om is. A kérdés, hogy hogyan vigyem rá a rajzolatot??????
1.Régebben próbálkoztam fotolakkal, de a pauszpapírhoz lézernyomtató kellene. Mindegy kinyomtattam tintasugalason só erősen a fedés miatt. Ott bukott el a dolog, hogy UV után a lemosófolyadék ott is elkezdte leszedni, ahol nem kellett volna miközben más nem fontos helyen még nem jött le. Ráadásul Hidrogénperoxidos maratóm van. Csináltam vele egy próbamaratást sima kis darab nyákon. Hát, 5 sec alatt lekapta az egészet, ráadásul a sósav nem túl egészséges még higítva sem. A vasklorid emiatt jobb.
2. Próbáltam rajzolatot felvinni lakkfilccel. Ez egész jó nem túl bonyolult rajzokig.A sűrű rajzolathoz már túl vastag(bunkó)/nekem 2-3mm/.Nemtom a vékony lakkfilc mennyire vastag?
3.Lehetne körömlakkal is, de az szintén vastag lenne.
A 2. és 3. módszerekkel az is baj, hogy a furatok helye, az azokat körbevevő fólia nagysága sem kontrollálható. Pl. 40 lábú PIC, vagy bármilyen IC.
Továbbá vannak vasalható fóliák is, de azokat még nem próbáltam, viszont azt hallottam, hogy az sem tökéletes.
Légyszi adjatok tanácsot hogy tudnám felvinni a réteget és lemaratni, ill. hol lehet vaskloridot szerezni??
Köszi. -
kovacstibor79
aktív tag
-
Batman2
őstag
''minden meg van tervezve, csak nem tudom elkészíteni, mert nincsenek meg hozzá az eszközeim''
Ne mondd már, hogy nem tudsz egy nyáklapot elkészíteni, pláne ha megvannak a tervek is!
Veszel pl. alkoholos modell festéket, meg kül. vastag ecsetet és vas(ferri)-kloridot. Veszel még az elektrobolban nyáklapot.
A kész nyáktervet átrajzolod a nyáklapra és kifested a megmaradó részeket, majd a vasklorid oldatban lemaratod, a festéket alkohollal letörlöd és kész is!
Bár ha jól értem, még sincsen meg minden terved, mert nincsen nyákterved. Akkor viszint ideje, hogy megpróbálj a kapcs. rajzból nyáktervet készíteni. Ezt leginkább papíron teheted meg, úgy, hogy megpróbálod az egyes alkatrészeket valami előnyös elrendezésbe összeszedni, majd ez után megpróbálod összehuzalozni, kb 2-3mm-es vonalakkal. Utána átnázed, hogy mely vonalakat lehet előnyösebben vezetni, illetve mely alkatrészeket lehet előnyösebb helyzetben elhelyezni és e szerint készítessz új nyáktervet. Majd ezet mégegyszer tovább finomítod és akkor már egyre sűrűbb, kompaktabb és logikusabb elrendezésű lesz.
zLegolas
őstag
válasz
kovacstibor79 #2006 üzenetére
Na, kérdezősködtem kicsit:
1. Conrad (www.conrad.hu)
2. Toroid-Tec (www.toroid.hu)
A Toroid-Tec legyárt neked akármit, extra kivezetések, stb..., ha a bőséges alapkínálatuk nem lenne megfelelő. Állítólag meglepően olcsók. Kérj árajánlatot! -
Necc
addikt
Hali.
Érdekelne, hogy ki mennyiért tud(na) nekem nyák lapot készíteni, minden meg van tervezve, csak nem tudom elkészíteni, mert nincsenek meg hozzá az eszközeim.
Egy soros porti vezérlőről lenne szó, a program és a kapcsolási rajz letölthető volt valaha a classic.winamp.com/plugins címről.
Ha valaki 2 oldalas nyákot tud készíteni az előnyösebb lenne -
kovacstibor79
aktív tag
válasz
zLegolas #2002 üzenetére
OKKÉ! Legyen béke
Tudom hogy drága,de gondoltam hát ha...
Egyébként én is méreteztem ill. tekercseltem már trafót otthon még annó szakközepes koromba, egyébként nem is lett rossz(a Quad405-höz készült, és még mindíg megy). Most ez nem oldható meg a lakás miatt, nincs műhelyem.
-
zLegolas
őstag
válasz
kovacstibor79 #2001 üzenetére
Peace, testvér!
Egyébként szerintem ilyesmi trafót próbálj használtan szerezni, ha boltban akarsz, a gatyád is ottmarad. Az ilyesmit ipari/félprofi/profi vevőknek szánják, úgy értem gépek/készülékek építőinek, ilyesmi, ott meg van haszonkulcs-szorzó jócskán.
Nem'tom hol lax, de a helyi használt piacon, öreg szakiknál meg ilyen helyeken keresgélj. Én legalábbis ezt tenném.
P.S.:
A házi maszek tápok építői gyakran maguk tekerik a trafót, de ehhez megintcsak anyag meg ilyesmi kell. Vagy ismerős, vagy egy jól felszerelt tanműhely. A tesóm csinált régen ilyesmit, engem még nem vett rá a szükség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged