- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
coco2 #100479 üzenetére
63mm-es PVC csődarab, kb. 60cm hossz, és egy szőrme darab amivel lehet dörzsölni.
Persze elektronikus megoldások is vannak, de egyik sem egyszerű. Bőven 20kV feletti feszültség kell az elektrosztatikus jelenségek kiváltásához (kb. ez a minimum), az ezt előállító elektronika viszont sokkal veszélyesebb lesz, mint egy Van de Graaff generátor.
Anno próbáltam mini tesla tekercset egyenirányítani, sok darab nagyfesz diódát sorbakötve. Működött, akkora szelet tudott kavarni mint egy ventillátor, de elég veszélyes volt a végeredmény. Tv sorkimenő trafó, többlépcsős sokszorozóval szintén használható lenne, de szintén veszélyes...
[link] -
válasz
coco2 #100461 üzenetére
"És azon egyébként elgondolkodott bárki, hogy a befolyatott áramnak mennyi a hatásfoka?"
Annyi amennyi a betáplálós invertered hatásfoka.
80-90%, jó cuccosnál picit felette.
Ami befolyik, az a berendezés hatásfokával csökkentve ki is megy.
Hogy ezt ki hol hogyan használja el az teljesen más kérdés.
Meg milyen messze.
Ha arra gondolsz ami kijön, és átmegy a szomszédba,
ennak a hatásfoka a vezeték vesztesége mire odaér, az pár %.
De maga a konverzió az teljesen jó hatásfokú. -
PROTRON
addikt
válasz
coco2 #100461 üzenetére
A kolléga írását még azzal kiegészíteném, hogy nem véletlenül volt napelem stop meghirdetve, mert ugyan a védelmi berendezések egy része alapból megvolt, de attól még a hálózatot fejleszteni kell mindenhol hogy tényleg korlátlanul lehessen bekapcsolni új HMKE termeléseket és ne az legyen hogy egész évben végig túl magas a fesz és kikapcsolnak az inverterek.
10 éve mondták hogy 15-20 éves lemaradásban volt akkor a közcélú hálózat fejlettségi szintek ahhoz hogy minden aktuális igényt letudjanak követni...aztán jött a napelem bumm, majd még 5 év késéssel jött a nagy bejelentés, hogy a 30 évre duzzadt lemaradás ledolgozására tervezik 3000 milliárdos injektálással fejleszteni...jajj várj, rosszul írtam...300 milliárdot jelentettek be óriási csinnadratta és kurmányzati tapsikoló emberek tömegében, mire közölte a szakma óriási röhögések közepette, hogy idióták és hülyék vagytok mert 3000 milliárd alatt még rossz vicc kategória, annyi kell ahhoz hogy egyáltalán legyen fény abban a költségvetési feneketlen tóban, hogy megállapítható legyen, további 3000-30.000 milliárd között mennyit kell majd még rákölteni a hálózatra hogy ledolgozzák a hátrányt...na ekkor jött a napelem stop.
-
válasz
coco2 #100461 üzenetére
Nem.
köf trafó másik felére nem fog "folyni" max. akkor ha azon az oldalon megszűnt a betáp.
El fogja fogyasztani az utca, a lakóközösség vagy fogalmazzuk bárhogyan.
Igen tudna visszafelé a köf oldalra is ha, sok a ha.
Az utcai trafó fogyasztási oldalra van méretezve és beállítva.
Ez azt jelenti, a szolgáltató megnéz egy átlagos terhelést és a transzformátor leágazásokból beköti azt ahol 230 volt lesz.
Ha nagyon terhelik leeshet 10%-ot. Emiatt jellemző a 235-240 voltra állítás üresjárásban. Úgyis esni fog.
Te elkezdesz visszatáplálni.
Meg még rajtad kívül 100-an az utcában.
Addig minden oké míg nem haladjátok meg a termeléssel a kb. 500-1000 méteren belül elfogyasztott értéket.
Ha az utcában mindenki épp nullát fogyaszt, a feszültség felemelkedik 253 voltig és itt mindegyik termelő inverter leáll mert ha feljebb menne, az a fogyasztók, berendezések épségét veszélyezteti.
névleges 230v+10%=253V. Ez a maximum és már ezt sem tolerálja nagyon sok háztartási berendezés.
Mivel a trafó szekundere 240 voltra van állítva, eleve ennél több kell a drop és rézveszteség egyebek miatt hogy meginduljon visszafelé az országos hálózatba a termelés, 245-250 volttal kéne tolni. Ez meg igen közel van az abszolút maximum 253 volthoz.
Ha a trafótól te az utolsó vagy az utcában, a vezetékveszteségeket is figyelembe véve soha az életbe nem tudsz 1 wattórát betolni az országos elosztói hálózatba.
Ha közvetlenül a trafó mellett vagy akkor is necces.
Ha van egy 500kW napelemparkod és erőmű engedélyed-szerzódésed, az teljesen más szitu, ott igen, a trafó csak neked van letelepítve és ott tolhatod befelé. -
válasz
coco2 #100457 üzenetére
Reggie nagyon jót linkelt. Nem hülyék ezek a kínai mérnökök.
Az ongridek működése nem transzformátoros hanem egy DC feszültséget, 400V körülit kapcsolgat pwm-szerűséggel a hálózatra, a vezérlését szerintem analógba összerakni lehetetlen, mikroprocesszor mindenképp kell.
Figyeli a hálózati szinusz és a pillanatnyi értékénél nagyobbat kapcsol. Nem sokkal. 1V is elegendő hogy "visszafelé" folyjon az áram a hálózatba.
A megvalósítás feltételez védelmeket is, méghozzá gyors működéssel.
Folyamatos mintavétel történik, majd bevatkozás azaz kitáplálás, megint mintavétel stb.
Eközben áram és feszültségvédelmek is működnek, mindez pár kHz-pár 10kHz nagyságrendben. -
-
PROTRON
addikt
válasz
coco2 #100451 üzenetére
Elhiszem hogy nem találtál konkrét választ, mert a kérdést nem jól indítottad el.
A sejtésem hogy vagy a társasház közösségi világítás esetleg LIFT hálózatban szeretnéd a napelemet hasznosítani, vagy a méretlen fővezeték hálózatba gondolod betáplálni a napelemről, mert azt szeretnéd, hogy a ház tetejére telepített napelemmel mind a 10-20 lakás villanyóra számlája csökkenjen.
Más fajta "közösségi hálózat" esetén, kérlek írd le hogy mire gondoltál, mert ez a topic még csak nem is villanyszerelői ahova ez a téma tartozik, szal még kevésbé tudnak segíteni.
A napelem mindig a saját mérőóra utáni hálózatra táplál rá elsődlegesen, igazából ezért illik az invertert a főelosztóhoz rakni, odáig behúzni a tetőről a DC kábeleket, majd a teljes közösségi világítást az inverter kimenetéről táplálni, így az inverter majd eldönti a hozzákapcsolt tároló alapján hogy épp mennyire tudja kiszolgálni a teljesítmény igényeket napelemről, a maradékot viszont automatikusan behúzza a hálózatról.
A bemenet felé egységesen áramlik az energia, mint bármelyik másik erőmű esetén.
Ha tehát alacsony a teljesítmény igény a méretlen hálózaton, akkor egységesen mindenkinél megemelkedik a feszültség érték és annak arányában mindenki mérőóráját táplálja.
De mivel a méretlen hálózat áramszolgáltatói kezelés alatt áll, így minden azon keresztül vásárolt energia az áramszolgáltató üzletszabályzata szerint kerül költségelésre, senki nem fog emiatt kevesebbet fizetni.
Ha túl sok az igény, akkor mindenkinél egységesen leesik a feszültség, hiába van közelben napelem, mivel a méretlen hálózat áramszolgáltatói felségterületén keresztül áramlik az energia, nem fog emiatt kevesebbet fizetni senki mert ott a saját épület tetején a napelem a másik mérőórára kötve.A második eset, amire fentebb gondoltam, hogy sokan félreértik a társasház tetejére napelem telepítést és azt hiszik hogy amikor a napelemes cég azt mondja hogy "mindenkinek csökken az energia számlájára", akkor a napelemes cég hazudik, és nem mondja el hogy a napelem csak a közvetlenül rákapcsolt 1 db mérőóra fogyasztását tudja csökkenteni.
Nem tudsz vele úgy rátáplálni a méretlen közösségi hálózatra, hogy a lakások "ingyen" kapjanak energiát, mert ezt a rendszert az áramszolgáltató nem ismeri el, ezért tiltja is. Amikor észreveszik, tiltott energiakereskedelem és üzletszabályzat megszegés (méretlen hálózat nem rendeltetés szerű kezelése) miatt büntet-lekapcsol-rendőrségen feljelent.
A mérőórák pedig minden befele jövő energiát egységesen számláznak az áramszolgáltató irányába. Nincs olyan hogy a társasházban a közös "napelem" mérőóra alapján korrekciót kapnátok.Állítólag hosszútávon tervezik az "energiaközösség" kifejezés behozatalát az energiatörvénybe, elvileg ez hivatott majd a napelemmel kapcsolatos ellentmondások feloldására. Tehát hogy ha egy társasháznak van lehetősége 3x80A-es napelemet telepíteni, de közben a valós igény a LIFT-el együtt sem éri el a 3x20A-t, akkor a feleslegesen visszatáplált energiával majd korrigálják az adott címhez tartozó lakás mérőórák számláit...5 forintonként...
Ugyanígy lehet majd kis faluban, a saját utcában ha egyenként nincs pénz összehozni napelemet, de közösen valami félreeső területen összedobják, akkor a termelés mindenkiébe beleszámít...5 forintonként.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
coco2 #100451 üzenetére
Mármint a 230 V-ra tápláló forrásokról van szó?
Szokásos vizes hasonlattal talán. A feszültségszint vizualizálható, mint mondjuk egy puffertartály vízszintje.
Ha a hálózatba több energia megy be, mint amit kivesznek, a szint (feszültség) emelkedni fog, vagy fordítva. Ezt természetesen nem szabad megengedni, bizonyos határokon kívül, ezért a betáplálást is szabályozni kell, illetve a szolgáltatónak is vannak eszközei a szint kordában tartására.
Ha túlzottan leesne, gyors reagálású gázturbinákkal besegíteni például. Ha túlszaladna például éjszaka, lehet aktiválni a távolról vezérelt fogyasztókat, illetve a termelést is korlátozni. Ma már egyéb energiatárolási rendszerek is léteznek, például a szabad energiával vizet szivattyúzni egy tározóba, ahonnan később visszanyerhető a helyzeti energia. Vagy épp akkutelepek sem kuriózum már a világon, konverzió is megoldható.
-
DigitXT
félisten
Ez ma a normatíva?
Ennek semmi köze a régen minden jobb volt történethez. El kell fogadni, hogy a savas ólomakkumulátorok speciális karakterisztikával rendelkeznek, és igen, a C20-as teszt nagyjából sz.rt sem ér, de ez is szabvány, amit meg szoktak adni ezeknél. Aztán majd kiválasztod, hogy a te felhasználásodnál mekkora lesz a terhelés, mire számíts.Amennyiben olyan akkumulátorra van szükséged, ami kb. terhelés függetlenül tudja a névleges kapacitását, akkor más kémia felé kell nézelődni, pl. a lifepo4 is jó ebben.
Konkrétan 32700-as cellákat vásároltam, abból építettem egy 8s2p pakkot az UPS-be. (Azért 8s, mert eredetileg 2 db savas akku volt benne sorba kötve, ez váltja ki azt...
)
Nem teszteltem a kapacitását, de elméletileg 12Ah-t tud, ami sokszorosa a savasnak: megfejelve azzal, hogy az átlagos feszültsége is magasabb, Wh-ban még sokkal jobb. Méretben pedig gyakorlatilag befért az eredeti helyre, fél centit emelve a lefogatóján...Szerk: jóval nagyobb beker költsége van egy lifepo4 akkunak, mint amibe a hivatkozott Red Dot akkuk kerültek (2 db). Viszont se önkisülése nincs sok (ez a halálom: ha nincs babusgatva, a savas meghalja magát állásban), se nem számítok gyenge élettartamra, mint amit ez a Red Dot hozott a legutóbb (1,5 év). Miért vettem újra? Mert olcsó volt.
Azelőtt amúgy bevált, több évet ment. Viszont elég az hozzá, hogy ne menjen annyit, ha szétcsúszik a balance. Márpedig szét fog csúszni, ha a két akku kapacitása eltérő...
Éppen ezért kezdtem most azzal, hogy meg is mérem, és csodálkoztam rá, hogy ez van, szóval tulajdonképpen igazad van: régen minden jobb volt, akkor még egyformák jöttek egy adott időpillanatban való vásárlásnál, ma meg már összevissza küldenek valamit...
-
DigitXT
félisten
Vadonat új volt, Red Dot márka, szobahőmérsékleten teszteltem, amikor a 150W-os teszt ment (bent a szobában konkrétan), viszont fagypont körül, amikor a műterhelés volt rajta.
Utóbbira nem esküszöm meg, csak a januári időpontból ítélve a garázsban hideg lehetett.Szerk: de érdemi különbség nem volt, hiszen 17 percig 180W az is csak 51Wh, nem 108... De persze gyári speckó szerint is 4,31Ah az 1 órás teszt, ezt néztem meg a garázsban.
(Azt nagyjából hozta is, de az egyszerre vásárolt két akku között jelentős különbség volt.)
108Wh csak a C20-as teszt, a felhasználás jellege miatt az engem nem is érdekelt.
-
Digitalpimp
senior tag
Szia! Az egyik a HE oldalán van, a másik talán egy orosz? oldalon, de angolul volt, a harmadikat már nem tudom. Nagyon eltolni nem lehet, 10X10mm-es cséve, 0,7-es huzal. A HE adott kb. 221 menetet, az orosz 139-et, a harmadik meg 160 valamennyit. Műszerem nincs hozzá, hogy ellenőrizzem, ha más nem lesz, marad a papír, meg a ceruza+számológép, mint régen.
-
A szerző biztosan "tévelyeg" meg nem ért hozzá, ezt a cikkét is biztosan még az általános iskolába vetette papírra, a grafikonokat meg megálmodta a macijával éjjel az ovcsiba.
[link]
Én magam is ezzel a témával sokat foglalkoztam anno 20-22 éve, amikor hifivel megfertőzött ismerőseimnek építettem audio cuccokat.
Csak akkor még nem volt se internet, sem ennyire könnyen található szakirodalom.
Minden analóg, de D audio eszköznek is a lelke a tápegység és ezt nem én és nem most találtam ki hanem az első komolyabb csöves erősítőnél már ezt tudták. -
ekkold
Topikgazda
Apró SOT23 tokos BC817-et szoktam használni. Ennek biztosan 100 feletti az erősítése (a gyakorlatban 400 körüli) akár 2mA bázisárammal is teszi a dolgát. Amikor pedig ez sem elég, akkor van SOT23 tokban akár 4A-es FET is (pl. IRLML2502 - 0,045Ω)
BC817 adatlap részlet:IRLML2502:
-
.-..-.
tag
Azt a relé modult csak példaként hoztam fel, hogy ott is egy sima kis tranyóval oldják meg a kapcsolást 3.3VDC-ről. Az egy sima egykörös relé.
A pontosítás miatt, akkor erről van most szó: HRS2H-S-DC5V-N
Ez két áramkörös és audio vonalat fognak kapcsolgatni.
Kicsit hasonlóan, mint a régebbi erősítőkben, magnókban, stb.
Használnak ilyesmit moddolt magnókban is a "Monitor" üzemmód váltóhoz az IC-s megoldás helyett.
Én mindenhol azt látom, hogy valami tranzisztorral oldják meg, mondjuk ott 5VDC jellemzően a kapcsolófesz, ami most nálam 3.3VDC lesz. -
BC337
800mA, 50V, garantált 100-as béta.
Kismillió helyre használtam eddig ezt, reléhez, 12-24V ventillátorokhoz.
Tényleg tud 200-250mA-t 0,2-0,3V C-E maradékkal földelt emitteres kapcsolásban.
Autóreléket is hajtok vele, konkrétan 12 éve ezekkel működik a régi Skodám centrálvezérlőjé, és cmos adja a bázisáramot, ott meg 3mA-nél több nincs is.
Én is szeretek túlméretezni de 3-4mA bázisárammal még egy 40 éves BC108 is meghajt egy 80-100mA áramfelvételű relét.
Ennyit meg minden vidáman tud bármelyik mikrokontroller.
Építettem már be ilyen helyre sos-be szükségből mert nem volt más BUZ11 fetet is de azért ez ágyúval verébreAz tuti hogy nem melegeszik azóta se
-
-
Dr. Szilikát
őstag
A jobb oldali kapcsolásban egyáltalán nem biztos, hogy azok a kondenzátorok valaha ellenirányú feszültséget fognak kapni.
Mert annak nem is az a célja, egy elvet mutat arra, hogyan küszöböljük ki a problémát, megfelelő tervezéssel. Jelen esetben az R1 ellenálláson keresztül alkalmazott DC előfeszítéssel.
Egyébként a képkeresővel források is megtalálhatók (reverse image search):
-
Ez az okfejtés jól hangzik, de ott hibázik, hogy ősidők óta használnak szembekötött kondenzátorokat, sőt nem tiltják a villamosmérnökök képzése során ezt a megoldást az unipoláris kondenzátorok helyettesítésére. Mert ha igazad lenne, akkor minden ilyen kapcsolásban az egyik kondenzátor rövidesen megmakkanna
Talán azért nem megy tönkre az egyik kondenzátor, mert nem tudják eldönteni maguk között, hogy melyiküknek kellene tönkremenni
Másodpercenként sokezerszer fordul meg a feszültség polaritása rajtuk, mire az egyik elkezdene haldokolni a feszültségirány miatt, addigra már megfordult a feszültség és már a másik kondi agonizál
-
-
-
Szabvány liion, 3,6V Azaz 3-4,2.
Kézi generátor..?
Van egy videó valahol a neten, egy élsportoló akinek olyan combjai vannak mint másnak adereka,
szobabicikli-szerű generátoros áramfejlesztőt 600 wattal 10-15 percig tudott tekerni.
Nagyon nagyon gyenge az ember ilyen akkutöltögetéshez. Egy átlagember nagyon rövid ideig kb. 6-700W, hosszabb távon 30-50W teljesítményt tud produkálni. De nem órákig ezt sem.
A linkelt kézi generátorral max. pár ledet lehet hosszabb ideig ellátni. -
1 hetes csillagfotózkodós kemping, terv déli kárpátokban, de a helyszín még változhat (inkább délebbi/naposabb irányba).
- 2db telefon,
- kicsi asztrofotós mechanika (ez kb éjszakánként 20Wh-t eszik, ennyit kéne neki akksiformában nappal félretenni)
- egy windows tablet (kb 10-15W fogyi, napi mondjuk 50Wh, a sajátja mellé ennek is kell akksi)Persze az élet nem áll meg, ha nincs áram, az absz minimum ami kell az 1db telefon segélyhívásra.
#99579: 1 kilós műfajban van egy ilyenem, kicsit komplikált a használata (a szivargyújtó kábel, amit fabrikáltam rá elég sérülékeny) és bár körbehugyozza a legtöbb powerbankot, önmagában kevés lesz a fenti projecthez. A windows tablettel már teszteltem, kb 12 órát megy el róla (+a tablet saját akksija még ~4h).
-
Ezek ugyebár mind-mind variációk egy témára más zenekarral
. Nehézipari megoldás van, autóakksi/autó 120A-es dinamóval annak minden luxus-szolgáltatásával VAN AMIKOR rendelkezésre áll. És persze ugyanez a sztori a benzines generátorral is. A mai egy háton cipelhető feladvány lenne úgy, hogy a túrafelszerelésnek marad még hely, azaz szumma ~3kiló alatt marad az egész történet.
#99571: jogos teljesen, sherpa-üzemmódban talán a leglogikusabb a fent linkelt hajtogatós napelemecske a bazári DE picikönnyű kontrollerével + egy husi powerbank pass-trough módban. 5D sakkfeladvány még olyan hajtogatós/könnyű napelemet találni, aminek nem nyekken meg a kábelezése a hajtogatás puszta tényétől.
+a matek szerves része, hogy a napelemes cirkusz bruttó súlyából mennyi áramot is tudok "zsebben", LiFePO4 akksi formájában a tett színhelyére vinni, uis ilyen akksijaim vannak a háznál, összesen kb 250Wattórányi 3db, együttesen ~3.5 kilónyi (1.5+1+1) téglában.
-
Ton-ton
tag
Ahogy elnézem mindenképp mikrokontrolerre lesz szükséged.
Alapvetően egy Esp32-t javaslok. Azon van érintő bemenet 8-9 db. Tehát csak valamilyen vezető felületet kell hozzákapcsolnod az adott lábakhoz. Gyakorlatilag házilagos kivitelhez egy réz lemez (mert azt tudod forrasztani) darab vezetékkel és meg is van a szenzorod. Felragasztod valami felületre, és akár öntapadós tapétával lefeded (kicsit igényesebb ha fested).
A program viszont nagyobb gond. Amennyiben HID eszközként definiálod (mint egy billentyűet vagy egér), akkor nem tudom hogyan lehet a többi progi számára letiltani. Ha csupán soros adatot küldesz, akkor pedig a saját progidnak kell tudnia...
Mondjuk az Esp32 tud wifi-t és bluetooth-t is, ha az jobb. És Arduino alól is programozható. -
Ribi
nagyúr
Még mindig senki sem tudja hogy mit is akarsz, mert kerülgeted a dolgot. Vagy te sem tudod mi is a cél? Egyszer USB kell, de aztán valami saját környezet. Össze vissza mondasz mindent is. Így elég nehéz. Arudino erre van kitalálva tipikusan. Olyan programot írsz rá amit akarsz. ÉS valszeg a neten már 50-en megcsinálták amit te akarsz. Ha végre kitaláltad, hogy mit akarsz.
-
"-Az első link (érintő "pénzérmék"): itt még az is komoly fejfájást fog okozni, hogy kitaláljam, hogyan fog ez szurkapanelba kerülni. "
Forrasztasz rá lábakat, ugyanis arra való. DIY környezetben meg abból főzöl amúgy is, ami van."És aztán még ott van az a probléma, hogyan is tudom én azt progamozni"
Erre is írtam fentebbMondom Arduino.
Ugyanígy jó lehet neked Arduinora egy kijelzőhöz való érintőüveg, abból létezik is hozzá (csak kijelzővel együtt :S ) , és az 100% zónázható. Vagy pl. ez. -
De akkor neked nem egy darab gomb kell, hanem egy 9/12 gombos billentyűzet?
Ez volt az egyik, ahol kerestem
Ez meg a touchpad-es, ebből pl. pont meg lehet oldani szerintem, hogy zónák legyenek rajta, és azok gombokként viselkedjenek. Arduino lekezeli. Megfelelő soros portot figyeled (asszem c# 4 óta nem nehéz) és onnantól halleluja."És ami még jobb lenne, ha i2c helyett inkább egy usb csati lenne rajta - de sajnos olyat nem találtam."
Az a touchpad, bár azon se nagyon szokott USB lenni.Amit a programozható alatt értesz, az meg pont nem jött át, érdemesebb pontosan leírni, hogy mit keres az ember
De amit linkeltél, az se drága.
-
-
Ja, leesett. De olyanra, ami USB-n kommunikál is, semmi értelmeset nem találok, lehet érdemesebb lenne ATTiny-ből megoldani.
Vagy hibás billentyűzet elektronikájából + olyanból, amit linkeltem. (Pl. billentyűnyomást szimulálni.)
Amúgy "USB-n kommunikál" az sok mindent jelenthet. Az USB-n adatkommunikáció van, szóval kell a gépre valami, ami azzal az eszközzel kommunikál, ami a porton lóg, és pl. néha lekérdezi. Erre nem lesz ilyen előre megépített kínai áramkör, mert OK, egy progit adnának hozzá, ami nézi a szenzort, és onnantól...? Hogy jut el az infó az oprendszerig?
Szóval szerintem ez mikrokontroller -
.-..-.
tag
Tobb szaz kazettam van.
Koztuk van olyan, ami elkepesztoen jol szol.
Illetve van amire magam keszitek felvetelt az ujrakalibralt ( igen, lehet kapni uj, fulltrack kalibralo szalagot) magnommal es meglepoen jo a felvetel.
Mivel zajcsokkentest nem hasznalok, nyilvan van nemi korlat a jel-zaj aranyban, de alapvetoen nagyon korrekt tud lenni az is.Ja, es bontatlan kazettaim is vannak.
Az emlitett magno, amiben le volt esve a motorrol az arnyekolas, egy nem mukodo, elbarmolt gep volt. (Sony TC-K690)
Most uj gumi alkatreszeket kapott es meglepo modon kalibralni csak a motort es a szalagvezetest kellett.
(Utobbi nem volt egyszeru tukorkazetta hianyaban)Szoval, ja... vannak meg kazettaim es hasznalom is oket.
(Mondjuk a regi FeO2, 160nW/s szintezesu kazettak, Agfa, Polimer es tarsai eseteben nalam is vannak gondok, de azokat igazabol csak poennak tartom mar)Most egre-foldre egy Pioneer CT-506-hoz vadaszok deperz-kijelzot. Kifogastalan a gep, de sajnos megserult az egyik.
Szoval van meg magnos-hobbi
-
-
Pl
Vagy még inkább
Esetleg
Bár ez nem igazán "mechanikailag jól kiszerelt" de felragasztod simán, annyira kis semmi.@ViZion : A legtöbb laptopban pl. PS/2 buszos a touchpad, azt egy USB-PS/2 átalakítóval is lehet használni, vagy Arduino is tud PS/2 vezérlőként működni, és azt már be tudod dugni USB-re.
@szabifotos : Ez mindenképpen furcsa. Nem lehet, hogy az a két cella hibás? Terhelésre le is esik?
És ilyen LiitoKala töltővel akadtam el, bekapcsol,de nem csinál semmit :S -
CirrMee
addikt
Azoknak a szalagoknak még abszolút jó tárolás mellett is volt kb 6-8 év élettartamuk, de 15 nagyon maximum.
Nagyon nem ezt tapasztalom.
Anno nekem félbemaradt a Sony deck tornyom (rögtön az erősítő és a gyári hangfalak után...), pár éve amikor megszületett a fiam, akkor egyeztünk meg a párommal, hogy lesz folytatás. Aztán a lemezjátszóból lett még Sony lemezjátszó+tuner+MD+CD+kétkazettás deck, kazettát meg minden létező helyről szereztem. Otthoni "elfelejtett" készlet, hozzá bolhás holmi. Aztán a hab a tetejére egy árverezett családi ház műhely szerűségéből jött, ahol tippre több mint 10 évig senki nem járt a lelet környékén. Nyáron bitang hőség, télen fűtés nélkül, iszonyat mennyiségű porral betemetve egy kb 70 rekeszes kazetta tartó fal volt valami deszkára szerelve, egy nagy halom kazettával megpakolva (150-200db között volt valahol). Elsőre megfordultam volna, a sírás kerülgetett, aztán belenéztem a tokokba, és akkor még jobban. Elég sok Type II volt köztük, olyan (kazetta)márkákkal, amikről anno nem is hallottam, olyan szalaghosszal, amiről szintúgy nem hallottam. Aztán csak győzött a kíváncsiság, a tokon belül végül is nem volt akkora káosz, mint azon kívül. Elhoztam, bevállaltam (szigorúan) az ára miatt, aztán 3+1 nap alatt lesikáltam, kitakarítottam mindent, csak az a hátfájás ne lett volna utána.
A lényeg az, hogy amilyen brutál körülmények közül került ide sok szalag, mindegyik tökéletesen üzemel. "Sajna" elég sokra undormány minőségben került a zene, attól persze nem lehet azt várni, hogy 10+ (vagy éppen 20+) év múlva szépen szól. Viszont ha tol az ember rájuk normális minőségben felvételt, akkor gyönyörűen szólnak. A (régi) sajátjaimról tudok nyilatkozni, azokat a 90 -es években vettem fel egy Aiwa AD F-260 deck -el, ami CD -ről került oda, az ennyi állás után is gyönyörűen szól. -
Azért nem teszek fel képeket, mert nem szoktam dicsekedni
De most akkor a kedvedért kivételt teszek, hirtelen itt van egy TEAC X-2000R orsósmagnó, egy AIWA AD-F990 és egy Pioneer CT-F1000 kazettás deck, plusz egy Kenwood KR-5010 receiver, most ezeket hallgatom
A Pio CT-F1000 magnóba tettem egy TDK króm kazettát, a képről el kell hinned, hogy szól, nem szoktam olyan butaságokat csinálni, hogy jó analóg zenéket digizzek be -
Nem akarlak megbántani, előre is elnézést kérek a clickbait megfogalmazásért, de ez MARHASÁG
Tele vagyok régi analóg technikával, pl. százas mennyiségben ilyen 45 éves TDK kazettákkal, vagy többek között pl. ilyen 50 éves kazettás magnóval, de hidd el, hogy teljesen alkalmasak napi rendszeres használatra, se a kazetta nem tesz kárt a magnóban, se a magnó a kazettában
De ez semmi, van többek között pl. ilyen 50 éves szalagos magnóm hozzá való szalagokkal, tökéletesen működőképesek.
De ugyanezt elmondhatom az analóg lemezjátszómról és a hozzá való analóg bakelit LP-kről is.
Annak idején nem ismerték a tervezett avultatás fogalmát, mai szemmel nézve meglepő módon tényleg az örökkévalóságnak készítették a termékeket
-
-
Nekem is van egy szatyorral kazetta.
Dizsiztem 4 évig anno, króm, metál, TDK és más minőségi kazetták.
Igaz meghallgatni nem tudom őket mert az Orion SM250 , Aiwa meg a Nakamichi deckemet egy költözödés után helyhiány miatt el kellett adnom. Meg még sajna sok mást is.
Életem egyik legszebb korszaka volt a 4 év diszkózás meg a hangosítás. -
-
PROTRON
addikt
Az összefoglalóban vannak boltok, az emailes és telefonos ügyfélszolgálatokkal nekem laikusként nincsenek pozitív tapasztalataim, egyszerűen a távoli technikai segítség nyújtáshoz nincs meg manapság a szakmai tudás sok helyen, sok időszakban.
De szerintem ha kikeresel onnan valami közeli boltot és beviszed a breadboardodat akkor tudnak segíteni, vagy további útbaigazítást adni hogy melyik másik boltban lehet olyan személy aki még ért is ahhoz amit árul.
Egyszerűen aki ért hozzá az csinálja, kevesen mennek tanítani, még kevesebben mennek ügyfélszolgálatosnak...nincs pénz benne.A kérdésedre hogy itt eddig miért nem kaptál konkrét linket:
én már megtanultam hogy amikor szembejön egy elektronikai kérdés amire nem találok 3 óra alatt youtube választ, hiába gondoltam azt hogy " ez olyan alapvető probléma hogy biztos mindenkit érint, biztos a forumon 2 perc alatt valaki ad majd választ" rengetegszer kiderül hogy mégsem érint mindenkit és hogy valójában vagy az én alkatrészemel van gyártási eltérés, ami másokat eleve nem érint, vagy tényleg senki sincs épp forum közelben a 20-30 emberből akik tudnának segíteni...Értem hogy frusztráló, de sajna ez van, elmúlt már 2006 amikor minden forumban voltak olyan emberek akik tényleg mindenre ráláttak és segítőkészen mindenre tudtak felelni, általában az ilyen embereket manapság vagy elkergették a forumokról, vagy nyögdíjba mentek és kertben süttetik a hasukat...
Kihalnak a szakmai forumok... -
PROTRON
addikt
Azért a boltos kálváriáját se felejtsd el.
Most sem a boltosom tehetett róla hogy a kínából küldött 10 db 38 portos I/O kivezetés shieldből 4 gyárilag hibás volt és átengedte a 12V feszt az 5V lábakra...
1 életre megtanultam amit mindig mondok cégnél kollégáknak, hogy mérés, ellenőrzés nélkül ne kössenek már be berendezéseket, bárhol lehet kötés hiba, ne kockáztassuk a több százezres gépeket...De a boltos másik rendelésében szintén másik kínaitól rendelt összetartozó antenna vezetéket "antenna"-val, erre mindkettőből apa fejest kapott..megreklamálta, erre küldtek neki még 1 adagot az antenna részből...szintén apa fejest, szal most van egy rakás antenna vezetéke, amihez nem tud antennát adni.
Én is kaptam ingyen egy adagot a csak antenna kivezetéses ESP-mhez(ha 10 cm-re rakom a routertől, ahhoz állítólag elegendő antenna nélkül, de ennek a típusnak nincs beépített rendes antennája csak csatija)...lehet a két apa közé való átalakító drágább mint 500 huf amiért adni akarta az egész antenna szettet. xDHa aliexpressről magam rendelem ezeket, várhatok 3 hónapot, mire megérkeznek a hibás dolgok, eleve 10x annyit kell rendelnem hogy a hibás darabokat kiszűrjem, aztán ha megreklamálom még 3 hónap mire megkapom a csere alkatrészt...ami lehet elnéz a közvetítő és megint ugyanazt küldik...
Hazai bolt esetén legalább kicsivel több a rendes garanciális ügyintézés lehtősége, már ha van raktár készlet...csak sajna nincs a boltoknak se ideje quality ellenőrzést tartani...Tavir-tól rendel valaki budapester mostanság?
-
Dr. Szilikát
őstag
A műveleti erősítők belül egy differenciálerősítővel kezdődnek, aminek van egy-egy bázisárama (noha létezik FET-es is, mint a TL071, TL081):
Ha azt szeretnénk, hogy a kimeneten ne lépjen fel DC eltolódás, a két bemenet áramát szimmetrizálni kell egy kiegyenlítő ellenállással. De ennek DC-alkalmazásoknál van inkább jelentősége, egyébként sok esetben el is hagyható.
#84823 PeachMan
Az is egy lehetőség.
#84820 tillatrilla
Be kell iktatni egy tranzisztort és annak kollektorába a rádió, ehhez hasonlóan:
-
tillatrilla
senior tag
Szia! A cicák kipecázzák az összes aranyhalat a tóból,és ez eddig a legjobban bevált módszer.A töltéstől kezdve minden meg lenne oldva.Teljesen automatizált így a projekt. Egy dc-dc konverter kellene szerintem,de megvárom,míg valaki megerősít ebben,hogy életképes lenne az ötlet.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ezt én is csak kísérletezéssel tudnám kipróbálni, vagy rendelni valami kész darabot. De kis méretben korlátozott az átvihető teljesítmény is. Itt írnak például méreteket és átvihető teljesítményt is:
https://www.aliexpress.com/item/1005001779357720.html
https://www.aliexpress.com/item/32949951900.htmlVannak ilyen telefonhoz való bővítőegységek is, de ez is nagyobb méretű:
https://www.aliexpress.com/item/32852366953.html
#84649 PeachMan
8-nak egész számú többszöröse az 56, ami szabványérték például. Párhuzamosan 7 db 10 W-os.
32 helyett 33 kapható, ebből 4 db 8,25 ohmot adna és 15 W-osak minimum. Vagy léghűtéssel is rá lehet segíteni.
-
Dr. Szilikát
őstag
Egy intelligens töltőpadot nem érdemes átalakítani, de vannak egyszerűbb rendszerek, amire az Aliexpress link is hivatkozik, ezek az XKT-akármi (többféle hasonló típus létezik).
Noha részletesebb működéséről nem nagyon látni leírást, de van egy jelgenerátor és egy teljesítményerősítő. Utóbbi figyelheti a tekercsáramot és annak függvényében szabályozhat.
A vevő itt lehet egyszerű egyenirányító, amit bekereteztem. Utána következik egy DC-konverter / stabilizátor, ami nem feltétele a működésnek.
-
Dr. Szilikát
őstag
Azok csak blokksémák, illetve egyszerűsített vázlatok, nem teljes kapcsolási rajzok. A linkelt Aliexpress játékokhoz hasonló, nem visszacsatolt megoldások kisebb teljesítmény átvitelére alkalmazhatók. Hátha ezekből tudsz valamit meríteni / kitapasztalni:
https://www.google.com/images?q=wireless+charger+circuit+schematics
Nagyobb teljesítmény korrekt, illetve gazdaságos átviteléhez már intelligens rendszerekre van szükség.
Az adó figyeli a tekercsáramot, illetve feszültséget, több okból is. Viszont a detektálás működésére talán jobban rávilágít ez az írás:
https://www.allaboutcircuits.com/news/how-does-qi-wireless-charging-standard-work/
-
Dr. Szilikát
őstag
Ennél bonyolultabb, digitális infó megy vissza a vevőből az adóba, illetve két irányban kommunikáló rendszer is van.
Ott kezdődik, hogy az energiatakarékosság érdekében az adó nem mehet folyamatosan, csak rövid impulzusokban kapcsol be. Ha rátesznek egy eszközt, akkor az fog válaszolni, hogy vette az energiát, sőt típust is azonosíthatnak, kompatibilitást, szükséges teljesítményt stb.
Utána még a visszajelzés alapján korrigálni kell a frekvenciát, kitöltést, fázistolást, az optimális csatolás érdekében, meg a beletolt teljesítményt is. Bővebben:
https://www.st.com/content/dam/technology-tour-2017/session-3_track-7_wireless-charging.pdf
Nem ilyen kis játékszerek:
-
Sajnos csak az utóbbi.
Nem próbáltam, de olvastam olyanról, hogy beltéri telemetriát lehet csinálni ultrahang szenzorral.
Hátrányai, hogy tiszta rálátás kell. Egy csarnok 4 sarkában helyeztek el adókat, amik ultrapontos 250ms késleltetéssel egymáshoz képest pinget adtak. A vevő ezeket figyeli, és a jelek beérkezésének deltájából tudott nagy pontossággal drónt navigálni.szuszinho:
Esetleg az adapter megvan? Vagy egy feszt tudsz mondani? Szerintem tudom milyen, de biztosabb lenne a fentiek ismeretében.
-
Attól függ, hogy milyen eszköz, milyen mértékű szenzorfúziót tudsz alkalmazni.
Sima gyorsulásmérővel esélytelen kategória. Nem hogy kicsi lesz a pontatlanság, hanem egyenesen random pozíciót kapsz. Gyorsulásból a pozíció kettős integrálás (gyorsulás-sebesség-út). Az integrálásnak nagy halála a (pontatlan) tranziens, amit egy sima g szenzor szeret produkálni. Emellett a sima g-szenzor nem fogja tudni, hogy elforgattad e a saját origója körül (ami számára nulla gyorsulás).
Accelero+giroszkóp kombó már egy fokkal jobb, a giroszkóp a szöggyorsulások figyelésével már tud orientálni tehát irányban nem tévedsz el (olyan könnyen). De a kettős integrál probléma továbbra is fennáll.
Accelero+giroszkóp+digitális iránytű már segít egész pontosan tartani az irányokat, itt már csak a hirtelen gyorsulások kavarnak be.
Ha pontos beltéri navigációt akarsz, akkor rendszerben érdemes gondolkodni. Korábban építettem ilyet Nordic 2.4GHz rádióval. Különböző pontokon elhelyezett vevők másodpercenként 4 különböző transmit-powerrel broadcastolt csomagot kaptak egy adótól. Az összes vevő fél figyelte az érkező csomagokat, és a kapcsolat vételi erősségét. Ebből egy kalibrálással felépítettem egy 3D tömböt amiből utána be tudtam azonosítani, hogy hol járok.
(Kulcsokat, távirányítót akartam vele meghatározni, de a megoldás nagyon energiaigényes volt ahhoz, hogy pici könnyen elrejthető módon megoldjam). Pár évre rá megjelent az AirTag ami ugyanezt csinálja, csak low-power BT szabványon, és Apple eszközök a vevői. -
törölt tag
Egész jól bírja, ha már lekopott akkor még mindig ott a sima rézfelület. Kb. kétszer tovább bírja, mint a sima réz én ezt vettem észre. Ha tudsz szerezni az a legjobb, lehet tényleg nem éri megvenni, ki kell számolni.
@Barret001: Adhatnál pár ezer métert abból az ingyen vezetékből.
-
törölt tag
Nekem az ezüstözött rézhuzal vált be, jóval tovább bírja mint a sima réz.
-
Én meg azt nem tudtam, hogy ehhez lehet készen is venni.
Nekem is volt ilyenem, apámtól örököltem, világ életében magának gyártotta a hegyet. Sajnos a rögzítő csavarok menete megszakadt, meg volt más baja is, akkor vettem valahol egy vas(?)hegyű Einhell pillanatpákát, azt használom már vagy 15 éve, semmit nem kopott a hegye, azóta nem értem, hogy a régi miért volt rézből...
-
Dr.Szilícium
csendes tag
Bele is van ütve a szárába, emlékeztetőül: L40mm 1,5mm2 Cu.
Évtizedek óta hajtogatom én is, meg még rengetegen, szakmabeliek, hobbisták. Nem mondom, hogy soha nem vettem készen, de az a ritkább.
Sőt, gyakran kihasználom a lehetőséget, vékonyabb huzallal, finomabb forrasztáshoz. Alakra hajtott huzallal, speciális munkákhoz.
Vastagabb / rövidebb huzallal a páka túlterheléses izzításához, amikor nagy a hőigény.
De így sem sikerült kivégezni még egyik 75 W-os pákámat sem. Kezdetben egy volt otthonra, egyet vettem a Gelkás munkahelyemre (nekünk kellett venni). Pár éve még egyet kaptam ajándékba.
-
Babetta-X
senior tag
Ismét köszi mindenkinek. Nem magát a kapcsolót akarom átalakítani az tudom, hogy esélytelen, egyik része olajtérben van a másik nem, tehát alapból szívás. A jelet szeretném átalakítani, ez a relayes megoldás szimpatikus számomra. Megnézem majd, de úgy emlékszem a tolató lámpa kapcsoló testet kapcsol, ez a másik üresjelző nem tudom de hétfőn amint tudom lemérem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honda topik
- Filmvilág
- Reklámblokkolók topikja
- Autós topik
- Google Chrome
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- E-roller topik
- További aktív témák...
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest