- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: SSD hűtés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- DraXoN: Utolsó 2011-3 rendszerem
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
Bondix #99599 üzenetére
Autóvillamossági műhely megmondja. Ha van előkészítés az aktuátoroknak, akkor megoldható. Ha nincs... akkor is, csak szívás. Ilyesmi szett kell: [link]
Hátránya az ócó kínainak, h bármi nyitja vagy zárja. Amikor nekem cserélték és menet közben rámzárt az autó az priceless... szerencsére az immobiliserrel nem tudták összekötni, így legalább nem állt le. -
Bondix
aktív tag
Adott egy gépkocsi 2001 Nissan Almera n16 amibe van centrálzár de kulccsal működik.
Megoldhato hogy xy kulccsal gombmyomassal távirányítóval működjön?
Nagy költség lenne vagy mi kell hozzá?Gondolom immobilizer kéne bele és felkéne tanítani.
De honnan tudom van e benne ilyen egyáltalán vagy azt is bele kell tenni persze ha nincs.
-
t72killer
titán
válasz
Donki Hóte #99596 üzenetére
Kimaradhatott a tizedesvessző és 9.2Ah, 12.8V LiFePO4 ad ki kb ekkora súlyt
-
válasz
tordaitibi #99579 üzenetére
Adok en neked 63Ah litium cellat 92 deka
Ez milyen cucc?
Van egy Parkside 8 Ah-s 20 voltos akkum, az kb. 1 kiló
-
t72killer
titán
válasz
tordaitibi #99594 üzenetére
Toughbook fele (cf20) van, nem zabál sokat
. Viszont jobb lenne pont usb-tápos
-
-
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #99583 üzenetére
Ugye [másfél] percet akartál írni?
-
válasz
t72killer #99587 üzenetére
Pár tapasztalati tanács egy több mint másfél éve otthon hobbi-napelemestől.
Ha megfogadod ha nem, te tudodA PV panelek a ráírt teljesítményt 2 esetben hozzák. Vagy a laboratóriumba, vagy akkor amikor tél van, -fokok és egy felhő mögül előbukkan a nap. Ilyenkor egy névlegesen 100W panelről valóban lejön 100-105W.
Nyáron 30+ foknál a ráírt teljesítménynek a 75-85%-ával számolhatsz.
Az összetekerhető flexibilis pv eszközök ennél is rosszabbak.
Mindez természetesen feltételez egy valóban igazi MPPT töltésvezérlőt amivel ki is tudod venni a panelből a teljesítményt.Akku.
Napi fogyasztásra kéne méretezni legalább.
Vagyis ha egy nap elfogyasztasz pl. 500 wattórát, akkor legalább ennyinek illik lennie. Így ha lesz egy nap amikor esik, felhős az idő akkor is kibírja a teljes 24 órát.
Ehhez illik egy olyan PV eszköz ami az akkut teljesen fel tudja tölteni 8-9 óra alatt +a nappali fogyasztás.
Ha ez pl. 250Wh, akkor 750Wh ami kell a napelem oldalon, 9 órára elosztva.
750/9=83W napelem. A fentebb leírt hatásfokcsökkenés és a töltési-tárolási veszteségeket hozzászámítva 110-120W panel kellene.
Ez akkuba kifejezve egy 12V/42Ah akku. Ez litium alapúnál valóban ennyi, ólom akkunál +25%, azt nem illik leharcolni nullára.A fennti levezetés példa, a számok a helyükön vannak, több ismerősnek méreteztem ezzel a megközelítéssel nyaralóba akkus rendszert nyári felhasználásra, csak a nagyobb fogyasztás miatt nagyobb alkotóelemekkel.
Pl. ha a napi igény 200Wh, akkor ehhez 16Ah akku és 50-55W panel ajánlott.
Minél kisebb a panel, annál több lesz % arányban a töltési veszteség, a töltésvezérlő sem codaszer, vannak veszteségei ami egy nagyobb endszernél érthetően kisebb az egészhez képest.Az összetevők szabadon variálhatók, ha pl. sikerül a berendezések fogyasztását zömmel nappalra időzíteni, éjjel meg max. pár W ledes lámpák fogyasztanak, vagy nem probléma ha nincs meg az 1 nap áthidalási idő rossz időbe, akkor az akku akár negyedére is csökkenthető, a pv panel meg a 60%-ára.
-
coco2
őstag
válasz
t72killer #99587 üzenetére
Ha nem tudsz megbízni sem szélben, sem napban, sem vízben, sem földhőben, akkor technikai forrást célszerű használni. Más lenne a szitu, ha ilyen 2-3 hónapos nyaralást kellene megoldani, és többféle forrás felszerelésével érdemes lenne bíbelődni. Így nem érdemes.
Az energiaigényed nagyja a laptop - önmagában a fele az egésznek. Ha kempingezés közben le tudsz mondani a windows-ról, az éjjeli fotózást egy kocsinál rendszeresen tölthető akku fedezni tudja.
-
t72killer
titán
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #99583 üzenetére
Ennél azért tud többet, de való igaz, hogy szinte a képtelenség kategóriája így feltölteni mondjuk 1 olyan akkut, mint ami a képen van.
-
Szabvány liion, 3,6V Azaz 3-4,2.
Kézi generátor..?
Van egy videó valahol a neten, egy élsportoló akinek olyan combjai vannak mint másnak adereka,
szobabicikli-szerű generátoros áramfejlesztőt 600 wattal 10-15 percig tudott tekerni.
Nagyon nagyon gyenge az ember ilyen akkutöltögetéshez. Egy átlagember nagyon rövid ideig kb. 6-700W, hosszabb távon 30-50W teljesítményt tud produkálni. De nem órákig ezt sem.
A linkelt kézi generátorral max. pár ledet lehet hosszabb ideig ellátni. -
t72killer
titán
1 hetes csillagfotózkodós kemping, terv déli kárpátokban, de a helyszín még változhat (inkább délebbi/naposabb irányba).
- 2db telefon,
- kicsi asztrofotós mechanika (ez kb éjszakánként 20Wh-t eszik, ennyit kéne neki akksiformában nappal félretenni)
- egy windows tablet (kb 10-15W fogyi, napi mondjuk 50Wh, a sajátja mellé ennek is kell akksi)Persze az élet nem áll meg, ha nincs áram, az absz minimum ami kell az 1db telefon segélyhívásra.
#99579: 1 kilós műfajban van egy ilyenem, kicsit komplikált a használata (a szivargyújtó kábel, amit fabrikáltam rá elég sérülékeny) és bár körbehugyozza a legtöbb powerbankot, önmagában kevés lesz a fenti projecthez. A windows tablettel már teszteltem, kb 12 órát megy el róla (+a tablet saját akksija még ~4h).
-
coco2
őstag
válasz
tordaitibi #99579 üzenetére
-
válasz
t72killer #99574 üzenetére
Adok en neked 63Ah litium cellat 92 deka
Eleg sokaig ellatna a kemping igenyt.
Tolteshez egy down, fogyasztokhoz egy up konverter modul, utobbi kiegeszitve egy alulfesz vedelemmel.
Minden kereskedelmi forgalomba kaphato powerbankot lealaz az tuti.
Ha meg konnektorhoz jutsz es van toltod, 60-80 amperrel is gyorstoltheted. -
coco2
őstag
válasz
t72killer #99574 üzenetére
Szóval összességében energia forrás után néznél, de ha nem egyszerű a képlet, és mélyfúrni kellene a részletekben, akkor biza több információ kellene.
Példának okáért mennyi időre kell a megoldás? Csak holnapra, vagy egész éven át kempingeznél? Mennyire stabil energia kell? Létfentartást kapcsolnál rá, ami miatt egy napot eltkaró felhőtől valaki szörnyethal, vagy az sem gáz, ha napokig áram nélkül maradsz? Földrajzilag melyik szélességre lesz az a túra? Mondjuk az Északi-sarktól az Egyenlítőig / vagy a túloldalon? Kb most, vagy fél évre előre tervezel, és mire indulnál, már ősz lesz? Milyen környezetbe mennél? Hegy tetejére, barlang mélyére, folyó mellé, egy aktív vulkánra, tengerpartra?
És egyéb apró részletek, amik esetleg segíthetnek.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #99572 üzenetére
Ismerem és ajánlottam is volna, csak itt más a felállás: akkura csatlakoztat egy forrasztópákát. A páka ugyan PD-kompatibilis, de az akkut nem tudja utasítani feszültségváltásra, ilyenkor azt kapja direktben, ami van.
A páka maga nem konvertál, a kapott feszültséget kapcsolgatja igény szerint a PTC kerámia fűtőbetétre, ami a PTC karakterisztikát is kihasználva 9-20 V között képes dolgozni.
A páka elektronikája pedig szintén ebből állít elő mondjuk 5 V-ot, a saját működéséhez (itt ugyan lehet konverzió vagy egyszerű lineáris feszültségcsökkentés is elegendő lehet).
-
gyenesmartin
őstag
válasz
DigitXT #99565 üzenetére
Vagy még megoldás lenne, hogy van egy Bosch PAA 14,4/18 li adapterem. Ezen van 2db USB-A. Ebből az elektronikát kicserélni egy olyanra ami tud 100W PD-t.
-
t72killer
titán
Ezek ugyebár mind-mind variációk egy témára más zenekarral
. Nehézipari megoldás van, autóakksi/autó 120A-es dinamóval annak minden luxus-szolgáltatásával VAN AMIKOR rendelkezésre áll. És persze ugyanez a sztori a benzines generátorral is. A mai egy háton cipelhető feladvány lenne úgy, hogy a túrafelszerelésnek marad még hely, azaz szumma ~3kiló alatt marad az egész történet.
#99571: jogos teljesen, sherpa-üzemmódban talán a leglogikusabb a fent linkelt hajtogatós napelemecske a bazári DE picikönnyű kontrollerével + egy husi powerbank pass-trough módban. 5D sakkfeladvány még olyan hajtogatós/könnyű napelemet találni, aminek nem nyekken meg a kábelezése a hajtogatás puszta tényétől.
+a matek szerves része, hogy a napelemes cirkusz bruttó súlyából mennyi áramot is tudok "zsebben", LiFePO4 akksi formájában a tett színhelyére vinni, uis ilyen akksijaim vannak a háznál, összesen kb 250Wattórányi 3db, együttesen ~3.5 kilónyi (1.5+1+1) téglában.
-
coco2
őstag
válasz
t72killer #99570 üzenetére
Ha beúszik egy felhő, és elkezd szakadni az eső, el sem áll estig, aztán meg este lett, és társai - olyankor ugyan hogyan adjon áramot egy napelem? Egy erősebb autó akkut folyamatosan tölteni + annak a kimenetére 230 generátort rakni a tipikus megoldás arra a problémára.
Amit nyáron jó vízhozamú és relatíve tiszta vizű folyó mellett elköveni lehet, az mobil vízerőmű használata napelem helyett. Az tud termelni esőben, éjszaka, meg bármi. (Télen / tavasszal tud baj lenni vele a fagy miatt.)
-
válasz
Dr. Szilikát #99567 üzenetére
Van belőle 9 voltos, 12 voltos meg 20 voltos is.
Egy 20 voltos elektronikán keresztül a 19 és 20 voltos töltésű laptopok kiválóan működnek akár PD3.0-ás fali töltőről, vagy combosabb powerbankról.
-
-
t72killer
titán
Apropó modern USB-C töltés: ismer valaki olyan napelem-kontrollert vagy kész kemping-napelemet (egy jelölt, de itt PPS-ről nem írnak), ami egyenesen PPS kompatibilis, azaz a leghárklisabb pl pixel telókat is tudja gyorstölteni
?
Vagy inkább úgy érdemes ezt összerakni, hogy faék MPPT tölt egy kicsi 12V-os LiFePO pakkot, amire rá van kötve egy modern autós töltő mindenféle csilivilivel/így pl beúszó felhő esetén se gajdul meg az eszköz töltése? -
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #99566 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez ott probléma, ahol az eszköz tényleg csak 5 V-ot bír elviselni, ezért alapból 5 V-ra kell beállni a dugasztápnak például és csak utasításra kapcsolhatna nagyobb feszültségre, de azt ilyenkor nem kap.
Amelyik eszköz nagyobb betápot elbír, azoknál szerintem mindegy, hogy azonnal vagy késleltetve kapja. Pl. egy DC-konverterrel kezdődik a bemenet (mondjuk egy telefon), ami eleve tág határok között operál.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
gyenesmartin #99563 üzenetére
Ha ez gond lenne ennek az eszköznek, akkor nem járna hozzá az a sima DC->USB-C kábel, amiben semmi elektronika nincs: azon a 2 vezetéken csak a delej fog jönni.
(Teljesen más kérdés, hogy maga az átalakító kábel elég veszélyes buli, ha mondjuk véletlenül azt a direkt ~20V-ot kötöd rá egy olyan eszközre, ami 5V-ot szeretne látni.)
-
Ribi
nagyúr
válasz
gyenesmartin #99563 üzenetére
Bár most ahogy nézem sima DC tápot is írnak a weboldalukon, szóval valszeg az jó ahogy Dr. Szilikát írta.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #99561 üzenetére
De itt nem kell valami kommunikációs chip, mert amúgy 5V az elvárt?
Vagy a vevő oldal hirtelen beneléz a "magas feszbe" kommunikáció nélkül az mennyire lesz okés? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
gyenesmartin #99558 üzenetére
Szerintem semmi különös, az adatvonalak üresen maradnak, csak a GND és VBUS pontokat kell kötni, de azt mindegyiket, a maximális terhelhetőség érdekében.
-
DigitXT
félisten
válasz
gyenesmartin #99558 üzenetére
Honnan* jön az az XT60?
A hozzá adott DC->Type-C elé nem köthető be egyszerűen?
*: gondolom akkumulátorról akarod hajtani. XT60->DC5.5 kábelt könnyebb legyártani.)
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Forrasztópákához (fnirsi hs-02A) szeretnék csinálni xt60 male to usb-c kábelt.
Szerintetek milyen kapcsolás alapján kössem rá az usb-re az xt60-ast? -
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99556 üzenetére
Reménykedem, hogy meg tudom oldani valahogy a zavar csökkentését, mert egy klassz kütyü amúgy. A napokban szétkapom.
-
Nem is azt mondtam hogy trafózd meg a cuccodat
Csak leírtam hogy bizonyos esetkbe nincs más megoldás. Hangosításnál, PA, nem a high-end a fontos, az másodrendű. Az a lényeg hogy bárhol bármikor bármilyen gyatra elektromos hálózattal le tudd vezényelni az előadást.
Amúgy épp az audiofil kategória ami kötelezően használja a hangot "elrontó', sávszélt csökkentő trafót, és ez a csöves végfok. -
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99550 üzenetére
Igen, csak ront a hangon, sávszéleken....egy FIIO, vagy egyéb kommersz de márkásabb gyártó megoldotta valahogy.
-
Gyerekkoromban otthon fetrengett pár ilyesmi, kicsatolótrafó
Egész picik is tudnak lenni.
-
válasz
Reggie0 #99548 üzenetére
Csak dióhéjba.
Csináltam magamnak egy hordozható all-in-one pc-t.
2 napi kísérleteztem a digitális zaj kiszűrésérvel, semmi nem hozott eredményt.
A végfokot külső táppal megtápolva a zajt elfújták, néma lett de mivel akkuról is használom a pc-t ez nem járható út, közös a táp. és erről megy ugye az összes belső tápkonverter amiknek a zaja vastagon ráül a végfok test vezetékére, kiszűrhetelen földhurkot alkotva.Be kellet tennem egy 1:1 sztereo galvanikus leválasztó kis transzformátort, csak így tudtam izolálni a tápzajokat a közös testvezetéken.
Néma mint a sír.
Valószínű ebbe belefutnak autóhifi vonalon is mert ott kaptam ilyen audio izolátort.
Két picike trafó van a dobozkába.És anno mikor hangosítottam, minden jobb keverőpultba volt ilyenből legalább annyi ahány kimenete volt a pultnak. isolated/non-isolated, kapcsolhatóan.
És bizony kellett is néha használni, olyan brummos földhurkok voltak.
ezen kis trafók ára elmehet akár a csillagos égig is, minőség, átvitel függvényében.
És biztos nem viccből tervezték bele a keverőpultokba. -
Tamy
őstag
válasz
Donki Hóte #99541 üzenetére
Eszköz függő. Az Androidos médiaboxom SPDIF kimenete szabályozott.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #99542 üzenetére
Ha a tervező se tudta kiszedni a zajt, neked sem fog sikerülni.
Ezek a kinai copy-paste cuccok nem profi tervezok munkaja, hanem szorgalmas masolomuveszeket, akik az osszeollozott dobozkakat kotogetik ossze a tervrajzon majd lesz valami alapon. Nem lepodnek meg, ha ma mar nem AI-val keszitenek a terveket, mert kb. azon a szinten mozognak. Ennel azert nem nehez okosabbnak lenne. Masfelol egyaltalan nem biztos, hogy iparkodnanak az a zajt eltuntetni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #99537 üzenetére
Jah jogos, ez egy PTC szenzor. Megfűtve öngyújtóval ment felfelé az értéke és az előlapon a kijelzés is mutatta a melegedést, szóval akkor nem ezzel van a gond.
leweegee: egyébként tényleg az a típusszáma, de valamiért a felette lévő E-NR számra lehet megtalálni, ami hB86k572
-
válasz
tordaitibi #99544 üzenetére
Sztem előrébb vagy. Zaj nincs.
Amúgy nekem ilyen BT cuccokkal az volt mindig, hogy földhurok.
Autórádióra USB táp, az megy a BT vevőhöz, ami analóg kimenetet ad a rádió AUX-ára. Vagy zajos, vagy nincs hang (utóbbi azért, mert a zajszűrő algoritmus kardjába dől) . Ha kihúzom a tápot, akkor jó (a BT cuccban van akku).
Megoldás : az analóg kimenet földje nincs bekötve, így alig van zaj (telefon adása miatt mindig van valamennyi) és szól is. -
-
válasz
Donki Hóte #99541 üzenetére
És Hcl köszi.
Épp most akadt Facebookon egy emberke aki ingyen, a posta fejébe küldene nekem egy optikai-rca dobozkát mrt 5 éve porosodik neki, semmire nem használja de akkor lemondom, hisz így megint ott vagyok ahol a part szakad. -
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99542 üzenetére
Sok mindent olvastam, tápszűrés, szeparált tápok, stabil csillagpont gnd, és megszűnne. Mivel márkás cuccok nem prüncögnek.
-
Sehogy.
Ha ez egy egység, belenyúlni hiába is, nem tudod kiszedni a digitális zajt.
Iszonyat nehéz egyébként ezt megszüntetni, én is szívtam napokat bluetooth és egyéb füles és más adapterekkel. Meg laptop d osztályú külső végfokkal.
És feladtam.
Most sem tudtam megoldani, pont tegnap kértem itt tanácsot mert egy digitális ediabox ugyanígy szívat, és képtelen vagyok mgoldani hogy a gigitális zajok ne hallatszanak halkan a végfokon keresztül.
Ha a tervező se tudta kiszedni a zajt, neked sem fog sikerülni. -
válasz
tordaitibi #99538 üzenetére
Igen, ahogy írták már, az optikai kimenet a vonalkimenetnek felel meg, a hangereje állandó.
-
válasz
tordaitibi #99538 üzenetére
Állandó, szerintem S/PDIF-en nem is értelmezhető a hangerő, max. ha információ formájában átküldi.
Após hangprojektorán() is ez volt, hogy optikán ment a hang, a TV-n nem volt HDMI ARC, így nem volt hangerőszabályzás.
-
Mindenkinek koszonom, most ertunk haza, megkerestem az allithato tapot. 5v-al kb vallalhatoan hangos.
8ohmos a hangszoro, mar megmertem azt is.
Ugyhogy keresek majd egy 5vos tapot, aztan ha meg mindig hangos lesz akkor ezek alapjan gubizok valami ellenallast.
Megegyszer kosziVaaa pont van is egy 5vos tapocska
-
válasz
Donki Hóte #99519 üzenetére
Hogyne használnám, arról van meghajtva egy 28" monitor csak sajna nincs benne hangszóró. Ha lenne a problémám fe se merült volna.
Otikai spdif kimeneten vajon a box szabályozza a kimeneti hangerőt, vagy állandó? Ha állandó az is felejtős, a scarton szabályozza ezért is jó lenne ez nekem. -
-
válasz
tomazin #99525 üzenetére
tizedwattokról van szó, a csengő végfokozata biztosan van vagy 0,5W de inkább kevesebb.
Megnézed hány ohmos a hangszóró, ha nincs ráírva megmred úgy hogy lehúzod a csatiját a panelről.
ha pl. 8 ohm akkor 15-50ohm közöt lesz jó at ellenállás, ezt megtippelni lehet cak, tapasztalati úton kell kitotózni.
Ha van egy 47 ohm körüli potid még az is megfelelne. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tomazin #99522 üzenetére
Hiába hangszóró, nem komoly áram. Ha bármilyen lomból kitermelsz 10 vagy 22 ohmos ellenállásokat (lehet kicsi is, nem fog leégni, ideje sincs nagyon), máris lehet kísérletezni.
Tapasztalatok alapján nem zárom ki, hogy akár 33-47 ohm is lehet, mire lenyugszanak az idegek, a hangossághoz képest.
Egy porszívó potmétere alkalmatlan, mivel az nem ilyen alacsony tartományokban mozog:
-
laed
aktív tag
válasz
rednifegnar #99530 üzenetére
Hát ha ennyire "parasztos" irányba megyünk; akkor hulladékokból is lehet ellenállásokat kitermelni.
Csak kérdés, találunk-e megfelelő értékűt. -
laed
aktív tag
válasz
tomazin #99525 üzenetére
coco már írt 1 megoldást, de én másképp csinálnám.
Nem írtad mennyi pénzt szánsz rá, meg honnan tudod beszerezni az alkatrészt, pedig az sem mindegy!
Sajnos a képeden pont le van ragasztva ott a hangszóró, ahol az adatokat rá szokták írni!
Elsősorban azt kéne megtudni, hogy hány Ohmos a hangszóró, és akkor már ahhoz lehetne viszonyítani, hogy milyen értékű ellenállást használj. (Műszerrel is mérhető.)
Szerintem a porszívó potenciométerét felejtsd el, mert szerintem le fog égni.
Tápfesz állítás sem rossz ötlet, de én 9V-ról próbálnám meg.
Az ellenállásos megoldásnál meg többet vennék, és próbálgatnám. (Több beköthető sorban.)
A conrad árul 5W-osat, az biztos nem fog leégni. [link] [link] -
coco2
őstag
válasz
tomazin #99522 üzenetére
Elektronikai boltból beszerezni 8 ohm / 1 watt ellenállást, és az egyik drótot leforrasztva bekötni drót / hangszóró közé.
Amit még megfontolnék, az a táp trafó lecserélése 12 helyett mondjuk 6V-osra. Amit a képen látok, nem tűnik feszültség érzékeny áramkörnek. Mekkora az egész szerelék? Az ott a képen csak egy része.
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #99504 üzenetére
olyan kicsi a hely, h inkább megkerülöm.
Van itthon egy bontott optical rotary, az jó lesz bele. nem is tudtam, h ez ilyen qrva drága -
Ezt hogyan kellene kiszamolnom/kitesztelnem?
Van a porszivohoz egy ellenallas amit lehet csusztatgatni, ezzel ki tudom tapasztalni, h mekkora ellenallast kellene beszereznem, h normalis legyen a hangero.
Ezen kivul nezzem meg meg hogy mekkora teljesitmenyu a hangszoro?
Vagy hulyesegeket gondolok? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Segítség kellene beaszosítani legalább nagyjából ezt a hőérzékelőt, nekem nem sikerült:
Samsung ht5hb86k sütő + mikró kombó belső hőmérője és nekem gyanús, hogy szobahőmérsékleten 560ohm, egy pohár hideg vízben meg 530ohm körül van. Az ntc-k jóval nagyobb átfogásban szoktak működni.A sütő amiben megjavítottam a relé meghajtást és kapott új reléket az működött egy fél napig, most zongorázik a reléken ha elindítok egy programot, kivéve az előmelegítést 60 fokon, ott megy a fűtés. Ha felteszem 70-re akkor már ott is zongorázik a reléken, innen lett gyanús hogy mintha nem lenne jó a hőmérséklet érzékelése.
-
Vettem egy dallamcsengot, ami rettentoen hangos. Ha bekotnek egy ellenallast a hangszorohoz az segitene ezen? (12v dcrol megy)
Elore is koszonom a tippeket -
válasz
DigitXT #99507 üzenetére
Másik oldalon nincs semmi, csak a HALL szenzor lóg át. Passz, hogy mitől "túrósodott meg" így.
Nem vagyok túlságosan felszerelkezve, egy multiméterem van, meg forrasztóm, mit lehet mérni itt?Köszi!
Szerk.: ahogy a csatolt fotódat nézem, a HALL szenzor azon is kicsit fehéres...
-
válasz
tordaitibi #99515 üzenetére
Ha úgyse használod a boxon lévő HDMI kimenetet, akkor vegyél egy HDMI->RCA konvertert és erról hajtsd meg a külső erősítőre kötött hangfalakat.
-
válasz
tordaitibi #99515 üzenetére
Kikapcsoláskor valamilyen jellel kapcsolni a kimenetet is, jobb nem jut eszembe.
Meg gagyi TV-ket olcsón lehet kapni, amin van HDMI bemenet is. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99510 üzenetére
Soros csatolókondenzátor, olyan csökkentett kapacitással, ami a mélyhangokat még nem veszi el nagyon, de ilyen tranzienseket mérsékelhet valamennyire?
Felemás dolog ugyan, mivel a meredek jel (felfutó / lefutó él) pont áthatol a csatolókondin is, de azért néha segíthet.
-
HDMI-s tévére kötve tökéletes, semmi zaj se koppanás.
Érthetően 2025-ben az analóg scart az csak egy nyűg, nem foglalkoznak már vele.
Ezen kívül semmi bajom vele, tényleg tökéletesen teszi a dolgát, okos is eléggé és normális a menürendszere mag az osd is.
10ropiért így is ingyé vót.
Szerintem a 20ezres is ugyanígy hanyagolva van az analóg audió kimeneteken. -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #99505 üzenetére
mert a box a legalja árfekvésű és a scart csatiról levett bal-jobb hangjelen valami irgalmatlan digitális sistergés van
Olcsó húsnak híg a leve.
-
Igen de miről veszem a jelet a koppanásgátlóhoz?
Bekapcsolásnál már megtaláltam a megoldást közben.
A PAM végfoknak van ST, standby lába. Már azt is bevontam a buliba, a boxon van egy USB aljzat mert tud pendrájvot is fogadni.
Annak a +5 voltja is kikapcsol amikor a box kikapcsol.
Erre kötve a PAM ST lábát, kb. 0,7-0,8sec alatt éled a végfok, a bekapcsolási tranziens ekkorra már szerencsére lezajlott.
De kikapcsolásnál akkora a kikapcsolási pukkanás hogy a PAM, hiába van a ST lába a box 5 voltjára kötve, sokkal lassabban áll le minthogy a pukkanás lezajlik.
Hogyan lehetne gyorsabban mutézni, vagy koppanásgátolni, ha a kijövő zajtüske hamarabb keletkezik, mint a koppanásgátló vezérlő jele? -
-
válasz
tordaitibi #99510 üzenetére
Mezei koppanásgátló? Vagy valami késleltetés, aminek a bekapcsolás a triggere, és mondjuk 1mp-al később kapcsol be?
-
válasz
Dr. Szilikát #99508 üzenetére
Ez megtörtént, 1/5 arányba leosztva a jel. De a ki-be kapcsolási pukkanás, ami szerintem tápfeszültségnyi mert irgalmatlan hangosat vinnyog, ennek kevés a leosztás, ha nagyobbat osztok már szobahangerő sincs, nagyon halk lesz a tv adás hangja.
A pukkanás akkor is ilyan hangos ha box hangerőt nullára veszem vagy lemutézom, ez az a zaj amikor az audio egysége magához tér vagy kikapcsol.
Teljesen tanácstalan vagyok. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99505 üzenetére
Ilyen gondok TV-vel használva is előfordultak, azért kellett ilyen esetben a box hangerőszabályzóját maximumra tolni, a hangerőt pedig csak a TV-n levenni.
Így a box analóg kimenetén megjelenő zaj is leosztásra kerül.
Barkács esetben a box kimenetére jön a leosztó potméter, a box saját hangerőszintje pedig maximumon. Ez egyébként nem jelent a box szempontjából semmiféle túlvezérlést, annak ez a normál vonali szintje.
-
DigitXT
félisten
válasz
tordaitibi #99500 üzenetére
A Techpowerupos képen látszik az IC típusa (LB11961), ami elvileg egy 1 fázisú venti-vezérlő IC. Ha így van, az adatlap szerint a gyanús alkatrész éppen a hall szenzor lesz, mivel pontosan az IN+, HB, IN- lábakon csücsül (s persze ott van még a közös GND is).
csabyka666: igen, ennek a vezérlő IC-nek van hőmérő bemenete (amivel leszabályoz): amennyiben eltávolítod, elvileg 100%-on hajtana. A másik oldalán mi van a NYÁK-nak?
Elvileg:
C1 = CM (Regeneration power supply stabilization capacitor)
C2 = CT
C3 = CP (PWM oscillator frequency setting capacitor) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #99498 üzenetére
Nemrég részletekbe menően veséztük, a 12 V-os LED-szalag táplálásának lényege, hogy 12 V kell neki, DC természetesen. Meg a terhelhetőség is megfelelő legyen.
Olyan elképzelhető, hogy egy LED-tápegységnél, pláne az olcsósítás jegyében nagyobb hullámosságot engednek meg például, spórolnak a kondenzátorokkal, emiatt valaki nem tud vele jó erősítőt építeni.
De egy ténylegesen ipari minőségű tápegység LED-szalaghoz még túl jó is, mivel az nem igényel olyan simaságot, még éppen a stabilitásból is lehetne kicsit engedni.
-
Na most megakadtam.
Lassan megtér teremtőjéhez a 28 éves CRT Daewoo tévénk.
Eddig ezen élvezkedett az asszony, na nem úgy, én nem tévézek, ő a nagy tv-fan.
Van itthon elfekvőbe egy 28" monitor, adja magát és ehhez csak egy 10ezer forintos DVB-C boxot kellett vennem, és máris jön hd meg fhd a volt Digi, most One 130 csatornája.Itt jön a gondom. a monitorba nincs hangszóró. De van itthon szintén kallódóba egy pár icipici Jamo hangdoboz.
A boxot szétkaptam, pont belefért egy d osztályú mini PAM végfokmodul, átalaktottam a box tápját, kapott 9V adaptert mivel a PAM nem megy 5 voltról, 7V alatt el se indul, meg kapott egy 5V stabot, és két szép rca aljzatot a hangfalakhoz.
Már itt kezdődtek a gondok mert a box a legalja árfekvésű és a scart csatiról levett bal-jobb hangjelen valami irgalmatlan digitális sistergés van. Halkan ugyan de baromira zavaró. Ezt valahogy elfogadhatóra csökkentettem, de. Most jön amit nem tudok megoldani.Amikor be vagy kikapcsolom a boxot, valami iszonyat pukkanással kevert sípolás lesz a hangszórókon. Csak egy pillanatra de ettől a halott felébred, este egy csendes szobába sokkoló.
Mivel a box tervezői letojták az analóg kimenetet és nincs rajta be és kikapcsolási némítás.Hogyan lehetne ezt megszüntetni, azon kívül hogy mielőtt távirányítóval kikapcsolom, odamegyek a boxhoz és előtt kikapcsolom a végfokot, vagy kihúzom a hangdobozokat?
Már arra is gondoltam mivel van rajta optikai spdif kimenet, vennem kéne egy spdif-->analóg átalakítót vagy egy külső hdmi splittert és arról meghajtani a végfokot. De olyan kis kompakt lett így, minden befért az eredeti dobozkába, na meg ágyúval verébre...?Amúgy ettől eltekintve tökéletesen jól működik az elképzelésem csak ez a pukkanás ne lenne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #99489 üzenetére
Egyik az IR LED, ha jól tudom, ami impulzusokat bocsát ki, ezt elvileg kamerával is detektálhatod. Másik az IR-vevő fotodióda, ami a visszavert jelet érzékeli.
Az IR LED-del ellenállást szokás kötni sorosan, ami a kívánt áramot beállítja, mint azt a távszabályzókban is tapasztalhatjuk. Elvileg a kulturált megoldás az ellenállás növelése lenne, ami csökkentené az intenzitást, noha ezt így látatlanban mondom, nem használtam még ilyen eszközt.
-
válasz
rednifegnar #99501 üzenetére
Floppy lemez mágnesezhető lemezéből kell kivágni egy darabot, az is áttetsző, de ugyanúgy csökkenti az IR sugarakat
(Ja, hogy mi az a floppy lemez, arra nem itt kell keresni a választ
)
-
ViZion
félisten
válasz
rednifegnar #99501 üzenetére
...mcu az legalább van itthon
sztem ez a megyébe sincs már.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion #99495 üzenetére
exponalatlan elohivott diafilmet tegyel ele, a vegebol levagot fekete reszbol. az elvileg atengedi az infrat de "tompitja" is.
ha nincs otthon csaladi oroksegbol vagy mesefilm, akkor valami rendesebb fotolaborban adnak levagott darabot, bar mar nagyon keves helyen van diahivas.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Futás, futópályák
- Hardcore café
- Horgász topik
- Azonnali játékos kérdések órája
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Nagyon szép állapot!! Lenovo ThinkPad T14s i5-113G7 16GB 512GB SSD
- I3 13100F + MSI B660M-P + 8gb DDR4 + 128gb ssd + Táp
- Eladó RTX 3090 24GB Videókártyák (Suprim X, Aorus, Gaming X) Felső kategóriás! Jótállással! Dobozos!
- Yamaha 5.1 hangrendszer NS-LC5 / NS-CLC5 / NS-ELC5 + YST-SW012 mélynyomó
- Precision 5550 15.6" FHD+ IPS i7-10850H T1000 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- 24 GB-os RTX 6000 HP - garanciával
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3035, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 16GB ZALMAN I3 NEO Corsair 850W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest