- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Reggie0 #100460 üzenetére
Ez is igaz de nem jellemző.
Általában PV vagy valami megújulóból megy a visszatáplálás, vagy HV akkuból. Ez se semmi, láttam pár videót ilyen 6-800voltos pár 1000Ah akkuról.
Én ilyet nemhogy az udvaromba, a falunkba se szívesen engednék be
Itt egy 5-50kW transzformátor borzasztóan megdrágítaná a betermelő berendezés árát.
A DC 4-600V (3F) meg könnyen előállítható, a PV panelek sorolásával, szélturbina tekercselés.
Nem jellemző 12-24V akkuból visszatermelni, ez a mezei háztartási inverter vagy szünetmentes kategória.
Ahol külön egységek kellenek hogy valahogy felemeljék az akkufeszt 400 voltra.
Transzformátor azaz LF, vagy HF inverteres megoldás. -
And
veterán
válasz
Reggie0 #100380 üzenetére
"Emiatt ahhoz, hogy 100mA legyen a Q1 bazisan 14V-nak kell lennie a bemeneten."
Igen, nagyságrendben a szimuláció is hasonló értéket adott, a teljes kivezérléshez meg még ennél is több V-tal nagyobbat.
btraven: növelheted a tápfeszt, de az nem fog változtatni azon, hogy ez a kapcsolás abszolút nem vonalszintű (100mV-os nagyságrendű) jelekhez való. A táppal együtt ráadásként a ledekkel soros 120 ohmos áramkorlátozókat is növelni kell. -
And
veterán
válasz
Reggie0 #100377 üzenetére
Azért a Q1 emittere és bázisa valószínűleg kevéssé szeretné a bőven 100 mA feletti áramokat. Eleve bazi nagy jel kell a teljes kivezérléshez, és a táp feletti bemenőjel elég gyorsan ennyire növelné a puffer tranzisztor áramát. Ennek jelentős része rögtön átmenne az első, majd sorban a többi fokozat diódáin is.
Ribi: "Nyilván megmondják, hogy 5V a javasolt max bemenet, aki fölé megy az vessen magára."
Oké, de akkor mi az értelme annyi fokozatot betenni, amelyek értelmes körülmények között sosem lesznek kihasználva? Szimuláció szerint a 6. ledig 'ér el' a kivezérlés, ha a bemeneti csúcs eléri a tápfeszt. -
-
válasz
Reggie0 #100303 üzenetére
Kína most pont azt csinálja, mint Japán 50 éve és Dél-Korea 25 éve, gátlástalanul koppintanak mindent. Olcsók a termékeik, de olyanok is.
Egy átlagos kínai tranzisztor kb. felét-kétharmadát tudja, mint az eredeti nyugati alkatrész, persze az otthoni barkácsoláshoz általában bőven elég ez is, csak tisztában kell lenni a koppintott alkatrész korlátaival.
Itt írtam pl. egy méretes hamisításról, az eredeti TI TPA3116 IC-t lekoppintották a kínaiak CS8673 néven (az eredeti 50 W-os teljesítményével szemben 33 W teljesítménnyel). Ezzel nem is lenne gond, csakhogy egyes kínai erősítőkbe hogy, hogynem olyan CS8673 IC-k kerülnek, amelyeken mégis TPA3116 felirat van
Persze nagyon gyorsan kiderül, hogy töke van a menyasszonynak, hiszen a két IC a valóságban teljesen máshogy néz ki, persze az összehasonlításhoz le kellene feszegetni a felragasztott hűtőbordát, meg tudni kellene, hogy az eredeti Texas IC hogyan néz ki
-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0 #100301 üzenetére
Én is osztom Donki Hóte véleményét! Nálam is rengeteg kínai biszbasz van. Persze, ha valamibe specifikus vagy minőségi kell, akkor megveszem azt. Nagy általánosságban azért elmondható, hogy ha nem a legolcsóbb vackot veszed meg, akkor kb ugyan az a minőség amit itthon a "nagy'bótokból" vásárolsz.
Nálam a Conrad-ból rendelt KDC kapcsoló is azt támasztotta alá, hogy totál ugyanaz, amit ~1 évvel előtte az Alin vettem.
6,3-as csószósaru debreceni üzletből vásárolva vékonyabb anyagból; gagyibb kialakítású volt (pl. nem volt rajta a középső pont beütés, ami a lecsúszás ellen biztosít) mint a china export... -
válasz
Reggie0 #100232 üzenetére
Pont egy w25q40bvsip eszi épp az életem.
Családban vett valaki egy Samsung 3D TV-t használtan. Érte ment, a falon volt a TV, kipróbálták, megvette.
Hazavitte, bedugta, bootloop...
Találtam threadet, ahol az EEPROM-okat javasolták újraírni. Gondoltam adok neki egy próbát, de pont hétvége volt, nekem meg nem volt EEPROM íróm, úgyhogy csináltam:
Megírtam az EEPROM-ot, nem ment. Utána láttam, hogy van egy másik is. Ahhoz is találtam dumpot, azt is megírtam.
Utána találtam egy threadet, ahol azt írták, hogy nem elég újraírni, cserélni is kell őket. Hétfőn Lomexben megrendeltem reggel, 2 óra múlva mentem értük. Kicseréltem. Még mindig semmi.
Aztán találtam egy nyomot, ahol 1:1 ugyanúgy volt problémás a gép, és ott meg azt mondták a 4Mbit flash a cserés.
Most megrendeltem a cserét, és építem a programozót hozzá - immáron ESP-vel a 3V miatt.
Fun part: Az épülő programozót kipróbálandó kerestem egy hibás alaplapot, amit alkatrészekért kannibalizálok. Egy ASUS laptop alaplap, és a rajta lévő 24Q64-t többször olvasva az a gyanúm, hogy az is szar, lehet, hogy éppen ez volt az alaplap halála, ugyanis a feszültségek megvoltak, mégis csak egyet villant a bekapcs gombra, és semmit sem pörgetett fel. -
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #100218 üzenetére
Anno kaptam egy marék ismeretlen SMD kerámia kondit. Megmértem kapacitás mérővel: 1µF Ok., de vajon mekkora a feszültségtűrése? Gondoltam adok neki, szép lassan feltöltöm, és megnézem hol üt át... a kétszerező kimenetén (640V körül) még nem ütött át. Ezután másképp álltam neki: megmértem a kapacitását a feszültség függvényében: 50V körül már kb. a felére csökkent a kapacitása.. Ez alapján valószínűleg jóval 50V alattira lehetett specifikálva.
Anno a suliban azt tanították, hogy 1kV a nagyfeszültség határa. Nem csak azért mert szép kerek érték, hanem azért is mert szabad levegőn 1kV felett előfordulhat átütés, alatta nem... (felületi kúszóáram persze lehet alatta is, majd abból meg égés és tüzijáték, de az megint más)
A 640V-os izzós játékban (de ez akár 230V DC-re is igaz) ott látom leginkább a problémát, hogy ha kontakthibás lesz a foglalat, akkor folyamatos ívet fog húzni, és kigyullad...
-
-
-
válasz
Reggie0 #100037 üzenetére
Nem tudom milyen az ups-ed.
Ha trafós kimenetű, nem DC 400V/H-hidas, akkor szükségtelen az elválasztó trafó.
Nekem otthon a hobbi szigetüzemű rendszeremben ez okból transzformátoros kimenetű a fő inverterem, ezen lóg a ház háromnegyede.
Azon bajosan jön át DC.
A másodinverter az kimeneti H hidas de én mindkettőre csináltam egy házi, saját tervezésű elektronikus avk-t ami tökletesen vizsgázott a tesztek alatt, így már teljesen jó.
Nem is avk hanem folyamatos szivárgási áram mérő.
Így megmaradt az IT roppant kellemes sajátossága, mióta ez van én mindent áram alatt szerelek.
Nem ráz.
Viszont ez meg azért nem jó mert megszokom, és ha a szomszédba is így szerelek, az nagyon meglepi lesz egyszer -
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #99913 üzenetére
gondolom lattad mar ezeknek kaszaknak az elektronikus vezerleset, azert ne hidd azt, hogy csak egy kis feszej kell oda es jo lesz hisz "csak egy fukasza".
ebben egy eleg sok mindent mero cucc van. hasonlo pelda egy mosogep vezerles is addig egyszeru, amig meg nem nezed, hogy meg a leggagyibb mai is egyedul a fotengely hajtasabol es forgasanak egyenetlensegebol (gyorsulas,lassulas,raadott vezerlesre valo reagalas) mennyi dolgot olvas ki es azt milyen baromi gyorsan feldolgozza es az alapjan vezerel. akkor mar nem is olyan tavoli az az urtechnika pedig hat csak egy villanymotor az egesz.de mindegy en elengedtem a dolgot, multkor megneztem a service manualjat ez nem ennyi hogy xy mA, a kollega azt hiszi, hogy odarak par miliampert es az megoldja. nem igy van es nem is igy mukodik. de ezt honapokkal ezelott egyszer mar kitargyaltuk, markaszervizbe meg nem akarja vinni, igy marad itt a fantazialas az amperekkel. rajta kivul hasznalnak meg nehanyan stihl fukaszat (meg fureszt, funyirot, tokomtudja mit) nekik valamiert nem kell magnes elektronikat buzeralni.
-
-
válasz
Reggie0 #99548 üzenetére
Csak dióhéjba.
Csináltam magamnak egy hordozható all-in-one pc-t.
2 napi kísérleteztem a digitális zaj kiszűrésérvel, semmi nem hozott eredményt.
A végfokot külső táppal megtápolva a zajt elfújták, néma lett de mivel akkuról is használom a pc-t ez nem járható út, közös a táp. és erről megy ugye az összes belső tápkonverter amiknek a zaja vastagon ráül a végfok test vezetékére, kiszűrhetelen földhurkot alkotva.Be kellet tennem egy 1:1 sztereo galvanikus leválasztó kis transzformátort, csak így tudtam izolálni a tápzajokat a közös testvezetéken.
Néma mint a sír.
Valószínű ebbe belefutnak autóhifi vonalon is mert ott kaptam ilyen audio izolátort.
Két picike trafó van a dobozkába.És anno mikor hangosítottam, minden jobb keverőpultba volt ilyenből legalább annyi ahány kimenete volt a pultnak. isolated/non-isolated, kapcsolhatóan.
És bizony kellett is néha használni, olyan brummos földhurkok voltak.
ezen kis trafók ára elmehet akár a csillagos égig is, minőség, átvitel függvényében.
És biztos nem viccből tervezték bele a keverőpultokba. -
válasz
Reggie0 #99240 üzenetére
Köszi a választ. Még ha 95%-os hatásfokot tételezek fel, a szabályozható 30-40 watt teljesítmény kevésnek tűnik.
Az elfekvő lomok további átnézése során találtam egy ilyet.
Ezen STP80NF70 fet van, ráadásul 2 db, rendes hűtőbordán
Az adatlap szerint 70 ampert bír ez a típus.
Mekkora áramot bírhat el ez a szabályozó 24 volton?
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #99310 üzenetére
Nu most volt időm a következő próbálgatáshoz, sajnos még mindig nem tartok ott hogy a végleges összeállításban
A vezetékek kb szabadon lógtak, bocsi még mindig nem fotóztam.
Ezek a jumper kábelek viszont baromi megbízhatatlannak tűnnek nekem, szal ezért vagyok gondba hogy pontosan mivel javítok, mivel rontok a helyzeten.Ha a vezérlőn szoftveresen beállítottam 3 LED szalag kimenetet, szalagonként 8 szegmensre, akkor még jól működik.
Amikor bekapcsoltam a 4. kimenetet szintén 8 szegmensre, már jött erőteljes villódzás. Ha bekapcsoltam az 5. kimenetet is, akkor az utolsó 2 szalagom teljesen lekapcsolt. Ezután szoftveresen össze vissza ki-be kapcsoltam és átállítottam a GPIO kimeneteket, aztán hajlandó volt kiadni erre az utolsó két szalagra is, de mindig valamelyik szalagon vacakolt az effekt, volt hogy csak kis mértékű villódzás, volt hogy az egész szalag.
Igazából azzal is gondban vagyok, hogy melyik számú GPIO-k azok amiket "stabilabbnak" lehetne nevezni, meg melyek azok amik csak próba szerencse alapon vagy műxenek vagy nem.Próbaképp szoftverbe bekapcsoltam mind a 8 kimenetet, ha az elsőn 8 szegmensre állítottam és a többit csak 1 szegmensre, akkor még az első szalag rendesen működött, a többi között látszódott némi flickering.
Ha több szegmenst aktiváltam, akkor teljes flickering, de van olyan effekt aminél rendesen lefut az effekt, csak épp a szín beállításra egyáltalán nem reagál. Végig fixen sorban beállítja a szegmenseket első piros, aztán zöld, aztán kék és ez így végig fixen beállítódik és nem reagál a vezérlés hiába állítanám az egész szalag mind a 8 szegmensét 1 színre.
De legalább mind a 8 szalagon végig fut a "hullám" effekt, azaz egy 4. szín, és csak nagyon kicsi flickeringet látok...
Ahogy látom 4 kimenetnél többet használva, ahogy növelem a szegmensek számát, egyre erősebb a flickering.
Tehát szerintem a data kimeneten vagy a fesz esése a gond, vagy a leadható áramerősség. De a tévedés jogát fenn tartom.
Hőkamera alapján a vezérlő egyelőre nem melegszik túl.Mivel erősárammal foglalkozom, így nem tudom pontosan hova nyúljak, jelenlegi tippjeim:
-az ESP-WROOM egyik GND kivezetéséről adjak a 4 vezetékes LED szalagom "F0" jelére egy GND-t?
-vagy helyette az alap 12V betápról adjak erre a szálra GND-t?
-vagy valahogyan egy erősítő lapkára kéne 3.3V-ot külön ráküldenem a GPIO shield 3.3V-os kivezetéséről és azon keresztül küldeni a kimeneti data jelet? Tehát kimenetenként külön "erősítés"?
Mert pl quinledhez láttam a kiegészítők között ilyesmit...[link] -
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #99306 üzenetére
Ok, ha már vetted a fáradtságot, akkor megrajzoltam a helyesbítést, elvégre én vagyok aki segítséget kér
De tényleg, a vezeték hosszaknak ilyen téren egyáltalán nem szántam jelentőséget!
A próba kötést már szét is szedtem, szal nem is tudnám fotózni se, de most összerakni sincs kedvem így hogy a teló is messze van. -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #99305 üzenetére
Valóban a sematikus rajzok ilyen szempontból félrevezetőek lehetnek, ebben a rajzon azért nem szerepelnek vezeték hossz adatok, mert nincs "távolság". Ez utóbbi csak "próba" bekötés volt, nem a végleges, próbából kb azonos pontban vannak csillagban elágazva.
Erősáram terén azt szoktuk jelölni, hogy mi van azonos feszültségű sínezésen, de a távolságokat másik típusú rajzon jelöljük.
A LED szalagok azonos wago-ra lettek kötve, nincs "arrébb" rakva, azonos pontból kapták párhuzamosan a feszt.
Annyi hogy a LED wago-s elágazása előtt van egy DC '"Y" kábelem, hogy a rendes DC dugaszokat tudjam használni, így az ESP ennek az "Y" kábel gyári DC dugójába lett dugva, míg a másik ág DC dugojáról rögtön a wagok-ba a 12 VDC a LED szalagoknak. -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #99303 üzenetére
Inkább autocad huszárkodnék, messze van a telefon...
Íme a jelenlegi állapotok vezetékezési rajza:Tehát a GND-k külön összekötése nem történt meg, csak a betáp oldal azonos.
Még azt láttam neten, hogy mivel ez a szalag rendelkezik a "D0" érintkező (ami a sima DATA) mellett "F0" érintkezővel is, lehet hogy arra kéne kötni a 12V tápegység GND-jéről még 1 szálat?
Vagy erre inkább az ESP32-nek az egyik GND-jét kéne kötni?
Ez a szalag: -
válasz
Reggie0 #99204 üzenetére
Szerintem annyi féle gyártó millió típusa van a világon hogy ehhez minimum egy repülőgép hangár kéne már indulásnál.
Gyakran járok a bolhaboltba, autó patent.
Iszonyat választék van, megkérdeztem az eladót, hányféle patentet tartanak?
Saccolása szerint több ezer és egyre gyakrabban nekik sincs adott termék hanem úgy rendelik be.
És ez csak egy autókárpit patent választék. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Reggie0 #99180 üzenetére
A legtöbb laborgép levilágítója is RGB LED-et, vagy színes lézert használ.(Igaz, ezek szkennelés után dolgoznak, de sokszor a laborszkennerben is RGB LED van.) A papíron is csak színrétegek vannak, szóval a lényeg, hogy a fény és a színszűrő/papír passzoljon egymáshoz, de ahogy írtad is, jó szűrőt kell csinálni.
Igazából maga a film a színszűrő, kérdés, hogy az adott színt arányosan tudjuk-e szétválasztani a három színcsatornára, vagy valamelyik (pl. zöld) a három közül megengedőbb.
Nagyon konkrét példákat láttam arra, hogy mennyivel jobb egy-egy öreg szkenner színleválasztása, mint bármelyik mai digitális gépé. Egyszerűen mások a tervezési szempontok. A PhaseOne Trichromatic szenzorra mondjuk kíváncsi lennék. -
-
updog
őstag
válasz
Reggie0 #98954 üzenetére
A redditről származó képen (itt most a bal oldali) én azt látom, hogy ott tényleg van ráforrasztva valami
Toltam rá egy kis CSI enhance-t:
De ahogy írod is, látom ahogy csináltam egy közeli képet hogy a nyák is sérült. Gondolom ez így már gtk, nem érdemes szórakozni vele? (főleg hogy én itthon biztos nem tudom javítani).
Az egésznek a működését nem vágom, de ha valamit valamivel itt a hiányzó alkatrésznél simán csak áthidalok, akkor az elemes működés még menthető? Gondolom a hiányzó alkatrésznek van szerepe abban is, hogy elemről működve is rövid úton lekapcsol.
-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0 #98937 üzenetére
Köszönöm a választ, segítséget!
Nézegettem a Hager márkát, de nem tudtam összeszedni egy normális szettet, ami nem horror áron van és rövid időn belül meg is érkezne...
Még nem kőbevésett, de ezekre esett a választásom:
» Tracon EVOMS40/3 főkapcsoló
(Ezt azért szeretném bekötni, mert nemsokára gerincvezeték csere lesz a tömbünkben és a szerelés idején le akarom választani a lakást. Nem szeretném, ha bármilyen "kóbor áram" betévedne a lakásba, bármennyire kicsi is rá az esély. 3P-vel el tudom vágni ennek az útját, tehát L, N, PE is meg lenne szakítva, meg később sem árt, ha valami gáz lenne. Van egy ilyen kapcsolónak létjogosultsága?)Schneider Resi9 család:
» R9L16610 túlfesz.levezető
» R9R01240 ÁVK
» R9F04116 MCU B16
» R9XFH112 gyűjtősínAjánlásokat, észrevételt továbbra is elfogadok mindenkitől.
THX! -
válasz
Reggie0 #98897 üzenetére
A hsz. végét szerkesztettem, ezsembe jutott hogy valóban csak 180v lesz a táp.
Egyébként az egész dióda disszipáció okafogyottá tehető ha szétszedjük a tápot és a pufferre támadunk közvetlenül.
Aktív pfc-nél ez természetesen járhatatlan megoldás.
Nekem egy okosszivattyú, Grundfos Alpha BLDC motoros 8. éve megy 265V DC-ről, még nem nyekeregtek a diódák benne. -
válasz
Reggie0 #98894 üzenetére
Fonok ne csalodjak benned
Vagy csak pongyolan fogalmaztal, nem kap dupla aramot viszont idoben tenyleg dupla ideig lesz igenybe veve.
Vagyis a disszipacioja tennyeg dupla mert nem tud hulni a masik felperiodus. dejen.De altalaban siiman kibirjak, plane ha nem padlogazon van hajtva a tap.
Es van meg valami ami tenyleg erdekes tema.
Szerintem a.dioda.igenybevetele kisebb lesz.
50Hz, hagyomanyos tapnal a puffer toltese jellemzoen a szinusz felso harmadaban tortenik. Ezt durvan peldazva, pl. 5 amperes impulzusok.
Viszont dc-rol folyamatos az utanpotlasa a puffernek, es.ez lehet hogy csak 2A folyamatos terheles.
Ami kevesbe melegiti mint a csucsok.
Csak eszmefuttatas, otlet reszemrol, nem tudom.szamokkal igazolni, ha valaki megteszi az tanulsagos lenne.Szerkesztve, az kiment a fejembol hogy a kollega 180 voltrol.hajtja es az tenyleg nem.sokkal tobb a puffer 320 voltjanak a felenel.. Igy meg.erdekesebb a helyzet.
-
válasz
Reggie0 #98873 üzenetére
Én biztos nem küldenék meg egy lfp cellát 4,2-vel.
Másik, én napelemes rendszerbe gondolokodok, vagyis azzal élek együtt kb. másfél éve.
Rossz idóben előfordul 2 hétig is 0-5% és max. 25-30% közötti üzem, majd jön kis hosszabb napsütés max. 40-40% töltéssel estére. És van hogy ez megy 30-40 napig. 0-40% között mozog+ napi 40-50 mikrodod.
Még a közelébe se jut a 100%-nak, nem tud kialakulni az esetleges önbalanszolás de még ha lenne külső balanszer, az se tudna semmit csinálni mivel azok a töltöttség 85-90%-a körül kezdenek el dolgozni.
És ilyenkor egy lfp pakk nagyon durván képes szétmászni, lesz köztük 30-35 és nulla %-os is simán.
Konkrét tényeket tudok, nyári hajós üzem, nagyon mostoha és télre nem töltötték fel a gyári He-Li 24V/100Ah akkut.
Tavasszal 2 teljes ciklust kellett a töltővel csinálni és a felső 90%-on kellett tartani 0,02C-vell 15 órán keresztül és így tudták helyrehozni a kb. 50%-os eltéréseket a cellák között.
Liion alapú ezt ragyogóan viseli, akár 6-7 hónapig is és max. 2-3% eltérés (se) lesz a cellák között.
Ennek alapfeltétele természetesen a cellák azaonos paraméterei, teljesen egyformák, nálam ez taljesül mivel bontott E-car akkukat hajtok amiket 1% alatti tűréssel rendelkeznek.
És tényleg mivel a másfél év alatt sacc. 200-250 teljes ciklus és 8-10000 feletti mikrodod történt és 0,02V a legnagyobb eltérés.
Fényes nappal a főtéren cidázok le bárkit úgy hogy a 3 fő tv adó élesbe közvetíthet ha ezt bárki megcsinálja lfp kémiával, ilyen üzemi körülmények között hogy a 100+%ra töltés lehet hogy 3 hónapig sincs.
És mégegy a liion mellett.
Mindenféle akkumanagement nélkül rápillantva a voltmérőre, megmondom 5% eltéréssel hogy hány %-on van a pakk.
lfp, igaz hogy mindenben sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik, ciklusszám , nem gyullad ki nem robban stb. de egy lfp pakkról ezt senki meg nem mondja egy egyszerű feszültségméréssel.
Ennek ellenére ha lenne felesleges 6-700ezrem, szó nélkül váltanék lfp-re mert sokkal biztonságosabb. -
-
.-..-.
tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Reggie0 #98470 üzenetére
Az csak választási lehetőséget jelöl, 12 vagy 24 V-os változatban rendelhető:
https://www.aliexpress.com/i/1005007167506952.html
608 oszthatóságát tekintve sorosan 4 vagy 8 chip elvileg. Nem úgy, mint a megszokott szalagoknál, ahol 3 LED + 1 ellenállás 12 V-ra.
-
aujjobba
addikt
válasz
Reggie0 #98327 üzenetére
Koszi!
Mas: a különböző transzformátorok, tekercseles, fizikai tulajdonságok es elmélet is eleg ködös nekem.
Tudtok erről a témáról valami jo anyagot?
Hogyan kell pl. flyback trafot számolni es építeni, pulse trafot, gate meghajtó, stb.
Egy-egy leirast, videót találok, de valahogy nem áll össze teljesen a kép.Peldaul amikor flyback-nél a fazisok ellentétesek primer es szekunder oldalon, akkor fizikailag is ellenkező irányban tekertek, vagy ugyanúgy csak fordítva kötöd be a ket vezetéket?
-
válasz
Reggie0 #98197 üzenetére
Pontosan csak nem akartam belemélyedni a gate felületének méretébe.
Ami eléggé egyenes arányos a nyitott csatorna ellenállásával.
Igbt vonalon nem teljesen értek egyet veled.
Fetnek csatornaellenállása van, igbt-n meg feszültségesés.
Adott, pl. 50A áramnál:
fet, 1,5mohm, 3,75W disszipáció
igbt, 0,6V esik, 30W disszipáció.
Véleményem hogy kis feszültségen, 80-100V a fet jobb,
nagyobb feszültségen meg az igbt.
mivel egy nagyfeszültségű fetnek már sokkal nagyobb a csatornaellenállása és itt már egy igbt kimenet, bipoláris tranzisztor előnyösebb.
Sokkal robosztusabb és strapabíróbb kialakítás de ezek az előnyök 5-600V felett érvényesülnek igazán.
Fenntiek a saját meglátásaimat tükrözik, mindenre nyitott vagyok a témában, észérvekre pláne. -
chubii
senior tag
válasz
Reggie0 #98037 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az elmélkedést!
Nekem is az járt a fejemben, mint Reggie0-nak.
Janos250: Erről az óngyűrűs zsugorcsőről régen csak rosszat hallottam, hogy jobb kerülni. Nem tudom azóta változott-e a helyzet.
Forrasztani nem szeretnék. Csekély motorsportos tapasztalatom alapján jármű esetében nincs jobb a krimpelésnél. Csupán egyszerűségből (meg kicsit lustaságból) jutott eszembe a Wago , gyorsabban meglettem volna vele. Marad a szigetelt toldóhüvely vagy saru.
-
válasz
Reggie0 #97976 üzenetére
Nem mert írja az adatlap hogy belső felhúzója van.
Ha az IN lábat negatívhoz érintem az alsó fet nyit, ha elveszem egyik se, ha pozitívhoz akkor a felső. vagyis statikusan teljesen jól működik a fetmeghajtó IC.
Nincsenek már zenerek, Ekkold ajánlására a step-down IC-t is a 15 voltról tápolom, így a kimenetén max. 14,6V lesz az nem kergetheti túl az IR-t. Tényleg sokkal egyszerűbb és ésszerűbb így.
A step modullal nem kompatibilis valami, az IR vagy nem tudom, mivel egy primitív 555 pwm-el nagyjából működésre tudom bírni.
A step modul kimenete egy nyitott kollektoros tranzisztor (LM2576) ami a +15 voltot kapcsolgatja 150kHz pwm-el, ezért ez a kimenet 680 ohmmal testre van kötve. Ennyinek csak elégnek kéne lennie hogy lehúzza teljesen negatívba.
Az IR2109 alkalmas 150kHz-re...? Erről gőzöm sincs de csak tud ennyit. -
Reggie0
félisten
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Reggie0 #97971 üzenetére
Ha veszek egy 7.4V néveleges feszültségű LiPo aksit, akkor azt legalább 5V-ra le kell konvertálnom az ESP32-nek illetve a giroszkópnak + a mosfet driverek-et is azzal tápolnám meg. Oda jó egy LDO stabilizátor vagy már kevés lesz? Hogy oldanátok meg? 2db LDO stabilizátor? 1 az ESP32-nek, egy pedig a giroszkópnak + a mosfet drivereknek?
-
aujjobba
addikt
-
ribarszki
őstag
válasz
Reggie0 #97715 üzenetére
És Ton-ton!
Köszönöm az együtt gondolkodást. Az Arduino eddigi pörkölések során nem volt lassú. Illetve az Artisan szoftverben a legkisebb mintavételi lehetőség 1sec. Mivel 9-10perc egy pörkölés, így a másodperces mintavételezés több mint elég.
A fémlemezzel az a gond, hogy nincs hely.. A dobforgási sebességét alapból nem tudom állítani. Biztos meg lehetne oldani, de egyelőre kihagynám..
Szóval hogyan működik? Amúgy tök egyszerű. Van egy forgódob, s azon kívül egy fűtőszál. A kávé pörög a dobban, a fűtőszál pedig melegíti a levegőt.
Itt látszik az elv, illetve az is, hogy nincs hely..
-
Vesa
veterán
válasz
Reggie0 #97708 üzenetére
Wow, köszönöm, ez lesz a megoldás!
Találtam egy videót is róla, itt egy régi notebook panelhez kötik be. Nekem annyi már elég, ha ki tudok rá tenni képet.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #97540 üzenetére
12%-os jo maratashoz? sztem az fodraszkellek kategoria.
kristalyos peroxidot mar tizeneve is csak orvosi receptre tudtam venni. pedig gyerekkoromban siman adtak minden hokuszpokusz nelkul, azt dobaltuk az akvaiumba fertotlenito cimen (meg jol neztek ki a lila csikok).
en is ezt a vaskloridos gyorsmaratot hasznalom, sztem teljesen jol mukodik. nyilvan nem lesz szep gyari, meg ha leazik a maszk akkor alamar csodak nincsenek. lakkfilcel (nem alkoholossal) athuzva jo lesz.
pausz meg positol mar nem divat? neke meg talan van p20(ha jol emlexem) spraym is valahol. -
aujjobba
addikt
válasz
Reggie0 #97533 üzenetére
A lassusag igaz, en melegiteni nem szoktam, hanem eleve meleg vizben oldom fel.
A csipkes vonal 20mil-ig nem problemas, az ala nem nagyon kellett mennem, max annal a SOT363 cuccnal, de azzal se volt gond vegul.A sosav+peroxid kombohoz nem tudtam hozzajutni, csak ceges vasarlasra adjak errefele ki, azt hiszem a tevekenysegi kornek is stimmelni kell (fodrasz, ilyesmi talan).
-
demars
addikt
válasz
Reggie0 #97525 üzenetére
Mivel csak halvány volt a nyomat, áthúztam filccel.
A sávokkal nincs gond, széleket kicsiszoltam, nincs zárlat sehol sem.
Valami a maratásnál nem jó.
Most fúrom.
Sávokat bevonom ónnal, szóval jó lesz, csak csúnya, meg több munka van benne. -
mm89
őstag
válasz
Reggie0 #97412 üzenetére
+ViZion
+Dr. Szilikát
Köszönöm ismét a válaszokat! Akkor marad egyben a cucc és veszek egy ilyen pwm generátort.
A csati kiosztást akkor jól sejtettem.
A hozzá nem értésem szerintem már egyértelmű, úgyhogy bátran megkérdezem :
Hova és miért kell a 12kOhm ellenállás?
Mivel érdemes megtápolni egy ilyen eszközt?
A leírásban azt írja hogy a kimeneti fesz annyi lesz mint a bemeneti, de azt nem tudom hogy a venti vezérlője mit szeretne mert nincs róla infó. -
mm89
őstag
válasz
Reggie0 #97388 üzenetére
+tordaitibi
+Barret001
Köszönöm szépen a válaszokat, reméltem, hogy lehet kapni készen valami szabályzót mint pl amit linkeltem MSC105, de akkor ez ennél bonyolultabb...
Az arduino szót már olvastam korábban, a többi amit írtatok teljes homály
Rögtön az is megzavart, hogy a ventin ugye van a három lábú csatlakozó és az 5 lábú. De hogy a jobb oldalon lévő 4 pont amit írt Reggie0 az hol van, nem tudom. Vagy azt a nyákon kéne megtalálnom?
Az arduinot elkezdtem olvasgatni.
Az a baj, hogy az egész projektnek csak egy kis része a ventilátor szabályzás, így nem tudok túl sok energiát beletenni..
Köszönöm szépen még egyszer, ha esetleg valaki Szegeden vállalná a feladatot akkor beszéljünk róla privátban -
-
Pubszon
veterán
válasz
Reggie0 #97399 üzenetére
Igen.
Elég komoly, LAN-on keresztül távolról is menedzselhető, van benne mindenféle védelem, a gyári kimeneti kábele 2x150mm2, 3 fázisról működik, közel 90%-os hatásfokkal.
Ha lenne több akkor lehet őket sorba és/vagy párhuzamosan kötni, master/slave beállítással.
Autós erősítőket szoktam vele mérni/tesztelni, meg minden egyéb dolgot, de jó lenne 24V-os és 48V-os eszközöket is működtetni. -
válasz
Reggie0 #97393 üzenetére
Persze hogy elég, földelt emitteres kapcsolásban van a tranya, elég neki a bázis nyitófeszültség. 0,7-1 volt is akár.
Tudod hogy nemrég jubiláltam vén f@sz vagyok, Október 8. elhagytam a hatvanat
és nekem a pic nem megy, ellenben az analóg meg a régi IC-k igen.
A segédtápot úgyse ússza meg, egyiknél se, ha meg esetleg nem tud pic-t programozni akkor amúgy se fog menni.A kolléga majd eldönti melyik kört futja meg.
-
-
atesss
addikt
válasz
Reggie0 #97080 üzenetére
Ahha igen ez jogos, következőre rövid vízbemártás is lesz.
De aztán gyorsan akarom tovább az alkohollal, hogy a víz korróziós hatásának lehetőségét tényleg nullára redukáljuk.
Igen, csak az fontos hogy ne legyen galléros az érvéghüvely.
Volt már valami projekt amiben szívtam a gallér méretével (ott asszem oldal irányba a szomszédos kábel miatt egy sorkapocsba több kábelt rakva, vagy valami ilyesmi).
És utána pont ezért beszereztem szigeteletlen érvéghüvelyekből minden méretben egy kis csomagot.
Csak azóta meg nem kellett, nincs is bent a fő villanyszerelős pakkomban, remélem megtalálom még... -
atesss
addikt
válasz
Reggie0 #97014 üzenetére
No, végre neki tudtunk állni.
A sósav bevált, köszi a tippet !
20 százalékos háztartási.
Nem is kellet várni, pár másodperc alatt leszedte a nagyját, egy kis mozgatás után még egy kicsit. Egy egész kevés maradt, de az már szerintem nem gond.
A sósavazás után először sima utána meg izopropil alkoholos papirtörlővel jól áttöröltük.A bekötést végül megcsináljuk úgy, hogy a lámpa gyári miniatűr bekötő dobozába (ami csak egy be + egy ki kettős szigetelésű kábelre van elvileg) bemegy minden kábel.
Egy felül a lámpa irányába a lámpa gyári dupla szig. kábele.
Alul meg a 6db különálló ér. Hát nem megy be az 5. és 6. könnyen már...
A mini-dobozba a sorkapcsot és az azt rögzítő műanyag stifteket kiszedve, épphogy befér 3db 3-as Wago. Csak a Wago-k helyzetével, meg a kábel-erekkel kell kicsit játszani hogy le lehessen zárni a dobozt.
De az végképp nem megoldható hogy külső szigeteléssel menjen be bármi kötődobozba. Rövid némelyik ér, meg a külső szigetelés is kb. tőben le van szedve róluk.Egyelőre egyet fejeztünk be teljesen, de annyiban szar volt, hogy az 5.- és 6. bemenő kábel a benyomás közben szétjön, és az elemi réz szálak szétnyomódnak. Jó nagy szívás utána kiegyenesíteni a szálakat. És nem is lehet teljesen mindet.
Utólag (a dobozon való átudugás után) blankolni nem lehet, mert úgy végképp nem férünk hozzá a kábelvéghez sósavazni.Úgyhogy a következőnél már úgy lenne a kötés, hogy: sósavazás -- tisztítás -- kevés Wago paszta a kábelre -- szigeteletlen (=nem galléros) érvéghüvely -- Wago paszta a Wago-ba -- Wago-ba benyomás.
-
atesss
addikt
válasz
Reggie0 #96975 üzenetére
Valaki korábban meg ponthogy foszforsavat írt...
De akkor azzal teszünk egy próbát, ami van elsőre.
Szerintem sósav esélyesen van a barátoméknál.
Amint majd az időjárás engedi csekkoljuk.Wago alu-plus pasztám van valahol elfekvőben. Csak találjam meg...
De tuti több éves, ugye ez nem jár le ?
Amúgy az elvileg nem alu-hoz volna ?
Vagy ebből a szempontból mindegy most, mert a lényege most az volna, hogy egy védőréteget alkosson a vezető felületén ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- PlayStation 5
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iPhone-t használók OFF topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Befutott a Realme 14 Pro+
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Vásárold meg most a Zalman T7-et, és élvezd a minőséget!
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged