Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• PROTRON

addikt

válasz ekkold #100850 üzenetére

Mind a 230-->12, mind pedig a 24-->12 tápegységek tartalmaznak földelő bekötési pontot mert fém a házuk, így mindkettőnél ugyanarra a betáplálási földelőre vannak kötve.

Annyi info van még, hogy a 3 fázisból az L1-re van kötve a 230-->12, míg a 24V-ot előállító másik tápegység az L2-re, van kötve és erről a 24VDC-ről kapja a 24VDC-->12VDC tápegység a betápot.

• PROTRON

addikt

válasz Reggie0 #100847 üzenetére

Köszi az ötleteket, írok is a gyártónak.

Azért nem tudom felcserélni, mert az egyik 230V-->12V, a másik meg épp a redundancia miatt 24V-->12V.
    Max a bemeneteket tudom felcserélni, ezt még megpróbálom.

A 24V-os hálózaton van szintén Meanwell DUPS, ami a 230 kiesése esetén aksiról visszatáplál, ezt akartam kiaknázni a 24V-->12V tápegységgel és a redundancia modullal.

A 12VDC és a 24VDC hálózatok eltérő egységeket táplálnak meg, a végberendezésekben nincs összekötés. Annyi hogy a 24VDC-ről van indítva az indító jel, ez kapcsolja a 12VDC reléket.

• PROTRON

addikt

Srácok segítsetek pls, azon kívül hogy én vagyok hülye, a Meanwell is az?
    Van egy egyszerű DC rendszerem, MeanWell DRDN 40-12 redundancia modullal, Ha a V-in 1-re be van kötve 12V tápegység, valamiért a V-in 2-ön 0,5 V-ot mérek, ami miatt amikor erre a bemenetre rá akarom kapcsolni a második tápegységet, akkor a kmsz levág...mindig.
    Hasonló körülmények között egy másik, 24V-os redundancia modul ilyet nem produkál, ott a másik betáp 230V fázison lévő 2. tápegységet simán rá tudom kapcsolni, előtte nem mérek feszt a 2.-es betápkapcsain.

Jól gondolom hogy a 12V DRDN redundancia modulom gyári hibás és garanciáztassam?
    Amúgy érdemes ilyenkor is összekötni mindegyik tápegység kimeneti GND-jét egymással?
    Érdemes az azonos elosztóban lévő 24 VDC és 12VDC tápegységek kimeneti GND-jét összekötni egymással?
    A 24VDC fele egy ajtó motort hajt, a 12VDC fele pedig egy elektromos zárat.
    Eltérő kontaktorokat indítanak és onnantól már nem találkoznak a rendszerek.

• PROTRON

addikt

válasz draco31 #100785 üzenetére

Villanyászodnál a pont, egyrészről a kolléga által mért 6A-es értékre rácáfolok, mert az én névl. 3,5kW klímám inverteres, Fujitsu, 12 LTCA, fűtés idényben rendszeresen felpörög 9A-ig.
    Ami ennél sokkalta fontosabb, a klímák vegyes üzemű fogyasztóként nem csak a lakatfogó által kijelzett áramösszetevővel fűtik a kábel anyagot, így a lakatfogó által kijelzett érték a tényleges értéktől nagymértékben eltérhet egyes gyártók esetén.

Az egyik helyszínünkön rámértünk lakatfogóval, 3x32A-t jelzett az a gerinc kábel, ami a 10 emeletes panel irodaház klíma gerinckábele külön, más fogyasztó nem volt rajta.
    Még is hiába csak 3x32A-t lehetett mérni csúcsterhelésként, rendszeresen levágta a kábel elején lévő 3x50A-C kmsz-t.
    Pedig a kábel az épület közmű aknájában, nem volt kitéve irreális hőterhelésnek, tehát nem egyedi lokális probléma, nyári hűtés üzem, nem áramszünet utáni hirtelen kiugrás esete volt. Új inverteres split klíma mind a 30-40 db volt, tehát nem lehetett a hirtelen felfutás miatt, mert nem on-offok.

Persze ilyenkor szoktak jönni azzal hogy nyári hűtésben a klíma jobb hatásossággal működik, kevesebb áramból látja el azt a kW-nyi termikus teljesítményt.
    Csak hogy ha pala tető, akkor feltételezem hogy energetikailag nincs a toppon az épület, szal kell a teljesítmény.

• PROTRON

addikt

válasz Reggie0 #100634 üzenetére

Köszi, de én nem akartam lekörözni a 825 ezres műszer precizitását, bőven megfelel nekem ha nem csinálná. :D

Az egyetlen megoldás hogy kimegyek a mezőre 1 km távol mindentől?
    Nem jót, mert ott meg a csemtríl fogja majd az alusisakomba küldeni az 5G-t...

• PROTRON

addikt

válasz Reggie0 #100632 üzenetére

Igen.
    Rosszul írtam fentebb, ha összeérintem a két vezeték véget, akkor 0-t jelez.
    Tehát mérni elvileg tudok vele áramkörön feszültséget.

De egyébként ha csak úgy leng a vezeték, vagy nincs vezeték, akkor ingadozik, függően attól milyen messze van egyéb feszültség alatt álló vezetékektől-berendezésektől...PC, monitor, egér, billentyűzet...
    A gondom hogy lakatfogós kiegészítővel akarom használni, ráadásul lesz olyan hely is ahol felügyelet nélkül kell majd otthagyni bizonyos időre adatgyűjtéshez.

Egyébként ez a multiméter típus tud még NCV detektálást, amit jelenleg eléggé felesleges hiba lehetőségnek tartok.

• PROTRON

addikt

Multiméter kérdés.
    Vettem egy UNI-T 161D típusú multimétert, mert kellett a 0-20A DC áram mérés, valamint az adatkapcsolat akár USB akár Bluetooth-on keresztül.
    Gyártói kalibráció 22k-ért feleslegesnek gondoltam.

A gondom hogy a mV feszültség mérési tartományban nem tudom kinullázni.
    Tényleg ennyire durva az otthoni PC környezetben a statikus háttérzajok, hogy folyton 0,2-0,7 mv között ingadozik miatta a műszer akár AC akár DC mérésben?

A legfőbb gondom hogy van külön lakatfogós kiegészítőt multiméterhez, amihez pont mV tartományban kell használni a multimétert, most nem tudom eldönteni hogy a Voltcraft 511-es lakatfogóval van a gond, vagy a multiméterrel.
    A lakatfogón van egyébként potméter a kinullázásra, de azzal se jutottam megbízható stabil eredményre.

A Fluke ugyanilyen lakatfogós kiegészítője egy UNI-T 191T-vel használva viszont stabil és pontos.

Rendes lakatfogóval ellenőrizve egyébként tudna használható pontosságú lenni az összeállítás, egy 12VDC 2.2A-es terhelésű digiális LED szalagon méricskélve mind AC mind DC oldalon.

Szerintetek melyiket cseszegessem?

• PROTRON

addikt

válasz Reggie0 #100464 üzenetére

De írta, hogy nem a számlázás érdekli, hanem a műszaki alapok, mert retteg attól hogy felrobbantja az utcai trafót és még a végén az áramszünet alatt beszélnie kellene a szomszéd Marikával... :D

• PROTRON

addikt

válasz coco2 #100461 üzenetére

A kolléga írását még azzal kiegészíteném, hogy nem véletlenül volt napelem stop meghirdetve, mert ugyan a védelmi berendezések egy része alapból megvolt, de attól még a hálózatot fejleszteni kell mindenhol hogy tényleg korlátlanul lehessen bekapcsolni új HMKE termeléseket és ne az legyen hogy egész évben végig túl magas a fesz és kikapcsolnak az inverterek.

10 éve mondták hogy 15-20 éves lemaradásban volt akkor a közcélú hálózat fejlettségi szintek ahhoz hogy minden aktuális igényt letudjanak követni...aztán jött a napelem bumm, majd még 5 év késéssel jött a nagy bejelentés, hogy a 30 évre duzzadt lemaradás ledolgozására tervezik 3000 milliárdos injektálással fejleszteni...jajj várj, rosszul írtam...300 milliárdot jelentettek be óriási csinnadratta és kurmányzati tapsikoló emberek tömegében, mire közölte a szakma óriási röhögések közepette, hogy idióták és hülyék vagytok mert 3000 milliárd alatt még rossz vicc kategória, annyi kell ahhoz hogy egyáltalán legyen fény abban a költségvetési feneketlen tóban, hogy megállapítható legyen, további 3000-30.000 milliárd között mennyit kell majd még rákölteni a hálózatra hogy ledolgozzák a hátrányt...na ekkor jött a napelem stop. :D

• PROTRON

addikt

válasz .-..-. #100447 üzenetére

Tökéletes ha tudsz külön csatornát rakni, nem műszáj 10 cm-re, de az mégjobb.
    Nálam a 2,5G-s "homeserver" a fő PC mellett van, így direktbe be össze van kötve mindkét gép 2. lan kártyája... :D
    Ehhez még cat5e kábel is elég volt ilyen kis távolságon a 2.5G-hez.

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #100444 üzenetére

Naja, a lankábel gyártók azt írják, hogy csatlakozási pontok között egybehúzva 90-100 méterig garantálják a cat5e vagy jobb kábel anyag esetén a min 1gBit/s és 0 ms pinget a szakszerű szerelés és hálózat esetén.
    Ha ennél hosszabb, akkor már nem garantálnak semmit, sőt, kifejezetten azt írják hogy megerősítés lehet szükséges. Tehát hogy nem csak "tolás", hanem hogy aktív toldó elem válhat szükségessé, ami persze nem csak rack szekrényt jelenthet.

Egyébként a jobb cat6 kábelek 45m-ig még a 10gBit/s-et is kb garantáltan tudják a szakszerű telepítés esetén, de a gyártóknak nem sikerült globális standard specifikációt összeállítani.

• PROTRON

addikt

válasz .-..-. #100441 üzenetére

A burkolatnak nem csak az elülső kivágás a probléma? Nincs még lehetőség kicsit jobb szélen bővíteni a kivágáson? Tudom nem gyári, de óvatosan megvágva?

Vagy a klímának eleve egy külön 4 modulos kiselosztóba áthozni a betápfázist?

Igen, a resi9-et lakosságra találták ki.

• PROTRON

addikt

válasz .-..-. #100437 üzenetére

Ezekkel a régi kmsz-ekkel az a baj, hogy sokszor a csavarnál már elöregedett az anyag és vagy már kicsavaráskor eltöröd a szerkezetet, vagy becsavaráskor adja meg magát.
    De az is lehetőség, hogy észre sem veszed, de valójában meghúzáskor már az elöregedett anyag miatt csináltál egy időzített bombát, ami bármikor szikrázással belobbanthatja a levegőben lévő port.

Továbbá nem biztos hogy túlterhelésre, vagy zárlatra még működnek, lehet hogy valójában nem fognak hiba esetén kioldani és amiatt is lehet lakás tűz.

Összefoglalva:
    -ha nem vagy napi szinten villanyszerelő, akkor a jelenleg bekötött kmsz-ek csavarjait ha már egyszer kitekertem, soha többé nem tekerném vissza;
    -ha tényleg sürgősebb a klíma bekötés és nem tudja megvárni amíg cserére kerül a komplett elosztó, akkor a legjobb szélén lévő kmsz-t teljesen kiszerelném, a helyére pedig 2 db újat kötnék be, pl Schneider Resi 9 széria, 10 vagy 16A-es, "B" karakterisztikával.
    Az egyikbe visszakötném amit kikötöttem elmenő áramkört és erről fűzném tovább az új klíma kmsz-hez a betápfázist.

• PROTRON

addikt

válasz .-..-. #100438 üzenetére

Az "árnyékolt" kifejezést sokan tévesen értelmezik, csak akkor működik az árnyékolás a zavaró hatások ellen, ha legalább az egyik, de sok helyen mind a két vége be van kötve külön. De egy sima otthoni szolgáltatói routernél ez általában nem adott. Így otthoni környezetben kb felesleges a felár.

A zavarok mellett inkább érintésvédelmi, külső köpeny szigetelési okai van annak az előírásnak hogy védőtávolságot kellene tartani.
    Ha cat5e, vagy cat6 UTP kábelt használsz, akkor a gyakorlati tapasztalat hogy az utolsó 15 méter távolságig ugyanabban a védőcsőben a 230V kábellel együtt még ha szorosan is van behúzva, nem tapasztalni zavaró hatást.

Egyébként vannak csatorna típusok ahol van belső válaszfal a gyengeáram számára, ha bizonyos szakaszokon belférne a csere.

• PROTRON

addikt

válasz .-..-. #100431 üzenetére

Ha van most kevéske pénzecske, akkor csak átkéne szerelni ezt az elosztót, legalább 2x12 modulos elosztóba.
    Sok villanyász "jófejkedni" próbál, mert nem érti meg hogy ha 1 db 3fázisú 4p Fi relét rak be az egész lakásra, akkor a rengeteg alu kötési pont miatt valszeg sok lesz a téves leoldás.

Én beraknék 1 db 1 fázisú 40A fi relét az 5 db 1 fázis kismegszakítóra, 1 db 1 fázisú 25A-est a konyhai közös 1p kmsz-re, 1 db 3 fázisú 4p Fi relét és 3 fázisú kmsz-t a főzőlaphoz.
    Ez így 17 modul a 24-ből, így még marad tartalék a klímához.
    Elvileg nem lenne kötelező a fix bekötésű főzőlapra az ÁVK, de jobb a békesség lakossági környezetben. Drága, de ez van.

A klímára teljesen okés az új, falon kívüli kábelcsatornában a 3x2,5mm2 kiskábel, mehet valamelyik 1 fázisú ÁVK alá még 1 új kmsz, akár a konyhaival közös ÁVK alá, mert összesen nem fogjátok átlépni azon az 1 fázison az 5 kW-ot.
    De sokszor nincs különbség árban ugyanazon széria 25A és 40A-es Fi reléi között, szal lehet ide is 40A-es.

Minden ÁVK 30mA és "A" osztályú kell legyen.

Azért necces mégjobban szeparálni, mert így is szívás lesz ha a nulla vezetékek másik Fi relébe kerülnek mint az adott kör fázisai. :D

A szolgáltatót meg nem fogja érdekelni hogy a bejövő 3 közül 2 fázisra van elosztva a teljes lakás, valójában senkit sem érdekel a szimmetrikus terhelés elosztás.
    Ha jól látom 6-os alu van, így fázisonként 5kW simán elbír.

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #100427 üzenetére

Lehet kicsit félreérthetően írtam.
    A lakáselosztóban lévő PE és N szétválasztás és a dugaljak, valamint a legújabb ÉV előírások szerint már a világításra is rárakott áramvédőkapcsoló rendesen meg fog védeni.

Én arról írtam, hogy társasházi lakásoknál, ahogy írod, a főelosztótól 3 emeletnyi függőfolyosón és 20 méternyi adott szinten lévő fővezetéken, mire a lakásodhoz elérkezik, lehet benne vagy 20 kötési pont. Ha ezen a fővezeték szakaszon mondjuk egy eresz csatorna munkálat közben véletlen elvágják a PEN vezetőt, vagy az egyik elágazó dobozban elpattan az 50 éves kötési pont.

Na akkor lép elő a fenti helyzet, hogy a hibahelytől hátra lévő hálózaton minden lakásánál a közös pont veszélyessé válik.

De addig is ahol a fővezeték felújítást a társasház nem csinálja meg és még 4 vezetős a fővezeték hálózat, ott minden lakás szabványosításnál a lakásokhoz a folyosói méretlen elágazó dobozban lévő PEN kapocsból elindítják a nulla vezetéket és külön a PE védővezetéket és a lakásba már szeparáltan érkezik, ahol nem közösítik újra.

• PROTRON

addikt

válasz .-..-. #100420 üzenetére

Ha felmerül a kérdés, általában jó a megérzés...a fotó alapján fázisok és közösített "PEN" vezeték érkezhet be.
    Régebben ezt a "TN-C" nevű érintésvédelmi módot a lakások 80%ban, ennél a típusnál a lakáselosztóban kell szeparálni a PE védőföldet az N nullától és a dugaljakhoz már szeparált védővezetős vezetékezésnek kellene mennie, ahol a fázis+nulla kap Áramvédőkapcsolót.
    A legnagyobb hiányossága ennek az év módnak, hogy ha hiba van a betápláló PEN vezetőn az épület főelosztó és a lakáselosztó közötti szakaszokon vagy kötési pontokban bárhol, akkor a dugaljból az áramvédőkapcsoló nulla vezetőjén keresztül visszaérkező áram, az elosztóban lévő közös pontba megérkezve nem tud az épület főelosztó irányába tovább folyni. Ekkor átléphet a földelő sínre, ahonnan a földelő vezetéken keresztül eljut a mosógép dobjára.
    A lakás szabályszerűen bekötött EPH összekötései a gáz és víz vezeték hálózattal biztosítják pont annyira a föld potenciál felé a zárást, hogy nem fognak végleg lekapcsolni az eszközök, de pl villódzanak a lámpák a fesz esés miatt, tehát a veszélyes feszültségszint megmarad.

Így hiába van az épület főelosztójában az utcáról beérkező kábel szintén PEN vezetője ponteciálrögzítő földelő szondára kötve, a közös PEN vezető mellett az emeletekre nem ér fel további védőföldelés.

Átlagosan évente 1-2 haláleset van bizonyíthatóan emiatt, sokszor tökéletesen szabályszerűen felújított lakásokban, de a műszaki jog szerint senkit sem terhel felelősség és a szakma is azt mondta eddig hogy túl drága lenne a PEN vezetős lakás elosztókban ezt egyenként megoldani, így senki sem hibás és senkinek sem kötelező "költenie"...

• PROTRON

addikt

válasz turho #100368 üzenetére

2 fajta ventilátor alaptípus között(az egyik a proci hűtők miatt az egymáshoz közel lévő lamellákra van kihegyezve, míg a másik meg a nagy átszellőzésre) a helyedben megnézném a versenypiacon a lehetőségeket, hogy adott környezetbe pontosan melyik típus való így visszaállítható a fesz érték amire kell és akkor hangerő is csökken.
    Nem csak marketing bullshit, az egyes lapátok kialakításán múlik melyik pontosan milyen környezetbe való, ezért van az élen a Noctua NH D15 a cpu léghűtésben, mert ott a ventilátor lapátainak kialakítása, szöge, apróbb "buborékok az öntvény felületén" pontosan arra a lamellázási paraméterekre van fejlesztve, mérnökileg együtt a borda toronnyal amihez van.

Tehát a két alaptípus között nem csak a légszállítást kell nézni hogy az azonos mennyiség legyen, a célfeladatot is nézni kell, de még azt is hogy célfeladaton belül mennyi a légnyomás...etc...
    A turbina fejlesztés egy külön szakterület a gépészmérnökségen belüli, áramlástechnikai szakágon belül. ;)

• PROTRON

addikt

válasz hcl #100342 üzenetére

Mennyire faék egyszerű az a LED lámpa?
    Csak mert bizonyos digitális LED szalagok esetében pont 33 ohm ellenállás kell a zavar hatások csillapítására hogy ne vibráljanak a LED csipek a szalagban.
    Lehet más okból is kereken ilyen értékű, nem feltétlen azért mert tönkre ment, vagy mert 1-esnek kellett volna lennie.

• PROTRON

addikt

válasz Donki Hóte #100293 üzenetére

Amit nem Kínában gyártnak az hamisítvány...nem kéne a hamisítvány made in taivan dolgokat kajtatni... :D

De végső soron ha kötekedni akarunk, akkor Ők se tudják mit árusítanak, mert 51*0,95 = 48.45, tehát ha Te keresen 48-at mértél, akkor valójában 50-est árulnak, annak belefér az 5%-os tűrésébe a mért 48.

• PROTRON

addikt

válasz Tyrel #100275 üzenetére

Én erősáramból indulok ki, valamint abból hogy 12V esetén azért nem szerencsés a "generátorok", "tápegységek" ilyen jellegű, felügyeleti berendezés nélküli párhuzamosítása, mert még az azonos gyártótól érkező termékek a beépült alkatrészek miatt, továbbá az eltérő kábel hosszak, távolságok és egyéb apróságok miatt a ráírt 5V-hoz képest nem 100%-ra ugyanazt adják ki.
    12V esetén LED tápegységek miatt külön fel lett többszörösen hívva a figyelmünk amikor erősáramhoz világítást szerelünk, miszerint a tapasztalat hogy:
    idővel kinyírjhatják egymást a tápegységek az alacsony feszültségű oldalon, a pár
    tized-század voltos ténylegesen eltérő fesz érték miatt. Ezért szoktak ilyen párhuzamosításkor javasolni olyan egységet a bekötési pontnál ami biztosítja hogy mind a két "generátorból" azonos paraméterű villamos delej jöjjön ki a hálózatodra.
    Az áramerősség más lapra tartozik, ez nem amiatt kell.

• PROTRON

addikt

válasz szente #100269 üzenetére

Huhh dejó, hogy eszembe juttattátok ezt a témát:
    van ez a fajta, 0-10V, fényerőszabályozható tápegységekhez való dimmer: [link]
    Tudtok esetleg ilyen működésű(0-10V), kifejezetten forgatógombos, olcsó dimmerhez akár alternatívához hazai beszerezési forrást? Pont lemaradtam az utolsó készletről év elején.

De hogy az eredeti témához is hozzászóljak, én számítógépekben találkoztam olyan 12VDC ventilátorokkal, amiknél a 2 fajta módszer közül egyikkel se tudtam 50% alá tekerni a sebességet. Elfogadtam hogy alapból ilyen típus, hogy min. 50%, mert proci venti és hogy a 10-100% csak a maradék felső tartományt osztotta el...

• PROTRON

addikt

válasz Donki Hóte #100250 üzenetére

Nem lehet hogy belül az a tüske vékonyabb? mondjuk 2.1-es? Láttam már karón varjú, de a legbiztosabb a méricskélés...

• PROTRON

addikt

válasz t72killer #100241 üzenetére

Legközelebb helyedben a gyártótól rendelnék hozzá DC csatikat is, mert akkor biztos hogy egységesen rájuk tudsz fogni minden a csatik minőségi kontakthibájából eredő, évek múlva fellépő hibákat.
    Így meg akkor is ráfogják az "utángyártótt" csatifejre a hibát, ha az őnáluk volt. :)

Nekem a mini PC-m megy ilyen DC csatiról, amivel kapcsolatban egyébként felmerült hogy egyszerűen annyira pontatlan ez a csati fajta, hogy alacsony 2A-es terhelésnél is előferdülhet hogy azért lassul be a PC...a PC 18.5V-on max 120W, de általában 40-60W-on pörög.voltak röccenéses időszakai, olyankor megmozgattam a csatit és valóban "magic".

Egyébként mivel "pontatlan" így a felületi szennyeződések is az ellensége ennek a csati típusnak állandó 20W felett, mármint tapasztalati szempontból.

• PROTRON

addikt

válasz pjen #100049 üzenetére

Sőt még ma is adnak át teljes felújításon átesett vagy új építésű lakó ingatlanokat ÁVK nélkül, ott ahol nincs elektromos tervkötelezettség számonkérve és a vevőt az ingatlanügynök átveri (szokás szerint).

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #100031 üzenetére

Oké, köszi a teljeskörű kifejtést. Erősáram terén egyre nagyobb az igény a központi áthidalási lehetőségekre otthonokban is, ezért kérdezek. Sokaknál nem csak az energiaszámla csökkentés a cél.

A számítógépekhez nem mindenki csak a 3-5 perc áthidalást biztosító 850vA-es egyszerűbb, de már tisztán színusos kimenetű UPS-eket használják. Ezek ugye nem on-line kivitelűek, van nekik átkapcsolási idejük, így a belső felépítésük természetesen megfelel ahogy írod.
    Viszont a nagyobb teljesítményű, erősebb VGA-kal szerelt PC-khez, vagy kisebb teljesítményű, pl kazán szivattyúkhoz, meg egyéb érzékeny készülékekhez sokan használnak vagy tisztán színuszos invertert külső aksival, vagy olyan erősebb, gyárilag egybeszerelt, on-line, kettős konverziójú UPS-eket, amikhez az érintésvédelmet viszont szerintem már inkább inverter "típusú" oldalról kellene megközelíteni, ha nem csak 1 dedikált fogyasztó van közvetlenül mellette. De lehet akkor is.

Ezért érdekelt, hogy napelemes alaprendszer miatt léphet fel a kisebb mértékű DC áramszivárgás miatti vakság lehetőség, vagy inkább a kettős konverziójú, tehát 0 ms átkapcsolást biztosító inverterek alap sajátossága. Ugye ez ott is nagyon problémás, ahol előre egybeszerelt "UPS"-nek van valami kategorizálva és erre hivatkozva nem foglalkoznak a problémával, de a gyártó valójában nem tisztázza a doksiban hogy van-e benne megoldás a földfüggetlen alap szitu kezelésére, vagy egyéb módon biztosítva hogy elegendő "A" típusú ÁVK-t használni akár a betáp, akár a tovább induló alhálózaton.

Jelenleg én a következő következtetéseket vonom le:
    1-es eset: beüzemelek 1 db kb 850VA-es, tisztán színusos de egyszerű, gyárilag akkumulátorral bele szerelt, egybeszerelt UPS-t.
    Eredmény: csak 1 db fogyasztó készüléket köthetek rá, pl PC-t a monitorjával, mert akkumulátoros üzemben felléphetnek érintésvédelmi kockázatok, van 5-10 perc áthidalási időm átlagos teljesítményhez, mivel kicsi a gyárilag beleépített aksi.
    Alapvetően a UPS-nek a végberendezés közelében kéne lennie, hogy ne legyen köztes kábel szakasz, szintén az érintésvédelmi téma feszegetése miatt.
    Ez esetben a betápon lévő "A" típusú ÁVK megfelel, nagyon alacsony a kockázata a halálos sérülésnek.
    Ha messzebb van a fogyasztó a UPS-től, akkor a köztes kábel szakasz megsértésének kockázatát kezelni kell, elvileg kéne a kimenetre legalább "A" típusú ÁVK. De még azért kellene PEN relé is, de nem kötelező amíg csak 1 fogyasztót kötök rá.
    Példa: nem akarom a párás kazán helyiségbe rakni az egyszerűbb olcsó UPS-em.

2-es eset: 1 db, kb 3000VA-es, tisztán színusos, kettős konverziójú, on-line, csak akkumulátoron keresztül üzemelő, de gyárilag akkumulátorral bele szerelt, egybeszerelt UPS-t.
    Eredmény: továbbra is csak 1 db fogyasztó készüléket köthetek rá, pl PC-t a monitorjával, de az akkumulátoros, betáptól mindig független üzem miatt alapból felléphetnek érintésvédelmi kockázatok, van 10-30 perc áthidalási időm átlagos teljesítményhez, mivel kicsi a gyárilag beleépített aksi.
    Emiatt már 1 fogyasztó esetén is foglalkozni kéne az érintésvédelemmel, akkor is ha közvetlenül mellette van a UPS.
    Ha a gyártói dokumentáció egyáltalán nem foglalkozik az érintésvédelmi felvetésekkel, akkor a PEN relé elengedhetetlen, ami mellé kell az ÁVK, ami 1 fogyasztó esetén még "szódával elmegy az A típusú" kategória.
    De ha már több fogyasztót kötünk rá, kellene a "B" típusú.
    Ha a gyártói dokumentációban szerepel megfelelő műszaki megoldás a földfüggetlen helyzet kezelésére, akkor 1 db rákötött fogyasztó esetén elegendő lehet a betáp előtt lévő "szódával elmegy az A típusú" ÁVK kategória.
    Ha többet kötünk rá, akkor a kimeneten is fixel lennie kell "B" típusú ÁVK-nak, ha frekiváltós az eszközöm, akkor "B+".

3-as eset: 1 db tisztán színuszos inverter, akármekkora külön rákötött akkumulátorral, akármekkora VA kimeneti teljesítménnyel.
    Ez esetben az érintésvédelem szempontjából teljesen mind1 hogy hány fogyasztót kötök utána és hogy mekkora a kábel szakasz, mindenképp kezelni kell a földfüggetlen kimenő hálózat miatti érintésvédelmi problémát. Oké, sokak szerint 1 db, közvetlenül mellette levő dedikáltan rákötött fogyasztó esetén még elvileg nem kritikus, de szerintem már ott is kellene.

Haszon: én mondom meg mekkora kapacitást fizetek ki, valamint 0ms átkapcsolási idő.
    Hátrány: drága az ÁVK. :D

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #100022 üzenetére

Igen, ez a része világos, az érdekelt hogy a működés szempontjából ennél a változatnál is "B" ÁVK kellene mint napelemes rendszer esetén?
    Nyilván az egész szünetmentes elé bekötött "A" ÁVK nem jelent életbiztosítást ilyen szempontból, de a kimenet utáni szakaszon ha csak PC-ket köt rá a delikvens?

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #100010 üzenetére

Amúgy ha valaki odahaza csak egy sima 3kVA-s, kettős konverziójú, on-line szünetmentes tápegységet használ, de arra nem 1 db PC-t és a monitorját köti rá, hanem hosszabbítóval elviszi 2-3 szobába további PC-ket, routert, "tartalék" állólámpa világítást, etc rákötni mert nagyobb aksival használja.
    Akkor az nem kérdés hogy ugyanúgy érinti az érintésvédelmi probléma kör (amire pl lehet PEN relével válaszolni), de a "B" típusú ÁVK problematika is érinti?

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #100005 üzenetére

"
    Ha van AVK, márpdig egy nem 60 éve szerelt házban tuti van, és tegyük fel a töltőben lévő potenciál rögzítő kondenzátor valamennyire átvezet, akkor az avk azonnal leold.
    "
    Csak erre az 1 dologra reagálnék...meg kellett néznem a naptárat hogy nem ápr. 1.-e van...hidd el hogy az általad gondolt nagyságrendet szorozd meg 10 nagyságrenddel és emeld a négyzetre, akkor talán megkapod a tizedét annak hány "modern"-nek titulált lakásban nincs ÁVK.
    Ismerek olyan villanyszerelőt, aki 20 éve van a szakmában és szakmai álláspontja hogy felkéne kötni aki kitalálta az ÁVK-t és inkább felelős eszközhasználatra akarná oktatni az embereket...neki odahaza nincs is ÁVK és minden ügyfelének azt mondja hogy lehúzás, beépíti, de szakmai véleménye hogy csak lehúzás. Ilyen hozzáállások mellett nehéz az embereket rávenni dolgokra...

Az adott helyszínen az a kérdés, hogy miért merült fel a "foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett" nyomozati eljárás...lekopogom, még nem kellett ilyenben részt vennem, így nem tudom hogy áramütés esetén automatikus-e ennek a scenáriónak is a kivizsgálása.
    Vagy esetleg arról van szó, hogy teszem azt volt elektromos hálózat felújítás, volt új ÁVK és még se védte meg, ergo a villanyszerelő szakmaiságát bíróságnak kell kimondania...

Nyilván a családot nem fogjuk zargatni, de majd azért remélem az újságíróban lesz némi szakmai érték és kikeresi a nyomozás eredményéből a fontos dolgokat is, nem csak azt hogy milyen volt a kilincs színe...

• PROTRON

addikt

válasz Donki Hóte #99987 üzenetére

Köszi a cikket.
    A vibrálásra már fentebb én is megadtam egy válasz lehetőséget, nem ez az ami igazán érdekel.
    Engem legfőképpen az érdekelt, hogy az effekt miért lasssul be akkor ha bekötöm a tartaékot? talán túl terhelődik a számítási kapacitása az IC-nek ha van ilyen? vagy mi az oka ennek az "akadozásnak", tehát hogy lépked az effekt a "smooth" állapothoz képest 30 pixelnél? Erre keresem a választ, meg hogy mivel lehet kompenzálni. Egyelőre még mindig nem kapcsoltuk fel mind a 64 x 1,5 m szalagot egyszerre...a végső 1920 pixelnél nem kérdeznék.

• PROTRON

addikt

válasz Donki Hóte #99985 üzenetére

Az anrodiszléctől vásárolt led szalagon "Fi-FO" szerepel, nem "Bi". Ez megkavar...minek hívjuk a kínaiak által már meghamisított technológia hamisítványát? :D

Mivel a forrasztások idején biztosra akartunk menni, ne utólag kelljen beforrasztani, ezért a szalagra rákötöttük ezt a 4. eret is, ahogyan gyárilag a bontatlan szalag végén is 4 eres csatlakozóval van szerelve.

Így vibrál a szalag, gondolom antennaként zavarokat szedett össze a 4 m kábel anyag az erősáramú kábeltálcánál.

Gondoltuk próba szerencse, hátha használ, így a vezérlő oldalán is bekötöttük az adatra ezt a 4. szálat. Ekkor nem vibrál, de így meg belassul az effekt.

Szal erre kéne válasz, mi a fene baja van ennek a csipnek amiatt mert bekötjük a tartalékot?

Egyébként amikor a vezérlőnél nem kötjük be a "FI"-t, de a két szalag közötti 6 m kábelnek mind a két szalagra rákötjük, akkor tök jól stabilizálódik a második szalag.

• PROTRON

addikt

válasz Donki Hóte #99983 üzenetére

12V-os a ledszalag...más is feldobta a lehetőséget hogy ws2815-ös...
    A vezérlőről jön 4 m kábel, majd 1,5m szalag, majd 5-6 m kábel, majd megint 1,5 m szalag.
    A 6 eres kábelből 4 vezeték be van kötve a szalagra, de a betáp oldalon, a vezérlőre alapjáraton csak a 3 legfontosabbat, a 12V, GND, data kötöttünk be, a 4. szálat a vezérlőnél továbbra sem akarjuk bekötni mert belassul az effekt... eredetileg csak simán nem akartuk, de most már okunk is van rá. :D

Elsősorban az érdekel, hogy a tartalék adatszál bekötése miért okoz effekt lassulást?

• PROTRON

addikt

Más téma:

miért lehetséges az hogy a 4 eres, ws2811, digitális LED szalagnál, ha bekötésre kerül a második-tartalék adatszál, akkor belassul az FPS?
    Tehát ha egy vonal halad végig a LED szalagon az nem "szalad", hanem inkább csak lépked szegmensről szegmensre...
    hiába állítom akár az effekt sebességét, akár az FPS-t, minden esetben érezni hogy lassabb az effekt, pedig csak 1 db 1,5 [m] szalagról van szó.

Másik, hogy ha a szalagra be van kötve az a tartalék adat szál, de a betáp oldalon nincs bekötve, akkor létezik hogy 6 [m] kábel anyag simán antennaként összeszedi a zavarokat és beviszi az adat folyamba és vibrál a szalag?

Tényleg elég lenne a szalagnál csak kivágni ennek a tartalék szálnak a forrasztását hogy ne legyen "antenna"?

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #99978 üzenetére

Igen, mindenki abból indul ki hogy bármikor elmegy az ósanba azt megveszem, de amikor ott van akkor meg azért húzza a száját hogy 500 huf és úgy is kipukkad mire kivisszük a strandra. :D

Az én villanyász kollégáim sem értik meg hogy valójában mennyi a rárakodó teher az ő munkájukra mire a főnök kifizeti a számlákat...

• PROTRON

addikt

válasz Pötyi #99970 üzenetére

Nem a 2000-es éveket éljük hogy az internet és az emberek az aktív segítőkészségről lenne híres...

De engem is meglepett hogy a neki 20 km-re lévő tatabányán a gugli szerint nincs egyetlen elektronikai alkatrész bolt sem, gondolom aliexpress korában felesleges ugyanazokat boltban árulni, ma már kevesen akarják megadni a tiszteletet a boltosoknak és kifizetni a kényelmet hogy csak átugrik megvenni és kap számlát is.

Amikor mindennap a boltosoktól megkérdezik a magukat zseninek tartó emberek hogy az aliexpressen 67ft/db kerülő potméter miért 250 huf a boltban, megértem hogy elszakad a cérna...

• PROTRON

addikt

válasz IstvánLászló #99882 üzenetére

Köszi, csak igazából nem tudom milyen irányban próbálsz ezzel segíteni.
    Engem az elméleti tétele érdekel, hogy a 2 wago közé rakott ellenállás miért nem működik miközben ugyanaz az ellenállás próbapanelen egyébként ellátja a feladatát.

Tehát hogy az ellenállás lábai és a wago között mi a fene történik hogy nem ugyanúgy működik, pedig műszer szerint a beledugott vezetékeken ugyanazt az ellenállás értéket mérem...

Eltudom fogadni hogy a krumpli nem burgonya, de miért fő meg másképp a leves? :D

• PROTRON

addikt

Most elméleti kérdésként érdekel:
    ha 5V adat vezérléshez az ellenállást a breadbordba szúrom és úgy kötöm be az átkötő vezetékezést akkor működik a vezérlés.
    De ha csak úgy a levegőben megtoldom az adat vezetéket 2 wagoval, a wagokba közvetlenül az ellenállást a saját lábával bedugva, akkor meg semmire nem reagál.
    Mi ennek a műszaki magyarázata?

Igen, még mindig a LED-es téma, elsőre simán elkönyveltem hogy nem jó az ellenállásos ötlet, de csak mostanra jöttem rá a fenti, számomra érthetetlen dologra, hisz műszerrel mérve ugyanakkora ohm értéket mutat.
    Biztos van valami turpisság amit erősáramosként nem látok át...de kíváncsi lettem.

• PROTRON

addikt

Najó már kezd elegem lenni:
    Itt is írtátok fentebb, hogy az ESP32 és a LED szalag flickering problémájára próbáljam ki hogy ellenállást kötök a data vonalra.
    Akár 33-as, akár 249 ohm-os ellenállást használok, megse mukkan a LED szalag.
    Mind1 hogy a WLED-ben az első led-et sötétre állítom, hogy átugorja.
    Íme egy fotó a próba elrendezésről, ugyanez a bekötés rendben működik ha az ellenállás helyére szintén vezetéket kötök. Tehát csak az ellenállás kerül be-vagy ki, mást nem változtatok.
    Jah és ennél ESP32-esnél az I/O shielden a feszültség stabilizátor csak max 85 fokig melegszik, nem úgy mint a másiknál, ahol 105 fokig.

Most csak ki akartam próbálni hogyan reagál ha 1 szalaghoz rápróbálok a módszerre, mert internetek szerint nem szabadna semmi problémának lennie. Erre meg se mukkan.
    Köszi ha tudtok valamit, rámértem és a 2 legtávolabbi csavar között szintén 249 ohm van, tehát nem kötés hiba:

• PROTRON

addikt

Na megint érdeklődöm:
    a 12V --> 5V, valamint a 5V --> 3.3V DC - DC konverterek, a rajtuk lévő voltage regulatorok esetén mennyi lehet az egészséges hőmérséklet?
    Borda nélkül a 100-105 fok maradhat? Vagy az már túl sok?
    Mondjuk egy esp panelen...

• PROTRON

addikt

Srácok,
    Ez a level shifter vajon mennyire válhat be LED szalagokhoz?
    Modulshop link: [link] - felhívtam őket, a fotón lévő szám valóban az ami a tényleges darabon szerepel: "YF08E01 7CKQ4 AJT7"

A WLED honlapján a "SN74AHCT125" level shiftert ajánlják, mert az elég gyors és stabil, texas instruments gyártja, csak kezdőként nem tudom megítélni hogy a modulshoponál kapható alternatíva mennyivel másabb.

Az I2C tpíusokra azt írja a wled hogy műxik pl ex [link], csak túl lassú, míg a "TXS0108" típusúakra meg azt hogy ha a LED szalag bekötő kábel 30 cm akkor még műxik, 50 cm kábel hossz esetén már nem ok.

• PROTRON

addikt

válasz PROTRON #99492 üzenetére

Szóval igazából az érdekelne, hogy LED szalag-hoz használva mennyi a difi ha sima ipari tápegységet használ az ember vagy a kifejezett LED tápegységekhez képest?

• PROTRON

addikt

Srácok mennyi különbség van a Mean Well LRS-150-12 tápegység, meg a kifejezetten LED szalagokhoz tervezett tápegységek között? Ha van egyáltalán...
    [link]

• PROTRON

addikt

válasz Donki Hóte #99391 üzenetére

Ezer hála a tapasztalat megosztásért, pontosan ilyenek kellenek nekem.
    Hasonlót tapasztalok, csak az a fura, hogy van amikor a kimenetek felcserélése után mégis helyreáll az effekt. : O
    12V DRGB a szalag.
    WS281x a szalagon lévő vezérlőm, de azt még nem sikerült kiderítenem hogy az "x" melyiket jelöli, pl 0, 1, 2, 2b...etc...

Kimenetenként 2 db 1.5 [m], tehát kimenetenként 3 [m] szalag és 3 + 10 [m] 0.5 mm2 vezetékezés lesz.
    20 szegmens / m, 1 szegmensben 3 LED van, tehát 30-32 szegmens, 90-96 LED lesz 1 sáv, tehát 1 kimeneten 60-66 szegmens összesen 180-192 LED-et kell csak kihajtani és vezérelni.
    Tehát 1 kimeneten 12VDC 2x 1.8A-nyi LED szalag.

Bíztam benne hogy 8 kimenetet tudok használni, ami vezérlőnként 480-528 szegmenst jelentett volna, de egyre inkább úgy tűnik duplázódik a vezérlő költsége, valamint a kötések mennyiségéből eredő későbbi hibalehetőség... xD

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99389 üzenetére

Viszont én nem szeretek forrasztgatni, így mit javasoltok, mivel lehet ezekre a gpio shieldekre rácsatlakozni?
    Mert azt látom hogy azért eléggé sűrűn vannak egymáshoz a pin-ek hogy bármi más csatlakozó fejet használjak...most kipróbáltam a fehér színű jst elővezetékelt csatikkal, azok stabilan állnak benne, de ugyanúgy 0.14-0.22-es vezeték lehet benne, így franc se tudja, pedig 10 cm után már ott a kengyel, onnan 0.32-es bekötő vezetékkel kötöttem a LED szalagot.

Az egyetlen gpio board amin kengyeles csatlakozás van a nyákra forrasztva, annak meg más szélességű a belső láb távolsága, tehát a 4 féle esp32nodemcu-ból csak 1 típust lehet rádugni amiről tudom hogy csak 4 szalagot képes kezelni...és boardon nincs tápkör tehát külön DC-DC konverter kell hozzá.

Az adatsorba kötött ellenállást még nem próbáltam, csak azt hogy 1 egész szegmensnyi LED szalagot sorba bekötöttem a szalag elé, a 3 LED csippel...
    De mivel úgy tűnik kifejezetten a szegmens és a kimeneti csatorna mennyiség növelésével ugrik meg a probléma, ezért feltételezem hogy a board részéről van kevés nafta.

Van még 1 db próba 1.5[m] szalag, meg 1 db maradék 3.5[m] szalag, csak azokat el kell hoznom a helyszínről hogy tudjak további teszteket tolni...
    Azt gondoltam hogy ha megtalálom a wled leírása szerinti "classi ESP32 can control 9 strip multi strip config" csak plug and play lesz...esetleg 1-2 óra beállítás configolás és kész...

• PROTRON

addikt

válasz Reggie0 #99310 üzenetére

Nu most volt időm a következő próbálgatáshoz, sajnos még mindig nem tartok ott hogy a végleges összeállításban
    A vezetékek kb szabadon lógtak, bocsi még mindig nem fotóztam.
    Ezek a jumper kábelek viszont baromi megbízhatatlannak tűnnek nekem, szal ezért vagyok gondba hogy pontosan mivel javítok, mivel rontok a helyzeten.

Ha a vezérlőn szoftveresen beállítottam 3 LED szalag kimenetet, szalagonként 8 szegmensre, akkor még jól működik.
    Amikor bekapcsoltam a 4. kimenetet szintén 8 szegmensre, már jött erőteljes villódzás. Ha bekapcsoltam az 5. kimenetet is, akkor az utolsó 2 szalagom teljesen lekapcsolt. Ezután szoftveresen össze vissza ki-be kapcsoltam és átállítottam a GPIO kimeneteket, aztán hajlandó volt kiadni erre az utolsó két szalagra is, de mindig valamelyik szalagon vacakolt az effekt, volt hogy csak kis mértékű villódzás, volt hogy az egész szalag.
    Igazából azzal is gondban vagyok, hogy melyik számú GPIO-k azok amiket "stabilabbnak" lehetne nevezni, meg melyek azok amik csak próba szerencse alapon vagy műxenek vagy nem.

Próbaképp szoftverbe bekapcsoltam mind a 8 kimenetet, ha az elsőn 8 szegmensre állítottam és a többit csak 1 szegmensre, akkor még az első szalag rendesen működött, a többi között látszódott némi flickering.
    Ha több szegmenst aktiváltam, akkor teljes flickering, de van olyan effekt aminél rendesen lefut az effekt, csak épp a szín beállításra egyáltalán nem reagál. Végig fixen sorban beállítja a szegmenseket első piros, aztán zöld, aztán kék és ez így végig fixen beállítódik és nem reagál a vezérlés hiába állítanám az egész szalag mind a 8 szegmensét 1 színre.
    De legalább mind a 8 szalagon végig fut a "hullám" effekt, azaz egy 4. szín, és csak nagyon kicsi flickeringet látok...
    Ahogy látom 4 kimenetnél többet használva, ahogy növelem a szegmensek számát, egyre erősebb a flickering.
    Tehát szerintem a data kimeneten vagy a fesz esése a gond, vagy a leadható áramerősség. De a tévedés jogát fenn tartom.
    Hőkamera alapján a vezérlő egyelőre nem melegszik túl.

Mivel erősárammal foglalkozom, így nem tudom pontosan hova nyúljak, jelenlegi tippjeim:
    -az ESP-WROOM egyik GND kivezetéséről adjak a 4 vezetékes LED szalagom "F0" jelére egy GND-t?
    -vagy helyette az alap 12V betápról adjak erre a szálra GND-t?
    -vagy valahogyan egy erősítő lapkára kéne 3.3V-ot külön ráküldenem a GPIO shield 3.3V-os kivezetéséről és azon keresztül küldeni a kimeneti data jelet? Tehát kimenetenként külön "erősítés"?
    Mert pl quinledhez láttam a kiegészítők között ilyesmit...[link]

• PROTRON

addikt

válasz Reggie0 #99306 üzenetére

Ok, ha már vetted a fáradtságot, akkor megrajzoltam a helyesbítést, elvégre én vagyok aki segítséget kér :D De tényleg, a vezeték hosszaknak ilyen téren egyáltalán nem szántam jelentőséget!

A próba kötést már szét is szedtem, szal nem is tudnám fotózni se, de most összerakni sincs kedvem így hogy a teló is messze van. :D

• PROTRON

addikt

válasz Reggie0 #99305 üzenetére

Valóban a sematikus rajzok ilyen szempontból félrevezetőek lehetnek, ebben a rajzon azért nem szerepelnek vezeték hossz adatok, mert nincs "távolság". Ez utóbbi csak "próba" bekötés volt, nem a végleges, próbából kb azonos pontban vannak csillagban elágazva.

Erősáram terén azt szoktuk jelölni, hogy mi van azonos feszültségű sínezésen, de a távolságokat másik típusú rajzon jelöljük.
    A LED szalagok azonos wago-ra lettek kötve, nincs "arrébb" rakva, azonos pontból kapták párhuzamosan a feszt.
    Annyi hogy a LED wago-s elágazása előtt van egy DC '"Y" kábelem, hogy a rendes DC dugaszokat tudjam használni, így az ESP ennek az "Y" kábel gyári DC dugójába lett dugva, míg a másik ág DC dugojáról rögtön a wagok-ba a 12 VDC a LED szalagoknak.

• PROTRON

addikt

válasz Reggie0 #99303 üzenetére

Inkább autocad huszárkodnék, messze van a telefon... :D
    Íme a jelenlegi állapotok vezetékezési rajza:

Tehát a GND-k külön összekötése nem történt meg, csak a betáp oldal azonos.

Még azt láttam neten, hogy mivel ez a szalag rendelkezik a "D0" érintkező (ami a sima DATA) mellett "F0" érintkezővel is, lehet hogy arra kéne kötni a 12V tápegység GND-jéről még 1 szálat?

Vagy erre inkább az ESP32-nek az egyik GND-jét kéne kötni?
    Ez a szalag:

• PROTRON

addikt

válasz hcl #99295 üzenetére

De én továbbra is egy adott projekt keretein belül mozgok, ami fentebb ki van fejtve.
    Ott pedig a cél a LED szalagokhoz használt 12V DC tápokra kötni a vezérlést is, hiszen azonos betáp GND kell az ESP32 board betáp 5V-jához mint a LED-ekhez...

Nem akarok további GND közösítéseket, még több kötési hibalehetőség..de lehet nem úszom meg.
    Ezt azért megfuttatom:
    Fentebb írtam hogy ha 5 db Led szalag van az ESP32-re kötve, akkor még nem látok hibát a vezérlésben, lekopogom, de megy pöccre.
    Ha a 6.-at bekötöm, akkor azonnal mindegyik szalagnál elszáll a vezérlés és össze vissza kapcsolgatnak a szalagokon az egyes csipek.
    Lehet hogy ezt még megoldaná ha az ESP32 egyik kimeneti GND-jét összekötném a LED szalagok bemeneti 12V-hez tartozó GND-vel?

• PROTRON

addikt

Srácok milyen gyorscsatlakozós megoldást tudnátok ajánlani GPIO portok és 0.5mm2-es, elemi réz szálas, hajlékony vezeték összekötésére?
    Valamint ugyanígy 0.14/0.22 (nem tudom eldönteni mi van ezekben előszerelve) és 0.5mm2-es, elemi réz szálas, hajlékony vezeték összekötésére?
    Forrasztani nem akarok, mert kell az oldhatóság biztosítása, de nem akarok felesleges további toldási-kötési pontokat sem, mert az is hibalehetőség.

Ezek a vékony próba vezetékek kezdenek megőrjíteni, amikor nem tudom eldönteni hogy a csatos wagóba dugva a 0.22-es átvezető gyorscsatis vezetékkel, a breadboard próbavezetékkel, vagy a GPIO-ra kötött véggel van-e a gond... :@

Találtam még olyan GPIO shieldet is amin csavaros kivezetések vannak, csak ott meg az a bökkenő hogy külön kell 5V-ot táplálnom, amihez még nincs DC-DC konverterem.
    Valamint a boltos abból is gyártási hibásat kapott, túl széleset küldtek és így nem dugható rá a fenti ESP32-es board...

• PROTRON

addikt

válasz ekkold #99283 üzenetére

Az összefoglalóban vannak boltok, esetleg azt kéne frissíteni kiegészíteni, skálázva hogy melyik hány pontot kap a vásárlási folyamat egyes szakaszaira...
    pl Lomexnek gyűlölöm a webshopját, de az üzletben amire rálátásuk van, abban szívélyesen segítenek. De a boltjuk telefonon sokszor órákon át elérhetetlen, mert sok a vevő.
    Cserébe az üzletben minden pár%-al drágább mint webshopon.
    Modulshopban is segítőkész, csak kicsi cég, ott csak 1 ember van aki belekóstolt az elektronikába, kapcsolatban állnak több elektronikai szakiskolával, de azért korlátozott a technikai tudás. Meg ugye főként kínából rendel, de legalább van garanciális ügyintézés.

• PROTRON

addikt

válasz coco2 #99285 üzenetére

Az összefoglalóban vannak boltok, az emailes és telefonos ügyfélszolgálatokkal nekem laikusként nincsenek pozitív tapasztalataim, egyszerűen a távoli technikai segítség nyújtáshoz nincs meg manapság a szakmai tudás sok helyen, sok időszakban.
    De szerintem ha kikeresel onnan valami közeli boltot és beviszed a breadboardodat akkor tudnak segíteni, vagy további útbaigazítást adni hogy melyik másik boltban lehet olyan személy aki még ért is ahhoz amit árul.
    Egyszerűen aki ért hozzá az csinálja, kevesen mennek tanítani, még kevesebben mennek ügyfélszolgálatosnak...nincs pénz benne.

A kérdésedre hogy itt eddig miért nem kaptál konkrét linket:
    én már megtanultam hogy amikor szembejön egy elektronikai kérdés amire nem találok 3 óra alatt youtube választ, hiába gondoltam azt hogy " ez olyan alapvető probléma hogy biztos mindenkit érint, biztos a forumon 2 perc alatt valaki ad majd választ" rengetegszer kiderül hogy mégsem érint mindenkit és hogy valójában vagy az én alkatrészemel van gyártási eltérés, ami másokat eleve nem érint, vagy tényleg senki sincs épp forum közelben a 20-30 emberből akik tudnának segíteni...

Értem hogy frusztráló, de sajna ez van, elmúlt már 2006 amikor minden forumban voltak olyan emberek akik tényleg mindenre ráláttak és segítőkészen mindenre tudtak felelni, általában az ilyen embereket manapság vagy elkergették a forumokról, vagy nyögdíjba mentek és kertben süttetik a hasukat... :D
    Kihalnak a szakmai forumok...

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99274 üzenetére

Köszi a tippet.
    Most 3 féle boardom van, először megnézem hogy a 3 különböző csippel szereltek közül hátha valamelyik elbírja gyárilag a 8 kimenet kiszolgálását villamosan.

Sajna boltos mondja, hogy a kínaiak semmire sem vállalnak garanciát, egyesével meg kell nézni adott szállítmányon belül hogy mi van a lapkára írva, nem lehet megmondani milyen csippel érkezik, tehát hogy "32D vagy E , vagy S, vagy U, vagy UE".
    Azt tudom hogy a QuinLED "UE" végű csipet használ a 8 kivezetéses boardjukhoz. De hogy milyen további signal boostereket épített alapból bele a célgépébe azt nem tudom eldönteni...nyilván valamiért elkér 35 dodót...jó lenne ha valamelyik hazai bolt összeállna velük.
    Szerintem a 8 kivezetéses boardot, a gyári 12VDC energia elosztó boardal együtt mondjuk 40-50K nettóért valszeg vinnék a kisebb villanyszerelő cégek a plug and play okán.

• PROTRON

addikt

válasz coco2 #99247 üzenetére

Azért a boltos kálváriáját se felejtsd el.
    Most sem a boltosom tehetett róla hogy a kínából küldött 10 db 38 portos I/O kivezetés shieldből 4 gyárilag hibás volt és átengedte a 12V feszt az 5V lábakra...
    1 életre megtanultam amit mindig mondok cégnél kollégáknak, hogy mérés, ellenőrzés nélkül ne kössenek már be berendezéseket, bárhol lehet kötés hiba, ne kockáztassuk a több százezres gépeket...

De a boltos másik rendelésében szintén másik kínaitól rendelt összetartozó antenna vezetéket "antenna"-val, erre mindkettőből apa fejest kapott..megreklamálta, erre küldtek neki még 1 adagot az antenna részből...szintén apa fejest, szal most van egy rakás antenna vezetéke, amihez nem tud antennát adni. :D
    Én is kaptam ingyen egy adagot a csak antenna kivezetéses ESP-mhez(ha 10 cm-re rakom a routertől, ahhoz állítólag elegendő antenna nélkül, de ennek a típusnak nincs beépített rendes antennája csak csatija)...lehet a két apa közé való átalakító drágább mint 500 huf amiért adni akarta az egész antenna szettet. xD

Ha aliexpressről magam rendelem ezeket, várhatok 3 hónapot, mire megérkeznek a hibás dolgok, eleve 10x annyit kell rendelnem hogy a hibás darabokat kiszűrjem, aztán ha megreklamálom még 3 hónap mire megkapom a csere alkatrészt...ami lehet elnéz a közvetítő és megint ugyanazt küldik... :D
    Hazai bolt esetén legalább kicsivel több a rendes garanciális ügyintézés lehtősége, már ha van raktár készlet...csak sajna nincs a boltoknak se ideje quality ellenőrzést tartani...

Tavir-tól rendel valaki budapester mostanság? :D

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99265 üzenetére

Köszi a tippeket.
    Egyelőre ott tart a projekt, hogy 5 szalagot gond nélkül vezérelek.
    Ha a 6.-at bekötöm akármelyik GPIO-ra, akkor mindegyiknek elszáll az effektje össze vissza. :D
    Amennyire sikerült rámérnem a lábakra, valamiért azt látom hogy 6.7v-ot ad ki akkor amikor rendesen van effekt, amikor bekapcsolok 6. szalagot, akkor leesik 5.7V-ra és jön az összevissza vilódzás...ez még nem a távolsági probléma, attól még kilométerekre vagyok.
    Ettől függetlenül lehet tényleg kellene signal booster...szerintem nem bírja az ESP kellő feszt biztosítani az 5-nél több szalaghoz...
    Rápróbáltam a vieóban szereplő "rakj be elé 1 db szegmenst, amit kizársz a menüben", sajna nem oldotta meg, long shot volt...legalább is így hogy csak az egyik szál elé kötöttem be. Lehet ha mindegyik elé bekötnék megjavulnának.

Ha csak max 5 szalagot tudok vezérelni, akkor 4 helyett 8 vezérlő fog kelleni...több hibalehetőség és költség is...pláne hogy kínai cuccok. :D

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99260 üzenetére

A vezetékezés 0.5 mm2 keresztmetszetű, ezt kihagytam a fentiből.
    De a végeken a csatlakozásoknál az utolsó 5-5 cm csak 0.14-0.22.
    Hát az ESP 3.3V-ot ad ki data fesznek nem? Ezt kérdezem, nem tudom.

Még nem állítottam össze a fentit, ez még csak papíron...akarom írni autocadben van meg. Az itthoni próba szalagjaim 24 cm darabok, kb fél m vezetékekkel...meg krokodilos próba jumper vezetékekkel... :D

Kössünk majd be egy ellenállást? Vagy félreértettem ezt a mondatod?

02: Én is azt gondolom, hogy a betáp felőli közösített GND-nek elégnek kéne lennie, hisz a LED szalagokon keresztül záródik...de azért gondoltam megkérdezem itt is.

Egyébként 1m szalagban 60 LED van, ami 20 szegmensre van osztva, tehát a 1.5 m-en van kb 90 LED 30 szegmensre osztva.

• PROTRON

addikt

Na kezdek elfáradni...
    Íme a LED projektem vezetékelési rajza remélem a feliratok értelmezhetőek, pláne az hogy a LED szalagok között az egyes data átkötésekhez kb 8[m] DATA vezeték nyomvonal van az 1-1 db 1,5 [m] led szalagok között.
    A szalagok darabja 22W teljesítményű, olyan 12VDC tápegységet vettem ami direkt alkalmas a párhuzamos bekötésre (Hyritenak van ilyenje), így tápegységenként kb 176W a terhelés a 240W-ból.

Téma-01:
    lehetséges hogy túlterhelem az ESP-t és a feszültség esés ellen kellene valahogyan "power injection" a data szálakra? hogy ne legyen flickering...
    Vagy ez a 8 [m] vezeték, majd 1.5[m] led szalag, majd megint 8 [m] vezeték és megint 1.5[m] led szalag még beleférhet?

Kérdés-02: az ESP32-WROOM-on lévő kimeneti GND-k közül legalább 1-et feltétlenül össze kell kötni a 12VDC gyűjtősínezés GND-jével?

Másik opció hogy az ESP-knél 7 szalag egyesével van bekötve, míg a 8.-ról felfűzésre kerül a másik 17 szalag szépen sorban...

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99256 üzenetére

nem NAS, hanem VDS...vizális data storage---az egyes LED szegmensek felvillanásával fogja kódolni a tárolt adatokat, tuti nem törik fel kívülről... :D

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99249 üzenetére

Gyakorlatilag a 38p shieldben van egy beépített step down converter, csak a 4 shieldből 2-nél szar volt gyárilag...visszavittem a boltba mind a 4-et, kimértük hogy a másik 2 az jó. A polcról elkezdtük méricskélni a bontatlanokat az eladóval, további 4 szart találtunk mire lett 2 db jó. :D
    Lehet hogy a saját ESP32-Wroom-ját is sikerült 1 db-ot kinyírnia véletlen, mert rossz boardba rakta az asztalon. :D

Most van 3 féle wroom-om, meg elvileg 4 db "megfelelt" minősítésű shieldem.
    Meg vettem még 1 ethernet modult, ami viszont nano V3-hoz van, de elvileg öszevezetékelhető ezzel az ESP32-vel, viszont valszeg csak 6 db vezeték--->100Mbit/s, az adatlap szerinti 1Gbit helyett...

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #99248 üzenetére

Valszeg az is volt a gond, hogy az egyik próbálgatás során PC-ről járattam micro USB-n a vezérlőt, a LED-et meg kettős szigetelésű LED tápegységről...nem is nagyon tudta vezérelni. :D
    Aztán visszaraktam a földelhető 120W-os tápegységemet, akkor meg flickering volt, de legalább valamennyire ment a vezérlés.

Azt nézem hogy a GND-nek kell közösnek lennie.

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99245 üzenetére

Mivel erősáram a fő profilom, kellett szereznem műszert ennek kimutatására...nem csak annál a shieldnél, hanem a másiknél amit kibontottam, annál is szarul műxik a shielden lévő feszültség szabályozó.
    Mindenhova kereken 12V-ot enged ki, a betáp 12.26V-ról járatva....a gond hogy akkor amikor a jumperrel 5V-ra vannak kapcsolva...sőt még akkor is, amikor nem szabadna kiengednie semmit(no jumper esetén). :D
    Illetve, ha a jumperrel beállítom hogy a tápkimeneteken 3.3V-ot kérek, akkor meg 15V-ot mértem. :D

Szal ja, az ESP-nek szánt 5V kimeneten is kereken 12V-ot mértem...szal holnap viszem vissza mindet a boltba, hogy Ő is ellenőrizze le...

Aztán majd meglátom hogy a 32D-típusú fejlesztő kit helyett milyet tud adni, mert továbbra is 4 db fog kelleni...vagy 5. :D

Más:
    Így hogy LED szalagokat vezérelek, első körben úgy csináltam hogy a PC adta a micro USB-n a tápot az ESP panelnek +5V és GND-t.
    Magának a LED szalagnak pedig külön dugaljba dugott tápegység, a +12V és GND-t, míg az ESP-ről kapta a DAT szálon a vezérlést.
    Arra már rájöttem, hogy a Flickering egyik oka a PC-ről érkező alacsony fesz és áramerősség (sajna a gépem valamiért kevés áramot ad ki USB-n, a telefonomat nem is tudom feltölteni), de ami még fontosabb és elsődleges kérdésem:
    az eltérő GND forrás és táp feszültség érték is közrejátszott a flickeringben?
    Mivel a PC 5V-ot adott magának a boardnak, a LED viszont 12V-ot kapott fixen.

Az eltérő GND és bázis feszültség értékek miatt károsodhatott-e az ESP panel?

Amúgy vicces hogy az ESP panel az első bekapcsoláskor kb 2-3 percig rendesen üzemelt a 12V tápfeszről, csak második bekapcsoláskor füstölt el... :D
    Tanulság: sose kapcsolj ki semmit. xD

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99239 üzenetére

A linkelt nodemcu lapkán ha ránagyítasz, a bal első, fő betáp pin 5V és a valóságban is ez szerepel rajta.
    De köszi a megerősítést, hogy a shieldnek nem szabadna túl nagy feszt átengednie...

• PROTRON

addikt

válasz PROTRON #99237 üzenetére

Hülye vagyok, kibontottam a másik ESP32-WROOM-32D-t és magán a lapkán is szerepel hogy az egyik betáp lehetőség 5V villa.

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99236 üzenetére

Sikerült elérnem a boltot, szerinte a lábra csak 3.3V-ot szabadna kiadni, mert az ESP32-nél csak a micro-USB betápja esetén van 5V-->3.3V-ra szabályozás, a normál lábak esetén nincs. De hiszen maga a webshop oldal ajánlja mint kiegészítőt. :D
    Erre nem tudott mit mondani, csak azt hogy 30 db-ot adott el belőle az utóbbi időben és senki sem jelzett problémát.

Az hogy a fejlesztő készlet a saját lábán csak 3.3V-ot tud elfogadni és semmilyen védelem sem szabályozás nincs utána, nagyon nagy blődség lenne, mert hisz egyrészről ezekhez a fejlesztő kit-ekhez van ajánlva a shield, de tény hogy a shielden 5V szerepel az adott lábon, mert gondolom feltételezi hogy a fejlesztő készlet tudja ami neki tudnia kell. De más shieldeken is ezt látom hogy 5V ad ki és senkinél sem füstöl el...

Másrészről amíg csak 9V-os vagy még alacsonyabb táp volt bedugva a shield betápjaira, addig nem tudtam vezérelni a LED szalagokat. De amikor a 12V tápot dugtam a DC bemenetre, akkor már flickering nélkül, prímán vezérelte.

Frissítés:
    Sőt megnéztem tecsőn, mások simán rákötik az ESP 3.3V lábára az 5V-ot, ugyanarról az 5V tápegységről amiről az 5V LED szalagjukat táplálják...

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99233 üzenetére

ESP32-WROOM-32D modulshop [link]
    A rendelésnél ott a link az alábbi "38p-shield"-re [link]
    De átvételkor ezt változatot kaptam, aminél lehetőség van egy sorral keskenyebb fejlesztő kitet is használni:

A láb kiosztás a feliratok szerint stimmel.
    Az egész elé került egy V-TAC 12V DC 3,5A tápegység, egy "y" kábellel, az egyik ága direktbe bekötve ebbe a shieldbe, a másik ága meg 1-1 wagoba, hogy eltudjam ágaztatni az 5 db 30 cm szalagnak a 12VDC-t.
    Elsőre csak a p4-be volt bedugva 1 db jumper próba kábel hogy 1 szalagot tudjak vezérelni.

Elvileg a wroomon a ESP csip melletti fekete tranzisztor füstölt el, aminek egyik irányba 3 lába van, tehát elvileg a feszültség stabilizáló...miközben a shield elvileg kereken 5V-ot kéne biztosítson a megfelelő lábon...

• PROTRON

addikt

SOS HELP PLS...

Még mindig a korábbi digitálisan címezhető 12VDC RGB LED szalagos projekt következő problémájánál vagyok.
    Van egy ESP32-WROOM-32D fejlesztő kitem, beépített wifi-vel és wifi-AP-vel.
    A magyar webshop ajánlott hozzá egy "shield"-et, 38 port kivezetéssel, 6.5V-16V betáplálási lehetőséggel, valamint micro-USB és USB-C betáp csatikkal is.

Amikor micro-usb kábellel használtam és a PC-ről csak tápot adtam neki, 1 szalagot gond nélkül vezérelt, majd úgy is működött hogy a saját micro-usb-re van kötve a PC-ről érkező táp, de beleraktam a hozzávett 38portos shieldbe és kiadta az adatot a kijelölt GPIO 2-re, ment a LED szalag vezérlés.
    Természetesen a LED szalag mivel 12V-os, eleve külön tápról volt táplálva.

De ha pl 4 db 30 cm-s led szalagot 4 külön adat kimenetre kötöttem, elkezdtek flickeringelni a szalagok, aztán egy idő után már a sok próbálkozás közben ha csak 1 szalag volt bekötve, akkor is csinálta. De vezérlés nélkül rendesen világítottak.
    Akkor is USB-C tápot kapott, meg akkor is ha 9VDC tápot.

Most be dugtam a shieldbe a 12V-os tápról, elsőre minden prímán megy, prímán vezérli az 1 db rákötött LED szalagot oda-vissza.

Vissza alakítom a vezetékezést hogy betudjam kötni a másik 4 próba szalagomat, de még csak 1-et kötöttem vissza, amikor jött a végítélet:
    Felkapcsolom, WLED-AP nem jelenik meg...már le akarom kapcsolni, erre elkezd füstölögni az ESP csip melletti kis fekete téglalap csip....baromi jó....

Most nem merem folytatni a projektet...merre folytassam a hibakeresést? 5V betáp fesz micro usb-vel saját csatin flickering. 9V dugasz táp esetén nem vezérel egyáltalán.

12V V-TAC tápegység a szalagot nem nyírja ki, tehát elvileg rendben van, erre elfüstöl a shieldbe dugott ESP...most akkor a shieldben van a hiba?
    De hogy engedhet át a shield a board irányába túl nagy feszt? Kéne legyen benne korlátozás legalább 5V-ra, de elvileg 3,3V-ra is...

• PROTRON

addikt

válasz baly81 #99228 üzenetére

Én kifogom próbálni, ezer hála ezért...erről nem tudtam, mert ahogy mondja is a vidiben nincs ledokumentálva ez a lehetőség.
    LED szalagra vezeték forrasztásnál a 450 fok nagyon nem szimpatikus. :D

• PROTRON

addikt

válasz gyenesmartin #99225 üzenetére

A boschnak sok mindene van, de valamiért nem találom a 18V forrasztó pákájukat, lehet nincs.
    Milvaukeenak van 12V, de az neked most nem segítség. Azon sem nagyon lehet változtatni a hőfokot, de legalább vezeték forrasztáshoz alapból pontosan van belőve.

• PROTRON

addikt

válasz baly81 #99224 üzenetére

Az 1 db gombon van gombnyomás kombináció? :D

És visszajelzést hogyan ad arról hogy milyen tartományra lett módosítva?
    Mert nekem az már elég lenne, csak ez legyen a dobozon feltüntetve, mind a kombináció, mind pedig a tartományok.

• PROTRON

addikt

válasz gyenesmartin #99218 üzenetére

#99220 baly81
    Parkside aksis forrasztóállomáshoz:
    Úgy tudom a második generációsról szándékosan kitervezték azt a 3 furatot ami közé kellene a potenciométert felforrasztani hogy hőmérséklet szabályozhatóvá tehesd. Nekem még első genes van, de amikor következőleg megjelent a boltban facebookon egyből jelezték egyesek a különbséget, vitték is vissza üzlet és LIDL nyakán maradt a készlet nagyrésze. :D

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99212 üzenetére

Na erre voltam kíváncsi, akkor nyugodtan merek rendelni egy esp32-est próbából, aztán meglátjuk...ellenben ha előbb megkérdezlek már kezemben lenne és próbálgatnám. :D

A modulshop hétvégén is nyitva van este 7-ig? :D

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99129 üzenetére

Az a gondom most, hogy úgy néz ki a modulshop-ban megfogom találni ami kell, de ott szinte mindegyik ESP32-es boardra azt írja nodemcu...amire azt írtad hogy szenvedős lehet...most akkor mit vegyek. :D

• PROTRON

addikt

válasz bagarol #99185 üzenetére

Ez most nem otthonra kell, hanem egy telephelyre.
    Az hogy a latopokkal wifire csatlakoznak az irodisták 1 dolog, de infrastrukturális kérdéseket csak vezetékes kapcsolatra bízok. Még ha csak egy folyosón lévő díszvilágításról van is szó...
    Pl a terhelés mérése shellyvel történik azért, mert semelyik másik okosökoszisztéma nem biztosí 120A terhelhetőséget vezetékes ethernet kappcsolattal, hiába lettek volna olcsóbbak a vezérlések.

• PROTRON

addikt

válasz bagarol #99182 üzenetére

Naja, ezen a körön már azért túljutottunk...örömmel jelenthetem hogy elég 1,75ösével... :D
    Najó azért nem, még keresem azt a "CLASSIC" megnevezésű csippel szerelt boardot, ami 9-esével kezeli és rá tudok kötni valahogy ethernetet...de első körben egy ethernettel felszerelt boardot fogok kipróbálni, aztán meglátom hány szalag fér rá...

• PROTRON

addikt

Na a 2023-as bejegyzések után kicsit tovább olvastagva a 2024-eseket, a fentebb általam is megtalált ethernetes esp32-es boardot végül sikerült másnak LAN-on kersztül elérnie...
    Csak a statikus fix IP beállítása nem megy a saját menüjéből, ez volt korábban az egyik oka az összeomlásoknak, de automata router általi DHCP kiosztással sikerült egyeseknek elérnie...
    Már csak kéne vennem egyet és kipróbálni hogy mennyi az annyi, hogy mennyit kell majd végül összerakni amikor már a 64 szalagot kell vezérelni, nem csak 2-3 dbot.

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99176 üzenetére

Köszi a tippet, a wled forumán pár visszajelzés érkezett, miszerint amíg wifin keresztül használja addig működik, tehát maga a board műxik wleddel, de ha átvált ethernet-re összeomlik...a wifi része is. :D

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99173 üzenetére

Köszi, úgy érted hogy lehet ha a drágábbat megveszem, nem is kell a fent általam linkelt csak wroom boardot megvenni? Hanem az ethernetes board a saját kiemenetin legalább pár szalagot tud vezérelni?

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99170 üzenetére

Köszi és hogy Schmittelted a linkemet, ilyen egybegépet keresek hazai bolti forrásból. :D
    De a fentiek alapján egyedileg kell majd összerakni.
    Köszi a tippet arra az ethernet shieldre, ehhez merre fele találok leírást, hogy mit hova kell kötni?

Naja, a fenti leírást már átfutottam, de az nem ragadt meg hogy a "classic ESP32" tudna 9 stripet is, de a Hestore-nal melyik lehet az?

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99129 üzenetére

Köszönöm szépen a válaszokat, féltem tőle hogy csak a fapados összeszerelgetés marad.
    Elsőre ezeket néztem ki:
    ESP-WROOM-32-ESP32S [link]
    Ezzel a "kifejtő adapterrel", hogy a 8 db elmenő data szálat betudjam kötni ESP32S-TA-38P [link]
    De ezen nincs ethernet lehetőség, ami továbbra is hibajegy, a wifi vagy bt nem elég.
    USB-ből tudok ezeken ethernetet csinálni?
    Aztán szembejött még ez: ESP32-POE-ISO-IND [link]
    Hangsúlyozom, engem nem a POE hanem az ethernet kapcsolat érdekel, csak ezutóbbi esetben nem tudom értelmezni hogy ez önmagában is tudná vezérelni a LED szalagokat, legalább 8-asával, vagy valami közös boardra kéne ráillesztenem a másik "WROOM"-al?

Mert nekem csak 1 ethernet port kellene, tehát az is jó ha utána máshogyan vezetékezve továbbítani tudnám az adatot mondjuk a wroom-os "modulok"ra...

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99120 üzenetére

Igen láttam, írtam is hogy ezt már elkezdtem tanulmányozni, ezért kérdeztem ehhez is beszerzési forrást (melyik megbízható boltot ajánljátok és hogy mit vegyek), hogy alkatrészenként mire figyeljek, hogy ethernetre is fel tudjam majd csatlakoztatni.
    Aztán szembejött az ethernettel felszerelt WT32-ETH01-es modul, csak azt sem találom másik boltokban a fenti, nem ajánlott weblapon kívül...
    Tehát nem gond ha csak WLED-el oldható meg, csak segítséget kérek, hogy miket vegyek hazai boltból, melyikből.

Köszi a kész cuccos linket, tudsz esetleg hazai forrást?
    Van némi költség keret, bár azért az hogy 12 csatornásból 4db-ot vegyek az kicsit húzós egyelőre...azért ráírok 1-2 DMX512-őt árusító boltra, de azt is figyelembe kell vennem, hogy én nem 512 irányba forgatható színpadtechnikát akarok irányítani amire ezt a DMX rendszert kitalálták, csak 64 db nyavalyásan egyszerű LED szalagot. :D

Kínában minden sarkon lenne 8 bolt ahol válogathatnék, de idehaza szegényes a kínálat...

• PROTRON

addikt

válasz bagarol #99114 üzenetére

Összesen 64 db, egyenként másfél méter hosszú, 12V, címezhető RGB led szalagot szeretnék szegmensenként címezve vezérelni.
    Ezek közül 32 olyan szál van amiket nem lehet felfűzni, tehát mindenképp 1-1 külön csatornára kell kötni és a másik 32-t nagyon nagy macerával lehet megoldani, de még talán megoldható. De biztosabb lenne itt is egyenként bekötni.

Jelenleg "futófényt" kellene fel paraméterezni, ami a megfelelő sorrendben és idő eltolással indítja az egyes szalagokon a végig "runningg water" effektet.
    De a jövőben azért más effektet is be kéne tudni állítani, ha már maguk a LED szalagokban ott a potenciál.

Ehhez keresem a költséghatékonyság és laikus számára emészthetőbb, "'egyszerűsített" összeszerelhetőség határán a megoldást.
    Ezért tűnt jónak a QuinLED dig octa, de az csak 8 szálat képes vezérelni egyelőre.

De mivel nincs hazai beszerzési lehetőség erre a típusú célgépre, ezért érdekel még hogy milyen módon tudnám ugyanazt a funkciót (Wled-el ESP32 etherneten keresztül vezérelve) megvalósítani, honnan tudok hozzá alkatrészeket rendelni.
    Elsőre DMX512-es vezérlőt is néztem, de az is csak 8 csatornás. Meg ahhoz nincs softverem...egyelőre.

• PROTRON

addikt

válasz bagarol #99104 üzenetére

Köszi a választ, rájuk kerestem, kerülendő. :D
    Köszi a linket, de ez valami ESP csip nem? Nekem teljes board kellene.
    És fontos lenne a hazai beszerezés...
    De az is jó ha több boardból legózom össze, csak egyértelmű legyen.

• PROTRON

addikt

válasz ViZion #99102 üzenetére

16-16 szál eléggé gagyin összerakott gipszkarton falakba kellett besüllyeszteni, hogy az egyikből a másik sávba történő átvezetékezés sem volt kivitelezhető, meg a forrasztgatás is még tovább nehezítette volna ha minden szalag mindkét végén kell...de főként a fal sajátossága hogy nem kéne erőltetni...sokszorozni a hiba lehetőségeket.
    Amúgy egymástól a 2 csoport (2x 32 sáv) kb 9 méterre vannak egymástól, az egyébként mennyire nagy távolság ilyen data szálaknak? Vagy azt még megtudná ugrani 0,5-0,75-ös réz vezetékkel, 12V-on?

Tudsz ajánlani hazai bolti beszerezési forrást ethernet porttal ellátott ESP32 boardhoz? Fontos hogy le tudjam igazolni a beszerezést...
    Még ezt találtam:
    WT32-ETH01 [link]

• PROTRON

addikt

Egy újabb témával jelentkezem.
    Van 64 db 1,5 méteres digitális, címezhető, rgb led szalagom. Az már leesett, hogy ha ezeket párhuzamosan rákötöm 1 db data vezérlésre, akkor mindegyik szalag ugyanazt az effektet fogja lejátszani, nincs lehetőségem egyesével megcímezni őket, csak akkor ha sorba kötöm.
    De adott feladatnál, nincs lehetőségem sorbakötni, ez van.
    Én naív laikus, azthittem, a CLK szálnak van ilyen téren relevanciája...

Laikusoknak mint én legegyszerűbb, de nem túl olcsó megoldás, hogy 8 db, egyenként 8 csatornás LED vezérlő, pl Quin LED Dig Octa egyesével bekötni a 64 data szálat...

De elgondolkodtam, hogy létezik-e nem túl bonyolult, de jóval olcsóbb megoldás?

• PROTRON

addikt

válasz bagarol #99068 üzenetére

Köszi a rajzot, így már érthető hogy erősáramú háttérrel miért nem találtam egyszerű " 3 mozdulatos, csak veszek a villanyszerelő boltban 2 alkatrészt" című megoldást a feladatra. :D

Mivel a "kapcsolókkal" a 24V tápfeszültség megléte esetén egy 12VDC egységet szeretnék kapcsolni (sziréna), így elsőre persze az lenne az előfeszített nyomvonal lenne a legegyszerűbb megoldás, csak azzal az a baj hogy téves jelzések lehetségesek.
    Míg az eredeti tervem szerint csak akkor kapcsol a sziréna, hogy ha nyomógombot megnyomják.
    Mert a végső cél hogy még tovább kell fűzni a nyomvonalat, hogy máshol is meg lehessen nyomni a nyomógombot.

Mielőtt felmerülne a kérdés, jól hangzik hogy ha lenyomják a tűzeseti távkapcsoló gombját, akkor szóljon a sziréna mert biztos baj van, ellenben sima áramszünetkor nem szól. Ezzel olyankor van gond, hogy ha nem mindenkinek van jogosultsága megnyomni a tűzeseti gombot akármilyen okból, ellenben egyedi szirénát meg kell szólaltatni a jelenleg rendelkezésre álló vezetékezéssel.

Miközben a tűzvédelmi terv egyáltalán nem tartalmaz kötelezettséget tűzjelzőre, tehát nincs előírás amit ki lehetne erőszakolni...

• PROTRON

addikt

válasz PHM #99066 üzenetére

Köszi a rajzot, gyorsan tovább skicceltem, hogy mire is lenne szükségem.
    Tehát valójában a két egymástól távol lévő kapcsolót kellene nekem kapcsolni úgy, hogy az egyikről van jelenleg kihúzva a 2 eres 24VDC táp + szála.
    Van olyan relé, amivel érzékelni tudom hogy a +-on lévő nyomógombot megnyomták-e?

• PROTRON

addikt

válasz biker #99063 üzenetére

Alelosztok, vagy részleges felújítások esetén a véletlen lekapcsolások elkerülése miatt mind ez a megoldás megtűrt, ha indokolt hogy nem szabad áramszünetet okozni gazdasági vagy biztonsági okból...
    Pl ha az elofeszítetr kábrlt véletlen rlvagja egy komuves tuti leold, masik esetben lehet nem zarodik a ket szal es megusszak

• PROTRON

addikt

válasz PHM #99062 üzenetére

Ez a megoldás tettszik.
    Tehát a LEDen keresztül tudom zárni az áramkört.

Nekem a masodik pozícióban szintén kapcsolást kell megvalósítanom, tehat ha megnyomják a tavoli nyomógombot, akkor lekapcsolja az eredeti főkapcsolót és ezzel egyszerre egy relét átkapcsolok, zárok.

• PROTRON

addikt

Sziasztok,

Az alábbiakban kéne segítség:
    adott egy olyan erősáramú főkapcsoló, amihez van egy 24VDC munkaáramú kioldó, így távolról lekapcsolható.
    Úgy lett bekötve, hogy a 24VDC táp "-" rögtön ráfordul erre a munkaáramú kioldóra, míg a "+" elindul 2 eres kábel egy távoli nyomógombra. Ha nyomógombot megnyomják, összezár a "+", leold a kioldó és vele a főkapcsoló, működik, faja.

Na a kábel nyomvonalon be kellene üzemelni még 1 ilyen kapcsolót, ugyanígy 24 VDC kioldóval, csak a gondom hogy a 2 eres kábelen a negatívot nem tudom elküldeni ehhez a második, távolabb lévő kapcsolóhoz.

Van megoldásotok hogy hogyan tudnám a 2 eres kábelen a záró nyomógombnak ezt a visszaküldött "+" jelét érzékelni külső eszközzel? Úgy hogy nincs a közelben az eredeti tápforrás "-" polaritása?

Mert azt gondolom hogy ha csak párhuzamosan leágazom a visszajövő + vezetékkel, akkor még nem fog a távoli helyen lévő kioldó lekapcsolni, hisz nem kapja meg a negatívot.
    Ezért gondoltam hogy kap egy külön 24 VDC tápot, csak valahogy az eredeti 2 eres kábelen lévő nyomógomb zárást akkor is érzékelnem kell, az egyszerűbb relékhez megint csak kellene az eredeti forrásból a negatív...

A segítséget örömmel veszem.

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #91895 üzenetére

De a Te általad említett családi ház 3x125A-én van mérőóra. A 3x63A GEO csak úgy lehet "GEO" hogy van rajta mérőóra. A másik 3x63A is van mérőóra...vagy tévedek?
    Mert ez azt jelenti hogy kifizetik amit fogyasztanak. Az nem pazarlás ha kifizetik.
    Ahogy a síkmágnesek sem pazarlás, mert az meg szinte semmit fogyasztanak.
    Erről beszélgettünk feljebb, ezért örültem hogy kiírtad a tényleges wattos adatot ami alapján lehetett egyet kalkulálni, nem beléd szálltam, ezért nem értem ezt a komment folyamot. :D

Azok a 40 éves pazarló és kényelmetlen liftek, amik után az egész ország fizet, viszont tényleg gond, mert ha nincs mérőóra, nincs kontroll, nem lehet velük rendesen tervezni.

Az általad felvázolt felső 10ezer családi ház, az nem véletlenül felső 10 ezer. :P
    Nincsenek 100ezres számban 3x125A-es családi házak, beleértve a bitcoin farmereket is...illetve ők sincsenek már. :D
    Még a drog gyártók lehet bujkálnak szép fogyasztásokkal vidéken, csak le ne bukjanak amikor épp UV izzót vesznek, mint ahogy egyik ismerősömet feldobta a dílere, hogy a többi 9 ügyfelét mentse. :D

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #91892 üzenetére

Elfogadom a bocsánatkérést. :D
    Épp ellenkezőleg, pont hogy azon volt a kiakadásom, hogy szinte észrevehetetlen 1-1 síkmágnes fogyasztás, még is egyesek egyből gigawattórákat vizionálnak, miközben sokkalta nagyobb pazarlások történnek például amiatt, hogy a 40 éves liftet anno nem kötötték rá a társasház fő mérőórájára, ezért méretlenül szívja az energiát a közcélú hálózatról, ami így a termelési oldalon megjelenik, de nem lehet konkrét fogyasztóhoz kötni...na ez sokkal nagyobb probléma és Bp-n a társasházak 5-10%-át érinti, ami több ezres, akár több 10 ezres nagyságrendet jelent...
    Ezért a szolgáltató kénytelen minden egyes fogyasztó számára drágábban szolgáltatni, hogy kitermelje a veszteséget, azaz Te fizeted meg a gondatlan társasházakban a liftezők kényelmét amikor villamosenergiát vásárolsz.
    Továbbá mivel nincs mérve, nem tudni mennyire hatékony, simán régi elavult rendszerek úgy zabálják az energiát, hogy elképzelhető, ha ki lenne számlázva a fogyasztás, nagyon hamar le akarnák kapcsolni a lakók, vagy cserélni...50-60 milláért. :D

Egy szó mint száz:
    örülnék neki ha a társasházakban síkmágneseken "feleslegesen" elfogyó "giggggggawattórák" lennének az emberiség legnagyobb pazarlásai, mert azt már kisujjgyakorlat lenne kezelni. :D

• PROTRON

addikt

válasz Pötyi #91870 üzenetére

Ezért írtam hogy tűzoltóság részéről szorgalmazott létesítési szabály:
    kívülre tűzoltósági kulcsos kapcsoló/zár/kulcsszéf, akár az ajtó, akár a főkapcsoló számára tűzeseti impulzus tiltó le-kapcsoláshoz.
    Mivel tűzoltósági "zár", ezért drágább, de elvileg a tűzoltók nem adhatják ki az egyen kulcsot, tehát nem kell tartani betörésektől.
    Így kéne csinálni az összes társasház felújításakor, de erre persze nem áldoznak...pl egy sima főkapcsolóhoz képest 400A kategóriában már 3-4x-es árkülönbség van táv le-kapcsolható berendezés esetén.

• PROTRON

addikt

válasz hcl #91868 üzenetére

Úgy érted hogy országos szinten van pazarlás? Azt meg pont lek...lom, azért termelik hogy el legyen fogyasztva. :D
    "Kiegyenlítő terhelés" ha valami humbug kell a lélek megnyugtatására...

Továbbra sem az ellátás a gond, hanem a tárolás, mert az aksi ami áramtalanítás után adná az impulzus jelet, lehet épp előtte bekrepál...ezért kellene valami helyi, előfeszítős, energiatárolós, mechanikus, analóg megoldás az ajtóba beépítve, ami épp csak meglöki, hogy ha kell ne legyen bezárva...
    Ehhez már lehet tűzoltó kulcsot használni, új építésű, nagy társasházak oldalában mindenhol van tűzoltó kulcshoz egyen zár, pont azért hogy tűzeset alkalmával bejuthassanak.

• PROTRON

addikt

válasz tordaitibi #91865 üzenetére

Igen, amíg nem számolnak utána az emberek akkor úúúúúrissteeeeeeen mind meghalunk milyen mocskok a villanyászok hogy belehajszolnak a pazarlásba...mennyi? mennnnyiiii? mennnnnyyyyyyiiiiiiiiiii?

Ja hogy havonta csak 540 forint a kényelem ára....(ugye 10W-ot nem tudom melyik részen mérted, de szerintem a tápegység a valóságban 20W körül is terhelhet mindennel együtt, *24 óra * 31 nap).
    De akkor is gonosz villanyászok hogy pazarolnak...bezzeg a burkoló az minden pénzt megér, nyugodtan húzza le átlag józsit 2 milla forintra 4 négyzetméteres fürdő burkolásáért panellakásban, inkább majd a villanyszerelőt lőjük le a horribilis pazarlásáért...

• PROTRON

addikt

válasz hcl #91862 üzenetére

Igen, most társasházakról beszélgetünk a mágnes zár amúgy elég keveset fogyaszt.
    Meg arról hogy ha nem ilyet használsz, akkor viszont szünetmentes tápegységet vagy egyéb fogyasztót kell telepítened amivel biztosítod a mindenkori tűzoltó bejutást.

Vagy valamilyen dinamos helyi megoldással, ami a kapunyitás energiáját tárolja el lokálisan, de olyan megoldást kell találjál ami 50-70 évig üzembiztos, nem hibásodhat meg!

• PROTRON

addikt

válasz mezis #91856 üzenetére

Ugye két fajta mágnes zár van, az egyik ami állandóan mágnessel behúz, így áramszünet alkalmával elenged, a másik ami csak akkor rántja el a nyelvet amikor áramot kap és engedi a kapu nyitását.
    Tűzoltósági létesítési előírás alapján a menekülő útnak kulcs nélkül nyithatónak kell lennie belülről, továbbá a tűzoltó bejutását tűzoltás alkalmával semmi nem zavarhatja.
    Ehhez az állandó mágnes, ami áramszünet alkalmával elenged tökéletes megoldás, mert így a tűzoltó a kötelező áramtalanítást követően be tud jutni.

A másik opció esetében a kötelező áramszünet alkalmával alap kiszerelés esetén kívülről nem lehet bejutni. Ehhez kötelező lenne pl szünetmentes tápegységgel és kívülről tűzoltósági nyitással gondoskodni, de az meg ugye plusz pénz, amit társasházak nem akarnak kifizetni.
    Továbbá + hiba lehetőség-ellenőrizendő dolog, mi van ha elfelejtenek aksit cserélni és amiatt nem tud a tűzoltó bejutni, vagy nem működik az Ő tűzoltósági kulcsos nyitója, mert patkányok elrágták a vezetéket.

Ezért alkalmaznak állandó mágneseket még akkor is ha ez egyébként azzal jár hogy állandóan fogyaszt.

A fenti, sorindító komment jelenségéhez:
    Sajnos ezek tényleg fém ajtókeretre vannak méretezve, annak rendesen le tudják adni a hőt.
    Egyébként tényleg létezik olyan jelenség hogy a túl nagy légrés miatt erőlködik a mágnes és emiatt melegszik, de azt egyszerű leellenőrizni szemrevételezéssel hogy összecuppannak-e.
    Még az is lehet hogy túl erős a mágnes és indokolatlan.

• PROTRON

addikt

válasz E.Kaufmann #91835 üzenetére

Mi épületvillamosságis cégként napi szinten vásárolunk náluk, de nem tudom hogy ha magánszemélyként szeretnél vásárolni mi a helyzet.
    Azt tudom hogy a telefonokra nehezen válaszolnak, mert mindegyik boltnál az a személy kezeli a telefont is, aki épp a boltban kiadja az árut és tudom neten keresztül nem látni, de nincs 5 percük, mert folyamatosan ott állnak a sorban.
    Meg nem vagy regisztrált villanyszerelő partnercég, nem ismerik a telefonszámodat.
    De a központi számot lehet felveszik, azt nem tudom.

Cégként tudunk náluk a helyszínen készpénzben is fizetni, nem csak átutalással.
    Ha nincs messze, bemennék a boltba személyesen érdeklődni.

Ha csak cégeket szolgálnak ki, akkor esetleg összehaverkodni az egyik épp vásárló villanyásszal hogy az Ő cége megveszi Te meg kifizeted neki készpénzben, csak akkor ugye nincs garanciád.
    De ez csak akkor működik ha épp van a boltban abból a cuccból.

• PROTRON

addikt

válasz leweegee #91831 üzenetére

Uhh van még 5Ah akku a 12V szériához? Bakker kiment a fejemből hogy beugorjak érte...
    Melyik városban voltál? Mert eltérő a készlet.

• PROTRON

addikt

válasz rostiron #90422 üzenetére

Ezek szerint félreérthetően fogalmaztam.
    Azért javasoltam a matricázó gyártóval felvenni a kapcsolatot, mert a hazai webshopjukban nem találtam meg a példányt, gondoltam ha megfuttatod náluk a kérdést megmondják milyen paraméterű dolgot kell berendelned. És akár más gyártótól berendelni, ha már pontosan tudod mi volt eredetileg.
    Most nagyon vicces leszek, figyelj, mert téged idézlek:
    "Tudnátok segíteni , hogy honnan rendelhetnék egy ilyen relét ? Vagy ami jó helyett"
    Ez volt az eredeti kérdésed. ;)

Sokszor a nüansznyi különbségek is tudnak galibát okozni 1-2 hónappal később. (Pl főzőlap esetén ez nekem már problémás "nüansz" hogy amit találtál csak 85 fokig vállalja a gyártó.)

Új hozzászólás Aktív témák