- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Barret001 #98398 üzenetére
De itt LED-szalaghoz való 24 V-os tápegységről volt szó, mint említettem is. Ez stabilizált feszültségű (CV, constant voltage). Nem mond ellent a LED "munkafeltételeinek", mivel itt a szalagon vannak áramkorlátozó ellenállások.
Mellesleg ez egy szokványos CV tápegység, sok más célra is használható, ami 24 V tápot igényel, mint a 12 vagy 5 V változata is:
https://www.google.com/search?q=24V+LED+tápegység
Más az áramgenerátoros meghajtó (CC, constant current), ami áramra stabilizált, változó feszültség mellett. Annak is megvan a maga felhasználási területe.
Egy CV-tápegységnek is van persze védelmi áramkorlátja, de az a túlterhelés ellen van, tartós CC-mód produkálására nem feltétlenül alkalmas. Valamelyik tudja vagy elviseli éppen, de nem arra tervezett. Például egy igényesebb CC-driver figyeli korrekt módon a kimenőáramot (soros ellenállás, visszacsatolás stb.), míg a szokásos tápvédelmek csak a primerkör túlterhelésére reagálnak.
De láttam olyat is, ami márkás áramgenerátoros drivernek tartja magát (vagy épp Li-ion töltőnek), de azért beéri egyszerű primer figyeléssel.
-
biker
nagyúr
nálam többet látott szakik...
Létezik-e olyan alkonykapcsoló készen (ha nem akkor egyszerűbb barkácsban) ami nem adott lux-nál on-off, hanem a külső fénnyel fordítottan arányos dimmelést tud lámpának, ami 0-10V PWM jellel dimmelődik.
tehát pl 1000lux alatt elkezdené 20%-ról (LED minimuma) és mondjuk 100luxnál már 100%-on menne a lámpa. -
Barret001
addikt
-
JasL
őstag
Egyébként ilyen készül, RGB LED-el és animált fényeffekttel, teljesen saját tervezés minden:
-
Dr. Szilikát
őstag
Gyárilag szoktak ilyeneket rögzíteni, egyfajta biztonsági okból, de az külső hatások, emberi beavatkozások ellen véd inkább.
Csak úgy magától nem mozdul el, például egy házilag épített áramkörnél sem szokás ilyennel foglalkozni, mert tudjuk, hogy szándékosan nem piszkáljuk el, amúgy meg nem számít. De lehet, hogy korrigálni leszel kénytelen a feszültséget, ha túl sok esik a LED-sor végére, elején lehet növelni a betápot, azért teszik oda a trimmert. Egyébként gyárilag is be tudják állítani pontosan 5 V-ra, csak meghagyják a lehetőséget egy kis korrekcióra is.
-
Elsőre nem tudok válaszolni.
Másodikra, nem szoktak elállítódni, most volt 3 hete a kezeim között egy 40 éves Videoton erősítő és ott áll a trimmere ahova a gyár állította.
Jellemzőbb az esetleges "megnyúlása" vagyis elmászik az értéke picit, vagy kontaktos lesz. De ez is nagyon-nagyon ritkán, és ott ahol hideg-meleg váltakozás van, pl. kültéren -10 és +40 fok.
Ha le akarod rögzíteni ne ragacsozd, azt macerás leszedegetni ha utána kell állítani esetleg hanem kérd kölcsön az asszony/barátnő körömlakkját és tegyél rá egy cseppet. -
JasL
őstag
2 napon át terveztem, próbanyomtattam 230V 10A-es tápegységnek egy elektronikai dobozt egy projekthez PETG-ből. Kábelbilincset is terveztem rá. A tetejét most nyomtatom még, az alja ilyen lett:
Ez így jó? PETG elég neki hőmérsékleti szempontból?Másik kérdés: a feszültségállító potmétert ilyen eszközökön muszáj leműanyagragasztó pöttyözni? Nem tud elállítódni?
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98389 üzenetére
Azt hittem totál hibás az elgondolásom, de “bipolar spwm” címszó alatt epp a leírt semat vázolják fel sok helyen.
A holtidovel kapcsolatban igazad van, max ha a négyszög lefutasa/felfutasa lassú, akkor talan javul a helyzet.
míg az egyik pl. felső fet kapja a 20-30Khz kapcsolójelet, a másik alsó párja csak egy on jelet kap ez ideig
Igy van, ezt a technikát nem tudom egy trafoval, csak a szinkron kapcsolgatast az átlós pároknak.ekkold: A halfbridge/fullbridge tapokkal kapcsolatban láttam olyat, hogy a hídba kapcsolt primerrel sorosan raknak egy DC blokkoló kondit, erre gondolsz? Hogy ne boruljon a flux balansz amikor nem 50% a kitöltés, vagy tul eltérőek a kapcsoló elemek.
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
nagyon kezdő led szalagos kérdéseim lennének, remélem megfelelő topicot találtam. Szóval amit szeretnék, az egy szekrény teleaggatása led szalaggal ilyen elosztásban: [kép]
A lila smd5050 [link] alis csoda növényeknek. Sima billenőkapcsolóval lenne szerelve: [link]
Bekötés: [kép]A sárga, narancs cob320 [link] dimmelhető led növények,terráriumok fölé. Itt érintős kapcsoló lenne amivel tudok fényerőt is szabályozni. [link]
Bekötés: [kép]Ledek, kapcsolók megvannak, plusz táp is ( [link] ) meg egy hozzá passzoló elosztó is ( [link] )
a lilából lenne összesen kb 2,2m, a dimmelhetőből kb 4,5m. Egyszerre nem menne a kettő, így ugye elég lehet a táp?
szerk: már látom, a táp biztos nem elég, kb mekkora teljesitmenyű kellene?
a tervezett kötögetés működőképes? A szürke négyzetek a linkelt kapcsolók. Csomópontoknál milyen megoldás lenne célszerű? Gondoltam a sima forrasztásra is, hogy vízalló legyen, de nem lenne rossz az oldhatóság is. Simán csak wago-zzam össze? Annál 0,5öt ír legvékonyabbnak. Kábelekből milyen keresztmetszetűt érdemes venni? 0,35+0,5 vagy 0,5+0,75 esetleg még vastagabb?
-
válasz
aujjobba #98385 üzenetére
Megmondom őszintén elggé csekély a transzformátoror gate vezérlés terén az ismeretem.
Az bizos hogy ezzel a meghajtással nagyon nehéz a fetek egybenyitását kivédeni, nem lesz dead time.
Valamint nagyobb áramoknál már sokkal kedvezőbb N fetet használni mind a 4 fetnél.
A másik, spwm vezérlésben némileg képbe vagyok.
Ott is H híd van de míg az egyik pl. felső fet kapja a 20-30Khz kapcsolójelet, a másik alsó párja csak egy on jelet kap ez ideig hisz teljesen felesleges azt is 20khz-el kapcsolgatni, intézi a felső.
Ezt sehogy nem lehet 1 de még 2 transzformátorral sem megvalósítani.
Talán sikerült érthetően lerajzolnom.
Mivel mint írtam a trafós eléggé nehezen megy nekem, rászoktam a felső feteknél vagy segédtáp+optocsatolós fet driver, vagy direkt erre való low-high driver ic-kre. Azok bitzosítják a megfelelő holtidőt is minden további hercehurca és késleltetések nélkül. -
ekkold
Topikgazda
válasz
aujjobba #98385 üzenetére
A trafón alaphelyzetben nem tudsz olyan jelet átvinni, aminek DC komponense is van, bár kicsit trükkkösebb kapcsolástechnikával az is megoldható (de nem túl gyakori)...
Helyette olyasmi jelet kell átvinni mint amit pl. a TL494 állít elő...
De ha kicsit több időm lesz, majd összedobok erre egy működőképes TINA modellt..Igazából azt kell eldönteni, hogy mi a cél... utána jöhet a hogyan...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98381 üzenetére
Azért ezt megoldották anno már a 80-as években is, pl. a félhidas PC tápok esetében, de ezek is lehettek vona akár teljes hidas tápok, egyetlen gate trafóval.
Ezen kívül lehet ún. fázistolós tápot is építeni, ahol mindkét félhíd 50% kitöltésű jellel megy, de a két félhíd fáziseltolása miatt a híd kimenetén egy PWM jel alakul ki (van rá cél IC is, de akár háromszögjel + komparátorokkal is megoldható) A sima teljes hidas táphoz képest vannnak előnyös tulajdonságai, pl. az egyik félhíd (amelyik előbb kapcsol) folyamatosan tud ZVS-ben menni, így csak a másik félhídon van kapcsolási veszteség. Azaz a sima pwm-es teljes hidas táphoz képest fele akkora kapcsolási veszteséggel tud menni (persze akkor ha jó a vezérlés, és jól is van méretezve).
Mondjuk ez utóbbi tápnál nem lehet egyetlen gate meghajtó trafóval megoldani, de kettővel igen (tehát 4db külön trafó biztosan nem kell ehhez sem). Manapság meg ugye többnyire cél-IC van, gate meghajtó trafó helyett, bár a trafós megoldásnak is vannak előnyei. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98381 üzenetére
Akkor erősen megkavarodtam megint.
Az volt az elképzelésem, hogy ha peldaul a lenti 1/3 kitöltésu jelet akarom a hídra vinni, akkor Q1 es Q4 ugyanezt a jelet (S1) kell kapja a Gate-re, míg a Q2 es Q3 ennek az inverzét (S2).
Ezek szerint tévedek.Tehat igy egy-egy a primerrel megegyező polaritasban bekötött szekunderrol kapna a gate jelet az egyik par FET, a masik par meg ellentétes polaritassal.
-
válasz
Dr. Szilikát #98383 üzenetére
Köszönöm!
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem ismeretlen, egyenirányító van benne csak. Graetz-híd elvileg. Ezért is vibrálnak zavaróan ezek a szalagok (100 Hz pulzáló).
Méterenként lehet darabolni, ha jól emlékszem, 60 db LED sorosan, a vele soros ellenállások is több darabra osztva. Gondolok itt az SMD változatra, ahol jobban látszik, de ez is hasonló lehet.
Később láttam, ezen is szerepel, hogy 50 cm, de én a másikra gondoltam.
-
Sziasztok!
230 V-os COB LED szalag betáp vezetékén van egy általam ismeretlen soros alkatrész.
Tudtok segíteni, hogy ez micsoda?Köszönettel:
lrigo -
-
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #98374 üzenetére
Hát vannak ennek mélységei, melyik toroid milyen frekire jo, mikor telítődik, mennyit kell tekerni, milyen az anyaga.
Ami tetszik, hogy izolált kimeneteket lehet vele csinálni, mondjuk egy teljes FET hídhoz eleg lenne egy meghajtó plusz a toroid négy kimenete.
Na jatszadozok kicsit ezzel -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98373 üzenetére
Próbaképp ma megtekertem egy kisebbet, 10 fordulat 5 összesodort zomancos huzallal, hat tul gyakran ezt nem tervezem csinálni
Bekotottem a motor meghajtó IC ket kimenete koze, aminek az egyik bemeneten GND van a másikra 50kHz négyszögjel.
Erdekes a toroid belépési pontján (azaz az IC kimenetei kozott) bipoláris jelet mutat a szkop, csak valami borzalmas csak hunyorogva hasonlít a bemeno négyszögre.De legalább a szekunder ágon ugyanaz a jel van, tehat hűen átviszi a sz*rt
Kiprobalom majd rendes FET meghajtó IC-vel, ha jol sejtem ott majd kelleni fog egy kondi a tekerccsel sorban.
-
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Ez egy Onkyo T-4030 tuner áramköre, ami egyébként kiválóan működik.
Ezek a kondik ki vannak folyva, vagy gyárilag ilyen?Ha ki vannak folyva, érdemes cserélni a kondikat?
Illetve a kifolyt elekrolitot le lehet takarítani szépen?
-
aujjobba
addikt
Tekercselo huzalt honnan szoktatok beszerezni?
Esetleg toroidot, vasmagot?
Ilyen hestore-os kimeros dolgok eleg huzosak. -
Blackmate
őstag
Keresem az alábbi csatlakozót szerelhető formában. Az átmérője 13 mm és 22V / 2,5A DC megy rajta (Parkside robotfűnyíró tápcsatija). Tippek, hogy milyen néven és melyik boltban találom?
-
llacee
őstag
Sziasztok! Kis segítséget kérnék. Kondenzátorok mechanikai rögzítésére mi annak az anyagnak a neve, ami sziloplaszthoz hasonló. Nem találok semmi azonosítót hozzá. Csak egy kis tubus kellene, a kínai szállítás, most nem jön szóba, mert sürget az idő.
Köszönöm -
Zolabol
tag
válasz
Dr. Szilikát #98357 üzenetére
TL082CP van benne. Beillesztem a képet, amit a neten találtam.
-
Tamy
őstag
Ez pl. jó lehet: https://shop.traconelectric.com/product/PV4/Szigetelt-villas-saru--onozott-elektrolitrez--piros-1-5mm2--M4--d11-7mm--d24-3mm--PVC
De használhatsz érvéghüvelyt is. Viszont akármelyiket választod, az ónozott részt vágd le,erre is érvényes, amit a csavaros kötésről írtam. -
Zolabol
tag
Sziasztok.
Találtam egy koppanásgátló kit-et itthon, szeretnèm összerakni, viszont a rajzot nem találtam meg hozzá. Tud valaki segíteni ebben?
A nyák lemezre Urban elektronika hf védelem 4 van írva.
Beültetett kèpet találtam, de jobb lenne egy rajz is.Köszönöm
-
aujjobba
addikt
Talaltam itthon egy ilyen motor meghajto IC-t, kibontottam anno valamibol.
https://www.lcsc.com/datasheet/lcsc_datasheet_1810161611_Mixic-MX612E_C110207.pdfEzt hasznalhatom buntetlenul pl. MOSFET gate meghajtasra is, igaz?
Marmint csak a kimeneteket szeparaltan egy-egy FET-hez, azzal tisztaban vagyok, hogy ez nem egy felhid meghajto.szerk.: mondjuk a VDDmax = 10V, az lehet probléma
-
-
válasz
lanszelot #98346 üzenetére
Ha villanybojler, 2,5kW olajradiátor van bedugva akkor előfordul.
Kisebb gépeknél, pár 100W nem szabadna melegedni.
Mindegyik? Az is amibe egy telefon vagy laptoptöltő, tv, pc, vagy ilyen kis fogyasztású készülék van bedugva?
Akkor az összes konnektort meg kéne bontani és szemrevételezni. Bekötéseket és a dugvillát fogadó hüvely állapotát. -
JasL
őstag
Egy kis segítség kellene! Még soha nem építettem be tápegységet, de most egy izmos LED szalag miatt meg kell ezt tennem. A bekötéssel nem vagyok gondban, tudom melyik szín hova megy, de haverom szerint amit tervezek, az nem jó ötlet, szerinte csak saruval lehet bekötni az ilyet. Ti mit gondoltok? Kis ónnal leforrasztottam, hogy ne tudjon szétesni a sodrony, és ezt a hurkot tervezem jó izmosan rácsavarozni. Természetesen csak a burkolatba tétel után fogom bedugni majd, csak előbb mindenképpen meg akartalak kérdezni titeket, hogy nem csinálok-e hülyeséget! Ha ez így működhet annak ellenére, hogy nem szép (nincs saruzva), annak örülnék, mert csak egy 5V-os led szalag lesz a kimeneten (10A-es táp, 8.63A-t fog szívni a szalag elvileg)
Közben rácsavaroztam, esélytelen, hogy ki lehessen rántani, jó merevnek tűnik.
-
lanszelot
addikt
Boldog új évet !
Az normális, hogy a fali dugaljból kihúzott háztartási eszközök dugvillája forró üzemeltetés után?
Nem meleg, hanem forró. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #98341 üzenetére
Szoftveres összehangolás kérdése, mivel az LCD képtartalmának színhőmérséklete is módosítható.
Mint amikor saját részre állítottam be egy 40 collos TV-t, monitor gyanánt. A háttérvilágítás áramát lejjebb vettem, megfelelő ellenállás módosításával, így a PWM mehetett 100 %-ra, ahol nincs vibrálás, sima DC-t kap. Meg amúgy is túl vakító lett volna.
Viszont a LED-áram csökkenése miatt melegebb árnyalatú lett a kép, amit a menüben korrigáltam hidegebb irányba. Ez ilyen manuális áthidalás.
-
Kihangsúlyoztam hogy PWM.
Ha a tiszta pwm után kötünk egy elkót akkor az a kimenetet nézve már nem pwm hanem simított szűrt táp.
A mezei hagyományos RGB ledszalag vezérlők mind tiszta pwm-el működnek.
Kijelző, monitor, itt elég sokat törték a fejüket a mérnökök hogyan maradjon meg a háttérvilágítás szabályozás közben a színhűség.
Ez automatikusan megmarad ha a háttérledeket tiszta pwm vezérli, így a led kibocsátott színhőmérséklete ugyanannyi 5 és 95% fényerőnél is.
A szemkímélő tiszta dc szabályzásnál ezt nem is olyan egyszerű megvalósítani. -
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #98339 üzenetére
Ez sem igaz így, mert monitornál is van flickering és van ahol simítva van a végén a fesz. A normális vezérlők már nem a szemre bízzák a dolgot.
Bár lehet a dimmelhető mindenképp szaggat, nem is szereti minden led. Enynire meg nem tudom melyik hogy működik. -
-
Dr. Szilikát
őstag
LED-szalag fix feszültségű táplálást igényel, miután azon ellenállások biztosítják az áramkorlátot.
24 V-os szalag fényerejét PWM-dimmerrel szokták csökkenteni, ami a 24 V-ot megszaggatja. CCT-szalag esetében elvileg beköthető lenne 2 db szokványos PWM dimmer, amivel a színárnyalat is bejátszható, vagy vannak ilyen célra megfelelő eszközök is:
https://www.google.com/images?q=CCT+controller
Létezik egyébként szabályozható tápegység is, ahol 0-10 V vezérlőjel vagy PWM-jel szabályozhatja a kimeneti DC-szintet, de ez csak szimpla 24 V (változtatható) tápot ad:
https://tapegysegaruhaz.hu/Tapegyseg-Mean-Well-ELG-75-24B-75W-24V-0-315A-dimm
-
mezis
félisten
Az IC közeli elkót kiforrasztanám, lemérném, aztán vissza.
A lyukgalvánok is lehetnek bizonytalanok. Az IC valamelyik lábán kellene tápfeszültséget mérni. Vagy legalább a legközelebbi forrasztási ponton. Minuszt is a közelből venném.A NYÁK "hátoldala" elég csúnya. Sok a forrasztó zselé maradvány? Nem melegítették elég sokáig a forrasztási pontokat? Több helyen újra forrasztanám.
-
mzso
veterán
Helló!
Lehet hülye kérdés, de lehet 0-24V (igazából ) szabályoztható tápokat kapni LED szalagokhoz? Vagy csak én vagyok túl béna hozzá, hogy találjak? Ilyesmihez kéne valamilyen kétcsatornás szabályozható táp, mer ugye ez "CCT" (változtatható színhőmérsékletű) és külön kell vezérelni:
https://www.aliexpress.com/item/1005007212158137.htmlIgazából valami igényes kinézetű vezérlő is kéne, de egyelőre még ott tartok, hogy nem is találok szabályozható tápokat. Lehet rossz kulcsszavakat használok. Úgyhogy az még messze van.
Azt gondoltam nem lesz nagy dolog beszerezni, de úgy látszik tévedtem. Ilyen marha unszimpatikus PWM szabályzókat látok dögivel. De azoknak inkább fix fokozataik vannak, meg ki tudja mennyire is vibrálnak. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #98331 üzenetére
Koszi!
Tehat ha a képemen látható módon egy irányba tekerem fel a huzalokat (a sárgát nem használtam fel, nezd ugy mintha ott se lenne), akkor helyes az ábra?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
aujjobba #98328 üzenetére
Egy irányba szokás tekerni a trafókat (nem váltanak irányt a tekercselőgépen), a tekercsek kezdőpontját szokták egyezményesen jelölni:
De ha valami hóbort folytán, a szekundert ellentétes irányba tekernék, akkor a tekercs végét kellene neki ponttal jelölni, hogy a felhasználót ne vezesse félre.
Kép forrása:
Pár érdekesség:
-
Bizonyára igazad van, én azért kicsit megvétóznám az igazadat
Egy családnak szüksége van naponta X liter melegvízre aminek az ára Y forint.
Ezzel fizikai okok miatt nem sokat tudsz variálni, ha a bojler nappali A1 tarifán van akkor talán a használati szokások megtanulásával 10% körül lehet spórolni, ez sem a szorosan vett energiaszükséglet hanem a bojler hőveszteségét lehet kicsit csökkenteni.
A másik verzió amikor vezérelt B van, ebben az esetben meg mi a értelme van az okosbojlrnek? Semmi hisz a szolgáltató által biztosított időben történik a felfűtés. Ami ráadásul időben egyáltalán nem stabil csak a napi 8 óra van megadva, ennek elosztását a szolgáltató ntézi.
A2, Geo vagy H tarifa meg nem nagyon jellemző átlagos háztartásokban bojlerre, utóbbi kettő nem is igényelhető csak hőszívattyús berendezésekre.
Summázva.
butabojler:
faék egyszerű, a hőfokszabályzája 8-12 évet kibír, cseréje házilag is megoldható, ára 2000-5000Ft körül van.
Okosojler:
ha bármi megdöglik benne, átlagember hozzá se szagol, a hibalehetőségek száma, mértéke 10-20x több mint a butabojlernél.
Szenzor, vezérlés, kimeneti triak, smps tápegység, pic lerohad érintőgomb beázik stb. stb.
Mennyiért fogják javítani? Csak a kiszállási díjból kijön egy butabojler hőfokszbályzó.
A többit azért nem írom mert a fűtőszál, a vész hőkioldó, a magnézium anód ugyanúgy megvan mindkettőbe és ezek meghibásodási esélye pontosan ugyanannyi mindkettőbe.
Melyik a pratikusabb?
Minek wifi egy bojlerbe..? Ezt tényleg komolyan kérdem, a buszon ülve vagy a piros lámpánál várakozva ki fogja az otthoni bojlerét macerálni? Vagy a nagyszobából állítgatni otthon?
Lekérdezi a pillanatnyi víz hőfokot, vagy mit lehet csinálni ezzel a funkcióval?
Komolyan kérdezem, lehet maradi vagyok.
Észérveket meghallgatok, és ha jogos el is fogadom és változtatok a véleményemen. -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #98271 üzenetére
minek kell egy bojlernek okosnak lenni meg wifi van benne, fűtsön és ennyi.
WIFI-vel meg mit lehet vezérelni, nem tudom;
de azért az nem baj ha nem primitív a bojler.Ha nem áll rendelkezésre olcsó áram akkor a vezérléssel lehet a zsebre spórolni; ami azért nem hátrány.
-
aujjobba
addikt
válasz
Reggie0 #98327 üzenetére
Koszi!
Mas: a különböző transzformátorok, tekercseles, fizikai tulajdonságok es elmélet is eleg ködös nekem.
Tudtok erről a témáról valami jo anyagot?
Hogyan kell pl. flyback trafot számolni es építeni, pulse trafot, gate meghajtó, stb.
Egy-egy leirast, videót találok, de valahogy nem áll össze teljesen a kép.Peldaul amikor flyback-nél a fazisok ellentétesek primer es szekunder oldalon, akkor fizikailag is ellenkező irányban tekertek, vagy ugyanúgy csak fordítva kötöd be a ket vezetéket?
-
válasz
Ciccuka #98322 üzenetére
Majdnem mindegy, ezek 1-2W körül fogyasztanak.
Nekem egy víziló méretű, 7 centis ledes óra van a falon és 3. éve megy egy 5V/0,3A valamikori Nokia töltőről.
Ha nagyon precíz vagy, és meg tudod mérni mennyit vesz fel mikor minden létező funkcióját bekapcsolod az a legjobb.
Ha 1A akkor értelemszerűen a nagyobb töltő, ha ennek a fele se akkor elég a kisebb.
Nincs az aljára írva mennyit fogyaszt? Akkor pontosan meg tudom mondani melyik töltő kellene neked.
Fogyasztást egy mai telefontöltőnél nem is lehet értelmezni, ha csak be van dugva a konnektorba üresjárásba az évi 20-30 forint lesz a villanyszámlán.
A biztonság kedvéért válaszd a nagyobb töltőt és tuti elég lesz. -
válasz
erikke17 #98323 üzenetére
U=I*r azaz ha tényleg 7ohmos,
0,895*7=6,25V ennyivel meg tudod táplálni a szelepet? Külső tápról?
Ha nagy eltérés lesz, pl. 1,5-2A akkor valóban menetzárlatos.
Ohmosan nagyobb nem lehet, olyan nincs hogy részleges menetszakadás és máshol meg menetzárlat.
5w izzó nehezen számolható mivel hidegen sokkal kisebb ellenállású mint üzemmelegen.
Melegen 5W 12V mellett 0,41A, ha a működtető feszültség valóban nem több 6,2voltnál akkor 0,2-0,3A ez lehet hogy elég lehet hogy nem. Megjósolni nem tudom, ha tesztvideókon bevált akkor hajrá.
A kimenet 101% hogy túláram, túlterhelés, zárlat ellen védett, ez alap az autóelektronikába. Ennek ellenére nem ajánlott ezekre letesztelni pláne ha a szelepet maga az ECU vezérli, nem olcsó játék. -
aujjobba
addikt
Tudtok ajánlani olyan switcher IC-t ami AC/DC flyback topologiahoz jo, es nem beépített fet-et használ?
-
erikke17
őstag
Köszönöm ismételten a választ mindenkinek.
Igen bele számoltam hogy ilyen kis ellenállást beépített állapotban mérni nem lehet pontosan sajnos ezért is spekulalok már fejben össze vissza kB..
Isten ments nagyobb ellenállást be építeni nem akarom vezérlőt le égetni.Valójában ez a szelep is valószínű javítható biztosan orosz oldalon láttam rá példát újra tekercselték ha minden igaz csak roncsolással lehet szét szedni sajnos.
Még egy olyan mit szóltok szakik ezzel az 12V 5w-os izzóval le próbálni mit mutatna vezérlő?
Diagnosztikaban elő adatokon látom hogy gyújtás ráadás után 2 másodpercig a maximumot tolja ki vezérlő 895mA majd le is tilt rövidzár/szakadás hibára panaszkodva szelepre, túl sok az áram felvétel. Egyik videóban srác így tesztelte el hitette vezérlővel, hogy "hibátlan" a szelep
Köszönöm -
Ciccuka
veterán
Ébresztőórát melyik töltőre kötnétek?
LG MCS-02ER 5V 0,85A
Samsung EP-TA12EBE 5V 2AFogyasztás, megbízhatóság alapján?
-
Power17
tag
Sziasztok!
Vettem egy Jamo J110-es házimozi sub-ot. Sajnos nem tudom, hogy ez gyárilag ilyen vagy sem, mert nem találok embert akinek ilyen van. Ha bekapcsolom vagy bekapcsol automatán a jel megkapásakor egy halk pattanás jön a hangszóróból. Volt már több subom, de mind halk volt. És halk sípolás hallatszik a hangszóróból.
Nem tudom, ez mi lehet kondi gond vagy forrasztás? Kiszedem az erősítőt, de nem láttam semmit rajta. Esztergomi vagyok, nem tudom van profi szaki aki megnézné, vagy ha gyárilag ilyen akkor oké. Utólag elvileg a pattanás oké, bár ezt sem értem miért zavar be a hangszórónál. [kép] [kép] [kép] [kép]
Köszi! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
erikke17 #98308 üzenetére
Simán mutathat ilyen esetben 0,8 ohmot, ami változhat a csatlakozók és a forgókapcsoló mozgatására is, az átmeneti ellenállások miatt.
Általános tapasztalatok alapján, ha baja lenne, az ellenállás már ugyanúgy ki lenne égve, ahogy a linken mutatják. Nálad nincs kiégve, ami arra utal, hogy nincs ott hiba.
Egy mágnesszelep tekercse általánosságban lehet szakadt vagy zárlatos, utóbbi esetben összeégett már. Ezzel kapcsolatban sem tűnik fel hiba. Hogy elméleti kezdődő menetzárlat, ki tudja, ezt elég nehéz így kitalálni, de kisebb eséllyel mondanám.
Mellesleg a védőellenállás cseréje esetén pontosan ugyanolyat ajánlatos betenni, mert például itt a 0,47 Ω / 0,75 W úgy van kitalálva, hogy pont kiégjen, ha meg kell védeni az elektronika többi részét. Nagyobb teljesítményű, illetve kisebb értékű már nem látná el a biztosíték jellegű feladatát.
-
válasz
Dr. Szilikát #98315 üzenetére
De, közben én is továbbmentem és igen a kagylóba van a hangszóró és arra van kivezetve. Mostmár azt letapasztottam, de most meg nincs egyik irányba se hang.
Köszönöm szépen!
-
rednifegnar
senior tag
válasz
erikke17 #98312 üzenetére
azert ovatosan ezzel a mericskelesekkel, aramkorben mered az ellenallast? akkor barmilyen (toredek) ertek kijohet hisz nem tudod mit mérsz még az ellenallassal egyutt. rendes mereshez ki kell forrasztani legalabb az egyik oldalat (smd-nel praktikusan az egesz ellenallast).
-
-
Üdv. Kollégák kérhetnék egy gyors segítséget? Ez egy kapucsengő és a legalacsonyabbra van állítva a hang(bal alsó sarok kapcsolója), de még így is hangos. Melyik része a hangszóró, hogy letapasszam valamivel? Köszönöm!
-
erikke17
őstag
Uhh köszönöm mindenki válaszolok így egybe véve sorban
.
Keresek majd valami ellenállást le próbálom azzal.
7.7ohmot mérek szelepen ami elvileg jó de mégse sajnos.Gondoltam hogy nem egy profi műszerem van azért nem pontos sajnos, de akkor ezek szerint képes el mászni az ellenállás is.
Noname multiméter, 0-at mutat ha jól emlékszem
Még ami eszembe jutott egy 12V 5W-os izzót be kötni szelep helyett úgy mit produkál. Egyik videóban láttam úgy próbálta le srác ad e áramot kifelé vezérlő vagy se. Leírások alapján alapjáraton 6V és 850mA ad ki magából ami kB 5W-nak felel meg majd ahogy nől a sebesség úgy csökkenti egészen kB 2V-ig. 895mA maximum amit ki ad vezérlő ha a fölé megy akkor szelep hibát ír de ez csinálhatja a hibás R470 végett is állítólag.
Ha igy is le kapcsol akkor valószínű a szelepnek a 7.7ohm elegendő -
válasz
erikke17 #98308 üzenetére
Ilyen kis ellenállást mezei multiméterrel nem lehet pontosan mérni.
Áramgenerátorral vagy táp+előtétellenállással kéne megtáplálni pl. 1 amperrel és a feszültségesést kéne mérni az ellenálláson.
R=U/I azaz ha 1A hatására pl. 0,47V, 470mV esik akkor tényleg 0,47ohm.
Ha az ellenállás kis teljesítményű akkor a mérő áram pl. 0,3A és esik 0,24V akkor az ellenállás 0,8ohmos.
Ez a módszer nagyon pontos kis értékek mérésénél.
Képes "megnyúlni" bármilyen ellenállás, akár névleges értékének többszörösére is. -
erikke17
őstag
Sziasztok.
Egy kis segítségre lenne szükségem az itt jelenlevő szakiktólAdott egy autó amiben van egy Servotronic kormányű, sebesség függvényében állít egy szeleppel a kormány feszességén.
A szelepnek minimum 8ohmnak ellenállásúnak kell lennie van ahol 7.5-et írnak nekem 7.7ohm elég megosztó mindenhol mást írnak.Adott a vezérlő amiben el szokott pukkani egy R470-es SMD ellenállás(0.47ohm) amikor pl 5ohm ellenássúra esik a servotronic szelep. Ezt ha ki cseréli ember egy bármilyen 0.47ohm-os ellenássára és teszünk egy új nem zárlatos szelepet mindenki boldog működik tovább.
Nálam vezérlőben az R470-es ellenllás 0.8ohm-ot mutat.
Tud úgy elromlani egy SMD ellenállás, hogy látszólag semmi baja de dupláját mérni rajta?
Adok egy linket is itt elég jól le van írva a dolog lényege. [link] Úgy nézett ki az én R470-esem mint a harmadik képen még a védőbevonatot is meg kellet kapirgálnom hogy mérni tudjak.
Szívem szerint tennék egy új ellenállást azzal mit produkálna de nem merek bele barbárkodni.
Szóval hadilábon állok a szelep mondatni jó de nem tökéletes, a vezrlőben nincs semmi elpukkanva de az ellenállás értéke nem jó...
Új szelep 150 euró új ellenállás pár euró...
Vagy még egy opció, vacak a multiméterem és csal 0.4ohmot és akkor a vezérlőben jó az ellenállás de a szelep meg 7.3ohm ami már elvileg nem jó..Előre is köszönöm segítségeteket.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98306 üzenetére
Nem kellett ott átírni semmit. Megjegyzett valamilyen értékeket és használatkor ha éppen valami hasonló ellenállású forrasztási hiba esete forgott fenn, akkor éppen jól működött.
Jó hogy rákérdeztél, ötletet adtál egy újabb javítási kísérlethez: sorba kötök egy újabb potmétert a jelenlegivel, aztán mérem az időket.
-
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #98268 üzenetére
Kenyérpirító: Egy szuper kenyérpirító bizonytalan működését sikerült megjavítani, újraforrasztottam a időt szabályozó lineáris potmétert. Viszont a MIN - MAX idősáv nagyon szűk voltával nem tudtam mit kezdeni. Feltételezésem szerint a készre szerelt panelnél letolták minimumra a potmétert és azt "mondták" a mikrovezérlőnek hogy ez a MIN, x sec, aztán ugyanezt a MAX-ra is eljátszották. Ezt a beállítást zavarhatta meg a kontakthiba.
A pirító így is használható, csak pirítás közben időnként meg kell nyomni rajta a "Prezentáció" gombot és akkor a kenyeret zsemlét feltolja a forróságból és ha nem nyúltál semmihez, már viszi is vissza a sütőbe. -
dave0825
őstag
válasz
ekkold #98254 üzenetére
Bocsi, most volt energiám összeszedni magam, megnézni.
150mA körül van átlagban, ha ez elég. Pontosabban: 130mA üresen, de sínen, vagonokkal, szóval terhelve (kicsit nyomtam a kerekeit üresben, az kb. ugyanaz a terhelés lehet), úgy volt 160mA max. Induláskor egy pillanatra 210mA.
Teljesen nem szedtem szét, az elemnél mértem áramot, szóval a szabad helyről nem tudok nyilatkozni, de szerintem nem túl sok van benne.
-
troll81
addikt
Megjött az alany
Ezzel kellene kezdeni
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Építő/felújító topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- A VBIOS az oka a Radeon RX 9070 és az X99-es alaplapok inkompatibilitásának
- Path of Exile 2
- iPhone topik
- Fujifilm X
- Peugeot, Citroën topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- I7-11700K-Gigabyte Z590 Aorus Ultra
- Szuper áron eladó Lenovo ThinkPad T14 Gen 1 Touch /Ryzen 5 PRO 4650U/16GB/256 SSD/FHD/IPS
- Bontatlan Lenovo ThinkPad T14s Gen 4
- Samsung UE40NU7192 101 cm / 40 4K UHD Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- LG 65NANO81T3A 165 cm / 65 4K UHD NanoCell Smart TV 6 hó garancia Házhozszállítás
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A620M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 SUPER 12GB Zalman M4 Corsair 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M-A R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Cooler Master MasterBox Lite5 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest