Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Dr. Szilikát

őstag

válasz tordaitibi #99359 üzenetére

De a LED-szalag sajátossága, hogy rajta vannak az ellenállások, míg a tápponton fix feszültségre van tervezve (12 / 24 V stb.).

Az egy szakmai alapvetés, hogy LED esetében az áramot állítjuk be, korlátozzuk, vagy épp stabilizáljuk, de a LED-szalagok esete speciális annyiban, hogy konkrétan stabilizált feszültségre készültek, azaz feszültséggenerátoros táplálásra.

Régebben volt olyan eset, TV-szerelős fórumon, amikor a nagyokos, aki magát TV-szerelőnek tartja, egy monitort épített át 12 V-os LED-szalag megvilágításra.

Képes volt a szalagot egy áramgenerátoros modulra kötni, hogy ő majd aztán megoldja az áramgenerátoros meghajtást, mert valahol hallotta, hogy azt úgy kell.

Na most, aki ismeri a 12 V-os LED-szalagok felépítését (3 LED + 1 ellenállás sorosan, majd ezek ismétlődnek párhuzamosan) lehet némi elképzelése, hogy egy ilyen hálózat áramgenerátoros táplálása gyakorlatilag butaság és még problémák forrása is lehet (ha egy LED megszakad például, illetve a nyitófeszültségek változásai miatt is nem kívánatos hatásokkal jár).

Egy laikusnak persze nem is kell ezt tudni, csak azon szoktam néha kiakadni, hogy olyan emberek szerelnek TV-ket, akik alapvető áramköri ismeretekkel nincsenek tisztában, több hasonló példával találkoztam akkoriban.

• Tamy

őstag

válasz tordaitibi #99359 üzenetére

Igen, olvastam az előzményeket is, és ebből a szempontból természetesen egyetértek Veled, a hőmérséklet, meg több más tényező befolyásolja az áramfelvételt, hiszen a ledek ellenállása nem fix. Ugyanakkor ezek a led szalagok a rajtuk lévő soros ellenállással be vannak állítva egy névleges feszültségre, az ellenállás az áramkorlát. Persze a névleges feszültségig, de mint tudjuk mindent ki lehet nyírni, az áramgenerátornak is van egy max. feszültség, amit elvisel. Ha ezt a névleges feszültséget nem lépi túl, akkor nagy bajt nem csinál, a rákapcsolt feszültség csökkentésével (és természetesen így a rajtuk átfolyó áram csökkentésével) szabályozni tudja a fényerőt. Az más kérdés, hogy nyilván ez sem feltétlen lesz stabil, fix érték.

Új hozzászólás Aktív témák