Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Ketogén étrend
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- [K2]: AnyDesk átverés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
nalam is hasonlo, egy mely muanyag edenyben all (meg tobb helyet foglal persze). ilyen kikapcsolos okossagaim nincsenek, minel egyszerubbet akartam. van egy uszos reed reles szintkapcsolo, meg egy zummer (jo eles kellemetlen hangja van) es egy goliat elem.
idonkent tesztelem azzal hogy kifurtam az uszohaz oldalat es ujjal is konnyu felemelni az uszot.regen is volt tal alatta, egy dologra nem gondoltam en buta, hogy az asszonyok teliteszik a talat mindenfele tisztitoszeres flakonnal. hisz pont befert a bojler melle beszoritva egy csomo. igy lecsokkent a terfogata es mikor baj volt faxan kifolyt ebbol is.
-
baly81
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Ha még nem vetted meg a RO készüléket, akkor írj egy PM-et rám. Most vagyok én is ebben a cipőben, azaz kértem árajánlatot pár cégtől. Én a FRO5M kivitelt preferálom, aminek van tároló tartálya is, korábban, kb 15 éve is ilyenem volt a régi lakásomban, csak azt otthagytam az új tulajnak.
Reggie0
Raadasul az RO szurt vizet nem celszeru meginni se, ahhoz, hogy ihato legyen meg fertotleniteni es visszasozni kell.
Mi az hogy nem célszerű meginni?
Ha arra gondolsz, hogy olyan mint, ha desztillált vizet innál amiben nincs semmi oldott ásványi anyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Az oké, de ettől még semmi bajod nem lesz. Ezer más forrásból pl. ételekből ugyan úgy pótolni tudod... Amúgy is van hozzá direkt visszasózó (AIMRO) patron. Az meg hogy fertőtleníteni kellene egy nagy marketing baromság, hogy rábeszéljék az embereket az UV lámpára, amit persze ajánlások szerint évente cserélned kell!
A tiszta víz teljesen csíramentes, semmi, sem gomba, sem vírus, sem baktérium nincs benne. Összeszerelésnél kell vigyázni hogy tisztán rakd össze, és akkor a zárt rendszerbe utólag már nem kerül bele semmi!
Közel 10 évig használtam FRO5M típust, a családban is több készüléket helyeztem üzembe és tartottam karban.
Ha jó sorrendben van összekötve minden, a szűrőket rendszeresen és időben cseréled, akkor egyáltalán nem kell semmi extra!
Szűrési sorrendben: 20mikron, aktívszén, 5mikoron, RO membrán, tartály, aktívszén utószűrő, visszasózó.
Én annyiban térek el a gyártói ajánlástól, hogy a 20 helyett 5 mikronos az első szűrőm, a harmadik pedig 5 helyett 1 mikronos.
Kétutas csapot használok (azaz használtam, de most is ezt fogok venni), az egyik ág a visszasózó patront kikerüli, így ezt használjuk vasalóba, kávéfőzőbe, gőzölős eszközökbe, stb. A másik ág az AIMRO patronon keresztüljön, ezt isszuk és ezzel főzünk.
Korábban kézi TDP készülékkel ellenőríztem a visszasózó patron elhasználódását. Most azt tervezem, hogy egy direkt RO készülékhez készült monitorozó egységet veszek. Pl egy ilyen alapot, de van ettől sokkal profibb készülék is.
A tartályos kivitelel annyira kell vigyázni, hogy ne legyen benne sokáig (~3 hó!) pangó víz. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy néha elzárod a bejövőt és kifogyasztod a tartályból a vizet, pl főzéshez kiveszed.
Karbantartását tekintve az első három (sediment és szén) szűrőt 6 havonta írják elő, de ha a bejövő víz viszonylag tiszta, simán ki lehet húzni vele 8 hónapot. A visszasózó patront, gyari előírás szerint évente, szerintem akkor érdemes cserélni, ha a víz TDP értéke nagyban eltér az új patronnal mérthez képest, ez nálunk átlagban 11-14 hónap volt. Az aktívszén utószűrő is kibír az egy év helyett 14 hónapot.
Karbantartáskor pedig semmi másra nincs szükség, mint tisztításhoz szódabikarbónára, és 1l 20%-os ecetre. Az ecetben áztatni szoktam a csészéket. Majd átöblítem, fogkefével és szódabikarbónával átmosom. Majd ismét öblítem és egy hígított ecetes vízzel átöblítem, majd azzal a RO vízzel, ami a tartályban van. Ezután már nem nyúlok bele a csészékbe és a szűrőbetéteket sem fogom meg puszta kézzel, csak tiszta nylonkesztyűvel. Az ecet vízkőtelenít, fertőtlenít.
Kb egy évig használtunk lúgosító patront is, de annak nem szerettük az ízét és élettanilag sem volt észrevétel.
Ez kb másfél évtizedes tapasztalat... -
válasz
ViZion
üzenetére
A vízkövet nem tudod mechanikus szűrővel kivenni a vízből ha szrő a bejövőn van.
Mivel oldot állapotban van a vízbe. Legjobban szeret kicspódni, kiválni ott ahol valami nagyobb hőhatás van, ezért a bojlerek átfolyós cuccok nyakig állnak a vízkőbe pár év után.
A kisebb mikroszkópikus darabokat a vízáram magával viszi és ezek hajlamosak összeállni nagyobb kristályokká a kifolyás helyén, azaz a vízcsapok kifolyási pontján de ezt megteszi a még oldott állapotú kismennyiségű anyag is. -
-
-
válasz
ViZion
üzenetére
Jól megfogalmaztad.
És se a tranyás, sem az (esetleg működő) ic-s kivitelbe nincs hiszterézis vagyis a határon (nem Záhonynál
) nem lesz határozott a ledek vezérlése.
Holnap összedobnám otthon próbára de éppen egy árva fotoellenállásom nincs otthon, nagy szégyen ez számomra
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Fagyasztó spray (ami egyébként hőfokfüggő hibák kimutatására használható) hatására a panel bepárásodik, deresedik, miközben a levegő páratartalmát lecsapatja. Áram hatására viszont felolvad / szárad az a rész.
Maga a víz nem olyan vészes ebben az esetben, mivel tiszta "desztillált" víz, ami nem vezet és nyomtalanul párolog.
#101979 hcl
Nem egyszer a LAN-chip lett zárlatos, villámlás következtében. Lehúzta a megfelelő tápágat és melegedett is erősen. Mivel egy szűk helyen volt a csatlakozók mellett, meg a tok is valami speciális apró és hűtött aljú leforrasztott, nem akartam hőléggel támadni, inkább elvágtam a tápellátását, utána már működött az alaplap, majd kártyával pótoltam a funkciót.
-
-
-
-
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Itt ki tudod keresni a szolgáltatódat, majd azt az adótornyot amit le akarsz vadászni. Ott lesznek az adatok és hogy milyen frekin sugároz, és ha megvan a freki lehet rá méretezni yagit, de én nem kivinném hanem fel a padlásra, ott már elég magasan lenne a boldogsághoz. [Ez igaz a jelenlegi setupra is.]
-
-
biker
nagyúr
válasz
ViZion
üzenetére
"OK, a kazánban marad egy kis melegvíz. De utókeringetéssel mennyivel lesz hűvösebb benne?"
annyival, amennyi a visszatérő víz hőfoka, és elég annyi, hogy a termosztát hiszterézise alá essen a hőfok, ne csak a hőszigetelésen át várjuk hogy kihűljön
tényleg csak egy 5-10perc keringetésen gondolkozok, hogy kitermelje a meleget, lehet tévesen.
Ezek szerint tökre megszokott, hogy a keringető és a fűtés egyszerre indul és áll le? Gázkazánon nem ezt szoktam meg, de értem ott 1000fokos égőteret kell kihűteni ne legyen hősokk vagy repedés. itt meg nem -
biker
nagyúr
válasz
ViZion
üzenetére
"Fentre mindenképp termofej, ez nálunk is probléma, h fent van 28 lent 22"
igen, ezért is veszek el a fenti radiátoroktól vizet, mert nyitott lépcső és fent nincsenek ajtók, egyben (ok kettéválasztva, de egy légtér) van 18m2, felesleges több hőt bevinni a vízzel. valami hülye nevű szelepek, talán icma van rajta, próbáltam tökre kitekerés után még tekerni, de nem akart lejönni a tekerős kupak, nem úgy tűnk mint a klasszik szelep a betolós tüskével, amire lehetne thermo fejet tenni.
4D4M: köszi, akkor így állítgatok majd.
A térfogatáramos kérdést értem, csak rosszul fogalmaztam. így gondoltam, hogy feleslegesen nagy áramlás esetén nem tudja leadni a hőt, jön vissza a forró víz, hiszen ahogy áramlik a radiátorban, fent bemegy a meleg víz, alul annyira hideg jön ki, amennyi hőt le tudott adni a radiátor. ha nagy az áramlás, akkor nem tudja leadni a hőt, hiszen nem növeltük meg mondjuk a légáramlást a radiátorokon, hogy ott több hőt elvegyünk a víztől.
Vizion: "Viszont ha utánkeringetést is akarsz, akkor hamar túl fogsz lőni a terveezett hőmérsékleteen, erre vmi tanulós megoldás kell, vagy vmi jó vezérlés."
Értem, de ahogy a képeken láthatod, a kazántest (kb 10x10x40cm hengeres) úgy be van csomagolva hőszigetelőbe és aluszalagozva, ahogy Juszuf nem csomagolja a torillagyrost a keletiben
ha egyből megáll a keringetés a fűtéssel, akkor mire ott kihűl a kazánban a víz, amin ugye a vízhőfok érzékelő is van, addigra lehet eltelik egy óra. Igen, akkor rossz, ha a szbatermosztát kapcsolja le mert elég meleg van, és még 5percig kering, fűt, akkor felfuthat a hőfok, de az sem jó, ha a szobatermosztát még kéri a meleget, de a vízhőfok elérte a beállított hőmérsékletet és csak azért áll le a fűtés a kazánban
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Nyilván sokan ismerjük, legfeljebb a hivatalos elnevezéssel nem mindig találkozunk, ezért én is inkább megkérdeztem, az érdekesség kedvéért is (de műanyag pattanó membrán is szokott lenni) :
"Hogyan nevezik a nyomógomb tasztatúrákban látható kapcsoló típust, ahol egy kis domború acél vagy réz membrán pattan és zárja az áramkört?"
According to www.iAsk.Ai - Ask AI:
A nyomógomb tasztatúrákban, ahol egy kis domború acél vagy réz membrán pattan és zárja az áramkört, a kapcsoló típusa fém dóm kapcsoló (metal dome switch) vagy membrán kapcsoló (membrane switch) néven ismert. Ezek a kapcsolók a billentyűzetekben, távirányítókban és számos más elektronikus eszközben elterjedtek, mivel vékonyak, megbízhatóak és költséghatékonyak.
A működési elvük a következő:
Amikor a felhasználó megnyomja a gombot, a domború fém membrán befelé hajlik, és érintkezésbe kerül az alatta lévő áramköri lappal. Ez az érintkezés zárja az áramkört, jelet küldve az eszköznek. Amikor a nyomás megszűnik, a membrán visszaugrik eredeti, domború alakjába, megszakítva az áramkört. Ez a "pattanó" érzés, amelyet a felhasználó érez, a membrán rugalmasságából adódik, és tapintható visszajelzést biztosít a gombnyomásról.
-
-
válasz
ViZion
üzenetére
És Ribi,
3,2kW fűtőbetétet kapcsolgatna.
Az a baj, nem hegyezném ki ennyire mert mióta sok a napelem, felmegy néha 250 voltra is a hálózat, az meg már 15,8A. Nagyon határeset.
És pont nincs itthon 20 amperes triak, se SSR. SSR-ből van vagy 10 darab de csak 10 meg 15 amperesek bakker.
Illetve van 3 fázisú 3x40A. Azt meg nem pazarolnám el erre a projektre. -
válasz
ViZion
üzenetére
Az IT Crowd-ban egy azaz 1 db led villgott az "Internet" nevű dobozon, arra meg van egyszerűbb megoldás is - a villogó led.

-
-
-
-
-
válasz
ViZion
üzenetére
Hát igen, a víz veszélyes, mert ha elbaltázol valamit, akkor elönt mindent, mehetsz a biztosítóhoz
Az áram veszélyesebb, mert ha elbaltázol valamit, akkor agyonb@sz az áram, mehet a feleséged a biztosítóhoz
A gáz még veszélyesebb, mert ha elbaltázol valamit, akkor lesz egy pukk, legjobb esetben is a szomszéd tud menni a biztosítóhoz
-
-
chubii
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Köszönöm a tippet, elmentettem ezt az FBS-t. Valamit anno benézhettem alin, mert most choice listában hozott elég jó áron solder maskot, egyet bedobtam, hogy meglegyen az ingyenes szállítás. Kipróbálom ennyiért. Korábban kerestem már, de csak drágább verziót hozott, és extra szállítás is lett volna.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Még egy probléma merült fel, a motorvezérlő L_IS és R_IS kimenete 0-5 V lenne a motor áramfelvétele alapján. Feszosztón át analóg bemenetre kapcsolva, analógon az értéke most 740 vagy ilyesmi... de motor nincs is rajta
Attenuation-t (most 12 dB-n van, ez elvileg 3,3 V-ig engedi a bemenetet, de a feszosztóval 3.19 V elvileg a max) vagy a kalibrációt állítsam?
Kellene egy motor, hogy tudjam normálisan tesztelni... -
válasz
ViZion
üzenetére
self-latching működik, helyes polaritásnál gombnyomásra indul.
sajnos a 12V elvételekor is "szaggat", gondolom az ifrz nem azonnal engedi el. Erre van egyszerű megoldás, vsgy hagyjam
nem jut semmi az eszembe, talán puffer kondi, akkor később szakadna meg, de nem rángatna szerintem.
Valami más, jobb ötlet?
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Noha egyértelmű állítást nem látok a netes forrásokban, de úgy néz ki, a korszerűbb megoldások már nem a klasszikus LED-eket alkalmazzák, melyeknek színfüggő a nyitófeszültsége, hanem a világításban is általánosan elterjed kb. 3 V nyitófeszültségű ibolya chipeket, ami megfelelő színű foszfort gerjeszt.
Lehet, hogy antiparalel integrált kettő is párhuzamosan, így AC / DC nem számít. Ellenállás is lehet integrálva a tokba, vagy külön, ami 12-24 V-ra alkalmassá teszi.
A mai multiméterek ellenállás pozícióban ilyenre nem reagálnak, dióda állásban kijelezheti a nyitófeszültséget még akkor is, ha van benne sorosan 600-700 ohm körüli ellenállás, amivel egy 30 mA terhelhetőségű LED elmehet 12-24 V között is.
Ugyanakkor ezek a LED-ek elég jó érzékenyek kisebb áramokra is, így számítógép alaplapjáról is világíthat.
https://www.nkkswitches.eu/documents/engineering/changenotices/Contact336_LED_revised.pdf
https://www.nkkswitches.eu/documents/engineering/changenotices/Contact260_HB_TL_AT629B.pdf
-
válasz
ViZion
üzenetére
A feltételezett + megy a relé bemenetre, és a tip42c emitterre, kollektor a behúzótekercs egyik láb, a behúzó másik lába gnd. Bázis + 1 kohm a gndre. flyback kell? jó ez így?

fyi: pnp- t nem szoktam használni és kb fogalmam nincs, h 30 éve mit tanultam erről
Nem a szakmámban dolgozom sajnos. ok, olvasgatok, de a netes infók... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
Előbb erre nem tértem ki, de optocsatolónál, illetve tranzisztornál, ez nem úgy működik, hogy nem ad elég áramot. Bekapcsol, ha erőlteted, de ennél 50 mA a max. terhelhetőség, efelett tönkremegy.
Legtöbb relét nem is lehet direktben hajtani vele, kell még egy külön tranzisztor, meg a szokásos reverz dióda.
-
Reggie0
félisten
válasz
ViZion
üzenetére
Eleg a alacsony az opto transzfer karakterisztikaja, 50%-tol indul. Az azt jelenti, hogy ha a bemenetet 1kOhmmal, azaz 12/V/1kOhm=12mA-rel hajtod meg, akkor a kimenete lehet csak 6mA aramot enged at. Egy ilyen autoelektronikai teljesitmenyrele meghuzasahoz azert kellenek akar 100mA-ek.
Ha sporolni akarsz az opto meghuzoaramaval, akkor probald ki, hogy kondenzatort kotsz az ellenallassal parhuzamosan, majd meg egy kiserteku ellenallast (Tehat R sorban egy R||C-vel). Igy egy korlatozott, de joval nagyobb aramimpulzussal inditja a kapcsolast, majd az allapotott kisebb arammal tartja.
-
-
válasz
ViZion
üzenetére
Igen de akkor 30 amperre minek veszel 30 amperes hall modult, ha amúgy is csak pár 10-100mA-t fogsz rajta átküldeni?
Mert ennél több nem lesz az 1mm2 "söntön".
Ha így szeretnéd, egy kis sönt, egy opa pl. LM358, nem tud rail-to-railt de itt nem is kell, cserébe 5 voltról elketyeg. Mehet komparátor módban is azaz egy beállított áramérték alatt vagy felett ad ki jelet.
és ugyanott vagy, beállítatható erősítéssel, lineáris kimenettel vagy on-off komparátorként.akár 10mV érzékenységgel.
Ha csak indikálás a cél, egy adott érték alatt vagy felett, akár egy mezei tranzisztor is elég, bár ennek kell a 0,5V-0,6V hogy jelet tudjál levenni róla.
Az meg 30 ampernél 15W disszipáció lenne a söntön. az sok, nem jó így.
Bár Ekkold múltkor adott nekem tanácsot hogyan lehet előfeszíteni a bázist és akkor akár 100-150mV-al is már lehet értelmes kimeneti jelet nyerni.
Ha a hall modult szeretnéd, vidd át rajta a teljes áramot. Akár forrasztva. Amúgy elég combos az a csoki, holnap megnézem neked mert van othon pár ilyenem és az is lehet hogy bele lehet tuszkolni a négyes madzagot. -
válasz
ViZion
üzenetére
Nem fog így menni.
Én minden ilyenből, a 100 amperes nagytesójából is kikaptam a csokit és forrasztva vannak a vezetékek.
Ezek érdekesen működnak, amit kinéztél az a kimenetén a táp felét adja ki, 5 voltnál 2,5 voltot és ehhez képest az átfolyó áram polaritása függvényében ez a 2,5V mászkál amperenként 66mV-ot le vagy fel.
Vagis ha +30A folyik át, akkor 30*0,066=1,98V, a 2,5voltból 2,5+1,98=4,18V lesz a kimeneten,
ugyanez negatív áramnál -30 ampernél 2,5-1,98=0,52V lesz.
Énnekem csak a pozitív áramot kelett figyelnem, elég sokat szerencsétlenkedtem mire a 2,5 voltot eltüntettem és csak a valódi értéket ami engem érdekelt fel tudtam használni. -
Vorontsov
tag
válasz
ViZion
üzenetére
Szia nincsen app hozzá,qr kód és azon keresztül is jó lenne,másik 1500-ft-os kamerához bébi megőrző figyelő perfect felvételt készít és az éjszakai mód is kiváló csak azt itthon tudom használni,ennek van appja a playstore ban és jól működik,még a telefon se melegszik és alig merül l ill mehet egész nap,azt akár tv is kirakhatod vagy tükrözheted.
Hallottam róla hogy van ilyen kamera csak most beleszaladtam egybe( darabolós,mert nem értek hozzá.).Vegas vagy más vágó nincsen meg szerintem...bár lehet azzal is lehetett volna összerakni folytonossá.
App nevét nem tudom szabad elkérnem vagy ingyenes vagy fizetős-e?
Ill van-e olyan oldal ahonnét le tudnám tölteni,open 4 és nfo szerkesztővel foglalkoztam
txt be mit lenne érdemes programozni ott a képen amit linkeltem.
Vagy egy olyan program mint hw info 32 playstore -ban ami kiír minden infót a telefonról,vagy egy azonosító ennek alapján a gyártóra update re valamire firmware re rákeresni stb. ilyenek jutnak eszembe.Ez test kamera aminek nincsen memóriája,de tettem bele 32Gb-osat,ha nagyobb lenne a memória fogadása rátennék egy powerbankot akár.A lényeg -a lényeg folytonosat szerettem volna.
Köszönöm szépen mindenkinek aki hozzászólt jó fórumozást kívánok mindenkinek. -
Vorontsov
tag
válasz
ViZion
üzenetére
Köszi a választ mindenkinek....
sambenezVorontsov#32048ÚjVálasz2025-07-02 15:21:17
sambenez
Topikgazda
Ahogy ajánlották vegyél másik kártyaolvasót.PulsarVorontsov#100777ÚjVálasz2025-07-02 15:31:51

Pulsar
veterán
Hát ez nem itteni téma szerintem, de szerintem fat32-t használ, ahol max 4gigás fileok lehetnek, és ezt megelőzve, elkerülve szoktak ilyen filedarabolást. Ezt nem tudod átírni, ez bele van égetve. -
válasz
ViZion
üzenetére
Ha relés volt ilyen vol.
Egyik relé-->balra forog
másik relé--->jobbra forog.
Mindkét relé elengedve--->rövidrezárt forgórész azaz teljes motorfék.
Ha rövidre zárja a H híd akkor elég gyorsan meg kéne állnia.
Lehet nagy a hajtás tehetetlensége ezért szükséges az ellenáramú fékezés viszont ezt nagyon be kell lőni mert nagy értéknél durva áramok folynak, ha rossz az időzítés akkor megállás után megindulhat visszafelé is akár.
Ilyesmihez kellene egy visszacsatolás, egy tacho a motortengelyre. -
Reggie0
félisten
válasz
ViZion
üzenetére
Van ertelme, viszont a DC motornak van egy olyan problemaja, hogy gerjesztes kell neki, ami egy rovidrezaras eseten a fordulatszammal csokken, igy extran csokken a fekezoero is. Pl. regen a villamosoknal ezt ugy oldottak meg, hogy fekuzemben egy ido utan(fordulatszam alatt) atkapcsoltak a gerjeszteset es kulsoleg gerjesztettek akkumulatorrol, hogy legyen fekereje.
Inverterrel ezt ugy a legegyszerubb megoldani, hogy negynegyedes hajtasiranyitas kell, ami mar minden fajta fekuzemet is meg tud valositani (akar visszatermelesest, akar fogyasztasost is).
-
draco31
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
Olyan nálam is volt, klímás mondta, hogy neki 3x1.5 kell, rákérdeztem a villanyosomnál, mondta, hogy azt felejtsem el, 2.5, vagy keressek mást, mert azt be nem köti nekem.
Itt nekem pl. a csillárokat is 1.5-ös kábellel húzta újra a villanyos, konnektorok meg 2.5 mindenhol. -
-
-
válasz
ViZion
üzenetére
polaritásvédelem szinte nulla veszteséggel P fettel

Ha nem szükséges pici lágyindítás, a 100nF elhagyható, ha soha nem lesz több a tápfeszültség a fet G-S feszültségnél, a zener is elhagyható.
Így kb. a faékhez közelít a kapcsolás
Tegyél egy minimális puffert meg kerámiakondit is, ha soha nem használja a kapcsolás tápzavar szűrésre akkor is elfér.
Nem fékeznék ellenárammal, ha az eredeti kapcsolás relés volt az is rövidzárral fékezett max, máshogy nem is tudott.
A felfutás gyorsítás ha nincs visszacsatolás a fordulatszámról és nem állandó a motor mechanikai terhelése akkor lutri.
Én minden ilyet, meg mást is, komplett ssr szivattyúvezérlést egyebeket villamossági boltban kapható dobozokba teszek. Ezek stabilak, tömszelencézhetők, 4 csavarral lekapható a tetejük ha kell.
Ha hűtőborda is kell, a helye kivágható és a borda kilógatható, szilóval tömíthető.
És így kívülre adja le keletkezett hőt. -
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Szerintem egy ilyen, vagy ehhez hasonló lengő megoldás vállalható.

-
-
-
baly81
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
A rugó a fűtőszálak alatt, gondolom azt a célt szolgálja, hogy a hőtágulást elnyeljék, ámde az mindig érintkezzen az üveglappal. Így, hogy alá nyomtad az FBS-t, nem okoz gondot? Tud majd vajon annyit tágulni, mozdulni lefelé, hogy a hőtágulást, plusz egy ráhelyezett fazék víz (+ benne nagyobb fajsúlyú dolgok 😅) tömegét elbírja? Tudom, ez 1-2 mm, csak nem feszül e meg? Meg, ha az egész üveglap ellentétes oldalán, tehát átlóban kap majd nagyobb terhelést, tud e majd az amúgy elég keményre kikötő FBS annyit engedni.
-
válasz
ViZion
üzenetére
Nekünk is Gorenje főzőlapunk van, de indukciós.
Nem tudok rá semmilyen műszaki működési hiányosságot mondani, pedig már 4 éves. Van benne ventillátor több is, működnek rendesen, nem is túl nagy a zajuk.
A Gorenjét jópár éve felvásárolta a Hisense konszern, egy cégcsoportba tartoznak.
-
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Kerámiapaplannal körbepakolni a spirál alatt és az elektronika melett?
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion
üzenetére
AC-relé kicsit speciálisabb műfaj, a vasmag kiképzése okán, meg egyéb okból sem életszerű, ilyen téren.
Az áramkör vizsgálatával megállapítható lenne, hogy a ventilátor beillesztése mennyire korrekt az adott áramkörbe, de nem biztos, hogy érdemes erőltetni, hiszen egy 12 V-os adapter, egy rendelhető panel, vagy egy szétrombolt dugasztáp akadhat még a lomtárban is, ami csak arra vár, hogy beépítse valaki.
-
-
-
-
baly81
aktív tag
válasz
ViZion
üzenetére
Nem beszélve arról, hogy így biztosan mindenhol a kifizetett, jó minőségű anyagot kapod, osztályozottan. Nem az van, hogy félig beb.szva fele cement kimarad, vagy valami több, esetleg nem kerül bele... Meg a varázsló orkok szívesen tűntetnek el dolgokat. Én ezért szeretem a zsákos vakolatot, estrichet, vagy bármi más építőanyagot. Nem számottevően drágább, cserébe ugyanaz az anyagod van mindenhol, még ha hónapokkal később veszed meg ugyanazt a terméket, akkor is...
-
-
-
válasz
ViZion
üzenetére
Pont ezt akartam írni a szélmalomharcos
kollégának, én még fm transzmitterbe normálisat nem láttam, illetve nem hallottam.
Mindnek volt valami gyíkja.Persze az így utólag bebarkácsolt BT vevőkre sincs semmi garancia hogy nem fog zizegni.
Egy nemrég megrendelésre átalakított kis aktív PA hangfalba tettem bt-t. 1 nap görcsölés után be kellett tennem egy icipici analóg tápot mert nem tudtam kiszedni a digitális zizegést pedig a földeket mindenhogy próbáltam, eredmény nulla.
Ja és poén, az amúgy egészen jó minőségű BT modul stabialan kínaiul jelentkezik be, meg párosít, namost ez egy néptáncsoport hangfala.
El tudod képzelni, ott állnak rakott szoknyába réklibe babos kendőbe 10-en a színpadon, hangfal bekapcsol és asszongya tök hangerőn:
Cháá chi báng chingchung ciiii ....
-
válasz
ViZion
üzenetére
[pont ez jutott nekem is eszembe]
Szerintem világbajnok a keresőjük, és a találatok kb. 80%-ánál azonnal letölthető az adott alkatrész pdf doksija.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- LEGO klub
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Drasztikusan lassíthatja a játékokat egyes VGA-kon a Windows 11 új frissítése
- M.2 csatlakozók terén (is) jónak ígérkezik az MSI közelgő AMD-s alaplapja
- Milyen videókártyát?
- Iqos cigaretta
- MIUI / HyperOS topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- További aktív témák...
- 2013 Late 27 iMac - 1TB HDD i5 core4 24GB RAM 2GB GTX
- Bomba ár! Toshiba Portege R930 - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVDRW I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Portege X30-E - i5-8250U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D - i5-7200U I 8GB I 256SSD I 14" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Toshiba Dynabook A40-G - Intel 5205U I 4GB I 128SSD I 14" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2760P - i5-G2 I 4GB I 320GB I 12,1" Touch I Cam I W10 I Garancia!
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- iPhone 13 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3963, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Ha arra gondolsz, hogy olyan mint, ha desztillált vizet innál amiben nincs semmi oldott ásványi anyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Az oké, de ettől még semmi bajod nem lesz. Ezer más forrásból pl. ételekből ugyan úgy pótolni tudod... Amúgy is van hozzá direkt visszasózó (AIMRO) patron. Az meg hogy fertőtleníteni kellene egy nagy marketing baromság, hogy rábeszéljék az embereket az UV lámpára, amit persze ajánlások szerint évente cserélned kell!
) nem lesz határozott a ledek vezérlése.
De tényleg érdekelne, hogy van-e más módszer, amivel ellenőrizni lehet, melyik kondi hibás a chipseten, vagy a chipset maga.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ekkold