- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #101340 üzenetére
gyári célszoftverét
Azt kéne letölteni. De ahhoz regisztrálni is kell a Siemens oldalán.
Szerintem házi módszer nincs. -
Sziaszok.
Siemens WSM515 hőmennyiségmérő.
Van valami házi módszer a resetelésére?Amiket eddig találtam mindegyik leírás a számítógépes gyári célszoftverét írja.Az meg érthetően nem áll rendelkezésemre. -
-
laed
aktív tag
válasz
DeathAdder #101325 üzenetére
Szerintem megteszi Neked a 25 eurós is;
bár elég keveset írtál arról, hogy ezek milyenek/honnan vannak/mit tudnak/stb.
A márkájából is származhat az árkülönbség.
Nem tudom miért Euró az ár; tán nem Mo.-n vagy?
Amúgy tudom ajánlani a Conradot, több országban vannak; és nagy választék van benne mindenféle dimmerből. -
Reggie0
félisten
válasz
DeathAdder #101336 üzenetére
Pedig alacsony fenyeronel a hagyomanyos is tud vibralni. De az E14-gyel meg jol jartal. En 2 eve meg csak keszitem a cseret a 37db 20W-os G4 izzokhoz. Telen, ha mind fent van olyan 740W a fogyasztasa csak a vilagitasnak
-
válasz
Dr. Szilikát #101328 üzenetére
lámpatest, foglalat a régi, hagyományos 40w izzók voltak benne 20 évig.
korábban már a kapcsoló is tönkrement, lett véve valami szar, ami el sem bírta mind a 17db 40w izzót, ezért nem is volt használva, úgyhogy úgy döntöttem renoválás után váltok itt is led-re, hogy ne fogyasszon már annyit hangulatfény mint egy gamer pcannyira nem vagyok rá érzékeny hogy nem olyan precízen dimmelhető mint a hagyományos. viszont ezzel a régi kapcsolóval ugyan működik a fényerőszabályzás, de bizonyos fényerőn percegő hang jön ki a kapcsolóból, a led meg max fényerőn enyhén pislog, ezért gondolom hogy biztos nem kompatibilis a kapcsolóval
a fürdőszobában is megpróbáltam becsavarni (ott is e14-ek vannak) sima kapcsolóról szépen világít max fényerőn, és nem ad gyenge fényt ha le van kapcsolva
-
-
válasz
JulianSinulf #101330 üzenetére
Az általam próbált 230 V-os LED fényforrások egyértelműen "dimmelhető" jelzéssel kerülnek forgalomba, ami nem dimmelhetőként van jelölve, azt reménytelen dimmelni
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #101332 üzenetére
Fenyforras. [link]
-
-
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte #101326 üzenetére
A rossz tapasztalat azt jelenti, hogy a LED lámpák minimális fényereje nagyon magas
A probléma gyökere a működési elvből származhat.
A LED 1 dióda, aminek van 1 nyitófeszültsége;
az izzó meg izzik, tehát először hőt kezd el termelni.... -
JulianSinulf
őstag
válasz
A LED-es égőkben lévő elektronikának nem mindegy a hálózati feszültség. Ha nem ér el egy minimum szintet, akkor nem fog bekapcsolni. Ezeket az égőket nem dimmelésre tervezték.
Vagy olyan égőt kell venni, ami működik külső dimmeléssel vagy távirányítósat, aminek a beépített elektronikája szabályozza a fényerőt. -
Reggie0
félisten
válasz
Tradfri-t kell venni, azok normalisan mukodnek.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
"dimmelhető hangulatlámpa, amikbe vettem ikea-s led (R50) izzókokat."
Most a lámpatestben is van már egy dimmer? Mert olyan is van.
Triac-szabályzó szokott nagyobb teljesítményű lenni, olcsóbb, de LED-lámpához nem minden esetben alkalmas, hiába dimmelhető. Ezek felfutóélű dimmerek, mivel a triac egyszer bekapcsol, nem tud kikapcsolni, csak a nullátmenetnél.
MOSFET-kapcsolóval működő dimmer képes lefutó éllel is megszakítani, amivel általában "illik működni" egy dimmelhető lámpának. Ez drágább általában és kisebb teljesítményű. Zavarhatás szempontjából is kedvezőbb, nem hirtelen fut fel egy impulzus.
-
laed
aktív tag
válasz
Ehhez annyit tudok hozzászólni, hogy van 1 elég régi fényerőszabályzónk, akkoriban mikor vettük még nem voltak LED-ek, tehát sima izzóval ment. Vettem bele dimmelhető LED-et, és simán vitte. Hogy mennyit fogyaszthat fogalmam sincs, mert nem konnektorról megy.
-
válasz
Nem tudom, hogy az adott IKEA LED lámpa milyen, de nekem az itthon beszerezhető, cserélhető foglalatos 230 voltos dimmelhető LED fényforrásokkal nagyon rossz tapasztalataim vannak
A rosz tapasztalat azt jelenti, hogy a LED lámpák minimális fényereje nagyon magas, a fényerő növelése a szabályozón (próbáltam tekerőst, érintőkapcsolóst és távirányítóst is) eleinte semmilyen fény megjelenésével sem jár, aztán picit növelve a kakaót, hirtelen kb. negyed fényerővel világítani kezdenek a lámpák
(Ráadásul hiába tök egyforma LED lámpákat próbálok, akkor is az van, hogy nem egyszerre kapcsolnak be a lámpák, hanem egymás után össze-vissza kapcsolnak be a fényerő növelésekor.)
Szóval 25 %-os fényerőnél kisebbet sehogyan sem tudok beállítani.
Próbáltam többféle vezérlőt, többféle gyártmányú LED-et, többféle foglalatot, de semmilyen kombinációban sem működtek jól.
Így, ahol mindenképpen 230 V-os lámpákat kell használni, ott visszatértem a halogén izzókra, ahol meg nem volt ilyen kötöttség, ott 12 V-os PWM-es LED szalagot használok.
Két szobában van 230 V-os dimmelhető mennyezeti lámpa, de azokban is beépített tápegység és 12 V-os LED-ek vannak, ezeknek szintén szépen szabályozható távirányítóval a fényereje PWM vezérléssel
Nem mondom, hogy nincs olyan vezérlő, amivel 2-5 %-os minimális fényerőn kezdenének világítani a 230 V-os LED lámpák, de én még nem találtam meg
-
Üdvözlet
Adott a nappaliban 17 db dimmelhető hangulatlámpa, amikbe vettem ikea-s led (R50) izzókokat.
Ezekhez szabályozható kapcsolót kérdezném, hogy milyet? van direkt dimmelhető led-hez, pl. egyik 6-300W és 25 euró, másik az 1-100W és 55 euró. Most nem is ez a 30 euró különbség, hanem kinézetre is jobban tetszik a 25 eurós, viszont az izzók 4.5 wattosak.Ugyanakkor ezekből 17 db lesz felszerelve, ergó sosem fognak 1 wattot húzni a kapcsolóról még minimális fény esetén sem.
Ebben kérnék tanácsot, hogy jól gondolom hogy a 6-300 W nekem jó lehet, vagy az 1-100 W valószínűleg nem véletlenül kerül dupla annyiba, és egy sokkal precízebb dolog? -
-
Bandus99
őstag
válasz
Donki Hóte #101320 üzenetére
Köszönöm, jól gondolom, hogy ezzel csak csökkenteni lehet a fordulatot
-
válasz
Bandus99 #101318 üzenetére
Egy ilyesmi elektronikus szabályozóra van szükséged.
-
Bandus99
őstag
Sziasztok
Abszolút hozzá nem értőként szeretnék tanácsot kérni
Adott egy 1 fázisú 450w-os motorral szerelt 1 sebességes dagasztogep.
Namost ennek a sebességet jó lenne csökkenteni illetve növelni, így mondjuk 3 sebességes lenne, nem kell fokozatmentes, de az se probléma.
Azt hogy milyen típusú motor van benne fogalmam sincs .
Néztem ilyen adapter szerű valamit amit bedugva a 220ba majd abba egy eszközt, egy tekerővel lehet pl fenyerot, sebesseget stb módosítani.
Kérdés ez működhet, vagy bármi más megoldás?
[kép]
[kép]
[kép]
[kép] -
E.Kaufmann
veterán
válasz
daninet #101316 üzenetére
Sajnos nincs Dimmer Gen2, legalább is ebből a nem sínesből, csak sima Dimmer 2 (ami Gen 1, az fw miatt nem mindegy) meg Dimmer Gen3 (utóbbinál meg óvatosan, nehogy valami 0-10V-t vagy Dali-t rendeljen, meg sajna egy huszas) Én is majd cserélni akarom a sima Dimmer2-őt, mert a HA integrációja nem az igazi, meg nincs külön olyan jól konfigolható Action részleg, mint a Gen2+ FW-ben.
-
SZiasztok,
Hátha ti tudtok nekem segíteni, valószinű létezik (és feltehetőleg találtam is, de nem vagyok 100% biztos) out-of-the-box megoldás.
Vettem egy ledes égősort, ami klasszikus shuko csatlakozós, 230V.
Most jöttem rá, hogy dimmelhető is...
...viszont ehhez külső eszköz kell.
Tudtok esetleg ilyet? GOndolom "okos-konektor" kellene, de ilyen funkciót nem nagyon írnak sehol, csak átlalában a ki/be kapcoslást és fogyazstásmérést.
Nekem a dimm funkció kellene.
Hogy ez távirányítóval, vagy appal az igazából mind1...
Előny ha kültéren is használható (védett teraszon ahsználnám, tehát nem éri sem folyadék sem direkt napsütős, de attól még kültéri...)
Előre is köszönöm
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #101306 üzenetére
Mert nem ugy nem kell kezmuves szappanboltbol kell 20-at nyitnod hogy tisztara mosd
-
ViZion
félisten
válasz
E.Kaufmann #101311 üzenetére
ha mostanában volt, akkor az egy jó hétvége csak
-
daninet
veterán
-
rednifegnar
senior tag
sajnos meg nem volt idom foglalkozni vele, odaig jutottam hogy szetszedes elott lefotozgattam a vezetekeket hogy kesobb tudjam mi hova ment, meg tapot is kellene csinalnom hozza.
minden esetre a 485 kornyeket nezegettem, az latszik hogy a vezerlo panelon az egy kulon raultetett modul (nyák) es az kezeli le a dolgot (gondolom van ilyenben mas interfeszt hasznalo cucc is es igy konnyen adaptalhato vagy hiba eseten cserelheto).
arra is gondoltam, hogy kihagyni ezt a 485 atalakitast es valahogy annak a kis panelnek a vezerlo feloli oldalan levo portjait betamadni. de kb eddig juottam, meg bekapcsolni se volt idom (se tapom). -
Tamy
őstag
válasz
E.Kaufmann #101306 üzenetére
Mert akinek sok van, annak még több kell
Pár millió forintokkal is megy a susmus, el nem tudom képzelni, hogy milliárdokat csak úgy véletlenszerűen odaadjanak átlag Pista bá'-nak. -
ViZion
félisten
válasz
E.Kaufmann #101303 üzenetére
próbálkozzatok, a szerencsejáték oldalán ott van minden hozzá, pl. minden húzás, dátum, nyertesek száma, összeg... olyan párezer szelvénnyel már el lehet indulni, jó esetben visszahozza a befektetést.... de 5 számra nem lehet levinni a statisztikából.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
JulianSinulf #101302 üzenetére
Én is gondolkoztam ezen, hogy a dátumokat és a nyerőszámokat valamilyen egyszerűsített formában bevinni és tanítgatni vele egy NN-t, hogy mi történne, egyáltalán lenne-e valami konvergencia, vagy hogy is hívják, mikor ki tud alakulni valami mintázat. Persze, ha könnyen menne, az azt jelentené, hogy van valami susmus
-
JulianSinulf
őstag
válasz
ekkold #101290 üzenetére
Nagyon érdekes dolog.
A véletlenben, mint olyan, nem hiszek. Én azt mondom, egyszerűen nem ismerek minden adatot ahhoz, hogy megmondjam, miért jött ki az, ami.
Lottónál próbáltam "véletlenül" meghatározni a nyerő számokat egy időben. Ma már lehet, hogy könnyebben menne az LLM-ekkel. Bár az ötöst nem vittem el, de párszor volt hármasom, ami korábban talán egyszer fordult elő. Szóval egy bizonyos szinten működött, csak kevés volt az adat a nagyobb sikerhez. És akkor még a húzás pillanatában is eldőlhet 1 golyó sorsa, ami megváltoztatja a végeredményt.Kíváncsi leszek a kísérleted eredményére. Szerintem olyan eredményeket fogsz kapni, mint a tudósok.
Ma történt egy elég különös dolog. Vajon véletlen, intő jel vagy kihívás? Nem tudom hova tenni, mentális beállítottságom révén intő jelnek tekintem. De vajon tényleg az?
Az történt, hogy vásárolni akartam használt cuccot és épp az eladónak írtam az üzenetet, mikor leállt a yt-ről játszott zene. Elment a net. A durva, hogy nem az egész lakásban, csak és egyedül az én gépemen, amin írtam. Az adapter ki-bekapcsolása után azonnal visszajött, de az üzenetet már nem fejeztem be így.Az LLM-ekkel lehet, hogy visszatérek lottózni. Hátha. De több ilyen TNRG-ből gyűjtött minta is lehet, hogy segítene a nyerési esélyek javításán
Új hozzászólás Aktív témák
- Manfrotto Manhattan Mover-50 fotós hátizsák
- Peak Design - Everyday hátizsák 15L Zip v2 - éjkék
- National Geographic - Manfrotto fotós hátizsák
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 5800H - 24GB - 1,5TB SSD - RTX 3060 6GB - Win11
- BOMBA ÁR Új Dell Inspiron 16" Gamer Tervező Vágó Laptop -50% Ultra 7 155H 16/1TB RTX 4060 8GB 2,5K
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3238
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest