Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti_20
senior tag
válasz tordaitibi #69150 üzenetére
Akkor ha jol ertem a felvezeto diodakkal probalkozzak?
-
Sziasztok, van valami ajánlott 4S BMS fúróhoz? A fúrót teljesen lefogva 13-14 A-t mértem, de öregek voltak a cellák, meg hosszú a mérőzsinór, de 20 A lehet a max. áramfelvétel.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
terapeuta007
aktív tag
2SC4106 Bipolar Transistor van itthon 2 darab. 12v-ra kéne erositot csinalni belolük.
[link]
ez jo lehet alapnak?
mit kell moddolni rajta? tudom a gain értékével majd probálkoznom kell hogy pont jo legyen.
kéne min20w-ot kihozni az egeszbol mono-ba.
2N3904 meg minden más ami kell van itthon valszeg.
akár 50w is lehet van itthon sok hutoborda meg kis ventillátor fölösbe.kösz a választ ha lesz.
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
PHM
addikt
válasz terapeuta007 #69158 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de ebből örülhetsz, ha 2W-ot kihozol 8 ohmra.
Esetleg 4-et, ha 4 ohmos hangszórót használsz.
Vagy nagyobb tápfeszültséget 12V-nál.
A hangminőségről meg jobb, ha nem is beszélünk.
Miért nem jó neked egy D osztályú erősítőpanel?
Azzal megközelítheted a 18W-ot 12V-on.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz terapeuta007 #69160 üzenetére
Tanulni, gyakorolni jó, sok sikert hozzá.
A 220 uF-os kicsatoló kondit cseréld nagyobbra, ha több mélyhangot akarsz.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
VIPowER
őstag
válasz terapeuta007 #69162 üzenetére
Ezeket nyugodtan elfelejtheted. Vegyél egy eleve hidalt pl (TDA) ic-t.
-
tordaitibi
veterán
válasz terapeuta007 #69158 üzenetére
Ez egy nagyfeszültségű kapcsolótranzisztor, ami nem zárja ki analóg erősítőbe a használatát de cipőt a cipőboltból.
12 voltról hídba 4 ohmon max. 15-20W az elérhető és ez nem azért mert csak, hanem a tápfeszültség és a terhelőimpedancia fizikai korlátai. Ez már 5-10% THD mellett értendő, 2 ohmra az ésszerűen kivehető max. 30W körüli de itt a csúcsáramok miatt lesz nehezen kezelhető az egész, legkevesebb 8-10A kollekoráramú eszköz kell.
Ujjgyakorlatnak jó lesz, próbáld ki és meglátod (hallod ) az eredményt.50W normális teljesítmény 0,1-1% thd-vel 8 ohmra minimum +-30V vagy egytáposnál 60V kell, 4 ohmra 50V, ha hidalsz akkor is 40V a minimum. Nem szokás egy végranzisztort a 0,6V maradékfeszültségig leültetni hacsak nem torzítónak használod gitárhoz valamint itt már a visszacsatolások és a munkapont sem értelmezhető, lévén nincs miből szabályozni.
-
tordaitibi
veterán
El nem tudom képzelni, hogyan működhet kimeneti csatolókondenzátor nélkül, a fél tápfesz. vagy átfolyik a hangszórón, vagy D osztályra hajaz, nulla V van a kimeneten kivezérlés nélkül de akkor nagyon pocsék hangja lehet az állandó egyirányú hangszóró kitérés miatt. Talán ezért van a tekercs...?
Mindenesetre ilyet még nem láttam. -
PHM
addikt
A hangszórót tönkretenni teljesen jó.
Hogy miért, azt már megválaszolták előttem.
Érdemes lenne kicsit áttúrni a netet pár régi Rádiótechnika számért,
azokban vannak erősítő kapcsolások, részletes magyarázattal.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
darvinya
titán
Mi lenne legjobb megoldás AC trafó feszültség csökkentésre, azon kívül, hogy menetet letekerni?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
PHM
addikt
-
tordaitibi
veterán
válasz darvinya #69167 üzenetére
Ha vagy keveset vagy sokat kell csökkenteni, 10-20%-ot vagy 70-80%-ot akkor elétenni egy fázishasítót. Nem rajong érte de a színusz negyedénél és lefutóba a 3/4-nél kapcsolást még elviseli hosszabb távon is. Legkevésbé szereti az 50%-ot, pont a szinusz csúcsánál kapcsolást.
Hátránya a 20%-os megoldásnak hogy bár az effektív igen de a csúcsfeszültség nem lesz kevesebb vagyis pl. egy graetz-pufferes fogyasztónál terhelve kevesebb lesz a tápfeszültség de üresjárásban ugyanakkora. -
darvinya
titán
Köszönöm az ötleteket.
Magát a trafó nem bontható, csak roncsolással, ami egyenlő kukázással.
AC felhasználás módja, így semmilyen dióda nem használható.
Ráadásul hangrendszerhez való, így bármilyen fázis hasítás borzalmas gerjedést okoz, zajok mellett.Trafó:
230V/19.5V 3A, s ebből kellene 12V-ot faragni.[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz zsolti_20 #69148 üzenetére
- Elemekkel is halk ? (Bizonyára.)
- A hangerő szabályozó potméterről (csúszkájáról) kösd át a kimenő jelet egy erősítőre (vagy akár PC Line-ra).
Ha rendben a hangerő (valószínű), akkor vagy keresed a hibát a hangfrekvenciás fokozatban vagy kiiktatod azt és veszel bele egy újat.mezis
-
Attix70
aktív tag
válasz darvinya #69167 üzenetére
Másik trafót sorba kötni vele ellenkező fázisban, pl: 230-ból akarok 220-at akkor kell 1db 12V-os trafó (a 12V-os terhelő árama kicsit nagyobb legyen mint a másik trafó maximális primer oldali árama) amit normál módon rákötök 230-ra majd a szekunder (12V) kört sorba kötöm 230V-al ellenfázisba (ilyenkor kivonódik a fesz). Előnye ennek a megoldásnak, hogy nincs disszipáció, a segédtrafó elég kicsi is lehet valamint a fő trafó komolyabban is terhelhető.
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
tordaitibi
veterán
válasz darvinya #69171 üzenetére
Mekkora a terhelés?
Ha csak pár 100mA akkor 2 darab 7V körüli teljesítmény zener, így megmarad a színusz.
Vagy graetz+puffer és stab.ic. előstabilizátoros megoldással.
Ha ennyire magas a tápfesz. minőség igény, akkor az a "hangrendszer" eleve stabilizátorral nyit vagyis a plusz 10 voltot simán kiszabályozza a DC ágban, a 78-79xx sorozat 35V bemenőt bír.
Ha esetleg végfok, bár 12 voltról nem hinném, akkor az előbbiek tárgytalan. -
darvinya
titán
válasz tordaitibi #69177 üzenetére
Csöves rendszer, semmilyen egyenirányítás nincs benne, ráadásul 3A-t kihasználja.
fero02
Jó lenne, ha kapható lenne valóban 12V/3A trafó értelmes áron, vagy jó minőségben.
Mert vettem egyet, csak ráírva van az érték, de 2A-en szépen megfőzte magát.Régi trafót vadásztam, viszont most nem tudok bemenni HR elektronikába, hátha van ott.
Attix70
Megnézem mennyi hely van, aztán nézek másik trafót.
-
darvinya
titán
Igen, azt néztem, csak 10.000Ft-tól indítva 10A-es kicsit már nagyon sok.
Maguk a csövek elbírnák 19.5V-ot, csak a többi elektronika nem.
Ezen is gondolkodtam, hogy többi elektronikát építem át nagyobb feszhez.
Ezzel is számolgattam, s még alszok rá.Ahogy nézem BD647/667 elbírná a feszt.
Akkor marad LED előtét ellenállás csere nagyobbra, hogy elbírja.[ Szerkesztve ]
-
johniee
senior tag
válasz johniee #69049 üzenetére
sziasztok.
Megjött a B0505S-1W Isolator kínából. Működik a Bluetooth+erősítő végre betárcsázós földhurokzaj nélkül
Viszont csak akkor jó az egész dolog, ha kihagyom a történetből a 10 vagy 10+10=20mH induktivitást.
Ekkor nem tud működni a Bluetooth ha berakom az áramkörbe az induktivitást. Ha kihagyom, JÓ.
Egy villamosmérnök ismerős szerint mindenképp kéne bele induktivitás, akár a legkisebb 1-5 mH.
Szerintetek mit kéne tennem? Hagyhatom így is?"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
darvinya
titán
válasz tordaitibi #69183 üzenetére
Átépítet, de hasonló alapanyagokból van.
fero02
Ment PÜ.
-
Gézengúz
addikt
5db. sorbakötött, 3000mA-s 18650 számára mi lenne a megfelelő töltőáram? Feszültség oké, kicsit visszább véve mondjuk 20V. De áram mennyi? Mondjuk 3A? Vagy legyen inkabb 2? Szerszámgép átalakítás természetesen.
-
Jarod1
addikt
válasz terapeuta007 #69175 üzenetére
Lényegében ez egy rövidzár..
-
Doki16
addikt
Van két darab ilyen kapcsolom. Szekrénybe szeretnék világítást berakni olyanba ami két ajtós. 1-1 ajtóhoz teszek 1-1 kapcsolót, ahhoz lehet olyan áramkört építeni, hogy ha bármelyik ajtót kinyitom vagy egyszerre mindkettőt akkor világítson a ledem? Egy fél méteres 3528-as 5 voltos ledszalagról lenne szó mint fényforrás.
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
darvinya
titán
válasz Doki16 #69195 üzenetére
Ha végállás kapcsolót csak egyik ajtószárnyhoz építed be, akkor csak annak ajtószárny elmozdulásra tud kapcsolni.
Ez fizikai akadály, tehát ahhoz, hogy mindkét ajtószárnynál működjön, ahhoz mindkettőhőz kell végállás kapcsoló.
Ha megvan, akkor kapcsolókat párhuzamosan kötve bármelyiket bekapcsolva felkapcsolja a világítást.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Doki16
addikt
válasz darvinya #69196 üzenetére
Két kapcsolom van mint említettem Sima váltókapcsolós dolog megvan. [kép] Ez egy bármelyik ajtó kinyitásánál működne, csak akkor nem lenne jó ha mindkettő szárnyat kinyitnám. Erre nem tudom, hogy létezik-e valami elektronika.
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
darvinya
titán
válasz Doki16 #69197 üzenetére
1 kapcsoló 2 ajtószárnyra nincs semmilyen kapcsolás ami mindkét ajtószárnyat tudná működtetni.
Mivel fizikailag lehetetlen.kjani18
Ez kapcsolás mi cél szolgál, mert 2 váltó kapcsoló felfűzve, pont ugyanazt tudja, mint párhuzamosan 2 egypolusú kapcsoló.
-
Doki16
addikt
válasz darvinya #69199 üzenetére
Van két darab kapcsolóm Mindegyik ajtóhoz 1-1 darab
Bár szerintem túlbonyolítottam, így simán megtudom oldani szerintem. [kép] Így ha egyiket kinyitom felkapcsol. A másikra is felkapcsol szintén. És ha mindkettő nyitva van akkor meg megint csak világít, mert a kisebb ellenállás felé haladva áram alatt marad a ledsor.A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Formula-1
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- iOS alkalmazások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest