2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Bojler vízkőtlenítés

  Januárban arra jöttünk vissza a lakásba, hogy csöpög a bojler. Hívtunk szakit, aki vízkőtlenítette ill. cserélte benne, amit kellett. Utoljára 5 éve volt, szóval már rá is fért. Mindenhol azt olvastam, hogy mennyire csökken a fogyasztás ezután, így kíváncsian vártam az alacsonyabb villanyszámlát.

  Hát én nem tudom honnan szedte mindenki ezt a csökkenést, de nálunk semmi ilyesmi nem történt. Konkrétan az elmúlt 5 hónap éjjeli villany fogyasztás átlaga szinte teljesen megegyezik az előző 5 év átlagával, és az 5 éves fogyasztásban sem volt semmilyen növekvő trend.

  Részemről:

  weiss 1 éve 27

 • Ez gáz...

  Vége a fűtésszezonnak, így összevetettem szüleim családi házának gázfogyasztását a napi átlaghőmérséklettel. A házról: szoci építés, 1 szintes, 50 cm falak, valszeg gázszilikát, semmi szigetelés, csak 2 rétegű műanyag ablakok. A napi középhőmérséklet a legközelebbi meteorológiai állomásról van. Gázzal főznek, ill. a melegvizet is gáz adja, így a nyári adatok alapján (átlag 1,27 m3/nap) kompenzáltam a mérést. Őszintén nem gondoltam volna, hogy ilyen szép lineáris lesz az összefüggés. Konklúzió nincs, majd ha lesz szigetelés vagy kazáncsere, össze lehet vetni, addig is érdekességnek megteszi.

  weiss 1 éve 23

 • Energetikai tanúsítvány

  Nemrég olvastam valahol, hogy az EU-ban 2033-tól minden lakásnak/háznak legalább D-s energetikai besorolásúnak kell lennie. Mikor vettük a lakásunkat /BP, 39 nm, gangos/, már kellett energetikai tanúsítványt készíteni, amely szerint a lakás G-s besorolású, és akkor nem foglalkoztam vele, mert ez nem járt semmilyen kötelezettséggel. Ezt a weboldalat találtam, ahol leírják, hogy ez mit is jelent.

  Nade, a tanúsítványban mindent csak saccolnak, nekem viszont vannak több évre visszamenő mért adataim, ún. rezsiszámlák.

  A G úgy jött ki, hogy a fűtés és a melegvíz becsült energiaigényét összeadták, esetünkben:
  (9344,51 kWh + 2737,8 kWh) / 39 nm = 309,8 kWh/nm

  A mért értékek alapján:
  (3434,76 kWh + 1513,4 kWh) / 39 nm = 126,87 kWh/nm

  Ez pedig még bőven C-s besorolás. Nem értek a lovakhoz, nem tudom, mit nem vettek figyelembe, vagy én mit számoltam el, de hacsak a gázóra/villanyóra nem mér rosszul, ennyi az annyi, és nem, nem fagyoskodunk télen. A lényeg, hogy gondolom van pár ilyen lakás az országban, ahol igazából semmit sem kellene csinálni, aztán mégis benne vagyunk a statisztikában.

  weiss 1 éve 24

 • Enermax Pro82+ ventilátor csere

  10 /talán, ki számolja/ év után picit hangos lett az eredeti ventilátor a tápban, semmi komoly, de teljes csendben már lehetett hallani. Egy gond van ezekkel, hogy a tápventilátor 4 pines, de nem PWM, hanem van neki egy extra 12 V vezetéke. A kiosztás tehát így néz ki:

  sárga - 12 V
  fekete - GND
  fehér - tacho
  piros - ventilátor meghajtó

  A gyári ventilátor alapból 2,5 V-ot kap, és a 12 V ágon 12 mA-t vesz fel. Sajnos nem elég csak az új ventilátor 3 vezetékét bekötni, mert akkor a táp nem indul el, de ha egy 1 kΩ-os ellenállást kötünk a sárga és a fekete vezetékek közé, akkor szépen megy minden. Az Arctic P12 el is indul, bár a 460-as fordulatával picit lassabb, mint a gyári az 530-cal.

  weiss 2 éve 6

 • Ügyfélkapu szívás

  Történt, hogy nem tudok belépni az ügyfélkapuba. Nem tudtam mi van, mert csak egy semmitmondó hiba ID-t kaptam belépéskor, szóval írtam a helpdesknek. Egész gyorsan válaszoltak is, hogy valószínűleg lejárt a személyim, és mivel külföldi vagyok, mehetek a kormányablakba. Tök jó, van is egy a környéken, bementem, ügyintéző mondta, hogy persze, semmi gond, csak itt frissíti az adatokat, és kész is vagyunk. Jött egy email az újraaktiválásról, új jelszó, és... ugyanaz a hiba.

  Bementem megint, hogy biztos jók-e az adatok, de megerősítették, hogy igen. Megint újraaktiválás, semmi nem változott.

  Újból írtam a helpdesknek. Bekérték ugyanazokat az adatokat, amelyek amúgy is benne vannak a levelezésben, csak azért, hogy már 3x is megkapjam ugyanazt a sablon emailt.

  Most nem tudom, hogy ott hülyék dolgoznak, vagy csak simán rosszindulatúak. Én lehúztam kb. 5 évet helpdesken, ebből kettőt állami szférában, de ha ilyet csinálok, páros lábbal rúgnak ki.

  És zseniális, hogy csak az egymásra mutogatás megy :W

  UPDATE - 2022.08.10

  Történetünk szerencsés véget ért, egy másik kormányablakban kenték-vágták a szitut, valami módosítás gombra nyomtak, újra nyilván lettem tartva, működik minden, öröm és boldogság.

  weiss 2 éve 11

 • Twitter WTF

  Próbáltam regelni Twitterre, mert meguntam, hogy feldobálja a szar popupjait, mikor csak olvasnék. Ez egy szar. Ez egy fos. Szerintem egy random óvodás értelmesebb szoftvert húzogat össze akármiben is. Választani kell felhasználónevet, de ha olyat választasz, ami már foglalt, nem szól, csak odarak a végére egy kettest :W Utána erőlteti a 2FA-t, OK, megadom a telefonszámomat, de nem jön SMS. És függöny. Email foglalt, reget törölni nem tudom, kontentet nem látok, csak kilépni tudok, vagy küldetni új SMS-t, ami nem jön meg. Gondolom ezért valaki a Szilícium-völgyben 6számjegyű fizut kapott.

  Update: Hibabejelentőn keresztül lehetett nekik írni, pár óra alatt válaszoltak, unlockolták az accountot, és elnézést is kértek. Öröm és boldogság.

  weiss 2 éve 4

 • Legyél te is olyan, mint Andris

  Volt kollégám, nem beszéltem vele 100 éve, ma írt nekem Messengeren. Válaszoltam neki, megköszönte, mindenki ment a dolgára. Semmi smalltalk, semmi bullshittelés. Legyél te is olyan, mint Andris.

  weiss 2 éve 19

 • 100 év múlva

  Szerintetek milyen lesz 100 év múlva az egyszeri emberek élete? Hagyjuk a mindenféle katasztrófákat, meg a nukleáris holokausztot, ill. a többi sci-fi dolgot, és tételezzük fel, hogy mindenki éli a kis tyúkszaros életét mint most. Nyilván az emberiség fejlődik, de alapvető dolgok azért nem nagyon változnak, gondoljunk csak bele mi volt 100 éve.

  Szóval olyanokra gondolok, hogy mivel fogunk fűteni a pesti belvárosi lakásokban ill. vidéken, ha elfogy a földgáz vagy megfizethetetlenül drága lesz, még mindig 5x8 órát dolgozunk, lesz még készpénz, integrálódik-e jobban Európa, a közembernek lesznek még autói, etc.

  Szigorúan a realitások talaján maradva.

  weiss 2 éve 127

 • A(z) Repülő be fut

  Kösz, Samsung.

  weiss 2 éve 9

 • Orosz gugli találatok

  Egy ideje ha keresek pl. valami barkácstémára, akkor kapok fura .ru oldalakat találatnak, néha egész jó fordítással, persze a képek oroszul vannak. Ez hogy a túróba működik? Le van generálva az oldal magyarul is a gugli meg felnyalja, de mégis minek lenne? Mondjuk egy picit zavar, hogy az első oldalon vannak listázva.

  weiss 3 éve 19

 • Whirlpool AWE 7749 fedél rozsdátlanítás

  Van ez a csoda felültöltős mosógépünk, ami BTW teljesen kielégít minket /kacsintós smiley/, csak szériahiba az összesnél, hogy a fedél rozsdásodik, mert sima vaslemezből készül, és a végén koncentrálódik a víz mosás után. Semmi gond, fedél leszed, pléh lecsavaroz, rozsda eltávolít.

  Itt kell kipöckölni a stifteket a leszedéshez, az a 2 drótdarab rugóztatja az ajtót

  Kapott egy réteg alapozót...

  ... meg 2 réteg akrilt

  Elég ronda lett, de pont nem szoktam nézegetni. Kicsit ki is lett takarítva a fedél alja, volt dzsuva rendesen.

  UPDATE 2023.12.19

  Folytatás...

  weiss 3 éve 20

 • Az villamos bérrollerekrül és másrul

  Mennyi cég fog még ilyen szarokat kínálni Pesten? Lassan nem férek el a járdán az elhagyott rollerektől. Komolyan nincs semmi szabályozás, hogy ne lehessen csak úgy a járda közepén otthagyni? De még a járda szélén sincs mindig hely, hogy csak úgy ott legyen. BTW, az is jó nagy barom volt aki a szűk járdákra cserepes fákat rakatott meg sövényt, a gyalogos meg férjen el a maradék 80 centin. A kocsmák előtt a kinti asztalok a másik kedvencem, betiltanám mindet. Persze ahol van hely ott még akár jó is lenne, de a kedves vendégek szétterpeszkednek, gyalogos meg kapja be, húzza össze magát, vagy kerüljön nagy ívben.

  weiss 3 éve 24

 • Edifier R1280T

  Impulzusvásárlás volt, megláttam az aprók között. Már bánom. Egy cca. 15 éves Creative T3030-at akartam vele kiváltani, mert hogy biztos milyen szép hangja van, mert hogy 1 hangfal magában akkora, mint a Creative basszusládája, de nem. Nem vagyok vájt fülű, meg audiofil, meg semmi ilyen, egyszerűen annyira nem jött be a hangzása, hogy az valami hihetetlen. Tekergettem a potikat jobbra-balra, de semmi javulás, csak a hangszín változott. A Creative-nál érezted a basszust, nem nagyon, de azért észrevehetően, és a többi hang is olyan, nem is tudom, természetesen szólt. Na mindegy, majd kitalálom mi legyen vele, valszeg édesanyám megkapja. Úgy érzem, picit túl van hájpolva.

  weiss 3 éve 35

 • Core i3-4160 IGP vs. Radeon 8350

  Egy Athlon X4 845-öt cseréltem az egyik gépemben i3-4160-ra, és kiderült, hogy az IGP-je erősebb, mint a Radeon, így ment is a gépből. Csak képet ad, így gyakorlati jelentősége nincs a dolognak. A procik között nincs nagy különbség, mondjuk netezés kevésbé tűnik akadósnak.

  i3-4160

  Radeon 8350

  weiss 3 éve 1

 • Rutymák az emberek

  Szabizgatunk Salgótarján környékén, de a helyszín talán nem is fontos. Túrázunk, megnézzük a környék természeti szépségeit, és a hányinger kerülget. Értem én, hogy az emberre a legváratlanabb pillanatokban jön rá a szarhatnék, de komolyan, nem lehetne elsétálni 10 métert be az erdőbe? Miért kell közvetlenül a túraútvonalon betétet, emberi ürüléket, szaros papírzsepit, meg úgy egyáltalán papírzsepit kerülgetnem? Komolyan itt tartunk?

  P.S.: Nem akarok flame-et indítani, ezért a kommentelést kivételesen letiltom.

  weiss 3 éve

 • 3H

  Kicsit mintha elszálltak volna a trícium árak /is/. 10 éve 9 euróért vettem ebay-en egy nem is olyan kicsi kulcstartót, most az kb. 6-8-szor annyiért megy. WTF.

  weiss 3 éve 5

 • Meki/BK árváltozás

  Friss adatok a netcincérről, tavalyiak innen. BBQ Bob már nincs, így kimaradt. Nyilván nem átfogó statisztikai vizsgálat, konklúzió nincs.

  weiss 3 éve 55

 • Spirális kifestőgenerátor

  Barátnőmnek volt ilyen kifestője, és gondoltam egész jó lenne, ha tudnék neki generálni saját képekből. Le is kódoltam C-ben, de ugye azt nem annyira egyszerű bárkinek használni, így jött az ötlet, hogy átportolhatnám JS-be az egészet, és akkor gyakorlatilag egy statikus weboldal lenne az egész + böngésző megoldja helyettem a kép dekódolását/enkódolását. Nem vagyok egy nagy web guru /leginkább semmilyen/, szóval ennyire futotta.

  [link]

  A végeredmény PS/paint/akármivel színezve ilyen:

  Használjátok egészséggel! :)

  weiss 3 éve 9

 • Ciklonos előszűrő FTW

  Hirtelen felindulásból vettem egy Gorenje SPINNER-DCU T1 előszűrőt a szüleim Rowenta porszívójához, mert a 3 literes porzsákot elég gyakran kellett cserélni. Családi ház, sok ember, ez van. Hát emberek, ez egy rohadt jó találmány. A komplett kecó felporszívózása után semmi por nem ment a zsákba, cserébe a tartály félig lett. Szívóerő csökkenést sem vettem észre, így egyelőre teljes az elégedettség.

  weiss 4 éve 5

 • Meki rendelési útmutató

  Nem kell véresen komolyan venni, csak sok a home office :D

  weiss 4 éve 14

 • Köv. megálló a hype vonaton

  Volt régebben ez a bejegyzésem az ML témában, és egy ideig nem foglalkoztam a témával, de az a hobbiprojektem, amit ott leírtam, még mindig fut, és már 2020 van szóval muszáj nekem is Skynet kompatibilisnek lennem. Na jó, nem. Az igazság annyi, hogy belefutottam 3Blue1Brown zseniális csatornájába, ott is ebbe az ML sorozatba, ill. munkában is nagyon nyomják az ML-t, én meg szerettem volna megérteni pontosan, mit is csinál egy ilyen ML program, hátha tudok belőle valamit hasznosítani. Nem akarom ismételni magam, az előző bejegyzésben már pár sorban leírtam miről szól az egész.

  A matektól eléggé elszörnyedtem, úgyhogy uzsgyi google, és találtam is egy nagyon egyszerű 1 rétegű ML implementációt C++-ban. Ugye az előző "részben" teljes képeket elemeztem, ami lassú volt, és nem is adott megfelelő végeredményt. Eleinte azon gondolkodtam, hogyan tudnám ezeket a képeket megetetni ezzel a viszonylag egyszerű kóddal, de ha a Tensorflow nem tudott vele mit kezdeni, akkor ez sem lesz képes.

  Folytatás...

  weiss 4 éve 2

 • Napi WTF

  Barátnőmmel sétálunk a hétkerben, egyszer csak csöpög valami a járdára. Először arra gondolok, hogy az emeletről csurog valami, de nem. Meglátjuk a kisgyereket, aki épp befejezte a brunyálást a földszinti, rögtön az utcáról nyíló lakásból. Pár felnőtt ült a szobában, ők nem zavartatták magukat. No, comment.

  weiss 4 éve 5

 • FSP350-60APN 80+ vs. ISO450LPP táp teljesítmény felvétel

  Szüleim gépébe újítottam tápot, egyrészt mert az eredeti amúgy is csak ideiglenes megoldás lett volna /ennek ellenére 5 éve ott van, kolléga adta ingyér/, másrészt indokolatlanul meleg levegőt fújt, ebből pedig arra következtettem, hogy a hatásfoka sem eget rengető.

  Az új szerzemény egy FSP, innen az apróról, még az öregebb, 80+ konstrukció. Egyelőre elégedett vagyok.

  | FSP | ISO |
  ---------------------|-------|-------|
  gép kikapcsolva | 1,8 W | 4,5 W |
  Win idle | 49 W | 57 W |
  AIDA64 full terhelés | 110 W | 127 W |

  weiss 4 éve 3

 • Okulásul

  Kihasználva az október 23-i munkaszüneti napot és pár szabit utaztam volna a Tátrába túrázni. Szálláshely lefoglalva, vonatjegy megvéve. Aztán visszamondták a szállást, én meg pipa voltam, mert buktam a jegyet, ill. azt a részt, amit nem adnak vissza, ami 20% + helyjegy. Budapest-Kassa vonalon ez összesen 10€ a 26€-ból. Gondoltam csütörtökön beviszem a jegyet a MÁV-hoz, akkor lesz utam arrafelé, és a jegy egy hónapig érvényes, gondoltam az idő alatt vissza lehet váltani. Aha, nagy l****t.

  Tudom, én vagyok a hülye, hogy nem ismerem az utolsó betűig ide vonatkozó MÁV szabályzatot, de akkor is méltatlannak érzem, főleg azt, hogy ha nem próbálom visszaváltani a jegyet, akkor talán eladhattam volna. Szóval se jegy, se pénz, de örülök, hogy hozzájárultam valamelyik falábú focistának a fizetéséhez.

  Tanulságok:
  - nem veszünk helyjegyet
  - utolsó pillanatban veszünk vonatjegyet
  - nem próbálunk meg visszaváltani semmit

  weiss 5 éve 6

 • Az elmúlt 5 év legjobb vétele

  Nekem egy Kindle volt. Az árát már párszor visszahozta, if you know what I mean. Egyébként főleg azért szeretem, mert sok olyan könyvet olvastam így el, ami senkinek sem volt meg, ellenben a neten fent volt.

  weiss 5 éve 20

 • GCC 4.8.5 vs 8.3.0

  Ügyesek ezek a fordító író srácok.

  | -O3 | -O0 | speedup |
  ---------------------------------------------------------------
  gcc version 4.8.5 inline SSE2 | 622 | 2 356 | |
  gcc version 4.8.5 naive | 3 950 | 21 068 | |
  gcc version 8.3.0 inline SSE2 | 573 | 3 617 | 1,78 | 1,07 |
  gcc version 8.3.0 naive | 460 | 34 694 | 14,14 | 1,00 |

  Egy projektemet írtam át C++-ra, és tűnt fel, hogy mikor az algoritmus egyszerű for ciklusos implementációját teszteltem, az gyorsabb volt, mint az SSE2 intrinsic kód. Régen biztos nem ilyen volt, szóval kipróbáltam régebbi fordítóval is, és lám, tényleg. Az -O0 naív verziót használtam viszonyítási alapnak, mert nem ugyanazon a gépen teszteltem, de mindkettő egy Sandy Bridge-es Intel volt. A számok ezredmásodpercben vannak megadva. Szépen látható, hogy felismeri, mit szeretnék csinálni /abszolút különbségek összegét számolok/, és használja a hozzá való vektorutasítást. Össze akartam nézni a generált ASM kódot, de szinte teljesen más volt a kettő, szóval sokat nem segített, hogy megértsem, mit csinál másképp.

  weiss 5 éve 0

 • LG G7 Fit noccs meg miegymás

  Egy cégnél jó, ha nem mindenki idióta, ill. ha a hardveres emberek azok, legalább a szoftveresek lehetnének értelmesek. Na, az LG-nél úgy tűnik senki sem a legélesebb kés a fiókban. Alapvetően nincs semmi bajom a szenzorszigettel, megszokható, minthogy pár óra használat után már nem húzta a szemem, de ha nem szükséges, hanyagoljuk, léci. Viszont, ha már a hardveresek csináltak egy noccsot, akkor a szoftveresek oldják meg, hogy az értelmesen használható legyen. Miért írom ezt? Ezért:

  A felső képen van a bejegyzés alanya, alatta egy Honor 8. A Fiten a képernyő a wifi jel mellett ér véget, és emiatt további ikonok nem férnek ki. Nincs ébresztő jelzés, nem látod, hogy épp rezgésre van-e kapcsolva a telefonod, megy-e a GPS, milyen hálózaton lógsz. A vicc, hogy ezek elférnének, ha mondjuk, pakolna balra is ikonokat, vagy nem volna ennyire szellős a sáv. Miért fáj ez nekem? Mert 4G alatt nem is kezdek netezni, minek, nem tölt be semmit, és Geoláda appnál is hasznos tud lenni látni, hogy épp frissül-e a pozciód.

  Folytatás...

  weiss 5 éve 9

 • Filmforgatás

  Valami akciófilmet forgatnak a Marek József utcában, a filmesek meg minimum tegnap este óta, de amúgy gondolom egész hétvégén, elfoglalták a környék parkolóit. Most lehet én vagyok illesz be valami ide illő jelzőt, de ez WTF? Lakos megjön hosszúhétvégéről, aztán nincs hol lerakni a kocsit. Főváros gondolom leszarja, ő megkapja az illetéket, ha van egyáltalán ilyen, polgároknak meg kuss.

  PS.: Nem vagyok érintett, csak arrafelé járok haza.

  weiss 5 éve 3

 • Napelemes kakukkos óra készítése

  Szeretem a mindenféle zenélő, mozgó fali és álló órákat, szóval egy nap felkeltem, és azt mondtam magamnak, hogy kell egyet építenem.

  Mivel a fával való munkához semennyire sem értek, és hát vercájg sincs hozzá, ezt próbáltam megúszni, így aprón nézelődtem rossz kakukkos órák után, de közben rájöttem, hogy alapvetően mindegyik orosz Majak típusú, és ez nem igazán megfelelő. Elkezdtem kínai barátainknál is nézelődni, hátha valamelyik madáretető megfelelő volna, rendeltem is egyet, de egyrészt kicsi volt, másrészt már előre össze volt ragasztva /rejtély, hogy jött meg postán/, így ha akartam volna sem tudtam volna bele építeni. Maradt a saját gyártás.

  Ebay-ről rendelt házikó

  Hobbi boltból rendeltem 8 mm vastag préselt falapot, és ebből vágtam ki a ház részeit. Itt annyit megjegyeznék, hogy Pesten egy boltban sem kaptam ilyen lemezt, így kénytelen voltam neten rendelni, de utólag láttam, hogy papírüzletben árulnak hasonló falapot, nyilván nem ilyen célra, de az ugye mellékes. Tervrajz volt, de már kidobtam, és amúgy sem egy nagy ördöngösség 6 falapot méretezni /mondjuk nekem pont nem is sikerült rendesen :D /, úgyhogy ezt nem tudom megmutatni.

  Folytatás...

  weiss 5 éve 6

 • Odroid HC2 - Armbian, samba és egyéb

  Nem akarom bő lére ereszteni, Uzsito fórumtárs már írt egy kiváló leírást erről a rendszerről, így csak pár gondolatot írnék pluszban, hogy milyen problémákba futottam bele Armbian rendszeren.

  - Szóval nemrég vettem, de még mindig régi FW-rel van "szerelve" az USB3-SATA híd, így pár percenként lekapcsolja a HDD-t. Semmi gond, frissíteni kell, de azért jó volna, ha kijavítanák.

  - A CPU big.LITTLE rendszerű, de úgy tűnik, hogy a linux nem pakolgatja taskokat a magok között, így ha van egy programunk, amely tud több szálon dolgozni, és szeretnénk, hogy minél gyorsabban végezzen, célszerű taskset paranccsal beállítani melyik CPU magokon fusson.

  - A htop néha elfelejti a beállításokat, engem konkrétan besz@ratott, mert minden magra .LITTLE-t írt, aztán tűnt fel, hogy csak elállította magát. Ezt úgy oldottam meg, hogy elvettem tőle/magamtól a htop config fájl írási jogait.

  Folytatás...

  weiss 5 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.