2019. január 22., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • 1N5819 dióda VA karakterisztika

  Építettem egy napelemes kakukkos órát, és felmerült az igény, hogy néha megmérjem a töltőáramot. Adná magát, hogy iktassak be egy mérőpontot, de AFAIK a multiméter uA-mA mérésnél viszonylag nagy söntellenállással dolgozik. Mivel a napelemekhez amúgy is kell egy sorba kötött Schottky-dióda, így kihasználtam, hogy valamennyi feszültség esik rajta, és ebből lehet következtetni az átfolyó áramra. Sajnos az alany már be volt építve, de kettő még volt kéznél, így ezeknek mértem le a VA görbéjüket, az átlagból meg az excel számolt közelítő képletet, amely meglepően pontos ott, ahol engem érint.

  weiss 2 napja 3

 • Bojler és hűtő készenléti fogyasztás

  Karácsonykor üresen hagytuk a lakást, és hazamentünk, csak a bojler és a hűtő maradt bekapcsolva. A bojler azért, hogy mikor visszajövünk, legyen meleg víz. Fixen be van kötve éjjeli áramra, az meg elég előnytelenül jön. A nappali áramon csak a hűtő ment. Osztva-szorozva az jött ki, hogy a hűtő nyugiban 0,5 kWh fogyaszt naponta, ami 20,83 W átlagban. A bojler pedig 1,6 kWh-t naponta, ez átlagosan 66,6 W, amit én eléggé sokallok. Megjegyzésképp, ha használjuk is a meleg vizet, akkor 5,06 kWh /210,8 W/ a fogyasztás.

  weiss 1 hete 25

 • Brother DCP-1610WE kezdő toner

  Rövid infó magamnak, meg akit még érdekel: egy év és két hónap valamint 566 oldal kinyomtatása után fogyott ki a nyomtatóhoz adott toner.

  weiss 1 hónapja 5

 • GP ReCyko+ 2050 önkisülés teszt

  Régebben /sok-sok éve/ vettem pár ilyen alacsony önkisülésű akkumulátort, mert kellett vakuba és multiméterbe. Vakut eladtam, így 4 db. felszabadult, multiméter pedig azt játszotta, hogy 1-2 hónap alatt lemerült, pedig 2 hetente használtam csak. Gondoltam lemérem, hogy ha csak hagyom állni, hogy alakul az üresjárati feszültségük. Semmi tudományos metodológia, konklúzió pedig nincs. Mindkét képen a feszültség látható az y tengelyen, az elsőn mV-ban, a másodikon %-ban önmagához viszonyítva. Érdemes megfigyelni, hogy a leggyengébb cella miután lemerült, elkezdett növekedni a feszültsége egy darabig, majd megint csökkenni kezdett. A gyengébb cellák a multiméterben voltak, a másik kettő a vakuból maradt, egyébként nem tudom, mennyi ciklus van bennük.

  weiss 1 hónapja 0

 • Egy bicilkiszerviz margójára

  Nem akarom megnevezni az írásban szereplő szervizt, szóval ne is kérdezzetek rá a hozzászólásokban.

  Beadtam a biciklimet egy szervizbe, mert első kereket kellett benne cserélni, és egy generál is már ráfért a potom 85 €-ért vett drótszamaramra. Másnap közli velem a szerelő, hogy meg tudták oldani olcsóbban, tök jó, ki ne örülne neki. Aztán mikor mentem vele munkába, feltűnt, hogy kattog valami. Visszavittem, mondták, hogy a kormánycsapágy, és kicserélték. Persze a kattogás nem szűnt meg, de már nem vittem vissza, mert nincs időm arra, hogy egyenként nézzék át a biciklit, meg amúgy is, első kereket semeddig sem tart szétszedni.

  Szóval kerék lekap, tengely szétszed... ja nem, mert a jóember olyan erősen húzta rá a kónuszra a kontraanyát, hogy elgörbült a kónuszkulcsom. Persze csak egy kontraanyára való kulcsom volt, úgyhogy a másik felét csőfogóval kellett megfognom, és így tudtam lassacskán letekerni a másik feléről a kónuszt + anyát. Vicces volt, ahogy tekertem az anyát, és együtt jött a kónusszal. Mutatom, milyen csapágygolyók voltak benne:

  Folytatás...

  weiss 5 hónapja 18

 • Nyaralás keleten

  Elöljáróban: a bejegyzésben csak negatív dolgokat emelem ki, egyébként közel sem volt ennyire gáz.

  Barátnőmékkel Miskolc környékén voltunk nyaralni, egy meg nem nevezett hotelben voltunk elszállásolva, félpanzióval. A vacsora menü minden nap ugyanaz volt, szóval gondolná az ember, hogy a szakácsok már rutinból el tudják készíteni. Ennek ellenére a lime levesben barack volt, és a leve pedig palacsintatészta, nem viccelek, érezted benne a nyers lisztet. Érdekes mód másnap már rendesen meg tudták csinálni ugyanezt. A palacsinta valakinek fel volt tekerve, valakinek meg összehajtva. A szürkemarha gulyásba egyik nap sikerült disznóhúst rakni, de volt olyan is, hogy ketten rendeltek gulyást, és az egyik adag tele volt hússal, a másik meg elég híján volt neki. A fokhagymakrémlevesre egyik nap egy pirítóst raktak, másik nap meg kettőt, ráadásul sajttal megszórva. Van olyan gyanúm, hogy különálló étteremként már lehúzhatták volna a rolót.

  Megejtettünk egy aggteleki látogatást, szép meg minden, tényleg nem tudok belekötni, de ugye a határ ott van egy köpésre, nézzük meg a szlovák oldalon levő Domicát is. Nem kellett volna. Valami fényévekkel el van maradva a magyar társától kb. mindenben. A parkoló fizetős, persze kártyával nem lehet fizetni, pénzváltó nuku, parkolós néni jófej volt, és fizethettünk forinttal, 400-ért váltotta. A környék lepusztult, vannak épületek, de elhagyatottak, mindent benőtt a gaz.

  Folytatás...

  weiss 5 hónapja 16

 • ESP32 vs. Rapsberry Pi 2B sebesség WTF

  Vettem egy ESP32 boardot, és gondoltam megpróbálom összevetni a sebességét a raspberrymmel. Erre írtam egy nagyon egyszerű prímszámkereső programot, és eléggé meglepett az eredmény, tekintve, hogy mindkettő kb. 20-22 másodperc alatt végzett. Nem tudom hova tenni a dolgot, mivel az ESP32 csak 240 MHz-es. Mi lehet ennek az oka? :F

  ESP32 Arduino kód:

  void setup()
  {
  Serial.begin(112500);
  delay(1000);

  unsigned long start = millis();
  int primes = 0;

  for(unsigned int i = 2; i < 100000; i++)
  {
  bool is_prime = true;

  for(unsigned int j = 2; j < i; j++)
  {
  if(0 == (i % j))
  {
  is_prime = false;
  break;
  }
  }

  if(is_prime) primes++;
  }

  Serial.println(millis() - start);
  Serial.println(primes);
  }

  void loop()
  {
  }

  raspberrys kód gcc -std=c99 -O3 -o prime -Wall prime.c opcióval fordítva:

  Folytatás...

  weiss 6 hónapja 2

 • Bogárinvázió Pesten

  Értem én, hogy tavasz van, és a bogaraknak is b@szhatnékjuk van, de ezt most konkrétan mi a rák? 3 métert nem tudok úgy menni, hogy ne legyek tele apró kis repülő köcsögökkel :(( Nem rémlik, hogy tavaly is ilyen lett volna a helyzet.

  weiss 7 hónapja 32

 • Tensorflow pillanatok

  A múltkor szembe jött velem egy egyszerű next-next-finish tensorflow tutorial youtube-on, szóval gondoltam felszállok én is az AI/machine learning/bullsitbingó vonatra.

  Van egy hobbi projektem, azt csinálja, hogy próbálja megsaccolni mikor fog esni nálad. Van hozzá egy minimáldizájnos web appom is, így mobilon csak elindítom, és látom, mikor jön az eső. Jól hangzik? Kár, hogy az esetek többségében nem működik felhőtlenül /pun intended/, de hát az ember szereti a gyerekét, akkor is, ha haszontalan.

  Hogy is működik az egész? Gondolom mindenki látott már radarképet az esőről, akkor is, ha nem tudta hogy az az. Olyan szép színes izé, ami az ország felett megy, araszol. Azt is mondhatnánk, hogy van neki iránya és valamilyen sebessége. Na de hogyan tudjuk meg, hogy mennyi az annyi? Egyszerű, van egy mozgásbecslés nevű algoritmus, ami meg tudja mondani, hogy kép kép között melyik szegmensek merre és mennyit mozdultak el, tehát ennek segítségével meg tudjuk mondani, hogy merre tart az eső, a saját pozíciónkat nyilván ismerjük /ha a Google location API is úgy akarja :D /, ebből pedig már tudjuk, mikor ér hozzánk az égi áldás.

  Folytatás...

  weiss 8 hónapja 6

 • Házdömping

  Elég régóta foglalkoztat már a kérdés, hogy hogy az istenbe van az, hogy miközben fogy a lakosság, lassan minden parkot beépítenek lakásokkal, házakkal. A falunkban már 10 éve egymás után építik a bér- és öröklakásokat, és kb. rögtön el is kelnek. Egyetlen dologra tudok gondolni, ami ezt magyarázná, és az elég morbid: a nagy- és dédszülők élettartama kitolódott, és nem halnak olyan hamar, hogy utánuk örökölni lehessen.

  weiss 8 hónapja 9

 • Falon mászó izé

  A szobám falán néha mászik ilyen kis lárva vagy akármi, 6-7 mm hosszú. Van valakinek tippje minek a mije lehet ez?

  weiss 9 hónapja 17

 • Dugulás - megoldva

  Nos, kiderült, hogy a lefolyóba szórt NaOH granulátum képes annyira összeállni, hogy kb. lehetetlen kiszedni. Duguláselhárítók oldották meg végül a problémát, valami speckó pumpával /nem voltam otthon, nem tudom milyennel/. Tanulság: csak folyékony oldószerrel szabad lefolyót tisztítani, főleg az ilyen szűkeket.

  weiss 11 hónapja 5

 • Dugulás

  Eldugult a lakásunkon a kád, de úgy, hogy WTF, egyik pillanatról a másikra. Megáll benne a víz, és egy csepp sem megy le. Próbáltuk pumpával, oldószerrel, görénnyel, semmi. Padlón is van lefolyó, abból is próbáltuk a görényt, 70 cm után megakad, ami már gyakorlatilag a kád nyílása alatt van, dzsuvát nem szed ki. Állítólag a kád lefolyója nem belső dugós, szóval nem az ment tönkre. Persze az egész be van csempézve, szerviznyílás nincs, szóval majd hétfőn jön a tulaj, aztán kitaláljuk, hogy megbontjuk vagy mi lesz. El nem tudom képzelni mi okozat ilyen dugulást :W

  weiss 11 hónapja 13

 • Ezüst tisztaság megállapítása

  Nem találtam ékszer topikot, és egy kérdés miatt nyitni sem akartam egyet. Szóval ha esetleg van köztetek ékszerész vagy olyan valaki, aki ért a témához, a kérdés: megállapítható egy ezüst fülbevalóról a tisztasága? Fémjel meg hasonló úri huncutságok nem játszanak, mert Peruban vettem a barátnőmnek a darabot, és bár 3/4 év viselés után nincs okom kételkedni a minőségében, mégis érdekelne, hogy a ráütött 950 mennyire fedi a valóságot.

  weiss 1 éve 9

 • Brother DCP-1610WE

  Pár hete érdeklődtem lézernyomtatók felől, és végül a címadó Brother mellett döntöttem, mert nem csipes a tonere és 3 év gari van rá. Egy nap után nem nagyon tudok róla mit írni, szóval talán csak pér sor arról, ami /talán/ nincs a neten.

  A nyomtató viszonylag kicsi, és a tápkábel rögzítve van, tehát ha valahova nem elég a kb. 130 cm, akkor hosszabbítózni kell. Az installálás kb. next-next-finish kategória, és ahogy észrevettem, huszadannyi szemetet sem rak fel, mint pl. egy HP. USB kábelt nem kapunk, de WIFI-s, így ez nem gond, bár az installálást megkönnyíti, ha csatlakoztatva van a kábel, mert így nem kell a kicsi, nem megvilágított displayen bepötyögni a WIFI kódot, igaz van WPS.

  Maga a nyomtatás tényleg hangos, de ez csak arra az időre korlátozódik, mikor a toner rákerül a papírra, szóval kb. 2 mp, engem nem zavar. A nyomat minősége jó, de képekre maximum vészmegoldás.

  Folytatás...

  weiss 1 éve 12

 • Multifunkciós lézernyomtató otthonra

  Tudom, van topikja, de azt a kutya sem olvassa, szóval hátha itt több érdemi infót tudok szerezni. Úgy adódott, hogy kellene valami olcsó multifunkciós lézernyomtató otthonra, mert a tintasugaras állandóan beszárad, mivel a szüleim kéthetente nyomtatnak pár oldalt, vagy még annyit sem. Próbáltam utánaolvasni, teszteket keresni, de hol szidják, hol dicsérik mindet, így inkább személyes vélemény érdekelne. Sikerült a választékot 3 példányra redukálni: Brother DCP-1610WE, Samsung SL-M2070W és Xerox WorkCentre 3025BI.

  Ami közös mindben:
  * áruk és a hivatalos tonerrel az oldalköltség is kb. ugyanaz
  * LCD-nek egyiknél sincs háttérvilágítása
  * rendes papírtárolója egyiknek sincs

  Brother DCP-1610WE
  + külön van a dobegység
  + 3 év gari
  - többen írták, hogy hangos

  Samsung SL-M2070W
  + legmagasabb értékelés
  + papíron legmagasabb felbontás
  - induló toner csak 500 oldalra
  - utángyártott tonereket nem szereti

  Xerox WorkCentre 3025BI
  + kifejezetten rosszat senki nem írt róla
  - legrosszabb gariztatási arány
  - csipes toner

  Hozzá tud valaki szólni, hogy mit érdemes még figyelembe venni?

  Folytatás...

  weiss 1 éve 13

 • Gondolatok Peruról

  Nemrég jöttem vissza Peruból, és néhány gondolatot összeírtam, hátha valakinek hasznára válik. Összefüggés nélkül, ahogy az eszembe jutottak.

  - Nincs semmi kávékultúrájuk. Ne akarj kávét inni. Barátnőmmel elkövettük azt a hibát, hogy rendeltünk, ő cafe con leche-t, én pedig amerikánót. Neki kihozták a forró vizet, instant kávét és egy kis tejet, nekem valami fekete löttyöt, ami kb. ugyan az lehetett csak már összekeverve. Potom 16 solért a hülyének is megéri, nem?
  - A házaknak csak az eleje van bevakolva, a tetejükből pedig állnak ki a betonvasak.
  - A Nazca vonalak feletti repülés 130 USD, de azért a borravalót elkérik. El nem tudom képzelni mire fordítják azt a temérdek pénzt, mert a "repülőtér" iszonyatosan lepukkant. Egyébként az egész túl van misztifikálva, alig látni belőlük valamit, szerintem kidobott pénz.
  - Az embereknek semmi önfenntartási ösztönük nincs, simán kisétálnak egy többtonnás 40 személyes busz elé.
  - Keverik a metrikus és angolszász mértékegységeket. Italok pl. literben vannak, de a benzin gallonban. Távolság kilométerben /már ahol ki van írva/, de láttam mérföldet is.
  - Az italokat nagyon fura mennyiségben lehet kapni. A félliter helyett náluk 620 - 625 ml van, a nálunk szokásos 330 ml helyett 297 ml. Erre nem sikerült rájönnöm, hogy ez a gallonnak valami törtrésze, vagy honnan származik.

  Folytatás...

  weiss 1 éve 5

 • Közlekedési lámpák

  Vagy ahogy mifelénk mondják: szemaforok. Na nem azok, amiket a többszálú programoknál használsz, hanem amik az úton vannak.

  Azt hiszem, a kelleténél jobban zavarnak a következő kérdések:
  - hány wattos az égő bennük?
  - mennyi energiát használnak el pl. Budapesten?
  - milyen gyakran kell bennük égőt cserélni?
  - vagy esetleg ledesek, és nem kell?
  - ha ledesek, akkor sima fehér led, és színes üveg van előttük, vagy színes a led is?
  - melyik olcsóbb, a fehér led + színes üveg, vagy az eleve színes led?
  - nappal ugyanakkora fénnyel világítanak, mint este?

  weiss 1 éve 10

 • Flexget probléma Raspbian alatt

  Egykét havonta a flexget eljátssza azt, hogy valami rejtélyes python hibára hivatkozva nem akar működni. Jobb ötlet és útmutatás híján eddig python/flexget purge/reinstall szokott lenni a vége, de tegnap ráakadtam erre a bejegyzésre stackoverflow-n /hol máshol/. Nem az accepted answer az érdekes, hanem ez:

  sudo find /usr -name '*.pyc' -delete

  Láss csodát, működött. Azt írják, hogy van valami bug pythonban, ami elcseszi a .pyc fájlokat, de csak a 3.3-as verzióban javították, nem backportolták 2.X-re. Nem tudom, nem értek hozzá, de hátha valakinek pont jól jön.

  weiss 1 éve 0

 • HP ProBook 640 G2 és a dokkoló + pár gondolat

  Történt, hogy kaptam céges notebookot. Tök jól elvoltam a desktoppal, melynek a hiányzó SSD volt az egyetlen hibája, de egyébként pöpecül tette a dolgát, persze, hogy az istenbe ne, mikor egy i7-4790 + 16 GB RAM kombó szolgált benne. Na, sebaj, noti működik, dolgozni is lehet vele, de ezt nem fogom megérteni:

  Segítek értelmezni a képet: a gépen van 2 db. USB-A, melyekből egyet kitakar a dokkoló, ami nem lenne különösebben gond, ha a dokkolón nem valahol hátul lennének az USB-k, amelyekbe esélyed nincs vakon beletalálni. Komolyan, fogyatékosok dolgoznak a HP-nál? Mit csináljak a displayporttal, mikor a dokkolón lógok? Persze van USB-C, de ha nincs olyan eszközöm, akkor a hajamra kenhetem.

  Ja, a display egyébként szintén érdemel pár szót. Minek raknak fullHD kijelzőt egy 14-es notiba? Nincs különösebben rossz látásom, de kifejezetten zavar, hogy minden apró. DPI állítás meg hát izé, kissé furán néznek ki a programok utána. Ja, igen, egy 330 000 forintos /neten legalábbis ennyiért láttam hasonlót/ gépbe nem fért IPS panel, csak kb. a legrosszabb TN. Semmi gond, lényeg, hogy fullHD :W

  Ha esetleg valakit érdekelne a i5-6200U teljesítménye, futtattam egy Cinebench R15-öt:

  Folytatás...

  weiss 1 éve 11

 • Kell egy doboz!

  Kell egy tárolódoboz a kábeleimnek. Specifikációk:

  - legyen fedele
  - sz x h x m : (29 - 32) x (29 - 33) x (29 - 33) [cm]
  - anyaga mindegy
  - ár max. 3 000 Ft
  - valahol BP +-belvárosában megvásárolható legyen

  Kb. egy hónapja keresek ilyet, de nem találtam sehol sem, csak téglatest alakút.

  weiss 2 éve 15

 • Git extensions, ezt minek kellett?

  2.48-ban még ilyen volt:

  2.49-ben ilyen lett:

  Hát milyen gusztustalanul néz már ki a görbe! Nem tudja valaki hol lehet visszaállítani?

  P.S.: Megtaláltam a githubos változtatást, és sajnos fixen benne van a kódban, szóval ez bukta :(

  weiss 2 éve 9

 • Core2Duo E8400 C3/C6 fogyasztás

  Egyszer már megírtam ezt a bejegyzést, csak akkor a PH! adatbázisával együtt ment a levesbe, szóval ha megint látod, akkor nem déjà vu. Most újra bepötyögtem, hátha valaki tud belőle infót meríteni. Röviden tömören annyi az egész történet, hogy szüleimnek vettem egy "új" alaplap + CPU kombót, és cincogott szegénykém, amire a gyógyírt az jelentette, hogy BIOS-ban kikapcsoltam a C3/C6 állapotokat. Így nyilván növekedett a nyugalmi fogyasztás valamennyivel, pontos értékek a táblázatban.

  frekvencia | feszültség | C state | fogyasztás
  ----------------------------------------------
  2000 MHz | AUTO | OFF | 75 W
  2000 MHz | AUTO | ON | 65 W
  2400 MHz | AUTO | OFF | 94 W
  2400 MHz | 1,1175 V | OFF | 84 W
  2400 MHz | 1,1175 V | ON | 83 W

  Engem a 10 W eléggé mellbe vágott :(

  weiss 2 éve 0

 • RPi 1 B vs. RPi 2 B gyorsulás

  Van egy C progim, amely egy home projektem része, és most hozzájutottam egy RPi 2-höz, gondoltam lemérem mennyivel gyorsabb. A táblázatban idő van másodpercekben.

  ASM:

  Threads | RPi | RPi 2 | speedup
  ---------------------------------
  1 | 29.24 | 7.65 | 3.82
  2 | 28.87 | 3.91 | 7.38
  3 | 28.91 | 2.66 | 10.87
  4 | 28.92 | 2.03 | 14.24
  =================================

  PLAIN:

  Threads | RPi | RPi 2 | speedup
  ---------------------------------
  1 | 46.43 | 20.80 | 2.23
  2 | 46.01 | 10.55 | 4.36
  3 | 45.96 | 7.08 | 6.49
  4 | 45.83 | 5.36 | 8.55
  =================================

  A felső kézi ASM /USADA8/ kódot tartalmaz, az alsó meg ugyanaz a funkcionalitás, csak C-ben. Most jön a WTF: 4 szálon a gyorsulás 14-szeres, és egy szálon relatíve a 3,82 még durvább. Többször lemértem, nem hiba. A GCC ugyan más verziójú, de ez nem számít, mert a Pi 1 által fordított kód ugyanolyan gyorsan fut le, mintha a Pi 2-őn fordítottam volna. Valakinek van ötlete?

  weiss 2 éve 13

 • SDR/DAB/DVB-T/FM vevő

  Kollégámtól kaptam egy ilyen DVB-T/FM/DAB/SDR vevőt:

  Tök jó kis cucc, Win10 alatt működésre bírtam benne mindent, még DRM+ vételre/dekódolásra keresek progit. Egy dolgot nem értek viszont: maximálisan 3,2 MS/s lehet a mintavételezése, de simán mutat 2 MHz-nél szélesebb sávot, ami AFAIK nem lehetséges a Shannon-Nyquist tétel miatt. Valaki esetleg tudja a megoldást?

  weiss 3 éve 3

 • Intéznivalók külföldieknek magyarországi munkavállaláskor

  Gondoltam összeírom a tapasztalataimat, hátha segít valakinek. Én Szlovákiából vagyok, érthető módon ebből a szemszögből írom a tapasztalataimat, lehet pár dologban tévedek, vagy nem teljes a leírás!

  Alapvetően 3 dolgot kell intézni:
  - bankszámlát
  - adóazonosító jelet /most feltételezem, hogy nem maszek vagy/
  - TAJ-t

  Bankszámla

  Nem akarok reklámot csinálni egy banknak sem, vannak weboldalak, ahol össze lehet hasonlítani különböző számlákat. Ha esetleg az OTP mellett döntesz, akkor ott biztos lehet lakcímkártya nélkül is nyitni bankszámlát, és akkor a kártyát át lehet venni a bankfiókban.

  Adóazonosító jel

  Köznyelvben adószám, de az egy másik dolog, ha cégnél fogsz dolgozni, mint sima melós, neked adóazonosító jel kell. Tudtommal nincs semmilyen előfeltétele, bármikor intézhető, csak kell egy magyarországi postacím, de gyanítom, hogy a kártyát személyesen is át lehet venni, ha nem, valaki majd kijavít :) Egyszerűen besétálsz egy NAV ügyfélirodába, és kérsz egy 14T34-es nyomtatványt, kitöltöd, és adnak egy igazolást, amelyen rajta lesz az adóazonosító jeled, ezt tudod használni, amíg nincs kész a

  Folytatás...

  weiss 4 éve 0

 • Monitor hangulatvilágítás

  Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem személy szerint nagyon bántja a monitor a szemem a sötétben, szóval gondoltam jó ötlet lenne, ha tennék mögé egy melegfehér LED szalagot. Rendeltem is 1 métert, amely 30 db. 5050-es LED-et tartalmaz. Papíron 7,5 wattot kellene fogyasztania, de a gyakorlatban ez csak 5,4 W. A táplálást közvetlenül a számítógépből kapja, úgyis csak akkor kell működnie, ha megy a gép is. Viszont gondoltam, milyen jópofa lenne, ha valami programmal tudnám kapcsolgatni, és jé, van soros port az alaplapon! Gondolkodtam, hogyan volna a legjobb megoldani a dolgot, de végül egy olyan megoldás mellett döntöttem, ahol a soros port kiküld egy rövid jelet, ami átbillent egy T flip-flopot, ami azért jó, mert nem kell állandóan futnia a programnak, na nem mintha hihetetlenül sok erőforrást fogyasztana :D Persze T flip-flop nem volt raktáron, de semmi gond, a JK flip-flop magasra állított J és K bemenettel ugyanazt tudja. A dióda azért kell, mert a soros portnál a logikai 0 -12 V és -3V között van valahol, így az IC bemenetén keresztül áram folyna. Először el is feledkeztem róla, fura is volt, hogy ezerrel fűt a IC :DDD A végeredménnyel meg vagyok elégedve, mission accomplished!

  Folytatás...

  weiss 5 éve 0

 • LED lámpa az eBay-ről

  Vettem egy ilyen LEDes lámpát, és több, mint egy hónap után meg is jött. Gondoltam, megosztom a gondolataimat róla.

  A képet az eladótól loptam

  - Mit mondjak, nem vagyok elragadtatva tőle. 102 db. SMD LED található rajta, ún. kukorica elrendezésben, ez abból a szempontból jó, hogy valamennyire szórt fényt ad.
  - A forrasztások nincsenek elfedve, tehát érintésvédelmi szempontból nulla pont.
  - Melegfehér - 3076 K /x=0,4343; y=0,4079 a Spyder 2 szerint/ -, ezzel nincs is gond, azzal viszont már igen, hogy a színe el van tolódva a zöld felé, a PS WB eszköze +13-ra értékelte a fehéret.
  - Nem melegszik különösebben, de néhány LED forró, fene aki érti. Nem gondoltam volna, hogy ekkora különbség van az egyes LEDek között.
  - Bár 30 wattosként hirdetik, a hálózatból csak 17,5 wattot vesz fel 0,52 cos φ mellett, az áramszolgáltató nagy örömére.

  Folytatás...

  weiss 5 éve 17

 • Notitartóm

  Eladósorba került a Thinkpadem /jó, tudom, ez nem a reklám helye :D /, mert vettem egy Dell-t, mert Core i5, meg digitális kimenet, meg sorolhatnám, de nem ez a lényeg. Bajban voltam, mert a Lenovo-hoz volt egy docking station-öm, a Latitude-höz meg semmi, amivel valahogy elrendezhetném a kábeleket, és helyet spórolhatnék.

  Akkor guglizzunk! Gugliztunk, és minő meglepetésemre találtam mindenféle elmés szerkezetet, amivel fel lehet álltani a notit az asztalon. Elkezdtem agyalni, hogy mit hogyan, de mindig arra jutottam, hogy mivel egy noteszgép elég nehéz, vagy vasból csinálom a tartót, vagy rögzítem valahogy az asztalhoz. Egy szép délután feltűnt, hogy a Micke típusú asztalomon ott éktelenkedik egy lyuk, ami tökéletes lenne eme célra.

  A gondolatokat tettek követték, és egy kis asztalos munka árán sikerült összehoznom egy minden igényemet kielégítő /már ami ezt a problémát illeti :DDD / darabot. Jó, mondjuk nem egy Red Dot Design Awardos cucc, de hogy is mondják, falura jó, városban meg nem nézik?

  Folytatás...

  weiss 6 éve 3

 • Hálózat az elektromos vezetékeken

  Hálózat WiFi és UTP nélkül? Na, lássuk!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 7 éve 58

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.