Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#46801) imibogyo válasza tatabike (#46800) üzenetére


imibogyo
veterán

De egy pantográf maróhoz minek kell vezérlés? Főleg betűkhöz. A komolyabb kütyükkel pedig 3d-ben is lehet marni. ;)

(#46802) Andrew_31 válasza tatabike (#46800) üzenetére


Andrew_31
Modder

Emlékszem még a 90-es évek elején a BNV-n láttam is C64-el vezérelt CNC marógépet.
Nagyon fasza volt.

(#46803) Andrew_31


Andrew_31
Modder

Kerestem egyet. :R
[link]

[ Szerkesztve ]

(#46804) tatabike válasza imibogyo (#46801) üzenetére


tatabike
őstag

Egy gránitlapba azért nem ilyen egyszerű marni, és elég sokáig is tart. Plusz az is némileg 3D, mert 'V' vagy 'U' - keresztmetszetű a véset. Tehát a marófejet fel-le is kellett mozgatni 2-3 mm mélységben. De leginkább az idő volt a fő tényező, mert amíg kimarta a gép, lehetett mást is csinálni. Mivel sírkövekre való névtáblákról van szó, mondjuk egy két nevet és négy évszámot tartalmazó tábla vésése a kézzel mozgatott vésőgéppel 1.5 óráig tartott átlagban. Tisztán kézzel vésve, kalapáccsal, ferajzolással meg 3 óra is volt, ha nem több.
Meg nem kellett volna kipakolgatni a sablont, hanem csak megadni a szöveget és a betűtípust. De manapság már okafogyott lett a dolog, sima matricasablont felragasztják a gránitra, és homokfúvással marják ki a betűket, ábrákat. Öcsémnek is van ilyen cucca, sablonvágó plotterrel, minden vacakkal együtt. Az gyors és egyszerű. Nagyon komoly homokfúvók akár 1 centi mélyen is bele tudnak marni a gránitba. Láttam olyat működés közben, elég brutális.

A második kütyü az egy teljesen fapados másológép. Újat létrehozni nem tudsz vele, csak másolni egy már meglévő dolgot. Abban nincs semmi extra.

[ Szerkesztve ]

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

(#46805) imibogyo válasza tatabike (#46804) üzenetére


imibogyo
veterán

Plusz az is némileg 3D, mert 'V' vagy 'U' - keresztmetszetű a véset.
És amit linkeltem az micsoda? Ez csak marófej kérdése.

De leginkább az idő volt a fő tényező, mert amíg kimarta a gép, lehetett mást is csinálni.
Ez tiszta sor.

A második kütyü az egy teljesen fapados másológép. Újat létrehozni nem tudsz vele, csak másolni egy már meglévő dolgot. Abban nincs semmi extra.
És ezt nekem mondod? Már túl vagyok, vagy három ilyen gép építésén. Azért is linkeltem. Egyébként simán tud "alap" pantográf módban is működni, tehát annyit mint az első ez is tud. Az meg, hogy újat létrehozni nem tud az ok, de egy név és évszám felvésésénél nem is kell újat alkotni, elég ha a kilegózott adatokat át tudod vele másolni.

És van méretben feljebb is pantográfból, amivel még acélt is lehet mókolni. :D

De ezek csak ilyen ötletelős dolgok voltak, én is CNC párti vagyok. Inkább csak "gondolatébresztőnek" raktam be, hátha mások pont ilyeneket kerestek, amihez nem kell CNC vezérlés, csak a te hsz.-ed volt a gondolatindító. :B

[ Szerkesztve ]

(#46806) tatabike válasza imibogyo (#46805) üzenetére


tatabike
őstag

Én nem így értettem a 3D-t, hogy maga a marófej adja meg a mélységet. Hanem a gránit az más tészta, ott vannak olyan marások, amit nem tudsz egy lépésben megcsinálni, hanem egy vonalon akár többször is végig kell menni, hogy kialakuljon a végső keresztmetszet, mert egyben nem tudsz mondjuk 1cm szélesen marni, az már sok. Vagy nagyon kedveltek voltak akkoriban a körvonalas betűk is, gépi vésetnél az volt a leggyakoribb.

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

(#46807) imibogyo válasza tatabike (#46806) üzenetére


imibogyo
veterán

A pantográf lényege is pont ez, hogy ha kell, akkor 100x is végig tudj menni ugyanazon a szakaszon (ha mondjuk az anyag nem engedi az egy lépcsőt, vagy szélesebb kell, mint a marófej) erre van a sablon. Ezért nem értem ezt az indokot. A linkelt videókban sem egy lépcsőben dolgoznak. Ez még fánál is néha nagyon sok lenne, nem hogy mondjuk acélnál. ;)

De azt értem én, hogy más felhasználás. Nem lehet valami olyan, mint a Windex, hogy mindenre jó. Azért én szívesen kipróbálnám, hogy mit tud egy pantográf maró kőben. Mert azt látom, hogy CNC-vel sima ügy. :K

(#46808) tatabike válasza imibogyo (#46807) üzenetére


tatabike
őstag

Én úgy értettem, hogy a marófejnek a fel-le mozgása (mélységben) nem csak két végpont lett volna, hagy mar vagy nem mar, hanem köztes állapotok is vannak. Ahhoz meg azért kell vezérlés, hogy mondjuk egy 100mm hosszú, 5mm széles és 1.5mm mély csíkot 3 lépésben kimarj. Egy lépésben 0.5mm mélyen mar a fej mondjuk, 3x végigmegy, így lesz 1.5mm mély. Ilyesmire gondoltam. Ez kézzel nehéz lenne.

Követ is frankón meg lehet munkálni, csak a megfelelő szerszám kell hozzá.Gyémántceruzával szépen össze lehet karistolni a legkeményebb gránitot is...:) Akik kézzel tudnak vésni ábrákat gránitba, (talán 100 sincs az országban ilyen ember), ilyen ceruzával satíroznak, meg árnyékolnak. Volt szerencsém élőben látni egy rózsacsokor kialakulását szabadkézi véséssel, svéd gránitba, na az a tudás...:)

[ Szerkesztve ]

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

(#46809) imibogyo válasza tatabike (#46808) üzenetére


imibogyo
veterán

hanem köztes állapotok is vannak
Tudom, ahogy pantográfon is. Meg adod neki a pontos marási mélységet az állító tüskével (ahogy a képen is láthatod digitális útmérővel is szerelik) és a final pass-ig, akár 3-4 mélységet is vehetsz nyugodtan. Ez persze macerásabb, mint a CNC, de megoldható. Ha jó a sablonod még akár ívben is dolgozhatsz, akár 0,1 mm pontossággal is. De még egyszer mondom nem meggyőzni akarlak, konkrétan nulla tapasztalatom van gránit/márvány/kő területen, csak eljátszottam a gondolattal, hogy szerintem mennyire alkalmazható egy ilyen technika más területeken. :K

[ Szerkesztve ]

(#46810) tatabike válasza imibogyo (#46809) üzenetére


tatabike
őstag

Teljesen jól alkalmazható, de a ez a homokfúvásos technológia a sima betű/ábra kialakítására bőven elég, és megfelelő eszközzel bárki meg tudja csinálni. Én is csináltam az öcsémnél próbaképpen. Csak arra kell figyelni, hogy a plotterrel kivágott sablonmatricát jó helyre ragaszd fel, minden le legyen maszkolva, amit nem akarsz megmunkálni, aztán a homok megcsinálja a többit. Nem kell semmilyen precíz dolog, csak egy 800 literes légtartály, meg egy brutális kompresszor, ami 10 baron tudja tartani benne a nyomást folyamatosan. Meg homokfúvó pisztoly és jó sok homok (amit csak 1x használhatsz fel)... :)

Apám, látja mit csinál az a kutya? Látom fiam, nyalogatja a tökeit. Apám, ezt én is kipróbálnám. Próbáld fiam, de szerintem meg fog harapni...┌∩┐(◣_◢)┌∩┐

(#46812) SirRasor


SirRasor
őstag

Gyerekek!
Van egy fos panel bejárati ajtóm. Mit lehet vele tenni, hogy ne kelljen 150k-t kiadnom egy újra?
Zárak jók, csak felülnézetből U-ba van hajolva, tehát a P profil nem segít már rajta.

Ajánlottak olyat, hogy szegőléccel tegyem körbe, de akkor a közepét is szigetelném még. Na de mivel? Obiban láttam plafonra való polisztirol lapokat, meg hozzá való ragasztót. Az vajon jó lehet ilyen célra? Megragadna az ajtó lakkján? Meg utána nem festeném le; szép a fehér :U Jó ötlet? Vagy kb. olyan lesz, mint az előző próbálkozásom?

Először a réseket pur habbal akartam megoldani, de a végeredmény sajnos nem lett olyan jó, mert nem maradt egységes a hab :W Csak hogy nevessetek picit; elrettentésül :DDD

Make Love not war!

(#46813) #90933760 válasza SirRasor (#46812) üzenetére


#90933760
törölt tag

Ha csak eltakarni akarod a rést arra jó a szegőléc. Az ajtót meg jó alaposan le kell takarítanod, zsírtalanítanod. Esetleg smirglivel is át kell menni rajta hogy érdes legyen. Utána azok a szigetelők ráragadnak tutira.
Csak azok könnyen benyomódnak, úgyhogy utána ne nagyon érj hozzá mert hamar tiszta nyomkodásos lesz az egész. Ha kintre is kerül akkor meg a sok marha be is fogja nyomkodni. Nem tudom mekkora IQja van az arra járkálóknak....

[ Szerkesztve ]

(#46814) Rivaul válasza SirRasor (#46812) üzenetére


Rivaul
addikt

Azért ez a pur hab brutális. Behu..nék a röhögéstől ha ez az én folyosómon fogadna reggel :C

Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

(#46815) TROG AIR válasza SirRasor (#46812) üzenetére


TROG AIR
aktív tag

Kaja közben néztem a habos ajtót,a levest visszafujtam a tányérba.... :D

[ Szerkesztve ]

430 pozitív , 0 negatív....

(#46816) SirRasor válasza #90933760 (#46813) üzenetére


SirRasor
őstag

Miért érne bárki is az ajtómhoz? Bár asszem ez csak egy naív kérdés volt :U

Rivaul Fokozzam? Amikor körbevágtam, akkor kiderült, hogy nem jó, és kis konyhakéssel szépen, ízlésesen levágtam mindenhonnan. Persze pár mm-nyi ott maradt, ami mocskosul randa. Előző lakó hagyott itt fehéres-sárga falfestéket; gondoltam rámegyek vele, legalább eltakarom a randaságot.

Namost..fényes lakkfelületre víz bázisú tescos festékkel rámenni nem ajánlott :DDD
Csak sajnos arról nincs fényképem :))

Make Love not war!

(#46817) Andrew_31 válasza SirRasor (#46812) üzenetére


Andrew_31
Modder

Ezzel a karácsonyi dekorációval még várhattál volna egy kicsit. :DDD

(#46818) blasko92 válasza SirRasor (#46812) üzenetére


blasko92
őstag

Bakker. Szerencséd van, hogy még ki tudtad nyitni az ajtót :DDD :DDD :DDD :C

(#46819) #90933760 válasza SirRasor (#46816) üzenetére


#90933760
törölt tag

Nem lépcsőházban van ez? Akkor meg minden ott lakó, gyerek akármi aki arra megy és unatkozik belenyomja az ujját. Persze nem biztos, attól függ milyen emberek laknak ott.

(#46820) trialboj


trialboj
őstag

Üdv,

Látott már valaki ilyen gépet?

Esetleg van ennek a fejnek valami elnevezése, vagy ezt mindenki magának kiesztergálja?

Valami képet esetleg tudna mutatni róla egy jártas szaki?

kösz

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#46821) TESCO-Zsömle válasza trialboj (#46820) üzenetére


TESCO-Zsömle
félisten

Hasítógép.

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#46822) NEMO1968 válasza trialboj (#46820) üzenetére


NEMO1968
őstag

Szia!
Kúpos rönkhasító a tisztességes neve.
Ezen a néven gúglizol,találsz kész gépet is,fejet is külön.
Fejet nem ajánlom csinálni,CNC esztergán kell a kúpra menetet vágni.
Amúgy ne nagyon lelkesedj érte,nem olyan jó,mint amilyennek így kinéz.

Az ember az időtől retteg, az idő a piramisoktól.

(#46823) Rivaul válasza trialboj (#46820) üzenetére


Rivaul
addikt

Barkácsáruházakba is lehet némelyikbe kapni rönkhasítót de ezzel a kifejezéssel neten is találsz számtalan darabot. Az elv mindnél hasonló de többféle képen is működhetnek.

Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

(#46824) djgeg válasza SirRasor (#46812) üzenetére


djgeg
őstag

Hát azért a bejárati ajtó, pont az a kevés dolgok egyike amivel biztos nem buherálnék... Inkább kiadok 150k egy jó ajtóra. :U

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#46825) Rivaul válasza djgeg (#46824) üzenetére


Rivaul
addikt

Csak nem mindenkinek van 150k ajtóra sajna. Inkább valami szakival csináltatnék hozzá vasalt keretet vagy nem tudom.

Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

(#46826) djgeg válasza Rivaul (#46825) üzenetére


djgeg
őstag

Még az is oké, csak egy ilyen kívülről mókolt bejárati ajtó nem csak a gyerekek figyelmét hívja fel. Tapasztalat.... Kb ugyan ilyen helyzetben voltam, csak albérlet volt. Tulaj nem akart nagyon költeni rá, "vegyem meg én max lelakom"...
Hajnali kettőkor zaj az ajtó felől. Kinyitom, csávesz meg aki fel akarta nyomni az ajtóm ott áll és bámul mint borjú az új kapura.
Bejárati ajtóval (meg egyébb biztonságtechnikai dologgal) ne mókoljunk... inkább költsünk rá pénzt... Ezt ne a saját károtonon tanuljátok meg.

BTW értelmes biztonsági ajtót már 50 e Ft tól lehet találni. Nekem 70 e Ft volt beszereléssel együtt egy 10 x ponton záródó beépített csengős, és beépített kulcs lyuk feletti lámpás biztonsági ajtó...

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#46827) Bakus


Bakus
tag

Faterom csinált már pár ilyen gépet... De ő CNC esztergályos. Működik rendesen nálunk egy 3500W-os villany motorhajtja félméteres rönköket simán ketté viszi, de lehet hogy megbirkózna nagyobbal is csak akkor már nem túl biztonságos.

"A víz örök, de a gép változik"

(#46828) SirRasor válasza djgeg (#46826) üzenetére


SirRasor
őstag

Basszus...az irományod közepén már kb. meg is győztél, hogy tényleg érdemes rákölteni ennyit.
Csakhogy azt már tudom, hogy az ilyen 50-70k-s kínai csodák miatt maximum neked lesz biztonságérzeted.

Na jól van, hagyom a mókolást; gyűjtök egy NÍVÓ-ra (magyar).

Make Love not war!

(#46829) trialboj válasza NEMO1968 (#46822) üzenetére


trialboj
őstag

Kösz mindenkinek,

Amúgy miért nem jó? Én többnyire nagy és nehéz göcsök hasogatásához használnám amiket már baltával fel sem nagyon lehet emelni, illetve többnyire csak ékkel lehet széthasogatni.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#46830) djgeg válasza SirRasor (#46828) üzenetére


djgeg
őstag

Az enyém egy raktáron maradt ajtó volt azért volt ilyen olcsó, de ki lehet kapni ilyeneket :) Az enyémet nem nagyon nyitnák ki úgy mint egy konzervet :D

Itt vannak normálisak és a 70 körül ajtók már tényleg értelmes mabisz és émi "által bevizsgálva" :D Lakás bizti mindig legyen, ha ilyen ajtón átjönnek hangtalanul akkor megérdemlik amit elvittek.
[link]

ui.: Lehet fél milláért is ajtót venni. Ismerősnek olyan van. Gyakorlatilag páncél szekrény ajtó. Kérdés van e olyan az ajtó mögött ami már megér fél millás védelmet :DDD

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#46831) Rivaul válasza djgeg (#46830) üzenetére


Rivaul
addikt

Ahova be akarnak menni oda be is mennek. Ott meg az ajtót vagy a falat bontják ki :D

Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

(#46832) gozso


gozso
senior tag

valami riportban olvastam:

autótolvajtól kérdezték, hogyan tudná megakadályozni, hogy ellopják az autóját...

válasz: Uram, adja el...

[ Szerkesztve ]

fél vese eladó..., szivárványhártya ugyanitt

(#46833) Rivaul válasza gozso (#46832) üzenetére


Rivaul
addikt

Így van. A tolvaj azt mondta hogy casco van az ő autóján is így ha elviszik akkor az fizet :D A váltózár és az egyedileg beépített indításgátló ami ott is segít de az is csak késleltet...

Eladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!

(#46834) Bakus válasza trialboj (#46829) üzenetére


Bakus
tag

Ez a miénk. (Még próba idő alatt készült a kép)

[ Szerkesztve ]

"A víz örök, de a gép változik"

(#46835) djgeg válasza Rivaul (#46831) üzenetére


djgeg
őstag

Ez bizony így van. Ember szerintem még nem tudott olyat csinálni (és nem is fog tudni) kérdés az, hogy mennyire akadályozzuk meg a dolgukat amíg kiér a jard :D

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#46836) talpas válasza Bakus (#46834) üzenetére


talpas
aktív tag

Szerintem ez q. nagy ötlet volt anno valakitől. Jobb mint az éket püfölni vagy hasogatni fejszével. Az idős betegeskedő ember ha fát aprítana, vajon a villanyra és erre fizetne, vagy a fejszét választaná?

"Veled, Uram, de nélküled..."

(#46837) Popes válasza Bakus (#46834) üzenetére


Popes
őstag

Ha már gányolás akkor inkább így LINK :D

Deus ex machina

(#46838) Andrew_31 válasza Popes (#46837) üzenetére


Andrew_31
Modder

Ben-Hur dizájn. :DDD
[link] 6 percnél.

[ Szerkesztve ]

(#46839) Popes válasza Andrew_31 (#46838) üzenetére


Popes
őstag

Akkor inkább baltával hasgatnám mint hogy fussak Ben-Hur után. :D

Deus ex machina

(#46840) imibogyo válasza talpas (#46836) üzenetére


imibogyo
veterán

Szerintem meg ennél (van magyar verziója is), vagy ha már elektromos cucc, akkor ennél nincs gyorsabb és egyszerűbb (érdemes figyelni milyen csendben teszi a második gép is a dolgát). :K

[ Szerkesztve ]

(#46841) djgeg válasza imibogyo (#46840) üzenetére


djgeg
őstag

Ez meg poén. olyan mint a forma felismerő gyerek játék :D
[link]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#46842) imibogyo válasza djgeg (#46841) üzenetére


imibogyo
veterán

Tetszik. Munka és logikai kihívás is apáknak. :D

(#46843) gozso


gozso
senior tag

ezeket a fahasító alkalmatosságokat elnézve, azon gondolkodom hogy a munkavédelmi hatóság mekkorát kaszálhatna ;]

fél vese eladó..., szivárványhártya ugyanitt

(#46844) donmackó válasza imibogyo (#46840) üzenetére


donmackó
őstag

Ezt is érdemes megnézni -> [link]

Release the cable hounds!

(#46845) dewil666


dewil666
őstag

Sziasztok!

Lehet rossz helyre írok de úgy gondolom hogy itt vannak olyan emberek akik esetleg tudnak segíteni.
Intel 1150 alaplapra váltok AMD AM3-ról és a hűtő lefogatót kell megoldanom valahogy. Sajnos az Alpenföhn Brocken hűtőhöz gyárilag csak 1155, 1156 lefogatót tudnék szerezni ezért készíteni vagy az előbb említettek közül át kell alakítani. Az a kérdésem hogy Intel hűtő lefogató lyuk távolságot szeretném megtudni 1150, 1155, 1156 fajtákhoz. Nem tud valaki valamilyen oldalt ahol esetleg a pontos méret meg van adva?

(Biztosan készítenem kell egyet majd jövök a végeredménnyel)
Köszönöm a segítséget!

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#46846) do3om válasza dewil666 (#46845) üzenetére


do3om
addikt

Megegyeznek az 115x-ek.

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

(#46847) #21346560 válasza Popes (#46837) üzenetére


#21346560
törölt tag

úúúúristen!
nem egyszer életveszélyes a faszi...

(#46848) dewil666 válasza do3om (#46846) üzenetére


dewil666
őstag

Ez biztos?

KLÍMA szerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!

(#46849) tvamos válasza imibogyo (#46840) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ezekbol hoanyzik a V8.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#46850) do3om válasza dewil666 (#46848) üzenetére


do3om
addikt

igen

Ha érdekel valami szerelési anyag írj privátot. Eladó Schneider Mágneskapcsoló 18,5kW/38A

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.