Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Ha fél éves mégis, akkor nem olyan sok, leosztva 10,4 GB/nap, és ezzel az ütemmel 52 év (!) mire elérnéd a garilimitet. Nekem azért jött ki 50 GB/nap, mert csak az üzemórák kétszeresével osztottam le. A napi 10 giga nem hogy nem sok, még alacsony is.
(#33748) enginev3.0: ez köztudott. A TLC sem rossz jó ideje. Ez a TLC lenézése ott kezdődött, mikor a klasszik MLC-s meghajtók után kijöttek az első TLC-sek, akkor ilyen tech oldalak írogatták, hogy 10 ezer írásciklus helyett csak 1 ezret bírnak, jajj vége a világnak, az semmire nem lesz elég. Csak aztán eltelt sok év, fejlődött a TLC NAND technológia, amivel tartósabbá tették, aztán még jött rá a 3D TLC NAND is. Átlag felhasználással ezek is örök élet plusz egy napig bírnák, ha a vezérlő nem döglene be néhány év után. Aztán olyan felhasználók szoktak ezen a MLC vs. TLC kérdéskörön aggódni, akik 20-ad annyit sem írnak a meghajtóra hozzád képest.
[ Szerkesztve ]
-
HIJ
őstag
Sziasztok!
Beszereztem egy NVMe SSD-t. Az alaplapon van egy 10 Gbps -es M2 slot, ahol kb másfélszeresét hozza az eszköz, mint a satas elődje. Az lenne a kérdésem, h lenne e értelme egy PCIe átalakítónak? Ha igen, akkor melyik ebayes vagy alisat érdemes megvenni?
Más: most megy a klón a két disk között, de valamiért nagyon lassú. 1 óra alatt 40% ment le a 256 -os másolásból. Megpróbáltam Winpe alól is és ott is ilyen tetü. Mi lehet a szűk keresztmetszet a sata-m2 között?
Az alaplap: Gigabyte z97x-ud3h[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
Ezt olvasd el: [link] Elmeletileg lenne mert ez a PCIe x2 sebessége felé hajaz, a probléma az alaplap...
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
nioskbn
csendes tag
Sziasztok !
Olyan gondom lenne, hogy van egy ssd-m aminek nincs particíója. Használatban volt, aztán újraraktam a windows és azóta nem akarja kiosztani vagy hogy mondjam. Mellékelek képet lemezkezelőröl is, pár napja/hete amikor néztem még ott volt, de minden opció szürke volt, most nem is mutatja. Biosban is látja a gép egyébként, nem tudom mi lehet, ha valakinek van sejtése ossza meg Előre is köszi !
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz molnarpeter #33757 üzenetére
Na, látod, ezt így fejből nem tudom, inkább modelleket tartunk számon, nem vezérlőket. A sima (nem evo, nem pro) 840-es kivételével a Samsungok (összes) általában (tehát a 840 EVO és Pro is megbízható), meg Marvell 88 vezérlős modellek (Crucial MX széria). Lásd az ajánlóban lévő SSD-k. Sajnos ezt nem lehet megjósolni előre, hogy mennyire lesz tartós. Hiába gyors, meg jók a specifikációi, limitmentes MLC, meg van rá 5 év gari, lehet 5 év+1 nap után fekszik ki, míg egy olcsóbb, 3 év garis 3D TLC meg bírná 8-10 évig is ugyanazzal az átlagos felhasználással, ezt előre csak kristálygömbbel lehetne megjósolni, vagy utólag megtudni, mikor kivártunk 5-8 évet, de addigra meg már történelem lesz az a bizonyos SSD modell. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az SSD tartóssága nem korrelál a NAND típusával, sem a garilimittel.
(#33756) TIT: nincs 52 év gari, azért is rakott smileyt a végére. Meg az SSD sem fogja addig bírni. Reálisan azért 8-10 év után tönkre kéne mennie, de addigra nem lesz érdekes, mert elég olcsón kapsz sokszor akkora tárterületűeket és/vagy gyorsabbakat is. Sok ember ezt nem akarja megérteni, itt a topikban is még 1 éve sok ember ragaszkodott az 5 év garihoz, vették a 120 gigás Samsung 850 EVO-t, 840-es szériát, most meg jönnek vissza 1-2 év múltán, hogy cserélnék le, mert már nagyobbakat kapni megfizethetőbb árfekvésbe, ergo felesleges volt nekik az 5 év garis modellért felárat kicsengetniük, meg írásterhelhetőség miatt aggódniuk.
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok, vettem egy Crucial BX500-ast, és ez a kép fogadott.
Nem hinném, hogy konkrét gond lenne, mert a gép mindenféle hiba nélkül megy, inkább valamiféle driver? hiányozhat neki?
Tipp, ötlet? Esetleg még a HD Sentinel nem támogatja ezt a típust, és ettől zavarodott meg?
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
Sifre
senior tag
#33747-re senki?
-
enginev3.0
félisten
Amikor törlök valamit SSD-ről, akkor felugrik a terhelése 100%-ra, de miért? Nem kéne ezt simán eltűrnie?
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
ÁdiBá
veterán
Észrevettem, hogy a 960EVO már csak 99% kondival rendelkezik, kell aggodnom miatta?! kb másfél éves, éves körüli.
Nem fog azonnal lezuhanni 0% - ra, hogy most csökkent 1 % ot?ÁdiBá
-
Emperor_
addikt
-
peestike
őstag
sziasztok!
az a terv, hogy adott egy laptop, ugreen külső tápos usb 3.0-ás hub. a hub-ba lenne bedugva az ssd, egy 2,5-es 3.0-ás tokkal. ezen futna az oprendszer.
ilyen tokok vannak itthon. orico, mantistek.
elégséges ssd-hez valamelyik tok, vagy tudnátok ajánlani valamit?
köszönöm szépen.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Joezyka
senior tag
üdv!
szerintem nem jó helyen járok, akkor valaki irányítson el a megfelelő helyre.
vettem még egy SSD-t viszont a házamba már van egy és annak van dedikált hely, a merevlemezek és optikai meghajtók meg nem 'tálcásak', így nem tudom sehova se rögzíteni.
valami SSD tálca / keret kéne.
Zalman Z11 plus házam van, ha számít. (a házhoz elvileg adtak, de nem találom sehol )Köszi
[ Szerkesztve ]
Ha szép nem vagy, hülye ne legyél!
-
King Unique
titán
válasz peestike #33775 üzenetére
Lehet a Windowst USB-s meghajtóra is telepíteni és onnan futtatni. Csak nem hagyományos módon, hanem Windows To Go megoldással. Viszont ez hivatalosan Windows 8-tól támogatott, míg a Windows 7-nél nem. Bár külső programmal akár az utóbbinál is megoldható, de alapvetően az újabb Windowsok vannak erre inkább felkészítve.
Maga az USB 3.0-s külső ház sebesség szempontjából rendszerint elegendő egy 2,5"-os SSD-nél a Windows futtatásához. Viszont az más dolog, hogy pl. a TRIM működni fog-e ilyenkor, mert arra inkább az USB 3.1 Gen 2-es típusok esetében szokott nagyobb esély lenni. De ha nem lesz nagyon intenzíven használva, akkor akár anélkül is el lehet vele lenni egy ideig.
Viszont ha megoldható a laptopba az SSD beszerelése és a SATA-n történő használata, akkor elsődlegesen értelemszerűen azt kellene megpróbálni. Az USB-s megoldást max. akkor, ha tényleg nincsen más lehetőség.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz enginev3.0 #33770 üzenetére
Mármint hol ugrik fel a terhelése? A Windows Feladatkezelőjében a Lemezhasználatnál?
(#33771) ÁdiBá: innen már borzalmasan gyorsan esik, ha 1%-ot esett 1,5 év alatt, akkor már csak ca. 147 éve van hátra, mire az 1%-ot eléri (0-ra nem engedi le általában a firmware). Legközelebb inkább SLC-s meghajtó beszerzése ajánlott, amin legalább 589 évig bírják a NAND chipek.
(#33775) peestike: én is azt tudom tanácsolni, hogy a HDD helyére tedd az SSD-t, az ODD helyére a HDD-t. Illetve ha mégis USB-n át hajtasz SSD-t, akkor lehetőleg ne iktass közbe USB hubot.
A Win7 és a Win10 is telepíthető USB-s meghajtóra, de speciális Win To Go-ként. Vagy virtuális gép alatt telepíted rá a Windowst, és utána futtatod USB-ről, akkor is Win To Go-ként fut róla a rendszer, de nem ajánlom, mert egy csomó korlátja van, pl. nem engedi rendesen frissíteni. Inkább a HDD helyére menjen az SSD.
(#33780) Joezyka: az SSD-t bárhová odafogadhatod egy csavarral. Nem muszáj meghajtósínbe tenni, meg dedikált helyre.
[ Szerkesztve ]
-
enginev3.0
félisten
válasz Frawly #33783 üzenetére
harddisk sentinelnél nézem, és ilyenkor 100%-ra ugrik a terhelés, illetve lecsökken néhány másodpercre majdnem nullára a torrent le és feltöltés is
Azt hiszem win10 alatt ilyet nem tapasztaltam, most win7 van fent
AHCI pipa
driverek pipaA sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
Frawly
veterán
válasz enginev3.0 #33784 üzenetére
Ja, a HD Sentinelt azt szerintem el lehet felejteni emberek. 90%-ban ökörségeket írogat akkor is, ha ismeri az SSD-t, ilyen baromságokat, mint hogy 1000 napja van csak hátra (mikor van még 10× annyi), meg 80% a teljesítmény, és 100% a terhelés. Le kell tojni. Ha nincs gyanús belassulás HDD sebességre, használni kell az SSD-t.
-
Frawly
veterán
Nem, mert nem akarom ekézni. SSD-khez köztudottam nem valami jó. De jobb híján az SSDOK mellett mégis a HDS-t használjuk a topikban is, de az utóbbi időben már annyi baromságot írogat, hogy inkább csak több baj van vele, mint amennyire segítene akármit is. Pedig ott lennének még a Crystal Disk Info, gyári SSD progik is. Esetleg SSD-Z, vagy hasonló.
-
peestike
őstag
Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat, segítséget!
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Alcsi69
senior tag
Sziasztok srácok!
Egy ideje sokszor kapok bsodokat, és whocrashedben megnézve kifejezetten sokszor említette, hogy lehetséges hogy a lemezzel van probélma, gondolom itt magáról az ssd-re gondol.
Megnéztem CrystalDiskmark-ban a sebességét a cuccnak, és nem hiszem hogy jó eredményt ért el a 850 Evo.
Gondolom ennél egy "kicsivel" gyorsabbnak kellene lennie, nem?
Jelentheti ez azt hogy a halálán van az ssd? -
zotyi85
tag
Sziasztok.
Van 2 konfigom. Az egyik AM3as config, abban van sata III as csati, ott mértem az első képen lévő eredményeket a 250GB-os Samsung 850EVO val. Ezzel a konfiggal csak az a baj, hogy gyenge a proci, és nem kapni hozzá jobbat.
sata3
A másik Intel-es LGA1155, amiben csak sata II van, viszont ebbe tudnék jó áron procit cserélni, ami nem kicsit odaverne az amdnek. Itt viszont azt vettem észre hogy csak a fenti eredmények közt van jelentős eltérés.
sata2
Az egyik kérdésem az volna, hogy a seq Q32T1 mit is mér pontosan?
A másik kérdésem az volna, hogy windows /játékok /programok betöltésére ugyanúgy jól teljesítene sataII-n az ssd?
Előre is köszi a segítséget.ASUS TUF GAMING B760M PLUS D4, INTEL i5 12400F, BE QUIET PURE ROCK, SAMSUNG 970 EVO PLUS 500GB M.2, 2x16GB KINGSTON 3200, XFX RX 6700XT 12GB, LIAN LI O11 AIR, ASUS ROG STRIX 650G, REDRAGON KUMARA, A4TECH BLOODY, Acer Nitro XV322QUP 31,5" IPS 165Hz 1440p
-
zotyi85
tag
válasz Alcsi69 #33792 üzenetére
Valami nagyon nem okés nálad. Nekem is ugyanilyen ssd-m van. [Itt] linkeltem 2 sebesség tesztet Sata2 és Sata3–as alaplappal.
ASUS TUF GAMING B760M PLUS D4, INTEL i5 12400F, BE QUIET PURE ROCK, SAMSUNG 970 EVO PLUS 500GB M.2, 2x16GB KINGSTON 3200, XFX RX 6700XT 12GB, LIAN LI O11 AIR, ASUS ROG STRIX 650G, REDRAGON KUMARA, A4TECH BLOODY, Acer Nitro XV322QUP 31,5" IPS 165Hz 1440p
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Revolut
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- Politika
- Mesterséges intelligencia topik
- Mortal Kombat 1: Khaos Reigns - Így harcol Ghostface
- További aktív témák...
- WD RED WD40EFAX + Kolink HDSUB3U3
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 39.000.-
- 256GB Western Digital Nvme SSDk eladóak! 1 év Jótálással! Számla!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest