Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#34901) -Ben- válasza ubyegon2 (#34900) üzenetére


-Ben-
veterán

Már akkor tudtam, hogy hülyeség amikor leírtam, ezért is tettem idézőjeleket. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#34902) energy4ever válasza 22Dávid22 (#34896) üzenetére


energy4ever
addikt

Mennyi irt adat van az SSD-ben?

Az emlitett Hard Disk Sentinel ugy szamolja ki a kondiciot, hogy az SSD-d gyartoja meghataroz egy osszeget, pl legyen 100GB. Ahogy irsz ra, es gyulemlik az osszes irt adat, ugy csokken a kondicio. A pelda alapjan, ha 100GB van meghatarozva, es ha rairsz 1GB-ot, akkor a kondicio mar csak 99%-os lesz. Nyilvan ez csak egy pelda volt, es alltalaban tobb tiz TB van meghatarozva, nem pedig 100GB.

A gyarto meghataroz egy garancialis osszesen irt adatot is, pl 20TB, ha ezt tulleped, es igy pl 0%-os lesz a kondicio, akkor meg a gari is ugrott.

Hogy egy valodi peldat is emlitsek neked:
Samsung MZ-V6P512 Garancia: 5ev, vagy 400TB irt adat.

(#34903) Frawly válasza ArthurShelby (#34892) üzenetére


Frawly
veterán

Az mindegy, hogy GPT vagy MBR. A firmwarefrissítést nem érinti.

Az adatok elvileg nem vesznek el, de ezt sose lehet garantálni, így nem úszod meg a lementegetést.

(#34893) Doky586: az nem biztos, hogy az a gép annyira lassú, 2013-as lap, 3. genes Intel, ha pl. valami komolyabb i5-i7 van benne, nem lassú az, PCIe 3.0-át is támogat. De abban igazad van, hogy egy 5-6 éves lap nem jó párosítás az NVMe-vel. Azt még meg lehetne nézni, hogy van-e a laphoz NVMe-t támogató moddolt BIOS.

[ Szerkesztve ]

(#34904) Fire/SOUL/CD válasza zolcers (#34883) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Ha már felpakoltad, akkor hagyd (úgysem lehet leszedni teljes mértékben), aztán meglátod mi lesz.
Ha viszont ilyen "szellem a gépezetben" dolgokat tapasztalsz, akkor az egyik oka a chipset driver lehet.
A másik (amiről "mélyen hallgatsz"), az a húzott gép... Nem néztem most utána, de emlékeim szerint a CPU-d 2500Mhz-n megy alapban (7,5x333Mhz), viszont az SSDOK képen 10x-es szorzó látszódik... (de mint írtam, csak fejből írtam)

Húzott CPU+Chipset driver az "veszélyes játék" lehet, persze nem mindig, csak ha valami furcsaságokat tapasztalsz, akkor ez a 2 dolog okozhatja elsősorban.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#34905) R3nts válasza Fire/SOUL/CD (#34904) üzenetére


R3nts
senior tag

Sziasztok!Azt szeretném kérdezni, hogy az SSD-re telepített rendszernél,az SSD-re telepített töredezettség-mentesítő szoftverrel "viszonylag" sűrű használatakor (másik fizikai meghajtókat - 2db különálló HDD-t) a töredezettségmentesítési művelet ilyenkor kihat-e az SSD-re élettartamilag? Vagyis, azt értem, hogy egy(két)teljesen másik adathordozón (egy kettéparticionált belső, és egy USB-s 2,5"-os külső HDD) történik a file-ok mozgatása,írás-olvasás, de a program ,ami végzi, az az SSD-re van telepítve...Bocsánat, ha hülye a kérdés,és esetleg a fától nem látnám az erdőt... :U :R

[ Szerkesztve ]

ASROCK B450PRO4,CorsairVengeance 3200MHz LPX2X8GB,RYZEN5 2600,WD S500G1B0C NVMe SSD+AXAGON CLR-M2,SapphireRadeon RX570/4GB Nitro+OC,FSP Hexa85+450W,ZalmanZ1NeoBlack,Alpenföhn BN BlackRGB,W10Pro/x64, Xiaomi Redmi Note 9Pro 6/128

(#34906) Fire/SOUL/CD válasza R3nts (#34905) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

1. SSD-n töredezettség-mentesítésnek annyi értelme van, mint a nyeletlen bicskának penge nélkül...
2. Az "értelmes" defrag progig detektáljál az SSD-ket és nem is engedik defragolni őket.
3. Emlékeim szerint (de, lehet, hogy tévedek) a W7 is oda figyel erre, azaz SSD-t nem töredezettség-mentesíti, alapból kiveszi az auto-defrag listából.
4. Hacsak Te magad nem szánt szándékkal akarod defragolni az SSD-t(aminek, mint írtam semmi értelme), akkor más eszközök defragolása nem hat ki az SSD-re.
5. Ha mégis defraglolsz egy SSD-t, az olyan szempontból kihat az élettartamára, hogy feleslegesen terheled írással (sebességére semmi kihatása nincs, az SSD-k az első és az utolsó "adatszektort" is ugyanolyan sebességgel érik el és olvassák)

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#34907) Corsa02 válasza Fire/SOUL/CD (#34906) üzenetére


Corsa02
őstag

Szia!

A Samsung és Crucial szoftverében látok egy ilyet: Over Provisioning

Ez mit jelent? Próbáltam után olvasni, de nem igazán értem :)
Valahogy szabad területtel van kapcsolatban, annyit megfejtettem :D

The Truth Is Out There --->

(#34908) Doky586 válasza R3nts (#34905) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha win98 vagy XP -t használsz az problémás lehet és állítgatni kell a töredezettségmentesítőt. De ha w7-8-10 et használsz akkor az OS automatikusan csak a hdd-t töredezettségmentesíti, az ssd-t nem.

[ Szerkesztve ]

(#34909) R3nts


R3nts
senior tag

Sziasztok!Nem az SSD-t töredezettség-mentesítem,értelem szerint.A kérdés arra irányult, hogy kettő darad HDD-t töredezettség-mentesítek egy olyan szoftverrel,ami az SSD-re van telepítve.Értelemszerűen a két darab HDD-n történik az adattöredékek ide-oda írása-olvasása-mozgatása ilyenkor.A kérdésem annyi lett volna, hogy ilyenkor maga az SSD is írja-olvassa azokat az adatokat,amiket a HDD-ken pakolgat,vagy csupán fut egy szoftver az SSD-n, és minden írási-olvasási folyamat az épp töredezettségmentesített HDD-ken történik CSAK...?!

[ Szerkesztve ]

ASROCK B450PRO4,CorsairVengeance 3200MHz LPX2X8GB,RYZEN5 2600,WD S500G1B0C NVMe SSD+AXAGON CLR-M2,SapphireRadeon RX570/4GB Nitro+OC,FSP Hexa85+450W,ZalmanZ1NeoBlack,Alpenföhn BN BlackRGB,W10Pro/x64, Xiaomi Redmi Note 9Pro 6/128

(#34910) Sidorovich


Sidorovich
senior tag

Sziasztok!

Ma egy Samsung 970 Pro SSD-re váltottam, amit be is szereltem az alaplapom M.2 slotjába. (Alaplap: ASUS Z170 Pro Gaming Aura)

Ez az első NVMe SSD-m, eddig SATA M.2 volt. Elvileg 3000 MB/s feletti szekvenciális olvasási sebességet kellene tudnia, de a Samsung Magician benchmark szerint 8-900 MB/s a max. Ugyanennyi az írás is.

Az egyik furcsaság, amit észrevettem, hogy a Samsung Magician 1 sávot ír az interfacehez, pedig az alaplapom leírása szerint támogatja az M.2 PCIe x4-et.:

A firmware is a legfrisebb, ahogy a képen is látszik. Az OS Windows 10 Pro 1809-es, szintén minden update telepítve. A BIOS-ban nem találtam olyan beállítást, ami ezt okozhatná. Feltételezem ha "rosszul" szereltem volna be az SSD-t, el se indult volna a gép vagy nem ismeri fel a BIOS se a háttértárat. Az utolsó dolog, amivel próbálkoztam, az NVMe driver feltepítése, de ezután se lett gyorsabb: [link]

Mi lehet akkor a gond? Tudtok segíteni?

Előre is köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#34911) Fire/SOUL/CD válasza R3nts (#34909) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Már ketten is leírtuk: SSD-re telepített defrag progi nem degfragolja az SSD-t, ha más eszközöket defragolsz (ebben az esetben nincs ilyen "temp" stb) a defrag azon a FIZIKAI eszközön hajtódik végre, amit kijelölsz töredezettség-mentesítésre, nem ír semmit az SSD-re ilyen esetben.

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#34912) Fire/SOUL/CD válasza Sidorovich (#34910) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Ööö, hát így elsőre
1. a SATA6G_1 porton ne legyen semmi eszköz
2. BIOS-ban a "M.2 and SATA6G_1" (vagy hasonló opció M.2-re legyen állítva (Ilyenkor a fennemlített porton nem lehet semmi, amit az 1. pontban írtam))

Próba.

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#34913) zolcers válasza Fire/SOUL/CD (#34904) üzenetére


zolcers
újonc

Köszönöm a válaszod.

Eddig még pici "szellembe" se futottam bele,észben tartom, ha bármilyen furcsaságokat tapasztalok amit írtál.

A proci alapon 3000 MHz fut, egy csöppet van húzva.

(#34914) Sidorovich válasza Fire/SOUL/CD (#34912) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Köszönöm a tippeket! :R

Az NVMe SSD-n kívül semmilyen más háttértár vagy bármi egyéb nincs a gépben, ami SATA portot használna. Egy videokártya van az alaplapi PCI-E x16-on, de ez ha jól tudom közvetlenül a processzorra van kötve, az M.2 pedig a PCH-ra, tehát ezeknek nem kéne egymás elől elvenni a sávokat.

A BIOS-ban nem találtam ilyen beállítást, a SATA portból az elsőt kikapcsoltam (Disable), de nincs változás. :F :(

BIOS frissítés esetleg? Vagy bármi hiányzó Intel chipset driver? Amit a Windows 10 magától feltelepített, azt hagytam, manuálisan csak a Samsung NVMe driverét raktam még fel.

[ Szerkesztve ]

(#34915) Sidorovich válasza Sidorovich (#34914) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Közben megtaláltam azt a beállítást is amit említettél.

Az alaplapom leírásában:

Ha M.2-re állítottam, akkor nem látta a BIOS az SSD-t. Ha SATA6G_1-re, akkor igen. Megtévesztő az elnevezés, mert a leírás szerint ez utóbbi az a mód, amiben az M.2 csak PCIE eszközöket támogat. Ha erre állítottam, felismerte a háttértárat és elindult a Windows, de ugyanúgy X1 módot ír a Samsung Magician és a benchmark is kb. 8-900 MB/s sávszélességet mér továbbra is. :(

(#34916) Raymond válasza Sidorovich (#34915) üzenetére


Raymond
félisten

"Megtévesztő az elnevezés"

Nem az, a cime pontosan azt irja amit csinal - a SATA mod kivalasztasa/beallitasa az M.2 es a SATA6G_1 porr-oknal. Mivel ezek osztoznak egy SATA savon. Ha M.2-t allitasz be akkor az M.2 slot SATA modban megy es az 1-es SATA csati nem hasznalhato. Ha SATA6G_1-et allitasz be akkor az M.2 NVMe modban megy es az 1-es SATA csati hasznalhato.

Erdekessegkepp dobhatnal egy CDM eredmenyt is (0Fill).

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34917) Raymond válasza Sidorovich (#34915) üzenetére


Raymond
félisten

Meg egy beallitas van amit megnezhetsz:

Advanced -> PCH Configuration -> PCI Express Configuration -> PCI Express Speed

Itt Auto-rol allitsd at Gen3-ra.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34918) Sidorovich válasza Raymond (#34916) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Értem. Elvileg most úgy van beállítva, hogy az M.2 csak PCI-E módban megy. Nekem az egyik utolsó ötletem a BIOS frissítés maradt. :(

A CDM eredmény az micsoda? :F

(#34919) Raymond válasza Sidorovich (#34918) üzenetére


Raymond
félisten

CrystalDiskMark, de eloszor a #34917-ban irtat allitsd at. Aztan ha semmi akkor lehet BIOS-t frissiteni.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34920) Sidorovich válasza Raymond (#34919) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Átállítottam amit javasoltál. Nincs változás:

Crystal Disk Mark:

Crystal Disk Info:

Megnéztem az alaplapom BIOS verzióját: 0311 x64 (2016-06-30)
Az elérhető frissítések között ez a legutolsó változat. Gondolom érdemes a legfrissebbre updatelni. :)

OFF: Nem csak nekem hal le percenknét 504-es hibával a lapcsalád ugye? :U

[ Szerkesztve ]

(#34921) Raymond válasza Sidorovich (#34920) üzenetére


Raymond
félisten

Akkor BIOS update, mast mar nemigen lehet allitgatni.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34922) Szabikaa20 válasza Sidorovich (#34920) üzenetére


Szabikaa20
őstag

Nemcsak neked!Tegnap este nekem sem ment meg ma reggel is szarakodott!

Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP

(#34923) Sidorovich válasza Raymond (#34921) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Rendben, utánanézek hogyan kell az én alaplapomnál. De ez kockázatos művelet nem? Vagy már minden mai lap vissza tud állni gyári BIOS-ra ha az update közben valami félrement?

(#34924) Szabikaa20 válasza Sidorovich (#34923) üzenetére


Szabikaa20
őstag

Ne legyen kikapcsolva(resetelve) annyi a lényeg...

Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP

(#34925) Sidorovich válasza Raymond (#34921) üzenetére


Sidorovich
senior tag

No megvolt a BIOS update: v0311 (2016-06-30) -> v3805 (2018-05-16)

Utána újra beállítottam a DMI és a PCH-PCI sebességet is Gen3-ra, az M.2 portot úgy, hogy csak PCI-E eszközt támogasson és minden SATA portot kikapcsoltam.

Továbbra is ugyanaz a helyzet. Most már azon tűnődöm, hogy az alaplapot vagy az SSD-t kéne-e visszavinni a boltba. :W

(#34926) chros válasza Sidorovich (#34910) üzenetére


chros
őstag

Csak 1 m.2 slot van az alaplapon vagy van meg 1? Ha van 2, dugd at a masikba, hatha.

(#34927) Doky586 válasza Sidorovich (#34920) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Majd nézz rá ezzel is hogy mennyit von le az nvme a VGA sebességből.. [kép]

(#34928) ates2


ates2
senior tag

Hali!

Adott egy samsung evo 860 evo SSD és most reinstalláltam a win10-et és teljesítményre 80 % ot ír.
CMD-s trim funkciót engedélyeztem neki de akkor is,chipset drivert updateltem, mit lehet még vele kezdeni ?
Azt írja SSD trim inaktiv. :U

(#34929) 22Dávid22 válasza energy4ever (#34902) üzenetére


22Dávid22
aktív tag

Az Adata programja szerint 3,75 TB. Egyébként a Hard Disk Sentinel sosem mutatott 75%-nál többet a kondícióra.

(#34930) kali válasza ates2 (#34928) üzenetére


kali
legenda

Szia,

Mi, illetve hol írja?
Régebbi verziós Hard Disk Sentinel?
Mert az rosszul, pontosabban valótlanul jelzi ki.

[ Szerkesztve ]

(#34931) ates2 válasza kali (#34930) üzenetére


ates2
senior tag

THX. újabb verziós HDSentinel már nem írja.thx :R és 100 % minden. :C :R

[ Szerkesztve ]

(#34932) Raymond válasza Sidorovich (#34925) üzenetére


Raymond
félisten

Akkor passz, lehet az Asus-nal kerdezz ra mi lehet a gond.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34933) envagyok


envagyok
veterán

Sziasztok.

Most raktam be egy SK Hynix SC308 m2 sata ssd-t a gépbe, és a hdd sentinel 59 fokot mutat rá.
Ez mennyire gáz?

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#34934) Sidorovich válasza chros (#34926) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Csak egy M.2 slot van a lapon.

#34927 Doky586: megnéztem, és nagyon furcsállom az eredményt:

16 sávot ír, de 1.1-es verziót. :F

(#34935) envagyok válasza Sidorovich (#34934) üzenetére


envagyok
veterán

3d-t indítva felugrik az 3.0-ra.
Menj rá mellette a kérdőjelre

Keresek 3dfx és régi ATI, Nvidia videókártyákat, Gravis, Creative hangkártyákat!

(#34936) Frawly válasza envagyok (#34933) üzenetére


Frawly
veterán

59 fok soknak tűnik, de nem vészes, 70 fokig nincs probléma. Milyen gépbe raktad be? Desktop, laptop? Szellőzés milyen? Mennyi idő, milyen hosszú terhelés után áll be erre?

[ Szerkesztve ]

(#34937) Frawly válasza 22Dávid22 (#34896) üzenetére


Frawly
veterán

Látni kéne az összes SMART adatot. Szerintem 100% a kondíciója, de a HDS azért minősíti át 70%-ossá, mert lehetnek rajta áthelyezett hibás szektorok.

(#34938) Sidorovich válasza envagyok (#34935) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Igaz, játékot elindítva már 3.0-t ír. BIOS-ban is azt írja, hogy 16 sávot használ a kártya. Én is kifogytam az ötletekből. :(

Írok ASUS-nak, hátha. Jobbat nem tudok. Jövőre talán cserélve lesz az alaplap, addig megpróbálok egy másik gépet keresni ahol kipróbálhatom az SSD-t, hátha azon 4 sávot használ.

[ Szerkesztve ]

(#34939) Frawly válasza Sidorovich (#34938) üzenetére


Frawly
veterán

Én azért bevernék az alaplapi BIOS-ban egy Load Defaults beállítást, hátha megjavul.

(#34940) Doky586 válasza Sidorovich (#34938) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Akkor egyértelmű a hiba: 3.0 sávból csak 16 db van. Ha mind a VGA-nak jutott akkor az SSD csak 1.1-et kaphatott ami sávonként 500MB/s és max 4db...

(#34941) Frawly válasza Doky586 (#34940) üzenetére


Frawly
veterán

Ha tényleg ez a helyzet, az még viccnek is rossz, és még külön bővítőkártyával sem orvosolható, mert annak is csak PCIe 1.1 fog jutni.

Na, ezért nem szoktunk alapból NVMe-t ajánlani, a legtöbb embernek nem éri meg az extra szívást, PCIe limitbe ütközés, melegedés, bootolni nem tudnak róla. Régebben a felárat sem érte meg, de ez az érv már megszűnt ellenük.

(#34942) Fire/SOUL/CD válasza Sidorovich (#34938) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Hali!

Elsőre egy egyszerű dolgot mondanék, azaz bemész a BIOS-ba, aztán az EXIT (vagy hasonló) menüben a Load Defaults (vagy hasonló opciót) használod és SAVE.
Semmit nem állítgatsz (persze az üzemmódot igen, azaz ha Legacy volt telepítéskor, akkor, arra, ha meg UEFI volt, akkor meg arra. (Különben el sem fog indulni a Windows...)
(súlyos tévedés, amikor azt olvasom számos fórumon, hogy ha NVME, akkor csak- és kizárólag UEFI lehet... Ez rész-igazság, ez attól függ, hogy milyen meghajtód van ill. régebben még attól is, hogy milyen deszkád van/volt)

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#34943) Frawly válasza Fire/SOUL/CD (#34942) üzenetére


Frawly
veterán

Én ezt nem így tudom. Az NVMe csak UEFI lehet. Vagyis ki lehet rá trükközni Legacy bootot, de ahhoz valami spéci BIOS extender progi kell. De a Load Defaultsot én is javasoltam, ha több beállítás is el van csesződve, azt helyre tudja hozni.

Amit még megpróbálnék a helyében, hogy kiveszi a videókártyát a gépből (ha van a prociba integrálva GPU), és megnézi így az SSD sebességét.

(#34944) Sidorovich válasza Fire/SOUL/CD (#34942) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Köszönöm a tippeket mindenkinek! :R

A load defaults már megvolt, BIOS frissítés előtt megtettem, és az új BIOS-on is először a gyári beállításokkal indítottam el. Ha jól tudom UEFI módban telepítettem a Windowst.

(#34940) Doky586: A PCH-n keresztül további PCI sávokat támogat az alaplap ha jól tudom. De nem is a verzió a baj (mert arra 3.0-t írnak az eszközök), hanem hogy csak 1 sávon kapcsolódik épp.

(#34943) Frawly: jó ötlet, szerintem holnap kipróbálom videokártya nélkül, szerencsére IGP-s processzorom van. :) De nagyon meglepődnék ha ez a gond, ha jól tudom a 16 sáv az a processzorra kapcsolódó sávok, de a PCH-n keresztül még 4-et tudnia kellene az alaplapnak. :F

Az alaplap kézikönyvéből az ide vonatkozó rész:

[ Szerkesztve ]

(#34945) Sidorovich válasza Sidorovich (#34944) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Ha megnézitek a Z170-es platform diagramját, azon is az látszik, hogy CPU közvetlenül 16 sávot tud, de a PCH-n keresztül elvileg még további sávokat támogat:

[kép]

(#34946) Doky586 válasza Sidorovich (#34944) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Kontakthiba..? (kihúz bedug párszor, törölget)

(#34947) Sidorovich válasza Doky586 (#34946) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Ez is jó ötlet. Nem hinném, hogy fizikai baja van (gondoltam akkor úgy se ismerné fel a BIOS se már), de holnap ezt is megpróbálom. Meg a videokártya nélkül. :K

[ Szerkesztve ]

(#34948) Fire/SOUL/CD válasza Sidorovich (#34947) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Én arra gondoltam, hogy MOST csináld meg azt. amit írtam (tehát nem telepítés előtt), ill. mérj egy másik progival is.
Ezen felül rkad visza a W10 alap natív NVME driver-ét és újra próba (eszközkezelőben kivitelezhető, hogy a Samu driver-t lecseréld)

Frawly
Ez gyártó- és modell-függő. Az NVME szabvány (mondjuk, annyira szabvány, mint a k.......... semmi.... :W ).
A 2. layer-en (rétegen) helyezkedik el az ún. bootcode. Ez határozza meg, hogy egy NVME meghajtó egyáltalán boot-os avagy sem, vagy ha igen, akkor legacy és/vagy uefi-ben (is) indulhat.

Pont ez okozza azt, hogy alaplapok, amik, hivatalosan NVME támogatottak, aztán mégsem használható bennük bizonyos meghajtók (vagy csak adattárólásra)

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#34949) zetecR


zetecR
addikt

Sziasztok,

egy 512GB-os M.2 SSD-n adott 3 partició:
- 102 MB OEM
- 13.73 GB RAW Active, Primary
- 463 GB RAW Primary

Se Win telapítővel, se Disk Managementtel, se Diskparttal nem tudom se törölni, se formázni, se semmi.

Persze a Win 10 sem akar rá feltelepülni.

Mi a teendő? :F

(#34950) phoenix64


phoenix64
őstag

Megjött a döglődő? corsair Force LS helyett a Kingston A400-am. Le is teszteltem gyorsan.


Azért jóval lassabb mint a force LS volt normál működés alatt, de ez várható volt. :D

Az szerintetek normális, ha több nagyobb filet másolok(jelen esetben 5db 1,5gb-os file-al próbáltam), akkor eléggé ingadozik a másolási sebesség?

Köszi.
:R

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.