- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Emperor_ #28810 üzenetére
Szervusztok!
Google barátunk dobta ki ezt a topikot, mert én is belefutottam - immár Windows 10-zel - G@ben trim parancs gondjába.
Jelentem, a 4. pontban megadott módszer Windows 10 Pro 64 bit 21H2 oprendszer és NVIDIA® GeForce 7025 / nForce 630a chipset esetén is megoldja a trim problémát, azaz elérhető, működik a trim!Köszi Emperor_!
szerk.: Jelen esetben egy ASRock N68C-S UCC és Kioxia Exceria SATA SSD volt az alany.
-
cintula187
addikt
válasz
Emperor_ #41391 üzenetére
Arra gondolok (de ezt akkor se magyarázza, hogy eddig miért volt normális a hőfok) hogy a VGA hátsó hütő bordája fossa rá a meleget.
Ez a ház eleje, kettő venti fújja a be a levegőt 3db HDD 1db SDD -re.
[link]
[link]És itt a vga felett az nvme drive.
[link]Próbálhatok neki oldalról befújni, de lehet nem lesz helyem oda ventinek.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Emperor_ #37075 üzenetére
Akkor lehet inkább külön vágok rá egy kisebb méretűt, van úgy is még egy ilyen darab. Bár a vezérlő és az ellenállások is alacsonyabbak fél mm-rel a nandtól, de akkor inkább nem kockáztatom, nehogy gond legyen.
Csak akkor azt nem érzem, hogy a gyárilag m.2-re készített akasha birdát hogy tudnám rátenni. -
hegegabi80
addikt
válasz
Emperor_ #37040 üzenetére
Oks. akkor arra lehet teszek külön vagy thermal gap-et. ha fél milli van a borda és a vezérlő között, akkor fél millis gap elég lesz? vagy érdemes 1 milliset úgy is összenyomódik? vagy megpróbálok keríteni valami lapot közzé.
Esztétikailag szebb lenne egy darab hosszú borda, mint két részletben, de majd meglátom, hogy adja ki.(#37044) Frawly: csak x2 tud az alaplap csatija.
Az alaplap gyári oldalán specben ez van:
" 1 x M.2 Socket, supports M Key type 2280 M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express module up to Gen2 x4 (20 Gb/s)"Hát én ennél a Toshibánál ezt találtam neten:
Sequential Read - 1,500 MiB/s, Sequential Write - 760 MiB/sNa de majd ha kap egy szűz op. rendszert a gép, akkor meglátjuk mit tud.
-
törölt tag
válasz
Emperor_ #37018 üzenetére
és az esetek jó részében valami akadémikus vitát tudtok ennek kapcsán produkálni, amiben mondjuk előkerül egy linux live cd mint non plus ultra, míg szegény kérdező el nem tűnik... a maradék felében lövése sincs senkinek semmiről vagy épp annyira van képben mint a keret.
a többi esetben meg vegyél crucialt vagy csamcsungot a megoldás... ja bocs, ez nem az a topik. -
suste
veterán
válasz
Emperor_ #36980 üzenetére
A legnagyobb probléma most az, hogy readonly-ban ragadt, linux alatt elérhető a teljes "C" partíció, de nem törölhető róla semmilyen adat, és a partíciók sem
Van 5 év garancia, sőt még csak pár napja van meg, így elvileg lehet cseréltetni is, de az adatokkal mi lesz???
Ilyenkor mit lehet tenni szerintetek?Az szinte már csak mellékes most, hogy ilyen lehalás után milyen bizodalmam legyen ezzel a tipussal
(#36969) Zoli-bácsi
Az 1% élet nekem most bejött
Sajnos ezt a részt nem néztem amikor feltoltam rá az adatokat, így nem tudom mit mutatott akkor -
Redneck
nagyúr
válasz
Emperor_ #36804 üzenetére
Az ingyenessel is lehet? Könnyű használni?
Arra gondoltam hogy barátnőm régi laptopjába jó lesz a lassabb Adata SP920-am, de az azon lévő Win7-et klónoznám egy új 240-es Crucial BX500-asra. A másik ilyen Crucialra pedig Win10-et raknék és dual bootos lenne a rendszer. Kicsit bonyolult, de megéri, neki fölösleges a gyorsabb, keveset használja a gépet, és nem SATA3-mas a deszka.
Olyan megoldást szeretnék ami egyszerű és hülyebiztos.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Emperor_ #36799 üzenetére
Ja, szerintem is haldoklik az SSD. Bár elvileg az alaplapi SATA vezerlő haldoklása is okozhat ilyet, igaz akkor a többi SATA eszközzel is probléma lenne.
Én még azért a SMART-tot megnézném, mert az oké, hogy 4 éves, 64 gigás, meg 91% kondíció és nem ír hibát, de azért sokszor kiderülnek apróbb dolgok egyéb SMART értékekből. Nem biztos, de ingyen lenne egy screenshotot beszúrni róla.
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Emperor_ #36658 üzenetére
Az ilyen listákat szerintem nincs értelme nézni, mert nem szeretik frissíteni a gyártók. Ki kell próbálni azt az ssd-t másik gépben is, hogy ki lehessen zárni az ssd-t a képletből és akkor marad az alaplap vagy a kábel, esetleg egy másik meghajtóval is meg lehetne nézni, mert lehet az is, hogy valami miatt nem fér össze a kettő alkatrész.
-
mert_csokis
senior tag
válasz
Emperor_ #36227 üzenetére
De, a bios látja, azóta megnéztem.
Egy 500GB-os Crucial MX500 SSD, Asus B150-Pro lapban. Csak egy m.2 foglalata van.
Gondolom meg kellene formázni, azért nem látja a rendszer. Csak most meg a dvd meghajtót nem látja a rendszer, az viszont kell, mert lemezen van a Win10.
Lehetséges az, hogy az SSD "befoglalta" magának azt a sata helyet, amelyiken eddig a dvd meghajtó volt? -
MCs88
aktív tag
válasz
Emperor_ #36091 üzenetére
Így egy nap alatt, egyelőre még nem nőtt a száma a hibáknak.
Én ezzel kapcsoltam ki: (ms ahci driver)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci\Parameters\Device] "NcqDisabled"=dword:00000001
AMDs driver esetén:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amd_sata\Parameters\Device] "AmdSataNCQDisabled"=dword:0000000F
"AmdSataQueueDepth"=dword:00000001Naponta néztem, majd kiderül, hogy ez volt a megoldás vagy csak épp nem volt rajta olyan fajta load ami a hibákat okozná.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
Emperor_ #35908 üzenetére
Nem tudom hogy hogy van ez.
De lehet van rá megoldás, az hogy szar.
Nekem 2 ssd-m van. És a másikon van a rendszer, a 120 gigáson.
Amikor megvettem az A400-as ssd-t, akkor feltettem a manager programot, és a 120-as v300-ashoz talált is frissebb firmwaret. Azon volt a rendszer. És frissítettem is rögtön, mindenféle gond nélkül.Tegnap valaki ajánlotta itt hogy Ő már felvette volna a kapcsolatot a Kingston supporttal.
Ezt tettem ma én is. Elég sok levélváltás volt köztünk, de rendesek voltak. Meg kicsit értetlenek is.
Leírtam hogy mi a problémám, erre írták, hogy frissítsem a firmwaret!
Szóval kicsit nehezen indult, de aztán megértettük egymást.
Azt írták, hogy valószínűleg baj van az ssd-vel. Így ha gondolom, akkor cserélik közvetlenül.
Csak pár képet kértek cserébe. Szóval másnak is ezt ajánlom. Bár nem kis tortúra, azt sem tudom mikor ér ide, vagy nekem vissza kell e küldenem a másikat.zoltankakuk
Te tetted jól.Nekem ez a szánalmas típus előtt egy BX 500-as volt 2 hétig. De az sokkal gyorsabb volt a mostaninál, a Kingston érezhetően lassabb. Nem beszélve a laggokról is. A tiéd, az MX széria meg még gyorsabb.
Azért váltam meg a BX 500-astól, mert nekem nagyon melegedett.
Kis másolgatás után már 65-70 fokos is volt. Nyugalmi állapotban 48-50. Szóval cseréltettem, mert itt vettem az aprón. És a Kingstont kaptam cserébe.
Már bánom, de mindegy....
Szóval részemről ezt az egész firmware mizériát lezártnak tekintem, eleget szenvedtem vele. Ha egyszer megjön a csere és azzal sem boldogulok, akkor veszek én is egy Crucialt. De boltból.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, rendesek voltatok hogy próbáltatok a végére jutni a dolognak. És sikerült is, nem mi vagyunk bénák, hanem ez a széria kaka.
Köszönöm! -
PitLee
őstag
válasz
Emperor_ #35893 üzenetére
Lehet rossz ötlet, nem tudom megvalósítható-e egyáltalán.
ha klónozná a rendszert egy másik meghajtóra,
majd az eredetit törölné és mint másodlagosra lehet engedné a frissítést, majd utána
vissza rakná a régi rendszertPersze jobb lenne megtalálnia probléma forrását mitől nem megy náluk a frissítés.
-
drzozo
senior tag
válasz
Emperor_ #35893 üzenetére
AHCI automatikusan van BIOS-ban.
Rendszergazdaként is indítottam, D:-ről is próbáltam, akkor is ez fogadott:Windows 10 Pro, jogtiszta.
Egyébként a másik gépen is C:-ről megy.
Szerk.:
Mondjuk nem tudom számít e valamit, de rendszer telepítésnél, amikor kettészedtem partíciókra, mindkettőnél Elsődleges-t írt. Tehát abban a kis ablakban a C: és a D: is elsődlegesként jelent meg. Mondjuk nem próbáltam állítani, vagy lehet e egyáltalán, de a D:-re nem írta, hogy másodlagos.
-
erdey_a
addikt
válasz
Emperor_ #35875 üzenetére
magyarul csináljak driver visszaállítást? nem is telepítettem semmit
@Frawly: igazából problémamentesrn felment a friss win10, olyan gyorsan indulnak programok mint soha, szóval összességében működik a cucc, csak most rajtam van a para, hogy mikor hal meg
megjegyzem, ráadásul PATA vinyó volt eddig a gépben, nem is sata
-
gasparrobi
csendes tag
válasz
Emperor_ #35879 üzenetére
nekem nem volt ilyen szöveg egyébként. ez a kép egy fórumbol van. Én simán tudtam update-elni. Egyébként annyi a különbség a kettőnk gépe között, hogy én 2 partícióra szedtem windows telepítéskor az ssd-t. a képen látható instrukciókból kiindulva lehet, hogy ez a kulcs, hogy van egy primary és egy secondary partícióm
én nem találtam semmilyen bootolható, vagy akár csak letölthető firmware-t... csak ez az ssd manager van a kingston oldalán
-
drzozo
senior tag
válasz
Emperor_ #35873 üzenetére
Sajnos pont azert szeretnem frissiteni, mert a windows random modon 15 sec-ekre fagy. Szinte folyamatosan. Ram es tapcsere megvolt mar, a fagyasokon viszont nem segitetett.
Ugyanazt telepitettuk fel, neki egybol kidobta a lehetoseget, nalam nem eszlel frisset, pedig van. Allitolag most abszolut nem fagy neki, hiszen ezzel a frisitessel pont a disk activity spike-okat javitottak.
-
robertvadasz
csendes tag
-
robertvadasz
csendes tag
válasz
Emperor_ #35740 üzenetére
Most állítottam egy Win7-es nForce-os gépnél ezt át és ott is csak egy volt nekem. Miután átállítottam lett kettő belőle. Nincs ötletem. Annál gyönyörűen újraindult és most IDE módban futt. Azt kéne megnézni a Windows 10-en, hogy IDE vagy AHCI módban van jelenleg! Rákeresek.
-
robertvadasz
csendes tag
válasz
Emperor_ #35735 üzenetére
Az Advanced-ben nincs semmi amit a SATA-hoz tudnék kötni. Max a Main-ben. A videót nézted?
A Tároló vezérlők-ön kívül meg nekem nincsen máshol nForce driver (max a hálókártyánál)(hacsak nem bújt el valahol de nagyon nagyon! Ha jól rémlik egyszer még a rejtett eszközöket is végignéztem és csak az az egy van ami a képen is látszik) és azt hiába állítom át, nem boot-ol be többet a windows! (Windows újra telepítéssel sem működött az átállítás pedig én nem telepítettem +drivereket, már így ismeri fel az SSD-t nForce-al) Már 4x próbáltam ezt az átállítgatósdit. Amit nem próbáltam, hogy simán letiltom, de attól tartok akkor sem boot-ol majd be. Hogy tudom megnézni másképp, hogy IDE vagy SATA módban van-e? Lehet, hogy a Registry-ben is matatnom kéne? Mi a véleményed PCIe-s SATA vezérlőről, amit linkeltem? -
tibi14
tag
-
z123456z
őstag
válasz
Emperor_ #35646 üzenetére
Írtam oda is, de valamit elnéztem, és megoldás helyett ajánlották, hogy nyaggassak mást, ők Amerika. Várok egy BIOS frissítést, hátha ( viszonylag friss modell, várható még szerintem ). Találtam külföldi oldalon pont ilyen esetet, ott cmos elem ki-be megoldotta, de az pc volt. Mindegy, ennyit a samsungról meg a magicianról. De van még egy tanulság, ne buzeráld a firmwaret, ha minden ok. De köszönöm a válaszod.
A rapid mód számít valamit? Kipróbáltam, és elképesztő eredményeket mértem, de nem tudom, hogy van e gyakorlati haszna is, vagy csak szemfényvesztés? Van a gépben 12giga RAM, ebből normálisan 21% körül használ, rapid módban kb 31%-ot.
-
Walter_White
senior tag
válasz
Emperor_ #34606 üzenetére
kb akkor neztem ra a hd sentinellel mikor megvettem, fel eve, tokeletes 100% volt, most 1 hete latom ezt... ma toltottem le a toolboxot es ott is ugyan ez, de a sebessege valtozatlan, hibajelenseget eddig nem tapasztaltam... esetleg olyan lehet hogy maga a foglalat doglodik?
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Emperor_ #34345 üzenetére
Te mondod hogy nincs, cafold meg az allitasom mielőtt fordítva ülsz a lóra. Amúgy jó látni hogy a "van különbség"-tol eljutottunk a "szignifikáns különbség van"-ig...
Árban jószerével olcsóbban beszerezhető, akkor ha van alaplapi slot miért tenné bárki külső lassabb drágább eszközre extra kábel és helyigennyel.
Más.
Új Adata QLC-s SSD-k....gyk negyedelodott a vállalt irasmennyiseg, 480GB esetén 400->100TBW....
-
Frawly
veterán
válasz
Emperor_ #34344 üzenetére
Szerintem is felesleges, de ha videóvágás, stb.-re amúgy is kell neki az NVMe, akkor meg annak nem sok értelme van, hogy az NVMe mellé még venni egy külön SATA SSD-t is. Egy esetben látom értelmét, ha mondjuk sok játék is lesz tárolva, aminek a tárterületigényét nehéz megfizetni NVMe-n, és mondjuk bepattint egy 1 terás SATA3 SSD-t, amin a rendszer van és a játékok, videót meg egy kisebb NVMe-re renderel.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Emperor_ #34257 üzenetére
... honnan szerezhetem be, ha nem a külön prohardver bejegyzésben elérhető a legújabb?
-
Doky586
félisten
válasz
Emperor_ #34230 üzenetére
Ezt a méretet nem én találtam ki hanem a Microsoft javasolja abban a dokumentumban amit te is linkeltél régebben: valami rendszerösszeomlási memóriakép file hibakereséshez csak így biztosítható.. (4GB RAM-ig elég a 400MB)
De szerintem egy 200+ GB lemezen egy 0.8 GB file nem jelenthet gondot. -
cintula187
addikt
válasz
Emperor_ #34220 üzenetére
A crystal disk teszt is meglepően hamar lefutott és normális eredményekkel.
Még a chipset verzióval kapcsolatban lenne kérdésem.
Az eszközkezelőben a rendszereszközökön belül ezt hol tudom csekkolni?Az amd oldalán ha leszedem, akkor jól látom hogy azt rakná fel, amit a catalyst driver felrak?
-
cintula187
addikt
válasz
Emperor_ #34220 üzenetére
Szia!
Most így állnak a dolgok, elkezdem így nyüstölni.
Hibernálás tiltva.
Virtuális memória az alábbi, ezt csökkentsem?BIOS -ban mit kéne finomítani?
Ami fura volt, hogy amikor kezdődött ez az egész evvel a 860-al, akkor elkezdtem másik SATA portba dugni a vinyót. Ezután nem indult a gép, a BIOS -ban a Boot option prioritiesben a boot optionben fel se jött a samsung.
Csak a boot override -ban. -
Szabikaa20
őstag
válasz
Emperor_ #34149 üzenetére
Nagy nehezen rábírtam a Crucial SSD-t,hogy látható legyen Windows instalációkor.Kikelett húzni az ATA-s DVD-Romot,hogy lássa a rendszer.
Feljebb írtam mennyit sz.ptunk vele!Erre feltelepítem a Windowst minden ok...Amikor meg kijön már, hogy üdvözöljük és kijön az “asztal” erre kékhalál valami “Memory ...” hibával.Sajnos nem tudtam elolvasni végig.Ez az alaplap. Ezek után hiába tettem “safe mode”-ba,hiába próbáltam úgy elindítani,hogy az utolsó jó beállításokkal nem indult már el a Windows, mert mindíg kékhalál lett a vége.Videóm is van róla...Szóval aki nem akar sz.pni az SSD-vel az régebbi főleg nForce-os alaplapba ne vegyen SSD-t!
Az lett a vége hogy egy sima 2,5” HDD beraktunk azzal megy mint az óra!Doky586:Boot sorrend jó volt!
ilyenekre figyeltem...Nem kellett driver,addig el se jutottunk!
-
Szabikaa20
őstag
válasz
Emperor_ #34106 üzenetére
Hát a gyári adat felével megy kb...De ez Trim elött és után is egyforma.A másik,hogy nem is csodálkozhatom,ha csak 3Gb/s -ak a SATA-im...
Aham...Vagyis nagyobb lesz az élettartam,mert gondolom kevesebbet kell írni az SSD-nek.Vagyis nem kell neki törölni,csak felül írni.
A Samsung Magician szerint régi a Firmware az SSD-n és kínál fel itt valami új verziót.Azt érdemes feltenni?
Doky586:Hát és így is néz ki...Kivéve a tárolóvezérlőnél a RAID vezérlő,mert azt nem tudtam alapra rakni.De nincs RAID módban amúgy szóval elvileg nem számít nem?
-
Szabikaa20
őstag
-
Szabikaa20
őstag
válasz
Emperor_ #34100 üzenetére
-Bios-ban ide mód van...
-Win alapdriver van
-SSDOK nem indul el windowsos alapdriverrel csak ha az nForce driver van fent akkor.Sőt még fél percre le is fagy a gép,ha elindítom.
Nem megy...
Igen egész reggel azt olvastam amit belinkeltél.Nem tudom már mit tudnék csinálni?!
Ezt a tároló vezérlős dolgot nem értem...Kérdés: Esetleg ami még probléma lehet?
-Windows Home Premium...nem e kéne ultimate?
-SATA-im csak 3Gb/s sávszélességűek -
Kronos3000
senior tag
válasz
Emperor_ #34004 üzenetére
Eddig tökéletes. Itt a cpec.
Regisztrálás után kaptam még két év garit,így összesen öt év.
Az öt éves Samsungomon ami állandóan ment szinte 12TB írás van,tehát a TBW több mint elég nekem. -
Graphics
Jómunkásember
válasz
Emperor_ #33980 üzenetére
Mentettem már Active Boot Disk segítségével, ha azt áthúzom pörög párat és a fentebbi hibával elszáll.
NVMe támogatott a 8.1-nél, szűz telepítés simán megy.
Sejtésem szerint gond lehet az eltérő hardver is, habár a 8.1-nek ehhez már viszonylag rugalmasan kéne alkalmazkodnia.
AHCI mód bekapcsolva, habár a StartOverride sorban találtam egy 1-es értéket is a 0-s mellett.
Csökkentett módban még megpróbálom a registry-s mókát.
-
Anonymus23
veterán
válasz
Emperor_ #33674 üzenetére
Mennyire kritikus ez amúgy?
Mármint pl használok egy 500-as SSD-t, amin 2 partíci van, egy 100 GB-os és egy 400-as. A 100-as értelemszerűen a rendszer partíció, azon kb 60-70 GB foglalt, míg a 400-ason függően, hogy mennyi játék van feltelepítve, 20-50 GB (inkább a 20).
Mennyire "rövidíti" meg az élettartamát az SSD_nek, ha csak pl csak 5% szabad hely van rajta folyamatosan (pl csak a C-n a fenti példa alapján)?
Vagy csak annyi, hogy a 10 év élettartamból levesz 3 hónapot? Vagy ettől azért durvább a helyzet?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Milyen routert?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!