Hirdetés
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Ventoy- univerzális multiboot máshogyan
- leslieke farmerzsebe
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Online jogosítvány megújítás kishazánkban,és user error :)
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz pluto1969 #56275 üzenetére
Itt van példának a minap említett SK Hynix SC311, minden komponens saját fejlesztésű és saját gyártású. Ha ezekből szerelik össze és a saját controller firmware-ét ők programozzák és így tesztelik a működését, az szerinted jobb lesz, mint ha egy gyártó innen is onnan is veszi a komponenseket, összerakja és kiadja az eszközt?
SK Hynix SC311 512GB komponensei:
NAND Components: SK hynix 48-layer V3 3D TLC NAND
NAND Controller: SK hynix SH87820BB
Cache: SK hynix H9T0NNN4GOALmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...) firmware update
Linuxos mankót se olvasgattuk még ezek szerint.
Legalább két hasznos link van pedig benne...
Open Source NVMe® SSD Management Utility – NVMe Command Line Interface (NVMe-CLI)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Armagedown #56239 üzenetére
Igazán nincs mit, mint láthatod Graphics ft képein is, valóban minőségi SSD! Plusz most már tudjuk, hogy valóban van benne DRAM cache is.
-
nagyúr
válasz Armagedown #56233 üzenetére
SK Hynix SC311 még ha refurb is, mégiscsak egy minőségi SSD, megjelenésekor minimum az akkori Samsung 860 EVO és a még eredeti beltartalmú WD Blue 3D szintje. Saját fejlesztésű, gyártású NAND és controller és jó eséllyel DRAM cache is van benne (512GB-tól biztosan van bennük). Ha saját gépembe kéne Sata és lehetne ezt kapni, inkább ezt választanám egy szatyornyi noname SSD helyett.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Bocs, valahogy elkallódott a hsz-be szúrt kérdésed, most látom csak! A félterás a PCIe 3.0
Drives:
Local Storage: total: 1.4 TiB used: 67.03 GiB (4.7%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Toshiba model: KXG50ZNV512G NVMe 512GB
size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: 681B70GKKAWP
fw-rev: AADA4105 temp: 29.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 vendor: SK Hynix model: HFS001TEJ9X101N
size: 953.87 GiB speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSD
serial: AMCAN00501070AQ4R fw-rev: 51000A20 temp: 34.9 C scheme: GPTmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #56046 üzenetére
Jól gondolod, gyárilag van lefoglalva overprovisioning az 1024GB-ból. Ez már közel van a minimum ajánlott 7%-hoz, de az EXT4 fájlrendszer is tartalékol a rendszernek 2,5-5%-ot*, szóval a minimum már megvan.
*ez úgy látom, már nincs ennyi, még a régi kis kapacitású SSD-knél volt így
Külön nincs is mit beállítani, az overprovisioning egy kisvakond, nem érdekli a fájlrendszer sem, particiók sem, ahol szabad hely van, ott ő ás. A rendszerpartición is hagy azért bőven szabad helyet az ember, azt is használja. Ha nagyon biztosra mennél, hagyhatsz a meghajtón 5% particionálatlan területet.
-
nagyúr
válasz UberMutant #56045 üzenetére
Az volt a kivétel akkor! Amúgy tényleg nem nagyon hullottak a régi konzumer Intelek, az Intel 520 is még MLC NAND-os volt. Az industrial kategória meg agyonvághatatlan.
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #56038 üzenetére
Ha nem tudnám, hogy Intelt rendeltél, akkor is ráismertem volna a ház alsó része alapján!
Ez ilyen az Intelnél ezer éve, a 10 éve vett dobozos Intel 520 alja is tiszta öntvény volt nem túl szépen lesorjázva. A lényeg az, ami belül van.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Néha nem tudom én sem, hogy kinek higgyek a fórumon hardver témában.
Senkinek nem érdemes hinni, kivéve persze, ha már ismered jól a munkásságát! Viszont jó ajánlások, tippek vannak, amik alapján kicsit utánaolvasva azért egész jól kialakítja a user az álláspontját.
Plusz vannak sokan, akik márkához ragaszkodnak, nyilván ők így fognak javasolni is eszközöket. Tény, hogy mindig a PH topikokból indulva vettem jó hardvereket ezidáig.
-
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #56007 üzenetére
Konkrétan azt nem tudom (mivel sosem volt még szerver SSD-m), hogy a titkosítás az egy opcionális dolog vagy kötelezően, kikapcsolhatatlanul működik
Értelek már így! Semmi titkosítási dologgal nem kell foglalkoznod, a beszereléstől kezdve telepítésig és használatig minden ugyanaz, mint egy normál konzumer SSD-nél, Samsung Datacenter PM883 1,92TB SSD-t használtam sokáig HP Elitebookba, minden ugyanaz, mint az előtte benne lévő Samsung 860 EVO-val. Amúgy a 860 EVO is ugyanúgy alkalmas AES 256 titkosításra. Szóval vedd úgy, mintha ez nem is lenne!
Örülök, ha segíthettünk! Nem fogsz csalódni a Solidigm/Intel SSD-ben, használd egészséggel!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Azért az megvan, hogy rendszer futtatásnál a szekvenciális másolási sebesség nem számít sokat, az access time annál inkább!
Amúgy amikor a Dell Latitude 5520-ban a PCIe 3.0 SSD-n lévő Linux Mint fut a PCIe 4.0 SK Hynix helyett, semmi különbséget nem érzek a kettő között.
Ha drága a Samsung, akkor maradj a WD SN580-nál.
-
nagyúr
És erről futna oprendszer is, meg adat is ezen lenne.
OS alá inkább TLC NAND-os SSD-t vennék. Az említett Samsung 980-ból anno vettem kettőt is, az mindenesnek tökéletes és nem melegedős, a rendszernek jó a HMB a DRAM cache helyett. Vagy vadászol az aprón SK Hynix PC801-et. Nemrég egy ilyet csíptem meg 24eft-ért notebookba, még DRAM cache is van benne. De bármelyik SK Hynix OEM NVMe jó.
-
nagyúr
Micron 176 Layer QLC NAND van benne, ennek emiatt kevés a TBW-je (220TB per TB capacity), mint általában a konzumer QLC NAND-oknak. De amúgy jó ez, tárolásra tökéletes. A P3 Plusban is ugyanez a NAND van, csak az PCIe 4.0.
Amúgy ne a TBW-t nézd egy SSD-nél. Általános használatra én se a QLC-sek közül választanák. Mondjuk Samsung 980 kicsit drágább...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Crvsh3R #55981 üzenetére
Itthoni Lenovo ThinkCentre M720q Tiny kiszolgálómba keresek 2,5"-os SATA3-as meghajtót Plex transcode cache és letöltések tárolására.
Ez nagyon nem az a helyzet, amikor egy AES 256 hardveres titkosítás felmerülhet. Plusz amíg a usernek kínai a téma, addig nagyon nem kéne próbálgatni, itt rontani egyetlen alkalommal tudsz, ráadásul felesleges hardverterhelés. A CPU is ismeri az opciót, így egy bonyolúltabb BIOS/EFI beállításánál ha nem látod magabiztosan, mi fog történni...
Az említett szerverSSD-k kérdése meg nem is kérdés, egyiket se emlegetném együtt egy konzumer SSD-vel, az Aprón pár bejáratott megbízható eladónál kaphatók ezek, nyugodtan vehetők, ezek meghibásodása csodaszámba megy. Micron, Samsung, SK Hynix, Intel/Solidigm industrial/server osztályú SSD-ket bármikor vennék...(igazából jó ideje csak ilyeneket ill OEM SSD-ket használok) Vannak, akiknek az a valódi garancia, ha ezen gyártók industrial termékeiről van szó.
TBW értéknek sincs sok jelentősége, de ha számítana, nem véletlenül 5520,8TB / TB capacity a Solidigm D3-S4520 960GB, míg a WD RED 600TB / TB capacity.
-
nagyúr
Persze, hogy nem, de nem is erre utaltam én se a kérdésemmel!
Azt hittem próbáltad a programmal, de az nem hozott fel újabb fw-t és emiatt folyamodtál ehhez az igazán egyszerű barkácsolós módszerhez.
Annak örülök, ha vannak alternatív módszerek a fw frissítésre Linux alatt is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ricsip #55907 üzenetére
Biztos valami ilyesmi van a hátterében, de igazad lehet, a F/C keveredés van itt is...nálam eleve kevesebb sor van felül, simán lehet fordítási anomália, mivel ez a Disks program is átvett program a Linux Mint-nél, amit kolléga használ. NVMe-nél legalább nem akarja kiírni a hőfokokat...
De ezeknél a régebbi Sata modelleknél tényleg felesleges hőfokot nézni, anno az Intel 520-nak nem is volt hődiódája, pedig első SSD-m volt, nagyon meg akartam nézni, mennyire melegszik.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Petya XT #55905 üzenetére
Hát ez tényleg érdekes, de a 87 celsius nyilván nem érvényes érték. A másik részen lév 25 inkább meg az élettartam alatti max 54 celsius. Hőértékkel nem is érdemes foglalkoznod, a
231 SSD_Life_Left
itt is 87% használtságot ír 75,5TB írással. Nincs ezzel semmi gond, semmi új nem derült ki, jól bírja a strapát.Használd külsőként, amíg nem csinál fura dolgokat.
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Petya XT #55887 üzenetére
Helló!
87 celsius? Az azért Sata-nál elég durva hőfok, lehet nem is baj, hogy nyugdíjaztad. Külső meghajtóként el lehet még jó ideig, nem kap folyamatos terhelést, de ebben a korban már lehet pont az nem fog tetszeni neki. Gyakorlatilag ez már tényleg megszolgálta, amit meg lehetett. Ha csinálsz smartctl kimenetet, mindenképp oszd meg itt velünk, már nem sok mindenkinek van ilyen kis kapacitású TBW túlfutott SSD-je. Azért ez szép teljesítmény tőle! Jó biztosan nem volt neki TRIM nélkül, fene tudja a régieknél mennyire hatékony volt a garbage collector...de ettől is max belassulhat nagyon, más baja nem lett volna.
smartctl nem tuti, hogy működni fog külső házban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Petya XT #55881 üzenetére
Ha ez egy SUV400S37/120G SSD, akkor a benne lévő NAND TBW of 416.7TB per TB capacity-val rendelkezik, azaz 50TBW értéket adott meg a gyártó, a HDS is számol valamit nyilván, de mivel nem SSD-re optimalizált szoftver, így téve. Azt már bőven túl is írtad, szóval jól bírja. Ezek a Marvell 88SS1074 se rosszak annyira, mint amik a Kingston A400-ban vannak, de lehet jó régi gyártásból van a tiéd, ezért bírja ennyire.
Viszont ilyenkor már benne van a pakliban az is, hogy egyszer megunja...
Nyilván Linux alatt kéne megnézned, hogy a smartctl mit ír.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Bikkrom #55866 üzenetére
# SSD bad sector
Különösebben nem érdemes aggódni, olvasd el ezt a hsz-t és a benne lévő írást, hogy mik okozhatnak SSD-n bad sectort.Ilyen visszajelzések vannak fw frissítés után.
...179 nap működési idő körüli SSD-n a (mostmár) 9 badsector, 95% kondíció normális vagy nagyon gáz?
Tök mindegy a működési idő, a ráírt adattól függ ez az adat, az meg nálad arányosnak tűnik szóval az is teljesen normális.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Pityu. #55800 üzenetére
Igen, ezek az üzemi hőfoktartományok, nyilván a controller az, ami igazán melegszik, ennek ezért is magasabb a használat közbeni hőfoktartománya, max 95 celsius. A NAND-nál ez max 85 celsius. Ezek már hihető, korrekt meghatározások.
Már régóta hiányolom, hogy normálisan adják meg ezeket a hőértékeket, mert anno megadtak a Sata SSD-nek egy 0 ℃ to 70 ℃ tartományt, de anno még ezek nem is nagyon melegedtek! Első SSD-m Intel 520 120GB volt, azon még hőérzékelők sem voltak. De azóta jöttek az NVMe SSD-k, amik teljesítménye már jóval több, mint 10x-e volt a régi Sata-nak, de a gyártók termékadatlapján még mindig ott díszeleg a 0 ℃ to 70 ℃ operatív hőtartomány! Enyhén nevetséges ez így, ennek ellenére alig látok gyártót, aki már értelmesebb hőtartományokat ad meg.
Ebben a hsz-ben is látszik, hogy itt sem 70 celsius a küszöbérték a
smartctl
szerint. Ez a nem melegedős Samsung 980 egyébként, de szerintem a gyártó itt is max 70 celsiust adott meg. (lehet %-ot kapnak ezek a gyártók a hűtőbordagyártóktól)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pityu. #55798 üzenetére
Van egy XG8 a gépben? Akkor főleg jól fogják érezni magukat, mint kis/nagytesók! No de amúgy teljesen jó SSD-k ezek, no de amit ezerszer próbáltam már elmagyarázni, végre itt normálisan megadja a gyártó! Mert nincs olyan, hogy Sata és NVMe SSD max operation hőfoka max 70 celsius, ez egy totál logikátlan dolog!
Ezt figyeljük csak, milyen az, ha nem a marketingesek csinálják a leírást:
Jól látom, a vezérlő operatív hőtartománya 0 ℃ to 95 ℃ ?
-
nagyúr
válasz ricsip #55789 üzenetére
Mennyit ér? 30eft kb, ha az Aprón található OEM SSD-khez viszonyítom. A gyártói garancia az 5 év, de a bolti garancia tök mindegy mennyi. Ha gond van, nekik adod le, ők elszuttyognak vele és vagy visszaadják vagy továbbküldik szakszervizbe/gyártóhoz.
Ja és a nagyon gagyi webshopok tovább se küldik, mivel szürkeimportot a Samsung nem garizik. Se nekik se neked!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Pityu. #55785 üzenetére
Nekem se volt bajom még eMAG-gal, de jó ideje nem is rendeltem semmit tőlük, a BB topikban nagyon nyekeregnek miatta a népek. Az Extreme Digital az viszont okozott párszor gondot, az biztos. Lényeg, hogy nagyon körültekintően kell mostanában vásárolni!
...a hűtő jó lesz az meg esztétikára is jobban fog mutatni
Na igen, ez is egy szempont! Mondjuk nekem tetszik az OEM SK Hynix PC801 is, már amikor leszedem a notebook alját.
-
nagyúr
válasz FireKeeper #55780 üzenetére
Szia!
King Unique szaki a külső házak nagy ismerője, én biztosan nem kockáztatnék, annyiféle chipes külső ház van...
Szóval ha egy mód van rá, inkább natív kapcsolattal frissíts!
-
nagyúr
válasz Pityu. #55782 üzenetére
eMAG-tól jó ideje elég kockázatos rendelni bármit is, főleg ha piactéri partner forgalmaz és nem veszed észre, a szállítás is akadozó plusz most még BF is van. De addig is legalább kipróbálhatod/tesztelheted, mennyire melegszik az XG7, semmi baja nem lesz, ha hűtés nélkül nyúzod.
-
nagyúr
válasz Pityu. #55755 üzenetére
Nem mint ha sokat számítana a TBW érték, de 1terás SSD-k TBW-je általában 600TBW, ehhez viszonyítva is semmi a 12TB, de OEM-eknél főleg semmi. Sokan ezzel úgy vannak, hogy már tesztelték az eszközt és jól működik, ezért is vesznek nyugodtan OEM SSD-t. Családban jó pár OEM SSD ketyeg már évek óta, egy részét már jóval több írásmennyiséggel kaptam, futnak gond nélkül.
Ahogy Graphics írja, írj rá Te is jó sokat.
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz amargo #55724 üzenetére
Igen, az általad linkeltből halásztam ki, azért linkeltem így külön és írtam le a program pontos nevét is, hogy később is kereshető legyen.
Nálad lehet az is, hogy nem lesz szükséged új firmware-re, mert ezzel már jól fog működni sokáig. Egyébként sok új fw néha olyan dolgokat javít, ami csak egy adott hardverkörnyezetet érint.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 5leteseN #55717 üzenetére
NVMe-SSD most téli szobában(22 fok) is könnyen ugrott 60 fok környékére...
SATA-SSD-im hibátlanul műxenek az üzemóráiktól függetlenül(mind a három), 45 fok fölé sose mentek...
Vártam azért, hogy ezek után még beírod, hogy a floppy lemezeid hány celsiuson üzemelnek! Ha már NVMe és Sata hőtermelését összehasonlítod!?
-
nagyúr
válasz amargo #55711 üzenetére
Kár, hogy nem támogatja a WD/Sandisk SSD-ket az LVFS, túl egyszerű lett volna. De amúgy gondolom futtattad a programot és ott látta az eszközt, csak nem volt frissíthető fw opció? Kb így, mint ennél az SK Hynixnál?
(ennél nincs elérhető fw, mert OEM és a különböző gyártók nem nagyon teszik elérhetővé a különböző fw-eiket)
De úgy látom, ebben a linkben van egy Samsunghoz hasonló boot iso-s megoldás. Ez akkor egyszerűbbnek tűnik, mint a nvme-cli app megoldása.
A WD nyugodtan berakhatta volna Win és Mac mellé az Western Digital Embedded Toolkit iso-t is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz amargo #55706 üzenetére
Ami viszont számomra kérdés WD-hez van linux-os firmware frissítő valahol vagy boot live megoldás?
Azt nem tudom, hogy WD-nek van-e boot iso megoldása, mint a Samsungnak, de NVMe SSD Linux blogban alul a #fwupd alatt találsz egy linket, abban vannak a frissítési opciók.
-
nagyúr
válasz ricsip #55686 üzenetére
Nem is gondoltam arra, hogy a HDS utasítgat bármire is, TRIM meg a garbage collector együttműködése meg nem annyira egyszerű kérdés, nem is akarnék belemenni, főleg mivel kiderült az írogatás oka.
Amúgy hiába az OS vezérli a TRIM-et, a GC-t meg az SSD controller, mégis egész jól kiegészítik egymást. Quasi nem egymástól függetlenül dolgoznak.
-
nagyúr
válasz ricsip #55683 üzenetére
HDS nem irogat valóban, főleg nem a minimál funkciós Linuxos verzió, másik smartchecker járt a fejemben, amit be lehet állítani, hogy még emailt is küldjön az eredményről, de ez sem ír, inkább arra gondoltam, hogy a garbage collectort futkároztatja gyakorta. Más nem nagyon jutott eszembe, de már szerencsére kiderült, mi a bűnös.
-
nagyúr
válasz douggutaby #55677 üzenetére
M3CR046 firmware-rel nincs szerencséd sajna, fene tudja szerverszerű működéskor mit eredményez amit itt írnak: CVE-2024-42642
Ha lesz új fw, akkor azt felrakod, de a HDS-t szedd le nyugodtan, ha az futkározik rendszeresen, akár fenti probléma miatt is lehet ez, akkor az generálhat írást is, viszont semmilyen plusz infót nem kapsz!Időnként ránézel a kapott smartctl parancs kimenetében a
202 Percent_Lifetime_Remain
értékére, ami jelenleg 11, szóval kb havonta növekszik 1%-kal, de ha eléri a 100-at, akkor sincs gond, növekszik tovább ez az érték.Használd nyugodtan és ne monitorozd! Hetente se, max pár havonta.
-
nagyúr
válasz togaba #55631 üzenetére
Ilyen 70 fokok még nem ártanak a környezetben semminek, az, hogy az ember ezt már forrónak érzi, csak egy dolog. A gamer notik különben hetek alatt kipurcannának, de ott sem az SSD a fő hőforrás. Minap is hívtak családból, hogy bootkor kiír valamit a Dell Latitude 7400 és előtte már használni kellett a hűtópadot, mert sütött a gép. Bekapcsoltattam egy rettenet FB játékot, ami maxra szokta járatni a ventit meg 5 YT videót és elérte legalább egy CPU mag a 100 celsiust is, de a venti nem kapcsolt be. Jó ideig így ment a gép, mert csak altatásba volt téve, de elég jó a védelme, mégsem kapcsolt le. Elitebookom is sokszor tudott menni 97 celsiusos CPU-val. Szóval szerintem nem gond még ez az SSD hőmérséklet a gépnek, amit írtál. De ha tévednék, hardvereket jobban ismerő fórumtársak úgyis kijavítanak.
-
nagyúr
No így akkor totál más a helyzet!
Az alaplap képét nézve simán kifelejtettem a dologból a VGA-t. Pedig desktopban nálam is pont VGA alá van beszorítva a Samsung 980, de ez nem Pro, így nincs melegedés. CPU nem vízhűtéses, de akkora borda van a hűtőn, mint egy kenyérpirító.
-
nagyúr
M2_1...ja, gondoltam, hogy ott van a KC3000, alapból mindenki odarakja a gyári hűtőborda miatt, aztán az is lehet, hogy a CPU mellett az a borda inkább fűt, mint hűt. A távolabbi helyen külön hűtőbordával tuti hatékonyabb a hűtés. Elég csak ránézni a heatsinkes 980 Pro bordájára:
Mondjuk ezt alapból sem raknád az M2_1 helyre.
-
nagyúr
válasz togaba #55619 üzenetére
Igazán nincs mit! Így akkor érthető, hogy csak ennyire melegszik! Ezzel ennél az SSD-nél lehet nem sokat tudsz kezdeni, persze sokban függ attól is, milyen helyen van és milyen a hardverkörnyezet. Szűkebb helyekre nem véletlen szerelnek a notebook gyártók sem lassított OEM verziókat. De az is szóba került már, hogy a max hőérték sem +70 fok, mint anno a Sata eszközöknél volt, csak valahogy a marketingesek így látják jónak, hogy ennyit írnak. Mintha egy PCIe 4.0 nem lenne alapból sokkal melegedősebb technológiailag, mint egy Sata SSD!
Amúgy ha Linux alatt megnézem egy PCIe 4.0 SSD smart-ját, ott is ezek a küszöbértékek vannak, nem 70 celsius:
....
Log Page Attributes (0x1e): Cmd_Eff_Lg Ext_Get_Lg Telmtry_Lg Pers_Ev_Lg
Maximum Data Transfer Size: 64 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 86 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 87 Celsiusmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Lehet érdemes lenne először a frissített fw-rel használni, hogy így is jelentkezik-e a mikrolag. Addig ne kezd csereberélni.
Amúgy ha lenne külön borda, jobb helyen lenne szerintem a rendszer 980 Pro az M.2_2 slotban, de ez csak megérzés.
Total supports 3 x M.2 slots and 4 x SATA 6Gb/s ports*
Intel® Core™ Processors (14th & 13th & 12th Gen)*
M.2_1 slot (Key M), type 2242/2260/2280/22110 (supports PCIe 4.0 x4 mode)
Intel® Z790 Chipset
M.2_2 slot (Key M), type 2242/2260/2280 (supports PCIe 4.0 x4 mode)
M.2_3 slot (Key M), type 2242/2260/2280/22110 (supports PCIe 4.0 x4 & SATA modes)
4 x SATA 6Gb/s ports
* Intel® Rapid Storage Technology supports PCIe RAID 0/1/5/10, SATA RAID 0/1/5/10.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Én tuti átraknám a bordás 1terásra a rendszert és a KC3000-et statikus tárolásra használnám, bár ha külön van a rendszer, akkor onnan se kéne lagolni a játéknak.
Alapból teljesen normális egyetlen meghajtóról futtatni mindent, hiszen a notebookok is többnyire egy SSD helyet biztosítanak, de itt valami lehet a Kingstonnal. Firmware-t is érdemes megnézni, nincs-e újabb, amire frissíteni kéne. Ha egy modellben fődarabot változtatnak, utána mindig jön újabb fw.
Remélem tényleg segít az ötletelésünk! Ja és mielőtt nekifogsz, ellenőrizd a Samsungok firmware-ét is és frissítsd, ha kell.
(én sose frissítem, ha nincs vele gondom, de ez más helyzet, mivel Linuxot használok átlagos napi dolgokra)
Amúgy milyen alaplapba mennek ezek?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nem merném állítani, hogy nem jó rendszermeghajtónak, épp az iménti hsz szerkesztésem alapján sem, de nem mindenki van megelégedve vele és lássuk be, a Samsung 980 Pro azért jobban javallott, ha arról fut a rendszer, nyilván az is tud melegedni rendesen, szóval arra is javasolnak bordát, de ez mindig az adott hardverkörnyezettől is függ! Ha belefér, nem lenne hülyeség a 980 Pro-ra rakni a rendszert és nem a kisebb kapacitásúra. Sokan vesznek kis méretűt rendszernek, pedig minél nagyobb a terület, amin lubickolhat a vezérlő, annál jobb. Bár ez inkább Sata-nál volt érzékelhető, az is igaz.
OK, akkor mindenképpen a bordás legyen az a 980 Pro, amire raknád a rendszert. Sajnos előbb említett esetben is indokolatlan melegedést tapasztalt fórumtárs a KC3000-nél, szóval fene tudja, bármi lehetséges, de nem akarom ekézni a Kingstont még jobban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Igazán nincs mit! Remélem megtalálod, mi okozza a lagolást. Nemrég fórumtársnál okozott komolyabb melegedést a KC3000 egyébként, az is szóba került, hogy 2023-tól a Fury Renegade Micron 176L NAND-jával szerelik. Ettől függetlenül remélem a rendszered a 980 Pro-ról fut.
Olyan vad elképzelés is beugrik, hogy a KC3000-en van a játék és ritkán nyúl hozzá a rendszer(mivel nem azon van) és épp beindul a vezérlő vakegere garbage kollekciózni és épp akkor olvasna valamit a rendszer a játékkal kapcsolatban az eszközről...de ez elég érdekes elmélet valóban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szia!
KC3000-nél az 53 fok az majdhogynem hűvösnek mondható, a throttlingolás ettől még nagyon messze van, a megadott +70 celsius felső üzemi hőtartománytól jóval feljebb kezd throttingolni szerintem. Játék futtatásakor így ez nem okozhatja a mikrolaggolást. Nem is igazán kap terhelést játék közben az SSD attól, hogy néha olvasás történik róla.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz togaba #55608 üzenetére
A Kingston NV2 elég melegedős, itt írják is, hogy ha ezt tapasztalod, mindenképp célszerű rá hűtés. review
Nem néz ki jól a hőkép sem:
Az elég fura, hogy belakottan jobban melegszik, vagyis gyorsabb lett. De sajna ez ilyen.
Ez se szép, hogy ennyi változatban készül ugyanazon néven:
Phison + TLC
Phison + QLC
SMI + TLC
SMI + QLCmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Wolfskin #55599 üzenetére
Ismét nincs mit!
Akkor már én is itt válaszolok, bár szerintem ez a téma még súrolja a "milyen ssd-t vegye" topikot is.
Súrolja, de onnan attól még el szoktak tűnni az ilyen hsz-ek, azért hozom át, ha nagy ritkán válaszolok oda. HDD azért kicsit más ilyen szempontból, de utóbbi időben én is olyan SSD-ket vettem, amiknél már megvolt a bejáratós időszak, van ráció ebben is nyilván. A HDD-k és most már SSD-k esetén is hasznos infók ezek a hosszú távú tartós használati tesztelések, innen tudhatjuk azt is, hogy ha nem extrém melegedés van egy SSD-nél(HDD-nél), akkor ne akarjuk mindenáron hűteni, mert ezeknek az eszközöknek is van egy optimális üzemi hőfoka. Nyilván ez a PCIe NVMe SSD-nél már nem így van, de minél nagyobb teljesítmény van, annál inkább melegszik is az eszköz. Ez a +70-ig tartó normál működés is tiszta marketing szöveg, elképzelhetetlen, hogy egy belépő Sata SSD és egy jobb PCIe 3.0 NVMe felső optimális hőtartománya az +70 celsius.
Ezekkel a fejlesztésekkel is az a fő baj, hogy konzumer vonalon valóban az jön ki a fogyasztónak szánt eszközökre, amit a marketingesek akarnak. No de ilyen egy fogyasztói társadalom sajna...
-
nagyúr
válasz zizidor #55597 üzenetére
Ne is mondd! Gyakorlatilag mezei user képtelen lekövetni a technológiai haladást, ami jó, hogy van, de tekintve, hogy a marketingesek irányítják az egészet és a tartósság, egyszerűség már nem létezik, az viszont nagyon nem jó. Főleg mobiloknál tud durva lenni, ahogy nyomják ki a gyártók az újabb modelleket, most már úgy látom, az AI is alap lesz a telókban. Minden fejlesztést lenyomnak a torkunkon, amikre gyakorlatilag nincs is szükségünk. Vagy ott a PS5 is, ami már nem fogadja el a PCIe 3.0 NVMe SSD-t, csak a PCIe 4.0-t.
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #55587 üzenetére
Igazán nincs mit!
Nem is nagyon lehetne egzakt érték a TBW, tekintve mikből áll össze. Nagyon régen volt olyan, talán Intel esetén, hogy ha elérte az írásmennyiség a meghatározott TBW-t, akkor nem lehetett tovább írni az eszközre, csak olvasható volt onnantól. De ilyen már nincs.
Nyilván annyivel jobb lehet a 860 Pro, hogy 4 évvel újabb kiadás, ami jelenkezik a DRAM-nál is. Amúgy szerintem nehéz kifogni nem használt példányt ezekből. Hasonló jó vétel lehet még Samsung Enterprise SSD-t nézegetni vagy akár Micron, Intel DC, enterprise, server SSD-k közül valamelyik.
Intel/Solidigm D3-S4520, D és DC sorozat és társai, Samsung PM883, PM893, PMxxx, Micron 5100, 5200, 5300, 5400 sorozat...ilyenek szoktak lenni itt az aprón is. (bontatlan újat nem is akarsz majd venni, ha meglátod milyen árakon kaphatóak ezek)
egy példa:
Ez az Intel még nem is annyira drágán van: Solidigm D3 S4620 1,92TB[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Garanciának semmi köze a TBW-hez
Ha egy 5 év garanciás SSD-vel 2 év alatt eléred a meghatározott TBW értéket, akkor addig volt érvényes a garancia, mindössze ennyi köze van hozzá. Ez az ún korlátozott garancia. Ha érdekel, itt rácsodálkozhatsz:
Samsung SSD Korlátozott garancia
példaképpen:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Gyakorlatilag mivel a DWPD határozza meg nagyrészt a TBW-t, nyilván mindkettő marketing szám, csak itt a topikban meg a leírásokban is inkább a TBW értékkel találkozunk. Anno a 10 év garancia mellett nem számított sokat ill nem véletlen volt nagyon alacsony számmal meghatározva a DWPD.
De mindent megmagyaráz az is, hogy egy QLC-nek háromszor akkora a DWPD-je, mint egy MLC-nek! Datacenter SSD-knél se sokat számít, mennyit írnak, az előbb említett 883 sorozat mindegyikénél van Power Loss Protection, így akár mind lehetne 3.0 DWPD-s is...
A QLC 3 éves garanciával is több TBW-vel rendelkezik, mint az MLC 10 év garanciával! Ezt ugye nem könnyű komolyan venni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Kinéztem két modellt, Samsung 850Pro, ami szerepel az ajánlott listában is, illetve Samsung 860Pro, ami szinte ugyanaz, de 4-6-szor nagyobb TBW-vel
A 850 Pro volt az utolsó, amire 10 év garanciát adtak, a 860 Pro már csak 5 évet kapott, ezzel függ össze az indokolatlan TBW különbség is. A 850 Pro Drive Writes Per Day(DWPD) érték 0.1 volt, a 860 Pro már 0.6 DWPD értéket kapott a megváltozott üzletpolitika/marketing miatt. Technikai/műszaki indoka nincs a különbségnek, de emiatt a TBW érték is többszöröse lett a 860 Pro-nak.
Csak érdekességképpen, a Samsung 870 EVO DWPD értéke háromszorosa a 850 Pro értékének! De ugyanennyi a 990 Pro DWPD-je is amúgy, a Lexar NM790 DWPD meg 0.5, most itt nincs jelentősége annak, hogy Sata vagy NVMe.
További érdekesség, hogy a három Maru controlleres datacenter SSD-k közül a Samsung PM883 és a 883DCT is 0.8 DWPD-t kapott, míg az SM883 3.0 értéket! OK, hogy a szerver, datecenter SSD-k több napi írásra vannak tervezve, de ekkora különbséget nem nagyon indokol semmi. 30x annyi a 883DCT DWPD-je, mint a 850 Pro-é! Ez elég érdekes lenne, főleg mivel a másik két tipus is csak 0.8-as.
A Samsung 870 QVO DWPD értékét nem is említem, ennek 3x akkora DWPD-je van, mint a Samsung 850 Pro-nak! QLC NAND vs MLC NAND, ez azért így elég vicces.
No de a lényeg, hogy a 850 Pro és a 860 Pro is rendkívül strapabíró és megbízható Sata SSD, mindegy melyiket tudod venni.
Berakom ide is azért:
TBW = DWPD X 365 X Warranty (yr) X Capacity (TB)
Azt hiszem, fentiekből is kiderül, ami itt már sokszor elhangzott, hogy a TBW érték egy marketing szám, csak a garancia miatt van meghatározva.
A DWPD értékek mind 1TB ill 960GB mérethez viszonyítandók.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz CsengődiGeri #55582 üzenetére
Épp nemrég láttam egy review-t a Renegade-ról és a tesztelendő SSD-k között volt KC3000 is, kb tök egyforma volt minden eredmény a kettőnél, főleg azóta lettek ikrek, mióta a 2023-ban a KC3000-be is ugyanazt a Micron 176L TLC NAND-ot szerelték, ami a Renegade-ban van 2021 óta. Érdemes ezt a képet megnézni a review-ből(piros vonal a Renegade, zöld a KC3000):
Ha a mostani KC3000 2023 előtti, akkor annál még jobb is lehet, persze nem veszed észre úgysem a különbséget. Szóval könnyű dolgod van, mert azt veheted, ami jobb áron van/könnyebben elérhető. 5 év garis amúgy mindkettő, hogy ezt a hazai webshopok közül melyik adja meg....
DWPD értéke a KC3000-nek 0.4, de az új NAND-dal elméletileg lehet 0.5 is, mint a Renegade-nek, így még a TBW is 1PB lesz mindkettőnél(1TB-os SSD-kről van most szó). A Drive Writes Per Day(DWPD) érték határozza meg a TBW értéket+a garancia...
Valahogy így: TBW = DWPD X 365 X Warranty (yr) X Capacity (TB)
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz Graphics #55566 üzenetére
Szóval, magyarul, a Lexar 8 TB helyett 2 x 8 TB jön a Samsungtól.
Mit nem értesz? Leírta kolléga magyarul!
Mondjuk akármennyi váratlan pénz ugrana elém, nem akarnám Lexar NM790-re vagy Lexar Play-re költeni. No de ha kettő is jön egy helyett a Samsungtól!? $937 +posta nem vészes érte.
(még szerencse, hogy magyarul írta le a kolléga)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz pingtest #55552 üzenetére
Többszörösen is megnyugodhatsz, mert a 970 EVO Plus kifejezetten jó SSD, szerintem ne is nézegesd az írt adatmennyiségeket! A napi használatban maga az OS is ír rendesen a meghajtóra, a böngésző, a használt programok...és amit valóban nem fogsz látni a Feladatkezelőben, maga az SSD vezérlője pihenőidejében szépen kiküldi a vakegerét szemetet szedni, ez lenne a Garbage collector. De hogy ne szaladgáljon végig minden alkalommal minden egyes soron szegény vakegér, ezért az OS segít neki a TRIM paranccsal, gyakorlatilag kap egy virtuális szemüveget, amiben a TRIM lézerrel kijelöli neki azokat a pontokat, ahová érdemes szaladnia szemetet szedni.
Amúgy 10 éve jobban paráztunk ettől a sok írás/nap dologtól, de akkor még kicsik is voltak az SSD-k! Én is nézegettem, mi mennyit ír, mennyi a napi adat és akkor Windows napi átlagos használat mellett 20-30GB-ot írt, ugyanilyen napi használat mellett a Linuxom 5-7GB-ot írt, de épp akkor tértem át erre, az első 120GB Intel 520 SSD-n 4 év után napi átlag használattal kb 7TB írást kapott. Ezt csak azért mondtam el, hogy ebből kikövetkeztethető, a mai oprendszerek tuti jóval több írást visznek be!
Nem kell semmit kikapcsolni esetleg? Vagy teljesen felesleges?
Nem kell már semmit optimalizálgatni, felrakod az OS-t és használod. (de mivel 10 éve nem használok Wint, ezt azért remélem megerősíti valaki) Linuxon én a böngésző cache-elés le szoktam venni az SSD-ről, de nem azért, hogy kevesebbet írjon rá, hanem azért, mert a RAM, amibe írányítva van a cache, az sokkal gyorsabb!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
-
nagyúr
Elég sokat nézegettem árakat amazon.de-n is és bizony ugyanazt látom, mint itthon. Azt meg se említem, mennyivel olcsóbban vettem ott a Samsung 980-at, mint itthon az Alzától. A Samsung 860 EVO még amazonon is aranyáron volt ugyanazon időben. Nem azért, mert kifutó modell volt.
-
nagyúr
válasz Pityu. #55544 üzenetére
Ez a 990 EVO szerintem kifejezetten jó, azt hiszem ez a kifejezetten jól sikerült Samsung 980-nak a PCIe 4.0-s utódja!
Ezek jók laptopokba is, mert nem melegedősek! Plusz ha már notebook, ezek nagy részében egy meghajtó hely van, mi gond lehetne ha azonos SSD-n van OS is meg minden más is!?
Silicon Powert én hanyagolnám.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pityu. #55520 üzenetére
Én még mindig az ssd-k strapabírásától félek.
Indokolatlanul. Az a lényeg, hogy ajánlott, megbízható tipusok közül válassz valamit, az már egyéni preferencia kérdése, hogy egy nagy kapacitású vagy egy kicsi rendszernek és egy nagyobb kiszolgáló/tároló funkcióknak. Utóbbi simán lehetne SATA is, csak már az van, hogy a jó SATA SSD-k nem olcsóbbak az NVMe SSD-nél. 10 éve használok SSD-ket, egyszer akartam olcsón megúszni, nem kellett volna, szóval a kiválasztásnál a megbízhatóság a fő szempont, nem az ár. Ha nincs annyi pénzem, amibe egy jó SSD kerül, akkor várok, hogy legyen.
Célszerű olyan gyártók termékeiből választani, akik saját fejlesztésű/gyártású komponensekből rakják össze az eszközt. Hirtelen négy ilyen jut eszembe, SK Hynix, Samsung, WD és a Micron, de akár bejöhet ötödikként az Intel utód Solidigm is.
-
nagyúr
Működés során tapasztalt lassulásokról volt szó, nem tesztelésről.
Mivel a Micron 2450 HMB-s, így akár ez a Windows frissítési gond is okozhat ilyesmit vagy bármi, úgy látom ezt láttad is, mint SN770 tulajdonos.
Ami viszont nagyon jellemző ma, hogy egy ROG Strix gamer laptopba egy strapabíró, de nem gyors QLC NAND-os és HMB-s PCIe 4.0 SSD-t raknak gyárilag! Sajnos ez azt jelentheti, hogy nem rakhattak bele egy gyors PCIe 4.0 SSD-t, mivel a melegedés alapból is probléma egy ilyen gépnél.
-
nagyúr
...ha lefuttat egy tesztet linux alatt azzal mivel lesz jobb windowsban
Nem cél megtudni, mivel lesz jobb a Windowsban. AMit javasoltam, az jó eséllyel kimutatná, ha valami nem OK az SSD-vel. Nem ez volt a cél? Nem egy beható vizsgálat ez, de a teszt kimenetének írásképe elég árulkodó lehet, szóval ez is csak egy tipp volt részemről.
Például az alábbi kimenetnek az írásképe mit mond neked, van gond az SSD-vel? Plusz a sebességadatokból is lehetne látni, ha komoly az eltérés.
A másik elhangzott Linuxos javaslat nyilván egy Linux installt feltételez, de ez egyszerűbb és gyorsabb.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Windows alatt gondokat tapasztal a kolléga, de ez elhangzott imént. Ha Windows-zal is tud live futtatás alatt tesztelni, tesztelhet azzal is, mert egy R/W teszt futó rendszer alatt nem az igazi, ezért is javasoltam a legegyszerűbb Linuxos módszert.
Nem a számítógépes őskorban élünk, hogy bonyolult feladat legyen egy Linux live-ban való futtatása, de szerintem azt a pár egyszerű lépést le is írtam imént.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Remiel #55494 üzenetére
Nem értek a linuxhoz sajna, de mindenképp kell még egy tároló SSD
Nem kell érteni hozzá, letöltöd innen, kiírod pendrive-ra, futtatod live módban, elindítod a Lemezek alkalmazást és csinálsz egy mérést. Mérhetsz a Kdiskmark-kal is, a linken a 2-3. kép, de azt telepíteni kell a live-ra, ha elakadsz, a Kezdő Linuxos topikban segítenek.
Az az OEM Micron 2450 egy jó és megbízható SSD, de ahogy mondták is, egy alap Sata SSD-n sem kéne tapasztalnod akadásokat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz metrion #55396 üzenetére
Igazán nincs mit! De tényleg nem érdemes ezeket a méréseket nézni, tök jó és megbízható SSD-k ezek, a napi használatban semmit nem érzékelnénk, ha egy jobb teszteredményű SSD-t vettünk volna! A review szintetikus tesztje amúgy sem a valóság.
Ahogy mondod, ezek így tökéletesek!
-
nagyúr
válasz metrion #55392 üzenetére
Most, hogy látom a P41 tesztjét is, így már egyszerűbb a dolog. Egy adott SSD teszteredményei függnek ám az adott hardverkörnyezettől is. Akkor lehetne értelme az összehasonlításnak, ha a PC801 is 2TB-os lenne és a tesztkörnyezeted azonos lenne a linkelt tesztben szereplő géppel, IOPS értékben mindenképpen sokat számíthat. Szóval 64GB RAM, i9 12900K CPU, etc...
Plusz amit beszéltünk is, hogy tök ugyanazon SK Hynix PC801 is rengeteg verzióban került gyártásra és teljesen eltérő eredmények jöhetnek ki a Lenovo firmware-es és a Dell-nek gyártott SSD-n.
Nyilván az én PC801-em értékei főleg szekvenciálisan másabbak az x2 PCIe 4.0 csatoló miatt, de mivel a szériaszáma alapján ez Dell-es, így a többi értékei is eltérhetnek.
Mivel ide még nem raktam be, érdekességképpen berakok pár mérést:
SK Hynix PC801 1TB, serial: HFS001TEJ9X101N FW: 51000A20
Hardverkörnyezet: Dell Latitude 5520, i5 1135G7, 32GB RAM, Iris XE, PCIe 4.0x2
Nyilván csak egy rövid teszt volt, nem érdekelt, hogy mikor esik be a másolási érték, mivel van DRAM cache és max 5-6 GB méretű fájlokkal operatívkodom.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zizidor #55367 üzenetére
50 P/E ciklus (előző linkelt adatlap 100TB/2TB) egy vicc.
Akkor nevessünk.
3D-NAND QLC, Solidigm, 192 Layer
TBW 8PB (random, conforms TBW of 1041.7TB per TB capacity), 15.98PB (sequentially, conforms TBW of 2080.7TB per TB capacity) [link]Nyilván amit írtál az a nagyon belépő szintű SSD TBW-je, amit én írok, az meg éppen nem az, de jól érzékelteti azt, hogy nem a NAND fajtája határozza meg kizárólagosan a TBW értéket!
Nézzünk pár ismertebb modellt is....
Mondjuk egy nagyon nem belépő szintű TLC-s Samsung 990 Pro TBW-je 600TB/TB, de egy nem belépő szintű QLC -s Solidigm P41 TBW értéke 400TB/TB.
Egy belépő szintű TLC-s WD SN530 TBW értéke szintén 400TB/TB
3D-NAND TLC, Kioxia, 96 Layer (BiCS4) TBW 400TB (conforms TBW of 400TB per TB capacity) [link]A QLC TBW-je lehet 100TB/TB, 400TB/TB, de akár 2080,7TB/TB is!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz HantekDSO #55342 üzenetére
Samsung OEM Client SSD PM991 256GB, M.2 2242 / M-Key / PCIe 3.0 x4
Nekem ezt dobja a Samsung MZALQ256...az utolsó 4 betűnek most nincs sok jelentősége.
De ahogy Raymond is írja, egyik képen ez van, másik képen meg amaz. 5leteseN kolléga se tudja már szerintem, mi van...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tasiadam #55328 üzenetére
QLC van a Solidigm P41 Plus-ban is, az OK, de azért a QLC sem ördögtől való, az Intel/Solidigm QLC NAND-ok kifejezetten jók, megbízhatóak, de nyilván megfelelő felhasználási módra ajánlottak. Itt is azért nem ajánlott a QLC, mert amire a userek SSD-t vennének, egyszerűen nem arra valók. Ennek a reviewnek is leírják a végén a Conclusion bekezdésben.
Solidigm használ QLC NAND-ot elég komoly PCIe 4.0 x4, NVMe SSD-iben is, mint akár ez a D5-P5336, gondolom nem az olcsóságra mentek, mert ebből egy 61,44TB példány tuti nem kétfillér.
-
nagyúr
válasz tasiadam #55323 üzenetére
Van ebben a dologban egy kis CSAL-ás amúgy. Az Intel már nemcsak Optane SSD-t nem gyárt egy ideje, hanem semmilyet! Az SK Hynix felvásárolta a NAND üzletágát és Solidigm néven gyártja tovább az addig Intel SSD-k egy részét. Viszont az Optane-t nem, helyette fejlesztette a CSAL-t. Itt van pár ilyen ezek között, de nyilván ezek nem konzumer eszközök. Legalábbis a D7-P5810 az tuti CSAL, annyira nem nézegettem az összes Datacenter SSD-jüket.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz attilav2 #55308 üzenetére
Nem lehet macOS-t Arch mellé dualbootba felrakni amúgy? Próbaképpen, hogy lásd mire gondol Graphics fórumtársunk! Láthatnád, hogy tényleg semmi érzékelhető gyorsulást nem tapasztalnál.
Desktopban volt Samsung Sata és NVMe SSD is, bootidőben elméletileg semmi különbség nem volt. Gyakorlatilag a Sata SSD sokkal hamarabb bootolt, de azon egy már Legacy/MBR-ben telepített rendszer volt, az NVMe-n meg UEFI szuttyogott a bootttal. De ugyanazon disztrót használva mindkét eszközön, minden művelet ugyanolyan gyors volt, MX500-at tuti nem cserélném le az említett Kioxia-ra, de másra sem átlagos használat miatt.
-
nagyúr
válasz Benőke #55307 üzenetére
Ha semmi nem férne el, egy ilyen se szerintem, akkor elég lehetne hővezető lap is elméletileg. Amúgy épp ma került szóba, hogy sok notebookban van fém hővezető lap, de azokban, ahol várhatóan melegedni fog az SSD is. Épp holnap rakok be az 5520-ba egy SK Hynix PC801-et, de nem tervezek rá hőelvezető lapot, bordát. A helyedben tesztelném először, van-e melegedés, amit fontos hűteni, ha igen, raknék rá ilyen hőelvezető lapkát. Persze, ha időben belefér...
-
nagyúr
válasz Benőke #55305 üzenetére
DRAM tényleg jó, de tény, sokat lehet faragni az áron, ha nincs, nem is sok SSD-be raknak már. A 970 EVO úgy látom abban tér el, hogy abban 64 layer v4-es NAND van, az EVO Plusban meg 96 layer v5-ös, amúgy ugyanaz, bár írásban gyorsabb is lett ezzel.
Egyébként 11Gen i7, itt azt írja nekem a dell hogy gen 4 -t tud a PCIe
Köszi, ez jó infó, az előbb tévesen írtam, hogy alaplaptól függ, mivel valóban a CPU-tól szokott ez függeni. Enyémben 11th Gen Intel Core i5-1135G7, eszerint az is PCIe 4.0 lesz, de normál használatnál tényleg nem venni észre a különbséget. El kéne adnom a Samsung 980 1TB-ot a dobozban lévő desktopból és akkor vennék egy PCIe 4.0 SK Hynix PC801-et.Összességében jó választás a 970 EVO Plus, igaza van a kollégának is, melegedős fajta, de jelen hw/sw környezetben ez pont nem okoz gondot, ugyanis nem lehet ebben a gépben meghajtani annyira. Sokszor szomorúan olvasom, amikor az SSD-re, mint önálló eszközre gondolva véleményezik, mikor nagyon lényeges a hwkörnyezet és a felhasználás módja.
-
nagyúr
válasz Benőke #55303 üzenetére
Nem tudtam hogy akkor most a 970 Evo Plus még kb 5 év távlatából is jó választás -e.
Persze, hogy az. Ez is épp azt jelenti, hogy ez egy bevált tipus! A sima 970 EVO már rég nem készül, ezt meg még úgy is gyártják tovább, hogy már rég kinn vannak a 980, 990 sorozatok. Még úgy is gyártják tovább, hogy a 980 Pro vezérlőjét rakják bele egy ideje. Ez sokakat megzavart ugyan, de talán még jobb is lett ettől. Még a Samsung se tart gyártásban túl sok régi modellt, jó példa erre sajnos a Samsung 860 EVO...
Ha meg Linuxszal az lesz a felhasználás, amit írsz, tuti nem fog nagyon melegedni, amúgy sincs nagyon beszorítva, ahogy nézem és pont a 2230-as SSD mellett van a venti, ami kihúzza onnan a levegőt. Én simán raknék bele 970 EVO Plus-t, de most ezzel a két OEM SSD-vel elvagyok. 4 hónapja használom az 5520-at Linuxszal és teljesen hűvös az egész, ha meg a gép hardwereinek egy Linux napi használat semmi terhelést nek okoz, akkor nem fog okozni az SSD-nek is. Valahogy ezt nem nagyon akarta érteni a kollega tegnap.Amúgy kifejezetten jó még a 970 EVO Plusban, hogy van rajta 2GB DRAM cache is! Persze ettől függetlenül én le szoktam venni Firefoxban a meghajtóra cache-elést, amúgy is sokkal gyorsabb RAM-ba cache-elni. Plusz ez se melegíti az SSD-t így.
Lehet fura kérdés lesz, de rájöttél már, hogy az 5520-asod tud PCIe 4.0-át? Én még nem jöttem rá, lehet mégis ráveszem magam ezért egy SK Hynix PC801 1TB-ra és kiderül majd. Ha jól emlékszem, azt írták valamelyik topikban, hogy alaplapfüggő, melyik PCIe csatoló van benne...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Említettem a hardverkörnyezetet, azt elegánsan elhagytad. Ha egy adott gép home user használat mellett egy melegedősebb fajta SSD-ről dolgozik, jellemzően nem fog sokkal melegebb lenni, mint egy OEM SSD, mivel a terheléstől melegszik az eszköz. Itt találtam egy hőfokot a terminal kimenetben, kb 45 celsius maxra emlékeztem OEM SSD-nél home user használattal Dell Latitude 5520 notebooknál. Ha ugyanezen használati profil mellett Samsung 970 EVO Plus-t használnék és 5-10 fokkal alapból melegebb lenne, még akkor is optimális lenne a hőfoka(maga a notebook többi komponense kifejezetten hűvös használat alatt). Ha még egy rugalmas lapkát is kéne rakni az SSD-re, akkor is sokkal jobban megéri egy 970 EVO PLus, mint az említett másik SSD, 2GB DRAM cache és évek alatt bebizonyított megbízhatóság, etc...De egy max 55 celsius sem számít egyáltalán vészesnek. Nyilván ha egy Dell Precisionba raknám, ahol videókat vágnék, ott már lehet kéne neki hűtés rendesen. (ez lenne az emlegetett különböző hwkörnyezet, különböző terhelés, különböző hőfokok, etc...)
Laptopba nem venném meg mert magas a fogyasztása is és igen is forrófejű.
Megint írod ezt, pedig már szóba került, hogy azért laptop és laptop közt vannak érzékelhető különbségek. A 970 EVO Plus max fogyasztása jóval magasabb(10W), mint az említett WD SN580-nak, de az operation fogyasztásban nincs szignifikáns különbség, mivel ez is használatfüggő. (és ugye nem videóvágás lesz a profil egy Latitude 5520-nak)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 5leteseN #55092 üzenetére
Mer' vicc az egész, mióta megvetted szerencsétlen Lexar SSD-t folyton vagy a hőmérsékletét méregeted mindenféle eszközbe dugdosva, hol a sebességét, most meg a kondícióját! Használd már végre szerencsétlen eszközt, mielőtt kinyírod végleg ezekkel a tesztelésekkel!
Vagy rakd vissza a Linuxodat, ott aztán terminalban tesztelhetsz naphosszat, csak győzd megérteni a kiírt eredményeket.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #55078 üzenetére
Nincs nagyszerűbb, mint a vásárlók véleménye!
Csak érdekességképp nézd meg ezt a thread-et, mennyire hasznos ha hőfokokat emlegetünk, ugye itt a lényeg, hogy milyen hőfok?
Változhatnak a hőfokok emiatt is...
Ez kb így OK is, azt az általános marhaságot el is felejthetjük, hogy minden létező konzumer SSD-nek max 70 celsiust írnak.
ezek a küszöbértékek reálisabbak:
Firmware Updates (0x14): 2 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x001f): Comp Wr_Unc DS_Mngmt Wr_Zero Sav/Sel_Feat
Log Page Attributes (0x07): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg Ext_Get_Lg
Maximum Data Transfer Size: 32 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 83 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius...de laptopba már nem nagyon ajánlják
mert biztosan nagyon értenek hozzá!
Nyugodtan rakd csak bele, max csináld azt, amit Pyttawrx maestro javasolt.
Van ebben a méretben stabil, hűvösebb ajánlott típus?
Van, ha tudsz venni valami jó OEM verziót, erről már volt is szó! PM9A1, a Samsung 980 Pro OEM megfelelője vagy SK Hynix PC 801, ez a P41 Platinum OEM megfelelője.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz roli2024 #55071 üzenetére
Hát ez az, sok márkánál ez sajna a gyakorlat, hogy adott tipusnév alatt is változnak az összetevők, no de akkor főleg honnan lehet tudni, melyik a jóféle?
SN850X mondjuk az jóféle.
...gyorsan megy tönkre, sok a hibás a példány stb.
Szerintem ez nem igazán jellemző a Samsungokra. Firmware gondok inkább, de az meg update-tel orvosolható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fehérbe csomagolva: Acer Nitro V 14 notebook
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- TCL LCD és LED TV-k
- Parfüm topik
- Tea
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- WD My Cloud Mirror Gen2
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest