Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz King Unique #9304 üzenetére
eSATA ugyanolyan, mint SATA csak a csatlakozója más. Szóval azzal 100%, hogy mennie kell TRIM-nek.
Milyen felhasználás lesz, hogy külső SSD-t akarsz oda?
⭐ Stella
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #9306 üzenetére
Tudhatod hogy a ESATA az sata2-nek felel meg (300MB/s) szabvány szerint, és manapság a belső sata interfészek többsége már sata3 (600MB/s); az ssd disk is sata3...
-
King Unique
titán
válasz King Unique #9311 üzenetére
Látom nem érkezett kérdésemmel kapcsolatban válasz, akkor gondolom totál homály ez a téma...
[ Szerkesztve ]
-
S-IW
tag
válasz King Unique #11928 üzenetére
Engem is érdekelne, hogy USB porton használva egyáltalán szükséges-e a TRIM? Rendszermeghajtóként természetesen a gyorsaság miatt fontos. Adattárolásnál mennyire lassulna? Van idő újraírni a cellákat. Szakértő válaszát megköszönném!
-
félisten
válasz King Unique #11935 üzenetére
"Korábban azt a választ kaptam, h USB-n a TRIM nem működik, de ha eleve firmware szinten támogatja némely SSD, akkor vajon mi a helyzet?"
Az SSD nem tud TRIM-elni, mert ahhoz olyan információk kellenek, amit az OS küld el törléskor. Ebben a "játékban" az OS az "ész". Utólag sem lehet TRIM-t futtatni, csak TRIM-szerű karbantartást, ami annyiban hasonlít a TRIM-hez, mint a nagy/fekete/fa-kocka, a kis/piros/gumi-golyóhoz...Bodor - "Gyorsformázással is a gyári teljesítményt kapja vissza a felhasználó."
(Beépített Secure Erase-el sem amúgy)[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
varmi2
nagyúr
válasz King Unique #20673 üzenetére
Usb esetén nincs trim. A hd sentinel, azt nézi, hogy támogatva, illetve engedélyezve van-e a trim. De hogy a driver ténylegesen közvetiti-e Trim parancsot, azt nem nézi.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Kernel
nagyúr
válasz King Unique #20676 üzenetére
Innentől kezdve nincs más tennivalónk, a TRIM működik. Ennek leellenőrzésére két mód létezik, egy gyors és egy lassú. A gyors módszer keretein belül teszteljük le az SSD írási sebességét valamelyik benchmarkkal (AS SSD, CrystalDiskBench, Atto, HDTune stb.), majd írjuk teli az SSD-t, aztán írjuk teli újra, hogy a tartalékterület (spare area) is biztosan megteljen. Ha ezután letörlünk mindent, és újra lemérjük az SSD sebességét, akkor az első méréssel megegyező eredményeket kell kapnunk. A lassú módszer a következő: mérjük le az SSD sebességét, majd használjuk "normálisan" pár hétig/hónapig, végül újra teszteljük le. Az előtte és utána mért írási sebességeknek egyeznie kell. [link]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
nagyúr
válasz King Unique #20678 üzenetére
Live Linux az SSD-s írásban lévő ellenőrző parancsokkal nem jó?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz King Unique #20682 üzenetére
de ha Windows az adott program szerint nem, akkor gondolom Linux alatt sem
Igaz, csak azért ajánlottam, mert aki otthon van Linuxban is kicsit, annak egy gyors módszert jelent mindenféle telepítés és hosszasabb vizsgálat nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
Vakegérke
félisten
válasz King Unique #20687 üzenetére
A lányom pedagógus. Hogy honnan van a lemez, azt nem tudom, de jogtiszta, ez biztos. Ami azt illeti, a Win7-hez van szokva, szereti, ezért telepítettük.
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
LeslieG Jr.
őstag
válasz King Unique #20879 üzenetére
"Ez így részigazság"
Ez igaz. Úgy kellett volna írnom, hogy nem minden esetben van így. Saját példa: az én gépemen tökéletesen fel tudom rakni USB3 port-ban lévő USB3-as pendrive-ról a Windows-t, de már a párom gépén az USB3-as portban lévő pendrive-ról nem. Pedig be tudom BOOT-oltatni a pendrive-ot a telepítőig.
CM Centurion|Corsair VX550 550W|Asrock Z170 Pro4+Intel i5-6600K+CM Hyper 212 EVO|Kingston 2x8GB 2400MHz DDR4|Kingston HyperX 240GB SSD|Samsung 840 EVO 250GB SSD|WD 500GB 16MB SATA III|WD 1.5TB 64MB SATA II|WD 2TB RED 64MB SATAIII|ASUS R9 270 DirectCU 2GB|LG DVD-RW|Logitech MX510|
-
fanti
addikt
válasz King Unique #20881 üzenetére
Annyit én is hozzátennék, hogy a WinToUSB-vel ki akartam rakni egy USB3-as Kingston G4-es pendrájvra a feltelepített, és bekonfigolt Win10 Pro x64 HUN -t. Nem sikerült USB3-as porton, pedig natív (Z77-es PCH).
Két USB3-as portot is kipróbáltam, és semmi.
Már kezdtem feladni, amikor ötletszerűen átdugtam USB2-es portba, és ott tökéletesen megcsinálta az oprendszer klónozást.
Utána megint átdugtam USB3-asba, és ott meg gyönyörűen bebootolt, majd be is töltötte a pendrájvról a Windowst, és úgy dolgozhattam a Wines pendrájval, mintha csak SSD lenne, persze nyilván jóval komótosabban.Azt nem tudom, hogy az új Z170-es PCH köré épülő lapoknál, elég sokuknál nincsen USB2-es port.
Ott akkor mi van ilyenkor?
Vagy annak a PCH-nak már eleve megoldották ezt a fajta USB-s -nemistudomhogymondjam- problémáját?[ Szerkesztve ]
-
Gedeon31
addikt
válasz King Unique #20908 üzenetére
Igen a HD Sentinel írja
Nálam is volt egy pár teszt CrystalDiskMark ls.
[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
válasz King Unique #20913 üzenetére
A gyárba, ahol gyártják őket, ott is tesztnek vetik alá, lehet többnek is, sőt, ha kibukik a teszten, mert valami hibás, akkor több kört is mehet, mire ármegy a teszteken. Ez mind írás. Meg ki tudja a kijelzés pontosságát?
-
varmi2
nagyúr
válasz King Unique #20915 üzenetére
Nézd meg ssdok-val
-
worxland
addikt
válasz King Unique #20913 üzenetére
Win telepítése nem 10-15 GB. Az csak a végén elfoglalt hely. Felrakja a telepítő fájlokat, kibontja, onnan felpakolja a végleges fájlokat, konfigurál orrba-szájba, majd a végén lepucolja a felesleget.Ugyanezt játsza el a frissítés, csak ott még a régi fájlokat is elrakja backup-nak. És hozzá mindent, de tényleg mindent log-ol. Meg létrehozza a hiberfil.sys-t és a pagefile.sys-t is. Első nap végén nekem valahol 120-130 gigánál járt az írás, de ebben benne volt pár CDM futtatás is.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
worxland
addikt
válasz King Unique #20915 üzenetére
"Majd néhány kör Cristal & ATTO után már volt 100-200 GB" Mivel egy kör CDM 12-20 gigát ír az SSD-re, ez finoman szólva sem meglepő.
-
fanti
addikt
válasz King Unique #20927 üzenetére
Én is sokallom.
Más progival próbáld meg megnézni.
-
worxland
addikt
válasz King Unique #20927 üzenetére
1. Win install 100 giga nincs, de 40-50 nyugodtan lehet. Régebbi Win-nél (magyarán mindennél, ami nem Win 10) a qrva sok frissítés is lazán megeszik 10 gigákat (Office 2013 frissítései meg a másik tizet).
2. CDM: 1 GB a tesztfájl, ezt 3x írja ki Seq-re, 3x 512k-ra (illetve újabb CDM már Seq QD32-re), 3x 4k-ra és 3x 4k QD32-re. Az annyi, mint 12 GB.
3. Nézd nyugodtan, 99,99%, hogy az SSDOK is ugyanazt fogja mondani. Ugyanis ugyanonnan olvassák ki.[ Szerkesztve ]
-
karicsek
aktív tag
válasz King Unique #22080 üzenetére
Köszi.
Ha, be van, akkor kapcsoljam ki, vagy maradhat így is? -
nagyúr
válasz King Unique #22437 üzenetére
Ha az egyesek alatt engem is értesz, akkor pontosítanék, én ezt írtam:
A TRIM hiánya nem okoz problémát, de idővel belassul az SSD.
és nem ezt:
"különben hamar belassul és a sok írás miatt tönkremegy az SSD"
Érezni azért nüansznyi különbséget a két állítás között!
egyesek helyett használhatnád a fórumtársak kifejezést is
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #22445 üzenetére
ezt írta az ember:
"...ki merem jelenteni, hogy semmilyen más, SSD kímélő beállításra nincsen feltétlenül szükség"Ezzel így egyet lehet érteni.
erős példa lesz:
Ahhoz, hogy ugrást hajts végre egy katonai szállítógépből, nincsen feltétlenül szükség ejtőernyőre!
óvatosabb katonaemberek azért inkább használják[ Szerkesztve ]
-
Oszilaci
senior tag
válasz King Unique #22445 üzenetére
Amire szüksége van az SSD-nek azt a win10 alapból beállítja ,szerintem
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #22455 üzenetére
Annyit még hozzátennék hogy az SSD fw nem ismeri a filerendszereket!
Azaz számára nem jelent törlést egy fat/ntfs/ext4/stb file törlése. Csak a Trim utasítás töröl az ssd fw szempontjából.. Azaz trim nélkül hamar 0% lesz az üres hely az ssd-n a fw szerint...
[ Szerkesztve ]
-
proof88
addikt
válasz King Unique #22458 üzenetére
Nem kell aggódni, a garbage collecting (GC) megoldja a sebességproblémát TRIM hiányában.
-
Ueda
senior tag
válasz King Unique #22458 üzenetére
Szerintem úgy is lehet csinálni, hogy megvárod míg 50 % -ra csökken a kondíció és utána kezdesz el gondolkodni azon, hogy hogyan tovább. A legrégebbi SSD-m - Samsung 830 64 GB - 18 TB írással 81 % kondíciót mutat, még az 50 % közelében sem vagyok. Az Intel 320 80 GB "rosszabb", mert 8 TB írással 98 % -ot mutat. DE ... ezek még régebbi nagyobb csíkszélességű MLC flash csipek, amik többet bírnak. Most éppen raidba tettem őket :
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
junior11
veterán
válasz King Unique #22634 üzenetére
Köszi mindenkinek a tippeket!
The Truth Is Out There - Az igazság odaát van
-
Bodor
veterán
válasz King Unique #22634 üzenetére
Van ablakmetszet is a képmetszőben, és szerintem ennél egyszerűbb célprogram nincs is, nem kell feleslegesen paint-et használni, rég voltak azok az idők.
-
worxland
addikt
válasz King Unique #22777 üzenetére
Az alignálást olyan szinten rendberakta, hogy kékhalállal indult utána a Windows. 2x.
Köszönöm, többet nem használom.''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
*Ropi*
félisten
válasz King Unique #22973 üzenetére
Akkor valószínűleg rosszul emlékeztem a vezérlő típusára és a JMicron a nyerő, mert 90-110 MB/s valós sebességgel másol - annyit pedig nem tud az USB2.0.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
*Ropi*
félisten
válasz King Unique #22975 üzenetére
-
*Ropi*
félisten
válasz King Unique #22989 üzenetére
Nincs mit: így legalább biztosan tudjuk (meg csak 2 csavar volt).
-
Studi22
aktív tag
válasz King Unique #23168 üzenetére
Ez volt a hiba, csak kicsit korábban külföldi oldalról megtudtam!
Köszönöm, azóta minden szépen simán fut...A világon a legveszélyesebb dolog,mikor a hülyeség szorgalommal párosul.
-
dvd_R+
őstag
válasz King Unique #23266 üzenetére
Olvastam én is hogy akkor tiltsam le a usb3.0 át biosba de ilyen opció nincs és ha jól néztem az alaplapomon csak 3.0 portok vannak.. de javitsatok ki ha tévedek
Ha üzletről van szó légy korrekt :) http://phmegbizhatosag.atw.hu/
-
dvd_R+
őstag
válasz King Unique #23268 üzenetére
Értem / nem az a része számomra még nem vilagos hogy akkor most mit csinaljak ..
Ha üzletről van szó légy korrekt :) http://phmegbizhatosag.atw.hu/
-
aelod
veterán
válasz King Unique #23357 üzenetére
Köszi! Így már okés a dolog.
"It's simple, if it jiggles, it's fat."
-
proof88
addikt
válasz King Unique #23395 üzenetére
az is ok!
-
worxland
addikt
válasz King Unique #23395 üzenetére
Mindegy.
-
Derivel
tag
válasz King Unique #23542 üzenetére
Köszönöm! Egyszerűen a lemezkezelőben az inicializálás és particionálás után már jó. Azt hittem, hogy már "használatra készen" jön, és nem tudtam, hogy mi ez az inicializálás, ezért nem piszkáltam. Az én hibám volt.
Emperor_: külső tárolóként fogom használni egyelőre, ezért nem raktam a gépbe.
-
Emperor_
addikt
válasz King Unique #23553 üzenetére
A pontosság kedvéért add meg kérlek, hogy milyen típusú SSD-nél tapasztalalod azt, hogy nem tapasztalsz lassulást !
A külső, USB-s SSD-k esetén elképzelésem nincs, hogy mi módon oldják meg a TRIM-telen állapotot. Pld a Samsung, a honlapjukon erre vonatkozó infót nem leltem, pedig kerestem.Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
justaview
senior tag
válasz King Unique #25107 üzenetére
A hozzá adott programmal sajnos nem lehet törölni. Ha le van jelszavazva, az is csak addig megy el, hogy kéri a jelszót, nincs más opció.
Ez van, majd hívom a Samsung szolgáltatását, és megkérdezem.
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #25119 üzenetére
Ilyen esetben már többeknek javasoltam a SecureErase-t, de sikeres próbálkozásról még senki sem jelzett vissza (persze lehet hogy volt).
De kíváncsi vagyok hogy pl Samsung vagy Kingston SSD esetén hogy törölhető a jelszó ismerete nélkül. (miféle gyártói progival, vagy milyen online módon)
[ Szerkesztve ]
-
justaview
senior tag
válasz King Unique #25119 üzenetére
A TRIM működését hogyan tudom megnézni?
-
yanna
addikt
válasz King Unique #25123 üzenetére
Elkerülte a figyelmem a "külső".
-
Doky586
nagyúr
"Külső SSD-nél, milyen programmal?"
Lehet hogy te olyan ssd-re gondolsz aminek nincs sata portja csak usb..? Vagy még soha senkinek nem fordult meg a fejében hogy kivéve a dobozából usb helyett sata-ra dugja? és úgy törölje/javítsa.
De inkább justaview-hez szóltam mint hozzád...
-
Doky586
nagyúr
válasz King Unique #25126 üzenetére
Azt hittem azért akarja a hardveres titkosítást kikapcsolni..
-
justaview
senior tag
Samsung ügyfélszolgálattól azt a választ kaptam, hogy jelszó felejtés esetében be kell vinni a tárolót a Samsung szervizbe, és ott oldják meg a visszaállítást.
A TRIM témában végignéztem az általad linkelt teszteket. Nekem mindegyikből az jött le, hogy nincs olyan program, amely USB csatoló esetében nagy biztonsággal a valós állapotot mutatná a TRIM működéséről. A tesztek konklúziójából is ez olvasható.
Természetesen, ha én néztem valamit félre, akkor elnézést, és szívesen megnézem azzal a programmal, amely biztosan a valóságot adja válaszul, de több programmal bajlódni azért, hogy a végén ott tartsunk, ahol most (vagyis nem tudjuk, mi van), ennek nem sok értelmét látom.
Egyébként volt itt a fórumon mostanában olyasvalaki, akinek a sok írástól tényleg megadta magát az SSD-jé?
[ Szerkesztve ]
-
justaview
senior tag
válasz King Unique #25138 üzenetére
Szerintem is elég körülményes. Engem azonban jobban zavar, hogy csak akkor lehet loginnel belépni a tárterületre, ha előtte a Samsung programját telepítetted az adott PC-re, amin használni akarod a T3-t.
Ez azt jelenti, hogy olyan gépeken nem tudod használni, amelyik nem enged telepíteni programot, vagyis nincsen adminisztrátori hozzáférésed. Nem értem a Samsungot, nem lehetett volna ezt megoldani egy nem települő programmal, amit bárhol el tudok indítani???
Ezt a TRIM checket kipróbálom, és jelentkezek.
-
justaview
senior tag
válasz King Unique #25138 üzenetére
Lefuttattam a TRIM check-et. Nem tudom, mit kell nézni, gyártott egy .json kiterjesztésű fájl, amit nem tudok mivel megnyitni.
Hogyan tovább?
-
justaview
senior tag
válasz King Unique #25142 üzenetére
A program második indításra azt írja, hogy valami másik program felülírta azt a sector-t, amely a teszt adatokat tartalmazta. Többször lefuttattam, ugyanaz az eredmény. Nem tudom, mi lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest