Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz varmi2 #14909 üzenetére
Ha egyetlen nagy MBR particio lesz, akkor csak az alapértelmezett 4k-val (vagy kisebbel) formázhatod, mert a BIOS-os bootloader ezt követeli, csak ezt fogadja el a telepítő.
Ha MBR-en lesz egy külön kis boot partició a boot loader-nel (ilyenkor azt hiszem van egy minimális méret, 100 vagy 200Mb, amit elfogad a telepítő), akkor elég azt 4k-val formázni, a mellette lévő nagyobb particio már tetszés szerinti (4k-tól nagyobb is lehet --- kisebb bármelyik bármikor).
Ilyenkor (MBR) alapvetően mindennek NTFS-nek kell lenni (ha van külön boot particio, akkor talán az lehet FAT is, de nem hiszem, mert épp a bootloader kényes arra, hogy 512 byte és 4k közt legyen az NTFS unit size, ne legyen nagyobb, szóval gondolom az NFTS is kötött, de még nem próbáltam).Ha GPT particio lesz (én Win8.1 alá UEFI-s alaplappal ezt javaslom), akkor mindenképp kell egy kis EFI partició (ez kisebb is lehet, mint az MBR-es boot particio, nem nézi olyan szigorúan, csak férjen el rajta a bootloader) a nagyobb particio mellé, viszont mindkettőt olyan allocation unit-al formázod, amilyennek csak szeretnéd (illetve amit megenged az adott filerendszer adott partitio méret mellé).
Ilyenkor az EFI mindenképp FAT (FAT=FAT16 vagy FAT32), a rendszer pedig NTFS (még a Win10 TP sem települ ReFS-re, a FAT pedig amúgy se lenne ajánlott a nagy particióra, még akkor sem, ha elfogadná a telepítő és boot-olna róla a rendszer, de szerintem nem is fogadja el).A fenti kötöttségek mellett a unit size-ról te döntesz saját belátásod szerint. A kisebbnek és a nagyobb mögé is lehet érveket felsorakoztatni.
Én legutóbb így particionáltam:
diskpart
list disk
select disk 0 (értelem szerint a listából 0-x az SSD-d száma, pl. méret alapján)
clean (!->ez töröl mindent, szóval előbb ments le bármit, amit szeretnél<-!)
convert gpt
create partition efi size=32 offset=1024
select partition 1
format quick fs=fat unit=8192
create partition primary
select partition 2
format quick fs=ntfs unit=8192
exitDe nem igazán vettem észre előnyét a 8k-nak.
Olyan szempontból, hogy a filerendszerben üres AU-k alatti LBA-kat TRIM-eli a Windows, jobb a kisebb AU. Ilyen oldalról az 512 byte lenne ideális (1 AU = 1 LBA), ugyanakkor a 4k alatti AU méretnek már érdembeli negatív hatása van. A magasabb inkább a szekvenciális műveletekhez jobb, illetve nálam a 8k az pont passzol a NAND flash Page Size-hoz, viszont nem vettem észre érdembeli javulást 4k-ról 8k-ra lépve.Szóval... legközelebb szerintem visszatérek majd 8k-ról 4k-ra.
De a többi működik (32Mb-os EFI particio FAT-al + maradék nagy particio NTFS-es, csak az AU-t cserélném ki 4k-ra, ha ma megint telepítenék).[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
nagyúr
válasz varmi2 #14936 üzenetére
Feleslegesen bonyolítod a szitut szerintem.
Annyit kell csinálni beszereled a gépbe az SSD-t, bebootolsz a Win8.1 telepítővel, ott amikor kérdezi hova telepítse szépen kiválasztod az új particionálatlan SSD-t és minent elvégez a telepítő magának jól.
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
Ice&Lime
veterán
válasz varmi2 #15742 üzenetére
Igen, 72TB.
(#15744) ati888: Rendben vannak az értékek.
(#15745) Chalez: mivel az első lehetőségben már kezdi a végét járni a hdd elmondásod szerint, így szertintem a második verzió a jobb. Nyugodtan lehet particionálni az ssd-t. Ezen az áron inkább, intel 520, hyperx 3k, sx900 vagy a legolcsóbb m500.
[ Szerkesztve ]
-
Márk
senior tag
válasz varmi2 #15857 üzenetére
Ok, megpróbálom, köszi a segítséget.,
Hibernálást azóta lekapcsoltam, hogy szabaduljon fel még szabad hely.
[ Szerkesztve ]
2009.08.: LG 42LH4000 ---> 2011.08.: PANASONIC TX-P42G20E ---> 2014.05.: PANASONIC TX-P50UT50E ---> 2017.05.: PIONEER 9G KURO PDP-LX5090 tuned by janos666
-
MaxxDamage
félisten
válasz varmi2 #16038 üzenetére
Sajnos azt nem tudja ez a lap [link] , de szerintem a hardverileg elvárt sebességet hozza (vezérlő)
L
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
félisten
-
félisten
válasz varmi2 #16079 üzenetére
Persze nincs azzal gond, de amikor az SSDOK-ról készült kép, akkor biztosan egy másik meghajtóról indult az OS, az SSD-t meg letakarította. (Korábban muszáj volt particionálva lennie, hisz egy valag sebességmérőt ráküldött, ki tudja hányszor, ebből van az a 360GB írás nagy része(sima klónozáskor töredéke lehet csak))
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
félisten
válasz varmi2 #16089 üzenetére
"Értelmetlen lenne ssdok-t futtatni, egy olyan ssd-n, amin nem az épp aktuális rendszer fut."
Miért lenne értelmetlen? Több SSD is lehet egy rendszerben, nem OS SSD-n sem mindegy, hogy megy a TRIM vagy sem avagy a partícióeltolás rendben van-e, stb stb...(Az SSDOK-t futtatni bármilyen meghajtóról lehet, nem kötelező OS meghajtóról futtatni, mindegy honnan fut, ugyanazt kell kiírnia)[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Bodor
veterán
válasz varmi2 #16207 üzenetére
Már megbocsáss, de 4 GB RAM mellett egyáltalán nem jó azt tanácsolni, hogy kapcsolja ki a lapozófájlt, mert igen hamar elfogy az a 4 GB, aztán meg csak a gond van. HDD-re helyezni is butaság, mert csak lassítja a rendszert.
2 TB írás meg sem kottyan ennek az SSD-nek, szóval felesleges annyira kímélni. Ha tényleg nem használja valaki, akkor érdemes kikapcsolni a hibernálást, de inkább csak a felesleges tárhely foglalás miatt. -
Plasticbomb
addikt
válasz varmi2 #16207 üzenetére
Nem figyeltetek. Nincs bajom vele, egy szóval sem említettem most, hogy zavarna, csak azt jegyeztem meg, hogy az olvasott byte számláló nullázódott.
Nekem teljesen megfelel így, fél évet/5 hónapot kell még kibírnia a komplett gépnek, mert már rég kiszolgálta az idejét, és akkor fogom tudni lecserélni. Abban meg (az újban) minden új lesz, s sokkal nagyobb méretben. A hibernálást is használom, ez egy laptop,itt ez alap.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
T_Stark
őstag
válasz varmi2 #16686 üzenetére
AHCI módban fut most is, és a TRIM is megy. Ezeket leellenőriztem, de még csak bedobtam a gépbe az SSD-t, telepíteni már nem álltam ma neki.
A töredezettségmentesítőt is ki kell kapcsolni? Úgy tudtam a W8.1 már magától tudja hogy SSD-n van, és úgy kezeli. 4GB RAM-om van, azzal inkább hagynám bekapcsolva a lapozófájlt, hely úgyis lesz neki bőven. -
félisten
válasz varmi2 #17145 üzenetére
Akkor viszont van rajta SATA3-as port (az a belső, a kivezetés csak az eSATA...), nincs mit összekötni az alaplapon, simán rá kell csak kötni, szóval értelmetlen a korábbi felvetésed... (ha lenne a deszkán SATA3-as port, akkor biztos nem kellene ez az adapter(mondjuk ha csak és kizárólag a SATA3-as port miatt vennék, akkor amúgy is értelmetlen, mert semmilyen teljesítményre nincs kihatással SATA2-höz képest))
[ Szerkesztve ]
-
neil_mullen
aktív tag
-
-
Anubis_9
őstag
válasz varmi2 #18603 üzenetére
A kezelésijében nem találok olyan sort, hogy be lehetne állítani az AHCI módot.
A "Windows 7 és 8 SSD-vel! Hogyan is?" cikkben ezt írta Bodor kolléga: A "pciide - bad" üzenet csak akkor nem jelent gondot, ha egyébként sincs a BIOS-ban AHCI mód, mert ha a fentebb linkelt cikk alapján helyesen telepítettünk, akkor rendben lesz a TRIM IDE módban is. Ha van AHCI mód a BIOS-ban, akkor viszont úgy kellett volna telepítenünk.
Jól értelmezem, hogy ha nincs ilyen mód a BIOS-ban, akkor sincs gond?
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
stigma
addikt
válasz varmi2 #18822 üzenetére
Értem, ok köszi.
HA HDD-re Wint tennék akkor driver nem szükséges, csak HDD Sentinelt szoktam, illetve nekem otthon Samu 840 Evo-m van amire a saját Samsung Data Migration és Samsung Magican szoftvereket szoktam, igaz pont ennél az ssd-nél volt firmware javítás.....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Piftuka
veterán
válasz varmi2 #20368 üzenetére
"Ennyit tud a sata2. "
Igen, erre én is gondoltam, de nekem azzal együtt is kissé kevésnek tűnik. (Pláne a 4k tesztekben.)
A SATA2 elméleti teteje valahol 380 MB/sec környékén van, ha jól tudom. Mivel ez az SSD annál jóval nagyobb teljesítményre is képes, én azt hittem, hogy SATA2 vezérlővel is az elméleti maximum közelében lesz.
Mi befolyásolja még a sebességet úgy, hogy a fenti eredményeket kapjuk?
(Az SSD-vel ajánlott Windows beállításokhoz egy észrevétel: Életemben először a lapozófájlt méretét nem a fizikai memória méretében, vagy annak duplájában, hanem csak 1 GB-ban határoztam meg... Éppen a Windows update telepíti a frissítéseket, a Prohardver-t nézem, és kiírta a Windows, hogy "kevés a szabad memória a számítógépen"! És tényleg... Az első alkalom, hogy ilyen üzenetet látok.
Most vagy a Windows update - ez kb. 3,5 GB RAM-ot foglal le éppen - működésekor nem szabad semmi mást futtatni, vagy a lapozófájl méretét kell mégis nagyobbra állítanom. )
"Aquila non captat muscas."
-
King Unique
titán
válasz varmi2 #20674 üzenetére
Akkor ezek szerint a HDS kijelzése nem mérvadó...jó tudni ezt is.
Viszont ez, a TRIM működésére utalva, egy általánosított válasz, nekem ez így kevés. Konkrét adatok, screenshotok kellenek, hogy működik / nem működik.
Ki is próbáltad netán pl. egy USB 3.0 rack+SSD ---> 3.0 portban, UASP módban és Win8.x+ alatt?? Tudsz mutatni screenshotot, ami alapján nem működik?[ Szerkesztve ]
-
-
jozsef8
aktív tag
válasz varmi2 #20792 üzenetére
Kicseréltem a kábelt, és portot is váltottam. A kábelen annyi volt látható, hogy ugye a sata 3-as kábelen van egy ilyen fém valami ami belefogja, az nem volt meg a kábelen. Lehetséges hogy attól lehet? Bár a kábel így sem mozgott rajta. Na a lényeg hogy kicseréltem, remélem így már jó lesz.
-
King Unique
titán
válasz varmi2 #20911 üzenetére
"Telepítés után nekem is 100+ Gb-val kezdtem."
Ezt eleve nem értem, mert egy Win telepítés frissen kb. 10-15 GB. OK, erre rámegy még driverek, néhány program, frissítések, itt-ott egy kis írás, de az lenne kb. 85 GB+? Nem a HDS téved, pontatlan egész véletlenül? Nem lennék meglepődve rajta... amit nekem is kiír, 1.09 TB, kicsit soknak vélem ahhoz képest
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz varmi2 #20914 üzenetére
Ezt mondom, hogy ismerje a program néhány "furcsaságát", egyáltalán nem lennék meglepődve a fals értékeken...
Amikor megvettem és első alkalommal dugtam rá USB-n a gépre, akkor 0 GB/ TB-ot írt. Majd néhány kör Cristal & ATTO után már volt 100-200 GB benne a HDS szerint... De SATA-n használva is érdekesen növekedett az érték...
Inkább hinnék egy másik programnak. -
King Unique
titán
válasz varmi2 #20916 üzenetére
Még a SATA használatról van egy screenshot, amit fentebb is beraktam. Az alapján 440 GB az írás, de az még egy korábbi állapot. Igaz azóta csak pár Crystal és Atto teszt volt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- SSD 256GB Sata 2,5", kiválló minőségű
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest