Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#34401) chros válasza ubyegon2 (#34400) üzenetére


chros
őstag

Arra gondoltam, hogy ures ssd eseten, mielott a Win10 telepul (es elkesziti a particioit) manualisan letrehoznek szamara 1 db particiot, 1-et linuxnak, a tobbi pedig ures maradna az ssd szamara (Igy nem fordulhat elo, hogy veletlenul tele lenne az ssd).

@(#34399) Raymond: "Ha akarsz hagyhatsz egy 10% particionalatlan teruletet, de nem igazan fontos. "
Ezt pedig en nem igazan ertem: ugy tudtam, hogy a SATA-s ssd-knel fontos a 10%-15% szabad hely biztositasa.

(#34402) Raymond válasza chros (#34401) üzenetére


Raymond
félisten

Az mar regi info, sok viz lefolyott a Dunan azota. A helyzet az hogy eleve nemigen kell, mert elmeletileg nem fogod teleirni es allandoan csak mondjuk 2-3-5GB-ot uresen hagyni rajta. Ha van tobb ures hely akkor az SSD/firmware ezt hasznalni is fogja a sajat munkajahoz (wear leveling, garbage collection). Particionalatlanul hagyni egy bizonyos teruletet annyibol alonyos hogy nem kell nezegetned semmit, mindig lesz ures hely ugyanis nem is tudsz oda irni. Logisztikai es organizacios elonyokkel jar szamodra.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34403) Pano


Pano
addikt

Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni.
Jelenleg egy HP Probook 440 G3-ban (i5-6200U, 8GB DDR3) van egy m.2 ssd, pontosabban: Transcend TS256GMTS800
Szándékozom átköltöztetni ezt az ssd-t egy komolyabb, munkára szánt PC-be (i5-8400, 16GB ram). Az alábbi értékeket mértem tesztben (notiban), de nem tudom mennyire számítanak jónak (én kicsit magasabb értékeket vártam). A firmware a legújabn

A kérdés az, hogy érdemes ezt átvinni egy munka gépbe (ott esetleg jobb értékeket produkálna?), vagy inkább egy új vásárlása érné meg?

Köszönöm szépen a segítséget!

(#34404) ubyegon2 válasza chros (#34401) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Úgy tudom a Winx csinál magának alapból több particiót, de ezt rakd fel először mindenképpen, max ez esetben szokták javasolni, hogy particionálhatsz a Linuxnak előre helyet, vagyis inkább foglald le, mert az ext4-et valószínűleg maga a Linux szereti particionálni megformázni magának.

A méret és szabad hely témába nem kívánok belevauzni, annyit azért tudnod kell, hogy a Linux ext4 fájlrendszere 5%-ot (vagy 8%) el fog különíteni a neki szánt helyből, tehát azt már tuti, hogy nem fogod tudni teleírni! (ez a valóban olyan, ahol nem kell nézegetned a helyet, mert a rendszer levette a válladról ezt a gondot)

(amúgy az ilyen kerek számmal végződő SSD méretek mindig azt jelentik számomra, hogy gyárilag le van foglalva az overprovisioning számára szükséges minimum hely) a 120GB-os SSD-nél a 7-28% minimuma pont meg is van. Mert azt gondolom tudod, hogy a 120gigás SSD is 128GB-os ugyanúgy.

Ha valamivel elakadnál, a kolléga már végigszenvedte a dual-bootos telepítést.

[ Szerkesztve ]

(#34405) wwenigma válasza Pano (#34403) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Az egy M.2-es SATA SSD mivel a géped azt tudja szoval talan meg jok az ertekek is. Ha az uj lapban M.2 NVMe slot van akkor inkabb egy ujabb beszerzese amivel ki tudod hasznalni. Aprón 11/16e korul 256G vagy ha nagy kell akkor 50/55e az 1Terás, SK Hynix/Samsung.

Calen: BIOS legujabb gépen? Bar attol még mennie kene de kompatibilitasi listan nincs rajta. Esetleg legujabb win telepitot kene kiprobalni.

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#34406) Calen


Calen
csendes tag

Sziasztok!
Mai nap megjött életem első SSD-je, ez a jószág pontosan:
SSD M.2 Crucial MX500 - 250GB - CT250MX500SSD4 (CT250MX500SSD4e)
Lap amibe raktam: MSI Gaming 5, Z97 chipset. Utána néztem, rendben működnie kellene. Beszereltem, csak ez és a win telepítő pendrive volt a gépben. Felment a windows 10, elkezdtem a drivereket felpakolni, a videókártya telepítése közben kék halál, Critical error stop szöveggel. Mentené az adatokat, de 0%-on maradt, majd kikapcsolt a gép. Ezután az SSD ledje folyamatosan világít és a bios sem ismeri már fel. Induláskor is lasabban detektál a gép, mire listázza a sata eszközöket.
Megy is vissza garanciába, de kíváncsi vagyok, hogy ez "természetes" halál? Durván 1 óra és meghal?

(#34407) Pano válasza wwenigma (#34405) üzenetére


Pano
addikt

Köszi a választ!

1 db M.2 Socket 3, , M kulccsal, 2242/2260/2280 tárolóeszköz támogatással (SATA és PCIe 3.0 x 2 mód)*2
1 db M.2 Socket 3, , M Key csatlakozással, 2242/2260/2280 típusú tárolóeszközök támogatása (PCIe 3.0 x4 mód)

Alaplap specifikációba ez van (még nincs megvéve).
Ha új lesz, akkor max egy 2,5"-os Samsung 860 EVO, nem m.2. Csak ugye nem venném pluszba ha nem muszáj. (abból az árból inkább vennék még ramot :D).
Ezért is mértem meg, hogy érdemes-e még foglalkoznom, vagy maradjon meg általános célra ez az m.2 ssd.
Csak nem akarok úgy járni, hogy az SSD fogja vissza a max teljesítményt.

[ Szerkesztve ]

(#34408) wwenigma válasza Pano (#34407) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Ha megfelel a sebessége akkor mehet az elso portba termeszetesen. Ha munkara kell es jobbat akarsz akkor pedig a masodik portba : [link] [link] [link]

Mas gépbe kerul, mas korulmenyek koze (chipset, proci) szoval majd lehet mast fogsz merni rajta. :) Azt pedig te tudod hogy ez a sebesség megfelel e neked.

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#34409) Raymond válasza Calen (#34406) üzenetére


Raymond
félisten

Nem termeszetes, a kabelt es a csatolasokat cserelnem/megneznem meg a helyedben nehogy a masikkal is igy jarj.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34410) Pano válasza wwenigma (#34408) üzenetére


Pano
addikt

Nagyon köszönöm a segítséget!

(#34411) Calen válasza Raymond (#34409) üzenetére


Calen
csendes tag

M.2 portba csatlakozik, úgyhogy kábel hibák kizárhatóak.

(#34412) Raymond válasza Calen (#34411) üzenetére


Raymond
félisten

Oh, akkor a masodik menetnel meglatod hogy az SSD vagy mas problema. Meghalhatnak ezek igy termeszetesen, de ha jol tudom te vagy az elso aki itt emlitette hogy az M.2-es Crucial (vagy mas marka) igy lehalt. Legalabbis nem emlekszek masra.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34413) chros válasza ubyegon2 (#34404) üzenetére


chros
őstag

(#34402) Raymond: koszi!

"annyit azért tudnod kell, hogy a Linux ext4 fájlrendszere 5%-ot (vagy 8%) el fog különíteni a neki szánt helyből, tehát azt már tuti, hogy nem fogod tudni teleírni! (ez a valóban olyan, ahol nem kell nézegetned a helyet, mert a rendszer levette a válladról ezt a gondot)"

Hmm, ezt nem is tudtam.

"(amúgy az ilyen kerek számmal végződő SSD méretek mindig azt jelentik számomra, hogy gyárilag le van foglalva az overprovisioning számára szükséges minimum hely) a 120GB-os SSD-nél a 7-28% minimuma pont meg is van. Mert azt gondolom tudod, hogy a 120gigás SSD is 128GB-os ugyanúgy."

No, pont ez volt a kerdesem az elso posztomban ma. Ezek szerint akkor nem kell vacakolnom a particionalatlan terulettel, hanem fullra particionalhatom az ssd-t. Koszi!

"Ha valamivel elakadnál, a kolléga már végigszenvedte a dual-bootos telepítést."
Koszi a linket, atolvasom, de elmeletileg Ubuntu 18.04-el mar nem kene lennie ilyen gondnak, kezelnie kellene egybol az UEFI-t: majd kiderul :) Majd jelzek, ha sikerult.
(Ubuntu 14.04-el meg sima BIOS-ra telepitettem Win8 melle anno, biztos-ami-biztos.)

(#34414) Calen válasza Raymond (#34412) üzenetére


Calen
csendes tag

Akkor nem csak én furcsálom. Olvasgattam hasonlóan járt e már valaki és 2011es posztban találtam hasonlót, hogy az új SSD így járt, azt az alaplapi chipkészletre fogták, hogy az bugos. Azt javasolták neki, hogy addig indítgassa a gépet míg megjavul...
De azóta eltelt 7 év, csak javítottak már a chipeken

[ Szerkesztve ]

(#34415) King Unique válasza chros (#34413) üzenetére


King Unique
titán

Amúgy sem kell particionálatlan területtel vacakolni, lehet az SSD kapacitásának 10%-át kitevő szabad hely nyilván particionált területen is. Vagyis csak annyi a lényeg, hogy nem kell fullra telepakolni.

Ha Windowst telepítesz, akkor nyilván ne Linux alól akard neki előparticionálni a célmeghajtót! Majd megcsinálja azt a Windows maga, eleve adott hozzá a telepítőjében minden eszköz, meg létrehozza a számára szükséges kisebb partíciókat is. A másik rendszernek pedig majd ráérsz akár a telepítés után, Windows alól leválasztani a megfelelő méretű particionálatlan területet. Ezt egy másik leírás is részletezi. Ha UEFI-s telepítés lesz, akkor meg a már linkelt a mérvadó. De amúgy vannak átfedések a kettő között.

[ Szerkesztve ]

(#34416) ubyegon2 válasza chros (#34413) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezek szerint akkor nem kell vacakolnom a particionalatlan terulettel, hanem fullra particionalhatom az ssd-t.

Ahogy a szakik említették, nem nagyon tudod teleírni az összes particiódat, a Linuxosat még határozott szándékkal sem. (Winx hülyének néz, Linux viszont hülyebiztos és ez nekünk nagyon jó is)

Amúgy amiről írtam, az éppen a 240GB-os SSD-re lenne pont igaz, hogy a 250GB-os rendelkezik-e elkülönített résszel, fogalmam sincs. Ha viszont jellemzően csurig szoktad pakolni a meghajtókat, akkor 10GB-ot hagyhatsz particionálatlanul. ;)

Ubuntu 18.04-el mar nem kene lennie ilyen gondnak, kezelnie kellene egybol az UEFI-t

Persze, ezzel nincs gond, egyes notebookok esetén vannak inkább UEFI gondok, de ezek inkább az 5+ éveseknél lehetnek. Nálam nem lehetne gond a HP Elitebook sorozattal, mégis fennakadt a 8470p az UEFI-n, amikor kipróbáltam, azóta jó nekem mindenhol a Legacy is, majd ha 128 darab partició nem lesz elég, újra próbálkozom. :D

********************************************************************
szakimegnyugtató záradék

SSD-t csak használom, nem vagyok hozzáértő, de amiket leírtam, az tuti, anno elég sokat olvastam utána. Nem is akartam belevauzni az itteni témába, csak a Linuxos dual-boot miatt írtam hsz-t a kollégának! ;)

[ Szerkesztve ]

(#34417) King Unique válasza ubyegon2 (#34416) üzenetére


King Unique
titán

"Ahogy a szakik említették, nem nagyon tudod teleírni az összes particiódat, a Linuxosat még határozott szándékkal sem. (Winx hülyének néz, Linux viszont hülyebiztos és ez nekünk nagyon jó is)"

Aztán pontosan miért is nézi annak?

Az viszont igaz, hogy Ext4-es partíciót aztán tényleg nem nagyon lehet teleírni, még akkor sem feltétlen, ha éppen ez a cél... Pont emiatt szívott korábban egy fórumtag 3 TB-os HDD-knél. Az OS és a fájlrendszer jobban tudták nála, hogy mennyi az annyi, konkrétan hülyének nézték, hogy miért akar annyi adatot rámásolni...

(#34418) ubyegon2 válasza King Unique (#34417) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Te egy látóasszony vagy, ha azt a totál zavaros esetet most így aposztrofálod. Követtem azt a thread-et és nekem úgy tűnk, hogy befulladt, mert igazán a kérdező sem tudta már ki kicsoda. Te is azt írtad, hogy érthetetlen ez az egész....mindegy, miért is ne álmodtad volna meg azóta a választ egy értelmetlen kérdésre! :D

Természetesen neked van igazad, mivel innen senki nem ismeri azt a történetet és nem is fogja érdekelni őket most sem. :R
(amúgy közeli rokonod a Windows, hogy ennyire harapsz, ha valaki bántja?) - no de egy ilyen zárójeles hatásvadász poent, mint amire berágtál, ki vesz komolyan? Te se zizzenj meg ettől, a MS jól elvan úgyis, ha nem dícséri mindenki. ;)

[ Szerkesztve ]

(#34419) King Unique válasza ubyegon2 (#34418) üzenetére


King Unique
titán

Ezt most megint félreérted... Pusztán csak arra irányult a kérdés, hogy mégis miért nézi hülyének a particionálásnál, a fájlrendszer használatánál, ha már úgy általánosítva leírtad. A hülyebiztos pedig egyébként pont azt jelenti, hogy eleve hülyének nézi, felülbírálja a rendszer a usert, ha már itt tartunk... A linkelt eset pedig nem egyedi, Ext4-nél már többen belefutottak ilyenbe, vagy hasonlóba. Ráadásul azt írta is a tag, hogy lecsökkentette a reservált területet 0-ra, mégsem engedte neki a rendszer átmásolni az adatokat, holott a HDD tárolókapacitása lehetővé tette volna és amúgy is üres, frissen formázott volt...

Ha már személyeskedsz, akkor ennyi erővel én is visszakérdezhetnék, hogy vajon mi késztet erre, plusz arra, hogy már ebben a topikban is tegyél ilyen "érdekes" megjegyzéseket? :U Meg ez a "Winx" is fura, van annak amúgy rendes neve is, Windows 10-nek hívják, vagy röviden pl. Win10. Egyébként ne aggódj, én sem különösebben! ;)

(#34420) ubyegon2 válasza King Unique (#34419) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezt most megint félreérted... Szinte mindig sikerül, valóban! ;)

Ráadásul azt írta is a tag, hogy lecsökkentette a reservált területet 0-ra

Ja, írta, de nyilvánvalóan nem igaz, mivel nem tudta, hogyan kell, most hirtelen én sem tudnám felidézni. Meg lehet csinálni roppant egyszerűen, ha valaki ismeri azt a parancssort, ami ezt megoldja.

Meg ez a "Winx" is fura, van annak amúgy rendes neve is,

Ettől állandóan idegesek lesztek, pedig nincs benne semmi fura. Ha már X....láttál már Huawei P10 Lite teló gyári dobozt? Az van rajta, hogy Huawei PX Lite. Koreában ismerik, Európában meg nem. :N
(különben mifelénk az ajtókat számozzák, az ablakokat nem, gondolom azért mert mind ugyanoda néz, a levegőbe)

Ha a poenomat megint személyeskedésnek gondolod, akkor elnézést kell, hogy kérjek! :R

Winx-mentes BF-et kívánok mindenkinek!

[ Szerkesztve ]

(#34421) King Unique válasza ubyegon2 (#34420) üzenetére


King Unique
titán

Már abban a hozzászólásban is ott van a tune2fs parancs, azzal csökkentette helyesen 0-ra, sőt utána még ellenőrizte is az értéket, mégsem használt... Ráadásul többször is próbálta úgy, hogy a topikokban többek között ezt is javasolták neki. Vagyis még azt sem lehet mondani, hogy egyáltalán nem tudta hogyan kell.

Tudom mit jelent számként értelmezve az X, meg a win előtaggal mire vonatkozik. Pusztán csak arra ment a célzás, hogy csaknem állandóan, minden topikban így emlegetve már kicsit izé. De persze többek között biztos ez is ennek a nagy poénnak a része, tudom nem értjük, mi kérünk elnézést... :D :R

[ Szerkesztve ]

(#34422) ubyegon2 válasza King Unique (#34421) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Már abban a hozzászólásban is ott van a tune2fs parancs, azzal csökkentette helyesen 0-ra, sőt utána még ellenőrizte is az értéket, mégsem használt...

Meggyőztél, jól csinálta a kolléga. Akkor napokig senki nem értette, azóta sem tudja senki, mi volt az. Értelemszerűen a Linux volt, ja..... :D

Azért nem értem a Winx körüli hisztit, mert jogosan morogtok azokra, akik azt mondják, sz*r a Windows, én nem minősítem, Winx-nek írom, nincs ebben semmi bántó. Még értem is a dolog pszichológiáját, miért véditek még a nem létező támadás ellen is. Aki fizetett érte 30-40 rugót, az azért, aki meg ingyen kapta......
(ilyen állapotban persze, hogy nem érted a poenokat) ;]

hogy csaknem állandóan, minden topikban így emlegetve már kicsit izé.

Te lehet megfordulsz minden topikban, én nem.

[ Szerkesztve ]

(#34423) King Unique válasza ubyegon2 (#34422) üzenetére


King Unique
titán

Hát amennyit küszködött vele és amennyire nem ment, az alapján valószínűleg valami nem stimmelhetett. De azért nem ő az egyetlen, akit ez a rezervált lemezterület megtréfált...

Jaj, ezt a WinX dolgot már megint félreérted... Le volt írva, hogy csak egy célzás volt a fura szóhasználatra vonatkozóan, meg ha már ugye magad is célozgattál erre, arra, meg írtál ezt, azt. Ennyi, másról nem volt szó, nem kell többet belelátni!

Egyébként nem kell mindenhol, elég csak abban a bizonyos néhányban, azokra vonatkozott. :)

(#34424) wwenigma válasza King Unique (#34421) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

mkfs.ext4 - m 0 /dev/hdd1

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#34425) ubyegon2 válasza King Unique (#34423) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ebben igazad lehet, de Linux alatt nem csak az ext4 rezerválása tréfál meg sokakat! 😁
Én is hetek alatt találtam rá a processzor.nocst=1 kernelopcióra anno.

A csodaoprendszert nem ismerem, gondolom minimális tréfa abban is előfordulhat....

[ Szerkesztve ]

(#34426) King Unique válasza wwenigma (#34424) üzenetére


King Unique
titán

Azt elvileg próbálta akkor, plusz másik formában is, de csak nem akart összejönni.

(#34427) Emperor_


Emperor_
addikt

Látom jól elvagytok 🙂.

Kérem engedjétek el ezt a szálat!

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#34428) erikke17


erikke17
őstag

Sziaztok. Ma jött meg SSD-m Mx500-as...
Egy régebbi alaplapra van kötve Asus m3n h hdmi geforce chipsetes.
Új Windows-t akartam 10-est AHCI módban had szóljon.
Biosba ahci belőve, hajrá. Simán fel települt de nem volt hajlandó bootolni amíg nem tettem vissza ide módba.

Majd win10 topikba kaptam egy tippet registrybe át írni ahci 3-at 0-ra majd tegyem BIOS-t ahci módba és boldogság lesz.
Sajnos így sem bootolt a masina. Vissza ide módba ismét.

Elvileg TRIM megy HD Sentinel szerint zöld minden, chipset drivert nem bántottam winre bíztam.

Ha így marad nem lesz gond? Előre is köszönöm.

||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||

(#34429) Frawly válasza Doky586 (#34395) üzenetére


Frawly
veterán

Meg nem mondom. Én sem értem, hogy hogyan lehet ez, hogy AMD-s lapokról lehagyták egy időben. Egy csomó probléma volt ezzel itt a topikban. Kár, hogy túl hosszú topik, és nehéz rákeresni kulcsszavakkal. Csak egy megoldást tudtak mindenkinek ajánlani, akit ez érintett, hogy IDE módban használja az SSD.

De ha ilyen nagy hitetlenkedés van, lehet a hétvégéig visszakeresem nektek a topikot, linkelve néhány példát, mikor ez volt a kérdezők gondja.

(#34430) Emperor_ válasza erikke17 (#34428) üzenetére


Emperor_
addikt

Ssdok képet kérek!
nForce sajnos ilyen...

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#34431) erikke17 válasza Emperor_ (#34430) üzenetére


erikke17
őstag

Rendben, haza érek melóból teszek fel képet.
Sanszos, hogy marad Ide módban :)

Evo 860-al meg roszabb lenne helyzet :D

||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||

(#34432) Rison77


Rison77
senior tag

Sziasztok!
A Samsung Magician tud kezelni több különböző generációs ssd-t? Van egy 840evo-m, és most vettem mellé egy 860 evo-t, de nem ismeri fel a program mint egy ssd-t.

(#34433) Raymond válasza Rison77 (#34432) üzenetére


Raymond
félisten

Igen, a softwer visszafele kompatibilis. Tehat uj uj Magician ismeri a 860-at es a 840-et is, de a regi Magician csak a 840-et mert nem lathatak elore az idoben :) Szerintem frissitsd a Magician-t.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#34434) Rison77 válasza Raymond (#34433) üzenetére


Rison77
senior tag

Köszi igen ez volt a hiba, mert magicianba azt írta, hogy ez a legfrissebb verzió, nem tud újat letölteni, pedig párszor frissítette már magát, de felmentem az oldalra, és ott már teljesen más verzió volt letölthető.

(#34435) erikke17 válasza Emperor_ (#34430) üzenetére


erikke17
őstag

"Aszongya", hogy megy a TRIM :) Így rendben van a dolog?[link]

[ Szerkesztve ]

||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||

(#34436) Emperor_ válasza erikke17 (#34435) üzenetére


Emperor_
addikt

Most már nem nyúlj hozzá :) !
Minden okés. Sajnos az nForce-szal csak így van TRIM.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#34437) Fire/SOUL/CD válasza Frawly (#34393) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Az, hogy egyes régi alaplapokon nincs AHCI, az igaz, de az már korántsem. hogy csak és kizárólag az AMD-s lapokon volt ez így, :N mert ez NEM IGAZ. (A BIOS-okat a mai napig nem feltétlenül az alaplap gyártója írja, hanem külön cég, és ez régen is így volt)
Azt nem tudom megmondani pontosan(mert rég volt), hogy melyik évben/években jelent meg az AHCI, mint BIOS funkció, de az biztos, hogy a Vista megjelenése előtt pár évvel.

860-osról meg annyit, hogy ezidáig (betegség miatt voltam kénytelen kihagyni jó sok időt), ami eddig nálam volt gép és SSD egy sem produkált semmi olyan jelenséget, ami miatt itt nem ajánlottá vált a 860-s... :N (ezért tartom "user error-nak" meg a W10 faxságának...)

Az meg teljesen "hétköznapi dolog", hogy vagy fél tucat ügyfélnél, KIZÁRÓLAG W10 ESETÉN, eltünedeznek a meghajtók, és itt HDD-kről is beszélek. Ez azzal jár, hogy pl. egy 3TB-os meghajtót nem lát a W10 vagy ha látja, akkor pl 4MB-osnak és a BIOS-ban is elkúrt mindent (néha ott van a Storage (vagy hasonló) menüben, néha meg nem)...

Semmi gond az ilyen meghajtókkal, csak ezt az ipari hulladékot (W10) nem kell használni és kész...

UI: letöltöttem az utolsó létező W10 1809-es ISO-t, hétvégén megnézem, hogy mit javítottak benne, meg mit xartak még jobban el benne... :W

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#34438) wwenigma válasza Fire/SOUL/CD (#34437) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

4 féle HDD (400/500/1000/3000GB), 3 féle SSD (120/240/512GB) megy hibatlanul vele...ugyfel ipari hulladék gépeit kene cserelni...

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#34439) King Unique válasza wwenigma (#34438) üzenetére


King Unique
titán

Szintén több, 2 TB+ HDD, több SSD megy nálam is hibátlanul Windows 10-zel. Plusz van még külső HDD / SSD meghajtóból is egynéhány és azok szintén. Na meg ez legalább modern rendszer és az USB-tárolóeszközök kezelése terén is támogat olyan dolgokat, amit az elavult és avítt 7-es eleve nem tud...Például külső SSD-knél a TRIM USB-n UASP SCSI UNMAP formában a 10-esnél működhet, de a 7-esnél eleve nem, mert még azt sem támogatja.

(#34440) Frawly válasza Fire/SOUL/CD (#34437) üzenetére


Frawly
veterán

Lehet vannak régebbi inteles lapok is, amik érintettek. De mivel az AMD-ről köztudott, ezért az AMD-sek figyelmét hívjuk fel kifejezetten, de a többieknek is azt szoktam írni, hogy sose garantálható, hogy X SSD menni fog Y lapban, csak ha rajta van az alaplap támogatottsági listáján.

Azzal én sem értek egyet, hogy a 860-as nem ajánlott. Az MX500 mellett a legjobb SSD a piacon, az ajánlottak között lenne a helye. Persze attól, hogy nincs az ajánlottak listáján, hsz.-ekben lépten-nyomon ajánlgatva van, elég sokan is veszik, én is ezt vettem most legutóbb.

A Win10 meg ilyen, állandóan bétateszt-fázisban van, jönnek-mennek az update-ek. Nekem egyelőre nincs bajom a 1809-essel, de a neten van sok panasz, kétszer is elhalasztották bugok miatt a kiadását.

(#34441) Frawly válasza erikke17 (#34435) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, minden beállítás ideális. Nem csak hozzányúlni, de még ránézni is csak napszemüvegben szabad, nehogy a szemlenyomat ártson neki :DDD

(#34442) korikmate


korikmate
tag

sziasztok!

nvme toshiba xg5 256 gb ssd-m elég lassú írási sebességet produkál crystaldisk szerint, csak 309 MB/s-ot. Az olvasás rendben, 2805 MB/s.

Mi lehet ennek az oka? Friss windows 10...

köszi!

(#34443) gery14


gery14
senior tag

Sziasztok van egy Kingston SSDNow V300 2.5" 120GB SATA3 SV300S37A/120G - m mostanában 2 hete a hdd sentinel azt irja hogy hogy ahány indítás anyi féle állapot idaig nem erdekelt csak a win megy rolla meg a bf5 van fent.
De ma 3x is kékhalált kaptam kondíció 99% teljesitmény 80% es 2 hete meg 99/100 volt... ez mitől lehet? Ha nem jatszok rolla es csak megy a win es ujra inditom tuti megint romlik. Bar meguntam rendeltem egy 500gb os Samsung evo m2-est.

[ Szerkesztve ]

// EKWB Custom Loop/ I9 13900K / Rog Strix Z790-E Gaming Wifi /Inno3D 4090 X3 OC /Trident Z DDR5 RGB 6800 cl34 32GB KITT /Masterwatt Maker 1500W Plus TITANIUM /Viper Ultimate/S23 Ultra 512GB 5G//Civic TypeR FK8 Turbo// BMW 35D Stage3 E91Stanced //FirebladeSC59//

(#34444) Frawly válasza korikmate (#34442) üzenetére


Frawly
veterán

BIOS-t próbáltál frissíteni? Chipset drivert feltetted? Az SSD-t milyen driverrel hajtod (Eszközkezelőben tudod megnézni)?

Más benchmark is ilyen lassú írást mér? Mennyire van tele a meghajtó?

(#34443) gery14: HDS-ből a legújabb verzióval kéne ránézni. De ha kékhalálokat okoz, akkor valószínű döglődik, a V300-as hullós fajta.

[ Szerkesztve ]

(#34445) Zotya984


Zotya984
senior tag

Üdv
Ránéznétek hogy minden rendben van-e?
(UV500, 8GB FBDIMM, Tyan s5397, 1xl5408 : Chipset drivert gyári alap driver-ek)

[ Szerkesztve ]

"Tiszteljük meg egymást azzal, hogy válaszolunk a privát üzenetekre"

(#34446) varmi2 válasza Zotya984 (#34445) üzenetére


varmi2
nagyúr

Sata2-n rendben vannak az adatok.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#34447) Doky586 válasza Zotya984 (#34445) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Megéri letiltani szerinted a pagefilet hogy a sokszáz GB tárhelyből 1GB-al több jusson neked? Persze pár rejtélyes hibával is gazdagodni fogsz így.

[ Szerkesztve ]

(#34448) Zotya984 válasza Doky586 (#34447) üzenetére


Zotya984
senior tag

Érdekes megfogalmazást használsz!
Orvosolva. Fix 1Gb

"Tiszteljük meg egymást azzal, hogy válaszolunk a privát üzenetekre"

(#34449) DeFranco válasza Zotya984 (#34448) üzenetére


DeFranco
nagyúr

2012 óta van a gépemben egy samu 830 SSD, annyi lapozófilet kap amennyit kér a rendszer és a windows search is be van kapcsolva, a 6 év alatt 14,21 TB írást sikerült összeszedni a kondíció 92% (ez lineárisan változik az élettartammal pontosabban az írásmennyiséggel, teljesen máshogy kell értelmezni mint a HDD-nél)

mára annyit avult hogy gombokból lecserélem egy kétszeres méretű 3D v-nandosra vagy mellédobok egy kabátgombot és négyszeres méretet veszek.

ez pedig megy egy másodlagos laposban mert lapozófileostól indexelőstől nincs még az élettartama tizedénél sem

ennyit a lapozófileről

(#34450) Zotya984


Zotya984
senior tag

Érdekeset változott a PH. Régebben (kb 1-1.5éve) nem volt ez hogy szétszeditek az embert reggeli közben. Fel sem merült bennetek hogy nem értek az SSD-hez? Neten meg 5000+ cikk van erről és lám marha sokba benne van mindkettő tiltása. Aprón is pár normális emberke van a többi egy . . .
Na mind1 gondolom ezért is megy majd az odaszólogatás, mert megmertem jegyezni hogy modortalanok vagyok (tisztelet a kivételnek). További szép napot.

"Tiszteljük meg egymást azzal, hogy válaszolunk a privát üzenetekre"

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.