Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • VaZso

    senior tag

    válasz Blackmate #36614 üzenetére

    Ez egy elég érdekes kérdés...
    ...elméletileg kommunikálhatnának a gyártóval valami API-n keresztül, de ehhez az összes inverter gyártóját rá kell venni ennek a funkciónak a támogatására.

    ...és, feltételezve a korábbi hozzászólásban írottakat, vagyis állandóan ismételni kell neki a jelet, akkor ez is csak addig működik, amíg a gyártó létezik vagy hajlandó támogatni az invertert (magyarul ki van téve a felhasználó a tervezett inverter avultatásnak).

    Ha arra kötelezik a gyártókat, hogy egy külső kapcsolaton engedélyezzék a vezérlést, akkor a gyártói szerver elérhetetlensége nem kérdés, az viszont igen, milyen módon kommunikálnak.
    Nem lenne szép például, ha idővel ráállnának BOT-ok az egyes IP-k végigszkennelésére és a napelemes termelés bevadítására - és ehhez az is kellene, hogy bejövő portot engedélyezzünk, és itt már az IPv6 kérdése vagy NAT-olt IPv4 kérdése is felmerül.

    Előbbi alternatívája lehet, hogy az inverter kommunikál valamely szerver felé (sokkal egyszerűbb), de ekkor tudni kell a magyarországi rendszer címét és annak azonosítani magát - gyakorlatilag ez a korrektebb, járható út vezérlésre.
    ...ebben az esetben viszont egy magyar központi leállás miatt a "teljes" napelemes termelés elvész és nem szabad API-t változtatni úgy, hogy elvész a kompatibilitás (hacsak nem szándékos), különben kizárod a régebbi invertereket a termelésből.
    ...és itt is felmerül a kijátszhatóság kérdése (itt már ügyfél oldaláról).

    ...emellett bármiféle internetszolgáltatói leállás viszi magával a termelést is így...

Új hozzászólás Aktív témák