- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tiédetis
senior tag
Sziasztok
Nem olyan régen írtam, hogy a fronius DM úgy lett frissítve, hogy én nem akartam. Kettő verzió volt ilyen, majd hirtelen lement a frossítés.
Írtam a supportnak, ők végeztek el egyet, ami egy biztonsági javítás volt a felhős kapcsolathoz, de mivel már előtte is volt egy, biztosan lekeverte a régebbit is.
Ők azt mondják a szolgáltató nem tudja vezérelni az invertert, nem tudja a betáplálást ott felfüggeszteni.
Viszont a feszültség problémákra adtak ki javítást, ami csökkenti a termelést, hogy ne kelljen leállni az inverternek -
mauimagic
senior tag
A Huawei azért csiszolhatna a kommunikáción...
Nem engedett belogolni, majd a legfrissebb appal igen, de nem látom a rendszerem.
Többszöri bejelentkezés után egyszer csak kiírja, hogy karbantartás miatt leállás van.Egy automata emaillel megmentettek volna a szopástól...
-
elekresz
tag
válasz
snooze #37947 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, remélem így lesz.
Igen, ez egy remek kérdés, a telepítőt egyből hívtam én is, hogy mondjuk nem sok mindenre kellett volna figyelniük, de erre pont nem ártott volna, ha már negyvenszer elkértek minden adatot és tisztáztuk is a körülményeket. Sajnos bármilyen szakembert/céget ajánlanak nekem, ami másnál biztosan bevált, nálam tuti gebasz lesz vele, valahogy bevonzom ezeket.. -
elekresz
tag
Sziasztok!
Kérlek titeket, ha van hasonló tapasztalta valakinek, akkor ossza meg velem.
Napelem igényt hiánypótlással visszadobták, mert a 10+10+16A nem elég a 8kW-os inverterhez. A mellékelt választ kaptam. (Persze van ügyszám is hozzá)
Jól értem, hogy vagy ampert bővítek és ez az inverter marad vagy invertert váltok, ami jó a jelenlegi 3 fázisomhoz? De igazából a fő kérdés, hogy ez azonos igényként kezelik-e, tehát megy tovább a már (időben) beadott igényként, akár más inverterrel is? Nyilván próbáltam elérni a szolgáltatót, de nem korlátlan a telefonos csomagom, emailre meg nem reagálnak.
Üdvözlettel: elekresz -
LOTR
addikt
válasz
bortella #37942 üzenetére
ezzel azt akarod mondani, hogy a végfelhasználóknak nem érdekük visszatáplálós rendszert üzembe helyezni?
mert ezzel semennyire nem értek egyetvagy a másik része, kivitelezői oldalról nézve, kinek mondja azt egy kivitelező, hogy sajnáljuk, neked már nem fog beleférni, hogy 2023.12.31-ig átadjuk a rendszered (vagy ugye a csatlakozási dokumentáció elfogadásától számított 365 napig) és nem vállalja el a munkát, mert aki ezt megcsinálja, az valószínűleg már nem csinálja
-
bortella
újonc
válasz
senki68 #37923 üzenetére
Ha már belebonyolódtunk abba, hogyan jött össze októberben a 100 ezer+ csatlakozási igény, akkor az erős tippem az, hogy a szolár telepítő cégek zsákoltak be maguknak annyi ügyfelet/megrendelést, amennyit csak tudtak, hogy ne kelljen jövőre lehúzniuk a rolót. Láttam én is a "last minute szaldós szolár" csalogatókat a neten. Hiába kell a telepítésre már most is fél évet várni az ügyfeleknek, telhetetlen kisgömböc módjára viselkedtek és megalapozatlan, sebtében összetákolt, helyszíni felmérés nélküli igénybejelentéseket gyártottak és adtak be. Ilyen tempóban ugyanis lehetetlen a korrekt felmérés és részletes egyeztetés az ügyféllel.
(Persze rögtön hozzátenném, hogy a helyükben túlélésként én is ezt tettem volna...)
Mondjátok, ha nincs igazam! -
7Heads Drago
veterán
válasz
viny jones #37931 üzenetére
Azért nem fér fel most mert másik napelemmel számoltak. Ez a mostani 370wp gyengusz hatásfokú én nem rakatnám fel. Ha azt mondták elsőre hogy felmegy én ragaszkodnák ahhoz. Megoldják azok csak nyilván ez a napelem van raktáron most nekik és a pénzt meg szeretnék már zsebben tudni.
-
senki68
senior tag
válasz
viny jones #37934 üzenetére
Nagyon drágán csinálják , ennél kevesebből SE rendszert lehet csinálni,.
Risen RSM405 panel 1754X1096 . Ebből is felmegy 10 db.
Longi LR5 405 1722X1134
Trinasolar Vertex 410 1770X1096
Hyundai S400VG 1719X1140 -
viny jones
friss újonc
Monokristályos napelem modul: Sharp NU-JC 370;
370 Wp 21 kg, 1765x1048x35mm
Huawei SUN 2000 4KTL-M1 inverter, ɳmax: 98%;
ɳEU: 97.7% Ezzel az inverterrel adják
4,4 KWp 2,8 millió lett volna 12 panellel
A 3,7 KWp ami helyette lenne 10 panellel gondolom valamivel olcsóbb azt holnap holnapután beszéljük meg -
cdl
senior tag
válasz
3.7 kWp napelem déli fekvéssel termel kb 5200 kWh évente. Ha el tudod használni, most kb 300 000 forintot fizetnél ennyiért.
Tiszta matek innentől, hogy X év alat hozza vissza az árát, mi legyen.
Helyetted senki nem fogja eldönteni ezt.
Ha veszel ebből állampapírt (2 millióval számolva) most 240 000 forintot hozna évente.
És megmaradna a tőkéd. De 2 év múlva csak 150 000 -et mondjuk. És az áram ára 50-%-al fel megy addigra. Baromi nehéz ezt kimatekolni. -
senki68
senior tag
válasz
Milyen az a " Smartnapelem monokristályos SolarEdge" ?
Ha már SolarEdge a panel akkor miért huaweii az inverter?
Én már nemigazán raknék fel 370-es panelt. Most már nem nagyon van 400 Wp alatt. Abból meg 10 db az pont 4kWp.
Azt hogy neked megéri e azt nem tudjuk ebből eldönteni, lévén nem írtad meg mennyibe is kerülne?
Szerintem inkább legyen a tetőn a napelem szaldoban, mint pénz a bankban.
-
viny jones
friss újonc
Hy!
Olvasgatom itt a fórumokat,mert most raknák fel a napelemeket.
Felmérték 2 hónapja a tetőt akkor az volt, hogy felfér 12db napelem sorba déli tetőrészre.
két napja itt voltak mert tennék fel a jövő héten és megint méregettek, de kiderült, hogy csak 10 db napelem fér fel.
most gondolkozom, hogy így is megéri e.
Eredetileg 4,4 KWp es ment volna a tetőre 12db Smartnapelem monokristályos SolarEdge huawei Sun 2000 4KTL invertel, de mivel nem fér fel így lesz belőle 3,7 KWp.
A villanyszámlámra elég így is mert az havi 8000 Ft a fűtés kombikazán energiatakarékos gáz padlófűtés havi kb 9000 ft. Klíma van fent invertes és azzal akartam volna besegíteni hogy kevesebb legyen a gáz számla.
Meg nyáron a 4,5*2,5 méteres medence villanyszámláját kiváltani.
Nem tudom hogy így is megéri e? -
Andras6800
senior tag
Én fázisbővítés kapcsán rákérdeztem, hogy érint-e bármineműlég hátrányosan a teljesítmény bővítés jelenleg. Meg akkor kivan a betáplálási stoppal.
A válasz EON ÜFSZ-tól.:
"Tájékoztatjuk, hogy az inverter kapacitását figyelembe véve, ha a kisebb teljesítményhez jó volt a nagyobbhoz is jó lesz. Az inverter betáplálás védelmi értéke nem haladhatja meg a rendelkezésre álló
teljesítményt.
A betáplálás stop nem érinti Önt, az október 31 utáni új HMKE igényekre vonatkozik ez a rendelet." -
7Heads Drago
veterán
válasz
bortella #37914 üzenetére
Tavaly ilyenkor egyetlen embert nem találtam aki támogatott volna abban hogy 1 fázison merjek automatát cserélni. 20A volt fent és ezért lett nálam 4kw rendszer. Minden telepítő cég azt mondta hogy bármi nem stimmel jó eséllyel elutasítanak és mivel a határidők szorítottak nem mertem kockáztatni. Nekem a 4,6 kw lett volna ideális. Annyi panel simán elfért volna még.
Persze sokan nem hiszik el másnak hogy a tűz megéget ha belenyúlsz. -
bortella
újonc
válasz
Tiédetis #37860 üzenetére
A két szék között a pad alá esés bizony tényleg benne van a pakliban, de ez már legyen az én kockázatom.
Egyébként mérnök vagyok és szeretek alternatívákat mérlegelni. Lehet, hogy a 10kW sok és elutasítják, de a 2,5kW még belefér és elfogadják. Ki tudhatja? Csak az, aki próbálta! -
bortella
újonc
válasz
senki68 #37915 üzenetére
Én is hasonlót kaptam, de nem hiszem, hogy az én +1 igényem okozta a jelentős növekményt:
Tárgy: Feldolgozás folyamatban
Tisztelt ...!
Köszönjük, hogy a ... napon érkezett, ... iratazonosító számú
kérésével ügyfélszolgálatunkhoz fordult.
Az elmúlt időszakban megnövekedett számú háztartási méretű kiserőműves igények
feldolgozására kiemelt figyelmet fordítunk, azonban az igények vizsgálatához és az
esetleg szükséges fejlesztések meghatározásához bonyolult elemzések és számítások
szükségesek. Az említett növekedéshez mi is igyekszünk minél inkább igazodni
kollégáinkkal, de kérjük az Ön megértését is a fentiekből eredő ügyintézési idő
meghosszabbodás miatt.
Kérjük, újabb levelünk kézhezvételéig legyen türelemmel. Megértését és
együttműködését köszönjük.
A háztartási méretű kiserőművekkel kapcsolatban további információkat (számlázás,
szaldó elszámolás stb.) a https://www.eon.hu/hu/hmke.html oldalon talál.
Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. nevében az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. jár el.
Üdvözlettel:
Hang József
Elosztói háttériroda csoportvezető
Gyurák Éva
Ügyfélkapcsolati tanácsadó munkatárs -
bortella
újonc
válasz
MrZed001 #37857 üzenetére
Köszönöm a választ!
Akkor megolvasom a Deye és a Voltronic adatlapjait.
Jelenleg azt gondolom, hogy telepítőre nincs szükségem, viszont tervező mérnök jól jönne.
Az 1 fázis 2.5kW alternatíva csak kényszermegoldás lenne számomra, ha a másik igényemet elkaszálják, backup boxot nem akarok.
Köszönöm az az 550Wp panelekre vonatkozó tippet. 11,4 m a tető teljes szélessége - akár még fel is férhet ebből is 10 darab. -
asdf_
veterán
válasz
gorbep #37899 üzenetére
Kis herceg... fogalmad sincs, mi a szürkeimportos... az akkor derül ki, amikor javíttatni kell...
Nem, az már a termék átvételekor. Midea esetén Planning & Trading Kft.-s forgalmazói jótállási jegyet kell kapni hozzá. Nem online vásárlásnál, ahol -megismerve, hogy nem ez a cég van feltüntetve forgalmazóként a jótállásin- nem lehet elállni, ezt persze ekkor már kenheti az ember a hajára.
De hogy ON is legyen, a megrendelőnek fogalma sincs, hogy amit feltettek a tetőre PV panel, vagy az inverter honnan jött be az országba!
Ennek sem így kéne lennie, valószínűleg még most is él, hogy az importált terméken az importőr köteles felüntetni nevét, elérhetőségét, így mind a napelemen -ha azon nem elhelyezhető, annak dokumentációjában és/vagy jótállási jegyén-, mind az inverter csomagolásán ennek rajta kell (kéne) lennie. Hogy ez 100-ból hányszor valósul meg bármilyen -legyen csak műszaki- cikk esetén, azt tudjuk mindannyian
-
senki68
senior tag
válasz
bortella #37914 üzenetére
Most ilyen levelek menneki ki az igénylőknek.
Tárgy: Feldolgozás folyamatban
Tisztelt ......... .......... !
Köszönjük, hogy a 2022.10.30. napon érkezett, .................. iratazonosító számú
kérésével ügyfélszolgálatunkhoz fordult.
Az elmúlt időszakban megnövekedett számú háztartási méretű kiserőműves igények
feldolgozására kiemelt figyelmet fordítunk, azonban az igények vizsgálatához és az
esetleg szükséges fejlesztések meghatározásához bonyolult elemzések és számítások
szükségesek. Az említett növekedéshez mi is igyekszünk minél inkább igazodni
kollégáinkkal, de kérjük az Ön megértését is a fentiekből eredő ügyintézési idő
meghosszabbodás miatt.
Kérjük, újabb levelünk kézhezvételéig legyen türelemmel. Megértését és
együttműködését köszönjük.
A háztartási méretű kiserőművekkel kapcsolatban további információkat (számlázás,
szaldó elszámolás stb.) a https://www.opustitasz.hu/ugyfelek/napelem-bekapcsolas/
haztartasi-meretu-kiseromuvek-bekapcsolasi-folyamata oldalon talál.
Az OPUS TITÁSZ Zrt. nevében és képviseletében az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. jár el. -
bortella
újonc
válasz
7Heads Drago #37858 üzenetére
Köszönöm a választ!
Tudtommal az igény bejelentésekor még nem kell, hogy meglegyen az igényelt csatlakozási teljesítmény és fázisszám. Ahogy írtam, már augusztusban tárgyaltam villanyszerelőkkel és folyamatban van a 3 fázisra átalakítás+mérőhely szabványosítás, csak egyrészt manapság lasszóval kell fogni a regisztrált villanyszerelőt, aki hajlandó helyszíni szemle alapján megalapozott árajánlatot adni, másrészt az eddig begyűjtött árajánlatok riasztóan magasak.
Arról pedig nem én tehetek, hogy a kormány egy tollvonással a feje tetejére állította a napelemes helyzetet és ezzel kapkodásra és sebtében meghozott döntésekre kényszerített sokakat, például engem is és brutális igénycunamit indított el.
Mennyi igény ment be a szolgáltatóknak október folyamán? Kb. 100ezer, vagy még annál is több? Szerinted mit lassít az én +1 igényem a folyamaton? 1 százezreléket sem! -
senki68
senior tag
válasz
bortella #37909 üzenetére
Persze.
Különben nem írogatnék olyat amit nem tudok elintézniHa bekopogtatsz bármely szolár telepítő céghez vagy el fognak hajtani, vagy csak akkor csinálják meg a csatlakozási dokumentációt ha ők telepítenek.
De van olyan cég aki ezzel is foglalkozik, és szerintem korrekt áron.Csatlakozási dokumentációt ráérsz beadni, ha az igényedre kapsz választ, hogy van 90 napod beadni.
Ha arra megkapod az MGT-t akkor majd ráérsz feltenni a tetőre.Ha beszerzed az anyagot, még tudok olyan csapatot akik korrekt áron felteszik a tetőre.
De ha végül meggondolod magad és a Deye inverter mellett döntesz, arra is tudok jó árat.
-
asdf_
veterán
válasz
pappsy62 #37911 üzenetére
Se az EON-nak, se az MVM-nek nincs köze a -még mindig nem tudjuk melyik- pályázathoz (kivéve ha a fiókcégük kivitelező, de ez a kérdés még ebben az esetben sem rájuk tartozik). Ha a 100%-os pályázatról van szó, akkor az ÉMI fogja tudni megadni a választ vagy egy Széchenyi programiroda. De valószínűleg elbukták és újra kell pályázni, -ha lesz egyáltalán- második körben az új címre.
-
bortella
újonc
válasz
senki68 #37852 üzenetére
Köszönöm a választ!
Akkor tudnál konkrét (tervezéssel és) engedélyeztetéssel foglalkozó céget ajánlani? Vagy szerinted egyszerűen kopogtassak bármelyik szolár telepítő cégnél, hogy van itt a tetőn egy szolár rendszer, le kéne papírozni? (Csatlakozási dokumentáció elkészítése és beadása.) -
cdl
senior tag
válasz
pappsy62 #37907 üzenetére
Így sajnos nem lehet mit mondani. Rá kell pillantami a kiírására, mik a szabályok. De lehet pár pályázat. Ha a 100%-os, az áll az EU-s pénzekig, nem tudni mi lesz belőle. De nem hiszem, hogy át lehetne vinni máshová. Ha elkezdik a pályázatot megvalósitani és lesz második kör belőle, be kell adni megint.
-
pappsy62
tag
Sziasztok.
Röviden, állami támogatást megítélték, lehetne telepíteni. Időközben eladták a házat. Az új házra át lehet vinni a telepítést? EON elküldte az MVM-hez azok meg vissza. Mi lenne a teendő?
Előre is köszi. -
gorbep
senior tag
válasz
Samott #37903 üzenetére
Gondolom a magyar gari időn belül adtak volna újat a "tartalékból", gondolom egy teherautónyit félretettek ilyen célra.
Olyan barom aki szétforrasztja a beltérit, hogy a radiális ventillátor tengelyéhez hozzáférjen, rajtam kívül nincs... szervizben meg egy ilyen hiba úgyis műszaki totálkár...
-
gorbep
senior tag
válasz
Reggie0 #37894 üzenetére
Hát... egy B-s ÁVK kb 4x annyiba kerül, mint a napelemed... és azt ne mondd, hogy látod rajta, hogy szürkeimportos e... (tudnék mesélni...), de egy túlfesz levezető (T1-T2) is bőven eléri ezt az árat... vagy egy automata DC megszakító...
És veszünk ilyen "olcsó" alkatrészeket annyit, mint 50 db PV panel ára... mégis lutri... kábelnél is gyorsan összejön pár 100e Ft. De ami nem szokott elromlani, azon nem feszülünk...
Amúgy meg a PV panel pont nem érzékeny alkatrész...
De mindenki ott vesz és annyiért, ahol szeretne...
A kolléga segíteni akart, aki értette értette, aki nem, nem...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest