Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Napkollektor - csak úgy
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #37299 üzenetére
Amennyi igény bement, ha annak csak a fele kerül fel, akkor még 1 év múlva is rakják .
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
senki68 #37298 üzenetére
Szerintem most meg fogják várni, hogy felkerüljön az összes rendszer amikre be lettek adva az igények. Utána megnézik a hálózat állapotát és talán jön valami bruttó rendszer amivel lehet számolni.
A jövő még lehet rekord lesz, mert annyi igény ment be, hogy pár hónapig elcsócsálják a telepítők. -
senki68
senior tag
válasz
Pille99 #37294 üzenetére
Merthogy most meg már megy a riogatás.
A betáplálási tilalom, az ideiglenes /reméljük 1-2 év és vége a rémálomnak/.
Utána lesz bruttó. Mivel még senki nem tudja a feltételeket, így nemigazán lehet megtérülést számolni. Na meg azt se tudjuk 2 év múlva mennyi lesz a villanyár, meg a napelem bekerülési költsége.
-
axioma
veterán
-
gorbep
senior tag
válasz
axioma #37286 üzenetére
Én nem kapkodnék vele... ha kiderül esetleg egy ellenőrzésnél, biztosan nem a csere tizedmásodpercében kell bejelenteni. Mondd, hogy tegnap cserélték, de jó hogy jöttek, mondják már meg, hogy hol kell bejelenteni a sorozatszám változást..... Sőt, írják már át a rendszerben, meg fotózzák is le...
-
Pille99
tag
Elmondaná valaki, miért jó az ami sose térül meg anélkül, hogy valaki nem támogatná?
-
HIJ
őstag
válasz
7Heads Drago #37292 üzenetére
Pénzt nem kellett beletenni (talán csak a tervezést), de az tény, hogy a bővítést nincs benne. Azt gondolom ez érthető, de egy optimális esetben viszonylag költségmentes a dolog, ráadásul előfinanszírozott. Persze ez mind csak feltételes, mert még nem történt sokminden. A családban van egy beadott pályázat, amire elvileg már be is van adva a terv, meglátjuk mi lesz belőle…
-
7Heads Drago
veterán
Megnyered, de pénzt azt nem kapsz az árak meg mennek felfelé.
Huu de fantasztikus érzés.
Mellesleg tudtommal nincs új kiírás se, mivel pénz sincs. Még a tavasziak sincsenek kifizetve.
És a 100%-os se 100%. Van egy rakás költség amit nem térít. Aki megtehette inkább önerőből megoldotta és várja hogy mikor kap valamit az államtól. Ettől függetlenül pár cég hirdeti persze, csak nem értem hogy teheti meg. Miért nincsenek büntetve?
Nem tudom mit hogy számoltak a cikkben. -
HIJ
őstag
válasz
7Heads Drago #37290 üzenetére
De a 100% -os pályázatnál mióta számolunk megtérülést? Ja, ok. Most egy elcseszett helyzet miatt kell beletenni lóvét, de a kiíráskor ezt még nem lehetett tudni…
-
7Heads Drago
veterán
És van olyan aki bízik még a 100% pályázatban? Úgy hogy 1 év alatt alig valaki kapott valamit? Az unióval nincs megegyezés és addig meg pénzt se kap az állam tőlük.
Én amikor kiadták is egy viccnek tartottam és be se adtam volna rá semmit se. Akkor inkább KP és maradok szaldóban.
A fenti [link] -en van egy számolás ami eleve áthúzza az egészet szaldó nélkül. 20-30-40 éves várható megtérülés az paródia. Az ilyenbe értelmes ember egy vasat se tesz. Akkor inkább állampapír. Csak a KP játszik vagy OFK és szaldó. -
7Heads Drago
veterán
válasz
Strezi #37287 üzenetére
Mennyi időt tudhat a memóriában tárolni az inverter? Sajnos a szüleimnél jelenleg nincs net, nem tudom elég-e neki ha hetente fellépne az osztot netre mobilról? Vagy be kell szerezek valamit. Illetve mekkora lehet rajta az adatforgalom? Hogy milyen csomagban kellene gondolkodni....
Illetve a névleges teljesítményt átlépi-e a maximuma? És mennyivel... a legtöbb gyártó 10%-ot enged. De itt nem látok olyan adatot. -
cdl
senior tag
válasz
7Heads Drago #37284 üzenetére
Az új házaknál klímával teljesül a zöldítés.
Amúgy is eltolták megint x évre a szigetelés szigorítását.
Ha beengedik az utóbbi 2-3 hét alatt beadott kérelmeket és a 100%-os pályázatos 30 000 rendszert, az így is elég lesz szerintem a hálózatnak.
A nagyfiuk majd csinálják a parkokat számolatlanul. -
Strezi
őstag
válasz
7Heads Drago #37285 üzenetére
Kérdezz! De lehet hogy már túl régi az enyém a friss tapasztalatokhoz
-
7Heads Drago
veterán
Kinek van itt SMA inverterrel már működő rendszerre? Konkrétan Sunny boy lesz majd beüzemelve.
Kérdezni szeretnék tőle. -
7Heads Drago
veterán
válasz
HunChris #37281 üzenetére
Hát ez nagyon szép. Ha ez tényleg így van itt van vége minden házi napelem telepítésnek. De gondolom az állami és céges parkok majd szépen bővülnek. Sikerült ezt is tönkre tenniük.
Mi lesz így az új lakásokkal? Pedig oda már csak úgy adnak ki engedélyt ha zöld is van a tanyában.
És szart se ér hogy az egész család életét szervezni kell ez miatt, és toligáljuk a mosást meg egyéb fogyasztásokat. Én pl nem is tudnám ezt megoldani. Nap közben én használom az autót és a család többi része is úton van. Alig 1-2 dolgot lehetne időben átrakni ami alig valamit jelentene fogyiban.
Még szerencse hogy én most szaldóban vagyok és a klímás fűtés és az OFK miatt lényegesen gyorsabban térül meg az egész projekt. És csak reménykedik az ember hogy később tudok értelmes lépést tenni majd valamerre. -
Geresics
Topikgazda
válasz
axioma #37282 üzenetére
Elvileg igen, mert a sorozatszámot elvileg feljegyezték. Gyakorlatilag még szolgáltatónként is eltérő az eljáásrend, és bár lefotózták, ha szólsz nekik, hogy (garanciális) csere történt azonos típusra, így a műszaki tartalom nem változott, csak a szériaszám, nem is mindig fognak tudni mit kezdeni vele. Viszont, ha Te ezt (pl. e-mailben) megteszed, máris írásos bizonyítékod van, hogy Te minden tőled telhetőt megtettél!
-
-
Geresics
Topikgazda
A színek az első pillantást segítik. Aki sokszor néz ilyet, azonnal látja, amit szeretne. Amikor pedig alaposabban akarja nézni, akkor úgyis 1.) ránagyít, és látható lesz, és/vagy 2.) generál egy jelentést, ahol aztán végképp azt lát, amit csak szeretne (a visszwattos jelentést én is így csináltam).
Nagyobb rendszereknél átláthatatlan a rendszer, ha minden rendben van
...de azonnal látszik, ha valami gyanús van!
-
Geresics
Topikgazda
válasz
leslieke #37270 üzenetére
Ez igaz, amíg ugyan olyat kapsz.
Sajnos azonban már most nem is egy olyan Huawei generáció van, amit már nem kapsz!Megint más kérdés, hogy ha valakinek kicserélik az inverterét, és véletlenül elfelejti bejelenteni, akkor az kb. soha az életben nem fog kiderülni, ha ugyan olyan teljesítményűt tesz a régi helyére. (Ha nagyobb teljesítmény kerül oda, akkor egy egyszerű lekérdezéssel kibukhat, hisz hogyan tudna valaki 10kW-ot betáplálni egy 6kW-os inverterrel?)
-
senki68
senior tag
Átjárás lehet, de kell ugyaz a csatlakozási dokumentáció, tehát majdnem ugyanaz az eljárás mint új igénybejelentésnél.
Én tavasszal indítottam el, már készre van jelentve, de még nem jöttek átvenni.
Kérdés lesz e új szerződés?Egyébként Opus Titász ez a hivatalos állásfoglalás.
"Köszönjük, hogy megkeresésével ügyfélszolgálatunkhoz fordult.
Tájékoztatjuk, hogy amennyiben csak inverter cserével szeretne élni, elegendő a HMKE csatlakozási dokumentáció kivonat megküldése, amelyen szíveskedjék jelezni az inverterek megnevezésénél, hogy csak inverter csere lesz a helyszínen.
Kérjük a HMKE csatlakozási dokumentáción szíveskedjék feltüntetni a jelenlegi invertereket és a helyette felszerelt inverter típusát is.
Amint az inverterek cseréje megtörtént, a HMKE készre jelentést ismét szíveskedjék beküldeni részünkre.
Megértését és együttműködését köszönjük.
Postacímünk: E. ON Ügyfélszolgálati Kft., 7602 Pécs; Pf. 197.
E-mail címünk: araminfo@eon.hu
Háztartási méretű kiserőművekkel kapcsolatban tájékoztatást a következő helyen kaphat: https://www.opustitasz.hu/ugyfelek/napelem-bekapcsolas/haztartasi-meretu-kiseromuvek-tudnivalok
Ha egyéb információkra van szüksége, akár a fentiekkel, akár más témákkal kapcsolatban, a jövőben is forduljon hozzánk bizalommal.
Telefonos ügyfélszolgálatunk munkatársai:
• hétfő, kedd, csütörtök és péntek: reggel 8:00 óra és délután 18:00 óra között,
• szerda: reggel 8:00 óra és este 20:00 óra között állnak ügyfeleink rendelkezésére." -
cdl
senior tag
válasz
Geresics #37245 üzenetére
Ez egy elég fontos dolog:
'Inverter csere igénybejelentés után
OPUS
"Az igénybejelentésen, vagy csatlakozási dokumentáción szereplő invertertípus helyett más invertertípus alkalmazható azonos vagy kisebb névleges teljesítménnyel. Az eltérést a készre jelentésben kell közölni."Amióta itt vagyok megy a Ne Huawei invertert vegyünk, hanem Froniust.
Mivel az javítható, a Huaweit cserélik ha baja van.
Így ugrik a szaldó.
Ez alapján viszont lehet átjárás a márkák között, csak a teljesítmény a lényeg.
Ha jól értelmezem. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Impair1980 #37263 üzenetére
Külön-külön és összeadod
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
PVGIS-be lehet egyszerre két tájolásra állítani a kalkulációt? (NY és D) Vagy csak külön-külön és össze kell adni? -
gozi
tag
válasz
kardkovacsi #37256 üzenetére
-
Samott
addikt
válasz
HoryThePooh #37254 üzenetére
En nem vitatkoztam veled, csak segiteni akartam a megosztott infok alapjan.
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Geresics #37244 üzenetére
Bevallom én sem olvastam végig a tanulmányt, ezek szerint te igen
Belelapoztam és elolvastam a conclusiont
A te ábrádon is az van, hogy a feszültség viszont szűk tartományon belül mozog és ahogy látom részben a hőmérséklet függvénye is bár ugye ezt nem tudjuk innen megállapítani mert két tényező van és egy görbe
Visszatérve az eredeti megoldásra, hogy a két panel típus között 1% a különbség újonnan. Úgy gondolom ezt kimozogják a munkaponton belül a panelok, valójában az inverter is mozgatja a munkapontot hát itt kicsit egymáshoz fognak igazodni a panel típusok. Ha nagy lenne a különbség akkor ez nem működne (már beszéltünk róla itt pár hete) de szerintem ilyen kicsinél nem fog problémát okozni a veszteség pedig minimális lesz miatta. -
HoryThePooh
aktív tag
válasz
Samott #37105 üzenetére
"Nem akkor indul az eves elszamolas amikor felrakjak a rendszered."
Igen, ezt tudom.
Ez a mostani számla BECSÜLT értékelés alapján készült, 07.18-10.22 időszakra.
És semmi betáplálást nem vesz figyelembe!
Azonban korábban már kaptam egy elszámló számlát LEOLVASÁS alapján
(05.26-07.17), amihez csatolva volt az addigi termelésem alapján egy HMKE kifizetési kérelem kitöltve.
(Más kérdés, ezt se sikerült megugraniuk a mai napig, korábban megírtam, hogy kitöltve, aláírva beküldtem és visszarugták a saját nyomtatványukat , hogy nem megfelelő)
Ergo szerintem nekem van igazam.
Adminisztrációban eléggé xarul állnak. uff -
MrZed001
tag
válasz
Geresics #37247 üzenetére
Ó igen ... oldalakon át magyaráztam a múlt héten a szimmetrikus 3 fázisú visszatermelés hátrányait
Hogy miért rossz megoldás a szimpla termelővel, meg a Huawei inverterével (szimmetrikus).
Lényegében az aszimmetrikusra képes GEN24 és valós hibridek mint DEYE, SAJ, ... amiket érdemes visszwatt védelmes rendszerben használni. -
asdf_
veterán
válasz
Geresics #37244 üzenetére
OFF és nem is neked, de...
Én igazán nem vagyok színvak, de a Fronius-nál mit gondolnak, amikor egy ötszínű grafikonhoz egy világoskék, egy világoszöld, egy másikféle zöldből középzöld és egy sötétzöld színt választanak egymás mellé? Oké, kicsiben nézem, meg JPG is lett a képből PNG helyett, meg bizonyos vonalról automatikusan leesik, hogy az melyik, de akkor is...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- Windows 10
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Star Trek
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- További aktív témák...
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest