- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
Valaki említette, hogy volt egy időben valami rossz Tigo széria ami nem kezdett el működni addig amíg nem kapcsolódott egy Tigo connecthez (monitoringg). Van erről infó, hogy mikor gyártottak voltak a rosszak?
-
asdf_
veterán
Simán, ha olyanod van, +4-gyel is. Persze ha van (lesz) mögötte évi kb. 8000 kWh fogyasztás is, csak akkor van teteje. De a 18 db. már lehet, hogy két stringre kéne, ha van még helyed és meg akarod tartaléknak, akkor csak 16, hogy szabadon maradjon a 2. string (már ha nem eleve 2-re megy). Szóval a lényeg, mint mindig, ki kell számolni
-
koti
tag
Szeretném megkérdezni Fronius 5.0.3M inverter 14 db 405W-os Risen napelem rendszerét meg lehet még toldani 2 plusz elemmel? Most fogják telepíteni új rendszer. Elbírná az inverter? Délnyugat tájolás és 44 fok tető.
-
Elemental
addikt
Köszi a válaszokat!
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Elemental #37480 üzenetére
Az a krdés, hogy a vállalkozó mit adott be a szolgáltató felé?
1.) Csak igénybejelentőt? Mert az ingyenes, max 1 megkezdett munkaóra bérét kérheti, de ez már garasoskodás volna.
2.) Ig.bej.+csatlakozási dokumentáció+egyvonalas rajz? Ez már fizetős tétel, mert itt egy aláírási jogosultsággal rendelkező tervező munkáját meg kell fizetni. Ez telepítőtől függő árú, általában 30-100eFt közötti összeg.A szolgáltatónál kérheted, hogy neked küldjék a jóváhagyást (az esetek felében sikerül is nekik egy ilyen bonyolult kérést teljesíteni), de attól még a terbezőt ki kell fizetni - ha a második eset van.
-
senki68
senior tag
-
MrZed001
tag
válasz
Napelemet feltetetheted (érdemes), de még nem kapcsolhatod be.
Ha megjön engedély már csak óracsere ha kell, bekapcs és kész.
Ha nem adnák meg engedély, akkor visszwatt engedélyeset kérni.
Azt megadják gyorsan, és mehet.
Ekkor nem táplálsz vissza. Kell hozzá energy meter ami figyeli ezt, és napelemes rendszernek súgja mennyire fogja vissza magát. -
senki68
senior tag
válasz
sakal83 #37482 üzenetére
Igaz, hogy nem értek a pénzügyekhez, így egészen másként gondolkodom.
Egy napelem rendszer telepítése beruházás. Ha 20 éven belül el akarod adni az ingatlant jó helyen növeli az értékét, minimum a bekerülési költséggel. Tehát neked effektíve ingyen termel.
Ha nem akarod eladni.
Pénzt beteszed államkötvénybe, évi kamatból meg kifizeted a villanyszámlát, mi marad neked? A tőke. Ami ilyen infláció mellett pár év alatt semmivé válik.
Viszont a feltelepített napelemrendszer megőrzi az értékét, sőt az inflációval mindig nő.
Tehát ha van felesleges pénzem, amivel gyakorlatilag nem tudok mit kezdeni, biztos hogy nem állampapírba tenném, hanem beruháznék napelemreNa de nekem már van napelem
-
cdl
senior tag
válasz
1. Ha kötöttél velük szerződést, az tartalmazhatja a kilépést. Amúgy a cég kapja meg az engedélyt. De x forintért biztod adaadják Neked.
2. Technikailag megoldható. Ha kimennek valamiért és megbuksz, az egy szemmel látható összeg lesz, amire megbüntetnek.
Ha valaki megsérül az engedély nélküli telepítés következtében, a büntetés nem csak pénzben lesz kifejezhető.
Biztos akarod? -
sakal83
addikt
válasz
senki68 #37412 üzenetére
[link] 5 eves.
74% az osszhozam. Ez egy 2mos rendszernel evi havi 25e ft. A rendszer ennel kevesebbet sajtol ki sajnos... Ha megszuntetik a szaldot akkor meg rosszabb forgatokonyv is lehet...
Ha valaki 20 evig ott akar lenni ahova szereltet meg csakcsak vallalhato a kockazat de 10 even beluli koltozesnel felesleges penzkidobas tamogatas nelkul telepiteni szaldoval is egy rendszert tisztan penzugyi szempontbol szerintem.
-
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Két kérdésem volna.
Céges napelem telepítés.1.
Egy napelemes cégnek adtam meghatalmazást, hogy adja be a cégem nevében az MVM-hez a napelemes igényünket. Így most hozzá fog érkezni a válasz, gondolom.
Köt hozzájuk bármi engem, vagy már velük kell telepítenem? Az engedélyt gondolom a cégem fogja kapni.2.
Nagyon nagy az áramfogyasztásunk, szóval ahogy számoltam szinte semmi, vagy nagyon minimális visszatáplálás lenne, majdnem mindent elhasználnánk helyben.
Mi volna, ha feltetetném most a napelemet úgy, hogy nem táplálunk vissza semmit, gondolom ez technikailag megoldható. Aztán, ha majd megjön az engedély, ráérünk elindulni a visszatáplálás irányába. -
-
dolon75
senior tag
válasz
nihill #37473 üzenetére
én az oracsere után telefonon kértem az éves elszámolást, azóta nem jött számla.
most októberben van a forduló, jött egy email az ELMU /Eon csoporttop, hogy fotozzak, kuldjem be appon vagy weblapon.fotoztam, weboldalon felkuldtem, pár hét és jott az elszámolás.
Budapest, MVM, regisztrálva vagyok weboldalukon.
-
nihill
őstag
Ha már szóba került az éves elszámolás.
Nekem az utolsó ilyenem 2021. szeptemberében volt.
2021 decemberben óracsere, indult a napelem, onnantól semmi számlát/levelet nem kaptam áram ügyben azóta.
Nem kellett volna már megkapnom a 2022-es elszámolást? Vagy ez hogy megy? -
dolon75
senior tag
válasz
HoryThePooh #37470 üzenetére
köszi!
Szép kilátások... -
HoryThePooh
aktív tag
válasz
dolon75 #37467 üzenetére
Nézz rá érvényes e formanyomtatvány!
Nem vicc, nekem (korábban írtam róla) visszadobták 3 hónap múlva a saját formulájukat, hogy nem megfelelő ... vicc kategória, de ők elhiszik, hogy komoly szolgáltatók.
Egyébként nekem az volt ráírva a visszaküldött papírra is, hogy csak postán fogadják be.
Ráadásúl nem is a II. János Pál pápa térre kellett küldeni hanem MVM Services Zrt. Paks-i postafiókba. -
senki68
senior tag
válasz
Bandiahegyro #37462 üzenetére
Van egy olyan , aminek most 18-án lesz a kamatfizetése. Na azt még megvárom
Ráadásul a kamatfizetés utáni 5 napban jobb kondícióval tudom visszaváltani . -
dolon75
senior tag
Sziasztok!
Megjött az éves elszámoló számlám, visszajárna egy kis pénz. A számla végén van, amit ki kell tölteni, aláírni.
Esetleg azt tudjátok, hogy elektronikusan aláírva (pl. AVDH) és e-mail-en beküldve is elfogadják?
Vagy kizárólag papír és posta?
MVM NEXT (Budapest) a szolgáltató. -
senki68
senior tag
válasz
HoryThePooh #37465 üzenetére
Kösz, már ott is jártam.
TegnapIlyen az ha valaki hülye a pénzügyekhez.
-
Reggie0
félisten
válasz
kardkovacsi #37463 üzenetére
Ugy ertheto, en ugy ertettem abbol amit irtal, hogy 17A vs 16A.
-
Reggie0
félisten
válasz
kardkovacsi #37459 üzenetére
5-6% buko az aramon lehet meg megeri, ha azon mulik a tamogatas vagy a szaldo.
-
senki68
senior tag
válasz
Lasersailing #37457 üzenetére
A hídon akkor kell átmenni ha odaérsz.
Azért mert majd valamikor lehet árnyékos lesz, én nem tennék optit.Állítólag a fronius elég jól lekezeli az árnyékot, legalábis a marketing anyag szerint.
Ha 2 évig nem lesz árnyék, lesz egy termelési adaot, ha utána árnyék lesz, meg tudod mennyi veszteséget okoz az árnyék, és akkor majd lehet lépni ha kell. Ráadásul 2 év alatt rengeteget fog feljődni a napelemes rendszer.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision #37435 üzenetére
Az egyik a nagyobb áram. Nekem pl. két sztringem van, ugyanolyan hosszú ugyanolyan napelemekkel. Ha most Gen24-em lenne akkor ezt a két sztringet simán rátehetném egyre és a másikra mehetne a bővítés.
Ha jól tudom csak akkor lehet párhuzamosítani, ha a két sztring ugyanolyan panelekből és ugyanannyi darabból áll. Ugye így a feszültség ugyanakkora lesz és így munkapont beállítás megy mindkét inverteren.
Aztán még ott van az, hogy az új panelok amikben már a 210mm-es cella van azoknak az árama 17A körüli, azt a sima Symo már nem viszi el.
Ott van még az, hogy be tud táplálni asszimetrikusan, ami most még nem érdekes de a szaldó eltörlése esetén az lehet, illetve ha túlfesz van a hálózaton és csak egy fázison akkor a másik kettőre többet tud rakni (remélem, mert ezt csak gondolom). -
darus
csendes újonc
Köszönöm mindenkinek a segítséget, hozzászólást. Remélem legközelebb akkor kell írnom ha kèsz lesz a rendszer ès flottul üzemel
-
Lasersailing
senior tag
válasz
senki68 #37454 üzenetére
"Mi ebben a kihívás?"
Az hogy nem értek hozzá!6*390-410W a délin az már elég az inverter "elindulásához"? (teljesítmény attól függ, hogy mi lesz elérhető fél év múlva, mire lesz MGT-m
Másik kérdésem, hogy optimalizálót érdemes tenni azokra a panelekre, amik 2 év múlva árnyékosak leszenk?
vagy inkább ott legyen csak 21 panel, 24 helyett? (21 panel is el fogja érni az inverter által engedett 8.2kw-ot, nem? -
senki68
senior tag
válasz
Lasersailing #37452 üzenetére
Mi ebben a kihívás? A 24 keleti megy az egyik stringre az 5 déli a másikra.
-
darus
csendes újonc
Úgy nèz ki megoldódik a dolog. Ma tárgyaltam a tulajdonossal, korrekt beszèlgetès volt. Mindketten engedtünk ès a hozzáállásával semmi gond nem volt, vagy nagyon jó színész.
Ezek után azt gondolom ő nem tudott semmiről, az alkalmazottjai kevertèk a szart. Persze lehet hogy az ügyvèd emlegetèse is segített. -
Lasersailing
senior tag
válasz
senki68 #37439 üzenetére
Ezt ki tudnád fejteni bővebben? (nem kételkedem, csak tanulni szeretnék!):
Inverterem már meg vettem (symo 8.2 -3 M), a tetőmre max. 30 panel fér fel, ebből 6db déli tájolású, a többi keleti. A keleti tájolású paneleknél kb. 2-3 panel pár év múlva árnyékba kerülhet a szomszéd diófája miatt. Ezzel érdemes foglalkoznunk?
(egyáltalán érdemes 410W-os panelből 24 Keleti, 6 Délit feltenni 8.2 kW os inverterhez?Vagy az optimalizáló Fronius Symo + eltérő tájolás esetén nem szükséges? (azaz beköthetjük pl. a 6 délit + ~10db keletit egy stringre?
Vagy opti szükséges Symo esetén is ha árnyék van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- Samsung Galaxy A05s 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX ONE X 1TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest