Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- PSti: "Új" VGA kártya jelent meg: Gainward GeForce RTX 3060 Python II OC
- bitpork: Balcsis tali 2026
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- KISDUCK: WhatSUP?
- PSti: Elit Liga - Titkos prím szám
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Nem igazán értelek.
Kiválasztom az A ajtót. Ez után két eset lehetséges:
1, A műsorvezető az A ajtót nyitja ki. Ez esetben látom, hogy ott kecske van, ergo érdemes újat választanom. Hogy B vagy C az édes mindegy, mert 50-50% hogy mi van mögöttük.2, A műsorvezető nem az A ajtót nyitja ki. Ez esetben tudom, hogy vagy az általam megjelölt A, vagy pedig a másik még zárt ajtó rejti az autót. Hogy melyik, az szintén 50-50%, ezért nincs értelme váltani, mert pont akkora esélye van, hogy a váltás miatt veszítek, mint hogy a váltás miatt nyerek.
Ez akárhány ajtóval működik, ha 100 ajtó volt, de egyet elvisznek, az csak akkor érint engem, ha amúgy pont azt választottam volna.
Gondold el úgy, hogy amikor azt mondják, hogy újra választhatsz az ajtók közül, akkor választhatod újra azt is amit eddig, ergo az új választás nem változtatja meg az esélyeket.
próbáld meg elfogadni, hogy nem.
A műsorvezető biztosan nem azt az ajtót nyitja ki, amit választottál, mert ilyen a szabály.
ha végigolvastad a topicot, akkor tudod, hogy nem 50-50% az esély. -
yle_greg
aktív tag
Ne 3 ajtóval gondold végig, hanem mondjuk 100-zal. 100-ból választasz 1-et, ott 1% eséllyel van az autót. Kinyitnak 98 másikat, ahol nincs autó, megéri váltanod? 99% eséllyel volt az általad nem választott ajtók mögött az autó, szóval igencsak megéri váltani. Egyébként nekem segített a problémát megérteni a 3 ajtós példánál a konkrét esetek felsorolása:
Legyen A, B és C a három ajtó. Te mondjuk a C-t választod.
Ha A-ban van az autó és kinyitja a B-t a műsorvezető, akkor érdemes lenne váltanod.
Ha B-ben van az autó és A-t nyitja ki, akkor is.
Egyedül akkor nem éri meg a 3 esetből váltani, ha a C-ben van az autó. Így már jobban látszik az 1/3 és 2/3 dolog.Nem igazán értelek.
Kiválasztom az A ajtót. Ez után két eset lehetséges:
1, A műsorvezető az A ajtót nyitja ki. Ez esetben látom, hogy ott kecske van, ergo érdemes újat választanom. Hogy B vagy C az édes mindegy, mert 50-50% hogy mi van mögöttük.2, A műsorvezető nem az A ajtót nyitja ki. Ez esetben tudom, hogy vagy az általam megjelölt A, vagy pedig a másik még zárt ajtó rejti az autót. Hogy melyik, az szintén 50-50%, ezért nincs értelme váltani, mert pont akkora esélye van, hogy a váltás miatt veszítek, mint hogy a váltás miatt nyerek.
Ez akárhány ajtóval működik, ha 100 ajtó volt, de egyet elvisznek, az csak akkor érint engem, ha amúgy pont azt választottam volna.
Gondold el úgy, hogy amikor azt mondják, hogy újra választhatsz az ajtók közül, akkor választhatod újra azt is amit eddig, ergo az új választás nem változtatja meg az esélyeket.
-
bambano
titán
aki ténylegesen ért a matematikához, az nem megy be kaszinóba.
kaszinóban az akaszt nagyot, aki (némi matematikai segédlettel) pontosan megérti a játékokat és megfelelő csalást dolgoz ki ellenük. -
bambano
titán
Ez nehéz kérdéskör, de a matematika szerintem sem objektív.
Eleve absztrakt fogalmakat használ és nem tárgyakkal dolgozik.
Ebben az esetben az esély fogalmával és nem a tudatunktól függetlenül létező kecskével. vagy autóval.
Az euklideszi geometriát sokáig 'a" geometriának tartották, de évezredekkel később kidolgoztak nem euklideszi geometriákat, amik jól leírnak olyan jelenségeket, amiket az euklideszi geometria rosszul ír le.mitől lenne a matematika nem objektív?
az egyetlen tudomány, ami a komplett világegyetemben mindenhol ugyanígy érvényes.attól, hogy sok ember nem ért a matematikához, még objektív marad.
-
Pajac
csendes tag
Olyanok is akasztottak már nagyot a kaszinókban vagy vittek el főnyereményt lottón, akiknek fogalmuk sem volt a valószínűségszámításról.
Két igaz állítás és egyikből sem derül ki az, amiről beszélünk: objektív-e a matematika?
A teljes indukcióra hivatkozva ezt is jó előre feladom. Ha sorozatosan mindig másról beszélsz, akkor egy fia kérdést sem fogunk megvitatni. -
bkercso
nagyúr
Ebben az esetben az esély fogalmával és nem a tudatunktól függetlenül létező kecskével. vagy autóval.
Az euklideszi geometriát sokáig 'a" geometriának tartották, de évezredekkel később kidolgoztak nem euklideszi geometriákat, amik jól leírnak olyan jelenségeket, amiket az euklideszi geometria rosszul ír le.Pedig akik tényleg komolyan értenek a matekhoz, akasztottak már nagyot a kaszinókban.
-
Pajac
csendes tag
Az euklideszi geometriát sokáig 'a" geometriának tartották, de évezredekkel később kidolgoztak nem euklideszi geometriákat, amik jól leírnak olyan jelenségeket, amiket az euklideszi geometria rosszul ír le. -
bkercso
nagyúr
Hát hogy érdekelne, miért állít olyat valaki, hogy 15 piros után nagyobb az esély a feketére. Ha képtelenséget állítunk trivialitásként, aminek minden forrás ellentmond, akkor illene megmutatni.
-
Pajac
csendes tag
Fórumtársnak válaszoltam..
Feladom. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, kinek válaszoltál.
De nem is azt firtattam, hogy kinek válaszoltál, hanem azt, hogy mire vonatkozik az "ez". -
bkercso
nagyúr
-
Pajac
csendes tag
Mire vársz magyarázatot? Leírtam/tuk nem? Ha ezt nem érted, akkor buta vagy, már bocs...
Ebből mit nem értesz???

"Ha "n" esetszám van, akkor mindig többször nyer az, aki váltott, mint aki az eredeti választásnál marad."
De ha még így sem érted, programoztasd le a ChatGPT-vel (megsúgom ez se lesz könnyű) és talán megérted...mondjuk 1000 esetre, és írasd ki vele, hogy hányszor talált autót az, aki váltott. Megsúgom, nem 1/3 - 2/3 lesz az arány!
Nekem hiába hízelegsz.
Mi sugallta neked, hogy állítólag nem értem azt, amit beidéztél?
Föltűnt neked, hogy én írtam magát a blogbejegyzést?
A programozás szemléltetésnek kiváló, de nem matematikai bizonyítás. -
Pajac
csendes tag
-
bambano
titán
azt hittem, hogy mindenki tudja, hogy a matematika objektív és megkérdőjelezhetetlen.
tévedtem. -
anjani182
őstag
Mire vársz magyarázatot? Leírtam/tuk nem? Ha ezt nem érted, akkor buta vagy, már bocs...
Ebből mit nem értesz???

"Ha "n" esetszám van, akkor mindig többször nyer az, aki váltott, mint aki az eredeti választásnál marad."
De ha még így sem érted, programoztasd le a ChatGPT-vel (megsúgom ez se lesz könnyű) és talán megérted...mondjuk 1000 esetre, és írasd ki vele, hogy hányszor talált autót az, aki váltott. Megsúgom, nem 1/3 - 2/3 lesz az arány!
-
anjani182
őstag
paradoxon
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/p-44572/paradoxon-44BFD/
"Olyan tétel, állítás, amelyben nem csupán látszólagos, hanem valóságos önellentmondás van. (Pl. fából vaskarika)
Egymásnak ellentmondó tények, események együttléte."
Ebben az értelemben a kecskés feladvány nem paradoxon, mert nincs benne ellentmondás. Ez csak egy feladat. Érdemes-e váltani? Igen / nem.
Paradoxonnak szoktak olyan állításokat is nevezni, melyekből a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le.
Ez nem jelent túl sokat, mert az emberek szinte bármiből képesek a józan észnek ellentmondó következtetést levonni. Ilyenre még az itteni hozzászólások között is jócskán akad példa.Ezt most kinek akarod bizonygatni?
Alapból magyarul így szerepel elég sok helyen
-
Hieronymus
veterán
paradoxon
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/p-44572/paradoxon-44BFD/
"Olyan tétel, állítás, amelyben nem csupán látszólagos, hanem valóságos önellentmondás van. (Pl. fából vaskarika)
Ebben az értelemben a kecskés feladvány nem paradoxon, mert nincs benne ellentmondás. Ez csak egy feladat. Érdemes-e váltani? Igen / nem.
Paradoxonnak szoktak olyan állításokat is nevezni, melyekből a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le.
Ez nem jelent túl sokat, mert az emberek szinte bármiből képesek a józan észnek ellentmondó következtetést levonni. Ilyenre még az itteni hozzászólások között is jócskán akad példa.A paradoxon nem a józan észnek mond ellent.
"Csak" feloldhatatlan, összeférhetetlen ellentmondás van a paradoxonban.Ha vissza tudok menni az időben és gyerekkorában megölöm a nagyapámat, akkor nem tudok megszületni. Nem tudok visszamenni az időben.
Tehát mégis megszületek és visszamegyek az időben.
Ez a logikai hurok ismétlődik végtelenszer.
-
Pajac
csendes tag
le van írva, de ha szeretnéd, kifejtem:
"egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni,": ez nem igaz, azzal, hogy a játékvezető kinyit egy ajtót, a vesztes helyzetekből egy kiesik, a másik, nem választott ajtó esélye nő.
tehát nem igaz, hogy nem kell figyelembe venni, mivel a másik választás esélyét befolyásolta.
"az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy se. ": nem igaz, mivel a levezetés szerint 1/3 eséllyel lesz az autó az általad eredetileg választott ajtó mögött és KETTŐharmad eséllyel a nem választott zárt ajtó mögött. tehát az általad állított 50-50 helyett a helyes arány 33-66%
" az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra": nem igaz, mert nem 50-re megy fel, hanem 66%-ra.de ha elolvastad volna a linkelt weblapot, akkor ezt most nekem nem kellett volna leírnom.
Első hozzászólásodnál fölöslegesnek vélted az egész blogbejegyzést, de eddig mégis te szóltál hozzá legtöbbször az olvasóim közül.
Miért? Nem matematikai levezetést várok, hanem valamilyen magyarázatot. -
Pajac
csendes tag
Valóban, ahogy előttem már írták ez a Monty Hall paradoxon. Egyetemen is fel szokott jönni mint téma, akár matematika, akár programozás tárgyak keretében is.
A lényeg: az a játékos, aki a kezdeti választásnál marad, az -egyformán valószínű lehetőségek közül- háromból csak egy esetben nyer, míg az a játékos, aki vált, háromból kettő esetben nyer.
Lefordítva: Ha "n" esetszám van, akkor mindig többször nyer az, aki váltott, mint aki az eredeti választásnál marad. Így érthető?!
paradoxon
Ez nem jelent túl sokat, mert az emberek szinte bármiből képesek a józan észnek ellentmondó következtetést levonni. Ilyenre még az itteni hozzászólások között is jócskán akad példa. -
Pajac
csendes tag
Eddig abban értünk egyet, hogy nem akartad idézőjelbe tenni a mondatot, de én továbbra is azt hiszem, hogy a véletlenül idézőjeles mondatra vonatkozik az "ez".
Mire vonatkozik, ha nem arra? -
bambano
titán
le van írva, de ha szeretnéd, kifejtem:
"egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni,": ez nem igaz, azzal, hogy a játékvezető kinyit egy ajtót, a vesztes helyzetekből egy kiesik, a másik, nem választott ajtó esélye nő.
tehát nem igaz, hogy nem kell figyelembe venni, mivel a másik választás esélyét befolyásolta.
"az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy se. ": nem igaz, mivel a levezetés szerint 1/3 eséllyel lesz az autó az általad eredetileg választott ajtó mögött és KETTŐharmad eséllyel a nem választott zárt ajtó mögött. tehát az általad állított 50-50 helyett a helyes arány 33-66%
" az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra": nem igaz, mert nem 50-re megy fel, hanem 66%-ra.de ha elolvastad volna a linkelt weblapot, akkor ezt most nekem nem kellett volna leírnom.
-
anjani182
őstag
Hát én ezt sosem fogom megérteni. Az ajtó kinyitásával és a kecske megmutatásával 50%-ra "nő" a játékos esélye, hogy eltalálja az autót rejtő ajtót. Mi az a mozzanat, amitől a váltás miatt 50%-nál magasabb lesz az esély? Plusz bónusz, az elejétől fogva 50% volt az esély ha autóra, ha kecskére mutatott a játékos, mert a műsorvezető úgyis elvesz egy kecskét.
Valóban, ahogy előttem már írták ez a Monty Hall paradoxon. Egyetemen is fel szokott jönni mint téma, akár matematika, akár programozás tárgyak keretében is.
A lényeg: az a játékos, aki a kezdeti választásnál marad, az -egyformán valószínű lehetőségek közül- háromból csak egy esetben nyer, míg az a játékos, aki vált, háromból kettő esetben nyer.
Lefordítva: Ha "n" esetszám van, akkor mindig többször nyer az, aki váltott, mint aki az eredeti választásnál marad. Így érthető?!
-
Egon
nagyúr
tehát aki elolvasta a rendes doksikat a témában, az tudja, hogy:
"egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni,": ez nem igaz
"az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy senem. ": nem igaz
" az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra": nem igaz.Remek érveléstechnika, ismét.
Jah, nem igaz. -
bkercso
nagyúr
Ezt akartad beláttatni, bár mostanra már beláttad te is, hogy nem lesz nagyobb esélye a feketének.
"Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye."
Ezt esetleg beláthatnánk itt. #19 bkercso
Lehet, hogy rosszul dekódolom, de az "ez", amit esetleg itt beláthatnánk, az idézőjeles mondatra vonatkozik. Ha mégsem arra, akkor mire?Nem tudtam off-ba tenni mobilról, ezért ment időzőjelbe az a mondat. Akkor egyetértünk.
-
Hieronymus
veterán
-
bambano
titán
A játékvezető döntése is független az előzményektől.
Minden esetben egy kecskés ajtót nyit ki. Sőt elő is írhatod a játékvezetőnek mit tegyen. Minden esetben balról az első nem jelölt kecskés ajtót kell kinyitnia. Nem változtat a játékos nyerési esélyén.
A játékvezető szempontjából 50-50 százalék az esély.
A játékos viszont a cserével 50 százalék fölé emeli az esélyét.A játékos és a játékvezető nem ugyanazon nézőpontból látják/értékelik az eseményt. Ráadásul mind a két értékelés igaz, a maga módján.
Hogy tisztább legyen a helyzet, félidőben cseréljük a játékvezetőt.
Neki az legyen a feladata, hogy a számára nyitható ajtók közül nyisson ki egyet. Ha kettőt is nyithat, akkor szabadon választhat.
Miután kinyitott egy ajtót, megmondják neki, a két ajtó egyike mögött autó van. A mások mögött kecske. De az nem jutalom.
Mekkora a játékos nyerési esélye az új játékvezető szerint?
50-50%. Igaza van. Az Ő nézőpontjából, tökéletesen igaz.
A játékos viszont többet tudhat a helyzetről, ha hajlandó gondolkodni.moving target típusú érvelési hibát láttunk.
-
bambano
titán
Egyébként nekem segített a problémát megérteni a 3 ajtós példánál a konkrét esetek felsorolása:
Ha A-ban van az autó és kinyitja a B-t a műsorvezető, akkor érdemes lenne váltanod.
Egyedül akkor nem éri meg a 3 esetből váltani, ha a C-ben van az autó. Így már jobban látszik az 1/3 és 2/3 dolog.De ez azért nem így van, mert egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni, hiszen ha mondjuk B-ben van az autó, és a műsorvezető kinyitja az A-t, akkor ott már nem lehet az autó. A háromajtós játék kétajtósra változik, így matematikailag teljesen mindegy, hogy váltasz vagy senem, hiszen az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy senem. Persze az esélyed az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra, de ez nem fogja könnyíteni a helyzeted (ha eredetileg rosszul tippeltél, akkor persze kapsz egy újabb esélyt - de ugyanakkor ha elsőre jól tippeltél, akkor kapsz egy esélyt arra is, hogy elrontsd...).
tehát aki elolvasta a rendes doksikat a témában, az tudja, hogy:
"egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni,": ez nem igaz
"az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy senem. ": nem igaz
" az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra": nem igaz. -
Pajac
csendes tag
Mit akarok beláttatni?
Attól még, hogy egymás után 15 piros volt, nem lesz nagyobb az esélye a feketének. Ez tény.A paradoxon feloldása abban van, hogy noha kicsi az esélye az egymás után 16 vagy töb pirosnak, mégis néha előfordul ilyen sorozat (ahogyan a példa szerinti 15 piros is előfordult). Azt nem láthatjuk előre, hogy ez a mostani egy ilyen hosszabb sorozat lesz-e vagy megszakad 15 után. Mivel a pörgetések egymástól függetlenek.
Ezt akartad beláttatni, bár mostanra már beláttad te is, hogy nem lesz nagyobb esélye a feketének.
"Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye."
Ezt esetleg beláthatnánk itt. #19 bkercso
Lehet, hogy rosszul dekódolom, de az "ez", amit esetleg itt beláthatnánk, az idézőjeles mondatra vonatkozik. Ha mégsem arra, akkor mire? -
bkercso
nagyúr
"Minél többször fordul elő egymás után piros, annál kisebb az esélye, hogy ilyen sorozat előforduljon."
Ez igaz. Ezer egymásutáni pirosra kisebb az esély, mint kettőre.
De ez másik állítás és nem egyenértékű azzal a hamis állítással, amit be akarsz láttatni velünk.
Azt is be lehet látni, hogy 2 + 2 = 4. Ez önmagában igaz állítás, de másik állítás és nem mond semmit a sorozat előfordulási esélyeiről.Mit akarok beláttatni?
Attól még, hogy egymás után 15 piros volt, nem lesz nagyobb az esélye a feketének. Ez tény.A paradoxon feloldása abban van, hogy noha kicsi az esélye az egymás után 16 vagy töb pirosnak, mégis néha előfordul ilyen sorozat (ahogyan a példa szerinti 15 piros is előfordult). Azt nem láthatjuk előre, hogy ez a mostani egy ilyen hosszabb sorozat lesz-e vagy megszakad 15 után. Mivel a pörgetések egymástól függetlenek.
-
Hieronymus
veterán
A játékvezető döntése is független az előzményektől.
Minden esetben egy kecskés ajtót nyit ki. Sőt elő is írhatod a játékvezetőnek mit tegyen. Minden esetben balról az első nem jelölt kecskés ajtót kell kinyitnia. Nem változtat a játékos nyerési esélyén.
A játékvezető szempontjából 50-50 százalék az esély.
A játékos viszont a cserével 50 százalék fölé emeli az esélyét.A játékos és a játékvezető nem ugyanazon nézőpontból látják/értékelik az eseményt. Ráadásul mind a két értékelés igaz, a maga módján.
Hogy tisztább legyen a helyzet, félidőben cseréljük a játékvezetőt.
Neki az legyen a feladata, hogy a számára nyitható ajtók közül nyisson ki egyet. Ha kettőt is nyithat, akkor szabadon választhat.
Miután kinyitott egy ajtót, megmondják neki, a két ajtó egyike mögött autó van. A mások mögött kecske. De az nem jutalom.
Mekkora a játékos nyerési esélye az új játékvezető szerint?
50-50%. Igaza van. Az Ő nézőpontjából, tökéletesen igaz.
A játékos viszont többet tudhat a helyzetről, ha hajlandó gondolkodni. -
Pajac
csendes tag
Azért 2/3 az esély másodszorra - ha jól emlékszem -, mert az ajtónyitó a választásodra tekintettel nyitja ki a kecskés ajtót: vagyis, ha esetleg elsőre kecskét választottál, ő direkt a másikat nyitja ki.
Na de mi köze mindennek a kvantummechanikához? [link]
Ezt esetleg beláthatnánk itt. Minél többször fordul elő egymás után piros, annál kisebb az esélye, hogy ilyen sorozat előforduljon. Másik oldalról viszont minden pörgetés független az előzőektől."Minél többször fordul elő egymás után piros, annál kisebb az esélye, hogy ilyen sorozat előforduljon."
Ez igaz. Ezer egymásutáni pirosra kisebb az esély, mint kettőre.
De ez másik állítás és nem egyenértékű azzal a hamis állítással, amit be akarsz láttatni velünk.
Azt is be lehet látni, hogy 2 + 2 = 4. Ez önmagában igaz állítás, de másik állítás és nem mond semmit a sorozat előfordulási esélyeiről. -
Egon
nagyúr
Ne 3 ajtóval gondold végig, hanem mondjuk 100-zal. 100-ból választasz 1-et, ott 1% eséllyel van az autót. Kinyitnak 98 másikat, ahol nincs autó, megéri váltanod? 99% eséllyel volt az általad nem választott ajtók mögött az autó, szóval igencsak megéri váltani. Egyébként nekem segített a problémát megérteni a 3 ajtós példánál a konkrét esetek felsorolása:
Egyedül akkor nem éri meg a 3 esetből váltani, ha a C-ben van az autó. Így már jobban látszik az 1/3 és 2/3 dolog.Egyébként nekem segített a problémát megérteni a 3 ajtós példánál a konkrét esetek felsorolása:
Egyedül akkor nem éri meg a 3 esetből váltani, ha a C-ben van az autó. Így már jobban látszik az 1/3 és 2/3 dolog.De ez azért nem így van, mert egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni, hiszen ha mondjuk B-ben van az autó, és a műsorvezető kinyitja az A-t, akkor ott már nem lehet az autó. A háromajtós játék kétajtósra változik, így matematikailag teljesen mindegy, hogy váltasz vagy senem, hiszen az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy senem. Persze az esélyed az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra, de ez nem fogja könnyíteni a helyzeted (ha eredetileg rosszul tippeltél, akkor persze kapsz egy újabb esélyt - de ugyanakkor ha elsőre jól tippeltél, akkor kapsz egy esélyt arra is, hogy elrontsd...).
-
bkercso
nagyúr
Igen, a második választásnak önmagában 50% az esélye.
Inkább tekintsd az első választás esélyváltójának.
Az nem mindegy, hogy az ajtó mekkora esélyt örökölt meg, az előző választásból.Ha ruletten játszol pirosra vagy feketére, minden körben azonos esélye van a pirosnak és a feketének.
Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye.
Az eddig ismert piros sorozat rekord 35 kör volt, amit dokumentáltak.Azért 2/3 az esély másodszorra - ha jól emlékszem -, mert az ajtónyitó a választásodra tekintettel nyitja ki a kecskés ajtót: vagyis, ha esetleg elsőre kecskét választottál, ő direkt a másikat nyitja ki.
Na de mi köze mindennek a kvantummechanikához? [link]
Ezt esetleg beláthatnánk itt. Minél többször fordul elő egymás után piros, annál kisebb az esélye, hogy ilyen sorozat előforduljon. Másik oldalról viszont minden pörgetés független az előzőektől. -
bambano
titán
a statisztikának is megvannak a határai.
Ha az egyik lábadat fűtik, a másikat fagyasztják, statisztikai számítás szerint a lábaid átlag hőmérséklete optimális is lehet.a rulett pörgetések függetlenek egymástól.
-
Hieronymus
veterán
a statisztikának is megvannak a határai.
Ha az egyik lábadat fűtik, a másikat fagyasztják, statisztikai számítás szerint a lábaid átlag hőmérséklete optimális is lehet. -
bambano
titán
Az nem mindegy, hogy az ajtó mekkora esélyt örökölt meg, az előző választásból.Ha ruletten játszol pirosra vagy feketére, minden körben azonos esélye van a pirosnak és a feketének.
Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye.
Az eddig ismert piros sorozat rekord 35 kör volt, amit dokumentáltak."Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye.": egyáltalán nem látható be.
statisztika vizsgán ilyenért kivágnak. -
Pajac
csendes tag
Az eddig ismert piros sorozat rekord 35 kör volt, amit dokumentáltak."Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye."
Nem látom be. A rulettnél minden kör független az előzőtől. Ha függne, akkor az összes kaszinó tönkremenne.
A kockadobásnál is minden dobás független az előző dobásoktól, még akkor is, ha előtte volt egy 15-ös sorozat bármelyik számból. -
Pajac
csendes tag
Hát én ezt sosem fogom megérteni. Az ajtó kinyitásával és a kecske megmutatásával 50%-ra "nő" a játékos esélye, hogy eltalálja az autót rejtő ajtót. Mi az a mozzanat, amitől a váltás miatt 50%-nál magasabb lesz az esély? Plusz bónusz, az elejétől fogva 50% volt az esély ha autóra, ha kecskére mutatott a játékos, mert a műsorvezető úgyis elvesz egy kecskét.
Mi az a mozzanat?
Az ajtó kinyitása előtt is tudtad, hogy az egyik ajtó mögött kecske van.
Az ajtó kinyitása után azt is tudod, hogy melyik ajtó mögött van az egyik kecske. -
Freiherr
őstag
Semmi.
Ragaszkodj az első megérzésedhez, mert ad1 nem vagyunk robotok ad2 ez nem veszi figyelembe az emberi egót ad3 ha mégis váltasz, és bejön a kecske, ráharapsz egy sotira, mekkora hülye voltál -
Hieronymus
veterán
Az eddig ismert piros sorozat rekord 35 kör volt, amit dokumentáltak. -
bambano
titán
Az a lényeg, hogy amikor kiválasztasz egy ajtót,neked lesz 1/3-od. A másik két ajtónak, amiket nem választottál, szintén 1/3-1/3-a van. Amikor kinyitja az ajtót, annak az ajtónak a bizonyossága átszáll az általad nem választott ajtóra, ezért annak az ajtónak már 2/3-a lesz. Ezért éri meg választani.
#6-ban van egy link, ott leírják rendesen.
-
Csapoati
nagyúr
Egyedül akkor nem éri meg a 3 esetből váltani, ha a C-ben van az autó. Így már jobban látszik az 1/3 és 2/3 dolog. -
ergoGnomik
aktív tag
Érthető magyarázat, miért kell váltani.
Az első körben 2/3 esélye van játékosnak kecskét választani.
1/3 esélye van az autóra.
Nagyon leegyszerűsítve, kecskét választ a játékos.
A második körben le tudja cserélni az esélyarányát az 1/3-ról, 2/3-ra.
Ha kecskét eldobja, marad az autó.Hát én ezt sosem fogom megérteni. Az ajtó kinyitásával és a kecske megmutatásával 50%-ra "nő" a játékos esélye, hogy eltalálja az autót rejtő ajtót. Mi az a mozzanat, amitől a váltás miatt 50%-nál magasabb lesz az esély? Plusz bónusz, az elejétől fogva 50% volt az esély ha autóra, ha kecskére mutatott a játékos, mert a műsorvezető úgyis elvesz egy kecskét.
-
Hieronymus
veterán
Érthető magyarázat, miért kell váltani.
Az első körben 2/3 esélye van játékosnak kecskét választani.
1/3 esélye van az autóra.
Nagyon leegyszerűsítve, kecskét választ a játékos.
A második körben le tudja cserélni az esélyarányát az 1/3-ról, 2/3-ra.
Ha kecskét eldobja, marad az autó. -
Pajac
csendes tag
Ha kecskét akar és nem választhatja a nyitott ajtót, akkor is van helyes válasz.
Mi a helyes válasz? Érdemes-e váltania?
Ezzel nincs csurig a net, de a válaszodból kiderül, mennyire érted a feladatot. -
Luck Dragon
támogató
Az egészről ez jutott eszembe [link]
-
Pajac
csendes tag
Sok matematikus állítja, de nem mindegyik.
A könyvben számtalan ellenpélda is van.
" I'm very cobcerned with the general public's lack of mathematical skills. Please help by confessing your error"
Robert Sachs, Ph.D, George Mason University.
(Egyébként net csurig van mindenféle videókkal. Olyanokkal, hogy van isten és olyanokkal is, hogy nincs isten. Melyiket nézzem?) -
bambano
titán
Tehát?
Ha kecskét akar, akkor tudja, hogy a nyitott ajtó mögött kecske van.
De mit tegyen, ha a fődíj kell neki?
Annak ellenére, hogy a net csurig van mindennel én a való életben Mark Haddon könyvében találkoztam először a feladvánnyal (The curious incident of the dog in the night-time).
Tőled eltérően én szoktam olyat írni, ami bizonyára megvan valahol akár a neten, akár a neten kívül.
Ha valaki véletlenül itt bukkan rá először, már megérte.A matematikusok azt állítják, hogy megéri váltani.
-
Pajac
csendes tag
Tehát?
Ha kecskét akar, akkor tudja, hogy a nyitott ajtó mögött kecske van.
De mit tegyen, ha a fődíj kell neki?
Annak ellenére, hogy a net csurig van mindennel én a való életben Mark Haddon könyvében találkoztam először a feladvánnyal (The curious incident of the dog in the night-time).
Tőled eltérően én szoktam olyat írni, ami bizonyára megvan valahol akár a neten, akár a neten kívül.
Ha valaki véletlenül itt bukkan rá először, már megérte. -
bambano
titán
Nem tudjuk, hogy a játékos kecskét akar, vagy autót. Tehát nincs helyes válasz.
egyébként a net csurig van olyan videókkal, amik ezt a kérdést boncolgatják, szóval ezért felesleges topicot nyitni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Az EU finomít, nem mindenben lesz kötelező a cserélhető akku
- Az ADATA szerint nem az AI-lufi pukkanása jön, hanem évekig tartó memóriahiány
- BMW topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- PlayStation 5
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Mini-ITX
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkcentre M700 MINI PC,i5-6400T félkonfig,HDMI
- Lenovo ThinkVision T24-40 Monitor - bontatlan - full HD 1920x1080 - IPS panel - 120Hz - több db
- Lenovo M75Q-1 Mini PC - Ryzen 5 PRO 3400GE + gyári wifi! - 16Gb ram - 256GB SSD - HDMI
- Lenvoo M70q Micro - Mini PC - Core i3 10100T 16Gb ram 256GB SSD - gyári wifi - több db - gari számla
- GIGABYTE Z690 GAMING X garanciával, számlával (a Te nevedre)! Akár 32GB 6400-7600MHz RAM-mal is!
- ÚJ KIJELZŐS! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év gar
- Add el nekünk!Apple iPhone 13 Pro/13 Mini/13/13 Pro Max
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad E14 Gen 5 13.gen FHD+ FÓLIÁS TÖRÉSGARANCIÁVAL!
- szinte ÚJ! Dell 7430 i7-1265U 32GB 512GB FHD IPS 1 év teljeskörű garancia

Alapból magyarul így szerepel elég sok helyen