Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26951) Tikakukac válasza snowman (#26950) üzenetére


Tikakukac
titán

Nincs azzal gond, hogy szívás/tanulás van vele, mert fejlődik vele az emberfia, ami kell később úgyis.

A gond azzal van, hogy majd ha elég időt beleraktam meg egy kevés pénzt, akkor ugyanott leszünk. Nem, nem leszünk :B

Túl vagyok egy igen kemény több hónapig készülő rendeléssel a drágával, ez termelte ki a Prusa árát, meg az anyagot meg még egy kis zsebpénzt. És persze, kész lett az egész, nem is rossz minőségben. De, hogy azt a mennyiségű állítgatást, a tisztogatást, a reménykedést, hogy még mindig jó-e az asztal szintje, tapad-e, nem-e gyűri be az anyagot mint 3-al ezelőtt amíg leugrok a boltba stb. stb. stb. ez az amiből nekem most lett elég.
Hobbi szintre és tanulni remek, esélyesen van egy olyan aranymetszés időben és rárakott pénzben, amikor ár/nyomat arányban bomba, de egyszerűen kísérletezgetni és ezer változót bevinni megint a rendszerbe reménykedve, hogy na most a bal és jobb is egyenlőre jön ki és kánaán lesz... ez egy ábránd. Tonna videó van a neten, amikor a srácok végtelen drága cuccokat építenek be, hogy kiderüljön mi mennyit ér. És a végeredmény 99%-ban az, hogy alapoktól kellene mindent sokkal minőségibbre cserélni és ez jelentene valódi ugrást. Erre jutottam én is amikor számoltam.
Ja és, ez az MK3S is megvolt 200k-ból :P

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26952) Joshi válasza Holleanyo (#26927) üzenetére


Joshi
titán

"Azóta nyomtattam hasáb alakot is és ott nem jelentkezett ez a hiba."
Szerintem félreértetted a 45°-os értéket. A legjobb minőség egy függőleges oldalfal ami egészen jó marad 45°-os dőlésig amilyen nagyjából a madáretetőd hibás része. Ha még inkább csökkentjük a szöget a vízszintes felé, értelem szerűen annál rosszabb lesz a felület. Remélem így már érted mit akartam mondani.

(#26953) azbest válasza Tikakukac (#26951) üzenetére


azbest
félisten

azért most még nagy a szerelem is :D Majd pár hónap múlva is kíváncsi leszek rá :D
Nameg, ha esetleg van amit nyomtattál egyikkel és másikkal is, akkor akár konkrét összehasonlítás sem lenne rossz, hogy kézzelfoghatóan miben más a kettő. ;)

(#26954) Reggie0 válasza Tikakukac (#26949) üzenetére


Reggie0
félisten

Hat annyi azert meg nem eleg. Mondjuk en nem LR-re raknam at, hanem rodra, kell meg a dual z is, merevebb talca is kell es egy alaplap csere. Ezeken felul a prusa sem tobb, azert nem allnak sok elembol ezek a nyomtatok es nagy varazslat sincs itt :)

Enderbe meg hiaba dobunk be sok idot, igazabol az inkabb arra tanit meg, hogy milyen valtoztatas mennyire szamit es kitapasztaljuk a korlatokat, de egyikunk sem a mechanikai alapok atepitesevel indit, sot nem is nagyon jatsza meg. Pedig arban nem is az teszi ki a nagy reszet egy nyomtatonak, most az a par rod+csapagy meg extra motor, zrod es egy rendes DD hotend megall egy 100-asbol es ennek a nagy resze a hotend.

[ Szerkesztve ]

(#26955) Tikakukac válasza azbest (#26953) üzenetére


Tikakukac
titán

Egy szutyok XYZ kocka után megmondtam, kapásból, kontroll nélkül, hogy más világ még csak nem is hasonló. Ha nekem ennyire meggyőző alapból, hidd el, nem véletlen mondom én aztán nem sűrűn osztogatom azt a kifejezést, hogy valami tényleg fasza.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26956) Tikakukac válasza Reggie0 (#26954) üzenetére


Tikakukac
titán

Pedig sajnos te magad írtad, hogy ennyi kell és hozza amit a Prusa. Akkor tehát nem elég és akkor ott vagyunk amit írtam, köszönöm :R

Fasza, megáll 100-ból. Én most a sallangokat levéve 200k-ból lehoztam az MK3S-t. Akkor ott tartunk, hogy csak anyag oldalán majdnem 1 szint a kettő és egy percet nem szereltél, szívtál, shortoltál le a hülye dugók miatt csatlakozót vagy ventit stb.

Mondom. Kiszámoltam, vásároltam. Engem nem kell meggyőzni, hogy jó bolt volt, mert tudom és látom, hogy jó bolt volt :K

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26957) Reggie0 válasza Tikakukac (#26956) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem azt irtam, hogy annyi kell, hanem azt, hogy az okozza a kulonbseg nagy reszet. A 100k-t meg ugy nezd, hogy lustasagbol megveszem a caxtoolnal barmekkora felaruk is van az alis forrasokhoz kepest.

En ezert is irtam, hogy akkor mar inkabb voron, az legalabb zart kocka es nem a koncepciohibas tancolo talcas megoldast alkalmazza, mint az ender es a prusa i3. Azt nem tudom, neked miert jott ki, hogy jobb egy koztes lepcso, de hat nem is akarom ezt eldonteni.

[ Szerkesztve ]

(#26958) Tikakukac válasza Reggie0 (#26957) üzenetére


Tikakukac
titán

"Ha azt lecsereled az enderen, akkor ugyan azt fogja hozni."

Csak, hogy pontosak legyünk akkor. És nem, nem fogja. Hogy ez okozza a diffi nagy részét, nyilván.

A 100k-t meg értsük úgy, hogy az Alis cuccokból tuti menni fog a lekvárba egy adag, mert olyan lesz a minőségük, amilyen :B

Nekem úgy jött ki a köztes lépcső, hogy 1 év után és egy fél raklap mod után sem üti meg azt a mércét az Ender3 amivel én Voron alkatrészeket akarok nyomtatni vagy amíg arra nincs időm megcsinálni (ami brutális idő lesz, messze nem egy 3 délutános party), addig nonstop azzal sz0pni, hogy nem a Fusion tanulásra megy el az idő, hanem arra, hogy mindig kalkuláljak bizonyos nyomorékságaival az Endernek, amiket nem bír rendesen kifújni magából és nekem kell már előre túlméretezni vagy átalakítani. Ez rohadt idegesítő tud ám lenni és mocsok fárasztó is egyúttal.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26959) Reggie0 válasza Tikakukac (#26958) üzenetére


Reggie0
félisten

Hat nem tudom, nekem nincsenek ilyen gondjaim az enderrel, nem kell sokat varialni, hogy az jojjon ki amit szeretnek. Lehet egy jobb peldanyt fogtam ki. Mondjuk nekem gembirddel is megy a nyomtatas, mig masok szivnak vele rendesen.

(#26960) Tikakukac válasza Reggie0 (#26959) üzenetére


Tikakukac
titán

Leírtad a lényeget. Nem rulettezni akarok nyomtatáskor. Ez az elmúlt időszakban elég volt, megtanultam kívül-belül a lelkét a dolognak és itt a vége. Nem fogok egy centivel sem több pénzt belerakni abba, hogy akkor vagy most jó lesz x ideig vagy nem.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26961) Reggie0 válasza Tikakukac (#26960) üzenetére


Reggie0
félisten

Legalabbis ugy gondolod :) Majd azert par honap mulva kivancsi leszek mi lesz a velemenyed az i3 stabilitasarol.

(#26962) Tikakukac válasza Reggie0 (#26961) üzenetére


Tikakukac
titán

Szerencse, hogy nem csak gondolom, hanem tudom. A pár hónap már bőven letelt, mert nem új a gép. És stabil, ja, ezt is megspróolták már nekem előre :K

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26963) Reggie0 válasza Tikakukac (#26962) üzenetére


Reggie0
félisten

Par honap tapasztalat, nem a gep korara gondoltam :)

(#26964) Tikakukac válasza Reggie0 (#26963) üzenetére


Tikakukac
titán

Én sem a gép koráról írtam, hanem a konkrét nyomtatásban eltöltött idejéről. Stabilan és tökéletesen tette a munkáját. 100 nap nyomtatás volt benne, amikor megvettem :B

Szóval, nyugalom, mint már leírtam eddig úgy 40-szer, körüljártam a témát :R

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26965) kulu22 válasza Tikakukac (#26958) üzenetére


kulu22
aktív tag

Én a Tronxy X5S után jutottam ugyanerre :)

[ Szerkesztve ]

(#26966) Reggie0 válasza Tikakukac (#26964) üzenetére


Reggie0
félisten

De mikor vetted meg?

(#26967) Tikakukac válasza Reggie0 (#26966) üzenetére


Tikakukac
titán

Na, mert 5 utcával arrébb másképp fog viselkedni a nyomtató vagy mi a tosz? Haragosak a Prusak másik tulajnál? ;]

Teljesen lényegtelen mikor vettem meg, az is, hogy aznap este esett-e az eső vagy sem vagy, hogy abban a szobában jácint színnel volt kifestve, nálam meg bézs van.

Amit tudunk azt tudjuk. Pont. Történelem. Megtörtént. Engem ez és a már nálam eddig kiköpött nyomatok meggyőztek. Más pedig nem is kell. Majd ha nálam is lehúzott ennyit, arról is beszámolok.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26968) Reggie0 válasza Tikakukac (#26967) üzenetére


Reggie0
félisten

Abban viszont baromira nem mindegy, hogy mennyi tapasztalatod van vele. Ha 10 eves autot veszel, akkor sem mondhatod azt, hogy 10 eves tapasztalatot szereztel. Azt neked kell osszeszedni vele: :)

azbest is megmondta: nagy a szerelem. Majd megvarjuk mig lesz tapasztalat is. En egy even at hasznaltam munkaban i3-at, szoval nalam mar nincs meg a rozsaszin kod :)

[ Szerkesztve ]

(#26969) Scallion válasza Reggie0 (#26946) üzenetére


Scallion
senior tag

Ott a pont.😁

(#26970) Tikakukac válasza Reggie0 (#26968) üzenetére


Tikakukac
titán

Keverjük szerintem a szezont a fazonnal de nagyon mocskosul durván :P

Van az, amikor amikor úgy full 0km-ről megindulsz a nyomtatásban. Meg van az, amikor gépet váltasz. Tapasztalat lesz majd mindig, csak nem mindegy, hogy az utolsó 5%-ot polírozod vagy az első 95%-ot tolod a kőfejtőben.
Az, hogy egy autó lement 10 évet, és van egy lista amit szervizelni kellett eközben, pontosan mocsokul atomtisztán mutatja, hogy az adott típus milyen. Szépen is nézünk ki, él egy ember átlagban 70 évet és majd mindenki szépen mindig mindent kitapasztal minden területen, mert hát úgy az igazi. Ú, ez mekkora hülyeség :DDD

Én meg 1 éven át sz0ptam az Enderrel, cserélgettem és raktam bele ezt meg azt, dobozoltam, raktam a vezetékeket, égett le majdnem az egész lakás az atomhulladék XT csati miatt, olyan filament adagolást csináltam a foskotlék extruder miatt, hogy szinte taknyon csúszik és a tapasztalatom 2 órányi Prusa használat után az, hogy ez nem egy liga a másikhoz képest default alapbeállításokon sem. Semmilyen módon. Nekem nincs rózsaszín köd, épp elég ideje dolgozom a tech érában és szervizesként, hogy ne legyenek gépek felé ilyen jellegű érzelmeim. Lesz@rom, a gagyi nyomtatott alkatrészeket. Mert azok. Gagyik. Lehet pontosak, de gagyik. Működik? Ja. Van egy raklap buta és túlgondolt része, amik szintén érthetetlenek? Ahha, nem is kevés. Ezeket megugrani egyszerűbb, mint alapjaiból átépíteni egy gépet? Hogyne. Okoznak ezek amúgy olyan szintű szopóköröket, hogy 10-szer kell elindítanom végre egy nyomtatást, mire hajlandó minden klappolni ahogy neki kell? Nem, abszolút nem. Ez a lényeg itt és ezért nem álltam neki egy újabb kínai csodával. 1 kövi gépet akarok és az egy kompromisszummentes épített gép. Ehhez viszont kell egy olyan, amiben nem pörög a kockapóker.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26971) PNP válasza Tikakukac (#26970) üzenetére


PNP
őstag

Mik azok a nyomtatott alkatrészek Prusán, amit te másképp terveztél volna?

(#26972) Tikakukac válasza PNP (#26971) üzenetére


Tikakukac
titán

Maguk a nyomtatott alkatrészek azok, amik problémásak. Hogy ne má'. Poén, hogy magukat nyomtatják, de ezen az áron már ne.

Ezen felül a tápba és a lap dobozába az extruder kábelköteg beleér. Értem, hogy a kötegelőt adott pozícióba kell forgatni, mert akkor éppen csak legyinti, de ne. Meg kötegelő se. Van elegánsabb megoldás. Férjen bele, pont.
Tálcára is ez vonatkozik.
A kijelző és kezelőfelület, okés, octoprint meg USB úgyis, de ember, mi ez megint.
Kábelek elvezetése alul. Ember.

Első körben ennyi. Nem halálos, nem gyilkos gondok, de ha már ennyire csiszoljuk a szoftvert akkor a hardvert is lehetett volna picit lepucolni.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26973) Reggie0 válasza Tikakukac (#26970) üzenetére


Reggie0
félisten

Ugy latszik, mert en a tapasztalaton az adott gep kiismereset ertettem jelenleg. Marpedig az csak akkor lesz, ha hasznalod is a gepet.

Az, hogy mit kell szervizelni megint mas kerdes, a szervizeles nem a menettulajdonsagokat valtoztatja, kevered a tuninggal :)

Majd fogsz a prusaval is szopni, nem kell elhinned, ugyis megtapasztalod majd. Jelenleg azt mondanam, hogy olyan $5000 korul kezdodik olyan nyomtato, amivel nem kell ugy mokolni, mint ezekkel. Itt az a fo kulonbseg, hogy az i3 kevesebb problemaval megy nullarol osszerakva, az enderhez kepest.

(#26974) Tikakukac válasza Reggie0 (#26973) üzenetére


Tikakukac
titán

Akkor menjünk le oviba, definiáld kiismerés. Mi az amitől annyira elképesztően egyedi és olyan merőben más valamint szokatlan a Prusa, mint egy másik tálcát huzigáló gép? Melyik az a rész amihez súlyos órák tucatjait kell beleölni, hogy megértsem? Most már érdekel.

Ó, de még mennyire, hogy változtatja a menettulajdonságokat. Akarod tudni mennyi görgő állításos meg szíjfeszesség csesztetésem volt az Enderen? És azt, hogy mekkora a Prusa arányában ehhez képest? A tuning az majd még jóóóóóóóóval ezek után jön. :B

Minden bizonnnyal én is fogok szopni vele. Az előző tulajtól tudom mennyit szopott ő, ezért spóroltam meg ezt a kört magamnak előre. Az Enderhez képest ez az szám 1 számjegyű százalékban. Ez valóban kevesebb probléma, én mernék úgy fogalmazni, hogy full más dimenzió és a minőségről még nem beszéltünk, ami megint nem egy szint.

Értem, a Prusa egy túlárazott foshalmaz. Tudjuk, értjük. Aki eddig rendelésre dolgozott vele annak nem ez a véleménye. És mivel Enderből meg én fényesre políroztam a számmal már a szerszámot, engedem magamnak levonni azokat a következtetéseket, amit :B

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26975) Scallion válasza norbiv8 (#26920) üzenetére


Scallion
senior tag

De. Mi is a problémád ,hogy ne kelljen visszakeresgetni?

(#26976) azbest válasza Tikakukac (#26974) üzenetére


azbest
félisten

Egy ideje eléggé pörögsz már ezen. De tényleg hasznos is lehetne, ha akár a jól sikerült kockát befotóznád egy enderes kockával együtt és bemutatnád, hogy miben más a kettő. Mert most inkább csak túráztatod a srácokat, ha egyetértenek akkor azért, ha nem értenek egyet akkor azért :DDD

[ Szerkesztve ]

(#26977) Tikakukac válasza azbest (#26976) üzenetére


Tikakukac
titán

250km-re vagyok a nyomtatótól. Szerinted nem instant ezzel kezdtem volna? :B

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26978) fabula


fabula
őstag

Kedves Fórumtársak!

Egy ideje már csak a hitvitáról lehet olvasni a fórumon. Nem igazán értem, miért akar bárki bárkit is meggyőzni arról, hogy neki mi a jó, melyik nyomtatót favorizája. Mindenkinek a szíve joga, hogy mit szeret és mindenki a saját lovát dícséri :) . Közhelyek, de általában bejönnek

Inkább foglalkozzunk a nyomtatási kérdésekkel, azzal valószínűleg többre megyünk.

Mivel nekem sincs pénzem drágább nyomtatókra, mindjárt lenne is egy kérdésem azoktól (de nem csak tőlük), aki anno vásárolt Anycubic 4MAX-ot. Én is vettem és eddig nem bántam meg, lassan de elég jól nyomtat, kocka váz dobozolva és nem görgős, hanem rodos meg direct drive és jó az Ultrabase üveglap is. Csak hát az extruder és hozend igen gyengécske, ezen szeretnék változtatni, javítani.
Vettem is egy Triangleleb BMG klón extrudert paklacsinta motorral és egy Mellow All Metal NF-Crazy Hotend-et, ezeket szeretném beépíteni a 4MAX-ba. Ha valki már próbált ilyet vagy meg is csinálta, várom a jótanácsokat és a tapasztalatokat. Előre is köszönöm.

(#26979) Tikakukac válasza fabula (#26978) üzenetére


Tikakukac
titán

Semmilyen hitvita nincs. Tények vannak csak, amivel ha megbolondulok sem értem mi a tökömnek kell cincálódni, de látod, igény van rá :B
Volt egy oszitársam gimiben akinek töriből voltak ilyen fura, érdekes meglátásai. Mikor egy olyan "vita" robbant ki, amit konkrétan a még ma is élő nagymuterom mesélt meg mesél el ma is, akkor gondolkoztam el rajta, hogy bzdmeg, az alternatív világok itt vannak 1 időben és 1 helyen :P

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26980) fabula válasza Tikakukac (#26979) üzenetére


fabula
őstag

Hát...? Mindenki azt hiszi, hogy tényeket ír, a saját tényeit :D . Ebből pedig az jött le, hogy tényszerűenn mindenkinek az a jó nyomtató, ami van neki és be is jött. Nem lehet azt sem tudni, kinek milyen nyomtatás a "megfelelő", ezért éreztem kissé hitvitának, hiszen mindenki csak a saját érveit ismételte.
A hívőknek pedig a "szent iratok" is tények :DD . Én pedig senki hitét nem vonom kétségbe, legfeljebb másban hiszek.

Félretéve a viccet, én elhiszem, hogy a Prusa jobb mint az Ender 3, és nem az ára miatt. Az is igaz, hogy minden nyomtatón lehet javítani a gyári állapotához képest, csak kérdés mennyit és érdemes-e azt rákölteni.
Én most a 4MAX-ra költöttem még annyit, amennyit nekem megér, és ez nem volt olyan sok a leárazásokkal és kuponokkal. Ha bejön jó, ha meg nem , akkor megint tanultam valamit :) .

Én pl.a 4MAX mellé vettem egy Anycubic Kossel Linear Plus deltát jócskán leárazva kíváncsiságból, és meglepetésemre ahogy összeraktam a dobozból, lecseréltem a legfrisebb 2.x Marlinra firmware-ét és beszinteztem, nagyon szépen nyomtat. Eddig csak pár apróságot nyomtattam hozzá "tuningnak" kábeltartókat és kábelvezetőt. Most fogok nyomtatni hozzá még sarokmerevítőket és amíg így működik, hozzá sem fogok nyúlni.
Eddig 4 nyomtatóm volt és ebből messze a két Anycubiccal, ezen belül is a deltával volt a legkevesebb problémám eddig. Valószínűleg igaz, amit írtak, hogy azért nagy a szórása az olcsó kínai nyomtatók minőségének, ez a Prusánál azért legalább két nagyságrenddel kisebb lehet.

Sok sikert a Prusához. Ha lenne rá keretem, én is szívesen kipróbálnám, várom majd a megosztott tapasztalataidat.

[ Szerkesztve ]

(#26981) azbest válasza fabula (#26978) üzenetére


azbest
félisten

Mondjuk első körben gondolom éredmes thingiverse-en és youtubeon nézni, hogy van-e kész adapter hozzá, amit esetleg ki lehet nyomtatni.

A palacsinta steppernél lehet nagyobb áram kell, hogy meg bírja hajtani. Bár az áttétel is segít valamennyit. Nekem anno a hr4988 -as drivereket a 12v-os rendszerrel nem tudtam felcombosítani, a potiját maxra tekerve is csak szolidan tolta, skippelt a lapos. Mondjuk lehet érdemes lenne megpróbálnom most a tmc driverrel. Súly csökkentés miatt talán megér egy próbát.

[ Szerkesztve ]

(#26982) bbmt


bbmt
senior tag

Elnézve ezt a beszélgetés sort,gondoltam újra megkérdezem, hogy egy teljesen kezdőnek, melyik nyomtatót ajánlanátok, abból a szempontból, hogy ne kelljen szívni vele sokat, majdnem out of the box legyen.
Tehát ne kelljen szenvedni millió dologgal, de mivel hobbi gép lenne, ne kerüljön egy kisebb autó árába :)
Eddig az Ender 3 V2 fele hajlottam, de láttam a Prusa oldalán, hogy a Mini Kit-et januárban vagy februárban elkezdik szállítani ha előrendeli az ember.Annak az ára még elfogadható ha jó a nyomtató.
Tehát ilyen 400-500€-ig mehet az ár, ha megéri többet költeni rá az Ender 3 V2 áránál.

A kanál a gyengék villája

(#26983) fboldog


fboldog
senior tag

Azt hiszem beállok a Filanora dicsérők közé.
Nem hittem volna, hogy sikerül rögtön az első kísérlet, de:

Filanora lito-sepia PLA, tört fehér.
0.12-es réteg vastagság.
Cura készítette a képből az STL-t és Prusa Silcerrel szeleteltem. (Octoprint, Klipper, FrankEnder :-D)

üdv.: Boldog Ferenc

(#26984) Saccco


Saccco
nagyúr

Új Voron:
Voron Legacy :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#26985) kulu22 válasza Saccco (#26984) üzenetére


kulu22
aktív tag

Kezd HC formája lenni :)

(#26986) Saccco válasza kulu22 (#26985) üzenetére


Saccco
nagyúr

[VORON Legacy] - Itt a videó hozzá.

Az első Voron és az első HC közel voltak egymáshoz időben. (Július vs Szeptember)

[ Szerkesztve ]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#26987) kulu22 válasza Saccco (#26986) üzenetére


kulu22
aktív tag

Ja, hogy ez egyfajta tisztelgés a kezdeteknek :)

(#26988) rokapet válasza rokapet (#26921) üzenetére


rokapet
tag

Talán, egyelőre még csak talán, de megvan a root cause, hogy miért clog-olt a nyomtatóm.

Spring issue, ahogy elnevezték. :))

Lényegében gyárilag túl szoros volt az extruder, és a filament-et ovábbító fogaskerék belemart a filament-be, és összenyomta, deformálta, ellapította. Amíg ezt a filament egy adott pontján csak egyszer tette (azaz csak simán továbbított), addig túl nagy deformitást nem okozott. Ellenben ha többször tette (például mert kis időközönként többször is rertact-olt), akkor elegendő mértékben deformálta a filament-et ahhoz, hogy megszoruljon a bowden csőben, és ne jusson el a nozzle-ban. Azaz nem a nozzle, hanem bowden clog-olt. :)

Emiatt lehetett, hogy minimális (2mm) retract mellett, itt-ott alulextrudálva végigment a teszt print, normál retract mellett viszont előbb-utóbb teljesen megállt.

Jelen nyomtatás közben többször is volt filament akadás és halk pattogó hang (Utóbbiról azt hittem, normális, mert nem ugyanaz a hang volt, mint amikor teljes clog mellett nem tudja az extruder továbbítani a filamentet, és folyamatosan "ugrik". Inkább mintha a filament pattogott vagy pengett volna, miközben letekeredik a rollniról.), de mióta menet közben kitekertem az extruder rugóját feszítő csavart 1 mm-el kijjebbre, azóta minden pattogó hang megszűnt, és a nyomtatott tárgyon sem jelennek meg többet alulextrudált rétegek.

2 órája megy a teszt, 1 órája történt a csavar meglazítása, azóta lekopogom, de jónak néz ki, leszámítva a minimál retract miatti stringing-et. Kipróbálom majd a normál 6mm-es retract-al is, és ha azzal is jó, akkor ki lehet jelenteni, hogy az extruder okozta a problémát. Úgy tűnik, hogy a Filanora PLA puhább, mint a Creatlity PLA, és kevésbé bírja a túl szoros extruder-t.

(#26989) kzkz válasza rokapet (#26988) üzenetére


kzkz
őstag

Én ezzel a mellow mosquito magnum klónnal csak szívok, talán két dugulásom volt régi e3d v6 klónnal ptfe-s torokkal, ezzel meg minden második nyomtatás eldugul. :((( Holnap visszaszerelem a szart, az jobb volt :)

(#26990) Mr.Csizmás válasza kzkz (#26989) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

milyen venti konfiggal használod? :U mert nekem konkrétan 0 dugulás volt az összerakás utáni balf...szkodást leszámítva, amikor véletlen levettem róla a ventit melegen (nyáron raktam össze)

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#26991) cross56 válasza fabula (#26828) üzenetére


cross56
senior tag

Szia!

Bocsánat a késői válaszért, viszont nagyon szépen köszönöm a részletes leírást. Kérdésem még az lenne, hogy mennyire szabad egy légtérben lenni a nyomtatóval? Sajnos csak a szobámban lenne neki hely, viszont attól tartok az nem lenne túl egészséges. Kellene neki mindenképp egy külön helység?

(#26992) fuze válasza bbmt (#26982) üzenetére


fuze
őstag

Én alapvetően úgy gondolkodom, hogy "nincs pénzem arra, hogy szart vegyek". Persze ehhez képest Ender 3 V2-m van... :D Igényes vagyok a szép nyomatokra de mégis igyekszem helyén kezelni a 3D nyomtatást. Eldönteni azt, hogy nekem valójában mire kell?

Én sokszor éreztem, hogy de jó lenne egy ilyen vagy olyan tárgy vagy egyedileg megoldani valamit a háztartásban, de emellett szívesen készítenék minőségibb cuccokkat amiket utólag megmunkálnék vagy meglévő dolgokkal kombinálok. Ezért kellett a nyomtató!

Leginkább saját célra van, nem készítek megrendelésre dolgokat és nem űzöm professzionális szinten ezt az egészet. Grafikus vagyok, UI designer és emellett 3D grafikával is foglalkozom. Szóval ez megmarad hobbinak... :)

Részben olyan a szerepe mint egy fekete--fehér lézernyomtató. Kell valami és kidobja a gép. Erre a tevékenységre nem költenék Prusa szinten, illetve ha időnként valami komolyabbra vágyok akkor bele tudom tenni azt a plusz energiát, hogy tényleg szép legyen az eredmény. Mindezt majdnem gyári Enderrel.

Szóval tedd fel előbb a kérdést, hogy mire kell neked?

[ Szerkesztve ]

adms.hu | UI Designer

(#26993) Reggie0 válasza fabula (#26980) üzenetére


Reggie0
félisten

Nincs itt semmi hitvita, csak kiakadt, hogy nekem az a szemelyes velemenyem gyakorlati tapasztalatok alapjan, hogy en nem vagyok az i3-tol elajulva. O meg most vette, igy i3 az isten. Szerintem nem irtam semmilyen olyan sulyos dolgot ami miatt igy be kene porogni barkinek is, de hat lehet tenyleg az en hibam, elvegre BMW-snek sem celszeru azt mondani, hogy azert a BMW nem egy akkora szam.

[ Szerkesztve ]

(#26994) fabula válasza azbest (#26981) üzenetére


fabula
őstag

Köszi, szétnéztem ott meg máshol is, de csak E3DV6-al van BMG, az meg más méret és a hűtése is más. Mondjuk arra gondoltam, hogy ha nem lesz semmi, akkor esetleg azt áttervezem.
A palacsinta steppert a Trianglelab ehhez az extruderhez ajánlja, de esetleg az LV8729-es driver talán jó lehet hozzá. Most az eredeti Trigorilla lapban 3 TMC2208 van XYZ-n és egy A4988 az extruderen. Én is azért szeretném a palacsinta motort, hogy csökkenjen a fej súlya és akkor próbálnám gyorsítani a nyomtatást.

(#26995) kzkz válasza Mr.Csizmás (#26990) üzenetére


kzkz
őstag

A hozzáadott ventit használom. Eléggé körbe van véve, ott van közel hozzá a tengelyen csúszó csapágy.
Neked is a magnum verzió van? Még arra gondoltam, hogy a kerámia elemet kihagyom, hogy a cső ne jobban le tudjon hűlni.
Szerintem túl melege van, az asztal iszonyatosan fűti, 100 fokkal kezdek.
Bár van amikor nem a nyomtatás elején dugul, hanem a vége felé, és ott már messze van az asztal, akkor nem tudom miért dugul el.

(#26996) ecaddsell válasza bbmt (#26982) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Sidewinder X1, olvass/keress vissza, többünknek van, írtunk róla.
A technológia korlátait ez sem fogja átlépni, de out of the box jól nyomtat (igazából a silceren meg rajtad múlik, nem a nyomtató a meghatározó).
Banggoodról EU shippingel kupponal kevesebb mint 400$ és 1-2 hét alatt hozza a futár.
Bár sok mindent vettem tartaléknak meg fejlesztésnek, a SW-en kívül eddig minden a gyári és magával a nyomtatóval nem volt gondom.
Biztos jó a Prusa, de az sem fogja átlépni a technológia korlátait...

(#26997) Mr.Csizmás válasza kzkz (#26995) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

nem tudom mi a hozzáadott, de ha stock, akkor az nudli. 5015 + 30/40 mm adapterrel "kémény" van nálam.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#26998) Tikakukac válasza Reggie0 (#26993) üzenetére


Tikakukac
titán

Az qrva szomorú ha ennyit sikerült lehoznod az írásokból :N

Ha pedig akarnék egy hasonlóan epést bedobni én is, akkor azt írnám, hogy kb. olyan így beszélgetni, mint galambbal sakkozni.

[ Szerkesztve ]

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#26999) trialkornel válasza Saccco (#26986) üzenetére


trialkornel
tag

Ha már témánál vagyunk és te vagy itt az unofficial Voronszakértő... ;] Érdemes szerinted/szerintetek Voron v1-et építeni? Árban mekkora kb a különbség a v1 és v2 között?

(#27000) Reggie0 válasza Tikakukac (#26998) üzenetére


Reggie0
félisten

Inkabb ne akarj, ugy tunik nem sikerulne :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.