Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26988) rokapet válasza rokapet (#26921) üzenetére


rokapet
tag

Talán, egyelőre még csak talán, de megvan a root cause, hogy miért clog-olt a nyomtatóm.

Spring issue, ahogy elnevezték. :))

Lényegében gyárilag túl szoros volt az extruder, és a filament-et ovábbító fogaskerék belemart a filament-be, és összenyomta, deformálta, ellapította. Amíg ezt a filament egy adott pontján csak egyszer tette (azaz csak simán továbbított), addig túl nagy deformitást nem okozott. Ellenben ha többször tette (például mert kis időközönként többször is rertact-olt), akkor elegendő mértékben deformálta a filament-et ahhoz, hogy megszoruljon a bowden csőben, és ne jusson el a nozzle-ban. Azaz nem a nozzle, hanem bowden clog-olt. :)

Emiatt lehetett, hogy minimális (2mm) retract mellett, itt-ott alulextrudálva végigment a teszt print, normál retract mellett viszont előbb-utóbb teljesen megállt.

Jelen nyomtatás közben többször is volt filament akadás és halk pattogó hang (Utóbbiról azt hittem, normális, mert nem ugyanaz a hang volt, mint amikor teljes clog mellett nem tudja az extruder továbbítani a filamentet, és folyamatosan "ugrik". Inkább mintha a filament pattogott vagy pengett volna, miközben letekeredik a rollniról.), de mióta menet közben kitekertem az extruder rugóját feszítő csavart 1 mm-el kijjebbre, azóta minden pattogó hang megszűnt, és a nyomtatott tárgyon sem jelennek meg többet alulextrudált rétegek.

2 órája megy a teszt, 1 órája történt a csavar meglazítása, azóta lekopogom, de jónak néz ki, leszámítva a minimál retract miatti stringing-et. Kipróbálom majd a normál 6mm-es retract-al is, és ha azzal is jó, akkor ki lehet jelenteni, hogy az extruder okozta a problémát. Úgy tűnik, hogy a Filanora PLA puhább, mint a Creatlity PLA, és kevésbé bírja a túl szoros extruder-t.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.