Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18543) Patice válasza Lord Soth (#18540) üzenetére


Patice
nagyúr

Hát a "Milyen NAS-t vegyek?" topikban nem NAS-t ajánlani ilyen igényekre nem lenne túl segítőkész (bár nem lenne lehetetlen ma már), ezért nem is fogok mást ajánlani erre a célra, mint egy NAS-t.

Először is kérdezném, hogy mi az ami adott ehhez a hálózathoz? Router, modem, kábeles hálózat, vezeték nélküli, netán van pár mobil, tablet, esetleg bármilyen lejátszó eszközöd, ami tud hálózatról is dolgozni?

Ha otthoni hálózatot akarsz építeni, akkor kell a NAS mellé egy router, vagy egy olyan router, ami egyben NAS is, gyárilag(!). De én inkább a külön-külön céleszközöket javasolnám.

Szóval kell egy NAS + router, aztán kábeles (ez legyen nagyobb részben, ha megoldható) és wifis hálózat, meg a belső hálózaton olyan kliensek/lejátszó eszközök, amik ismernek sokfajta protokollt (hogy ne kelljen annyi mindent a NAS-nak csinálnia).

A nem okos TV-khez mindenképpen kell egy hálózatos kütyü, amivel eléred a tartalmakat, vagy olyan, ami a NAS-ról "húzza" (pl. klasszikus médialejátszók), vagy olyan, amire a NAS-ról "küldöd" (pl. Chromecast) az adatot (filmet, zenét). TV-n én nem hallgatok, zenét, de ha ez kell, akkor a médialejátszók ezt általában tudják.

Én dedikált eszközt használok filmre és zenére is külön-külön. Nálam ezek is Linuxosak, így a NAS-t közvetlenül tudtam hozzájuk NFS-sel csatolni, így nem kell semmilyen átkódolás szerver (NAS) oldalon, marad erőforrás másra, pl. torrentezésre.

A NAS-okat úgy képzeld el, mint egy hálózaton lógó szerver, amit (természetesen hálózaton keresztül) böngészőből "irányítasz". Az adatmásolás mondjuk PC-ről elég egyszerű, hálózati meghajtónak felcsatolható mindegyik esetében a tárhely (a megosztások), így ha elég gyors a helyi hálód (~ gigabites), akkor sebességben nem nagyon fogsz érezni különbséget a hálózati hely (NAS) elérési sebessége és egy belső HDD sebessége között. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.