Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31001) Sanyi.mTs válasza steewcv65 (#31000) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

Qnap topik: [link]

(#31002) vizimento


vizimento
senior tag

Olcsó NAS ajánlást kérnék. Már ha tényleg arra van az alábbi megoldásához szükségem: Adott 3db 2.5" HDD adatokkal. Jelenleg kis házban vannak külön-külön, és USB elosztón keresztül (külön tápos fajta) csatlakoznak a számítógéphez. De így is hallom kattogni néha őket, a gép meg le/fel csatlakoztatja, így félek, hogy nem lesz hosszú életű a dolog, ezért gondoltam a következőre: A wifi routerre (AX3600) egy NAS (UTP? WIFI? USB kapcsolaton?) és a NAS-ra meg a 3db kis HDD. A laptopommal routerre wifi5-el csatlakozok, így érném el ezentúl a 3 HDD-n tárolt adatot. Ez így járható út? Milyen NAS-t ajánlotok ehhez?

Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!

(#31003) Sanyi.mTs válasza vizimento (#31002) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

tehát meg akarod tartani a 3db HDD-t? külső házban?
nas az hálózati meghajtó. utp kábellal kötöd be a(z otthoni) hálózatba, IP címe lesz, amin keresztül elérheted (akár távolról is). a legjobb az lenne, hogy a nasba rakod a hdd-ket, viszont ilyenkor a nas formázza azokat, megcsinálja a saját partíció kiosztását. minden adat elveszik róluk.
3+HDD-s nas-ok már magasabb áron mennek.

és persze, ha fontos adatok vannak rajta, akkor nas-tól független mentés erősen ajánlott.

[ Szerkesztve ]

(#31004) AiRLAC válasza vizimento (#31002) üzenetére


AiRLAC
addikt

Milyen kapacitásúak a HDDk? Mennyi adatról beszélünk?

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#31005) Armandus


Armandus
junior tag

Sziasztok!

Egy Zyxel 326 mint hálózatra aggatott adatgyűjtő 2023-ban még megfelel vagy már nagyon elavult? Van már egy Synology NAS-om itthon de az médiacenter és nem keverném a családi fotókkal, fontos doksikkal meg egyebekkel. Nincsenek nagy elvárások. Távolról el lehessen érni, meg ha egyszerre fel akarok rá másolni 1000 képet akkor ne dobja le a szíjat. Erre lehet alkalmas vagy már nagyon elavult?

"A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik." Jókai Mór

(#31006) Alex91 válasza Armandus (#31005) üzenetére


Alex91
félisten

Inkabb egy hasznalt Synology, Qnap, Asustor....

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#31007) Patice válasza Armandus (#31005) üzenetére


Patice
nagyúr

Én pont nem vennék ezért másik NAS-t, pont az ilyen feladatokra találták ki.
Az, hogy ki milyen adathoz fér hozzá, melyiket látja meg már csak beállítás kérdése.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#31008) cigam válasza vizimento (#31002) üzenetére


cigam
félisten

Miből gondolod, hogy ha a NAS-ra dugod őket, akkor nem fognak kattogni?

Csak tippelek, de a kattogás természetes. Egyrész normális, ha egy idő után elaltatja öket a vezérlő, majd ha újra szükség van rá akkor felébreszti. Az időnkénti hőkalibráció, vagy egy, a fej két végpont közötti ugrása hangosabb kattanásként hallható.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#31009) Bazsee71


Bazsee71
őstag

Kíváncsi lennék a tapasztalatotokra, hogy mennyire használható egy NAS-on virtuális gépként futó Win 11?
Van egy kb 110 megás, kb. notepad gépigényű, de nagyon fontos alkalmazásom, amit csak Windowson tudok futtatni. Eddig mac-en ezt egy Parallelsben futó Windows-zal oldottam meg, de ha ez tudna működni NAS-ról, akkor nem fizetnék érte külön 50 ezret évente.
Még éppen a vásárlás előtt jött az ötlet, szóval ha van benne ráció, még bármerre mozdulhatok. DS423+ felé áll most a zászló, de a - számomra - egyszerűbb elhelyezhetőség miatt kacérkodok a Flashstor-ral is.

(#31010) AiRLAC válasza Bazsee71 (#31009) üzenetére


AiRLAC
addikt

Celeron procin nem lesz villám, de működhet ha csak tényleg egy ilyen egyszerű app kell. Flashstor-ról kérünk beszámolót ;) Gondolom a 6 lemezes?

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#31011) Bazsee71 válasza AiRLAC (#31010) üzenetére


Bazsee71
őstag

Még egy hétig kattogok, aztán leütöm az entert valamelyik NAS-ra. A Win alatt futó progit munkára használom, ha döcögős a dolog akkor inkább nem küzdök ilyen öszvér megoldással, Parallels alatt szerencsére szépen kikupálódott az elmúlt 1 évben a Win 11, flottul megy.
A helyzet az, hogy húzok a DS423+ felé, biztosabbnak érezném a Synologyt, de még megy otthon a fejvakarás, mert a Flashstor szépen elférne egy kis polcon az erősítő mellett, bármi mást pedig nézegetnénk a nappaliban. Plusz a zaj, az eszköztől 1 méterre a hálószoba ajtaja, de talán ebben nincs nagy diffi a két eszköz között.

(#31012) AiRLAC válasza Bazsee71 (#31011) üzenetére


AiRLAC
addikt

Synology szoftverben szerintem kiforrottabb, a proci pedig mindkettőben kb. ugyanannyit tud. De nem tart semeddig se kipróbálni egy kis VM-ben (Windows 10 nem jó? Az talán egy kicsit gyorsabb), aztán eldöntöd hogy kell-e pénzért a Paralells vagy nem (Virtualbox esetleg?).

A Flashstor persze csendesebb, cserébe fajlagosan drágább a TB költsége (médiatárolásra még mindig teljesen jó a HDD, ilyenre én is 14TB-os WD-ket használok, pedig van rendes SSD kötet is).

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#31013) Patice válasza Bazsee71 (#31011) üzenetére


Patice
nagyúr

Tehetsz a DS423+ba sima 2.5-es SSD-t is, hogy azon fusson a VM, vagy kis trükkel megoldható, hogy egy M.2 SSD-ről menjen.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#31014) Aske


Aske
aktív tag

Sziasztok!
Van egy 5 év körül QNAP TS-251A-2G típusú NASom.
Alapvetően torrent megy rajta meg filmeket nézek róla TV-n.
Már most egy ideje feltűnt, hogy csomó idő míg feláll a rendszer újraindítás után, illetve mikor rácsatlakozok böngészőből is jó sokat gondolkodik míg betölti a felületet meg az alkalmazásokat.
A kérdés, hogy esetleg bővítve a memóriát mondjuk 4GB-ra ezen a lassúságon lehet-e valamit segíteni, vagy pedig inkább a celeron n3060 proci a bottleneck.
Nem tudom ilyen felhasználásra mi mostanában a Best buy, ezt annakelőtt 100 ezer körül vettem. Két fakkos elég, ami nekem fontos lenne a teljesen akadásmentes gyors fluid működés.

(#31015) Sanya válasza Aske (#31014) üzenetére


Sanya
nagyúr

Hány darab torrent fut párhuzamosan?

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#31016) morfondőr válasza Aske (#31014) üzenetére


morfondőr
őstag

Volt egy TS-231-em arm proci és 512 Mb Ram, most van egy TS-364-em Celeron N5105 proci 4 Gb Ram. Mindkettő 10 perc körül állt fel bekapcsolás után. Viszont amikor már megy, akkor a régi és új is egész reszponzív volt. Persze a régi nem volt tele pakolva mindennel, az új már több célra van használva, de ott a teljesítmény is fényévekkel nagyobb. Nem fogja valami a procit? A torrent elég rendesen képes megakasztani, ha sok kapcsolat van egyszerre.

Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714

(#31017) AiRLAC válasza Aske (#31014) üzenetére


AiRLAC
addikt

HDD SMART adatok rendben? Mennyi szabad hely van?

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#31018) Aske válasza AiRLAC (#31017) üzenetére


Aske
aktív tag

Torrentből van benn talán 50 db, de ahogy elnézem egyszerre legfeljebb pár darabot seedel.
A vinyó az most eléggé tele van, smart adatok rendben. Memória ami miatt be szokott jelezni, az rendre 90% körül szokott lenni.

Nehéz körülírni. Most pl. appcentert nyitottam meg az is jópár másodperc míg megnyílik. Frissítéseket is elég lassan csinálja. Márpedig sajnos Qnap az rendszeresen frissít, oprendszert is.

(#31019) Bazsee71 válasza AiRLAC (#31012) üzenetére


Bazsee71
őstag

VirtualBox leírás szerint tudja már M1-es gépeken is a Win 11-et, de a gyakorlatban nem indul el rajta. Viszont ahogy rákerestem, szembejött az UTM, amin tegnap óta szépen ketyeg a Win 11 és a programom is, így a virtualizációt elengedtem.

A kiindulási pont részemről az volt, hogy a felhasználó felület/programok a lehető legkényelmesebbek legyenek, szóval úgy néz ki elengedem az újdonság varázsát, és átfáradok a Synology topikba. :)

Szerk.: plusz ahogy olvastam, macOS és iOS fronton is kiforrottabb a Synology.

[ Szerkesztve ]

(#31020) Sanya válasza Aske (#31014) üzenetére


Sanya
nagyúr

Tuti jó az a merevlemez? Egy ehhez hasonló NAS-om van, csak synology (916+) és 50 torrent, vpn, 10 docker meg sem kottyan neki.

A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

(#31021) ugyes válasza Bazsee71 (#31019) üzenetére


ugyes
aktív tag

Attól függ, hogy mit szeretnél még futtatni rajta. Ha nem sokkal többet, mint az alap (beleértve a konténereket és a VM-eket), akkor felesleges átfáradnod.
Ha fotóalkalmazást is aktiválnád, akkor valóban többet tud a Synology.

(#31022) AiRLAC válasza Bazsee71 (#31019) üzenetére


AiRLAC
addikt

Csak hogy más ne legyen zavarodott, ez az UTM nem az az UTM :DDD

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#31023) Bazsee71 válasza ugyes (#31021) üzenetére


Bazsee71
őstag

Az elmúlt 10-20 év családi képeinek rendszerezése (és elérése) az egyik fő oka a NAS vásárlásnak, ezért billenek a Synology felé. Pedig nagyon tetszene a Flashstor kompakt mérete, időtállóbnak tűnő hardvere.

AirLAC: Igen, az az UTM. :)

[ Szerkesztve ]

(#31024) Sly189


Sly189
senior tag

Sziasztok,
pár napja bújom a topikot, fotók rendezése és távoli elérése - albumok megosztása lenne a cél arcfelismeréssel és lokáció alapú rendezés.

Nézegettem a három nagy gyártó demo felületét, és azt szűrtem le hogy a Synology a legjobb ebben, Asustornak nincs arcfelismerés funkciója valamint a QNAP számomra barátságtalan felület, plusz a QuMagie nevű fénykép kezelője fizetős? El se tudtam indítani... Ez a fotós dolog a QNAP nál valóban fizetős, vagy én nekem nem sikerült valami? Állandóan licensz aktiválás miatt sírt.

(#31025) morfondőr válasza Sly189 (#31024) üzenetére


morfondőr
őstag

Egyáltalán nem fizetős a Qumagie, én az egész családnak belőttem és használjuk pár hónapja. Annyi változás történt, az utóbbi pár hétben, hogy a telefonos app-ból kivezették az automatikus feltöltést, helyette a Qfile appot kell használni. 80.000+ fotó és videó van a NAS-on, jelenleg 4 felhasználóval, mindenki csak a saját tartalmaihoz fér hozzá, távoli eléréssel is elég jól működik, gyorsan beölti a képeket. Fizetni egyedül a CAYIN MediaSign Player-nél kellett, ha HEVC kódolású videókat szeretnél visszanézni, transzkódolni (gyakorlatilag ez játsza le a videót, ha böngészel a Qumagie-ben)

Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714

(#31026) Sly189 válasza morfondőr (#31025) üzenetére


Sly189
senior tag

Hú, köszi a részletes leírást! Eléggé félre értettem a demot. Synology felülete kicsit jobban tetszik nekem, viszont hasonló konfig mint a QNAP TS-233 csak 100 felett van Synology-ból.

(#31027) Alex91 válasza Sly189 (#31026) üzenetére


Alex91
félisten

Akkor Synot kell venni... Hosszu tavon nezve elenyeszo az az arkulonbseg.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#31028) 1stVikman


1stVikman
senior tag

Sziasztok!
Egy Ds214se-t, 2x2 TB wd red-del érdemes még megvenni?
Kezdő nas lenne, főként médiaforrásként menne (torrent rss-sel) , de szeretném megismerni a felületet. És ha rá lehet bízni, akkor fotók szinkronizálása 2 telefonról, távoli fájlelérés volna még a cél.
Kollégám cserélte le egy DS923+-ra, és 40EFt-ért megválna tőle.

(#31029) Armandus válasza 1stVikman (#31028) üzenetére


Armandus
junior tag

Szia!

Én a helyedben hagynám. Ez a NAS már újkorában is a legalsó polcon volt, 2023-ban pedig a 256 mega ram rettentő kevés. Pénzért vennél magadnak problémát.

"A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik." Jókai Mór

(#31030) Alex91 válasza 1stVikman (#31028) üzenetére


Alex91
félisten

Max. az ara miatt, a jelenlegi helyzetben. De sokat nem erdemes varni tole!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#31031) Borisz76 válasza 1stVikman (#31028) üzenetére


Borisz76
veterán

DS214se

A nevéből lehet tudni , hogy 2 fiókos , és 2014-s modell.
A Synology NAS-okra 10 év szoftveres támogatás van....
Azaz erre a modellre még 1 év és aztán már nem érkezik rá frissítés.

Én ...ha használtan kellene vennem...., akkor újabb modellt keresnék, amiben erősebb CPU van és több memória.
Torrenthez amúgy sem árt az erősebb processzor.
A legjobb lenne egy Intel CPU-s " + " -os modell.

Média forrásként és telefonos képek, videók mentésére viszont simán használható ez a régebbi modell is.
Média forrás esetén általában nem is a NAS a lényeg....hanem sokkal fontosabb, hogy mivel történik a lejátszás !

2 lemezes NAS esetén pedig fokozottan kell figyelni a bele rakott merevlemezek konfigurációjára.
Gondolik itt arra, hogy 1 vagy 2 db kötet lesz e ?
De ez már másik történet....

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#31032) 1stVikman válasza Armandus (#31029) üzenetére


1stVikman
senior tag

+Alex91
+Borisz76
Köszönöm nektek, akkor valószínű inkább kihagyom.
:R
Bár lehet előtte kipróbálom.

(#31033) Deko1978


Deko1978
csendes tag

Üdv Mindenkinek!

Kis irodai munkára, Cad fájlszervernek, távolis elérés biztosítására keresek Nas-t.
Nem értek hozzá, azt sejtem, hogy 4 lemezes kellene. Tudtok ajánlani valamit?
Nem torrentezek, persze régi filmeket átraknám a cd-kről, képeket szintén raknák rá, de kb. ennyi.
Synologynál a két legolcsóbb, DS420J és a DS418 között vacillálok.
Ismerősnek van Synology, meg van vele elégedve....

köszönöm a segítésget.
István

(#31034) Deko1978


Deko1978
csendes tag

Annyi még plusz info lehet, hogy nálam cad fájlok néha nagyon, 40-60 mb is lehet, amit
mondjuk irodából el kell érnem, míg a NAs itthon van.

(#31035) Patice válasza Deko1978 (#31033) üzenetére


Patice
nagyúr

Ha nem sürgős, akkor nemsokára itthon is a boltokban lesz a Synology DS423. A napokban jelent meg.
Amúgy hosszú távra én a DS423+t venném. Hardveraprón 200 alatt megkapod újonnan, garisan.
Ez nincs messze a DS418 mostani árától, ami már egy 5 éves modell.
Syno általában 10 évig ad ki új OP rendszert a vasaira, aztán csak biztonsági frissítéseket.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#31036) Deko1978 válasza Patice (#31035) üzenetére


Deko1978
csendes tag

De, picit sürgős... A héten kaptam egy utalást, így költésgképpen kedden-szerdán veszek asztali gépet és nas-t is kellene.

(#31037) AiRLAC válasza Deko1978 (#31036) üzenetére


AiRLAC
addikt

Akkor DS423+, kb. 10 évre veszed amúgy is.
Mennyi adatról van szó összesen? Mert akár egy DS220+ is elég lehet.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#31038) ripla


ripla
őstag

Üdv.

Otthoni tévén lejátszott filmnézéshez kerestem először pendrive-ot, de az utóbbi időkben olvasott vélemények egyre jobban elkeserítettek a lassúságukkal kapcsolatban.
Aztán gondolkodtam egy külső SSD-ben is, de ez nem tudom hogy működik.
Most meg azon filózom, hogy bekötnék egy NAS-t az otthoni rendszerbe.

Na most.

Csak és kizárólag ahhoz kellene, hogy egy LG tévén lehessen filmet nézni, amit eddig pendrive-ról oldottam meg, de fárasztó folyton másolgatni és hurcolászni a filmet a PC és a tévé között, szóval érdekelne a véleményetek.
Vegyek egy drágább pendrive-ot és maradjon a mostani hurcolászos megoldás?
Próbáljam meg egy külső SSD-vel?
Építsek be az itthoni rendszerbe egy NAS-t?
Mit ajánlotok? :)

u.i.: Halvány lövésem nincs a rendszerről és nem értek hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#31039) markknight


markknight
veterán

Sziasztok!

Az emelkedő iCloud árak miatt szeretnék beruházni egy NAS-ra. Azon kívül, hogy a képeimet backupként használnám, nem titkolt szándékom, hogy 4K tartalmakat fogyasszak róla. Érdemes valamire külön odafigyelni? 100 ezernél többet nem költenék rá (HDD nélkül) és nincs nagy elvárásom. Plex és backup, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#31040) Deko1978 válasza AiRLAC (#31037) üzenetére


Deko1978
csendes tag

Azon én is gondolkodtam, most egy 500 gb-os külső vinyón van az utóbbi 10 év minden terve. PLusz képek, pár videó. 4 gb-os hdd szerintem elég lenne.
Valamelyik nasnál láttam olyat, hogy az usb-re kötött meghajtóra ki tudja másolni az adott könyvtár tartalmát. Ezt tudják?

(#31041) Multibit válasza Deko1978 (#31040) üzenetére


Multibit
veterán

Legyen inkább 4 TB-os ;)

(#31042) Patice válasza Deko1978 (#31040) üzenetére


Patice
nagyúr

Külső HDD-re mindegyik NAS tudja a mentést.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#31043) ripla válasza ripla (#31038) üzenetére


ripla
őstag

#31038

Erre senki nem tud választ?

[ Szerkesztve ]

(#31044) Biga123 válasza ripla (#31043) üzenetére


Biga123
addikt

Erre egy sima alap nas elég DLNA val, az a legolcsóbb megoldás. És kényelmes is .
Nekem mai napig az a backup megoldásom ha a plex valamiért bénázna.
A pendrive ot meg felejtsd el.

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#31045) morfondőr válasza ripla (#31043) üzenetére


morfondőr
őstag

A külső SSD vagy külső HDD ugyanúgy fog működni, mint a pendrive, csak méretben nagyobb. Vagyis bedugod a PC-be, rámásolod, amit kell, átdugod a TV-re és nézed a tartalmat. Annyi előnye van, hogy jóval gyorsabb, mint a pendrive és nem kell állandóan a maradék tárhelyet figyelni, mert nagyobb kapacitású lesz.
Ha nem igazán értesz az informatikához, akkor egy NAS-al lehet meggyűlik a bajod, mert azt be kell konfigurálni, hogy működjön rendesen. Itt az összefoglalóban szereplő linkeken be tudsz lépni több gyártó demó felületére, ha eligazodsz rajta, akkor jó, ha kínainak tűnik, akkor nem biztos.

[ Szerkesztve ]

Steam/Uplay/Origin/GOG: racka_HUN /// Nintendo: SW-1554-0800-8714

(#31046) ripla válasza morfondőr (#31045) üzenetére


ripla
őstag

Akkor maradok a külső SSD-nél, értek valamennyit a számítástechnikához, csak NAS rendszerem nem volt még sosem, de ha konfigurálni kell, akkor egy külső SSD valóban egyszerűbb.
Köszi neked is #31044Biga123

[ Szerkesztve ]

(#31047) ripla válasza morfondőr (#31045) üzenetére


ripla
őstag

Még egy kérdés. Bármelyik külső SSD működik meghajtóként egy tévéhez? Konkrétan egy LG-ről beszélünk.
Pl. ez?
[link]

(#31048) Borisz76 válasza ripla (#31046) üzenetére


Borisz76
veterán

Egy szimpla SSD valóban egyszerűbb de egy NAS azért jóval több mindent tud cserébe.

A NAS tulajdonképpen egy PC....több lemezt lehet bele pakolni....és szintén egy operációs rendszer fut rajta ...csak nem éppen Windows amit az emberek többsége jól ismer.
A Synology NAS-okon futó operaciós rendszer a DSM nevre hallgat.
A NAS-okon futó oprendszer több RAID módot ismer ezáltal a HDD-ket rugalmasan lehet kezelni.

Egy kis Synology összefoglaló.
Nálam 3 PC-t szolgál ki a NAS.
Leginkább 2 dologra hsználom :
- torrentezés ( Filmek , sorozatok )
- mobilokról képek, videók mentése.

Bár jóval drágább egy NAS mint egy SSD....de NAS-t általában nem
1-2 hanem inkább 8-10 évre vesz az ember.

Mivel hálózati eszközről van szó ezért nem kell a nappaliban a TV mellett , mögött lennie.
El lehet rejteni a spájzban , a gépészeti helyiségben , előszobában stb....csak LAN kábel és áram kell neki.....esetleg egy szünetmentes tápegység sem árt.

Kicsit nézd át a linkelt írást és elmélkedj, hogy kell e neked vagy sem.
Ha a "kell" mellett döntesz, akkor segítünk típust választani.

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#31049) ripla válasza Borisz76 (#31048) üzenetére


ripla
őstag

Az a helyzet, hogy havi 1-2 filmről lenne szó, ennyiért meg nem biztos hogy kell egy komplett NAS rendszer, egy 500 gigás SSD elég lenne.
A fentebb linkelt SSD szerinted működik egy LG tévével? Vagy ez egy hülye kérdés, formázás után mindegyiket látja a tévé?

(#31050) 4Grider válasza ripla (#31049) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nekem egy 5000 Ft-os USB tokban van egy crucial SSD. Tökéletes minden pvr képes tv-hez. Már ha tv műsorok felvételére kell. Médiafájlok lejátszásához nem a tv-vel kell őket formázni, az is mehet.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.