Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18751) Arti1 válasza Olympos (#18750) üzenetére


Arti1
aktív tag

Minek, úgysem olvassa senki az összefoglalót, kérdezni gyorsabb :)

Lassan ráveszem magam egy ds216j-re, csak még meg kell ideologizálnom, miért nem elég a zyxel 326, ebben kellene kis segítség.

[ Szerkesztve ]

http://www.shutterstock.com/g/Arti_Photo?rid=264901704

(#18752) Patice válasza Arti1 (#18751) üzenetére


Patice
nagyúr

Kényelem, lustaság, támogatott szoftver...

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#18753) Sub-ZeRo válasza T_Stark (#18726) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Shuttle omninas.

Én olyat vettem, igaz, mondták hogy zyxel legyen, de jó vétel volt. Mindent tud amit kell. Kamera, usb, torrent, ftp. bárhonnan eléred. Egy wd blue van benne ami 2 terás. Nekem tetszetős ez a nas.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18754) Arti1 válasza Patice (#18752) üzenetére


Arti1
aktív tag

Talált, süllyedt, köszönöm :)

http://www.shutterstock.com/g/Arti_Photo?rid=264901704

(#18755) Flashback


Flashback
addikt

Sziasztok

Ajánljatok valamit az alábbi paraméterekre:

- Saját felhő, android támogatással.
Jelenleg 3 felhő kliens van a PC-men. Szeretném redukálni. (Synology [ez céges], Dropbox, OneDrive)

- Média szerver, Full HD tartalmak streamelése a Samsung SmartTV-re akadozás mentesen.
- FTP szerver
- Torrent szerver
- Ha van fotó szerver is akkor jó lehet.

A Synology DS216j nagy befutónak tűnik. Van esetleg olcsó alternatívája?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#18756) fogtunder válasza Flashback (#18755) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Synoból szerintem ez az alja, amit érdeme megvenni, esetleg használtan lehet úrni korábbi +-os modelleket.a Syno szotfveresen tudja egy helyen kezelni a különböző cloud service-ek tartalmát, tudsz privát felhőt csinálni, stb.

a TV-re való sztrím nagyon sok változótól függ. ha direkt megosztásból akarsz lejátszani kábelen keresztül, akkor nagyjából semmi nem lesz kevés. DLNA, WiFi kapcsolat, Plex Transzkódolás mind-mind okozhatnak hibákat, akadásokat.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18757) fogtunder


fogtunder
nagyúr

srácok, felkértek, hogy legyek a helyi TG, ahogy látom, már meg is történt a csere, gbors kollegának köszönjük az eddigi munkát ez úton is :R

kicsit frissíteném az összefoglalót, ehhez kellene némi segítség/ötletelés a rendszeresen idejáróktól.

felmerült már, hogy bele kellene írni a ZyXel 325v2 vs. 326 dolgot, sajnos én egyiket sem használtam, ha valaki tudna róla írni pár mondatot (pl. teljesítmény összehasonlítás, FFP megy-e ezen is, stb.) azt megköszönném

a QNAP részt én frissítem, ha van valakinek kedve írni ZyXel-ről, ASUSTOR-ról, Techusról pár mondatokat, azt szívesen veszem

egy általános guide-ot is írnék, hogy alap feladatokra (torrent, média stream, stb, amit a legtöbben szoktak kérdezni) mit és miért ajánlunk, ezt majd megköröztetem, hogy ha van valakinek ellenvéleménye, azt is nézzük meg.

illetve ezenn kívül ami eszetekbe jut és hasznos lenne.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18758) gbors válasza fogtunder (#18757) üzenetére


gbors
nagyúr

Jó helyre került a feladat :)

[ Szerkesztve ]

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#18759) ateszm válasza fogtunder (#18757) üzenetére


ateszm
senior tag

326-ról ugyan nem tudok írni,de pár kérdést szívesen feltennék majd annak aki írja,ami most perpillanat megfogott s szerintem többen vagyunk ugyanabban a cipőben. Így a leírásba könnyebb dolga lenne az írónak befogalmazni az alap kérdéseket. :K

(#18760) Flashback válasza fogtunder (#18756) üzenetére


Flashback
addikt

Akkor ne is nézzem a Zyxelt és a D-Linket?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#18761) MaCS_70 válasza Flashback (#18760) üzenetére


MaCS_70
félisten

A Zyxelt miért ne néznéd? A NAS326 jó erős, a Zyxelnek saját felhőszolgáltatása van és tudja mindazt, amire szükséged van.

A D-Link valóban nem feltétlenül ajánlott.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18762) fogtunder válasza ateszm (#18759) üzenetére


fogtunder
nagyúr

akkor miért nem teszed fel itt és most?

(#18760) Flashback: a ZyXel 326 is tudja azokat a funkciókat, amik neked kellenek, én különösebben azért nem ajánlgattam, mert a leírásodból az jött le, hogy használsz Synot jelenleg is, ahhoz képest visszalépés lenne. én első NAS-nak mindenképpen azt ajánlanám, amíg az ember csak ismerkedik a szolgáltatásokkal, de Syno DSM után szerintem fapados érzete van a ZyXel szoftverének. semmi lényeges nem hiányzik belőle, csak az apró finomságok.

a D-Linket személy szerint hanyagolnám.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18763) ateszm válasza fogtunder (#18762) üzenetére


ateszm
senior tag

Mert ez itt off lenne,saját topicot meg nem találtam. Amúgy csak szimplán az angol nyelvtudás hiánya okozza tudatlanságomat úgy érzem...:(

(#18764) Flashback válasza fogtunder (#18762) üzenetére


Flashback
addikt

Single vs Dual core érezhető?

Amúgy az én szemem a konzolt is szereti, szóval az hogy nem a csilli villi DSM-en vagyok nem különösebben érdekel. Csak az lenne a kérdés hogy milyen hátrányom lehet belőle!?
A felhő szolgáltatásuk mennyire jó, stabil? Cloudstation sem egy Dropbox sajna... Zyxel kliens program milyen?

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#18765) fogtunder válasza Flashback (#18764) üzenetére


fogtunder
nagyúr

torrentnél mindenképpen érződik majd, de ezeket a NAS chipseteket amúgy nehéz core és MHz alapon összehasonlítani, annyira idegen architektúrák néha és sajnos jó benchmarkok sincsenek rájuk, szóval tesztek és fórumos tapasztalatok alapján szoktuk belőni, melyik mennyire erős, meg hát az áron és pár feature-ön azért szokott látszani.

sajnos ZyXel-t nem volt módom használni az elmúlt 4 évben, szóval érdemben nem tudok róla nyilatkozni. az biztos, hogy a legjobb mobilos appok, a Synonál vannak. én anno a cloud szolgáltatásukat nem használtam, egyszerűen mindent a NAS-on tároltam és onnan értem el, nem igazán volt igény a kliensek között szinkronban lévő lokális adat.

viszont ha nem idegenkedsz a linuxtól, akkor a titkos tippem ötvenpárezerért egy HP Gen 8 Microserver, arra utána azt pakolsz, amit akarsz, vannak tök jó ingyenes NAS OS-ek, ownclouddal megoldható a privát felhő, torrent, DLNA és a többi dolog meg kb. mikrosütőre is van. ár/érték arányban ezzel járnál a legjobban, teljesítményben a Syno 150K-ig nem árul olyat, ami a közelébe érne. ha időszerű lesz a váltás a mostani QNAP-ról akkor újra microserver lesz nálam is itthon, annyira jó kis cucc.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18766) MaCS_70 válasza Flashback (#18764) üzenetére


MaCS_70
félisten

A Zyxel elvben OwnCloud alapú felhővel dolgozott, de hogy ez a 326-osban mennyire érezhető, illetve, hogy mennyit változtattak rajta, nem tudom.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18767) 3szli


3szli
tag

Sziasztok
(Előszór is bocs tudom nem a legjobb helyre teszem fel a kérdésemet)
nekem van egy Medion nas-om (MSN 50039626) és az a bajom hogy windows 10-zel nem tudom elérni a hálózati helyekből néha látja is de mindig diagnosztikai hibát ír (win 7 müködik) a webes felületet is elérem.
Nem tudom mitévő legyek...
Láttam a neten mindenféle operációs rendszert nasokhoz ha valami olyat fel teszek az segítene?

(#18768) fogtunder válasza 3szli (#18767) üzenetére


fogtunder
nagyúr

hát ezzel nem tudom, van-e valakinek tapasztalata, de én speciel még csak nem is láttam ennek a szoftverét, most hirtelen specifikációt sem találtam hozzá. amit megpróbálnék, hogy nem a hálózaton keresztül tallóznám be, hanem becsatolnám hálózati meghajtónak a megosztott mappákat, hogy úgy is csinálja.

mivel nem tudom, pontosan milyen ez a gép, nem 100%, de szinte biztos, hogy nem fogsz tudni OS-t cserélni rajta, a NAS OS-ek arra vannak, hogy PC komponensekből összepakolt épített NAS-okon működjenek. van néhány NAS, ami nagyjából szabványos PC-nek minősül hw szempontból, ezeken lehet cserélni OS-t, de az alsó ház nem ilyen.

amúgy nem azért, hogy utólag okos kapitány legyek, de ezért nem szoktuk ajánlani noname gyártók (és néhány nagy márka) eszközeit, mert a szoftveres támogatás sokszor nem olyan, mint kellene. egy kétfiókos NAS-t bárki le tud rendelni egy OEM-nél, a szoftvert megírni normálisra, na az nehéz.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18769) Flashback válasza fogtunder (#18765) üzenetére


Flashback
addikt

Rettenetesen szívesen elszüttyögnék egy micro serverrel, de sajnos erre nincs mostanság időm. Mondjuk a Linux tudásomat is frissíteném :)
Amúgy mennyit fogyaszt egy ilyen Microserver? Redundás tápja van?

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#18770) Bear válasza Flashback (#18769) üzenetére


Bear
aktív tag

Nincs redundáns tápja. A fogyasztás sok mindentől függ (proci, merevlemezek), itt egy videó, illetve a vonatkozó topikban leírtak szerint kb. 30-50W közötti kiépítéstől függően.

(#18771) fogtunder válasza Flashback (#18769) üzenetére


fogtunder
nagyúr

erre a szüttyögésre azt tudom mondani, hogy mikor elsőre beüzemeltem a QNAP-omat, kb. 35 perc volt, mire felállt és be tudtam lépni a GUI-ba, ennyi idő alatt egy OMV-t is simán feltelpítettem volna, de még akár asztali debianra húzva is. az se nagy szüttyögés, csak sokan a linux szó hallatán pánikrohamot kapnak, pedig csak egy bootolható pendrive-ot kell csinálni és kész. konfigurálni pedig ugyanannyi idő lesz, max azzal nyerhetsz időt, ha adminisztráltad már az adott márka eszközeit, mert akkor tudod reflexből, hová kell nyúlni.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18772) Flashback válasza fogtunder (#18771) üzenetére


Flashback
addikt

A hackelt DSM-től kicsit tartok olvastam már olyat hogy jött a Patch és akkor elszállt minden.
Van amúgy már olyan Linux disztró ami NAS-okhoz készül?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#18773) fogtunder válasza Flashback (#18772) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ja, én most nem ajánlottam az Xpenologyt konkrétan, úgy értettem, hogy egy gyári Syno NAS-sal vagy előrébb egy simeretlen OS-hez képest, amit épített gépre raksz. de egyébként ha letiltod a frissítések automatikus telepítését, akkor nem fog felmászni rá semmi, aminek nem kellene és az adataidat akkor sem bukod, ha mégis. én ettől függetlenül nem ajánlom, használtam, nem volt rossz, de pont emiatt hagytam fel vele.

NAS OS-ekkel dunát lehet rekeszteni, a legnépszerűbbek az OMV, FreeNAS, NAS4Free, Rockstor, unRAID. ezek ugye nem NAS-okhoz készülnek, hanem NAS célra épített PC-khez, a gyári NAS-okra maga a gyártó fejleszt és csak pár eszköznél tudod cserélni az oprendszert, aminek normál boot sequence-e van. én személy szerint általános célokra az OMV-t ajánlanám, talán az a legrugalmasabb és ahhoz van a legtöbb plugin. ha kellenek extra funkciók, mint pl. a ZFS filerendszer, rugalmasan összepakolható és bővíthető tömb, akkor érdemes másfelé nézni.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18774) Flashback válasza fogtunder (#18773) üzenetére


Flashback
addikt

Na most ránéztem az OMV honlapjára. Lehet hogy megfertőztél :)

Érdemes egy Microszervert venni, vagy van ITX, M-ITX alternatíva?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#18775) fogtunder válasza Flashback (#18774) üzenetére


fogtunder
nagyúr

54K körül vannak most a Gen 8-ak, T szériás procival, ECC RAM-mal, plusz van benne egy iLO távmenedzsment rendszer, ezt ennyi pénzért nem hozod ki építve. ha soknak találod a fogyasztását, akkor érdemes elgondolkodni, hogy Intel Atom alapon építkezz, de sokkal olcsóbb nem lesz. később mondjuk könnyebben cserélhető lesz bármilyen alkatrész, és több lesz rá a gari, de én a jelenlegi árak mellett nem építkeznék.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18776) Flashback válasza fogtunder (#18775) üzenetére


Flashback
addikt

Aha látom már. Ebbe 2HDD és egy SSD aztán kész is! :)
4 GB RAM-al ugye beéri az OMV?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#18777) berbatov2


berbatov2
senior tag

Sziasztok! Tegnap valt biztossa, hogy meghaltak a villmcsapasos cuccok. Synology 115j es mederer 600. A syno jo volt csak nem volt szuksegem kb semmire amit tudott, viszont torrentre gyenge volt 7 MB/s korul tudott letolteni. Aki hasznal Zyxel 326-ot, mennyi a le/fel sebessege, ja es milyen hangos?
Van e esetleg olyan nas vagy minipc ami ellatna a media lejatszast es a nas feladatokat egyben? Vinyo nelkul kb 80k lenne a plafon, ebbol kellene a ket eszkozt potolni.
Elore is koszonom.

(#18778) Alex91 válasza berbatov2 (#18777) üzenetére


Alex91
félisten

Qnap ts-251C pl. Esetleg egy zyxell nas-326+AppleTV 4. Gen+ valami medialejatszo program.

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18779) fogtunder válasza berbatov2 (#18777) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ha nem kell redundáns tárolás és nagy tárhely, csak torrent és média lejátszás, akkor veszel egy tetszőleges mini PC-t valami Intel Celeron/Pentium procival, raksz rá egy OpenELEC-et (ez a Kodihoz csinált lightweight oprendszer), azon tudsz egyszerű megosztásokat csinálni, van rá transmission, média lejátszónak pedig tökéletes lesz. ha kellenek extrább NAS funkciók, akkor lehet szétnézni a HDMI kimenetes NAS-ok piacán.

(#18778) Alex91: én a 251C-t nem ajánlanám, nem sokkal olcsóbb a sima TS-251-nél, viszont az alaplapra van forrasztva a RAM, nem bővíthető és ha használni akarja a HDMI kimenetet, akkor garantáltan kevés lesz. a sima TS-251-nél is azzal kellett kezdeni, hogy RAM upgrade legalább 2, de inkább 4 Gigára.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18780) interstate76 válasza berbatov2 (#18777) üzenetére


interstate76
addikt

Ha olcsón szeretnél jó médiaplayert, akkor itt nézz körül. Nekem egy Beelink Mini MXIII-asom van, amin kivételesen szuper a gyári android, és amin emellett LibreELEC is fut, az SD kártyáról. Utóbbival kadenciahelyes médiaplayer, az android pedig - bár sokan szidják - elég sok mindenre használható (nálunk pl. játékkonzolként is funkcionál jópár droidos játékkal és 3 emulátorral a fedélzeten). Van gigabites LAN csatlakozója, és az alap NAS feladatokat (megosztás, letöltés) is el tudja látni android és LibreELEC alatt is (bár utóbbi rendszeren a Transmissiont én nem tudtam beröffenteni, de van külön NAS-om, így nem próbálkoztam vele túl sokat).

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#18781) PowerBuldog


PowerBuldog
veterán

közben azon gondolkodok, hogy nem jobb-e, ha a NAS326+HDD helyett p egy WD My Cloud? lényegében úgy is csak arra kellene, hogy a fő számítógép nélkül is le tudjak játszani filmeket a TV-n

Eladó motyók: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/powerbuldog/index.html

(#18782) fogtunder válasza PowerBuldog (#18781) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a szoftverről sokat nem tudok, látatlanban nem húznám le, csak arra emlékszem, hogy pár éve nem voltak az élmezőnyben WD-ék ilyen szempontból. ahogy nézem, árban sem kifejezetten olcsók, szóval nem látom, miért lenne ez jobb.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18783) PowerBuldog válasza fogtunder (#18782) üzenetére


PowerBuldog
veterán

A legolcsóbb NAS326+3TB WD RED bele 60e, míg egy my cloud 3Tb csak 52 mondjuk.
Egyedül talán a torrent amit feltudnék hozni a drágább csomag mentségére.

Eladó motyók: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/powerbuldog/index.html

(#18784) fogtunder válasza PowerBuldog (#18783) üzenetére


fogtunder
nagyúr

na elolvastam róla egy tesztet, hálózati mappákat csak read-only módban lehet csatolni, egyébként használhatod a mellékelt applikációt. nem bővíthető egyáltalán, se második HDD-vel, se a szoftver pluginekkel. teljesítményre amúgy OK, de én ajánlani ebben a formában nem fogom, mert mint NAS, csak nagyon alap felhasználói igényeket fed le, azok pedig saját tapasztalataim alapján erősen változnak használat közben.

ha neked ez megér 8K spórolást és biztos vagy benne, hogy ennyi funkcionalitás elég, akkor hajrá, de pl. a torrent szerintem pont egy olyan funkció, amit alapból át kell pakolni NAS-ra, amint van rá lehetőség, mert minek menjen e helyett egy PC többszörös fogyasztás mellett.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18785) T_Stark


T_Stark
őstag

Qnap TS212P-ről mi a véleményetek? Zyxel 326-hoz képest érdekelne, melyik jobb.

(#18786) fogtunder válasza T_Stark (#18785) üzenetére


fogtunder
nagyúr

nekem másik QNAP van, illetve a tulajok leírása alapján én nem ajánlanám kifejezetten a 212P-t. vagy a ZyXel, vagy egy Synology DS216j, vagy építés/otthon lévő dolgok hasznosítása.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18787) Flashback


Flashback
addikt

Azt hiszem megépítem a nast amit Giorgio említett. Tanácsot kérnék a komponensekre, hogy jól gondolom-e :)

- HP ProLiant MicroServer
- 2x 2TB lemez
- 120GB SSD a rendszernek

Erre egy OMV-t feltelepítek. Jól gondolkodom?

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#18788) CactuS válasza T_Stark (#18785) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

A felülete sokkal jobb a szemnek, nem ragadtak le a windows 95-nél designban. Van pár extra funkciója és néhány hátránya.

Hátránya fizikailag a kisebb és hangosabb ventilátor.
Szoftveresen: fotóalbum könyvtár jogosultsága szar, nekem nem sikerült rávennem, hogy bármilyen felületen keresztül szinkronizálni lehessen egy Syno NASra, időnként felébred a HDD, még akkor is, ha nincs másik aktív eszköz a hálózaton. Gyakorlatilag majdnem minden megoldandó feladatnál volt valami gubanc, akadály, ami vagy megoldódott vagy inkább hagytam a fenébe. Szóval nem hibátlan, egy Synoval sokkal kevesebb gond és p*csölés van. Support lelkes, de igazából segíteni nem tudnak. Nekem mindig az az érzésem a 212p-vel kapcsolatban, hogy mi a fenéért nem vettem inkább egy 215j-t vagy 216se-t.

Szerk.: Lehet nálam az volt a baj, hogy egy DS214-essel kezdtem a gyári NAS pályafutásomat. És bár a Qnapot nagyon szerettem volna kedvelni, valójában inkább megutáltam. Jelenleg úgy állok, hogy többet Qnap-ot nem veszek.

[ Szerkesztve ]

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#18789) fogtunder válasza Flashback (#18787) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én a rendszer alá nem feltétlenül vennék új SSD-t, szerintem nézz valami 60 gigásat használtan apróról. illetve előtte azért benéznék a topikjába, hogy SSD-t hogyan érdemes szerelni a gépbe, a sima slotokhoz lehet kell valami beépítő keret, de lehet, hogy a Gen 7-hez hasonlóan egy kis BIOS trükközéssel simán be lehet kötni az optikai meghajtó helyére.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18790) ateszm


ateszm
senior tag

Van a topikban olyan segítőkész felhasználó,akinek otthon NAS326 "dübörög"? Kérdeznék párat. :)

(#18791) Istv@n válasza ateszm (#18790) üzenetére


Istv@n
aktív tag

Hello!

Kérdezz, ha tudok válaszolok!

(#18792) -FLY->


-FLY->
őstag

Hali!

Gondolkodom, hogy megérné itthonra egy NAS gépet beüzemelni, a saját gépem tehermentesítésére.
Fényképeket, családi dolgokat kellene tudjuk elérni róla, természetesen egyben biztonsági mentésként, illetve akkor már torrentezhetne is. :) Router configolás megy, de 0 linuxos tapasztalatom van, tehát valami jól átlátható, kevésbé bugos rendszerrel ellátott masina kellene. Elég az egy kazettás is, WD 2TB RED-et tudok beáldozni rá a pcmből. Ami még fontos lenne, hogy legyen passzív, vagy nagyon halk. Belépőszint körül nézelődtem, tehát ebben a 30-40k ársávban. Szerintetek melyik márka és típus?

[ Szerkesztve ]

(#18793) PlüssMajom


PlüssMajom
csendes tag

Tiszteletem!

haverokkal négyen közösen vennénk egy NAS-t, ami az én 80/40-es Netemre lenne rákötve és mindenki kapna egy saját accountot és tárhelyet

egyelőre egy Synology DS216j -n gondolkodunk WD Red(ek)-el

megoldható-e, hogy...
a) ...mindenki a saját torrent accountjával egyszerre torrentezzen?
b) ...valahogy egymás közt megosszuk a letöltött torrenteket olvasásra (tehát ugyanazt ne kelljen kétszer letölteni, hanem minden letöltés "ömlesztve" együtt legyen, de csak a tulajdonos törölheti le és csak a tulaj tárhelyéből használ)

(#18794) fogtunder válasza -FLY-> (#18792) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ez alap felhasználás, a ZyXel NSA326 jó lesz rá. az egyfiókosok elég gyengék az ajánlott gyártók kínálatában, én nem foglalkoznék velük.

(#18793) PlüssMajom: a DS216j jó lesz erre. a regisztrálós oldalakon a letöltött torrent file-ban van tárolva az is, hogy melyik felhasználóé, nyugodtan bedobálhatjátok ugyanannak a kliensnek. akkor nem tudom, mi van, ha ugyanarra a trackerre akarjátok többen ugyanazt seedelni mondjuk, olyat még nem próbáltam.
az elérést megosztott mappa-felhasználó viszonylatban lehet állítani, arra a mappára, amit közösen használtok (letöltés, média mappák), adtok mindegyik felhasználónak írás-olvasás jogot és kész. ezzel teljesen rugalmasan lehet szabályozni, hogy ki mihez és hogyan fér hozzá, lehetnek teljesen privát megosztások, olyanok, amihez a többieknek csak olvasási joga van, stb.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18795) CactuS


CactuS
Arcképgyáros

DS416J-vel van esetleg valakinek tapasztalata?

Egyre inkább hajlok arra, hogy megy a QNAP és helyette Syno lesz. Elgondolkoztam, hogy lehet akkor már 4 lemezes kellene, bár lehet, hogy ez már a dolog túlgondolása. A mostani kép + videó készítés mellett (most átlag ~7 Gb jön össze, igaz pár hete leváltottam a kompakt fényképezőt egy tükrössel, így nő az átlagos képméret).

A fényképek tárolása mellett szeretnék majd néhány filmet, sorozatot és mesét is feltenni rá (alapból ez a kis HTPCn van és már most 4Tb felett van a gyűjtemény, így az marad is abban a gépben, viszont ha elmegyünk otthonról, akkor néhány dolgot jó lenne távolról is elérni). A kérdés az, hogy távoli lejátszásra (+ transcodingra) alkalmas a 416J is? Vagy arra inkább a play kellene? Ha jól emlékszem a 216playnél volt valami kavarás, hogy más, mint a többi NAS, de már nem emlékszem, hogy mi. Nekem igazából 4K nem kell, max képet csinálok akkora méretben, videót nem, plusz a TV is csak fullHD. Viszont a korábbi 214play meg drágább, mint a 216play.

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#18796) Snoop-y válasza CactuS (#18795) üzenetére


Snoop-y
veterán

Ennyibol vehetnel egy gen8 microservert ami keresztben lenyeli meg a nagyobb nasokat is...

[ Szerkesztve ]

New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need

(#18797) CactuS válasza Snoop-y (#18796) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Az tény, csak méretben 2x-4x nagyobb, illetve épített NASosra nem létezik olyan fotó kategorizáló, mint amilyen a pl.: a Synonak van (sőt igazából még egy QTS szintű sem). Legalábbis még senkinek nem sikerült mutatnia. :( Plusz ott a távoli filmnézés se tudom, hogy lehetne megoldani (Plex anno nagyon nem jött be, alternatívát nem tudok)

OMV-t próbáltam, de a Syno után nekem legalább annyira fapadosnak tűnt, mint mondjuk egy Zyxel és még idegenebb, mint egy QTS.

Meg ilyen téren nem vagyok a toppon és nem akarom, hogy egy összerakott rendszernél valahol rést hagyjak és elszálljanak a NASon tárolt adatok. OTudom biztonsági mentés, de akkor is. Ilyen téren egy gyári megoldás azért bolond biztosabb, jobban fogja az ember kezét.

Nagyon off: erre esetleg még emlékszel? :B

[ Szerkesztve ]

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#18798) fogtunder válasza CactuS (#18795) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a 216 Play-jel az a történet lényege, hogy váltottak Intel chipsetről ARM alapúra, így Plex transzkód támogatás nincs rá, de a Video Station tud vele transzkódolni. illetve volt egy darabig gond a külső csomagokkal is, de aztán a Syno kiadott valami keychaint és most már megy minden.

214 Playt már 3 hónapja se nagyon lehetett találni, pár webshopon még fent van hagyva, de gyakorlati készlet szerintem nincs mögötte.

a 416j transzkódolni nem fog tudni, távoli lejátszás persze ugyanúgy megoldható, ha a neted elbírja. én nem vennék 4 lemezest az ár miatt, inkább nagyobb lemezeket a kicsibe.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18799) PlüssMajom válasza fogtunder (#18794) üzenetére


PlüssMajom
csendes tag

köszönöm

(#18800) Winssenta


Winssenta
újonc

Sziasztok!

Sajnos nem találtam választ a kérdésemre Google barátom segítségével, és itt a fórumon sem, ezért a segítségeteket szeretném kérni. Milyen eszközt ajánlanátok számomra, ha a fő cél az, hogy különböző telephelyekről (itt akár 20-30 különböző helyről van szó) készítsünk automatikus mentést egy központi NAS-ra? Itt gondolom már mindenképpen Fix IP-re lenne szükség, vagy esetleg megoldható lenne ez DynDNS segítségével is?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Robi

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.