Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18201) krealon válasza fogtunder (#18192) üzenetére


krealon
veterán

"Akkor az előző hsz 3 típusa, az NSA326 állítólag halk, a 325v2-re volt már panasz ilyen szempontból"

Mint ZyXEL NSA325v2 es ZyXEL NAS326 tulajdonos elmondhatom, hogy a ket eszkoz haza megegyezik.

Gyari allapotban, a lazan allo fiokok rezgesre hajlamosak, ami zummogo zajkent jelentkezik.
Ha egy kis papirdarabbal "kiekeljuk" a fiok felso sarkat, hogy ne tudjon mozogni, akkor szinte hangtalanna valik. (A winchester fejmozgatasabol eredo hang hallatszik, ezen viszont nem lehet valtoztatni.)

(#18202) s3toraph


s3toraph
senior tag

Sziasztok!

Segítséget kérek! NSA-320S-t hogyan kell szétszedni? Megnézném a ventit, mert gondolkodom halkabbra cserén, vagy ventivezérlő beiktatásán (zalman fan mate). Nem tudom leszedni a burkolatot. Alul van 2 csavar, azt kiszedtem, nincs több csavar. Hátul van 4 db csavar de az a ventit rögzíti. Nem találok se videót róla, se leírást róla.

Oké már semmi, megoldódott. Hátrafelé kellett letolni a burkolatot, csak rohadtul szorult. :W :W

[ Szerkesztve ]

Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -

(#18203) ladik


ladik
csendes tag

Sziasztok!

A +2 helyet nem tekintve funkcionalitásban van-e különbség az alábbi kettő közt:

Qnap TS-431 vs Synology ds216j ?

10k a különbség (60k vs 70k) , az lehet hogy hosszú távon megérné a nagyobb javára.

A távoli elérés (Dropbox, gDrive) fontos volna (office file-ok munkához, fényképek) telefonon keresztül is, illetve itthon hálózati média lejátszó kiszolgálása, torrent kliens futtatása lenne a fő feladat egyelőre. Most 1 db 3T WD red menne bele.

A leírt funkciókban nem nagyon van eltérés, ezeket elvileg mindkettő tudja, de azért mindig a tapasztalat a döntő.

(#18204) here


here
tag

Sziasztok.

A ds115 egylemezes nas-ról mi a véleményetek?

Kösz.
Laca

A google a barátom....az egyetlen....

(#18205) Intelligencs válasza here (#18204) üzenetére

Azt, hogy inkább még rádobnék egy pár ezrest és vennék egy 216j-t. Kicsit erősebb, és két lemezes. Akár azért jöhet jól a két lemez, mert tudsz RAID-et konfigurálni (adatbiztonság), vagy ha csak egy lemezzel használod, akkor meg később bővítheted eggyel (bővíthetőség).

[ Szerkesztve ]

The Amiga, Born a Champion

(#18206) Xeon7


Xeon7
aktív tag

Sziasztok.

Segítséget szeretnék kérni, otthoni felhasználásra (kezdő) vásárolnék egy NAS-t.
Amire használnám:
Torrent
Adatok megosztása otthoni hálózatba
Távoli elérés (okostelefonról is), illetve egy kültéri webkamerát szeretnék rákötni aminek a felvételét a NAS-ra rögzíteném.

Aqua-ba néztem most egy ilyen NAS-t.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#18207) here válasza Intelligencs (#18205) üzenetére


here
tag

Szia.

Kösz a választ. Igazad lehet. Eddig úgy gondoltam meg kellene úszni minél olcsóbban(utána gondoltam egy jobb egy lemezesre), de már látom, hogy érdemes lesz befektetni egy kétlemezesbe. A ds216j jónak tűnik.

Laca

A google a barátom....az egyetlen....

(#18208) Olympos válasza Xeon7 (#18206) üzenetére


Olympos
aktív tag

minimális visszaolvasás azért elvárt: több napja csak ez a típus részletezése van a boncasztalon...

[ Szerkesztve ]

(#18209) Zlcsi


Zlcsi
senior tag

Sziasztok!

4 tálcás nast szeretnék.
Meg lehet azt csinálni hogy a négyből két hdd raid1-ben másik kettő pedig raid 0-ban legyen?

Nem volt még nasom, linuxhoz és ilyesmihez nem értek, és nem is akarok megtanulni linuxul, úgyhogy valami könnyen kezelhető darabot keresnék, akár drágábban is.

Synology-ra gondoltam, de nem tudom melyik lenne megfelelő.

Előre is köszönöm a segítséget

(#18210) Patice válasza Zlcsi (#18209) üzenetére


Patice
nagyúr

Szerintem igen, gyakorlatilag bármelyik 4 lemezes modellel.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#18211) JoceeHunt válasza Zlcsi (#18209) üzenetére


JoceeHunt
őstag

Szia,

Nekem is hasonlóan megy.

joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt

(#18212) Zlcsi


Zlcsi
senior tag

Jobban belemélyedve a dolgokba az árak láttán egy kicsit elriadtam Synologytól.

Most Hp MicroServer-eket nézegetem. Jól értettem, hogy ezeken nincs rendszer, még fel kell telepíteni rá xpenology?

[ Szerkesztve ]

(#18213) fogtunder válasza Zlcsi (#18212) üzenetére


fogtunder
nagyúr

vagy rakhatsz rá másik oprendszert is, ami full legális és ingyenes, plusz még van hozzá support is, rengeteg ilyen van, és ha azon kívül, amit leírtál nincsenek speciális igények, akkor a nagy részük pont ugyanúgy meg fog felelni, mint az Xpenology. én az OMV-t szoktam ajánlani, könnyen kezelhető az is, csak nincs annyira szép designja a webUI-nak.

használtam én is, de azért nem a nirvana, a frissítésekhez kényelmetlen volt a lépcső alól kiszedni a szervert, kijelzőt-billt kötni rá, aztán visszarakni, plusz mindig ott van, hogy becsúszik valami hiba és nem feltétlenül tudod visszanyerni az adataidat. ritka, de volt már ilyen.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18214) Zlcsi válasza fogtunder (#18213) üzenetére


Zlcsi
senior tag

mármint a Xpenology-t használtad és ahhoz kellett kiszedni a lépcső alól?

a Xpenology nem legális?

Hát annyi igényem lenne, hogy torrent menjen rajta tudjak filmet nézni és kb ennyi.

Tudom, hogy esélytelen, de létezik olyan ami megbirkózik 4k-val?

(#18215) fogtunder válasza Zlcsi (#18214) üzenetére


fogtunder
nagyúr

az Xpenology egy bootloader, ami elhiteti a DSM-mel, hogy gyári Syno vason fut. nem kimondottan illegális (EULA-t tuti, hogy sértesz vele, de ezért nem visz el az ÁVH), mert a Synology kódba nem nyúlnak bele, de egyáltalán nincs is támogatva a cég részéről természetesen, az eszközök árának nagy részét a sw support teszi ki.

Xpenonál minden nagyobb frissítésnél ki kell venni a pendrive-ot, új bootloader felírni rá, boot, kiválasztani egy opciót (ehhez kell a bill+kijelző), aztán megy tovább a dolog. na, nekem egyszerűbb volt a szervert kiszedni a helyéről, mint kijelzőt és billt vinni oda, aztán görnyedni, de ezt is meguntam 6-7 alkalom után.

4K alatt mit értesz? ha az szerverrel akarod lejátszani, akkor az Xpenology alapból kiesik, mint natívan futtatott oprendszer, mert semmilyen video kimenetet nem kezel, kijelzőre dugva csak egy terminalt fogsz látni. illetve a Gen 8-nak csak D-Sub kimenete van, külön kártya nélkül nem nagyon jön ki belőle értelmes kép és hang.

ha a kliens, amivel a lejátszást intézed, tudja a 4K-t, akkor csak hálózati sávszélesség akadály lehet, de a gigabit LAN-ba szerintem egy 4K stream is belefér, a HP Gen 8 ki is bírja hajtani.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18216) Zlcsi válasza fogtunder (#18215) üzenetére


Zlcsi
senior tag

az olcsobb celeronnal szereltek is?

az az igazság, hogy soha nem volt ilyenem, azt sem tudom, hogy kell elképzelni egy "házi video streamet"
elindítom egy webes felületen és azon nézem a filmet?

ha már úgyis mókolnom kell az oprendszer nem olcsóbb magát a szervert is összerakni?

(#18217) MrDerekas válasza Zlcsi (#18216) üzenetére


MrDerekas
addikt

Nem leszek szakmai. Én, magamnak, hulladék alkatrészekből összedobtam egy gépet szervernek, azaz nulla forinton áll jelenleg a projekt. Ez persze nem mérvadó, mert végülis tervben van egy új média szerver gép építése.Szóval jelenleg egy intel alaplap, celeron proci (3,02 GHz) szerk:1+0,5 giga ram, valami noname táp, midi ház, 1 hitachi hdd a rendszernek (8 giga, akár pendrive is elég lenne, de 80-as ez a régi hdd) és egy seagate hdd (500 gigás) a filmeknek, sorozatoknak. Sok próbálgatás után a FreeNas oprendszert tettem fel, hálózati DLNA-nak pedig a beépített PlexMedia Servert futtatom a FreeNAS rendszerben. Azaz az oprendszer is 0 Ft, folyamatos a frissítésük, választékos a támogatásuk (csak ezzel a rendszerrel tudok minden hardvert elérni, használni magában a szerver gépben). Érdekes, hogy 8 giga az ajánlott követelménye a FreeNAS-nak, nekem meg a hármon eldöcög szépen az egymagos celeron procival és szépen streameli a 720 filmeket a Panasonic plazmámra. Igaz itt egy WDTV player is be van kötve médialejátszónak, mert nem okos a tévém :) A kispénzes következő opció számomra egy asrock, integrált procis (négymagos) itx alaplap, itthon van pár noti ram, vinyó is meglesz a másik gépemből, pár ezerért egy csendes táp, házat meg vagy csinálok, vagy veszek egy markáns kinézetűt 12-13 ezerért. Ez cirka 38 ezer, ha veszem a 8 giga noti ramot, akkoris 47-ből kijön és nem okoz neki gondot a full hd stream. Valamint a FreeNAS oprendszerben van jó pár bővítmény és magában a rendszerben is rengeteg szolgáltatás (torrent, felhő, iSCSI, NFS, stb...) amivel az igényeidhez igazíthatod az egész rendszert. Nem agitállak, csak sztorizgatok itt kicsit ;) Összegezve: alapgép szemétből, ingyé rendszer, kellemes filmélmény bármikor, ha nincs épp áramszünet :)

Szerk:
Webes felületen tudod kezelni magát a tendszert. Ha a szerver gépre monitort teszel, akkoris csak egy konzol oprendszered lesz, ami azért nekünk mezei usereknek nagy kihívás lehet. Viszont a WebUI felület (azaz a böngésződben az asztali gépeden) egy korrekt grafikus felületen keresztül tudod konfigurálni a rendszert. Nézheted a böngészőben is a filmet, de a DLNA-t használó egyéb eszközeiden is, ha futtatsz valamilyen média megosztó alkalmazást (pl:Emby, PLEX, stb...) a szervereden. Az LG tévéi kimondottan szeretik a Plex-et. Kismillió variációban lehet filezni az otthoni hálózatban, de akár a világ más részeiről is elérheted a saját filmtáradat.

[ Szerkesztve ]

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#18218) Zlcsi válasza MrDerekas (#18217) üzenetére


Zlcsi
senior tag

köszönöm az hosszú választ, nagyon hasznos!

tehát ahogy kiveszem a szavaidból olcsobb ha én rakom össze.
azt is jól értem, hogy azért a különböző oprendszereknek vannak a hardver kompatibilitási problémái?

(#18219) MrDerekas válasza Zlcsi (#18218) üzenetére


MrDerekas
addikt

Olcsóbban, igen. De azért van, ami azon igazság mellett szól, hogy egy valamire kifejlesztett céleszköz jobb, mint az ugyanazért a valamiért építgetett, egy nem annyira specifikus eszköz. Ugyanakkor a mai hardver kínálatban, gondos válogatással, egy teljesen korrekt megoldást is össze lehet hozni házilag.
Az hogy mennyire vannak kompatibilitási gondok, nem igazán tudom én megítélni. Viszont tény, hogy egy intel alkatrészekből épített eszköz drivereinek a támogatása lényegesen jobb, mint a nem intel cuccoké. A FreeNAS pl egy teljesen ingyenesen használható szoftver, gyakorta adnak ki hozzá frissítést, hibajavítást, valamint ha egyszer már települt, akkor nem kell külön trükközni a frissítésekkel, akár minden személyes beállítást is meg lehet tartani az újabb verzió telepítésével. Ez egy free BSD alapú rendszer (tudtommal), ami stabil, megbízható és biztonságos. A többi szoftvert sem szólom le, mert nem ismerem azokat. Itt a fórumon is rengeteg infót lehet összevadászni róluk, valamint érdemes a kezdetekkor több verziót is kipróbálni, majd ha meg van a végleges, számunkra megfelelő rendszer, akkor megtölteni tartalommal a háttértárnak szánt merevlemezt. (Kiemelném, hogy a FreeNAS egy pemdrive-ról is vígan futtatható és érdemes is, mert amelyik meghajtóra települ, arra semmit nem enged feltenni, tehát az user-nek az egy nem elérhető lemez lesz. Ráadásul nem is nyírja ki a pendrive-ot, mint más ingyenes szoftverek/rendszerek.)
Visszakanyarodva a kérdésedhez: Igen, lehetnek kompatibilitási problémák. Ezért is érdemes több rendszert is kipróbálni. A legismertebbek talán: Nas4free, OpenMediaVault, FreeNAS...

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#18220) fogtunder válasza Zlcsi (#18218) üzenetére


fogtunder
nagyúr

hw kompatibilitási problémák akadnak, de nem olyan durva a helyzet, a legnagyobb ökölszabály szerintem az, hogy a SATA portok közül minél több legyen egy vezérlőn.

én amúgy a Gen 8 felé nézelődnék leginkább, azon egyszerű oknál fogva, hogy alig kerül többe 50K-nál az alap verzió, és egészen pontosan erre készült. ennyi pénzből össze lehet rakni a sajátodat is, de ebben olyan finomságok is vannak, mint a T szériás proci, az ECC RAM. plusz a legtöbb NAS OS-t tesztelik is elég rendesen rajtuk az elterjedt mivoltuk miatt.

annyi a hátulütője, hogy pl. a RAM upgrade jelentősen drágább, illetve van bennük jópár nem szabvány alkatrész (pl. alaplap), aminek a cseréje költségesebb lehet, mint mondjuk egy mITX lapnak, ha elhalálozik, de itt is van használtpiac.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18221) Zlcsi válasza fogtunder (#18220) üzenetére


Zlcsi
senior tag

igen, de 50ezerből már akár egy olcsóbb alaplappal egy i3-as rendszer is összerakható.

nekem a hang és kinézet nem érdekes, mert lent lesz a pincében (az utolsó felújításnál oda is levittem a lan káblet)

nem tudom mit csináljak, megveszegettem a hdd-ket mert gondoltam nem ilyen bonyolult ez a nas dolog.

most inkább az építés mellett állnék, csak jobban cserélgethető variálható, és még olcsóbb is

(#18222) Istv@n válasza Zlcsi (#18221) üzenetére


Istv@n
aktív tag

Ha már építés... Vedd figyelembe azt is, hogy az épített rendszer fogyasztása valószínűleg több lesz mint a kész megoldásoké.
Saját mérések saját eszközökről:
Dlink DNS320 (2 lemez): 18-20W, készenlétben: 8-10W
Zyxel NAS326 (2 lemez, egyik 2.5"): 15W, készenlét: 7W
HP Microserver N40L (3 vagy 4 lemez, már nem emlékszem) : 20-28W
Asztali gép: minimum 50W, monitor nélkül.(az erősebbek bőven 100W felett.)

Éves szinten a különbség számottevő lehet....

(#18223) Zlcsi válasza Istv@n (#18222) üzenetére


Zlcsi
senior tag

pénzben kifejezve mennyi lehet ez kb egy évben?

(#18224) ladik válasza ladik (#18203) üzenetére


ladik
csendes tag

Tud vki valamilyen tapasztalatot írni a Qnap TS-431 NAS-ról?
Érdemes megvenni vagy inkább maradjak a jóval drágább Synology-nál?
Jelenleg 63k az ára, ami nagyon barátságosnak tűnik a 4 lemezes NAS-ok közt.

Köszi a választ előre is.

(#18225) fogtunder válasza Zlcsi (#18221) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a microserver egy elég egyszerű megoldás, célhardver, aminek nagyon jó a sw oldali támogatottsága, van benne iLO távmenedzsment, meg egy csomó hasznos dolog. amúgy ha kevésnek érzed a procit, ebben is lehet cserélni, szabvány 1150-es foglalata van.

ha egyáltalán nem fog látszani és budgetre veszed a figurát, akkor olcsóbb lesz az építés, pláne, ha van otthon valami felhasználható alkatrész megmaradva (ház, memória, stb), de érdemes valami alacsony fogyasztású procit rakni bele, mert a többlet erőt többnyire nem fogod kihasználni.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18226) Istv@n válasza Zlcsi (#18223) üzenetére


Istv@n
aktív tag

Hát, az áram ára eléggé soktényezős dolog, de számoljuk 37Ft/kWh -val...
1 hónapra, 0-24 -ben, 1W fogyasztás, az elvileg 1*24*31=744W, tehát 37*0.744= 27.5Ft
Egy nas, 15W-al számolva 412Ft/hó, egy számítógép, mondjuk 50W-al számolva 1375.-Ft/ hó.
11550,- Ft /év a különbség...
Ha a nas többet van készenlétben, a gép pedig egy kicsit erősebb, akkor simán lehet 15-20e a differencia...

(#18227) MaCS_70 válasza Zlcsi (#18223) üzenetére


MaCS_70
félisten

Azt Neked kell tudnod kiszámolnod a Rád vonatkozó áramdíjtarifa alapján.
Nagy átlagban, ha egy kWh 37 Ft, akkor egy W fogyasztó egy nap alatt kb. 90 fillért eszik meg.
Ennél fogva ha a folyamatosan üzemelő fogyasztód átlagfogyasztását figyelembe véve a megtakarítás wattjait megszorzod 0,9×365-tel (a gyakorlatban inkább 324-gyel), akkor megkapod az éves árkülönbözetet.

MaCS

Istv@n, bocs, későn olvastam a kalkulációdat, de aztán gondoltam, egy másik, de ekvivalens levezetés sem árt.

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18228) Zlcsi


Zlcsi
senior tag

Továbbra is köszönöm segítségeket😄
A két hozzászólást öszegezve jobban megéri egy olcsobb 4 tálcás hp microservert venni, és ha későbbiekben kevés a proci cserélni kell egy nagyobbra. (Ha jól értem ?)
Egyébként memóriát is lehet bele pakolni?

Konkrétan melyiket érdemes megvenni ár/érték alapján?

(#18229) fogtunder válasza Zlcsi (#18228) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én ezt a verziót venném, van benne egy 1610T Celeron és 4GB ECC RAM. alap felhasználásra mindkettő elegendő (ez a hardver dobozos NAS-ban már legalább 80K-s kategória, de inkább több), később pedig lehet bővíteni, ha lesz rá igény, mert ezek az alkatrészek szabványosak.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18230) theboobaq


theboobaq
aktív tag

Sziasztok,
Rövid leszek. Otthoni felhasználásra kéne NAS.

Ezek közül melyiket?

QNAP TS-231
SYNOLOGY DiskStation DS216se
QNAP TS-212P

Előre is köszi.

(#18231) Zlcsi válasza fogtunder (#18229) üzenetére


Zlcsi
senior tag

ebbe ha jól látom 2 memoria hely van, és 1 darab 4gigással szerelik, tehát még egy 4 gigásat könnyet bele lehet szerelni (ha kell)

ha mondjuk majd procit cserélek, az garancia vesztéssel jár?

(#18232) fogtunder válasza Zlcsi (#18231) üzenetére


fogtunder
nagyúr

igen, két memória slotja van.

a proci cseréről nem tudom, hogy jár-e garvesztéssel, de szerintem kissé túlpörgöd a dolgot, ennél jóval gyengébb procikkal is boldogan fileszervereznek otthon emberek, ez nem eg ykülönösebben erőforrás igényes felhasználás.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18233) CactuS válasza theboobaq (#18230) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Röviden: :F

Hosszabban: Ezek nem egy kategóriába tartoznak, mi lenne a cél? Mire használnád a NAS-t?

giorgio: Kis céges felhasználásnál röhögve elvoltam a kis E350-es AMDvel, aminek a teljesítménye a eltörpül a linkelt celeronhoz képest. De lehetne említeni a Zyxel 326-os vagy a Syno 214-est. Mindegyik harmatgyenge CPUval van megáldva, de bővel elég fileservernek.

[ Szerkesztve ]

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#18234) theboobaq


theboobaq
aktív tag

bocsi, tabletről írtam és ott macerásabb. Itt a 3DB NAS amit kinéztem:

QNAP TS-231
SYNOLOGY DiskStation DS216se
QNAP TS-212P

Szóval a lényeg, hogy kéne egy NAS otthonra file szervernek ,illetve DLNA szervernek.
A fent említett 3 NAS-t néztem meg, de sajnos nem tudok dönteni. Fontos lenne, hogy a HDD-ket tudja parkolópályán tartani az eszköz mivel a szobámba lesz használva ahol alszom is, így ha nem muszáj ne legyen hangos. HP Microserver volt nekem előtte sajnos idő hiányában illetve a ventilátorok hangja miatt mondtam le róla pedig jó kis cucc. Viszont fontos lenne, hogy kb összedugom konfigurálom és működik.

Ha lehet és van olyan funkció google drive-al szinkronizáltatnám az eszközt. Persze ez nem elsődleges szempont. Ahogy néztem a Zyxel-el szemben a Qnap és a Synology jó felhő-szinkronizálásban.

Köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#18235) CactuS válasza theboobaq (#18234) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Qnap / Syno tutira tud felhőbe menteni, Zyxellel még nem jutottam el odáig. Hanggal kapcsolatban: [link]. A 212 elég vékony, cserébe egy pici ventilátor van benne, így hangos. Nekem jelenleg az asztalon van, de folyóson hallani, hogy megy a nappaliban (alapjáraton mindig megy a ventilátor, nem tudod lekapcsolni).

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#18236) Zlcsi válasza fogtunder (#18232) üzenetére


Zlcsi
senior tag

tudom, hogy túlpörgőm, és köszönöm, hogy van türelmed hozzám :D
4k-s videok miatt aggódom egyébként azért vagyok "rápörögve" a teljesítményre.
Most vettem egy 4k-s monítort, és ha van szeretném kihasználni.

megrendeltem a cuccot,

most jöhet a következő túlpörögni való:
milyen rendszer menjen rá :D

olyat tud valamelyik rendszer, hogy google drivot ugyan úgy szinkronizálja mint egy pc-n?

(#18237) varmi2 válasza Zlcsi (#18236) üzenetére


varmi2
nagyúr

Ezeken a micro servereken szerintem max 1.4 hdmi van, ami max 30fps-t tud 4k-s felbontáson.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#18238) MrDerekas válasza Istv@n (#18222) üzenetére


MrDerekas
addikt

Nem asztali pc volt az ajánlás. Házilag épített nas. Az új Skylake procival (tdp 6 watt) integrált asrock lap, egy ssd-vel, egy vinyóval, négy giga rammal monitor nélkül, de nem 100% pörgetve cirka 14-18 wattot fogyaszt. De meghajtva sem lépi át a 28 wattot. Ha a hw-ket nézem, akkor számomra az jön le, hogy elhanyagolhatóan minimális többletfogyasztással sokkal erősebb vasam van ha építek, mintha veszek egy egybe vasat. Az egybevassal a kényelmet veszem meg. Megveszem, hazaviszem, bekapcsolom, használom. Az építés és beüzemelés ettől macerásabb. Szerintem ezek tények. Azt meg ki-ki eldöntheti maga, hogy a kényelem kell, vagy a nyers erő. ;) Én így gondolom reálisnak ezen dolgokat. Ez kb olyan mint a konzol vs pc vita alap. Kinek ez, kinek az. Nincs rá egyetemes igazság.

www.derekas.webnode.hu --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- https://logout.hu/bejegyzes/mrderekas/a_szkeptikus.html

(#18239) fogtunder válasza Zlcsi (#18236) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Csak semmi köze a kettőnek egymáshoz, ha csak streamelni akarod róla az anyagot, ahhoz csak sávszélesség kell, ez pedig bőven ki tudja hajtani.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18240) Hyena válasza Zlcsi (#18236) üzenetére


Hyena
senior tag

Lehetseges egyebkent video lejatszasra is alkalmas hybrid Nast epiteni XPenology alapon is, az egyik cimboram eppen most csinal maganak egy J1900 processzora epulo Asrock alaplapos gepet.
A koncepcio az, hogy a feltelepitett operacios rendszeren (linux vagy windows) egy vmware virtualis gepen fut egy virtualis xpenology nas, mikozben a hdmi kimeneten a kodi felulete lathato mert a vmware elinditasa utan oda bootol be a nas.
Az operacios rendszer (egyelore nem dolt el pontosan mi) a nasba dugott pendriverol fut.
Kicsit komplialtabb mint a szovanyos modszerek, majd kiderul mennyi letjogosultsaga van.

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#18241) Patice válasza Hyena (#18240) üzenetére


Patice
nagyúr

Hát erre kíváncsi lennék, hogy sikerül-e összehoznia. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#18242) fogtunder válasza Hyena (#18240) üzenetére


fogtunder
nagyúr

azért ha virtualizálunk, akkor szerintem már érdemes legalább egy 60-as SSD-t berakni az egész alá, a pendrive-okat a legtöbb oprendszer hamar kinyírja a működésükkel járó I/O műveletek közben. az xpenology másik kalap, ott csak a bootloader van pendrive-on, de ha virtualboxban csináljuk meg, akkor kell neki egy host OS, ami asztali lesz és az nem arra van tervezve nagyvalszeg, hogy pendrive-ról fusson. illetve van pár pendrive, amiben van wear leveling, azok már talán elmennek ilyen célra, viszont ezt a gyártók nem nagyon szeretik feltüntetni.

(#18241) Patice: miért ne sikerülhetne? felraksz egy asztali Linuxot, beállítod, hogy automatikusan induljon el a Kodi minden bootnál, virtualboxba fel az Xpeno, odaadod neki a komplett HDD-t, amit használhat, elvileg nem atomfizika.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18243) Hyena válasza fogtunder (#18242) üzenetére


Hyena
senior tag

Jeleneg 1 windows 10 portablevel probalta es mukodik vele, de valamiert mindig elfelejti a bios beallitast, hogy honnan bootoljon.
A host OS-t fel lehetne telepiteni 1 winchesterre is, de akkor max 3 lemezes nas lehetne mivel 1 helyet elvenne az os drive.
A sracnak amugy van tobb nasa is (meg sok szabadideje), ez inkabb csak 1 erdekes kiserlet mintsem mindennapos hasznalatra szant dolog.
De azert en is kivancsivan varom mi lesz a vege.
Szerintem jobban jarna ha linuxra epitene az egeszet de allitolag ott vmi problema van a halozati kartya bridgelesevel a vmwaren...
Valami leggyorsabb legjobb pendrivet vett a projekthez, es arra alapozza a dolgot, hogy ha bebootol nem lesz sok OS lemezmuvelet mivel nem lesz nagyon kihasznalva a nas.
De pl a Plex peldaul a sok apro filevel biztos megfektetne.
Csak azert irtam ezt meg, egy fentebbi felvetesre, hogy vegulis lehet akar xpenologys video lejatszos nast epiteni csak elszantsag kerdese :) .

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#18244) Patice válasza fogtunder (#18242) üzenetére


Patice
nagyúr

Én konkrétan a virtualizált rendszerre lennék kíváncsi, hogy a HDD-ket hogyan oldotta meg (milyen szinten lehetséges a HDD-k kezelését a virtualizált rendszernek adni?). Alternatív utak vannak hozzá, csak nekem egy stabil megoldás lenne jó.

Én is próbálkozom ilyesmivel, csak kevés a szabadidőm, ezért érdekelne a megoldás.

Szerk.:

A vas már adott. Ezt nemrég kiegészettem egy PCI-E-es mSATA kártyával, és már van a rendszernek benne egy 30 GB-os SSD. :))

[ Szerkesztve ]

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#18245) fogtunder válasza Hyena (#18243) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a win portable jó alap, mert azt direkt úgy tervezték. az, hogy milyen gyorsan bootol be róla az oprendszer, teljesen lényegtelen, boot alatt csak olvasás van nagyrészt, semmit nem számít, viszont ha elkezdi gyártani a kis log file-jait, azokat a cellákat, ahol ezeket írja felül wear leveling nélkül pár hónap alatt kicsinálja.

a hálózati bridge-elés szerintem LAN adapter kérdése, lehet, hogy az adott típus nem támogatott megfelelően.

(#18244) Patice: van itt egy link, hogy virtualbox alatt hogy működik, gyakorlatilag egy link lesz a virtuális meghajtó, ami a fizikai lemezre mutat. ennél sokkal elegánsabb megoldás az esxi, ahol konkrét hardvert is ki lehet osztani a virtuális gépeknek, és akkor mondjuk lehet egy Xpenology és egy OpenELEC egymás mellett és mindenki megkapja, amire szüksége van. az Xpenology topikban az egyik topikgazda így üzemelteti a dolgot, leírást is csinált róla.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18246) Patice válasza fogtunder (#18245) üzenetére


Patice
nagyúr

Köszi a linket. Elolvasva a módszer tényleg egyszerű és egyben zseniális.

Csak utána eszembe jutott: mi van, ha elszáll a virtuális gép, a hardver, stb. Akkor hol lesznek az adataim? Milyen fájl rendszert csinál így rá a virtuális gép? Ugyan olyat, mint amit a VM-ben kiválasztottam (mondjuk Ext4)? --> Lehet kipróbálom.

OpenELEC nálam nem játszik, jelenleg Ubuntu Server a legesélyesebb és akkor ezen virtualizálok.

Aztán majd ha nagyon olcsón találok Intel Haswell i5-öt (akár egy T-s modellt, akkor cserélek procit és mehet a hardver I/O... :)) )

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#18247) fogtunder válasza Patice (#18246) üzenetére


fogtunder
nagyúr

most lehet hülyeséget írok, de tudtommal egy mezei cerkával is összehozható a hardverek kiosztása esxi alatt.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18248) Patice válasza fogtunder (#18247) üzenetére


Patice
nagyúr

Szoftveres trükkök mindig akadnak, ahogy azt linkelted is. Én csak a végeredményre vagyok kíváncsi még, hogy ezekben az esetekben mi kerül a valóságban a lemezre. Ha a VM nélkül olvashatatlan katyvasz, akkor számomra nem megfelelő.

Ezért írtam, hogy ki akarom próbálni, mert jól jönne nekem is egy olyan szerver, amin van XPenology virtuálisan, mert így megoldható a frissítés távolról + más VM-et is futtathatok teszt célzattal, izolált rendszerként.

Ezzel kapcsolatban próba listán vannak az LXC konténerek is, ami kb. fél úton van a teljes VM-ek és a Docker-es (egy alkalmazásos) konténerek között. Ha eddig jól tudom. :))

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#18249) taip


taip
senior tag

Hú gyerekek, nekem mennyire kínai, amiről itt beszéltek. :D

Én kb. megvettem a kis Zyxelemet, hazavisz, konfigurál, örül, hogy működik. :)

Magyarul -val, -vel és NEM -al, -el. Legyünk már ennyire igényesek az anyanyelvünkhöz... (Például: 1-gyel, 2-vel, 3-mal, %-kal, stb.)

(#18250) fogtunder válasza Patice (#18248) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én így tippre azt mondanám, hogy mivel devx-re leinkeled a virtuális drive-ot, ugyanazokat a partíciókat fogja létrehozni rajta, mintha fizikailag adnád oda, különben az egész megoldásnak semmi értelme, de ezt ki kellene tesztelni.

de az esxi tényleg totál más kategória, az egy oprendszer, ami csak arra van, hogy virtuális gépeket futtass rajta párhuzamosan, ott ezt a tényleges hw szintjén tudod konfigurálni, tehát nem virtuális meghajtót linkelsz át, hanem a fizikai drive-ot kapja meg az adott VM és biztosan úgy is kezeli.

(#18249) taip: én is így kezdtem, csak én egy Netgear Stora-val. aztán mikor kiderült, hogy torrent klienst csak külön díjért tudok rá telepíteni, akkor felcsaptam az internetet és elkezdtem turkálni benne ssh-val, aztán utána HP Gen 7, amin végigpróbáltam vagy 5 oprendszert, hamar el tud fajulni a dolog :D

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.