Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30001) cigam válasza jpolyak (#29999) üzenetére


cigam
félisten

Nem lehet rá válaszolni, hiszen egy csomó infót nem adtál meg. Vegyesen szerepelnek az 1 és 2 fiókos eszközök, ami több szempontból is probléma. A 2 lemezes rendszerek nem csak a RAID1 miatt jobb. Ha csak egy lemezzel használod, akkor is könnyen, kényelmesen bővíthető, ha kifutsz a helyből. Nem kell azzal foglalkoznod, hogy előbb lemented az adatokat "valahova", majd beteszed a nagyobb kapacitású lemezt. A NAS-okban LVM-et, és ext4 ill. btrfs fájlrendszereket használnak. Vagyis nem tudod rádugni egy Windows-os gépre, hogy majd onnan/arra rámásolod az adatokat.
Szóval praktikus okokból én a fiókos eszközt választottam, pedig csak egy lemez van benne.

Nem írtad le mennyire vagy torrentbubus. Ezek a belépő szintű otthoni eszközök nem egy izmos jószágok. Természetesen 1-2 fájl másolása esetén ez nem tűnik fel. Viszont a torrentnek a működéséből adódóan hatalmas igényei is lehetnek. Ha elég egyszerre 20-50, és nem több 100 torrendet futtatsz, akkor nem lesz probléma. Plusz jó ha tudod, hogy nem lehet (egyszerűen) transmissiont-t vagy qbittorrentet, stb... telepíteni rájuk, vagyis be kell érned a gyári megoldással, amikkel nincs túl sok probléma. Rendben teszik a dolgukat.

A DS218 és DS218play nagyon hasonlóak, de van pár fontos különbség.
A DS218 egy picit jobb:
- 1GB-al több memóriája van
- Egyel több USB pontja van (2.0-ás)
- Ismeri a btrfs fájlrendszert

Plusz a listádra feltenném az ASUS AS1102T ill. AS3302T modelljeit. Pl. az Asus eszközeiben pl. már alap a 2.5Gbites LAN csatlakozás. Ha később gyorsítanál a hálózatodon, vagy már most is vannak 1Gbitnél gyorsabb eszközeid.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#30002) jpolyak válasza cigam (#30001) üzenetére


jpolyak
csendes tag

Köszönöm a válaszodat.

Nem igazán futna sok torrent (max. 20). Nem is szeretnék egyéb torrentklienst telepíteni rá, jó nekem a gyári is ha lehet használni.

(#30003) jpolyak válasza Alex91 (#30000) üzenetére


jpolyak
csendes tag

Köszi a választ.

(#30004) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy melyik érné meg jobban?
Saját NAS-t összerakni (Az eddig NAS-nak használt gépembe vettem egy GPU-t most hogy az árak visszamentek és már nem NAS :D), vagy venni valami 2 fiókos basic-et?

Amim lenne itthon hozzá:
4GB DDR3 RAM
Intel pentium G3420
M-ATX mobo
Ami kéne hozzá: Ház, Táp

Amire használnám:
-Fileok tárolása 90%-ban
-Backblaze Backup futtatása (biztos ami biztos alapon, havi 2k-t megér szerintem)
-Esetleg filmek nézése TV-n Ethernettel kötve de nagyon ritkán (Ami nincs fent netflixen/hbogon)
-Esetleg távolról elérés, ha út közben készülnének felvételek amiket hazatovábbítanák biztonság miatt, szintén viszonylag ritkán.
-Esetleg ilyen homelab kísérletezgetés, webszerver, ilyesmi. Semmi féle uptime megkötéssel csak "játszani".

Kapacitás:
Jelenleg 3x2TB Sima Desktop vinyóm van, ebből 1x2TB-t megtartanék az asztali gépben játékoknak és olyasmiknek amiket nem feltélen kell backupolni, 2x2TB pedig mirrorban lenne ahogy most is van Windows alatt. Ezeket tervezem cserélni majd a nem túl távoli jövőben min. 2x6TB vagy 3x6TB-re mert már lassan fogy a hely.

Ha itthoni: Amire gondoltam az OMV, mert ha jól tudom akkor TrueNas-hoz kevés a RAM (mondjuk ez a legkevesebb, DDR3-at használtan egész olcsón kapni).

Ha nem itthoni: Na erre nincs konkrét ötletem :) Esetleg valami két fiókos synology? Vagy Asustor? Sose volt NAS-om. Fogalmam sincs ilyen felhasználásra mi éri meg, ha megéri egyáltalán bármi.

Persze az is lehet, hogy azt mondjátok, hogy tök fölös, hagyjam a gépben a vinyókat és kész :D

Előre is köszönöm! :)

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#30005) cigam válasza racskobalazs (#30004) üzenetére


cigam
félisten

... melyik érné meg jobban?
Erre saját magadnak kell megadni a választ. Tudom nem erre számítottál, de te fizeted meg az árát, te fogod használni, te leszel elégedett(len).

Nagyon képlékeny dolgot írsz, pl. a nem túl távoli jövőben min. 2x6TB vagy 3x6TB-re
PC-n ezt a háztól függően simán megoldhatod, de egy NAS-nál már induláskor el kell döntened, hogy hány fiókos legyen, ez fix méret. Vagyis ha veszély 2 fiókost, azt nem tudod 3x6TB-ra bővíteni. Vagyis ha ilyen terveid vannak minimum 4 fiókos NAS-t kell keresned. Ha csak 2 lemezzel kezdesz, akkor is marad 2 szabad fiók a bővítésre. Csak bedugod a lemezt, és már készen is vagy. Míg a 2 lemezes esetén kicsit bonyolultabb. Kiveszed az egyik lemezt, migrál (újraépíti a RAID tömböt) , kicseréled a másik lemezt, migrál (újraépíti a RAID tömböt), megnöveled a kötet méretét (az üj lemezeken parlagon maradt részt is hozzácsapod). Nem agysebészet, de könnyű hibázni, és időigényes (akár több napos!) móka.
Plusz ha már lemez, ott a CMR kontra CMS kérdése. Nem mindegy milyen lemezt használsz(Mondjuk ez a PC-be rakott lemezekre is érvényes)

A másik dolog amiért a NAS-t szokták választani, hogy 7/24-ben elketyeg fillérekért, csendben, kis helyen. Míg egy PC lényegesen többet eszik, sokkal nagyobb helyet foglal, és nem is olyan csendes. Cserébe bármire is használhatod, míg a NAS-on elsősorban csak a gyártó által biztosított programválasztékot futtathatod. Ami elég sok applikációt tartalmaz alapból, és ha az adott NAS ismeri a Docker-t, tényleg "bármit is" futtathatsz.

Fájltárolás pipa, SMB,FTP,.... tudnak mindent akár PC akár NAS

Ha ragaszkodsz a Blackbaze megoldásához, ellenőrizni kell hogy az adott NAS gyártója támogatja-e az Ő felhőjüket, vagy a Blackbaze-nek milyen megoldásai vannak a mentésre, ha NAS-t használsz. (Pl. a Qnap támogatja a Backbaze B2-t jelentsen ez bármit)

-Filmnézés TV-n pipa, mindegyik ismeri a DLNA-t telepíthető a Plex, az Emby,...

- Távoli fájl szinkron pipa, mindegyik NAS gyártónak vannak mobil papjai, amivel a telefon képeit/fájlokat szinkronizálhatsz, automatikusan feltöltheted a NAS-ra. OMV-t nem ismerem annyira, de nem láttam az oldalukon mobil app-ot. Ettől persze még feltehetsz rá egy ownCloud-ot, vagy bármi más privát felhő megoldást, amihez van mobil app is. No nem mintha agysebészet lenne egy ftp kapcsolaton feltölteni esténként a képeket, sőt! Könnyen megoldható a Google, OneDrive,... felhő szinkron a NAS-al, és persze a PC-vel is.

- Kísérletezni tudsz mindegyikkel, csak kérdés mi a kísérlet tárgya. Egy WEboldal/portál készítése, vagy a WEBszerver konfigurálása beállítása (virtual domain, stb...)

- Az otthoni-bők kimaradt, hogy az OMV-n túl is van élet. Felteszel egy (desktop) Linux-ot, és ott kézzel pár program telepítésével, parancs kiadásával megtanulod a kezelését, és létrehoz egy fájlszervert, egy torrent szervert,... pl. [link]

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#30006) racskobalazs válasza cigam (#30005) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Szia,

Köszönöm szépen ezt a remek részletes választ! Nagyon hasznos! :)

a 3x6TB-t lehet kicsit félreérthetően fogalmaztam, 1x6 lenne a gépben, és 2x6 a nasban, szóval ott nem nőne a lemez szám. De az is lehet hogy a gépbe nem vennék, majd még kiderül idővel.

Néztem a topik leírásban "30e környékén" cimkézett Zyxel NAS326-ot, viszont már kb 50k minimum, mindenhol. Úgyhogy akkor válaszod és leírásod alapján esélyes, hogy az itthoni linuxos megoldás lesz a nyerő, mivel csak ház és táp kellene, ami gyanítom bőven megvan 50k alatt, mivel nem kell semmi extra. Valamint programok és oprendszer szintjén is azt teszek rá amit szeretnék, és ha esetleg későbbiekben mégis több/jobb stb kéne, akkor könnyebben bővíthető gondolom, mint egy ilyen prebuilt eszköz. (pl RAM, proci stb)

Webszerver alatt pedig sima weboldal hosting-ot értettem, dev és esetleg prod környezettel a saját kis projekteknek.

[ Szerkesztve ]

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#30007) Patice válasza racskobalazs (#30004) üzenetére


Patice
nagyúr

Részemről az építést támogatom.
Házat, jobb tápot találni Hardveraprón olcsón, ha meg kevés lenne idővel a RAM, vagy a proci, akkor könnyű bővíteni.
Meg HDD-t is könnyebb bele rakni pluszban.
OMV jó OP rendszer ilyen célra, az itteni topikja elég aktív, sok segítőkész fórumtárssal.
Sok mindent meg lehet vele oldani otthoni felhasználásnál.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#30008) racskobalazs válasza Patice (#30007) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Köszi, az lesz akkor mindenképp! :)

Tápot nem tudom, nem merek használtan venni (vagy lehet? :F ), de újonnan találtam tápos topikban ajánlottat ami 12k, +4GB ram 3k apróról, meg valami basic ház és megvan 20k körül. :)

[ Szerkesztve ]

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#30009) Patice válasza racskobalazs (#30008) üzenetére


Patice
nagyúr

Ezt a te döntésed saját értékrendszeredben. Szíved joga.
Így is bőven olcsóbban hoztad ki a vasat a gyári megoldás helyett. Hajrá, jó az irány!
OMV alá kell rendszerlemez, vagyis ajánlott. Kicsi SSD van még bele?

[ Szerkesztve ]

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#30010) racskobalazs válasza Patice (#30009) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Értem, meggondolom :D

Igen, valahol van elfekvőben ha jól rémlik egy 120-as Samsung SSD, megnézem, hogy hol/miben. Ha meg mégse akkor aprón tuti van az is pár ezerért (yep, 5k) :D

[ Szerkesztve ]

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#30011) Borisz76 válasza Patice (#30009) üzenetére


Borisz76
veterán

Itt van a szobámban egy régi 775-s alapokon összerakott gép.
Csak egy SSD kell bele....aztán pakolhatnám tele lemezzel.
12 db HDD-nek van benne hely...3*4-s kialakítású keretekben.
Egy régi képet találtam is az akkor éppen takarítás alatt álló rendszerről.
Itt csak 2 db keret van benne éppen :
Lehet a régi VGA-t kukázom és veszek bele egy olcsóbb de modernebb VGA-t. Valamint egy SSD-t és kipróbálom az épített NAS érzését. :D

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#30012) racskobalazs válasza Borisz76 (#30011) üzenetére


racskobalazs
senior tag

Zseniális :D

S egy ilyen gépnek / ennyi vinyónak a sata tápokat mivel lehet megoldani? Elosztókkal?

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#30013) Borisz76 válasza racskobalazs (#30012) üzenetére


Borisz76
veterán

A tápot csak is azzal....

Az alaplapon 6 db Sata csati van de van valahol talonban egy PCI-e -s 4 portos Sata kártyám is....az is kell majd hozzá.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#30014) Patice válasza Borisz76 (#30011) üzenetére


Patice
nagyúr

Hajrá, kipróbálásra jó lesz, de nem lesz alacsony fogyasztású…
Én is bővítőkártyával tolom a HDD-ket, de nálam azért, hogy VM-ként oda tudjam adni a virtuális XPenology-bak az összes HDD-t. :))

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#30015) bomizo


bomizo
csendes tag

Sziasztok!

Szerintetek melyik típussal járok -hosszabb távon- jobban (4K -s filmek továbbítása a tv-re, torrent max 5 szálon, képek, videók tárolása kezdeteben 1 HDD -n):
QNAP TS-230
RTD1296 proci
+ 2 Gb ram
- "csak" 1 Gbites csatlakozó
kb. 80.000 Ft

QNAP TS-233
+ fejletteb proci a RTD1296 -hoz képest (bár a valós idejű 4K videó átkódolást nem említik....)
+ 2 Gb ram
- "csak" 1 Gbites csatlakozó
kb. 80.000 Ft

ASUS AS1102T
RTD1296 proci
- 1 GB RAM
+ 2,5 Gbites csatlakozó
kb 75.000 Ft

Synology DiskStation DS118
RTD1296 proci
- 1 GB RAM
- "csak" 1 Gbites csatlakozó
kb. 70.000 Ft

(#30016) Alex91 válasza bomizo (#30015) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , ezzel…

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#30017) Borisz76 válasza bomizo (#30015) üzenetére


Borisz76
veterán

"csak gigabit"-en is átmegy a 4K-s anyag.

NEM a NAS játsza le az anyagot !!!
A Nas feladata az anyag továbbítása a lejátszó felé...azaz kb stream-el.

A lejátszón ( TV szoftvere , külső lejátszó , akármilyen BOX , HTPC , PC ) múlik a dolog.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#30018) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Úgy érzem, a NAS-vásárlások során mostantól kiemelt jelentőséggel fog bírni a fogyasztás... :(

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#30019) Biga123 válasza bomizo (#30015) üzenetére


Biga123
addikt

- "csak" 1 Gbites csatlakozó
Az max akkor lehetne probléma HA van otthon 2.5, 10 Gbit es hálózatod és pl trunk-ölni akarod a 2 db Gbit es hálókarit. Gyanítom nincs. Amúgy meg nézd meg a 4K tartalom milyen sávszélet kíván. (bitrate) És ahogy Borisz76 is írta nem nas oldalon fog elvérezni a mutatvány , hanem lejátszó oldalon (TV általában 100 as hálókarival) Szal sima adattovábbításra szvsz mind kimaxolja a gigabitet. És igen, hosszútávra intelest vennék , pl amit Alex91 linkelt.

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#30020) AiRLAC válasza MaCS_70 (#30018) üzenetére


AiRLAC
addikt

Itt a hanyatló nyugaton eddig is az volt ;)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#30021) Borisz76 válasza MaCS_70 (#30018) üzenetére


Borisz76
veterán

Én tegnap "lőttem le" a nagyvasat....

Most még a DS918+ megy.....de lehet ,hogy hasonló sorsra jut....

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#30022) bomizo


bomizo
csendes tag

Köszönöm a válaszokat!
Ez a 114.000 -es NAS "kicsit" meghaladja a keretet..... De meggondolom...
Tudom, hogy nem a nas játsza le az anyagokat, csak nem akarom, hogy egy 50 Mbps -os film esetén (+ még 1-2 torrent) "elfogyjon" a processzor... (a jelenlegi Zyxel NAS520 -esetében sajnos előfordult, hogy azért akadozott a film, mert a proci 100% -on pörgött :(
A tv -sajnos valóban csak 100 -as csatlakozóval szerelt, így lehet, hogy venni fogok egy USB-ethernet átalakítót.

(#30023) Alex91 válasza bomizo (#30022) üzenetére


Alex91
félisten

Az a baj, hogy amiket linkeltel relative azok a dragak… Ha erted, hogy mire gondolok…?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#30024) Biga123 válasza bomizo (#30022) üzenetére


Biga123
addikt

"USB-ethernet átalakítót." azt a tv nek fel is kell ismerni és támogatni :DDD

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#30025) Patice válasza Borisz76 (#30021) üzenetére


Patice
nagyúr

Mikor lesz a temetés? :))

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#30026) cigam válasza Alex91 (#30023) üzenetére


cigam
félisten

Mi hátránya származik abból, hogy nem Inteles 2 fiókost vesz 100k alatt?
5 torrenttel röhögve megbirkózik bármelyik ARM-os NAS is. Egyáltalán nem akar virtualizálni, és innentől már csak a RAM bővítés lehet az előnye, de ez sincs terítéken.
Nálam több mint 60 torrent van talonban, és se a CPU, se a RAM fogyasztás nem túl nagy.

Igaz, éppen nincs nagy adatforgalom, de akkor sem lassult be, vagy akadt ki mikor több Mbittel töltött, küldött.

Nem azt mondom hogy nem jó választás, nincs benne potenciál, de ezekre a feladatokra már picit sok. Ez a középkategóriás, neki elég egy alap modell.

bomizo
A DSS118-at nem ajánlom, csak egylemezes, később nem tudod könnyen bővíteni mint a többi 2 fiókost, ahol csak bedugod az új lemezt, és már készen is vagy. Én a QNAP TS-233, vagy az Asus-t ajánlanám megfontolásra.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#30027) Alex91 válasza cigam (#30026) üzenetére


Alex91
félisten

Az ara miatt. Ennyiert ARM-es sok, foleg ha a Syno arait nezed. Szerintem ar/ertek aranyban jobb amit linkeltem…

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#30028) cigam válasza Alex91 (#30027) üzenetére


cigam
félisten

Ez nem is kérdés, hogy ár/érték arányban egész jó, de ha nincs rá keret? Abból a 30-40k difiből már kijön egy 4TB-os WD Red Plus merevlemez is.
Én is sokáig örlődtem, hogy mennyivel jobb lenne egy középkategóriás, de győzött a pénztárca.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#30029) Pista0001 válasza Alex91 (#30027) üzenetére


Pista0001
addikt

Ha jobb is az ár/érték aránya, kidobott pénz a felára, ha nem használja ki a plussz szolgáltatásokat vagy teljesítményt. Én is sokat gondolkodtam, épített, bolti, kicsi, nagy, minden szóba került, végül egy WD My Cloud EX2-t vettem 2×4 giga vinyóval (értelemszerűen WD red) akciósan 307€-ért (akkori árfolyamon 115e Ft). Az én igényeimnek tökéletesen megfelel, és ha a vinyók árát levonod, elég barátságos ár lesz a végeredmény. ;) Hogy ár/érték arányban mennyire jó, azt speciel nem tudom... :P

(#30030) Alex91 válasza Pista0001 (#30029) üzenetére


Alex91
félisten

Ha kevesebbe kerulnenek az ARM-es nas-ok nem is szoltam volna, de igy…

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#30031) bomizo


bomizo
csendes tag

Én is szívesebben vennék egy Intel procis eszközt, de a pénztárcámat nehezen tudom meggyőzni az itt elhangzott teljesen logikus érvekről :(
Lehet, hogy így kellett volna feltennem a kérdést:
hol, miben érződik az 1 Gb (ASUS AS1102T) vs. 2 Gb (QNAP TS-230 / TS-233) ram különbség?
elméletileg a teljes sávszélesség kis részét használják ki ezek az ARM -es NAS -ok, így lehet, hogy az ASUS is kiesik (hiszen az ASUS esetében a 2,5Gb a legfőbb szempont)??
Ha így van, akkor marad a QNAP TS-230 vs. QNAP TS-233. Itt furcsa, hogy az újabb processzoros 233 esetében meg sem említik a 4K képességeket....

(#30032) Multibit válasza bomizo (#30031) üzenetére


Multibit
veterán

elméletileg a teljes sávszélesség kis részét használják ki ezek az ARM -es NAS -ok
:N
Ne csak torrentben gondolkozz! LAN-on belül kihasználhatják a csatoló teljes sávszélességét.

4K képességeket
Tudom, hogy a gyártók ezt a marketing szöveget tolják, de egy NAS-nak nincs 4K képessége.

(#30033) cigam válasza bomizo (#30031) üzenetére


cigam
félisten

a teljes sávszélesség kis részét használják ki ezek az ARM -es NAS -ok
:F Hogy mi van? Minek a teljes sávszélességét? Csak hogy lásd mekkora butaság: [link] Az Asus 1102-es NAS Realtek RTD1296 porcija simán hozza a 200MByte/s feletti sebességet a hálózaton. Legyen szó írásról vagy olvasásról. (Ha van megfelelő 2.5Gbites partner (switch,számítógép))
Ahogy a többiek is írták, ez csak a későbbiekben lehet előny, amikor otthonra is begyűrűznek a 2.5, 5, 10Gbitet biztosító eszközök. Ilyen szempontból "hosszabbb távon" jobb választás lehet.

Általában ez a proceszzor van a belépő színtű NAS-okban, vagyis mindegyik röhögve viszi a Gbites tempót (100-110MByte/s) is.
Az pedig hogy torrenten keresztül mit villant, nem hálózati sávszélesség lesz a limit

A RAM kérdésre is egyszerű: minél több, annál jobb. Ugyanúgy mint a PC-ben. Ha több RAM-od van sokkal több dolog fér el a memóriában, gördülékenyebben mennek a dolgok/futnak a programok.

Ugyanakkor az Asus és a Qnap képes konténeres programok futtatására. Ez azt jelenti, hogy nem csak a gyártó által biztosított programáruházból válogathatsz, hanem lényegesen több programot futtathatsz. Pl. ha nem tetszik a gyári legöltéskezelő, a Docker-en keresztül beüzemelheted a kedvenc torrent programodat (pl. transmission, qbittorrent,..), vagy akár egy pihole reklámszűrőt is beüzemelhetsz. Ezek persze erőforrásigényetek, de 1-2-t még simán elbírnak ezek az eszközök.

Synology-nál inkább a matrica felárát fizeted meg. Egyáltalán nem jobbak annyival, mint amennyivel drágábbak.

Ugyanakkor választási szempont lehet a gyártó által biztosított mobil applikációk mennyisége minősége is. Vagy hogy a NAS kezelőfelülete neked mennyire kényelmes, logikus. Mindegyik nagy gyártó oldalán megtalálod a felület dedó oldalát, ahol pár percig kattintgathatsz az alap beállítások között.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#30034) cigam


cigam
félisten

Én tényleg próbálom elfogadni a Synology sztárollását, de akik annyira kedvelik, ezt a gyártót, azok magyarázzák meg ezt a fotót:

- Ebből az egy sorból ami igencsak tömörre sikeredett (egyetlen szó!!!), hogyan jöjjek rá, hogy miért nem sikerült, mi a konkrét probléma?
- Ha már veszik a fáradtságot, hogy a program magyar nevét lefordítják, szerintem jogosan várnám el hogy a hibaüzenetekben is a lefordított nevével hivatkozzanak rá.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#30035) -mugen-


-mugen-
tag

Üdv!

Torrentezésre illetve fájlok tárolására mit ajánlotok?

Synologykat néztem :
-DS120j kb. 50.000HUF
-DS118 kb. 80.000HUF
-DS218 kb. 120.000HUF(ez csak a plusz memória miatt )
Más márkák is szóbajöhetnek,de úgy tudom, hogy hozzá nem értőknek a Synology a legegyszerűbb

Nem akarok feleslegesen többet fizetni, de nem tudom behatárolni, hogy az igényeimhez szükséges-e a legolcsóbb helyett mást venni.
Használatban milyen különbséget tapasztalnék?

Torrentnél hozná azt amit a laptop ha mondjuk 5-10db futegyszerre?

"nankurunaisa"

(#30036) Alex91 válasza -mugen- (#30035) üzenetére


Alex91
félisten

Ha torrent eseten sebesseget is szeretnel, akkor intel cpu kell.

[link] , ezt ajanlom megfontolasra…

Ha lassabb torrentel is beered, akkor esetleg Qnap TS-133, 233.

Ha nagyon koltseg optimalizalas (is) a cel, akkor: [link]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#30037) cigam válasza -mugen- (#30035) üzenetére


cigam
félisten

Mit értesz torrentezésen? Több 100(0) torrent visszaosztását, és eret vágsz magadon, ha nem a szolgáltatód csomagjának maximumával megy a le/fel töltés?
Ragaszkodsz ahhoz, hogy a kedvenc programod (transmission, qbittorrent, …), vagy megelégszel a gyártó megoldásával?
A harmadik szempont, hogy hogyan kezeled/adod hozzá a torrent fájlokat. Megelégszel a NAS webes felületének, vagy a számítógépen futó programon keresztül szeretnéd kezelni?
A Synology (felülete) egyáltalán nem jobb a többinél, sőt! De nézd meg magad! Az Asus, és a Qnap weboldalán is van lehetőség megnézni a felületet, kipróbálni a lemez és megosztás kezelését.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#30038) Borisz76 válasza -mugen- (#30035) üzenetére


Borisz76
veterán

Kissé elavult már mert DSM 6 volt a rendszer mikor az összefoglaló megszületett.

Azóta a Synology rendszere új verziót kapott ( DSM 7 )
De talán segít egy kicsit.
A töltögetős alkalmazást Download Station-nak hívják a Synology-nál.
A leírásban benne is van.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#30039) MaCS_70 válasza cigam (#30034) üzenetére


MaCS_70
félisten

Teljesen igazad van.

Egy érdekes példa erre: kilencvene évek, nemzetközi szinten is komoly multi, a magyar piacon is komoly szereplő -- csapnivaló, ténylegesen használhatatlan, "DVD-játékos" szintű magyar útmutatókkal.

A munkahelyem havi milliós nagyságrendben számlázott nekik, 40e Ft-os óradíjon, amibe a kiszállások utazási ideje is beleértendő.

Felajánlottam, hogy 50e Ft-ért rendbe teszem a tíz legkurrensebb termékük használati utasítását. Nem kellett nekik. Meg is mondták, hogy a magyar piacra ezt pénzkidobásnak tartják.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#30040) -mugen-


-mugen-
tag

Alex91
Csak a QNAP? :D

cigam
Mondjuk ha gépről (wifin)lejön 20p (lehet 1órás a példa)alatt akkor ez NAS-nál(kábelen) mennyi idő?(adott típusoknál)
Ha s gyári teszi a dolgát rendesen akkor megfelel, van ami hiányozhat belőle?
A webes felület is jó lehet, ha könnyedén betölthetem a torrentet.
Akkor lehet promóciós alapon tetszik jobban a felület sokaknak :Dintuitívabb vagy még az sem?

Borisz76
Nem frissíthető újabbra?
A DowloadStation az megvan :D

"nankurunaisa"

(#30041) Alex91 válasza -mugen- (#30040) üzenetére


Alex91
félisten

Jobb hardvert kapsz ugyanazert a penzert, a szoftver meg hol jobb, hol rosszabb, mint a konkurencia. Es tegyuk hozza, hogy amig Synobol veszel,egy ARM procisat, addig Qnap-bol meg veszel egy Inteleset ugyanazert a penzert…
Nezhetsz Asustort is, bar ott 1 lemezese nas nincs, es itt is inkabb a hardver erosebb a Synonal, de kicsit dragabb is, mint a Qnap.
Persze te dontesz, a te penzed! :D

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#30042) cigam válasza -mugen- (#30040) üzenetére


cigam
félisten

Tipikus márkafétis. Csak nagy, és hangos a rajongó tábora. Semmiben nem nyújt kiemelkedőt a többihez képest, talán az SHR az egyedüli érdeme, de az meg 1 és 2 lemezes egységekben nem jön ki.
Tapasztalatból beszélek, 2 Synology van a cégnél, és egy Qnap otthon.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#30043) Alex91 válasza cigam (#30042) üzenetére


Alex91
félisten

Igy van, otthon 2 lemezes Qnap, munkahelyen shr miatt 4 lemezes Syno :).

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#30044) Multibit válasza cigam (#30042) üzenetére


Multibit
veterán

Márkafétis... hm
Azt pontosan tudom, hogy 2013-ban miért vettem DS713+ NAS-t. Azt is, hogy a második NAS-t miért építettem ;)

(#30045) -mugen-


-mugen-
tag

Összehasonlítottam árkategóriánként és erősebb processzor+több memória a QNAP javára
Intel processzor sajnos csak a 100 feletti kategóriában van...
Persze én döntök, de ha lehet a hozzá értők erős befolyásával teszem :D

Nekem a márka mind1 csak a lehető legjobbat szeretném az adott összegért.

Mire számítsak torrentél ha mondjuk TS-130,TS-131K vagy TS-233,TS-231k-t nézzük?
A 2-2 nas közt 20k a különbség van valami észrevehető különbség?

Multibit
Szabad tudni miért? :D

"nankurunaisa"

(#30046) Multibit válasza -mugen- (#30045) üzenetére


Multibit
veterán

Mit miért? Miért vettem DS713+ NAS-t, vagy miért építettem a második NAS-omat? :)
Az első kérdésre felesleges a válasz, mert már rég kifutott típusról van szó.
A második kérdésre összetett a válasz. Volt egy éppen felszabaduló Odroid H2 SBC-m. Igazából csak egy potens letöltő eszközre volt szükségem, amire ideális volt az Odroid. Kellett hozzá egy másik ház (mivel korábban routerként funkcionált), amiben elfér legalább két 3.5" HDD. Más funkciója nincs. Na jó, az öreg Synologyval backup eszközei egymásnak (rsync).

(#30047) Borisz76 válasza -mugen- (#30040) üzenetére


Borisz76
veterán

Frissíthető lenne ha lenne rá időm, energiám és kedvem.

Amikor az összefoglalót készítettem, akkor kint éltem, dolgoztam Németországban úgy, hogy a családom meg itthon volt.....
Rengeteg szabadidőm volt és akkor vettem a NAS-t.
Én is tanultam a dolgokat és gondoltam lejegyzem az utókornak.

Amióta itthon vagyok már nincs időm ilyesmire.
Vettünk egy kertes házat ....rengeteg plussz munka van vele.
Ez nem csak az időmet de az energiámat is elviszi.

A kedvem pedig nem a legjobb....a rezsicsökkentés-csökkentés igencsak lenyomta most a hangulatomat.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#30048) -mugen- válasza Borisz76 (#30047) üzenetére


-mugen-
tag

Teljesen félre értettem én azt vettem le ,hogy a rendszere elavult, arra vonatkozott a frissítés,de mostmár tudom az összefoglaló történetét is :D
Elég lekezelő stílus lett volna ha az összefoglalóra értem :DD

Kíváncsi leszek lesz-e emiatt is tüntetés ?!

[ Szerkesztve ]

"nankurunaisa"

(#30049) Borisz76 válasza -mugen- (#30048) üzenetére


Borisz76
veterán

Köszi :D

Amúgy a DSM6-nál a fényképes alkamazás a Photo Station volt.
Ezt megszüntették, átalakították és felturbózták.
Ezentúl : Synology Photos néven fut....
Tehát a PS már tuti elavult az összefoglalóban !
Ez van....

[ Szerkesztve ]

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#30050) cigam válasza -mugen- (#30045) üzenetére


cigam
félisten

Milyen különbséget vársz a torrenttől, ha az egyikben van +1 SATA port, és fizikai hely a 2. lemez számára? Ugyanazzal a processzorral, és 2GB RAM-al szerlik őket, ugyanaz az op.rendszer fut rajtuk szerinted melyiken lesz a gyorsabb?
Olyan kérdéseket teszel fel amire nincs jó válasz, mert nincs ok okozati összefüggés. És garancia sincs arra, hogy x, vagy éppen y sebességgel fog mindig tölteni, és úgy fog tölteni mint ahogy elvárod. Már eleve a működéséből adódóan nem lehet rá garantálni semmit. PC-n sem.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.