Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19251) fogtunder válasza hugeboy (#19250) üzenetére


fogtunder
nagyúr

más árkategória, de ha komolyabb dolgokat meg akarsz vele csinálni, a szoftver kárpótolni fog, viszont arra, amit írtál, a ZyXel is elég. Chrome-castról nem tudok nyiltkozni, sose használtam, de DLNA szervert több fajtát is fel lehet rakni a ZyXelre. a torrentet Transmission szolgáltatja, annak a távirányítása megoldható ingyenes applikációkkal, ha kívülről akarod, akkor egy DDNS szolgáltatást kell majd belőni hozzá és megnyitni néhány portot.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19252) MaCS_70 válasza hugeboy (#19250) üzenetére


MaCS_70
félisten

Vannak ChromeCastot kezelő DLNA-programok, Androidra pl. a Bubble vagy a MediaMonkey.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#19253) hugeboy válasza fogtunder (#19251) üzenetére


hugeboy
tag

Köszönöm a segítséget. Abban tudsz segíteni, hogy milyen merevlemezt érdemes bele venni?

(#19254) hugeboy válasza MaCS_70 (#19252) üzenetére


hugeboy
tag

Nem nagyon vagyok otthon a témában. Nekem egy nem okos tv-m van, lesz mellé egy nas (valószínűleg a zyxel 326) és van mellé egy macbook. Arra lettem volna kiváncsi, hogy milyen eszközt lehet a tv-hez csatlakoztani, hogy a nas-ról tudjak a tv-n filmet nézni. Nekem a chromecast jutott eszembe, de még nem néztem utána, hogy az alkalmas-e rá.

(#19255) fogtunder válasza hugeboy (#19254) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Ha még nincs meg a Chromecast, akkor inkább vegyél egy Raspberry Pi 3-at, memória kártyára OpenElec és boldog leszel, nem kell majd a DLNA-val szívni.

HDD-ből én a WD Red szériát használom már évek óta.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19256) interstate76 válasza hugeboy (#19254) üzenetére


interstate76
addikt

Az miért nem jó, amiről korábban írtam? Sokkal jobb és több, mint a Chromecast, és még olcsó is.

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#19257) hugeboy válasza interstate76 (#19256) üzenetére


hugeboy
tag

Kicsit tartok attól, hogy sokat kell vele foglalkozni, az androiddal pedig eddig rossz tapasztalataim voltak, de vetek rá egy pillantást, köszi.

[ Szerkesztve ]

(#19258) MaCS_70 válasza fogtunder (#19255) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ezzel maximálisan egyetértek azzal, hogy már sokkal inkább LibreELEC kerüljön a PI-re.

Teszem hozzá, a ChromeCast sem hülyeség, de kb. azonos árba a PI sokkal több lehetőséget kínál.

MaCS.

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#19259) fogtunder válasza MaCS_70 (#19258) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Miben más a Libreelec? Utoljára még OpenElec volt a HTPCn mikor használtam, de annak már másfél éve.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19260) interstate76 válasza hugeboy (#19257) üzenetére


interstate76
addikt

Win32DiskImagerrel kell kiírni egy lemezképfájlt egy micro sd kártyára, ez utóbbit be kell tenni a mini pécébe, amit - első alkalommal - nyomva tartott reset gombbal kell bekapcsolni. Ezután elindul a LibreELEC és van egy olyan médiaplayered 10-15 ezer Ft-ból, hogy ihaj. A 6-os verziótól felfelé ezen kívül még egy dtb.img nevű fájlt is fel kell másolni a kártyára, de én pl. megjelenése óta az 5-öst használom (az elsőt kell letölteni és kicsomagolni), ott még erre sem volt szükség.

Elsőre lehet, hogy nem tűnik egyszerűnek, de hidd el, hogy kb. 10 perces folyamat és nagyon megéri foglalkozni vele.

Ha kicsit is érdekel, akkor próbáld ki a Kodi nevű programot és mondjuk az Exodus+ nevű kiegészítőt! A LibreELEC egy olyan oprendszer, amikor csak a Kodi fut a gépeden, és telepíteni sem tudsz semmit, csak kiegészítőket, viszont a micro SD-ről futtatott rendszerből bármikor át tudsz bootolni androidba, ha szeretnél.

[ Szerkesztve ]

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#19261) MaCS_70 válasza fogtunder (#19259) üzenetére


MaCS_70
félisten

Őszintén szólva konkrét tapasztalataim nincsenek, mivel én OSMC-t használok.

A fórumokon (itt, a Prohardveren is) viszont nagyon egyöntetű az a vélemény, hogy miután az OpenELEC fejlesztői gárdájának színe-java kivált és megalapította a LibreELEC-et, az OE-nél gyakorlatilag meghalt a fejlesztés és a LE már előrébb jár.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#19262) shaddam


shaddam
aktív tag

QNAP nason használ valaki rsyncet backupra? Egy centosos gép fogadná a mentést, de a NAS oldalán a webes felületen a tesztnél elakad. A jelszó passzol, port nyitva.

RájzenHét 1700|GTX 1060 #TeamZsarnokgyík #Internetesvérpistike Retro multis mókák---> http://szondi.ninja

(#19263) Faby


Faby
senior tag

Sziasztok!
Hosszú lesz, és nagyon szenvedősnek hangzik, előre is elnézést.

Néhány hónap kihagyás után visszatértem a NAS kérdéshez. Kérdeztem már itt a topikban is, azóta csak rosszabb lett a helyzet, dönteni nem tudtam. :F

Időtálló, hosszútávú megoldást keresek, egy barátomnál láttam működés közben egy Synology DS 214-t, megtetszett a gyorsasága, kezelhetősége, ill ő is jókat mondott róla.
Elkezdtem ebben az ár kategóriában gondolkodni, most ha jól látom a DS216/216play az, ami terítéken van. Illetve nézegettem a Qnap TS251 /251c-t is.

Olvasgattam sűrűn az összefoglalót, illetve a fórumot, így képbekerült az épített NAS HP microserver alapon.
Itt végleg elvesztem, árban talán ez utóbbi lenne a megfelelő, mert a fentebb említett kész nasok áráért itt már beleférhet a 2 db HDD is. (vagy nem lóg nagyon túl rajta)

Igény, amit tudnia kell:

• Min 2 db HDD, raid1
• Fájl szerver otthonra, mindenféle eszköz (PC, laptop, androidos telefon, tablet) elérhesse a tárolt doksikat, képeket, videókat stb
• Torrent kliens, 240/20 UPC net mögé
• FTP szerver
• Nyomtatószerver (mindenféle extra bohóckodás nélkül, rádugok egy USB-s HP lézernyomtatót, és azt hálózati nyomtatóként tudjam telepíteni/használni mindenhonnan. TP-Link routerrel van ezirányú kellemetlen tapasztalat)
• Tárolt filmek elérése médialejátszóval (SMB vagy NFS megosztáson keresztül), médiaszerver másik TV-nek
• Ezeken kívül persze nem baj, ha tud extrákat, de pl virtualizáció, filmek átkódolása, streamelése hálózaton kívülre nem igény.

Nagyjából két irányt látok:

1. Veszek egy kész NAS-t a drágább kategóriából (kérdés, megéri-e a felárat? Most is 2 db olcsó, régebbi NAS-sal szívok, szeretnék jól működő rendszert végre) Itt mi az ajánlott? Synology vagy Qnap?
2. Építek egyet, itt annyira nem a hardver a kérdéses (az nagyjából adott, ha jól olvasom a leírásokat, max a proci és a RAM mennyisége a variálható), inkább a szoftver az, ami aggaszt egy kicsit. A mostani NAS-okat gond nélkül beüzemeltem, routert is testre szabtam, de a Linux mint olyan eléggé távol áll tőlem.

Illetve talán van egy 1.5 irány is, egy olcsóbb gyári NAS az ár/érték bajnok, ajánlott Zyxelek közül. (egy 520-ról lemaradtam a Hardveraprón) Ettől csak azért fázok egy kicsit, mert ahogy írtam, elegem van az olcsó de legalább megbízhatatlan cuccokból. Ha ez nem ilyen, készséggel elhiszem, hagyom magam meggyőzni.
És hogy tovább bonyolítsam a helyzetet, a Thecus, mint gyártó mennyire ajánlott, pl a Thecus N2520?

Tudom, hogy nem tud senki helyettem dönteni, de tapasztalatokat, infókat, bármilyen segítséget nagyon szívesen fogadok, eléggé elveszettnek érzem magam most.

A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!

(#19264) interstate76 válasza Faby (#19263) üzenetére


interstate76
addikt

A Zyxel NAS520-ast kb. ezekre használom, de nem vagyok egy nagy letöltögető és csak 30 Mb/s-os netem van, szóval a letöltési tempót nem tudom tesztelni, ill. meghalt a nyomtatóm, így nyomtatószerverként sem üzemeltem még be, de nagyon-nagyon meglepne, ha nem lehetne könnyen megoldani (ennek kapcsán azért majd hallgasd meg olyanok tapasztalatait is, akik próbálták)!

Az általad említettek mellett még a Plex Media Server is fut rajta (hivatalosan nem támogatott, de nem egy ördöngősség felrakni és transzkódolási feladatok nélkül simán osztja a dolgokat hálózaton kívülre).

Synology-t és QNAP-ot nem próbáltam, így a rendszerek gördülékenységét és felhasználóbarátságát nem tudom összehasonlítani, de e téren kb. mki szerint (agyon)verik a Zyxelt.

[ Szerkesztve ]

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#19265) Alex91 válasza Faby (#19263) üzenetére


Alex91
félisten

HP Microserver. Ratenni eghy OMW-t, FreeNAS-t stb. nem sokkal bonyibb, mint egy Win-t telepiteni. Ez hosszu tavon ki fog szolgalni, es kraft is van benne. Talan kicsit nehezebb menedzselni, de a HW jobban konfigolhato. Torrernt valoszinuleg nem fogja.

Syno, QNap is jo, foleg a hosszu tavu support. Ha nem akarsz sokat veszodni, akkor ez kesz csomag, csak ara is van... orrenthez erosebb vas a jobb, ami dragabb.

Zyxel HW-esen megfeleo, de gyengebb az SW, es szamomra a support is kerdeses. orrenthez nem tudom, hogy eleg lesz-e...?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#19266) fogtunder válasza shaddam (#19262) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én csak localhost backupra használom, egyik HDD-ről a másikra, az működik rendesen.

(#19263) Faby: szerintem ha már konfiguráltál NAS-t, akkor nem egy nagy ördöngősség az OMV-t beállítani, minden grafikus felületen megy, plugineket tudsz telepíteni, nem nagyon kell parancssorban turkálni. és egy microserver biztos, hogy tovább fog tartani teljesítmény terén, mint egy 80-100Ft körüli NAS.
én a QNAP rendszerével azért szívtam pár kört, mire sikerült rendesen belőni mindent, a Synon jelentősen egyszerűbben mentek a dolgok, jobb volt a Video és Photo station, de egyébként nem mondanám rossznak a TS-251-et, a Syno hasonló hardvert HDMI kimenet nélkül drágábban ad. a Thecusról amúgy vannak pozitív tapasztaltok itt, én személy szerint sose próbáltam egyet se. a nyomtató szerver szintén jó kérdés, nekem hálózatra köthető nyomtató van, szóval azt se használom.
tl:dr ha nem akarsz elkölteni 100K körüli összeget és van már némi tapasztalatod hálózati eszközökkel, akkor érdemes microserverbe fektetni. az oprendszert ki tudod próbálni egy PC-n virtuális gép formájában, csinálsz neki pár kisebb méretű virtuális lemezt, lesz külön IP címe, gyakorlatilag a teljes funkcionalitást ki tudod próbálni. ha megy a dolog, akkor vehetsz éles hardvert, ha nem, akkor meg lehet venni dobozos NAS-t. de az OMV-nek pl. elég jó leírásai és fóruma van, ha tudsz angolul, akkor mindent meg lehet oldani, és van itt is lokál fórum, ami pörög rendesen, vannak ott tapasztalt, segítőkész tagok.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19267) Rundll32


Rundll32
tag

Sziasztok !

NAS vásárlás elött állunk. A keret kb. 30-40 ezer Ft lenne. :)
Amire kellene: Főképp media tartalmak tárolása (fotók és videók céges rendevényekről).
Szeretnénk távolról is elérni, ha megoldható a telefonokon lévő képeket esetleg videókat feltölteni rá a kinti helyszínekről. (Private Cloud jelleggel)
Valamint bent a telephelyen a kollégáknak ezeket elérhetővé tenni egy hálózati meghajtó formájában.
Ha esetleg tudna streamelni távoli helyre az csak hab lenne a tortán, bár ez utobbi nem feltétlen elvárt szempont.
Elsősorban ZyXel NSA325v2 Digital Media Serverre gondoltunk vagy az utódra a ZyXel NAS326 hálózati adattárolóra.
Nemtudom eldönten melyika jobb ? a 325 ös megnevezésben a Media Server dolog csábítóan hangzik, vajon tudja a 326 os is a Media server feladatot? a 325 ösben 1,6GHz-es egymagos Marvel chip van a 326-osba 1,3GHz-es 2 magos...
Ti melyiket ajánlanátok ? ill. mi a tapasztalatotok? Más márkák is érdekelnek pl.: a QNAP TS-212P is tetszik, de tapasztaltom nincs a témában... Köszi előre is a helpet :) !

[ Szerkesztve ]

Rendszergazda vagyok, ha röhögni lát, mentsen!

(#19268) fogtunder válasza Rundll32 (#19267) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én 325v2-t már egy ideje nem láttam, amit tényleg le is tudnak szállítani, de az utód erősebb, a szoftver meg pont ugyanaz mindkettőn, úgyhogy NAS326.

owncloud van rajta emlékeim szerint, mobilos appok vannak, feltöltéssel, távoli elérést tud.

a 212P-re elég sok volt a panasz a tulajok részéről, én azt annyira nem támogatnám, inkább kicsit drágábban Synology DS216j.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19269) Gsx-rr válasza fogtunder (#19268) üzenetére


Gsx-rr
veterán

Nalam nincs panasz a 212p-re. Jobb valasztas mint a Zyxel.

(#19270) unicumnext


unicumnext
aktív tag

Nálam sincs, nagyon stabilan megy a 212p. (Plex transmisson és twonky ami nagyon használva van)

(#19271) MaCS_70 válasza Gsx-rr (#19269) üzenetére


MaCS_70
félisten

Mennyiben jobb választás a Qnap, mint a Zyxel?

A Qnapot még ténylegesen nem használtam, de a Zyxellel elégedettek vagyunk.
A Qnap fotómegosztó programjáról ugyanakkor nagyon rosszakat olvasni, itt, a listán is.

Mennyit használtad a kettőt?

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#19272) Gsx-rr válasza MaCS_70 (#19271) üzenetére


Gsx-rr
veterán

Zyxel-t kb 2 napig, a Qnap meg 2 éve megy kb ,kikapcsolás nélkül.
Ami nekem a fő szempont volt ,a Plex. Emiatt nem vettem akkor Syno-t,mivel elég kevés eszközön futott.

Sem foto ,sem video station-t nem használok. Számomra semmi értelme!

(#19273) fogtunder


fogtunder
nagyúr

örülök, hogy vannak elégedett tulajok, én többnyire csak a negatív véleményeket láttam az elmúlt időben, illetve részemről azért a szoftverrel vannak gondjaim, többnyire pont a Photo és Video stationnel, amit amúgy gondolom a felhasználók többsége szeretne használni, ha már van. plexet meg a zyxelre is fel lehet pakolni FFP-vel, amennyire én tudom.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19274) MaCS_70 válasza MaCS_70 (#19271) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm!

A Qnapon van meghajtótitkosítási lehetőség?

Köszönettel: MCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#19275) Multibit válasza unicumnext (#19270) üzenetére


Multibit
veterán

Miért kell a NAS-ra Plex és Twonky is? :F

(#19276) Gsx-rr válasza Multibit (#19275) üzenetére


Gsx-rr
veterán

Nekem is kell ,mert néha a Plex szórakozik a feliratokkal.

(#19277) Multibit válasza Gsx-rr (#19276) üzenetére


Multibit
veterán

Értem. Látszik, hogy nem használom egyiket sem. Nálam mezei share-rel nincs gond a feliratokkal (egyebekkel sem).

(#19278) fogtunder válasza Gsx-rr (#19276) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én a rendes lejátszójánál ilyet még nem nagyon tapasztaltam, igaz sokat nem is használtam, csak távoli elérésre. DLNA-n mondjuk könnyen el tudom képzelni, mert az az egész szabvány egy tűzre való hulladék.

(#19277) Multibit: direkt megosztásnál nem is lesz vele baj, max a lejátszó részéről, ezért is szeretem ezt a legjobban. mondjuk most nemrég áttértem arra a verzióra, hogy a Plex kezeli az adatbázist, mert meguntam a Kodi megosztott adatbázisaival való bohóckodást.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19279) Multibit válasza fogtunder (#19278) üzenetére


Multibit
veterán

direkt megosztásnál nem is lesz vele baj
Tudom :) Nem is hiányzik a DLNA ;]

(#19280) interstate76 válasza Gsx-rr (#19269) üzenetére


interstate76
addikt

Ez is egy vélemény. Csak azt felejtetted el hozzátenni, hogy szerinted.

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#19281) fogtunder válasza interstate76 (#19280) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ez egy fórum, mindenki a véleményét osztja meg, szerintem tök fölösleges mindenhez hozzátenni.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19282) interstate76 válasza fogtunder (#19281) üzenetére


interstate76
addikt

Hát, szerintem vannak egyértelmű és vannak véleményes döntések, amikor 2 vagy több termék közül választ az ember, és utóbbi esetben én biztosan odaírom, hogy "szerintem", de ti tudjátok...

téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... továbbá eladó Xiaomi Mi 12T Pro, Teclast P26T tablet és PS4 játékok (Far Cry 4, Heavy Rain & Beyond Two Souls, Prey, The Evil Within 2)

(#19283) MaCS_70 válasza fogtunder (#19281) üzenetére


MaCS_70
félisten

Viszont az ex catedra kijelentésekhez illik azért legalább némi sommás indokolást fűzni.

Szerintem. :)

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#19284) fogtunder válasza MaCS_70 (#19283) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ez mondjuk igaz, de aki nem teszi meg, annak a véleményét bárkinek jogában áll figyelmen kívül hagyni. mindenkinek van véleménye, azt fejti, vagy nem fejti ki, aki meg olvassa az eldönti, hogy figyelembe veszi, ignorálja, rákérdez az indokokra. viszont kötözködni ezzel kapcsolatban szerintem felesleges.

de ennyi legyen elég is a témáról, mielőtt elkezdem nyomogatni a törlés gombot :)

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19286) MaCS_70 válasza fogtunder (#19284) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nem vitatkozni akarok Veled, mert nincs min (főleg, hogy szintem mindenben egyetértek Veled). Csak annyit jegyeznék meg, hogy a fórum célja első sorban egymás tájékoztatása, az ismeretek megosztása. Ennek persze nem kell minden esetben baromi alaposnak és kimunkáltan mélyen szántónak lennie, de a tőmondatokban tett kijelentések mellé én legalábbis szívesen fogadom a legalább szintén tőmondatnyi magyarázatot is.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#19287) Essejó válasza Faby (#19263) üzenetére


Essejó
veterán

Szia! Lehet megbonyolítom a dolgot, de lenne még egy lehetséges irány. :)
Írtad, hogy láttál egy DS 214-et a barátodnál és tetszik csak az ára... Nos képzeld el, hogy a működtető programot (DSM) egy HP MS (Gen7 - Gen8)-ra telepíted. Mondjuk ez nem hivatalos, ergo szürke zóna. Viszont a gyárinál lényegesen erősebb időtálló vason fut. Árban belefér a 2 db HDD is. A torrent kliens ezen a vason kihajtja a neted, míg a gyári vason ez több mint kétséges.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#19288) vadkörte


vadkörte
addikt

Sikerült benyelnie a motornak egy elég terjedelmes hsz-omat, így kezdhetem elölről. :(((

Üdvözlöm a topiklakókat!

Egy NAS-sal kapcsolatos probléma miatt fordulok a közösséghez. Ami igazából még nem is probléma, csak megindult a vezérhangya...

A történet kb. 1,5-2 hónapja azzal kezdődött, hogy éjjel 2 felé fogtam 4 rendőrt az udvarunkon. :DD Nem, nem hozzánk jöttek, egy besurranó tolvajt kergettek, csak nem találtak ki az udvarról :DDD Eleve az sem volt világos, hogy miként és miért jöttek be, de ez vesszen a balladai homályba...
Ezt követően döntött úgy a családi tanács, hogy körbekamerázzuk a házat.
A kamerarendszer már beszerzés alatt áll, de ez nem tartozik szorosan ide. A szálak ott futnak össze, hogy a DVR-t két helyről, szüleimtől és tőlem is felügyelni kellene. Ehhez viszont ki kellene építeni egy belső hálózatot.
A kis rohadék hangya kb. ezen a ponton kezdett menetelésbe. Ha már kábelezek, akár kiépíthetnék egy komplex-ebb rendszert, ha már kiépítem, akár kitehetnék egy hálózati kiszolgálót is. Úgyis régóta szerettem volna egy ilyen eszközt. Ezzel helyet nyernék az egyre szűkösebbé váló PC házamban és a fontos adataim is védett(ebb)ek lennének.
Nézegettem a boltban kapható instant NAS-okat és rá kellett jönnöm, hogy ahhoz, amit én szeretnék a kicsi kétlemezes dobozkák édeskevesek, a nagyobb 4(+) lemezesek meg pofátlan drágák.
Így jutottam a NAS építés gondolatához. Az elmúlt hetekben az általam ismert, vagy talált NAS operációs rendszerekkel - NAS4free, FreeNAS, OpenMediaVault, XPEnology - ismerkedtem VB segítségével. Az utóbbi kivételével mindegyiket simán tudtam telepíteni, bár miután rájöttem, hol akadtam el, az XPE-t sem volt kihívás virtuális gépre felimádkozni. Így gondolom fizikai gépekre sem sokkal nagyobb ördöngősség.

Az első kettő nem jött be, de az OMV és az XPE nagyon tetszett, mindkettővel viszonylag gyorsan és könnyen ki tudtam alakítani azt a környezetet, amit "élőben" is meg szeretnék majd csinálni. Az XPE látványosabb, de szerintem a PC szerű felhasználói felület kicsit túlzás. Az OMV "letisztultabb", de vannak dolgok, amik az XPE-ban egyszerűbben megvalósíthatóak.

Feladatok:
-adattárolás (filmek, zenék, dokumentumok, több száz GB pótolhatatlan nyers és feldolgozott fotó és videó)
-hálózati médiakiszolgáló (telepített és mobil eszközök, 2 öreg, de SCART-os butaTV, majd egyszer LED)
-backup (elsősorban a DVR fontosabb képi és videóanyagához)
-torrent egyelőre NINCS! (mobilnettel nem vigéckedünk)

Elvárások:
-kompakt kivitel, viszonylag kicsi ház (nagytornyok kizárva)
-hot-swap nem elvárás
-alacsony zajszint és visszafogott fogyasztás
-felhasználóbarátság
-távoli elérés nem létkérdés
-a 24/7-es üzem sem 100%, lehet, hogy altatva lesz, vagy WOL-lal oldom meg

Terv:
Nem szeretném, ha a NAS operációs rendszere az adattároló lemezekre is "piszkítana", így a bolti instant rendszerek ki is esnek. A rendszert egy a HA-ról kukázott kicsi - 30-60 GB-os - SSD-re tervezem telepíteni. az adattároló lemezeket 2+3 lemezes tömbben tervezem kialakítani.
Alaplapnak szerintem elég lehet egy micro-ITX, mATX lap, integrált CPU-val, (a konkrét típussal meg vagyok lőve) azért legalább 4 SATA portja legyen. A hiányzó portokat 2-4 portos PCI(e) SATA kártyával pótolom, RAM-ból 2x2 - 2x4 GB-ot tervezek beépíteni, tápegységből ami adódik, házból egy BitFenix Prodigy-re gondoltam. Ne legyen nagy batár de nézzen is ki valahogy.

A 2 lemezes tömböt RAID1-ben tervezem, ide kerülnének a filmek, zenék, dokumentumok, nézegetni való publikus képek. A tárolt adatokra való tekintettel, a hibatűrés nem itt létkérdés, de azért minimális adatvédelemnek a tükrözés igen.
Ehhez a tömbhöz egy magasabb teljes jogkörű de nem adminisztrátor, legalább egy korlátozott és esetleg egy vendég felhasználót tervezek. (utóbbit az esetleg felbukkanó, kuncsorgó haveroknak ismerősöknek, akiknek nem kellene a dokumentumaim között turkálniuk)
Ezt a tömböt a PC-mből "kieső" 2 TB-os Seagate Barracuda és egy használt ugyanilyen HDD-re tervezem alapozni.
A 3 lemezes tömböt 3 db legalább 2 TB-os WD RED - nem egyszerre megvásárolva, így nem egy szériából származnának - HDD-re tervezem alapozni. A tárolni kívánt adatok - pótolhatatlan nyers és feldolgozott képek és videók, esetenként több száz MB-os, akár GB-os projectállományok - miatt ide elsődleges fontosságú a hibatűrő tömb, ezért gondolkodom RAID5-ben.

Médiakiszolgálóként egyelőre elég ha megbirkózik a 2 db ősöreg, de már SCART-os CRT TV-vel. Ezekhez tervezek vásárolni Android-os médialejátszót, esetleg építek 1-1 lejátszót olcsóbb Pi-re alapozva.
Ez, azért lenne számomra fontos, hogy szüleim tudjanak olyan jellemzően régi magyar filmeket nézni, amiket még a nosztalgiacsatornák is ritkán, vagy sosem adnak. Esetleg a közbeiktatott hálózati zajkeltőn hallhathassák a kedvenc zenéiket. :)

Kérdés:
-hülyeségre gondolok?
-hibák? (inkább időben átkonfolom a terveket, mint, hogy menet közben szopjak)
-ötletek? (nyitott vagyok bármire)

Köszönöm annak, aki vette a fáraddságot és végigolvasta, annak aki válaszol is annak meg örök hála!

Üdv. V. Körte

(#19289) fogtunder válasza vadkörte (#19288) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ha nem akarod, hogy az oprendszer felírja magát a HDD-re, akkor az XPE is kiesik, mert az egy az egyben a Synology DSM.

az OMV alapvetően jó erre a feladatra bőven, tárolási megoldások ügyében sokkal felxibiliebb is a plugineknek köszönhetően, mint a DSM.

én ezen két külön tömb kérdésen mindenképpen elgondolkodnék, pláne, hogy oda tervezel kvázi biztosabb redundanciát, ahol ez nem létkérdés. ugyanazt a tárhelyet ki tudod hozni olcsóbban, ha egy tömböt csinálsz, kevesebb lemezzel. a jogosultságokat úgyis megosztásonként szoktuk állítani, nem tömbönként, úgyhogy ilyen szempontból irreleváns, az adott mappákhoz kell a felhasználóknak hozzáférést adni.
ahogy nézem, alapvetően nem változna sok kis file gyakran, erre valószínűleg jó megoldás lenne egy Snapraid + Unionfilesystems megoldás. ez azt csinálja, hogy a különböző lemezeken található megosztott mappákat egyesíti egy megosztássá (Union Filesystems), illetve snapshot jelleggel megadott időnként csinál mentést egy (vagy több) paritás meghajtóra (SnapRAID). ebből nem lesz valós RAID tömb, az egyes lemezek normális ext4 kötetek, a paritás lemezek számának megfelelő lemez kiesését tolerálja a rendszer és ha ennél több adná be a kulcsot egyszerre, akkor is csak az érintett lemezek tartalmát bukod, mivel nincs tömb, nem tud szétesni.

hardver ügyileg alaplap terén én mondjuk egy Asrock QC 5000-et mondenék, nincs ITX formátumban olyan integrált procis lap, amin 4-nél több SATA port lenne, bőven elég lesz. a további lemezeket valamilyen bővítő kártyával kell majd megoldani, erre sajnos nem tudok tanácsot adni, talán az OMV topikban van, aki tud olyat, ami biztosan működik. a Prodigy jó ház erre a célra, használtan elég olcsón hozzá is lehet jutni. a rendszer menjen valami kis SSD-re, a pendrive-okat hamar kicsinálja.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19290) Fleto93 válasza vadkörte (#19288) üzenetére


Fleto93
tag

Szia!

Hasonló rendszert csináltam, csak kevesebb lemezzel, és nem előre kész NAS OS-t használtam, hanem egy Ubuntu Servert konfigoltam - nekem kicsit több funkciót lát el (HTPC, VPN, web server, Windows Server 2012R2 virtualizálva, stb.).

Nekem így néz ki a konfig: Asrock Q1900-ITX, Fractal Design Node 304, Be Quiet PURE POWER L8 300W, Kingston UV400 120GB, Kingston 8GB 1600MHz DDR3L, 2x 3TB Toshiba Winchester RAID1-ben.
Ez mellé két TV-hez van rakva androidos média boxom is (egy Sunvell T95max, és egy Beelink MiniMX).

Szerintem az irány amit leírtál teljesen jó, viszont annyi kiegészítást azért hozzátennék, hogy az androidos lejátszókkal azért lehet nyűgökről hallani analóg kimeneten, ennek nézz utána kicsit bővebben.

(#19291) citkar


citkar
addikt

Üdv!

Egy NAS vásárlásán gondolkodom, aminek meg kéne feleljen, hogy gyári transmission legyen rajta, sebesség szempontjából a kb 120 Mbites net mellett ne roskadjon meg (persze ez ritkán megy teljes sávszélességgel), emellett lehessen fHD filmet nézni és ha lehet halk legyen. Ez utóbbi kérdés, vannak-e halkabb vagy hangosabb szériák.
Elég egy fiókos, de ha kettő van, végül is mindegy.
Ha lehet 40 ezer alatt vagy ne nagyon drágábban.
Nézelődtem, a Zyxel NSA326 nem tudom elegendő lenne-e vagy az 520, vagy jobb lenne egy Synology DS115j, esetleg egy QNAP TS-112P, QNAP TS-212P vagy QNAP TS-128?
Ha jól tájékozódtam ezekhez a gyári firmware-rel telepíthető a transmission, de javítsatok ki, ha mégsem.
Illetve igazából bármilyen egyéb típus, gyártó is jöhet, ha megfelel és megbízható, illetve a halkabb típusokból szemezgetnék.

(#19292) vadkörte válasza fogtunder (#19289) üzenetére


vadkörte
addikt

Hello!

Először is örülök, hogy nem írtam akkora hülyeségeket. :)
Nagy az esély, hogy kizárásos alapon marad majd az OMV. Egy teljes értékű szerver operációs rendszer - mint pl. Ubuntu Server - szerintem kicsit ágyúval verébre effektus lenne.

Akkor szép sorjában.

Amennyire lehet energiatakarékos gépet szeretnék majd építeni, így marad az integrált lapkás mini-ITX.
Ha erőmű kell, ott a munkahelyem HP ProLiant-ja :D a dupla Xeon-nal.
Pendrive-ot nem is terveztem használni rendszerlemeznek, ide, mindenképp SSD-t szeretnék. A pendrive nagyon nem erre való, meg olvastam én is, hogy az OMV eléggé gyilkolja őket.

Az megvan, hogy nem lemezekhez/tömbökhöz rendelek felhasználót, hanem mappákhoz, a mappák meg lehetnek bárhol. Gondoltam nem írom bele, minek. :) Lehet, hogy kellett volna...
Egyelőre ismerkedek a OMV-tal VirtualBox-ban. Ott ketyeg szépen, persze nagyon sok még a fehér folt, be sincs rendesen állítva, meg elég sűrűn kukázom az egészet és kezdem az elejéről, hogy minél jobban megismerhessem.

Tömbösítésben azért gondolkodtam, mert "hermetikusan" el akarom szeparálni a médiaállományoktól, a fotóimat.
Ha nem lenne ez a vesszőparipám, egy sima kétlemezes RAID1-es instant NAS is megfelelne.
A letárolni tervezett médiaállományoknak nem fontos a redundancia és a hibatűrés. Lehet, hogy még a tükrözés sem lenne életbevágó, csak egy sima mezei felmountolt kötet.
Ezzel szemben a fotók/videók tárhelyéül szánt másik tömbben - amit az írásomban RAID5-ben terveztem - viszont elengedhetetlen a hibatűrés. Ennek ki kell bírnia legalább egy lemez idő előtti halálát is. Az meg a legtöbbször úgysem előjel nélküli.
Ez a SnapRAID számomra teljesen ismeretlen. Az OMV plug-in-ban sem egyértelmű, hogy, hogy kell használni, illetve beállítani. Van erről valami részletes leírás? (ha lehet magyar, de az angol emészthetetlen)
Abból a szempontból nem szimpatikus, hogy megvan az esély az adatvesztésre. (RAID-nél, meg a tömb széthullására...)

(#19290) Fleto93:
HW-ben nagyjából erre gondoltam én is. Az a Node 304 nagyon piszkálta csőröm, nagyon szép "kis" kuckó, a Prodigy nincs ilyen szép. Bár ennyi mindent nem akarok futtatni róla, nálam a NAS csak file kiszolgáló lenne. (egyelőre)
Köszönöm a tájékoztatást a kliensekkel kapcsolatban. Megfontolandó és utánajárok.

[ Szerkesztve ]

Üdv. V. Körte

(#19293) fogtunder válasza vadkörte (#19292) üzenetére


fogtunder
nagyúr

adatvesztésre kb. ugyanannyi az esély, mint egy RAID-5 tömbnél, ugyanúgy egy lemez kiesését tolerálja, csak nem csíkozva van az adat, hanem van egy külön parítás meghajtó. vagy több is, beállítások függvénye. megvannak ennek is az előnyei és hátrányai, mondjuk energiatakarékossági szempontból is, a RAID-5 többen folyamatosan megy minden lemez, mikor IO művelet van, itt csak az, amelyiknek éppen kell. plusz tudsz különböző méretű lemezeket is használni.

ha mindenképpen fel akarod használni a meglévő 2TB HDD-t a NAS-ban, és nem akarsz SnapRAID-et, akkor a pótolható média tartalmaknak szerintem csak csatolj fel egy külön lemezt, aztán annyi, a RAID-1 simán megspórolható. vagy veszel inkább még egy 3TB lemezt és tartasz egy helyen mindent RAID-5-ben. így effektíve tárhelyet nem buksz, annyi a probléma, hogy a már meglévő lemezedet nem tudod használni.

egyébként ilyen esetekre lenne jó pl. a Synology által használt SHR tömb, abban is össze tudsz pakolni különböző méretű lemezeket, akár több paritás lemezzel.

illetve van egy direkt erre való unRAID nevű oprendszer is, ők nem tudom, hol tartanak a fejlesztésben, mikor utoljára használtam, irgalmatlan lassú volt és valahány lemez felett fizetős is.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19294) szijartg


szijartg
senior tag

NAS felé kacsingatok. Pár oldalt végig olvastam, de még mindig nem tudom mi legyen.
A lényeg, hogy bőven elég a 2 lemezes változat. RAID sem lenne.
Torrent kliens fusson rajta. A letöltött sorozatokat, nagyobb .mkv-ket tudjon továbbítani egy 4.generációs AppleTV-re. Erről MrMC vagy Infuse nyomná ki a dolgokat TV-re, ezek elég sok mindent tudnak(FTP, Samba...)

Elég alap dologra lenne használva, de itt nagyon fontos lenne a megbízhatóság.
Szerintetek?

(#19295) fogtunder válasza szijartg (#19294) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a szokásos ZyXel NAS326 vagy Synology DS216j, esetleg QNAP 212P. torrentezni, megosztást csinálni, 1080p-t streamelni bármelyik jó.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19296) szijartg válasza fogtunder (#19295) üzenetére


szijartg
senior tag

Köszi!
Ahogy látom a DS216J is hasonló árban van mint a Zyxel 520-as. Zyxel-ben több a ram, ami később talán jól fog jönni. Fene tudja! De erről meg azt olvastam, hogy nem éppen acélos a SW-e.
Hosszú távra melyik lenne a jobb? Melyiknek jobb a kezelő felülete?
Lehet később még beüzemelnék rá egy VPN-t vagy, esetleg egy SSH tunnelt(ha támogatják)

(#19297) fogtunder válasza szijartg (#19296) üzenetére


fogtunder
nagyúr

szerintem semmi baj nincs a ZyXel szoftverével, kevésbé sokrétű, mint a syno DSM-je, de amit tud, azt jól tudja. SSH tunnelt még nem használtam soha, de VPN tuti van rá.

az igények határozzák meg, hogy melyik sw a legjobb a felhasználónak, amiket te leírsz, az alapján bármelyik jó lehet. a több RAM persze mindig jobb hosszútávú használat szempontjából, de ilyen minimál felhasználásra elég lehet a 326 is, persze 520-at is vehetsz, az is ajánlott kategória.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19298) LZs?!


LZs?!
aktív tag

Sziasztok,

Tudnátok abban segíteni, hogy melyik freeware NAS OS (FreeNAS, OMV, etc.) tud NTFS share-t kezelni/emulálni?

Server2008/Win7/Win10 hálózati biztonsági mentéshez kellene és az MS beépített mentése csak NTFS-re hajlandó menteni.

Köszi!

Nevermind...

(#19299) sallai97


sallai97
csendes tag

Üdvözlet!

Sokat olvasgattam itt fórumon de végül nem sikerült el döntenem hogy mitévő legyek :(
Ki néztem magamnak egy DS216j NAS-t de nincs rajta a támogatott eszközök listáján a Plex oldalán.
Arra lennék kíváncsi hogy okkal van ez, vagy esetleg még nem lett frissítve a lista az update óta? (DSM6.0)
Valakinek nincs tapasztalata ezzel kapcsolatban?

Ment a vita a RAM-ról hogy plex+torrent lehet nem nyerő 512mb mellett. Ha nagyban befolyásolja a teljesítményt akkor át gondolom.

Előre is köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#19300) fogtunder válasza sallai97 (#19299) üzenetére


fogtunder
nagyúr

nem csak a transzkód támogatási listán nincs rajta? fura lenne, ha egyáltalán nem engedné telepíteni. minden esetre szerintem kérdezz rá a synology topikban, ott talán lesznek tulajok, akik tudnak a teljesítményről is nyilatkozni.
én továbbra is azt mondom, hogy ha kompromisszum mentes torrent+plex követelmény, akkor az arm alapú chipseteket el kell felejteni és valami x86 alapút venni/építeni.

(#19298) LZs?!: az OMV tud NTFS-t mountolni, de emlékeim szerint SMB megosztásra működnie kell a biztonsági mentésnek, ha fel van csatolva hálózati meghajtóként.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.