Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19151) unicumnext


unicumnext
aktív tag

Sziasztok!

Valakinek van esetleg Qnap 253A vagy Asustor 6202T nem tudok dönteni, akinek van írjon rám.

Köszi!
Next

(#19152) Ringman


Ringman
nagyúr

sziasztok!

a most 30k-ba kerülő ZyXel NAS520 alkalmas arra, hogy egy 6-8 főt (profil: tartószerkezet-tervezés) kiszolgáló hálózatban backup-szerver legyen?

kb ezek a feladatok hárulnának rá:
1. fájlszerver adatainak tárolása - napi backup a fájlszerveren található megosztott adatokról + ha valami miatt a fájlszerver kiesne, akkor a hálózaton tárolt adatok elérhetőek legyenek a felhasználók számára.
2. A felhasználók gépein lévő adatok biztonsági mentése - oprendszer + helyi munkával kapcsolatos fájlok ütemezett mentése.

köszi a választ!

(#19153) fogtunder válasza T_Stark (#19150) üzenetére


fogtunder
nagyúr

szia,

NAS326, DS 216 az, amit én ajánlanék, erre a célra a ZyXel is jó. azért arra készülj fel, hogy ha még sose konfiguráltál NAS-t, akkor pár órád el fog menni vele, mire beállítod a dolgokat.

(#19152) Ringman: elég rá, ha még találsz ennyiért, max az ütemezett mentéseket szét kell osztani időben, hogy ne egyszerre menjen rá minden.

(#19151) unicumnext: ASUSTOR-t sajnos még nem használtam, úgyhogy nem tudom, milyen a szoftvere, egyébként eléggé ugyanaz a kettő, szóval max apróságokban lesz eltérés.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19154) daninet


daninet
veterán

Sziasztok!

Némi segítségre lenne szükségem, D-Link 327L NAS csak IP-vel érhető el a hálózaton, a nevével nem.
A beállításoknál a munkacsoport és a NAS neve is be van állítva, upnp engedélyezve van, windowsos gépeken pedig megy a hálózat felderítés, az összes gép látszik a NAS kivételével.

Mit kell tennem, hogy megjelenjen, és hálózati névvel is elérhető legyen?

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#19155) T_Stark válasza fogtunder (#19153) üzenetére


T_Stark
őstag

Köszi!
Hát igen még nem csináltam ilyet, és nem is szeretek bíbelődni vele, ezért is tartok kicsit a Zyxeltől, sok helyen olvasom hogy a Syno és Qnap szoftvere kiforrottabb, bár hardverben meg általában a Zyxel a jobb azonos árban.
A DS 216 kiesik az ára miatt, Syno-ból csak a 115j fér bele, esetleg használt 114, de az meg nem mai darab.
Arany középútnak a Qnap 112P vagy használt 212P mellett vagyok leginkább, de ha azt mondjátok a Zyxel 326 jobb, akkor lehet leteszek a Qnap-ról.

(#19156) Ringman válasza fogtunder (#19153) üzenetére


Ringman
nagyúr

most nézem, már nincs fent az edigital honlapján.

na mindegy, úgy sem volt égető a nas beszerzése. (eddig másképp volt megoldva a mentés, marad az a megoldás)

(#19157) fogtunder válasza T_Stark (#19155) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Ilyen szempontból lényegtelen, hogy melyiket veszed, a megosztásokat, felhasználókat, távoli elérést úgyis be kell állítani mindegyiken, a Synology és QNAP előnye inkább az extra funkciók esetén jön ki, de ott is inkább a Synology az, amivel jelentősen kevesebb szívás van.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19158) klrt


klrt
tag

Sziasztok! Segítsetek nekem!

Beszereztem egy zyxel nas 520-ast. Weblapot szeretnék róla futtatni egyenlőre csak a magam szórakoztatására, tanulgatásra, belső hálóról. A php-mysql-phpmyadmin csomagot feltelepítettem engedélyezve van. Innen nem tudom hogyan tovább.

A szgépen a wampservert használtam ami létrehozta a mappát ahonnan dolgozhattam, de a nason nem találok semmit. Hova kell másolnom a fájlokat és hogyan tudom meghívni böngészőből?

(#19159) atilla100 válasza fogtunder (#19157) üzenetére


atilla100
tag

Milyen extra funkciói vannak a Qnap-nak illetve a Synologynak? Drágább gép=erősebb szoftver és kisebb hardverrel is el lehet vele boldogulni?

(#19160) Patice válasza atilla100 (#19159) üzenetére


Patice
nagyúr

Kiforrottabb szoftver, hosszabb terméktámogatás, mobilos alkalmazások több platformra is, és elég sok felhasználási módhoz van egyszerű konfig webes felületen. Ezekben ezt fizeti meg az ember.

Synology DS213-asomat 2012 októberében vettem. Most a DSM 6.0-át is megkapta 4 évvel a megjelenése után és így az alverziókat is nagy valószínűséggel megkapja még. És ha már nem lesz rá újabb DSM, akkor is fog méf biztonsági frissítéseket kapni évekig. Azaz pl. esetemben lehet mondani, hogy kb. 10 évig ki tud szolgálni majd ha nem változnak az igényeim. Ebből már 4-et kipipált az esetemben.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#19161) Alex1978


Alex1978
csendes tag

Sziasztok!

2-fiókos NAS vásárlását tervezem otthoni környezetbe. (A témában kezdő vagyok, ez lesz az első NAS.) Az összefoglalót már olvastam és néhány NAS tudásának részletesebben is utána néztem, de kezdő lévén pár dologról/szoftverről nem is tudom, hogy mire való és mennyire jó dolog is, hogy van. Illetve nincs tapasztalatom a NAS-ok oprendszerének kezelhetőségéről.

Olvastam, hogy az elmúlt napokban a Zyxel NAS520-as iránt nagy lett a kereslet, de már nem nagyon jön össze 30eFt-os áron. (Ez a NAS egyébként általam is kiszemelt példány.)
Én 40-50eFt-ig mennék el (esetleg 55eFt, ha nagyon megéri).

Felhasználási célok, fontossági sorrendben:
1. otthoni, hálózati Backup, adataim elérése 2 helyi gépről (és adott esetben távolról is 1 laptop)
Szeretném laptopról "bárhonnan" elérni az adatokat és a NAS-t saját felhőként Backup tárolónak használni. Ez lenne a legfontosabb.

2. torrent (Nem 0-24-ben, de azért pár sorozatot, filmet...)
3. ritka esetben TV kiszolgálása (DLNA?) filmekkel (bár egyelőre kevés HD-filmem van, de ez változni fog)

Egyelőre 3 kiszemeltem van:
- ZyXEL NAS520 = 40eFt (Kezdő szinten jónak tűnik, bár több helyen azt olvastam, hogy a müa. burkolat felerősíti a rezgést és hangos. Nem tudom, ez mennyire igaz. Valakinek tapasztalat?)
- QNAP TS-231 = 53-54eFt (Ha jól emlékszem, 520-ashoz képest kevesebb RAM, de gyorsabb írási/olvasási sebesség.)
- Synology DS216j = 54-55eFt

A szoftveres funkciók képességeinek témakörében és OS-kezelhetőség terén nem vagyok képben.
Azt szeretném megtudni, hogy a drágábbaknak van-e olyan képessége, ami megéri a pluszköltséget? (Illetve a fentebb említett zajos működés kérdése.)

Másik kérdéskör a drágább kategóriára vonatkozik:
Szerintetek érdemes-e hosszútávra tervezni és most egy jóval drágább, nagyobb tudású NAS-t venni (Synology DS216play vagy Synology DS216) vagy 1.5 év múlva már más termékeket (80-90eFt körül ezeknél is nagyobb tudásúakat) érdemes majd vásárolni?
(Előbb említett 4K videó kódolására képes ill. 216-osban van hardveres titkosítómotor is, ha jól tudom.) A HD- és 4K-filmnézést szerintem majd csak 1-1,5 év múlva fogom tudni igazán kihasználni.
Nem tudom, hogy utóbbi 2 drágább NAS milyen hasznos extrákat tud még, megérné-e a +40eFt többlet költséget.

Előre is köszi a segítséget!

Üdv, Alex

"In a digital binary world, are you the zero or The One?"

(#19162) Hyena válasza unicumnext (#19151) üzenetére


Hyena
senior tag

Mult karacsonyra vettem egy qnapot es egy asustort is synology helyett meglevo xpenology epitett szerver melle.
A qnap 453 pro az asustor pedig 5104t volt.
Valoban van nemi hasonlosag ahogy giorgio mondja meg a firmware updatek is majdnem egy idoben jottek, a hardver is majdnem ugyanaz volt, hdmi kimenet ...
A qnapnak a felhasznaloi felulete sokretubb volt es hamarabb valtottak html 5re, tamogatja a widgeteket, es volt (van) egy szuper dashboard widgete system info temaban. Sokretubb nemcsak a hdmi kimeneten elerheto virtualizacios szoftver...

A fekete leves viszont az volt, hogy gondok voltak a dlna megosztassal, a gyari email szerver beallitasa tulontul komplikalt volt, es egyebkent is elofordultak idegesito bugok, illetve kevesebb app volt ra mint asustorra. Vegul ezt a nast nehany honap hasznalat utan tovabb nem tartottam meg.

Az asustornak a felulete nem volt olyan osszetett sot inkabb elegge egyszeru volt akkoriban ,meg mindenfele plugineket hasznalt melyektol idokozben az updatek reven megszabadultak mostmar ez is html 5 bazisu, de tovabbra sincsenek widgetek, nem lehet ikon konyvtarakat csinalni amit pl synologyn is lehet.
Viszont nem volt semmilyen bug nem voltak feleslegesen telepitett programok azt tettel fel ami kellett es sokkal tobb app van ra pl szerintem a legtobb torrent kliensel buszkelkedhet van ra qbittorrent is, es ezzel magasan a leggyorsabb letoltes lehetseges az altalam ismert osszes nas osszes torrent kliense kozul. (letoltesi sebessegben kepes kihasznalni a diginet 1000et is)

Mindkettohoz vannak mobil alkalmazasok ebbol is jobban tetszettek az asustoros appok, de igazabol a qnaposok is jok.

Asustorra ev vegere igerik a nagyon megujult ADM 3at (most 2.6.4nel tart az oprendszer) amiben mar widgetek is lesznek es ikon konyvtarak is...

En azt javasolnam, hogy nezd meg mindket nas oprendszerenek demojat a termekek weboldalan, nezd meg, hogy az altalad hasznalni kivant programok kozul melyikre van tobb, melyiknek a felulete, mobilalkalmazasai tetszenek jobban, mert igazabol a fo kulonbseg a szoftver illetve a garancialis feltetelek kozott van. (asustorra tobb garancia van)

Nekem az asustor jobban tetszett, de nem kell ram hallgatni lehet neked a qnap fog jobban bejonni :) .
A qnap 253A-t nem ismerem, de hasonlo lehet mint a 453 pro, a 6202 ujabb mint az en nasom es gondolkodtam is egy 6204t cseren de csak addig mig nehany osszehasonlito teszt meg nem allapitotta , hogy az 5104thez kepest nem igazan elorelepes. (fogyasztasban es 4k videolejatszasban az)
Ha most vennek lehet, hogy ezt valasztanam....

[ Szerkesztve ]

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#19163) Kroni1


Kroni1
veterán

Sziasztok!

WD MyCloud-ot használok egy ideje nagy megelégedettséggel, Transmissiont kicsit unom minden fw frissítés után visszaheggeszteni, de az én igényeimnek tökéletes.
Viszont érdekelne, hogy van-e esetleg olyan komolyabb NAS, amelyik (az egyszerűbben telepíthető TM-en kívül) esetleg egy KODI disztrót is (pl. Openelec) tud futtatni. PLEX vagy más mediaserver nem igazán lenne jó, mindenképp KODI/XBMC alapút szeretnék használni. Ha ez megoldható akkor elgondolkodnék a cserén..

:R

[ Szerkesztve ]

(#19164) fogtunder válasza Kroni1 (#19163) üzenetére


fogtunder
nagyúr

szia,

az Intel alapú QNAP és ASUSTOR cuccokon van HDMI kimenet és tudnak Kodit futtatni. QNAP-ból a TS-251 az alja (ebbe kell még egy 4GB-os RAM modul is, hogy jó legyen), ASUSTOR-ból a AS-202T. összességében egy 85-95K körüli kiadással számolj, ha komolyan gondolod.

vagy építhetsz is egy gépet erre, azt olcsóbban ki tudod hozni.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19165) Kroni1 válasza fogtunder (#19164) üzenetére


Kroni1
veterán

Köszi! :R

(#19166) unicumnext válasza Hyena (#19162) üzenetére


unicumnext
aktív tag

Köszi!

Jelenleg egy alsó kategóriás qnap van nekem (212P).
Igen láttam hogy az Asustor-nak jobb a szoftverezetsége, több torrent kliens stb, így nagyon kicsik fognak múlni mit választok végül, de köszi a tapasztalatod.

[ Szerkesztve ]

(#19167) #54715584


#54715584
törölt tag

Sziasztok,

A többlemezes NAS-oknál hogyan zajlik a hozzárendelhető meghajtóbetűjel?
Van 2 3TB WD-m, és úgy néz ki szűkös a hely. Viszont lehet jobban járnék egy olyannal, amibe belefér 3-4 lemez is. De ha ezeket nem RAID tömbben használom, akkor hogyan fognak megjelenni a különböző lemezek?

Még csak tapogatózom, viszont ebayről olcsón lehet venni ilyen eszközöket, az előző 2 is onnan van. És inkább kiadnék egyszer többet, mint apránként kevesebbet, de lehet összességében többet.

Jelenleg WD My Cloud-ot használok, funkcionalitás terén nincsenek igényeim, amire a WD képes, annyi kell csak, mert főleg tárolásra és filmlejátszásra használom mediaplayerrel. Szóval nem kell semmilyen torrent vagy extra funkció, csak legyen stabil és gyors az elérése és egyszerű a kezelőfelülete.

Milyen márkák/típusok jöhetnének szóba? Tippeket előre is köszi.

(#19168) Alex91 válasza #54715584 (#19167) üzenetére


Alex91
félisten

Zyxel NAS 542

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#19169) fogtunder válasza #54715584 (#19167) üzenetére


fogtunder
nagyúr

alapvetően megosztott mappákat tudsz egyenként felcsatolni hálózati meghajtónak. ha nem tömbben gondolkodsz (amit én média tárolásra javasolok is), akkor is van megoldás. nekem 2x2TB HDD van bent, külön kötetként, csináltam egy allshare mappát és parancssorból létrehoztam a szimbolikus linkeket benne a többi megosztott mappához, így egy helyen látszik az összes, egy hálózati meghajtóként. ennek a hátulütője, hogy nem lehet ugyanolyan nevű megosztott mappa mindkét lemezen.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19170) #54715584 válasza Alex91 (#19168) üzenetére


#54715584
törölt tag

Köszi. Ez még itthon olcsóbb is, mintha rendelném ebayről. :)

(#19169) giorgio Azért vetettem volna el a tömb ötletét, mert ha elromlik az egyik HDD, akkor ugrott az egész, nem? Vagy olyankor nem veszik el az adat, csak azon a HDD-n, amelyik tönkrement?
A tömb jobb lenne médiatárolásra?
Az nem baj, ha nem egy helyen látszik az összes vagy nem lehet ugyanolyan nevű, a a felcsatolás működik. A technikai részletekkel nem vagyok tisztában, mert jelenleg csak az egy lemezes WD My Cloud-ot ismerem. :)

(#19171) Alex91 válasza #54715584 (#19170) üzenetére


Alex91
félisten

RAID5 eseten pont az a lenyeg, ha 1 lemez kiesne, akkor azt cserelve helyreallithato az egesz tomb. A gond az, hogy legalabb 3 db egyforma lemez kell, es az egyik lemez tarterulete kvázi a biztonsag miatt elvesz.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#19172) fogtunder válasza #54715584 (#19170) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ahogy Alex91 is írja, a RAID-5 egy lemez kiesést még kibír. a hátrányai, hogy egy csomó tárhely megy a levesbe olyan adatok biztosítására, amiket bármikor tudsz pótolni, nekem ez már nem éri meg. illetve a RAID-5-nél megvan az esély, hogy ha kiesik egy lemez, mikor cseréled és elkezdi újraépíteni a tömböt, meghal még egy és megy a levesbe az egész. ez leginkább akkor veszélyes, ha egy szériából vettél lemezeket.

erre a célra általában a Unity filerendszereket (aufs, mhddfs, illetve van még egy újabb) szokták ajánlani, ezek a különböző lemezeken lévő mappákat egyesítik egy megosztott mappává. ha még redundanciát is akarsz, mellé kell csapni egy snapraid-et és akkor as meglesz, ha meghal egy lemez, megvannak az adataid, illetve a lemezek külön-külön is olvashatóak bármilyen gépben, ami tud ext4 filrendszert olvasni (kvázi bármi). OMV alatt aránylag egyszerűen össze lehet legózni egy ilyen rendszert.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19173) #54715584


#54715584
törölt tag

Köszi az infókat, néhány kifejezésnél elvesztettetek egy kicsit. :)

Közben azon gondolkoztam, hogy mennyivel lehet jobb/egyszerűbb egy épített NAS és mi kellhet hozzá? Jól értem, hogy valami alacsony fogyasztású PC-t kellene összerakni vagy ilyesmi? Mert ha elfogy a tárhely az ember vesz egy újabb HDD-t és beleteszi és már megy is. Vagy rosszul gondolom?

Vagy ne pörögjem túl és vegyek még egy egylemezes NAS-t meg egy switchet? :)

[ Szerkesztve ]

(#19174) varmi2 válasza #54715584 (#19173) üzenetére


varmi2
nagyúr

Jól gondolod. Veszel, j1900 , vagy qc5000 lapot, és a boltban vásárolható 50-60k árú nasek hardveres erejének többszörösét kapod, kevesebb, vagy ugyan annyiból.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#19175) fogtunder válasza #54715584 (#19173) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én két egylemezes NAS-t nem futtatnék egymás mellett, mert nem igazán van értelme.

ha nem akarsz az építéssel szöszölni, akkor 55K alatt kicsivel van HP Proliant Gen 8 microszerver, 4 HDD slot gyárilag, pont erre találták ki. egyébként valami integrált procis alaplap, sok SATA porttal, kis táp, tetszőleges ház, pár giga RAM.

bővíthetőség szempontjából a Synology féle SHR a legjobb, ezt el tudod kezdeni egy lemezzel, ha beraksz még egyet, kapsz egy RAID-1-et, a harmadiknál RAID-5 lesz belőle, a negyediknél a teljes tárhely hozzáadódik. a RAID-5-öt 3 lemezzel kell indítani, utána bővíthető. az általam írt aufs/mhddfs tök mindegy, hány lemezből áll, és akár a méretük is különbözhet, annyi, hogy mindig a legnagyobb lemez lesz a paritás (ha egyáltalán akarsz paritás lemezt használni).

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19176) #54715584


#54715584
törölt tag

Van itt bőség zavara. :)
Felmerült bennem a mikroszerver is, de nem voltam benne biztos, hogy ez opció lehetne. Viszont nagyon szimpatikus.
Jól értem, hogy ott már van egy futó rendszer az eszközön?
Nem nagyon gyűjteném az egylemezes eszközöket, jó lenne valami egyszerű és könnyen beszerezhető.

(#19177) fogtunder válasza #54715584 (#19176) üzenetére


fogtunder
nagyúr

nincs rajta oprendszer, azt neked kell megoldani, többek között ezért kerül ennyivel kevesebbe, mint egy dobozos 4 lemezes, aminél erősebb is. kicsit többet fog enni, mint fentebb említett integrált procis lapok, de nem jelentősen és igazából tényleg csak telepíteni kell rá valamit, aztán hadd szóljon.

én általában OMV-t, vagy Xpenologyt szoktam ajánlani kezdő oprendszernek, az előbbinek érdemes egy használt SSD-t is lőni apróról pár ezer forintért. az Xpenology a Syno DSM-jének 3rd party hardveren futtatható nem hivatalos verziója, az OMV pedig egy open source project. de van még kismillió másik is, FreeNAS, NAS4Free, Rockstor, meg még vagy 80 másik.

mielőtt veszel valamit, én javaslom, hogy szedd le az ingyenes Virtualboxot és próbáld ki ott a tervezett oprendszert, hogy mennyire tudod összekalapálni, de egyébként grafikus telepítők vannak, ha tudsz angulul, akkor van guide mindenhez.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19178) Hyena válasza varmi2 (#19174) üzenetére


Hyena
senior tag

Azert nem minden a hardver ero, a naprakesz optimalizalt szoftver neha tobbet szamit.
Peldaul epp az elobb jott egy uj firmware update az asustor nasomra es "tisztabb szarazabb erzes" egy klikkelessel feltelepiteni mikozben az epitett synology nas eseten mar lassan egy eve hiaba varok az uj feltort xpenology dsm 6-ra, es mar volt olyan app ami egyszercsak mar nem akart menni mert neki mar frissebb rendszer kellett. (kerdes, hogy hamarabb lesz a dsm 6 xpenologyra, vagy hamarabb lesznek olyan programok amelyek mar nem mennek nelkule)
Lehet elobb utobb muszaj lesz OS-t valtani pl OMV-re de sajnos abban nem vagyok jaratos.
Ha most kezdenek neki az epitett nas projektemnek akkor talan az OMV-t valasztanam mert sokkal tobb app van ra mint synologyra es pillanatnyilag jovo alobbnak gondolom (a fenti dsm 6-os problema miatt)

[ Szerkesztve ]

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#19179) fogtunder válasza Hyena (#19178) üzenetére


fogtunder
nagyúr

az ilyen frissítési miézriák miatt én is azt raknék fel, ha építenék. többek között hibrid gépet is egyszerűbb építeni köré, mert asztali debianra fel tudod húzni, és akkor van egy rendes Linux környezeted egy SSD-n, ami gyors, rakhatsz rá tetszőleges dolgokat, amik kellenek, az OMV meg fut a háttérben, böngészőn át elérhető, az adattárolásra használt HHD-ket odaadod neki, aztán kész.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19180) #54715584 válasza fogtunder (#19177) üzenetére


#54715584
törölt tag

Így már értem az OMV-t is meg a többi rendszert. FreeNAS-t én is megtaláltam. Akkor ezek különálló oprendszerek? Utóbbi hsz-ben úgy írtad, hogy futhat a háttérben is és ez kicsit megzavart. Virtualbox jó ötlet. Ami linux alapú gondolom talán van live verzió is belőlük?
Angol nem gond, linux felület is ismerős, ha van grafikus felület, akkor nem lehet nagy baj. :)
Így akkor ha jól értem egy kicsi SSD elfoglalná az egyik slotot és tehetnék még mellé másik 3 nagy HDD-t.
Ez már csak továbbgondolás: lehet olyat, hogy pendrive-ról megy a rendszer és akkor szabad mind a 4 slot vagy ez mér csak szőrszálhasogatás?
Az hogy NFS vagy Samba a megosztás az mi alapján dől el? A mostani NAS-aim NFS-t használnak, a PC-men lévő Samba megosztás viszont nem mindig stabil, legalábbis néha röccen nagy bitrátánál. De lehet az már csak valami cache beállítás kérdése.

(#19181) fogtunder válasza #54715584 (#19180) üzenetére


fogtunder
nagyúr

az OMV elég sokat ír az adattárolóra, amire telepíted, egy sima pendrive-ot hónapok alatt kinyír, ezért ajánlott SSD-re telepíteni. a régi Gen 7 microszerverre volt moddolt Bios, amivel az ODD SATA portja is AHCI képessé vált, a topikjában érdemes megkérdezni, az újra van-e. illetve van külön plugin pendrive-os telepítéshez OMV-re, ilyenkor nem a penre ír, hanem RAMdisk-be, és kikapcsolásnál írja fel az utolsó állapotot, itt egy ármkimaradás lehet necces, mert akkor bukod, ami ott volt, ezen egy időzített újraindulással lehet segíteni kicsit. illetve van a Sandisknek például olyan pendrive-ja, ami az alap SSD-ik vezérlő chipjét kapja meg (extreme széria asszem), ezekben van normális wear leveling, de gyakorlati tapasztaltról nem igazán olvastam.

az NFS/SMB attól függ, mit állítasz be, én amúgy SMB-t használok mindenhol, az elmúlt 5 évben nem volt vele bajom, csak ha haldoklott a HDD, de az nem a protokoll hibája.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19182) #54715584 válasza fogtunder (#19181) üzenetére


#54715584
törölt tag

Köszi a sok infót, van mit feldolgoznom. Ez a microserver nagyon jó dolognak tűnik, gondolkozom rajta. :R

(#19183) Alex1978 válasza Alex1978 (#19161) üzenetére


Alex1978
csendes tag

Esetleg valaki tudna tanácsot adni?

A 3 említett NAS közül a drágábbaknak van-e olyan képessége, ami megéri a pluszköltséget?
A Zyxel NAS520-as mennyire zajos? (Vagy a másik 2 sem halkabb?)

"In a digital binary world, are you the zero or The One?"

(#19184) fogtunder válasza Alex1978 (#19183) üzenetére


fogtunder
nagyúr

az, hogy megérik-e a pluszt, attól függ, mire akarod használni. ha csak személyes felhő, letöltés, megosztás, akkor nem nagyon. a drágábbakhoz van egy valag plugin, amivel a tudásuk messze kiterjeszthető a gyári állapoton túlra, de ez mondjuk a ZyXelről is elmondható, csak ott kissé körülményesebb ezt megoldani, nem két kattintás.

én a TS-231-et elvetném, mint opciót, ha már annyit költesz rá, akkor DS216j, vagy spórolsz és ZyXel.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19185) kiszu


kiszu
senior tag

Sziasztok. A media lejatszos topicbol ide iranyitottak

Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen Media lejátszót vagy Nas-t vegyek.
Az igény :
Számítógép nélkül töltsön le és vissza torrent oldalakról, majd ugyanezen eszköz jatsza is le. Természetesen van laptop ha valamit számítogeppel kell konfigirálni. Tehát legyen megoldott az átvitel a full hd vagy akar Uhd tv felé és ami ugyanilyen fontos, hogy legyen megoldva a hang kimenet egy 7.1 erősítő felé. Az erosítőn van Lan, hdmi meg mindenféle bemenet.
válaszokat előre is köszönöm

(#19186) Hyena válasza kiszu (#19185) üzenetére


Hyena
senior tag

Erre a celra velemenyem szerint egy Asustor vagy egy Qnap hibrid NAS felel meg leginkabb HDMI kimenettel melyen a kep es a hang is atmehet a kulso eszkozodre.
Ezeken van Kodi amivel le tudod jatszani a filmeket mikozben a nasra telepitett torrent klens letoltheti oket. (en is hasznalok egy ilyet)
Ha e mellett dontesz akkor meg azt kell kitalalnod hany lemezt szeretnel beletenni (2, 4 ...) es persze mennyi a projektre elkoltheto keret.
Alternativakent elkepzelheto lenne egy sajat nas epitese es telepitese OMV alapon de abban inkabb giorgio tud neked segiteni.
A tisztanlatas kedveert azert elmondom, hogy letezik a fenti megoldas forditottja is azaz nem nassal mediaplayerkedni hanem mediaplayerel torrentezni.
Tehat ha veszel egy olyan mediaplayert amire letezik torrent kliens (pl a popcorn a410) es teszel bele egy winchestert akkor az is teljesiti az altalad elvartakat.
Mindazonaltal a fent emlitett nasok sokkal jobb mediaplayerek mint amilyen jol lehet egy mediaplayerrel torrentezni.
De a tied a dontes :) .

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#19187) kiszu válasza Hyena (#19186) üzenetére


kiszu
senior tag

Köszönöm a részletes választ.
Nekem elég lenne bele egy lemez.
Lemezzel együtt jó lenne kihozni max 100-120e ft bol,persze ha kevesebb az mégjobb. Heti néhány film letoltese es megnézése a cél.

(#19188) fogtunder válasza kiszu (#19185) üzenetére


fogtunder
nagyúr

vannak HDMI kimenetes NAS-ok, ASUSTOR és QNAP vonalon, pár hozzászólással visszább volt róla szó, kb. 85-95K a belépési limit.

viszont ha a NAS funkciók ennyiben kimerülnek, hogy letölt, tárol, megoszt, viszont a lejátszás lényeges akkor szerintem érdemesebb egy HTPC-t építeni erre a célra. torrent kliens OpenELEC (ez egy minimál Linux rendszer Kodival) alá is rakható, alap megosztásokat tud csinálni a hálózaton belül, ha nincs más igény, akkor ez jobb lehet, de ha van, egy asztali Linux rendszerre akkor is felhúzható aránylag egyszerűen mondjuk egy owncloud, ha saját felhőt szeretnél, vagy egy böngésző, ha arra is van igény. mindeközben a hardvert sokkal jobban tudod a saját igényeidhez alakítani, rakhatsz bele erősebb procit, mert a NAS-okban használt Atom és Celeron SoC-k azért nem a nyers erő megtestesítői, de később, ha lesz igény HDMI 2.0-ra, azt is meg tudod oldani majd egy kis fogyasztású dedikált VGA-val, vehetsz optikai hangkimenetes alaplapot, stb.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19189) kiszu válasza fogtunder (#19188) üzenetére


kiszu
senior tag

Köszi.
Ez akkor jó lenne? [link]

(#19190) Patice válasza kiszu (#19189) üzenetére


Patice
nagyúr

Szerintem igen. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#19191) kiszu válasza Patice (#19190) üzenetére


kiszu
senior tag

Köszi. Akkor, szerintetek jobb választás ez mint egy popcorn a500?

(#19192) fogtunder válasza kiszu (#19189) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én ennek a sima verzióját használom jelenleg, a NAS része lehetne jobb, mint média lejátszó, nincs vele bajom, de nekem eléggé alapok az elvárásaim ilyen téren, amin Kodi fut, az már jó :) erősítő sincs, csak a TV-be bekötve közvetlenül. nálam 1GB RAM mellett kvázi használhatatlan volt a videó kimenetes rész, 4GB-re bővítettem, utána ez megoldódott, elvileg 2 a minimum, szóval jó lehet, ha mégsem, egyszerű bővíteni, notebook LPDDR3 RAM megy bele, házilag cserélhető.

(#19191) kiszu: nem összevethető a két termék. a QNAP egy NAS lejátszó funkicókkal, a másik egy lejátszó, alap NAS funkciókkal. én továbbra is HTPC-t építenék, mert mindkettőnél jóval rugalmasabb lesz.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19193) Essejó válasza fogtunder (#19192) üzenetére


Essejó
veterán

Ebben már a 2 HDD ára is benne van?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#19194) fogtunder válasza Essejó (#19193) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ugyanúgy üresen árulják, mint a legtöbb NAS-t, én nem is adnék érte ennyi pénzt. anno pont ezért vettem a sima TS-251-et, mert a külön megvett távirányítóval és a RAM bővítéssel is olcsóbb volt, onnantól pedig csak a J1800 vs Q1900 különbség van a kettő között, ami szerintem nem indokolja.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19195) Essejó válasza fogtunder (#19194) üzenetére


Essejó
veterán

Ha most a jelenlegi tudásommal kéne elgondolkodnom egy NAS beszerzésén, simán vennék egy HP Gen8-as Microservert 53K HUF a különbségből meg simán kijön a 2 db HDD és mehet rá pl egy OMV. A későbbiekben meg akár bővíthető 4 db HDD-re és a 4 GB Ram is bővíthető 16 GB-ig. Videokártya is mehet bele ami tud HDMI-t. Oké telepíteni kell az OMV-t és nem csak kivenni a dobozból és használni.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#19196) #54715584 válasza kiszu (#19191) üzenetére


#54715584
törölt tag

Nem.
Egy NAS lejátszóképessége sosem lesz olyan jó, mint egy médialejátszóé.
Jobb ez a 2 eszköz külön. És lehet még olcsóbb is. :)

(#19197) fogtunder válasza Essejó (#19195) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Én is erre jutottam 2 év xpenology és 1 év QNAP után. Én mondjuk a TS-251-et 60 környékén vettem, mikor a Gen 8 max időszakos akcióban lett volna hasonló áron és ki akartam próbálni ezt is, jövőre jár le a gari, akkor lesz majd csere egy asztali Debianra húzott OMV hibrid cuccra.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#19198) Essejó válasza fogtunder (#19197) üzenetére


Essejó
veterán

Őszintén szólva a Xpenó a Gen7-en tökéletesen "Muzsikál" amire szántam arra tökéletes. Csak max lemezeket kéne bele raknom mert a jelenlegi kettőn van még 16 GB-om szabadon... :D

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#19199) interfész


interfész
tag

sziasztok!!
ds115j vettem és az a problémám vele hogy nagyon lassan tölt le a DS. a roter mögött van egy sima pc és a SYno mind2 lanon. a pc-n a letöltés jön full sávszélességel (60Mbit/7-8MB vel töltök) míg a Synon csak max 4-5 jön és a proci 99% megy. na most ez egy 120Mbit s net mögé lenne majd de ha nem tudja akkor felejtős lesz. legújabb dsm van fent. a download station is naprakész
valaki ha tud segítsen
köszi

ja a synology fórumban azt mondták ennyit tud ez létezik???

egy qnap ts-112p mennyit tud? valakinek tapasztalat??

[ Szerkesztve ]

Minden ami számítástechnika, PC-k építése, szerelése, diagnosztizálása, alkatrész beszerzések, hálózat, stb. Érdeklődni lehet: 06-20-212-0898 A termékeket itt lehet átvenni: 1039 Árpád utca 64, H-P 9-16

(#19200) kiszu válasza #54715584 (#19196) üzenetére


kiszu
senior tag

Köszönöm. Akkor medialejatszo lesz alap torrent funkciókkal

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.