Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18501) MaCS_70 válasza Sir Sparrow (#18500) üzenetére


MaCS_70
félisten

4K streamelési tapasztalataim nagyon nincsenek.

A titkosítás viszont engem is érdekelne, szerintem már itt is érdeklődtem, de mintha csak addig jutottunk volna, hogy használjak VeraCryptet -- amit használok is, viszont NAS-szinkronra valahogy körülményesnek tűnik.
Így aztán engem is érdekelne, hogy pontosan mit takar a Synologyknál a gyárilag biztosított AES titkosítás.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18502) gyiku válasza Sir Sparrow (#18500) üzenetére


gyiku
nagyúr

wifin mar a fhd stream is lutri. inkabb nem megy, mint igen. es akkor a fhd-n egy 15gb-os mkv-t ertek, nem egy br isot.

[ Szerkesztve ]

hüllő

(#18503) fogtunder válasza MaCS_70 (#18501) üzenetére


fogtunder
nagyúr

szerintem a múltkor is linkeltem, de a honlapjukon lévő leírás elég részletes. nekem ezzek továbbra is az a bajom, hogy a titkosított mappákat vagy manuálisan mountolni-unmountolni kell a webgui-ról, vagy auto mountra állítod, de akkor meg konkrétan semmi értelme.

én továbbra is a veracrypt konténer file-t ajánlom, amit egy az egyben szinkronizálsz a NAS-ra, kényelmesebb mountolni a kliens gépen és jóval szofisztikáltabban tudod beállítani a titkosítást, feloldást (én pl. szeretek kulcsfile-t használni).

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18504) CactuS válasza Kronk (#18496) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Lehet elmarad a teszt, ez a nyomorult nem látja a WD red HDDt, amit beleteszek. Asztalin már leszedtem mindent nullára, se partíció, se semmi rajta, de akkor sem érzékeli. A led világít és annyi...

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#18505) Alex91 válasza gyiku (#18502) üzenetére


Alex91
félisten

100-as LAN eleg a streamhez? Ha igen, akkor megfelelo eszkoz es WiFi kapcsolat eseten szerintem siman kell mennie. (Nekem az AppleTV-nek pl. csak 100-as haloja van, es WiFi-n az AC szabvannyal ennel gyorsabb kapcsolatra kepes. Az AC-s routerrel egy szobaban stabil, gyors kapcsolata van WiFi-n keresztul is. Mondjuk en 720p-ig szoktam altalaban nyomni, azzal alapvetoen nincs gond.)

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18506) fecs


fecs
senior tag

QNAP TS-212P-m van. Mobilról (Android) szeretném kezelni a torrent-eket rajta. Elakadtam a transmission beállításokkal. Van valahol egy leírás, hogy hova mit kell beírni? :U Próbálkoztam a remote transmission és a torrnado app-okkal.

Pixel 6a

(#18507) gyiku válasza Alex91 (#18505) üzenetére


gyiku
nagyúr

az eszkoztol fugg. mig egy dune, popcorn, med8 100mbit-es csatlakozoval tudja, addig mas eszkoznel ez nem biztos. a wifit mar 1 db fal is bedontheti, a tobbi eszkozrol nem is beszelve, ami rajta log. lutri, ki kell probalni. ha megy, akkor orul, ha nem, akkor ki kell huzni a kabelt. de ez meg mindig csak az fhd, rendes 4k-nal megint tobb savszelesseg kell.

[ Szerkesztve ]

hüllő

(#18508) fogtunder válasza Alex91 (#18505) üzenetére


fogtunder
nagyúr

100Mb=12,5MB/sec, ami a gyakrolatban olyan 11,5 tud lenni, ha ennél kisebb a film bitrátája és a lejátszó elbír vele, akkor mennie kell.

és ezt a sebességet direkt rálátás nélkül WiFivel közel nem biztos, hogy fogod tudni tartani. a 720p egy N300-as WiFivel is átmegy, ha van direkt rálátás, de szerintem fix helyen lévő eszközt mindenképpen megéri kábellel bekötni, mert akkor nem a WiFi max sávszélességéből vesz le a stream.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18509) Domonkos


Domonkos
Ármester

Sziasztok!

A segitsegeteket szertenem kerni. Eddig egy leselejtezett szervergepet hasznaltam/tunk nas-kent, most viszont kisse szigorubb halozati szabalyozas miatt a tovabbiakban nem lesz elerheto az eddig hasznalt gep kivulrol. Es mivel nem szeretnenk vpn/port-forwardinggal bohockodni, ezert gondoltuk, hogy keresunk valami olcso hardvert helyettesitesnek. Igy kotottung ki a zyxel nsa320s mellett.
Az elozo gep ugy volt kialakitva, hogy mindenki aki hozzafert volt egy-egy felhasznalo krealva, hasznalathoz pedig vagy ftp-n vagy sshfs-en keresztul elerte a nas-on levo home konyvtarat - ami nagyon sok esetben csak egy szimpla mirror volt a munkagepen levo home-janak. A szinkront pedig egy cronjob vegezte.
Ez lenne most a terv a zyxellel is. Nem kell media, nem kell torrent, nem kell semmi fancy csak egy ftp es egy ssh. Amit szomoruan latok, hogy utobbi gyarilag nincs.
Kerdesem lenne: Lehet valahogy ssh-t hackelni ra? (valami olyan modszer kellene amiben nincs benne a teglasitas lehetosege :DDD ) Az eszkoz valoszinuleg gigabites halozatra lenne kotve - ugye a napi 10-20GB forgalom nem okozhat neki gondot? Van ennel jobb megoldas?
Attol nagyon nem felunk, hogy windosos gep valaha is hasznalni fogja...

Elore is koszi! :R

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#18510) fogtunder válasza Domonkos (#18509) üzenetére


fogtunder
nagyúr

google első találata

jobb megoldás mindig van amúgy, csak nem ennyiért. ha semmi extra cucc nem kell, akkor ez is megteszi, lehet a gigabit LAN-t nem tudja teljesen kipumpálni, ilyen felhasználásra szerintem felesleges többet költeni.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18511) Domonkos válasza fogtunder (#18510) üzenetére


Domonkos
Ármester

Igen, ezt en is megtalaltam; abban viszont nem voltam biztos hogy ez az nsa320s valtozathoz is jo lesz-e... Szoval szerinted mukodni fog ezzel is?
Amugy a gigabittel kapcsolatban egyelore afelol is ketsegeim vannak, hogy egyaltalan a routerunk kepes lesz-e ra.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#18512) fogtunder válasza Domonkos (#18511) üzenetére


fogtunder
nagyúr

szerintem nincs külön sw a 320-ra és a 320S-re, sőt szerintem ugyanúgy csinálják, mint a QNAP és a Synology, hogy az összes modellen ugyanaz fut, csak a régiek nem kapják meg egy idő után frissítéseket.

azért switch üzemben amin gigás portok vannak, az többnyire OK szokott lenni ilyen szempontból, de legrosszabb esetben egy olcsó GB switch akkor is megoldja a dolgot.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18513) TCr


TCr
veterán

Megjött a ZyXEL 326.
Van itthon 2 db 500 GB HDD-m, mindkettőt szeretném beletenni, de nem raid-be, hanem 2 különálló vinyóként.
Az egyiket beleteszem, ez gondolom formázásra kerül és megy rá az oprendszer.
A másik viszont tele van adattal, amikre szükségem van. Ext4 a fájlrendszere.
Ha beteszem 2. HDD-ként, akkor azt is formázni akarja majd, vagy megmaradhatnak rajta az adatok és el is tudom érni azokat?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18514) Domonkos válasza fogtunder (#18512) üzenetére


Domonkos
Ármester

Koszonom a valaszt!
Mondjuk az mindenkeppen erdekes, hogy az ujabb, az s-ses modellben lefeleztek a memoriat. :( Amugy en is bizok abban, hogy szoftverileg nem babralnak emiatt vele (foleg nem egy ilyen alapfunkcioval, mint az ssh), de az hogy az ujabb modell hardveresen gyengebb, meglepett.
Btw. Switchek teren megvagyunk - amig nem terjed el a 10Gbps es halozat, nagyon nem is tervezzuk cserelni. Routert viszont lehet hogy kelleni fog...

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#18515) gyiku válasza TCr (#18513) üzenetére


gyiku
nagyúr

formazza azt is.

hüllő

(#18516) MaCS_70 válasza fogtunder (#18503) üzenetére


MaCS_70
félisten

Igen, igen, köszönöm, már emlékszem.

Csak azt nem tudom, hogy sebességben hogyan alakul a gyária titkosítás a VC-hez képest.
Hacsak nincs durván nagy különbség a gyári javára, teljesen jó a VeraCrypt.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18517) benceb77


benceb77
tag

Sziasztok,
Két kérdésem van:
1. Le tudná nekem valaki írni lépésről lépésre, hogy mit kell beállítani ahhoz, hogy a Zyxel NAS542 NFS megosztását be tudjam importálni a KODI-ba?
A NAS-on megosztás beállítva, más eszköz látja is, de a KODI-nak valami gondja van vele, mert nem tud belépni a megosztásba. Biztos valami jogosultsági dolog. A neten angol és német nyelvű fórumokon foglalkoznak a kérdéssel, de a parancssoros dolgokhoz teljesen láma vagyok.
2. Amennyiben SMB megosztást használok, mi az egyes megosztások pontos elérési útja, amit a Transmission-ben beállíthatok egy adott torrent letöltésekor? NFS-nél ez nem gond, de SMB-nél nem tudom az adott megosztásra mentetni a torrentet.
Köszi.

(#18518) TCr válasza gyiku (#18515) üzenetére


TCr
veterán

Köszi.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18519) aor


aor
tag

Sziasztok!

Nagyon nem vagyok képben a NAS világával.....
Amatőr fotósként szeretném biztonságban tudni a jelenleg nagyjából 300gb-nyi fotóimat(nyers, feldolgozott) +kb. 200gb zenét.
PC-mbe már annyi vinyo van, hogy alig igazodok ki, melyiken mi van.
Racionalizáláskép gondolkozom egy NAS-ban a képeknek és a zenéimnek. A képek ugye megismételhetetlen pillanatok, a zenék jó részét pedig nem nagyon tudnám újra megszerezni, ezért létfontóságúvá vált vmilyen megoldás keresése.
Semmi extrára nincs szükségem, nem torrentserver lenne stb.

Mit ajánlanátok? Viszonylag szűkös a keret! NAS-ra kb. 30(40?)e + 2db 1tb(vagy 2tb még nem tudom) disk.

Ötleteket előre is köszi!
Üdv
Zolio

(#18520) CactuS válasza aor (#18519) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Ha nem kell grafikus megosztási felület, akkor 90%, hogy Zyxel 325v2 vagy 326 lesz. A kettő HDD (raid) megvéd az estleges hardveres hibától, ha bedöglik az egyik HDD, de egy csomó más dolgot nem zár ki, többek közt: villám/tűz/lopás kárt, aztán ott vannak a ransomware-ek. Ezek ellen úgy lehet védekezni, hogy fizikailag különböző hordozókra mentes és lehetőleg fizikailag is külön tárolod őket.

Más: Rsyc/webdav beállítással kapcsolatban van valahol külön topik? Nem igazán gyártóspecifikus, mert Qnapról szeretném Rsync vagy Webdav segítségével áttolni a cuccokat interneten keresztül egy Syno-ra, onnan meg egy Xyzelre helyi hálózaton keresztül.

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#18521) TCr válasza TCr (#18513) üzenetére


TCr
veterán

A transmission torrent letöltési helyét meg tudom változtatni, hogy ne az admin mappába menjen?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18522) Kronk


Kronk
őstag

Igen

http://totesz.myminicity.com/

(#18523) TCr válasza Kronk (#18522) üzenetére


TCr
veterán

Ha ez nekem szólt, akkor hogyan?

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18524) Kronk válasza TCr (#18523) üzenetére


Kronk
őstag

Ha van Transmission guid, akkor eszközök, transmisson beállítások, és ott rögtön látod

http://totesz.myminicity.com/

(#18525) fogtunder válasza Kronk (#18524) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ha meg nincs, akkor a telepítési könyvtárban lévő setting.json file-ban tudod szerkeszteni, elmented, TM restart és kész.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18526) TCr válasza Kronk (#18524) üzenetére


TCr
veterán

Milyen GUI-ra gondolsz?
Win alkalmazás, vagy a Zyxel 326 menüjéből elérhetőre?

Utóbbiban, illetve androidos remote transmission-ben nem találok ilyen lehetőségeket.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18527) Alex91 válasza TCr (#18526) üzenetére


Alex91
félisten

A webes feluleten, egy bongeszoben. Beirod az ip-jet a nas-nak es a 9091 portot. (Pl. 192.168.0.101:9091, ertelemszeruen az ip az, ami a nas-e.) Akkor kapsz egy feluletet, es ott majd megtalalod...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18528) TCr válasza Alex91 (#18527) üzenetére


TCr
veterán

Ez megvan, eddig telefonon néztem, most bekapcsoltam a laptopot is, hátha a telefonon kevesebbet látok.
Nem találok semmiféle beállítási lehetőséget arra, hogy a torrenteknek másik mappát használjon.

Torrents / speed / peers / network fülek vannak (miután a csavarkulcsra kattintottam), egyik alatt sincs cél megadására lehetőség. :(((

Szerk: átléptem a Popcornon használt Transmission GUI-ra, ott egyből megtaláltam!!!
Hogy lehet ez, hogy a Popcorn és a ZyXEL 326 Transmission GUI-ja minimálisan, de eltér?

A ZyXEL torrents füle úgy kezdődik, hogy "start when added", hiányzik felette a "download to" lehetőség.

[ Szerkesztve ]

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18529) TCr válasza TCr (#18528) üzenetére


TCr
veterán

A NAS Trasmission-je frissebb verziószámú a Popcornénál.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18530) tzol


tzol
tag

Urak! Mennyire jellemző, hogy a NAS mindenképpen formázza a HDD-t használat előtt? Egy eddig routerre kötött 2TB-s HDD-t tennék bele és se időm, se tárhelyem, hogy ezt mind lementsem valahova, majd visszamásoljam. Fentebb olvastam, hogy a Zylex 326 - amivel szemeztem - mindenképpen formázni szeretné a vinyót.

(#18531) spiky03 válasza tzol (#18530) üzenetére


spiky03
veterán

Nagyon jellemező.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#18532) tzol válasza spiky03 (#18531) üzenetére


tzol
tag

Köszönöm! Kicsit kiábrándultam. Lesz még egy kis meló a NAS előtt. :(

Más:
Valaki meg tudja erősíteni, hogy a Zylex 326 105Mb/s-sel tud írni és olvasni? Természetesen nagyobb fájlok esetén.

(#18533) MaCS_70 válasza tzol (#18532) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az egészen közeli múltban éppen erről linkeltem (ismételten) egy tesztet. Keress rá, pár napja volt.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18534) tzol válasza MaCS_70 (#18533) üzenetére


tzol
tag

Köszönöm! Ezt tényleg észrevehettem volna... Korábban láttam is, csak nem nyitottam meg a linket...

(#18535) Istv@n válasza TCr (#18529) üzenetére


Istv@n
aktív tag

Ha azt mondom, hogy ssh-n kell belépni, az mennyire rettent meg téged? :) Ha nem, akkor leírom, hogy mit kell módosítani....

(#18536) Joker850403


Joker850403
csendes tag

Sziasztok,

örömmel látom hogy páran beruháztak zyxel nas326-ra.
Napokban én is ezt tettem.

Két apró kérdésem volna vele hapcsolatban:

1. jó hogy van benne ventilátor, de esetleg valahol be lehet állítani hogy vagy kicsit gyorsabban pörögjön vagy véglegesen ki lehetne kapcsolni, ugyanis folyamatosan szabályozza magát és olyan hangot ad mint egy bagoly :) !! 2-3 másodpercenként felpördül egy picit majd visszaszabályoz... vagy esetleg valami ötlete lenne valakinek, hogy ha ki lehet cserélni akkor milyet lenne érdemes belerakni? (de ez a kisebbik "probléma")

2. A DLNA beállításokkal volna valakinek tapasztalata, hogy az mkv fájloknál az audio hangsávokat miért nem közvetíti ki? csak hogy érthető legyen, eddig OMV-t használtam épített NAS-on, ami tökéletesen kiszolgálta az LG LB650v WebOS-es tv-t. Most a zyxel nem támogatja az összes hangsávot, vagy esetleg én nem vettem észre valami beállítást?
Itt esetleg arra is gondoltam hogy létezik-e hozzá valamilyen másik DLNA szolgáltatás a gyári Twonky szerveren kívül...

Köszi előre is!

Üdv:
Zoli

(#18537) TCr válasza Istv@n (#18535) üzenetére


TCr
veterán

Ha leírod, azért nagyon hálás lennék.
Csak kérlek olyan részletesen tedd, mintha egy 5 évesnek tanítanál atomfizikát. :)
Előre is köszönöm!

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18538) Alex91 válasza TCr (#18537) üzenetére


Alex91
félisten

Azt miert nem jo ahova jelenleg ment :F

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18539) Domonkos válasza TCr (#18537) üzenetére


Domonkos
Ármester

Talan a legegyszerubb ha csinalsz hozza egy hard linket. (segtseg hozza: man ln)
peldaul: ln /hely/ahova/most/tolt/a/kliens /hely/ahova/szeretnem/hogy/toltson
Ez elegge fajdalommentes, raadasul nagyon nem is lehet vele elszurni a dolgokat. :K

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#18540) Lord Soth


Lord Soth
tag

Sziasztok,

Régóta tervezem egy otthoni multimédia hálózat megtervezését, de kicsit félek belefogni. Röviden ezt szeretném, ha tudná a rendszer:

i) Az összes otthoni TV-n (jelenleg 2 Panasonic, NEM-okos TV) meg tudjam nézni minden videómat és fényképemet, meghallgatni a zenéimet.
ii) Le tudjam ugyanezeket a tartalmakat játszani mobilon és tableten, ha otthon vagyok, esetleg távolról netkapcsolattal.
iii) Szeretnék torrentezni néha-néha. :)

Sok mindent olvastam a témában és kb félig állt össze a kép, de ami nem világos, hogy ha veszek egy NAS-t (és hozzá értelemszerűen merevlemezt), az addig rendben van, hogy egy hálózatba kötöm a TV-kel, de hogy fogom tudni "vezérelni, irányítani" a NAS-t (pl tartalmakat feltenni a merevelemezekre) és hogy tudok elindítani egy lejátszást? Ha jól értelmeztem, akkor a NAS-okon Linux fut. Van telepítve lejátszóprogram is? Ha nem akkor honnan lehet letölteni és hogyan lehet telepíteni? Hogy állnak ezek a lejátszók a formátumokkal és dekóderekkel. Jelenleg VLC-t használok és ami lejátszást illeti nincs is gond, de baromira unalmas, hogy egyik szobából ki másikból be kell hurcolni a laptopot (amit nem is tudok közben másra használni).

Olvastam Plex-ről is sokat, de kb úgy náz ki, akkor a szitu, hogy veszek NAS-t és Plex előfizetést is? Vagy simán megoldható egy Chromecasttal és Plexszel (ami így csak akkor működik, ha a gép be van kapcsolva, amin a Plex Media Server van telepítve)? Kell egyáltalán NAS ehhez a mókához?

Előre is köszi a válaszokat!

(#18541) TCr válasza Alex91 (#18538) üzenetére


TCr
veterán

Mert kb 6 mappán keresztül kell elérni.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18542) Hyena válasza Lord Soth (#18540) üzenetére


Hyena
senior tag

Ahogy latom van nehany homalyos resz a NAS-t illetoleg.
A NAS egy halozati adattarolo (file szerver, email szerver, torrent box, privat felho a kepeidnek filmeknek, zeneknek...), ahhoz , hogy le tudjal jatszani rola pl egy elozoleg ramasolt filmet nem a NAS-t kell taviranyitani hanem azt a kliens eszkozt amelyen a lejatszast eszkozolned.
Amennyiben NEM okos tvrol van szo, akkor rogton felmerul a kerdes mikent tudod oket halozatra kotni, egyaltalan van e rajtuk vezetekes vagy vezetek nelkuli halozati csatolo (sanszos, hogy nincs) es ebben az esetben nyilvan a televizio lejatszoprogramjat hasznalnad a lejatszashoz.
Ha nincs akkor ezekhez a buta tvkhez szukseged lesz valamilyen kiegeszito eszkozre pl egy halozati medialejatszora (popcorn, mede8er, vagy valamilyen androidos mediaplayer) vagy egy chromecastra...
Letezik olyan NAS ami onmaga kepes filmeket is lejatszani egy ratelepitett lejatszoprogrammal (KODI) ezen nasok sajat HDMI videokimenettel rendelkeznek (pl ASUSTOR, QNAP) es azon a tvn tudja a filmet lejatszani ezen a modon amelybe a HDMI kabel masik vege bele van dugva. (mas tapasztaltabb felhasznaloknak mondom, hogy igen tudom, hogy pl a KODI is tud filmet streamelni vezetek nelkul teszem azt chromecastra de ebbe most ne menjunk bele)
A kerdesed azon resze , hogy mikent allnak ezek a lejatszok a file formatumokkal is csak ezen NASok eseten ertelmezheto, hiszen mint emlitettem a media lejatszast a mediaplayer vegzi nem pedig a NAS szoval a meglevo butatvdhez majd olyat valaszthatsz amilyet szeretnel.
A Plex egy szerver kliens alapon mukodo megoldas mely esetben pl a NASon fut a Plex kiszolgato amely letrehoz neked egy gusztusos megjelenesu adatbazist a filmjeidbol, zeneidbol... melyet a hozza kapcsolodo kliens eszkozon hasznalhatsz, azaz pl okostvkre telepitheto Plex kliens es ugye azt taviranyitod nem a nast, vagy veszel 1 chromecastot a butatvdhez es arra streamelsz az okostelefonodra vagy tabletedre, asztali gepedre telepitett Plex kliens programbol.
Letezik Plex szerver windowsos szamitogepre is, feltelepitheted a laptopodra is, de ebben az esetben termeszetesen mennie kell ha filmet szeretnel nezni rola es onnan streamelheted chromecastra.
Roviden osszefoglalva egy ilyen projecthez azert kell egy jo router (a lejatszando filmek meretetol felbontasatol fuggoen) lehetoleg vezetekes halozat (a wifi problemas lehet nagy bitratanal, meretnel) a kliens gepekhez melyeknek valamilyen formaban szinten halozatra kell tudniuk csatlakozni, es egy NAS melyhez (szerencses esetben) rendelkezesre allnak kulonbozo plattformokra keszult (jellemzoen IOS, Android) appok elosegitendo a torrentezest, filmnezest, zenehallgatast....
Maganak a NASnak a kezelese pedig praktikusan annak az IPjere egy bongeszobol belepve, vagy a hozza adott windowsos kliens programbol, esetleg a mobileszkozre keszult appbol lehetseges. (nehany nason van lcd kijelzo es a nas elolapjan levo gombokkal is lehet allitgatni de az nagyon fapad csak vegszukseg eseten ajanlott)
Nekem ennyi jutott eszembe hatha mas is kiegesziti majd a temat :)

[ Szerkesztve ]

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#18543) Patice válasza Lord Soth (#18540) üzenetére


Patice
nagyúr

Hát a "Milyen NAS-t vegyek?" topikban nem NAS-t ajánlani ilyen igényekre nem lenne túl segítőkész (bár nem lenne lehetetlen ma már), ezért nem is fogok mást ajánlani erre a célra, mint egy NAS-t.

Először is kérdezném, hogy mi az ami adott ehhez a hálózathoz? Router, modem, kábeles hálózat, vezeték nélküli, netán van pár mobil, tablet, esetleg bármilyen lejátszó eszközöd, ami tud hálózatról is dolgozni?

Ha otthoni hálózatot akarsz építeni, akkor kell a NAS mellé egy router, vagy egy olyan router, ami egyben NAS is, gyárilag(!). De én inkább a külön-külön céleszközöket javasolnám.

Szóval kell egy NAS + router, aztán kábeles (ez legyen nagyobb részben, ha megoldható) és wifis hálózat, meg a belső hálózaton olyan kliensek/lejátszó eszközök, amik ismernek sokfajta protokollt (hogy ne kelljen annyi mindent a NAS-nak csinálnia).

A nem okos TV-khez mindenképpen kell egy hálózatos kütyü, amivel eléred a tartalmakat, vagy olyan, ami a NAS-ról "húzza" (pl. klasszikus médialejátszók), vagy olyan, amire a NAS-ról "küldöd" (pl. Chromecast) az adatot (filmet, zenét). TV-n én nem hallgatok, zenét, de ha ez kell, akkor a médialejátszók ezt általában tudják.

Én dedikált eszközt használok filmre és zenére is külön-külön. Nálam ezek is Linuxosak, így a NAS-t közvetlenül tudtam hozzájuk NFS-sel csatolni, így nem kell semmilyen átkódolás szerver (NAS) oldalon, marad erőforrás másra, pl. torrentezésre.

A NAS-okat úgy képzeld el, mint egy hálózaton lógó szerver, amit (természetesen hálózaton keresztül) böngészőből "irányítasz". Az adatmásolás mondjuk PC-ről elég egyszerű, hálózati meghajtónak felcsatolható mindegyik esetében a tárhely (a megosztások), így ha elég gyors a helyi hálód (~ gigabites), akkor sebességben nem nagyon fogsz érezni különbséget a hálózati hely (NAS) elérési sebessége és egy belső HDD sebessége között. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#18544) Lord Soth válasza Patice (#18543) üzenetére


Lord Soth
tag

Köszönöm a választ! Ami eddig megvan ezekből az 2 buta TV, 2 okostelefon, 1 tablet, egy router (most lehet, hogy nem használok szakzsargont) és wi-fi hálózat. A netem sebessége 100 MB/sec (digi). A szerverre nyilván akkor vezetékes netet fogok alkalmazni, nem wi-fit.

Médialejátszóm nincs. Ezek szerint, ha van egy NAS-om, akkor azt is össze kell kötni egy médialejátszóval?Sokat szemezgettem a WD termékcsaláddal és elolvastam a topic nyitó bejegyzését is. Ettől csak még kuszább lett a helyzet, mert mindenre látok pozitívumot és negatívumot is, de nem tudok dönteni, hogy melyik lenne számomra a megfelelő.

Amit le tudtam venni az eddig összeszedett információkból az az, hogy egy NAS drágább, de komolyabb hálózatot lehetne vele összerakni, mintha lenne egy laptopom Plexszel, plusz egy Chromecast-om a TV-hez.

[ Szerkesztve ]

(#18545) Lord Soth válasza Hyena (#18542) üzenetére


Lord Soth
tag

Köszönöm a válaszodat. Ami ezt a bizonyos KODI-t illeti. Ez gondolom egységes, esetleg verziókban lehet eltérés különböző korú eszközök miatt. Más szavakkal, ha ez tudja például az MKV formátumot kezelni, akkor gondolom az összes NAS is tudja, amelyiken telepítve van? Ezt lehet utólag telepíteni olyan NAS-ra, amelyiken gyárilag nincs?

(#18546) MaCS_70 válasza Lord Soth (#18545) üzenetére


MaCS_70
félisten

Úgy érzem, még mindig nem egészen érted.

A NAS semmi más, csak egy tárolóeszköz, ha úgy tetszik, egy HDD, ami a hálózathoz csatlakozik. (Most tekintsünk el a hibrid megoldásoktól.)
A NAS-on semmi nem játszik le, csak elérhetővé tesz.
A feladat az, hogy az egyes megjelenítőkhöz csatlakozó vagy beléjük épített médialejátszók (vagy számítógépek) olvasni tudják a NAS adatait. Ehhez ugye az kell, hogy közös nyelvet beszéljenek, amire a következő jellemző megoldások vannak:
- SMB (CIFS, Samba): A Windows megoldása, a segítségével FŐLEG a windowsos eszközök látják az alárendezett fájlokat, jellemzően ehhez rendelünk Windows alatt betűjelen hálózati meghajtót, de a KODI is látja;
- NFS: Hasonló Linux alatt azzal, hogy mivel egy csomó médialejátszó linuxos, ezek nyilván látják az NFS-sel megosztott tartalmat;
- DLNA: Kifejezetten médiatartalom megosztására való, gyakorlatilag minden médialejátszó ismeri (így a hálózatos tévék is, erősítők is), de akadnak vele kompatibilitási problémák;
- Plex: Ez egy kereskedelmi megoldás, ez is médiatartalomra van kihegyezve, nagyon okos, de össze kell rakni a rendszert hozzá (szerver és kliensek telepítése, beállítása)

Médialejátszónak szerintem a Raspberry PI a legjobb olcsó megoldás, de azt is telepíteni, konfigurálni kell, viszont azt teszel rá, amit akarsz: Plex, KODI és még millió lehetőség.

Megkockáztatom, hogy NAS-nak Neked optimális lenne egy WD gyári HDD-vel.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18547) Lord Soth válasza MaCS_70 (#18546) üzenetére


Lord Soth
tag

Hát eddig úgy éreztem, mintha legalább egy kicsit érteném, de most kezd egyre kuszább lenni. Az előző kolléga azt írta vannak olyan NAS-ok, amin van telepítve lejátszó (KODI). Ebből indultam ki, amikor arra gondoltam, hogy esetleg telepíthető-e más NAS-ra is. A kérdésem lényege igazából annyi, hogy milyen NAS-t vegyek erre a célra, milyen egyéb komponensek kellenek hozzá és milyen plusz programokra lesz szükségem (és ez az egész kb mennyibe kerül).

Az biztos, hogy az én megfogalmazásom elég pongyola, nem szakszerű. A Plex működési elve nagyjából tiszta volt, olvastam róla sokat. Hogy mi az az SMB meg NFS, arról még mindig lövésem sincs...

Ahogy írtam korábban is, én magam is WD-vel szemezgettem, vonzott a megoldás, hogy minden egyben van, nem nekem kell tökölnöm az egyes elemek kiválasztásával és összeszerelésével. Csak kicsit aggódok amiatt, hogy nekem kell majd közös munkára bírjak egy Linuxot futtató NAS-t és egy Windows 10-et futtató PC-t/Androidot futtató telefonokat és tabletet.

(#18548) Alex91 válasza Lord Soth (#18547) üzenetére


Alex91
félisten

Amire szukseged lesz:

1 db NAS + 2 db medialejatszo. Penztarca, igeny fuggo, hogy mit es mennyiert. Ha mondasz keretosszeget,es azt, hogy mennyit szeretnel a konfigolassal foglalkozni, akkor majd probalunk eszkozt is mondani.

Ha a routered regi, akkor azt is erdemes lehet cserelni!

A 2 db lejatszo helyett esetleg opcio lehet, hogy a NAS is tudjon kozvetelnul lejatszani. Ekkor dragabb lesz a NAS, de eleg lesz egy media lejatszo.

A tobbi kriteriumnak nagyjabol barmelyik ajanlhato NAS meg fog felelni.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18549) Hyena válasza Lord Soth (#18547) üzenetére


Hyena
senior tag

Az olyan NAS-ok amelyeken van KODI azok rendelkeznek HDMI kimenettel ezek azok az ugynevezett hibrid (nas-mediaplayer) megoldasok amit fentebb emlitettek.
Olyan NAS-ra amely gyarilag nem hibrid es ezert KODI sincs rajta azon roppant egyszeru okbol kifolyolag nem lehet utolag telepiteni mert nincsen video kimenete, pl az altalad emlitett WD modellnek sem.
A masik dolog, hogy mint mar emlitettem a hibrid nas is csak azon a TV-n tudna a kodijaval mediat lejatszani amibe a HDMI kabele bele van dugva. Szoval ez nem jelenti azt, hogy az osszes buta tvden hasznalhatnad.

Az altalad leirtak alapjan ha a tvidben nincsen halozati lehetoseg akkor jelenleg ami hianyzik a dologhoz, hogy minden tvden tudjal pl filmet nezni. Az egy NAS, es annyi mediaplayer vagy chromecast ahany tvd van.
Ha hibrid NAS-t veszel akkor egyel kevesebb mediaplayer...
A kulonbozo eszkozokon futo kulonbozo oprendszerek miatt felesleges aggodni, konnyen kezelhetoek az eszkozok, cimboram 70 eves anyukaja is vigan kezeli az otthoni sajat nasos mediaplayeres halozatat :)

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#18550) Isikamika


Isikamika
tag

Üdv mindenkinek!

Előre elnézést mindenkitől, de nagyon kezdő vagyok a tèmában.
Lenne pár kérdésem, ha tudtok segítsetek!
Nas vásárláson gondolkodom, de probléma is adódott, és nem tudom hogy ez orvosolható-e?
1, otthon ahol a készúlék lenne csak wifin keresztül van netem!( szomszeddal közös , nála a router)
Van e készülék amit így is lehet használni, beüzemelni?
Ha ez megoldható,akkor
2, melyik tipust ajánlanátok ár-érték arányban?
3, iOS konpatibilis legyen

Köszi a válaszokat!

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.