Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18551) MaCS_70 válasza Lord Soth (#18547) üzenetére


MaCS_70
félisten

Csatlakozva az előttem szólókhoz:

A NAS a nevéből is levezethetően tárolóeszköz, ami a hálózaton keresztül érhető el.
A médialjátszó egy olyan eszköz, ami a médifájlokat egy megjelenítő (monitor, tévé. stb.) számára emészthető formába tudja hozni, azaz mondjuk egy HDMI-ábelen tolja beléjük.
A médialejátszó szedheti a tartalmat (médiafájl: pl. mp3, MPG, MP4, MKV, AVI, tsb.) magán belülről (pl. pendrive, belső HDD, SD, stb.) vagy kívülről, hálózatról. A hálózaton ülhet egy PC, ami a fájlokat a lejátszónak mutatja, vagy egy NAS, ami voltaképpen egy hálózati elérésre és tárolásra kihegyezett célszámítógép.

Van tehát a három fő elem, esetünkben: fájl a NAS-on - lejátszó, ami a fájlból kép/hangformátumot készít - kijelző, ami megjeleníti azt. Ezek akár egy dobozban is lehetnek, ahol mindhárom funkció egyszerre érhető el, de kettesével is csoportosíthatóak.

A Kodi kifejezetten egy médialejátszó szoftver, az adattároláshoz nem sok köze van, bár megjeleníti az adattár tartalmát. Ennek megfelelően a médialejátszón fut.

Az SMB (CIFS, Samba) és az NFS, amint írtam, tárolási (megosztási) rendszerek, a feladatuk, hogy a fájlrendszer által tárolt tartalmat minél szebben, rendezettebben és gyorsabban megmutassák az arra kíváncsi eszköznek, esetünkben a médialejátszónak -- de ezt már leírtam.

Példa 1:
- A NAS-odra felmásolsz egy csomó filmet, zenét, és az ezeket tartalmazó könyvtára(ka)t a NAS kezelőfelülete segítségével megosztod mondjuk DLNA-val.
- Az hálózatodhoz kapcsolódó DLNA-rendszerű eszközök (lejátszók) ezt szépen kiszagolják, és máris le tudják játszani.
Példa2:
- A NAS-on SMB-megosztással osztod meg ezeket a könyvárakat
- A kapcsolódó, SMB-t ismerő lejátszónak megmutatod, hogy hol az SMB-forrás, és máris le tudják játszani.

A Plex annyival bonyolultabb, hogy ahhoz általában a NAS-on is telepíteni kell a szerveroldalt, de a végeredmény kb. azonos.

Az okosság az, hogy a lejátszók a megosztáson keresztül nem csak a fájlneveket, hanem a fájlok metaadatait is látják, így együt szép kis adatbázist építenek, hogy tudj mondjuk dátumra, rendezőre, színészre, műfajra, karmesterre is keresni, válogatni.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18552) MaCS_70 válasza Isikamika (#18550) üzenetére


MaCS_70
félisten

A wifin csatlakozás önmagában nem jelent problémát, de
1. Ki kell találni a hálózati topográfiát, pl. hogy saját routered legyen-e, vagy a szomszédra bízod Magad, de NAS-t nemigen fogsz wifin csatlakoztatni, tehát hacsak nem akarod a NAS-t a szomszédba telepíteni, saját router kell. (Egyébként is melegen ajánlott, de szerintem a szomszéd is így akarja.)
2. Wifin nagyon nem garantált a sávszélesség, a nagyon gyenge és a közepes között bármi lehet, de egy FHD-s film folyamatos lejátszásához már bitang nagy szerencse és optimális viszonyok kellenek.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18553) Patice válasza Isikamika (#18550) üzenetére


Patice
nagyúr

Én inkább egy megfelelő routerrel oldanám meg, hogy az csatlakozzon a szomszéd WiFi-jéhez, így a netet ezzel elintézted és lenne egy saját vezetékes hálózatod is, amivel pl. a filmeket, zenéket könnyedén megoszthatnád + stabil kapcsolatod lenne a fájlmozgatásokhoz is.

A NAS-ok egy része képes kezelni pl. egy wifis stick-et, amivel vezeték nélküli kapcsolatot tudsz létesíteni, pl. pont a net miatt de helyi hálóhoz én inkább a vezetékre szavazok.

Szóval inkább router + NAS párosban gondolkodnék. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#18554) Isikamika válasza Patice (#18553) üzenetére


Isikamika
tag

Köszönöm a válaszokat!

Esetleg router tipust tudnál ajánlani? Illetve NAS -t? Nem kell a legprofibb, de a ha van saját oprendszere az nem lenne rossz!

[ Szerkesztve ]

(#18555) Tonyk válasza Isikamika (#18554) üzenetére


Tonyk
veterán

"de a ha van saját oprendszere az nem lenne rossz!"

:) Minden ilyen eszköznek van saját oprendszere, de ugye kérsz majd valami segítséget hozzáértő cimbitől? ;)

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#18556) Lord Soth válasza Alex91 (#18548) üzenetére


Lord Soth
tag

OK, egyben Hyenanak is válaszolok.

A routert tavaly novemberben vettem, N-es, talán 300 vagy 350MB-es. Akkor kb ezt javasolták egy 100MB/s-os nethez.

Konfiggal a lehetőseg szerint keveset foglalkoznék. Inkább fogyaszó vagyok, mint szakember. :)

Ahogy nézegettem a WD NAS-okat, úgy láttam azok kb 60-70 ezer forint körül mozognak, ezzel tisztában vagyok. Médilejátszókat láttam 15-től 50 ezer forintig. Inkább a kettő közöttit tudnám mondani, amit rászánnék.

Hyena említette, hogy médialejátszó helyett szóba jöhet Chromecast is, ami csupán 30 font körül van (12-13 ezer ft). Nyilván ha olcsóbban is kijön, akkor azt választanám.

(#18557) fogtunder válasza Lord Soth (#18556) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én média lejátszó helyett rPi2-t vennék, a KODInál kevés jobb média frontend van, szénné pluginezhető és konfigurálható és nagyjából mindent le tud játszani. az rPi olcsó, vehetsz hozzá előtelepített SD kártyát is (de netes leírás alapján az openELEC telepítés kb. 10 perc a kártyára).

NAS-ból pedig miért WD? vegyél egy ZyXelt, vagy egy Synology DS216j-t, aztán rakhatsz bele WD winyót.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18558) Isikamika válasza Tonyk (#18555) üzenetére


Isikamika
tag

Ezért írtam az elején, hogy nagyon nem vagyok képben ! Az oprendszer alatt azt értettem , hogy van támogatás, frissítés,esetleg app-ok,stb. !

(#18559) Istv@n válasza TCr (#18537) üzenetére


Istv@n
aktív tag

Hello!

Zyxel NAS326-on a következő képen lehet az alapértelmezett transmission beállításokat módosítani:
Első lépésként a nas webes felületén az adminisztrátor / rendszer beállítás / csomagok menüpontban keresd ki a transmissiont és tiltsd le! Ne uninstalláld, csak tiltsd!
Ezután ssh-val lépj be a nasra root-ként. (Ha nincs engedélyezve az ssh, akkor a webes felület vezérlőpult / terminal /ssh hozzáférésnél tudod engedélyezni)
Tallózd be a /i-data/sysvol/.PKG/Transmission/config/Transmission/settings.json fájlt valamilyen szövegszerkesztővel. Ha szerencséd van, akkor van rajta nano, ha nincs, akkor vi. :) A nano-t viszolnylag könnyű kezelni, a vi-hez keress egy leírást, mert azért az nem alapeset.
Ez a transmission konfig fájlja, amit kedvedre paraméterezhetsz.
A mentés helyét a "download-dir": résznél tudod átírni, teljes elérési úttal. (A nasban lévő kötet(ek) a /i-data/ mappában vannak, egy 8 karakteres egyedi azonosító alatt)
Ha incomplete mappát is akarsz használni, akkor az "incomplete-dir-enabled" legyen true és az "incomplete-dir"-nél pedig add meg az elérési útját.
Ha esetleg jelszavas belépést is szeretnél, akkor az "rpc-..." kezdetű paramétereknél kell nézelődnöd. (enabled, user, bind-address, password)
Ha befejezted a szerkesztést, akkor mentsd el a változásokat, lépj ki a terminálból és a webes felületen engedélyezd a Transmission-t.
Ekkor elindul és remélhetőleg már a neked megfelelő helyre tölti majd a dolgokat.

(#18560) Joker850403 válasza Istv@n (#18559) üzenetére


Joker850403
csendes tag

Hali,

Van windows alatt gutó GUI is amiben szerintem könnyebben be lehet állítani a letöltés helyét és nem kell hozzá SSH sem

https://github.com/leonsoft-kras/transmisson-remote-gui/releases/tag/v5.3.0

Itt elérhető az app ami egész felhasználóbarát

[ Szerkesztve ]

(#18561) Lord Soth válasza fogtunder (#18557) üzenetére


Lord Soth
tag

Nincs különösebb oka a WD-nek, ez volt elsőre szimpatikus. Ezért kértem a tanácsotokat, hogy milyet vegyek, mert nem értek hozzá.

(#18562) TCr válasza Istv@n (#18559) üzenetére


TCr
veterán

Na, hát ez nekem nem kicsit magas, inkább hagyom, de azért köszönöm az írásod, valakinek még biztosan hasznos lesz! :R

Joker850403: köszönöm, este kipróbálom!

(#18557) giorgio: az RPI-n lévő KODI-t lehet valahogyan Logitech Harmony-val vezérelni?

[ Szerkesztve ]

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18563) fogtunder válasza Lord Soth (#18561) üzenetére


fogtunder
nagyúr

erre a felhasználásra én vagy ZyXel NSA326-ot, vagy Synology DS216j-t vennék, esetleg QNAP 212p. az első az alap, a második a fullos az alsó kateriában, a harmadik amolyan arany középút, jó szolgáltatásokkal, de a szoftverben van egy két furcsaság a Synohoz képest, amire nagyon hasonlítani akar. egyikkel sem jársz rosszul, média streamingre minegyik alkalmas lesz.

(#18562) TCr: a Harmony elvileg összelőhető a KODI-val, de az rPi-nek alapból nincs ifrája, szóval azt valahogy meg kell oldani. de van mobilos app, akármilyen billentyűzet jó hozzá, és van kismilliárd ebay-es távirányító, ami működik vele.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18564) Alex91 válasza Lord Soth (#18556) üzenetére


Alex91
félisten

Medialejatszonak esetleg ez: WD TV Wireless-N HD Digitális Wifi-s multimédia lejátszó

Ha van Apple cuccod, akkor meg az Apple TV 4 :)!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18565) Hyena válasza Lord Soth (#18556) üzenetére


Hyena
senior tag

Az raspberry pi (rpi) egy olcso jo medialejatszo lehet, melyen a Kodi medialejatszo programot hasznalhatod, es szepen lejatszik mindenfele formatumot (ISO-t vagy akar bluray foldert is), gyarilag 100 megabites vezetekes halozati csatoloja van, de lehet hozza kulon venni wifi adaptert is.
Valaszthatsz meg rengeteg kulonbozo androidos medialejatszo kozul melyek kozul velemenyem szerint jelenleg a Himedia megoldasai a legjobbak. Vagy lehet a chromecast is amely csak wifivel mukodik es bar lehet sokfele programmal hasznalni szerintem mondjuk a Plex segitsegevel a legjobb amirol viszont fontos tudni , hogy nem kezeli a ISO formatumot. (azt ugyanis nem tudja on the fly atkonvertalni)
Volt alkalmam egy ismeros WD mycloud NAS-at hasznalni, nem volt 1 nagy elmeny.
Az ajanlott NAS tipusa sokban fugg a raszanhato kerettol, vagy a beepiteni tervezett HD-k szamatol...

[ Szerkesztve ]

harley-davidson-nyiregyhaza.hu

(#18566) MaCS_70 válasza Hyena (#18565) üzenetére


MaCS_70
félisten

A PI3 már saját wifis, USB-UTP-adapterrel pedig nélileg fokozható a hálózati sebessége.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18567) Multibit válasza Hyena (#18565) üzenetére


Multibit
veterán

+ ha a teljesértékű mediaplayerként akarod használni, venni kell hozzá licenszeket.

(#18568) CactuS válasza CactuS (#18520) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Az Rsync/Webdav-ra van valakinek ötlete? Esetleg csinált már valaki hasonló láncot?

Amit nem értek, hogy Syno DSM 6.0 alatt a fájlszolgáltatásoknál miért nem látom a Webdav beállítási lehetőségeket? Webdav telepítve, súgó alapján ott kéne lennie, de nincsen. :F

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#18569) gyiku


gyiku
nagyúr

melyik dnla server viszi at a feliratot? azert kerdezem, mert a zyxel nsa320 v1-en levo gyarival atment az srt, minidnla, upnp v1 viszont meg nem akarja. twonky serialt ker...

hüllő

(#18570) Biga123 válasza gyiku (#18569) üzenetére


Biga123
addikt

Nekem Qnap gyári Twonky ja is átviszi, + minidlna is vitte a WD nasomon.

---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----

(#18571) gyiku válasza Biga123 (#18570) üzenetére


gyiku
nagyúr

meg van a gond, csak mp4-el nem viszi at az srt-t, mkv, avi ok.

hüllő

(#18572) Olympos válasza MaCS_70 (#18415) üzenetére


Olympos
aktív tag

Szia!

Most olvastam csak, hogy érdeklődtél Thecus NAS iránt.

Nekem Thecus N2560-as NAS-om van, nagyon jó döntés volt.

- DIGI 1000Mbit-es netem van, kb. 100-120 torrent fut rajta, képes 20Mbyte/sec-el letölteni, 9-12Mbyte/sec sebességgel folyamatosan feltölteni. Kb. 5000Gigát töltöttem fel 2-3 hét alatt.
- A fenti le- és feltöltést tartja, miközben a helyi hálón 60-90Mby/sec sebességgel mozgatok adatokat gép<->NAS<->laptop között és közben még HD filmet is nézek.
- HDMI kimenete van, XMBC lejátszó van mögötte. Ha fut az XMBC a háttérben, akkor a CPU 30-40%-ot eszik meg, ha viszont alvó módban van az XMBC, akkor 10-20% a CPU lefoglaltság torrentezés mellett.
- Fedora linux van rajta. Linux terén kezdő vagyok, de egyre jobban beleásom magam. Tettem fel magam rá Teamviewer szervert, most Procon játékszervert akarok rá tenni és openVPN-t. A lényeg, hogy alakítható és ez nagy dolog úgy, hogy a NAS előtt "azt sem tudtam", hogy mi az a linux.
- Ha nem akarok magad konfigurálni, akkor a webes felületről előre gyártott 3rd Party programok is feltehetők.
- Sőt, vannak alapból saját Thecus által javasolt és előtelepített programok/modulok, mint Transmission, Plex, vírusirtó, tűzfal, SQL szerver, wen szerver, stb-stb-stb.
- Állítólag halk, 120mm-es venti van benne. (Vagy 140?...inkább 120.)

Nagyon jó NAS, a 2310 ugyanez,m csak talán kevesebb memóriával és gyengébb procival, de szerintem nem is kell neki a 2Gb RAM, ami a 2560-ban van és a procit sem zabálja, ha az XMBC feleslegesen fut a háttérben arra várva, hogy elindíts egy 1080p-s mkv filmet.

Ezt privátba akartam írni, sry!

[ Szerkesztve ]

(#18573) fogtunder válasza Olympos (#18572) üzenetére


fogtunder
nagyúr

én ezt mondjuk nem raktam volna offba sem, simán ontopic, pláne, hogy a Techus cuccokról nem nagyon van itt sem infó.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#18574) TCr válasza Joker850403 (#18560) üzenetére


TCr
veterán

Ezzel működik, hálásan köszönöm!!! :R

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18575) balpis


balpis
őstag

sziasztok!
főleg adattárolásra (fotók elsősorban) keresek NAS-t.
Ezeken gondolkoztam el:
D-Link DNS-320L vagy synologyDS-216SE

Nem túl sok az elvárásom:
Legyen egyszerűen kezelhető, lehessen win7-10 alatt felmappelni drive-ként.
Ha a TV-vel filmeket is lejátszhatok róla és esetleg torrent kliens is futattható, az extra.

Árban elég nagy a különbség, de képességben is megjelenik ez?
(Van egy ősrégi WD mybook world II-őm, ami gyakorlatilag már a megvásárlásakor használhatatlannak bizonyult a hálózati sebessége miatt :( )

HDD bele:
WD purple-ban gondolkoztam a 3 év garancia miatt. Jó lesz ez vagy elég a green, esetleg kell valamiért inkább a red?

köszi szépen!

notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

(#18576) MaCS_70 válasza balpis (#18575) üzenetére


MaCS_70
félisten

Szia Pisti!

A D-Linkről itt mindenki le fog beszélni, hasonló áron sokkal jobb a Zyxel.

A Purple kamerás megfigyelőrendszerekbe való, a szoftvere a folyamatos rögzítésre van kihegyezve, esetleges kisebb adatkiesések árán is.
NAS-ba Red, esetleg Green, a megfelelő ellenőrzés-átkonfigurálás után.

Esetleg egy szép dizájnos Milán-féle PC? :)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18577) balpis válasza MaCS_70 (#18576) üzenetére


balpis
őstag

Köszi!
Jó az a kis PC, elég kihasználatlan is, de nem lesz arra beállítva, egy még kompaktabb és kisebb fogyastású dolog kellene.
Sőt, lehet, hogy két heszínre is. Akkor pedig nekem lenne könnyebbség, ha ugyanolyan rendszer lenne mind a két helyen...
Szeretném még most hétvégén összerakni az egyiket, ezért merült fel ez a kettő, mert ezek vannak raktáron az aquaban, ahol elég jónak tűnik az ár.
De ha online vagy, lehet, kereslek hamarosan privátban, itt meg majd az eredményről beszámolok :)

notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

(#18578) MaCS_70 válasza balpis (#18577) üzenetére


MaCS_70
félisten

A Zyxel NAS326 tűnik most turistaosztályon a legjobb vételnek, 30-33e Ft-ért. Sok helyen kapható, ami Neked jó lehet, hogy pl. a Móriczon polcról adják.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18579) ht42 válasza balpis (#18575) üzenetére


ht42
senior tag

1 éven belül 2 db Green fingott ki nekem, pl. egy 2 Terás, a greenből elég volt egy életre. A NASomba mondjuk Redet raktam, azokkal még nerm volt gond.

(#18580) MaCS_70 válasza ht42 (#18579) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ezek a Greenek a WDidle-lel már idomítottak voltak, vagy még 8 másodperc tétlenség után küldték a fejet parkolni?

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18581) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Létezik az, hogy a Zyxeleken eltűnt a Samba-megosztás?

A családi 325v2 darabon sem találjuk az eddig meglevő beállítást, és úgy tűnik, Pisti a frissen vett 326-oson sem lát ilye fw-frissítés után... :F :Y

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18582) Alex91 válasza MaCS_70 (#18581) üzenetére


Alex91
félisten

Vagy csak atneveztek... Ha windows alatt latod ugyanugy, mint eddig, akkor csak van...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18583) MaCS_70 válasza Alex91 (#18582) üzenetére


MaCS_70
félisten

Semmit sem látunk.

Nincs előttem egyik NAS sem, de mindketten arra panaszkodnak, hogy nem találják a Samba-beállítási lehetőségeit.

Az új 326-osnál még nincs ilyen tapasztalat, első zyxeles kaland, a 325v2-nél viszont sógorom állítja, hogy régebben látta a SMB/CIFS-beállítást, de nem foglalkozott vele. Most viszont igény lett rá, gondolta, beállítja, de ő sem találja.

Mellesleg mindkét esetben a maga területén (ami nem a hálózatkezelés) profi számítógépes szakemberről van szó, ami ugyan nem zárja ki a user errort, de a szimultán probléma csak jelent valamit...

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18584) Alex91 válasza MaCS_70 (#18583) üzenetére


Alex91
félisten

Most azt ertem, hogy a webes feluleten nincs ilyen menupont, de egyebkent a nas-on levo dolgokat elerik?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18585) balpis válasza Alex91 (#18584) üzenetére


balpis
őstag

Szia!
Enyém az említett 326-os
A NAS-t win alatt csak médialejátszónak látom a network alatt. Ha ráklikkelek, webes felületet nyit meg hozzá. Könyvtárként felmappelni nem tudom. \\IP-cím-re azt mondja, hogy "not accessible"
Semmi értelmes megosztási lehetőséget nem találok a webes felületen :(
PEig nekem csak az lenne fontos, hogy két gépről is elérjem ugyanazokat a file-okat....:(

notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

(#18586) Alex91 válasza balpis (#18585) üzenetére


Alex91
félisten

Most allitod be? Ez az elso NAS-od? Hasznalatijat nezted mar?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18587) TCr válasza Alex91 (#18586) üzenetére


TCr
veterán

2 kommenttel előbb írták, hogy meglévő nas.

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#18588) Alex91 válasza TCr (#18587) üzenetére


Alex91
félisten

Miert, amit pl. ma vettek az nem meglevo?

Egyebkent szamomra nem vilagos, hogy mi tunt el...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#18589) balpis válasza Alex91 (#18586) üzenetére


balpis
őstag

Nekem első - régi WD volt, évek óta azt nem használtam.
A másik ismreősé, az már régebbi és simán ment korábban a samba, most eltőnt róla, ha jól értettem.

Használati?
nem töltöttem még le a manualt.
Egyelőre nem is találom, a zyxel oldalán a support alat a 326 még nem is szerepel, csak a 325v2....
...
Most átrágtam magam rajta. Az alapján az első belépés után a "computer" alatt kellett volna megjelenjen a NAS, de a gyakorlatban a "media devices" alatt jelent meg....
Eddig IP cím alapján próbáltam csatlakozni (\\192.168.0.12 ), de így nem sikerült. De most egy újabb próba "\\nas325" csatlakozással, és láss csodát, megjelentek a könyvtárok és tudom őket mappelni....

Szóval úgy tűnik, menni fog....
:)

notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

(#18590) Tonyk válasza MaCS_70 (#18583) üzenetére


Tonyk
veterán

"sógorom állítja, hogy régebben látta a SMB/CIFS-beállítást, de nem foglalkozott vele"

Ilyen, így sosem volt benne.

Így szerepel minden 326 előtti szériában:

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#18591) Sub-ZeRo


Sub-ZeRo
nagyúr

Sziasztok!

Egy Shuttle kd22 típusú nas-t rendeltem ma este egy 2 terás hdd-vel. A jövőhéten jön meg, de szeretnék majd segítséget kérni tőletek, beállítás ügyben. Egy tp-link wr2543nd típusú routerre menne majd rá és mind linux (elementary os) és windows 7 alol el szeretném majd érni. Szóval jönnék majd segítséget kérni... :B

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18592) MaCS_70 válasza Tonyk (#18590) üzenetére


MaCS_70
félisten

Valahogy csak látta, hogy be lehet állítani... Csak éppen elég volt neki az NFS, nem foglalkozott a Sambára utaló beállításokkal.

Örülök, hogy Pistinek összejött -- azért van abban valami vicces, hogy egy NAS326-oson egy \\nas325 a helyes megoldás. :)

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18593) Joker850403 válasza Tonyk (#18590) üzenetére


Joker850403
csendes tag

Szinte ugyan így néz ki 326-on is. Annyi a kulonbseg hogy nem fomenupont a megosztas hanem almenu lett. De a kezelese meg a szerkesztese az ugyan az

(#18594) Multibit válasza Sub-ZeRo (#18591) üzenetére


Multibit
veterán

Érdekes, hogy arra a márkára esett a választásod. Ha visszaolvasol, számodra is kiderül, hogy itthon kevéssé elterjedt márkáról/típusról van szó. Nagyon olcsón jutottál hozzá? Mi volt az oka, hogy azt választottad - mondjuk - egy Zyxellel szemben?
Csak azért feszegetem ezt a témát, mert valószínűleg kevesen ismerik itt a jelenlegi Shuttle-kínálat szoftverét. Ettől még általános segítséget kaphatsz, csak a konkrét "katt ide-katt oda" segítség lesz nehézkes.

(#18595) Tonyk válasza MaCS_70 (#18592) üzenetére


Tonyk
veterán

NFS az külön csomag része! Az alapból nem része a menünekrendszernek. Tehát az NFS és az SMB nem egy helyen van.... Külön-külön menüpont.

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#18596) Sub-ZeRo válasza Multibit (#18594) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Hogy őszinte legyek, ez egy gyors választás volt részemről. 40-nél többet nem akartam kiadni, ezért őt választottam. Az asztali gépemet szeretném lassan szadálni, és inkább egy laptopot raknék a helyére, mivel már játszani nem nagyon van időm. Abban egy ssd lesz, és inkább egy nas-ra költöznének a cuccaim, amit bárhonnan el tudnék érni. Ezért jött ez a márka.
Valahogy 40 alatt nem nagyon volt ilyen felszereltségű nas, ott, ahol néztem. (reklám helye)
Igaz, most találtam 40 felett egy Zyxellt, de most már mindegy. Amúgy meg kezdésnek jó lesz ez, úgy vagyok vele.
Most tanulgatom a linuxot, meg nasom nem volt, szóval kicsit bele akarok mélyedni a témába.
Bízom benne, hogy majd csak tudtok egy pici segítséget adni, ha elakadnék majd valahol. :B

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#18597) MaCS_70 válasza Tonyk (#18595) üzenetére


MaCS_70
félisten

Készséggel elhiszem -- én még nem nyomogattam végig, ráadásul számomra meg az NFS az irreleváns opció.
Sógorom viszont vélhetően végigböngészte az egész menürendszert, és közel másfél év után talán nem annyira elítélendő, hogy nem emlékszik pontosan egy általa akkor nem lényegesnek tartott szolgáltatás beállítási helyére, módjára.

Nem igazán értem, hogy mi ezzel a gond.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#18598) ateszm


ateszm
senior tag

Szép estét. Nas-t tervezek venni otthoni használatra fotók filmek tárolása céljából. Adattárolónak egy WD 3TB-os Red-et néztem ki,Nasnak első körben egy D-Link DNS-320L-t néztem ki,de kicsit visszaolvasva ez a nem ajánlott kategória,ezért tovább kutakodva rátaláltam erre >ZyXel NSA325v2 ,ami itt jobban ajánlott.
Nagyon fontos opció nálam,hogy a hálózatokhoz atom hülye vagyok...tehát az üzembe helyezése ne legyen bonyolultabb egy win telepítés,és konfigurálásnál. :))
Kérdésem,hogy jó az irányvonal amerre nézelődök? :F

(#18599) Multibit válasza Sub-ZeRo (#18596) üzenetére


Multibit
veterán

Valahogy 40 alatt nem nagyon volt ilyen felszereltségű nas
Most már mindegy, de: [link]

(#18600) Sub-ZeRo válasza Multibit (#18599) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Majd elválik a héten milyen lesz a shuttle. Reménykedem benne hogy jól fog működni.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.