Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#87351) Synthwave válasza nzozz (#87345) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Ennyi pénzből nem veszel boltból kellemeset.

A helyedben tőle kérdezném meg, hogy van-e még DE ISO Ducky One 3 TKL-e (30 pénz, a 65 százalékos SF 25) vagy nála néznék körül. Egyébként játszani szerintem jobbak az ezüst kapcsolók (Cherry esetén az MX Speed Silver).

Garantáltan jobban jársz, mint a bolti csörgés-zörgéssel.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#87352) dqdb válasza nzozz (#87345) üzenetére


dqdb
nagyúr

Német Amazonon a Cherry G80-3000N időnként beesik bőven 70 euró alá, de sajnos nem most van az az időpont. Gamer külső, de nem gamer, hanem jó belső.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87353) micafighter válasza dqdb (#87350) üzenetére


micafighter
nagyúr

Úgy tudom rendeltetek páran MTNU készletből itt a topikban, nem érkezett még meg egyikőtöknek sem? Kíváncsi vagyok milyen lett :) Szívesen kipróbálnám, papíron meg képen nagyon tetszik a profil, de 150+ EUR-t sajnálok rá látatlanban.

(#87354) dqdb válasza micafighter (#87353) üzenetére


dqdb
nagyúr

Már régen megérkezett, akkor toltam róla pár képet, és azóta is a dobozában pihen, mert nem építettem semmit azóta és kupakot cserélni is lusta voltam :D

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87355) micafighter válasza dqdb (#87350) üzenetére


micafighter
nagyúr

Rajtuk kívül ugye a Leopold is valódi double shot PBT. Ők nem tudjuk hol gyártatnak? Vagy maguk gyártják a kupakjaikat? Ez esetben nem értem miért nem árulják külön :N

(#87356) Seep válasza dqdb (#87350) üzenetére


Seep
senior tag

O gac, most miert vagy rossz hozzam? :O 139E. Az faj. :R De ez gyonyoru.

(#87357) micafighter válasza Seep (#87356) üzenetére


micafighter
nagyúr

Ha csupán fekete alapon fehér a kritérium, akkor szerintem kb 10 USD-től indulnak doubleshot ABS készletek, és jóval 100 EUR alatt találni doubleshot "PBT" készletet is belőle. Azért van " " jelben, mert a tapasztalat az, hogy nagyon ritka a dobuleshotnál használt tiszta PBT, általában keverni szokták valamivel. A linkelt szett az egyik kivétel, ami a gyártó szerint tiszta PBT doubleshot. Az ár továbbá gyártó neve miatt van (GMK), illetve mivel ez egy teljesen új profil. Ha GMK WOB szett érdekelne, nemrég indult a Black Snail ami igen jó áron van más GMK szettekhez képest: [link] ez Cherry profilú, és doubleshot ABS. A base kit az 95 EUR körül jön ki a magyar áfával és a vendor felárral, viszont ha veszel még mellé egy alpha kitet, akkor kb 150 EUR-ra jön ki kettő (egy WOB és egy BOW) szett.

Először a profilt kéne belőni. Ha pl cherry profilban érdekel WOB szett, akkor valószínűleg találsz nagyon olcsón (kb 10 USD-től indulva) ABS doubleshot szettet (pl Aifei), nagyon drágán (80-90 EURtól indulva fölfelé) jobb minőségű doubleshot ABS szettet (Keykobo, GMK), és a kettő közötti árban találsz általában PBT-blend dobuleshot szetteket (pl Keychron).

Ahogy már előttem írták ehhez a szinhez (WOB) a dyesubot el kell felejteni.

(#87358) dqdb válasza Seep (#87356) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nem gonosz voltam, csak a realitást mutattam meg, hogy míg világos alapon sötét feliratos kupak olcsón előállítható jó minőségben, addig sötét alapon világos feliratok kupak nem egyszerű dolog (az okokat Molydeus részletezte). Persze egy 33-40 dolláros doubleshot ABS/ABS-PBT blend Aifei az AliExpressről eléggé jó minőséget fog hozni, de alatta fog maradni a felirat minősége/konzisztenciája egy hasonló árú szintén kínai dyesub PBT-nek.

Reverse dyesub PBT-t pedig senki sem tud jó minőségben gyártani, és egy dyesub fekete sosem lesz olyan fekete, mint egy anyagában színezett fekete. Ha holnap eszembe jut, akkor egymás mellett le tudok fotózni SP SA-t és GMK-t ABS-ben, valamint reverse dyesub PBT-ben Infinikey-t (és KAT-ot, ha megtalálom).

Az extrák mindig drágábban mennek, az a 139 euró 99 euró volt júniusban cserébe 5 hónap várakozásért. És az időzítés sem mindegy, 1 hónapja válaszként a TKL méretben éppen 46 euróra leakciózott SA Spectrát is linkeltem volna, de az mostanra elfogyott, ahogyan EPBT-ből is sokkal nagyobb választék volt.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87359) dqdb válasza micafighter (#87355) üzenetére


dqdb
nagyúr

A Leopold magának gyárt. És valószínűleg ugyanazért, amiért a Varmilo sem gyárt másnak: nem éri meg nekik anyagilag a gyártásbővítés.

A Black Snail árazása nagyon becsapós. Ránézel, hogy 79 dollár és GMK, milyen olcsó, aztán amint mellécsapod a numpadet és a spacebart, hirtelen 130 dollárnál vagy, ahol egy átlagos GMK készlet hasonló lefedettséggel.

A 10 dolláros Aifeihez azért tedd hozzá, hogy Taobao és nem AliExpress :D

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87360) Molydeus válasza dqdb (#87359) üzenetére


Molydeus
senior tag

Az Aifei "v2"-k mellett (v1-et már csak elvétve látni az ali-n) nemrég megjelent egy szerintem új sorozat. Szintén a GMK színsémák klónjait kínálja. Lehet, hogy új gyártó*, még az is elképzelhető, hogy ez egy "v3"-as Aifei, de nincs róla infó. Az AFSA-kkal is hasonló a helyzet.
Szintén double-shot blended PBT mint az Aifei "v2"-k, de a belső öntés a kupak aljáig ér, nem 1mm-rel felette van vége, kicsit simább a felülete és a csomagolása is igényesebb (a tálcákat vékony szivacs választja el a dobozban). A Spacebar kit ezeknél alfa színű és eltérőek a novelty-k is.
Sok store párhuzamosan árulja a kettőt, szóval, ha valaki ezt szeretné kipróbálni, akkor a fekete tálcás képeket keresse. Pl. itt is keverve vannak: [link]

*: azért gondolom, hogy valószínűleg új gyártó, mert eltér az öntés és több olyan készlet is van, ami egy időben jelent meg, az egyik egyértelműen Aifei "v2", a másik pedig ez az új. Nem hiszem, hogy egy új forgalmazó kedvéért két külön öntőformával dolgozna az Aifei...

M.

(#87361) dqdb


dqdb
nagyúr

[link]
Taeha interjúja a GMK CEO-val

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87362) evitiguF


evitiguF
senior tag

Sziasztok,
keresem azt az ajánlott billentyűzetet, ami:
- vezetékmentes
- mechanikus ( típus, és hang mindegy, nem zavar, ha hangos)
- háttérvilágítás ( testreszabható, játékhoz, csak azok világítsanak, ami a játékban kell, színt is testre lehessen szabni )
- ISO ( magyar vagy német )
- TKL vagy teljes, az mindegy, megvagyok numpad nélkül is

Egy G910 német utódja lenne, játékra használva.

(#87363) knoxhu


knoxhu
senior tag

Megjött a Keychron K8 Pro (red kapcsolókkal) ezúton is köszönöm mindenkinek a tanácsokat, főleg Molydeus-nak :)

Az biztos, hogy szoknom kell, nem tudom jobban körül írni csak, hogy nagyon "keménynek" érzem egyelőre a felületét, de ezt negatívumnak nem mondanám. Teljesen más élmény gépelni és játszani rajta mint az eddigi filléres Geniuson vagy a Redragon Mitra-n. Tesztelésre fent hagytam a gyári keycapeket, de ma szerintem kicserélem a PBT keycapre. Játék közben néha összeakadtak az ujjaim, volt, hogy mást nyomtam mint kellett volna, de ez annak tudható be, hogy kicsit szűkebben vannak elhelyezve a billentyűk a Geniushoz képest, gondolom 1-2 nap és megszokom.

(#87364) Mephike válasza knoxhu (#87363) üzenetére


Mephike
senior tag

gondolom 1-2 nap és megszokom
Az új eszközöknél ez mindig így van nálam is. ;)

nagyon "keménynek" érzem egyelőre a felületét
Ezt a switchekre érted, mármint a lenyomásra, hogy kemény? Ha igen, akkor idővel lehet kísérletezni puhább switchekkel. Ha a játék gyakori, akkor a Kailh Speed Silver pl. elgondolkoztatható lehet illetve minden olyan switch, ami puhább, mint a mostani gyári switched.

(#87365) knoxhu válasza Mephike (#87364) üzenetére


knoxhu
senior tag

Hát látod, ez egy jó kérdés, de egyelőre nem tudom a választ. Szerintem inkább magát a billentyűket érzem keménynek, nem a switcheket vagy talán a felületük ami kicsit furcsa. Mivel nagyon új nekem ez az egész még meg kell fejtenem hogy mi is lehet a helyzet. Reszponzivitással nem volt problémám, sőt, lényegesen jobbnak éreztem mint a Genius esetén.

(#87366) dqdb


dqdb
nagyúr

[link]
érdekes új Gateron clicky kapcsoló, Clickiez-szerű click leaf belsővel, annál olcsóbban (bár még mindig drágán)

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87367) dqdb válasza knoxhu (#87365) üzenetére


dqdb
nagyúr

Még a bottom outot lehet keménynek érezni, amikor tövig nyomod a billentyűt. Egy membránosnál ilyenkor a szilikon tompítja a becsapódást, egy merevebb építésű mechanikus ilyenkor keményebb tud lenni, bár a Mitra ezen a téren biztosan keményebb volt.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87368) knoxhu válasza dqdb (#87367) üzenetére


knoxhu
senior tag

Lehet akkor hogy ezt érzem.
A Mitra egy borzalom volt, örülök, hogy megszabadultam tőle, itt azért erről szó sincs szerencsére.

(#87369) [Prolixus] válasza Molydeus (#87344) üzenetére


[Prolixus]
addikt

A Varmilo magyar PBT kupakjai amúgy OEM profilosak szerintem.

MÁS:

Candykeys-től rendelt valaki november vége körül, a BF akcióban?

A silent tactile Geon-Haimu kapcsolókat rendeltem, és konkrétan SEMMI nem történt azóta a csomaggal. Írtam supportnak, küldtek egy tracking numbert meg állítólag feladták a csomagot, de azóta a DHL rendszerében zéró frissítés volt. A supportos muki arra hivatkozik hogy volt az a meglepő havazás németben december elején és az teljesen megkavarta a DHL-t, discord csatornájukra is raktak ki erről bejelentést. Szóval ezt értem én de bakker egy hónapja nemhogy a csomagot nem kaptam meg, hanem a tracking oldal alapján tényleg semmi update nincs a csomaggal. Szerintem vagy fel sem adták, vagy valamelyik DHL raktárban csücsül aztán senki nem fogllakozik vele? Vagy elhagyták? Ilyen van?

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#87370) micafighter válasza [Prolixus] (#87369) üzenetére


micafighter
nagyúr

Nov. 23.-án rendeltem Candykeystől, Dec. 8.-án írtam nekik mert nem kaptam tracking számot és még nem érkezett meg. 1-2 napon belül küldték számot, de úgy emlékszem nem láttam rajta semmi mozgást, aztán 1-2 napon belül megérkezett a csomag.

Írni kell nekik emailt, nekem eddig mindig megoldották ha valami gond volt. Volt, hogy a kézbesítő futár hülyesége miatt nem sikerült a kézbesítés és visszament nekik a csomag (kb 20 EUR-nyi kapcsoló), írtam nekik, erre önköltségükön elküldték újra DPDvel, másik címre ahová kértem. Máskor meg 6 hónapon túli preorderemet szó nélkül refundolták, úgyhogy nekem eddig a személyes tapasztalatom pozitív a supportjukkal :)

[ Szerkesztve ]

(#87371) [Prolixus] válasza micafighter (#87370) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Én 27-én rendeltem, szintén nem kaptam semmi tracking számot, csak miután rájuk írtam. Csomag azóta is sehol :/

Gondolkoztam hogy kérek egy refundot, de ha megrendelem újra tőlük ugyanazt, nem tudom mennyivel leszek előrébb...

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#87372) micafighter válasza [Prolixus] (#87371) üzenetére


micafighter
nagyúr

Szerintem ha azt mondják feladták, akkor feladták, mondjad nekik mit látsz trackingen, nézzék meg ők is meg érdeklődj utána a szállító cégnél aztán megbeszéltek valamit.

A Geon X Haimu Silent kapcsolókat amúgy árulja a deltakeyco.com is (francia vendor).

[ Szerkesztve ]

(#87373) [Prolixus] válasza micafighter (#87372) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Most azt írják, hogy az ugyanabban a "batch-ben" kiküldött csomagoknál ez mindnél így van, hogy nincsen a tracking information frissítve, de van olyan vevő aki már meg is kapta a csomagját (szóval ez kicsit hasonló szitu mint nálad, hogy hirtelen kiszállítják). They will keep me informed... :U

Nahát kivi leszek mikor kapom ezt meg, ha egyáltalán...

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#87374) Molydeus válasza [Prolixus] (#87373) üzenetére


Molydeus
senior tag

Bakker, ez nem hangzik túl jól. Nem voltam ilyen türelmes, 10.-én adtam fel a rendelést, 18.-án írtam rájuk, mert nem jött még tracking ID. :D Annyi látszik a DHL-nél, hogy 14.-én történt valami, igazából nem tudni, hogy mi...és azóta semmi. Gynítottam, hogy batch feladás történik szóval aligha lesz csomagra szóló állapotjelzés. Viszont, ha 1 hónapig se érkezett meg, akkor van időm várakozni.

M.

(#87375) Synthwave válasza knoxhu (#87368) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Veszel a kupakok szárára O-gyűrűket, az picit felpuhítja a bottom outot, és valamennyit halkít is. Filléres tétel, van többféle vastagság és keménység.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#87376) Ispy


Ispy
veterán

Szeretnék kipróbálni valami könnyebb lineárist a ginghambe, a keygemen van boba lt 55g, ebből 24k lenne cakkpakk 80 darab. Ez jó vétel, vagy drága? Vagy van esetleg valami jobb?

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#87377) Synthwave válasza Ispy (#87376) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Hát, olcsónak épp nem mondanám (és ha az 55 gF nem bottom out, hanem initial, akkor olyan könnyűnek sem nevezném).

Az új Akko Silver Pro? A 90 darab alig több, mint fele ennyi. Vagy az ominózus V3 Cream Yellow Pro?

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#87378) aszamóca


aszamóca
aktív tag

Segítséget kérnék tőletek. A második tartalék Cougar 200K billentyűzetem is elkopott, ezért most vennék egy rövid nyomóutas, lehetőleg dizájnosabb lapos kivitelű, stabil vezeték nélküli, magyar kiosztású, numerikus, világítós jobbfélét, nem játékra, csupán írogatni (néha mondjuk egy Quake3 beugrik) . Jó lenne 50-ből megúszni, de mindent meghallgatok. ;-) Köszi ha tudtok ilyet ajánlani.

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#87379) Ispy válasza Synthwave (#87377) üzenetére


Ispy
veterán

Alapból én 60-70g-ost használok, szóval nekem már az 55 is pille lesz. ;]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#87380) Synthwave válasza Ispy (#87379) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Émmeg gyúrok itt a ~30 gF bottom outra. :DDD

Alpaca vagy NK Cream? Gondolom, a kencézés nem akadály.

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#87381) fuximaxi válasza aszamóca (#87378) üzenetére


fuximaxi
senior tag

Ha megvagy numpad nélkül és megfelel a Bluetooth akkor szerintem ez lehet egy jó megoldás:
Keychron K1SE LP

Ha kell a 2,4GHz és/vagy a numpad akkor már inkább több lesz, mint 50.
Logitech MX Keys és magyarítás lehet megfelelő.

Ha jól emlékszem még a Keychron K5 Pro-t lehet felszerelni a K3-hoz kapható magyar keycappel, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos, viszont itt sem lesz 2,4GHz

[ Szerkesztve ]

Ha segítséget szeretnél kérni, akkor azt ne privátban tedd. Valószínűleg mások is tudnak segíteni illetve nem csak neked lehet szükséged az információra.

(#87382) dqdb válasza Ispy (#87376) üzenetére


dqdb
nagyúr

Boba esetében az 55g a bottom outra vonatkozik.

Én ennyiből vennék AliExpressről egy adag Gateron KS3X47 Prót, egy jó kapcsolónyitót, és mellette a Keygemtől még két-háromféle TX rugót, hogy megnézzem, mit is kedvelek. Szerintem nagyon túlárazott, és itt még a magasabb ár mellett az sem hozható fel, mint az U4-nél, hogy olyat nyújt, amit más nem.

Synthwave: Alpaca vagy NK Cream?
Az Alpacát is túlárazottnak nevezném a mai választék mellett, sokkal olcsóbban megkapod az a simaságot, 2020-ban még egyedül volt a JWK/Durock ezzel a piacon, mára már minden gyártó utolérte/megelőzte őket.

Az NK Cream az még ma is tud egyedit nyújtani, de a Cherry MX-ek mellett ez a kapcsoló a másik mintapéldája annak, hogy előbb be kell járatni 1-2 hónapig, majd utána meg kell kenni, és ekkor egy nagyon jó kapcsolót kapsz, de stock állapotban vagy stock állapotban megkenve eléggé rossz lesz.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87383) Ispy válasza Synthwave (#87380) üzenetére


Ispy
veterán

Nk cream van itt 10 darab, próbából vettem, de elcsesztem mert frissen megkentem. :DDD

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#87384) Synthwave válasza dqdb (#87382) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Igazából ha sokat kapcsolózik az ember, szerintem érdemesebb venni 50 dolcsiért egy kapcsolót bejárató masinát, és pár nap alatt letudni konzisztensen (minden kapcsolóra ugyanannyi aktuáció) a több hónapos random használatot.

Amúgy gondolkodtam egy adag NK Creamen. Foam nélkül, acél plate-tel lehet, hogy tetszene a hangja (a machinált Silverek meg mehetnek a leendő újoncba).

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#87385) Ispy válasza dqdb (#87382) üzenetére


Ispy
veterán

Cégre veszem 24k céges pénz az kevesebb, mint a 15k-s alis.

Ilyen kelowna fajta openerem van. Gondolom a rúgókat kéne olajozni is.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#87386) Synthwave válasza Ispy (#87385) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Én a Geonra azt kaptam, hogy nem feltétlen. A TX elvileg hasonló minőség.

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#87387) dqdb válasza Synthwave (#87384) üzenetére


dqdb
nagyúr

Erőteljesen megoszlanak a vélemények ezeknek a gépeknek a hasznosságáról, ahogyan a stem mechanikus polírozásáról is.

A gépekről azért, mert a butábbak mindig ugyanúgy nyomják le a kapcsolót, így nem a kapcsoló járatódik be, hanem a kapcsoló egy bizonyos szögben és bizonyos erővel lenyomva. Az újabbak már ennél okosabbak, de azok sem olyan alaposan (sokféle szögben, sokféle erővel) járatják be, mint egy ember.

A mechanikus polírozás ellen azt hallottam érvként, hogy a gyémántpor roncsolja a stem felületén a műanyagot, erről megfelelő anyagismeret nélkül nem tudok és akarok véleményt formálni.

A legjobb bejáratási módszer még mindig az, hogy kölcsönadsz valakinek 1-2 hónapra egy billentyűzetet.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87388) dqdb válasza Ispy (#87385) üzenetére


dqdb
nagyúr

Gondolom a rúgókat kéne olajozni is.
Nem ártana, bár egy Geon vagy TX nem vészes anélkül, pengeni nem fog.

Cégre veszem 24k céges pénz az kevesebb, mint a 15k-s alis.
[link] + [link] most nézem, hogy a kapcsoló out of stock

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87389) micafighter válasza Synthwave (#87386) üzenetére


micafighter
nagyúr

Szerintem rugókat és a kapcsoló kenését is érdemes kitapasztalnod magadnak, ezért adott kapcsolóból vennék mindenképp vagy +10-20 darabot, amin tesztelni tudod a kapcsoló és a rugó kenését. Kapcsoló kenésére kettő technikának látom értelmét: vagy csak a kapcsoló alsó házát kened meg, vagy csak a stemet. Hogy melyiket hol meg mennyire, azt meg pár db kapcsolón ki tudod kísérletezni.

Rugó kapcsán is kipróbálnám pl először kenés nélkül, aztán 105 olajjal a rugón, utána az alsó ház azon részeit megkenni 205g0-val, ahol a rugóval érintkezik, utána még egy variáció a rugó alját "donut dip"-elni, pl 205g0-ba.

Minden egyes lépésnél/variációnál a füledhez emeled a kapcsolót és nyomogatod, hogy halld, nincs-e valami nem oda való hang. Ha hallok valamit, akkor párszor erősen nyomom le a kapcsolót, amennyire csak tudom az ujjammal, néha ez segít a rugónak és a kenőanyagnak felvenni az optimális pozíciót és megszűnik a nem kívánatos hang. Ha nem akar megszűnni valami kellemetlen hang, akkor kapcsoló újra szét, rugó ki, új, kent rugó be és próba újra.

Ha amúgy van kenőanyag, én a Geon rugót is megkenném.

(#87390) Ispy válasza dqdb (#87388) üzenetére


Ispy
veterán

Itt van, de nem sárga, ez mind lineáris, csak más rúgóval?

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#87391) micafighter válasza Synthwave (#87384) üzenetére


micafighter
nagyúr

Gondolkoztam én is bejárató gépen, de azon túl amit már említettek, még annyit tennék hozzá, hogy nem nagyon találtam EU-n belül 50 USD körüli áron. A Dingkeys árul kb ennyiért: [link] de mire az ide jut szerintem közelebb lesz a 100 USDhez, vagy inkább felette. Nemsokára jönnek egy új verzioval ami ha minden igaz full alu lesz, és említve volt EU vendor is, de szerintem az is 100 fölött lesz majd itt kapható USDben számolva. Egyedül Deltakeyco-nál láttam ilyen masinát EUban, de az meg jóval drágább: [link]

Egy másik kritika ami az ilyen gépeket éri, hogy tönkre teszik a kapcsolók leafjét, mivel a kapcsolókat jóval nagyobb terhelés fogja érni, mint ha ujjal pötyögnél rajtuk.

(#87392) dqdb válasza Ispy (#87390) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ez a régi, nem Pro változat, azaz nincsen megkenve, a lábak sem megerősítettek.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#87393) micafighter válasza Ispy (#87390) üzenetére


micafighter
nagyúr

A barna az taktilis, a kék pedig clicky. Ez a fajta amit linkeltél nem gyárilag kent kapcsoló, de ettől függetlenül én innen a pirosat bátran ajánlanám ha 3.9mm - 4mm körüli úton járó lineárist keresel. Rugót azt mindenképp cserélni kell, de a kapcsolót nem muszáj megkenni, mert alapból is nagyon simán jár, nálam van több batchből is, mindegyik szuper. Ha netán kifognál egy rossz batchet és reszelne, azon a rugócsere plusz pár hét használat (koptatás) kenés nélkül segíteni fog.

Boba LT-ből vettem anno vagy 30db-ot egyébként, nem nagyon jött be. A linkelt Gateron KS-3X47 szerintem egy sokkal jobb kapcsoló rugócsere után.

(#87394) Ispy


Ispy
veterán

Nem tudom a 4mm bejön-e, mert fogalmam sincs mit jelent. :D

Van itthon boba u4t, oil king, nk cream, meg egy rakás clicky. Az oil king és a boba bejön.

Kenni tudok, van még egy rakás krytoxom vagyis tribosys 3204 itthon.

[ Szerkesztve ]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#87395) Synthwave válasza dqdb (#87387) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Az a baj, hogy nincs olyan ismerős, aki használná is rendesen, meg a kölcsönadott dolgokkal nagyon nincsenek jó tapasztalataim, és tanulván a múltból, nem is vetemednék erre.

------------------------------------------------------------------------

(#87394) Ispy: "Nem tudom a 4mm bejön-e, mert fogalmam sincs mit jelent."

lolwat? Az eddigi nyilatkozatokból azt szűrtem le, hogy nálam jóval veteránabb lehetsz billencs témában. :F

Azt jelenti, hogy 4 mm-es úton mozog a kapcsoló, ez a de facto sztenderd, ami meg rövidebb úton jár, ott a stem hosszabb, az a long pole switch.

------------------------------------------------------------------------

(#87389) micafighter: Szerintem előtte azért egy alapos bejártás mindenképp lesz, aztán kb. tavasz végén/nyár elején jön a kenés, ha jön (rugó + stem).

[ Szerkesztve ]

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#87396) aszamóca válasza fuximaxi (#87381) üzenetére


aszamóca
aktív tag

Köszönöm a tanácsokat! :R

Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.

(#87397) micafighter válasza Ispy (#87394) üzenetére


micafighter
nagyúr

4mm a kapcsoló útja. Creamből honnan vettél és milyet? Kb 10 felé cream létezik :DDD Pár féle pl: [link]

Az Oil King az 4mm (pontosabban 3.9mm) úton jár, az alsó ház INK, a felső nylon, a stem az POM, gyárilag kent kapcsoló hosszú (20mm) rugóval.

A sima Cream az úgy tudom POM alsó és POM felső házas, és POM stemes, keygem szerint 4mm úton jár, és long-pole. A hangja miatt sokan szeretik, de híresen reszel, ezért nagyon ajánlott csak több hét (vagy inkább hónap :DDD) használat után megkenni, hogy kellően bekopjon.)

Amúgy lineáris kapcsolók közül most kb ezeket ajánlanám:

Nem szükséges rugócsere/kézzel kenés - ezeknél jó a gyári kenés és a rugó se peng:

Gateron KS-3X47 Pro (gyárilag kent, nylon-nylon-POM, erősített lábak, nem mértem le, de szerintem 15mm a rugó, a kapcsoló utat lemértem, az 3.9mm)

Gateron CJ gyárilag kent verzió (gyárilag kent, POM-INK-POM, 15mm rugó , 3.9mm kapcsoló út)

Gateron CJ Box gyárilag kent verzió (gyárilag kent, POM-INK-POM, 22mm rugó , 3.4mm)

KNC Green Jacket (nylon-HPE-POM, csak a v1-et próbáltam, az 3.1mm úton jár, a rugóra nem emlékszem pontosan, de hosszú, 18mm vagy hosszabb)

Rugócsere után szuper kapcsoló:

Gateron KS-3X47 (nylon-nylon-POM, nem mértem le, de szerintem 15mm a gyári rugó de az kuka, 3.9mm)

Cherry MX Black, Red (nylon-nylon-POM, 15mm gyári rugó kuka, 4mm)

Cherry MX Black + KNC Keys Unga Bunga stemmel (nylon-nylon-polírozott POM stem, 3.1mm)

Durock POM Piano (POM-POM- UHMWPE blend, rugónak 14mm-et mértem, kapcsoló útnak Keygem 4mm-et ír de az szerintem nem pontos, én kézzel (tolómérővel) azt hiszem 3.6mm-et mértem)

Rugócsere és kézzel kenés után szuper kapcsoló:

Gateron Milky Pro (gyárilag kent, nylon-nylon-POM, gyári rugó kuka, 3.9mm) - ez gyárilag kent kapcsoló de nem túl konzisztens a kenése, így én mindenképp ajánlanám rugócserével a stem átkenését is)

Az összes többi kapcsoló amit próbáltam vagy túlárazott/túl drága, vagy szimplán ezeknél rosszabb.

Más: ma jött meg nekem a Geon x Haimu Silent linear kapcsolók, annyira nem ajultam el tőle. Csak kézbe próbáltam eddig de ez alapján azt mondanám, a rugó mindenképp kenést vagy cserét igényel. Maga a kapcsoló kent, de kicsit nehezen jár - ez lehet a gyári rugó miatt, a gyári kenés miatt, vagy szimplán nem túl simák a felületek. Lehet egy szimpla rugócsere vagy kenés orvosolja a gondokat, de eddigiek alapján azt mondanám törődést igényel.

(#87398) Synthwave válasza micafighter (#87397) üzenetére


Synthwave
HÁZIGAZDA

Na várj; a long pole nem az, hogy hosszabb stem/rövidebb úton jár, mint 4 mm?

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#87399) Ispy válasza Synthwave (#87395) üzenetére


Ispy
veterán

Azt nyilván tudom mit jelent a 4mm, de nem tudtam fejből minek mennyi, meg én alapvetően clickyt használtam eddig.

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#87400) micafighter válasza Synthwave (#87395) üzenetére


micafighter
nagyúr

,,Szerintem előtte azért egy alapos bejártás mindenképp lesz, aztán kb. tavasz végén/nyár elején jön a kenés, ha jön"

Én biztos, hogy a bejáratáshoz is cserélném a rugót, ha Cherry vagy Gateron kapcsolórol beszélünk. Most Cherry MX Blackekkel építettem az utolsó 2 buildet az elmúlt hetekben, rugócsere után már teljesen használható kapcsoló, de a gyári rugóval nem szívesen piszkálnám már így, hogy tudom mennyivel jobb egy sima rugócsere után :DDD

A stem amúgy gyárilag kenve volt a stem lábakon és hátul, azt én szépen letörölgettem :DDD Illetve a TX/Geon rugókat már megkenve tettem be (alsó ház kenése a rugóval való kontakt pontoknál + rugóra 105 + 205g0-val rugó aljára donut dip), így majd ha pár hét múlva szét akarnám szedni megkenni, a rugót már ki se venném, csak a stemet egy csipesszel és a stemet szépen vékonyan körbe kenni. Stem vissza és kapcsoló bezár, rugót ki se kell venni. Én tettem bele Switch filmet is (amikkel mostanában dolgoztam KS-3X47, Gat X és Cherry MX mind igényelték a filmet), de ha biztos, hogy 2x szeded szét úgyis a kapcsolót, akkor a filmet a másodiknál tenném, akkor szétszedéskor nem csúszik el.

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.