Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20852) King Unique válasza holozis_HUN (#20849) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Szintén nemrég egy másik válaszban erről is volt szó. Ha teljesen újra akarod particionálni a merevlemezt és nem külön-külön formázni a partíciókat, vagy összevonni őket, akkor arra is vannak különféle megoldások.

Aztán, hogy most ez esetben a beépített lemezkezelővel, diskpart segítségével, a kettőt kombinálva, vagy netán külső programmal történjen a művelet, az már mindenkinek a maga dolga. De, mivel valószínűleg rendszerlemezről van szó, ezért azon létrejöttek Legacy / UEFI telepítésnél a rendszer számára fenntartott plusz partíciók. Azokat viszont a lemezkezelő általában nem engedi törölni USB-n csatlakoztatva sem, tehát a teljes újraparticionáláshoz mindenképpen diskpart / külső program fog kelleni!

[ Szerkesztve ]

(#20853) holozis_HUN válasza King Unique (#20852) üzenetére


holozis_HUN
veterán

Összevonni akarom a particiókat, hogy az egész 1 TB-ot tudjam használni, ne legyen 2 részre osztva.

Esetleg van mód arra, hogy jelszóval ellátni a mappákat, Úgy gondoltam, hogy 1 partició és 2 mappa: Övé és az enyém. Ezeket lehet valahogy jelszóval védeni?

[ Szerkesztve ]

El errar es humano y el perdonar, divino.

(#20854) King Unique válasza holozis_HUN (#20853) üzenetére


King Unique
titán

Az előző hozzászólásodban említett formázás és újraparticionálás nem egyenlő a partíciók összevonásával / összeillesztésével! Illetve előbbi esetben az adatok törlésre kerülnek, míg az utóbbinál nem. Ha fontos adatok vannak a külső háttértáron és azok megtartása a cél, akkor evidens, hogy a partíciók összeillesztését érdemes választani. Ehhez pedig külső particionáló programot célszerű használni, mivel a beépített lemezkezelő csak nem lefoglalt terület esetén tud kiterjeszteni. Ahhoz pedig a beolvasztani kívánt partíciót nyilván törölni kellene, amit gondolom nem akarsz.

A partíciók machinálásakor, illetve az adatok esetleges átmozgatásával járó műveletek (pl. összeillesztés) előtt érdemes lehet biztonsági másolatot készíteni az adatokról, főleg ha azok kimondottan fontosak! Normál esetben ugyan nem szokott gond lenni, de olykor előfordulhatnak kivételek.

Ha egy külső HDD-n akarja mindkét user tárolni a személyes adatait és feltétel, hogy azok a másik fél, vagy akár mások számára ne legyenek hozzáférhetők, akkor legcélszerűbb lenne 2 külön partíciót létrehozni a lemezen. Majd a partíciókat külön-külön letitkosítani az adott OS beépített megoldásával, vagy külső programmal (példa). De, ha csak bizonyos fájlok / mappák titkosítása a cél, akkor van a Windowsban arra is lehetőség.

[ Szerkesztve ]

(#20855) Kercsi17


Kercsi17
tag

Sziasztok!

Melyik verziót ajánlanátok filmnézésre, adattárolásra, minimális adathordozásra? Maxtor M3 1TB (3 év gari) vagy LC-Power Becrux + WD10JPVX 1TB (2év gari) Árban ugyanaz a kettő.. Esetleg C tervnek (elegendő lehet 500gb is) Becrux+WD5000LPLX (5 év garancia) Előre is köszönöm. :))

(#20856) King Unique válasza Kercsi17 (#20855) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nemrég egy másik válaszban pont szóba került a gyári kiszerelésű külső HDD vs. külső házas megoldás téma. Az említett célra egyébként nyilván mindkettő megfelelhet, beleértve az általad felsorolt típusokat is.

A külső házas megoldásnál az említett kék merevlemezek esetében azonban nem árt odafigyelni erre! De egyébként a merevlemezes topik összefoglalójában vannak egyéb ajánlott típusok is. Ha esetleg belefér a keretbe, akkor pedig lehetne akár az átlagnál tartósabb pirosat is választani (példa). Bár az utóbbi + a külső ház árából már egy 2 TB-os Maxtor is kijönne. Továbbá egy 2,5"-os külső háznál a stabil belső rögzítés szempontjából a 7 vs. 9,5 mm-es magasságú merevlemez sem teljesen mindegy, amiről a másik topikban szintén volt szó. Amúgy manapság 2,5"-os külső HDD-t 1 TB alatt már nem igazán érdemes venni, mivel az 500 GB-os típusok ár-érték aránya nem éppen a legjobb és nem sokkal olcsóbbak.

[ Szerkesztve ]

(#20857) nemeth.akos


nemeth.akos
csendes tag

Szia
Vásárlást hol ajánlanátok ? Itt néztem ki ezt a db-t [link]
Vélemény róla?

(#20858) King Unique válasza nemeth.akos (#20857) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha célirányosan a külső hatásoknak jobban ellenálló 2,5"-os külső HDD kell, akkor az A60 megfelelhet a célra. De vannak egyéb típusok is, illetve az összefoglalóban is van ilyen kategória.

Egyébként a hazai kínálatban sem sokkal drágább a 2 TB-os A60 és itt nyilván nem kellene heteket várni a szállításra és szükség esetén a garanciát is helyben lehetne intézni. De mindegy, mindenki úgy szerzi be és ott veszi meg a terméket, ahogy és ahol akarja! Ez már nem feltétlen ezen topik témája. Viszont vannak egyébként ilyen és ilyen topikok, valamint külön eBay téma is, ahol lehetne érdeklődni ez ügyben.

[ Szerkesztve ]

(#20859) CptAdamica


CptAdamica
veterán

Sziasztok! Hamarosan notebook-ra szeretnék váltani és sikerült egy olyan modell-t kinézni, amiben csak ssd kapott helyet. Kérdésem, hogy egy ilyen notihoz milyen külső vinyó illene, ami kiszolgálná az igényeimet, ami filmek tárolása, játékok telepítése, illetve programozási munka során kezelt fájlok tárolása, szerkesztése. Köszönöm. :)

Megyen!

(#20860) Lex Icon


Lex Icon
senior tag

Sziasztok!
Nem találtam a topikban a Bleendless HD05-os duál dokkolójáról semmit.
Ajánlott dokkolókat se.
Szeretném megkérdezni, hogy erről mi a véleményetek?

[ Szerkesztve ]

(#20861) Lex Icon válasza Lex Icon (#20860) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Vagy esetleg egy LC-Power LC DOCK U3 III?

[ Szerkesztve ]

(#20863) King Unique válasza CptAdamica (#20859) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Laptopokhoz nyilván egy 2,5"-os külső HDD a praktikus megoldás. Manapság pedig már 5 TB tárolókapacitású modellek is vannak ilyen fizikális méretben, tehát a szükséges tárhelyet illetően sem feltétlen kell kompromisszumot kötni. Továbbá, ha van a gépen USB 3.0/3.1 port, akkor a tápellátás is biztosan rendben lesz.

Egyébként a külső merevlemezek általánosan adathordozásra és adattárolásra valók. Illetve nyilván a tárolt tartalmak megtekintése, lejátszása is megoldható róluk. Szükség esetén ugyan lehet akár más célra is használni őket, de attól még nem az lesz az általános rendeltetésük. A felsorolt igények a játékok telepítése kivételével afféle általános dolgok, amelyekre rendszerint megfelelhet kb. akármelyik külső HDD. Viszont, hogy kinek melyik lenne az ideális választás, ahhoz nem ártana pontosítani ezeket pl. az alábbi szempontok alapján!

[ Szerkesztve ]

(#20864) CptAdamica válasza King Unique (#20863) üzenetére


CptAdamica
veterán

Köszönöm a kimerítő választ. :) Az igényeim:

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
1 TB minimum, azzal jelenleg is jól elvagyok.

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Inkább egy kompakt-ra hajtok, azzal jobban tudnék mozogni, néha hordoznám is.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Legyen letisztult és elegáns. Feketét előnyben részesíteném.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
PC-n lenne használva első sorban filmek, adatok, talán játékok tárolására. Egyedül az appservet telepíteném rá, de ha komplikált, akkor nem baj, ha az ssd-re megy. :)

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
30 ezer forint maximum

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Ezt nem teljesen értem, de Aquán át valószínűleg. :)

Ő lenne a kiszemelt munka gép. Két darab 3.1 gen 1. lesz rajta. [kép] A mostani belső vinyóm ezt a szintet hozza, ha ennek tudja hozni a sebességét, már elégedett leszek. :R

Megyen!

(#20866) King Unique válasza Lex Icon (#20860) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezen topikban általánosan a gyári kiszerelésű külső HDD-k a téma, de vannak 2,5"-os és 3,5"-os külső házas társtopikok is, amelyekben a dokkolókról is szó esik. Viszont a dokkolókkal és a többlemezes külső házakkal jóval kevesebb a konkrét tapasztalat, mint a normál (egylemezes) külső házakkal.

Dokkolóknál konkrét teszt csak az alábbi egylemezes változatról készült. Illetve van beszámoló pl. egy kétlemezesről. Továbbá akadnak még a másik topikban infók, rövidebb beszámolók egyéb típusokról is. Példák: [link], [link], [link], [link], [link]. De lehet nyilván mást is választani, nem kötelező pont ezek közül! Viszont az egyéb dokkolókkal sok tapasztalat értelemszerűen nincsen.

[ Szerkesztve ]

(#20867) Lex Icon válasza King Unique (#20866) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Köszönöm. Akkor kénytelen leszek magam kitalálni, melyikkel tegyek egy próbát.

(#20870) King Unique válasza CptAdamica (#20864) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban lévő logout bejegyzésben vannak példák 2,5" | 1 TB modellekre is. Egyébként általánosan ezeket szokta venni a többség. De, ha nem kell semmi extra, akkor az olcsóbbak közül pl. ezen és ezen típusok is népszerűek. Egyébként érdemes a gyártói oldalakat is lecsekkolni, hogy formára melyik tetszene! Például a Toshiba kínálata jól szemlélteti, hogy bár egyszerű és letisztult az alapmodell is, de azért a fémházas prémium termékek mégiscsak tetszetősebbek és elegánsabbak. A 30 ezres limitbe egyébként beleférne utóbbi kategóriából is egy 1 TB-os. De az olcsóbb típusoknál a 2 TB is összejöhet, mint pl. a Maxtor esetében.

Egyébként a külső házas megoldás (példa) is ugyanolyan mobilis, mint a kompakt külső HDD. Csak annyi a különbség, hogy az előbbit úgy kell összelegózni, míg az utóbbi gyárilag össze van szerelve. Illetve az előbbi megoldásnál külön garancia van a külső házra és külön magára a HDD-re. A külső mobil rack egyébként nem keverendő a belső mobil rack megoldással!

Az adatátviteli sebesség magától a háttértártól is nagyban függ, illetve az USB 3.0 szabvány a 2,5"-os típusoknál max. egy SSD-t korlátozhat. Erről pl. ezen hozzászólásban is volt szó, illetve az alábbi teszt jól szemlélteti a HDD / SSD közötti különbségeket. Valamint egy másik hozzászólásban szintén részletezve volt az adatátviteli sebesség. De a lényeg, hogy manapság egy 2,5"-os külső HDD USB 3.0-n hozni fogja azokat az értékeket, amit kb. SATA-n is tudna a merevlemez.

Amúgy a tápellátás rendben lesz, mivel eleve USB 3.1 Gen 1 és USB 3.1 Gen 2 / Thunderbolt 3 portok vannak a laptopon a gyártó oldala szerint. Bár a Gen 1 lényegében = USB 3.0, mivel csak ezen módosítást használják ki a gyártók. Csatlakoztatni meg értelemszerűen a Gen 1-es portokhoz célszerű egy normál külső HDD-t, mivel azoknál Type-A aljzat van, ellenben a Gen 2-nél azon a gépen már Type-C. Utóbbihoz pedig már olyan külső HDD kellene, amelynél az USB-kábel is Type-C csatlakozós (példa). De meg lehet akár egy normál típusnál is külön kábel / adapter segítségével oldani (példa).

[ Szerkesztve ]

(#20871) CptAdamica válasza King Unique (#20870) üzenetére


CptAdamica
veterán

Köszönöm az ismételt kimerítő választ, elleszek vele egy darabig, míg mindent átbogarászok. :R

Megyen!

(#20872) bartucz911


bartucz911
tag

Sziasztok

Külső adattárolót keresek 2 TB-os tárhellyel. Többnyire képek tárolására szeretném használni. Ami most van WD elements 1 TB, 3 éves, de rettentő zajos, és valamiért nagyon lassú amikor lapozgatok a mappák között.
Tudnátok ennél egy jobb verziót ajánlani olyan 40 ezer forint körül?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

(#20874) King Unique válasza bartucz911 (#20872) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ez ügyben az összefoglaló mellett ezen és ezen hozzászólások átnézését javasolnám! Egyébként 40 ezerből 2,5"-os fizikális méretben akár egy 3 TB-os modell is kijönne. Sőt, pl. a Maxtor esetében a 4 TB-os modell alig kerül többe, mint a 3 TB-os.

A lassúság oka egyébként lehet az is, ha nagyon tele van másolva a külső drive, illetve nagyon töredezett pl. az NTFS fájlrendszer. Illetve, ha sok apró fájlról van szó, akkor azok beolvasása nyilván lassabb, pláne egy HDD esetén. De, ha irreálisan lassú minden, akkor a HDD állapotát sem árt lecsekkolni pl. a HDS programmal, hogy nincsenek-e rajta szektorhibák!

Amúgy mindegyik külső HDD-nek van működés közben némi hangja, ugyanúgy a 2,5"-os típusoknak is. Azonban, ha egy viszonylag halkabb 2,5"-os típus kell, akkor az előbb említett Maxtor modellek elvileg azok. De a zajszint függhet a HDD felépítésétől (adattányérok & olvasófejek száma), amely utóbbi egyébként a tárolókapacitással is összefüggésben van. Erről ezen bejegyzésben szintén van infó. Egyébként, ha valakinek olyan külső háttértár kell, amely szinte zajtalanul működik, akkor ilyen téren a külső SSD a jobb választás. Viszont a jelenlegi árak alapján a megadott keretbe 2 TB-os tárolókapacitással csak a HDD-alapú megoldás férne bele.

[ Szerkesztve ]

(#20875) syIex


syIex
veterán

Sziasztok! Külső HDD-t szeretnék vásárolni. Mindenképpen 3.0-s usb-st és kompaktot. Olyan 20 ezer körül szánok rá. Mi lenne a legjobb választás? :)

The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.

(#20876) bartucz911 válasza King Unique (#20874) üzenetére


bartucz911
tag

Köszönöm gyors válaszodat.

Nem kell hogy hangtalan legyen, de a mostani jelenleg tényleg hangos, konkrétan hangosabb mint a 7 éves notebookom cd olvasója. Ahogy a HDD pörgeti a lemezt, úgy hangzik mintha karcos lenne vagy legalábbis mintha karistolná. A normál külső HDD-k hangja tökéletes. Ez viszont sajnos nem csak nálam volt használva, lehet le lett ejtve párszor :/
Minőségben a Maxtor többet nyújt mint egy WD? Vagy manapság már akkora különbség nincs köztük?

(#20877) King Unique válasza bartucz911 (#20876) üzenetére


King Unique
titán

Ha ennyire zajos, akkor ott valami nem stimmelhet. Viszont, ha le lett ejtve és ezáltal valamilyen mechanikai sérülést szenvedett a HDD, akkor nem meglepő... De egy leejtés miatt akár meg is nyekkenhetett volna, tehát csoda, hogy még működik! Illetve nem ártana csekkolni az állapotát, mert egy leesett drive esetében eleve fennáll a meghibásodás veszélye!

Az M3 Portable a sima My Passport sorozattal van kb. egy szinten. Hasonlók a mellékelt szoftvereik, műanyag a külső burkolatuk, mindkettőre 3 év gyártói garancia van stb. Valamint a bennük lévő merevlemezeket sem mondanám annyival különbnek a másiknál. De az előző válaszban benne volt ezen hozzászólás linkje, amelyben többek között a tartósság fokozásáról is volt szó. Viszont nem feltétlen muszáj ilyeneket venni, megfelelhet akár egy normál típus is!

[ Szerkesztve ]

(#20878) King Unique válasza syIex (#20875) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Azért lehetett volna kicsit részletezni az igényeket, mert amúgy nem lett túl sok infó megadva! De egyébként nemrég kérdezett más is hasonlót, amelyre az alábbi választ kapta. Az abban közölt infók pedig remélhetőleg ez esetben is hasznosíthatók, illetve lefedik majd a kérdést.

[ Szerkesztve ]

(#20879) syIex válasza King Unique (#20878) üzenetére


syIex
veterán

Elnézést a pontatlanság miatt. Köszönöm a választ biztos fogok ezek közül találni megfelelőt! :R

The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.

(#20880) szacsee


szacsee
nagyúr

Sziasztok!

Egy barátom keres külső merevlemezt.
Elvárásai fontossági sorrendben:
- Megbízhatóság
- Minél nagyobb tárkapacitás
- Sok garancia
- Max. 40000Ft

Személy szerint WD-t ajánlottam, de gondoltam megkérdezem a gurukat is.
Láttam még LaCie Porsche Design P9230 4 TB-ot is, ez nem tudom mennyire megbízható (néhányban seagate hdd-t láttam, én viszont ódzkodom tőlük... pár már beadta a kulcsot, míg wd-ből egy sem).
Válaszotok előre is köszönöm.
Cipelgetve nem nagyon lesz, így 3,5"-ost nézegettem, viszont nem zárkózom el a belső hdd + külső rack opciótól sem, ha van jó alternatíva.

Köszönöm a válaszokat előre is!

(#20882) King Unique válasza szacsee (#20880) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Nemrég pont említve volt, hogy 40 ezerből akár 2,5"-os fizikális méretben is kijönne egy 3 / 4 TB-os modell. A linkelt hozzászólásokban vannak további infók, illetve pl. ennek a végén a megbízhatóságról is volt szó.

A 3,5"-os típusoknál a megadott keretbe szintén max. egy 3 / 4 TB-os modell férne bele. Illetve hasonló a helyzet, mint az egyes 2,5"-os típusoknál, vagyis hogy pl. a 3 év garis My Book sorozat 4 TB-os modellje nem sokkal drágább a 3 TB-osnál. De ott vannak az összefoglalóban egyéb típusok linkjei is, amelyek alapján rá lehet keresni az árakra! A külső házas megoldásnál (példa), ha az átlagosnál megbízhatóbbnak mondható (belső) HDD-t akarunk választani, akkor az inkább csak 3 TB tárolókapacitásig opció. Ugyanis a merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalója alapján az adattárolásra ajánlott sorozatok 4 TB-os modelljeinek + a külső háznak az ára már túlmenne a megadott kereten.

[ Szerkesztve ]

(#20883) szacsee válasza King Unique (#20882) üzenetére


szacsee
nagyúr

Köszi!
Végül egy WD Red+ külső ház lett a kiszemelt.

(#20885) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy: A külső USB-s winyóknak nem árthat az, hogy ha folyton egy bekapcsolt (mivel kikapcsolni nem lehet) aktív USB portra vannak kötve?! Úgy értem, hogy ugye ilyenkor a PC kikapcsolása után is számolja az üzemidőt a Sentinel is (mármint a winyókban a SMART). Tudom, ilyenkor a winyók már leparkolnak (azt hiszem legalábbis) és nem végeznek semmilyen lemeztevékenységet, de mégis: ez lehet valamilyen hatással az élettartamra pl.?! Mert, ha a PC-re lennének kötve közvetlen, akkor persze az áram is kikerül alóluk, de most itt nem ez a helyzet.

Gondolkodom egy ilyen, vagy egy ilyen beszerzésén, mivel ezeken van kikapcsoló gomb is. Erről mi lenne a vélemény? Pl. a PC kikapcsolása után, ha kikapcsolom ezeket a HUB-okat, az nem okozhat valami gubancot a HDD-ben?! Vagy ha már kikapcsolt a PC, akkor ugyan olyan, mintha csak simán lehúznám őket a HUB-ról?! Azért a TP-Link Hub elég bizalomgerjesztőnek tűnik...?! :F Speciel nekem 4 külső WD MyPass Ultra winyó lenne rákötve egyszerre.

(Bocs ezekért a kérdésekért és, mert lehet OFF-nak tűnik, de fontos nekem a (nem éppen 20 filléres) winyóim élettartalma. :U )

Köszi! :)

[ Szerkesztve ]

(#20886) Jarod1 válasza SunMount3r (#20885) üzenetére


Jarod1
addikt

milyen külső winyód van amit nem lehet kikapcsolni?

(#20887) SunMount3r válasza Jarod1 (#20886) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Írtam: WD MyPass Ultra.

(#20888) King Unique válasza SunMount3r (#20885) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Korábban már érdeklődtél hasonló ügyben, amelyre akkor válaszokat is kaptál: [link], [link]. A magam részéről most is kb. ugyanezeket tudnám mondani.

(#20889) Jarod1 válasza SunMount3r (#20887) üzenetére


Jarod1
addikt

ja hogy 2.5 ös, minek az kikapcsolni? ha nem használja standby ba teszi...de egyébként 4 es kapcsolható USB elosztó és probléma megoldva...

(#20890) choco01


choco01
addikt

Hali.

WD Elements vagy My Passport megbízhatóbb 2,5" 1GB?

Esetleg más? Fontos dokumentumok biztonsági mentésére szolgálna.Max 25k.

:R

Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com

(#20891) King Unique válasza choco01 (#20890) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Eleve hasonló a kettő, ugyanaz a HDD is bennük. A My Passport sorozat az egyedi dizájn, nagyobb színválaszték, mellékelt szoftverek, hardveres titkosítás és a 3 év gyártói garancia tekintetében kínál többet. Utóbbinál, ha a bolt netán csak 2 évet adna, a + 1 éves garancia RMA ügyintézés formájában elvileg akkor is igénybe vehető.

Vannak nyilván más opciók is pl. az összefoglalóban, de ha fontos, illetve pótolhatatlan adatok tárolása a cél, akkor úgyis az alábbi hozzászólás végén említett dolgokon van a hangsúly. Vagyis eleve több helyre, illetve több fizikai tárolóra kell menteni!

[ Szerkesztve ]

(#20892) choco01 válasza King Unique (#20891) üzenetére


choco01
addikt

Köszi, akkor rendeltem egy My Passportot!

A gépen 2 winchesteren megy a mentes, meg neha masik gepre is, meg pendrivera, meg akkor majd erre a winyora is.. Csak nem vész el semmi.. :DDD

Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com

(#20893) Sanyi.mTs válasza choco01 (#20892) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

Apukám tanácsomat kérte külső 2.5-es, 1TB hdd vásárlásban. Ezeket nézte ki:
maxtor
adata
wd
verbatim

ASUS O!Play MINI v2-n nézne filmeket.

Laikusként az jutott eszembe, h azt ajánljam, amire a legtöbb gari van, utána a legolcsóbbat. Első kettőre 3 év, a második kettőre 2 év gari van.

Ti melyiket ajánljátok? Miért?

(#20894) King Unique válasza Sanyi.mTs (#20893) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor célszerű első körben az összefoglalóban említett dolgokat letisztázni és utána már könnyebben lehet szelektálni, illetve ajánlani. Példa: kérdés - válasz | kérdés - válasz.

Ha nincs semmi extra igény és csak filmnézésre lesz használva a külső HDD, akkor az említett 4 modellből általánosan akármelyik megfelelhet a célra. De általában ezeket szokta venni a többség. A hosszabb garanciaidő pedig nyilván előnyösebb és érdemes erre a kiválasztásnál is alapozni.

Viszont, ha mindenképpen 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor azoknál USB-n a megfelelő tápellátás is fontos! Ellenben az említett médialejátszón a gyártó oldala alapján csak 1 db USB 2.0 port van, ami nem éppen a legstabilabb ilyen téren. Ha még ilyen és ilyen megnövelt áramerősségű portokról van szó, az más. De, ha csak sima 0,5 A-es, akkor az bizonytalan.

Az meg a másik, hogy az ilyen USB-s külső háttértáraknál a megfelelő kompatibilitás és működés elsődlegesen PC és Mac, valamint desktop OS környezetben garantálható. Ellenben ettől eltérő környezetben már nem feltétlen minden esetben, amiről pl. ezen hozzászólásban is volt szó. Tehát ezért célszerű ilyenkor az adott készülék topikjában is rákérdezni az ezzel kapcsolatos tapasztalatokra, illetve hogy melyek a mások által használt bevált típusok stb.

[ Szerkesztve ]

(#20895) alfalibra


alfalibra
tag

Sziasztok!

Szeretnék 1 v 2 TB-os külső merevlemezt venni, hogy a fontos személyes fájlok a biztonság kedvéért meglegyenek két helyen is. A WD-vel szemezek, mivel azt mindenhol megbízható márkának tartják, de hogy meglegyen a lelki nyugalmam, ütésálló kivitelre gondoltam. A WD-nek strapabíró kivitelben csak ez a nagyon drága MY PASSPORT PRO-ja van ? A vízállóság nem szükséges csak az esetleges eséstől tartok.

Vagy jó megoldás lehet mondjuk egy ilyen https://www.arukereso.hu/merevlemez-c3103/western-digital/2-5-1tb-sata3-wd10spzx-p372549889/ WD blue és egy szilikonozott külső rack pl: http://www.raidsonic.de/products/external_cases/external_cases_25/index_en.php?we_objectID=3190 ?
Bár gondolom, attól h szilikonozott, nem lesz ütésálló, max pár százalékot javulnak az esélyek fizikai behatásánál?

Illetve nem tudom, hogy backuphoz célszerű lenne-e a 3,5" méret? Azért merült fel bennem, mert látom, hogy a így olcsóbb lenne, kijönne a 2TB is. Ha nem hordoznám, akkor végülis mindegy a méret?

Bár most pont olvastam egy ilyet: "A 2,5 colos HDD-k további előnye, hogy mivel eredetileg noteszgépbe készülnek, jobban ellenállók a rázkódásokkal, ütődésekkel szemben. Ha egy 2,5 colos HDD működés közben (alacsony magasságból) leesik, jó eséllyel mind a mechanika, mind az adatok túlélik." Ez igaz? Ha mondjuk az íróasztalról landol hirtelen a padlón, az még "alacsony magasság"?

(#20898) King Unique válasza alfalibra (#20895) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A WD nem gyárt ütésálló, vízálló stb. külső merevlemezeket. Ha kifejezetten ilyen kell, akkor pl. az alábbi hozzászólásban említve voltak különféle 2,5"-os típusok. Illetve ilyen kategória az összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetében is van. Viszont arról egy másik hozzászólás végén volt szó, hogy bár lehet fokozni a tartósságot belsőleg / külsőleg egyaránt, de adatbiztonságról akkor beszélhetünk igazán, ha több helyre mentünk. Jelen esetben egy belső / külső háttértárnál ez akkor teljesül, ha a mentések fizikailag is elkülönülnek egymástól, azaz több fizikai tárolóra mentünk.

Egyébként abban van valami, hogy a notebook merevlemezek valamivel strapabíróbbak lehetnek bizonyos dolgokat illetően. Viszont egy normál, azaz nem ütésálló külső HDD esetében már egy kisebb magasságból történő leejtés is komoly, vagy akár végzetes problémát okozhat 2,5"-os és 3,5"-os fizikális méretnél egyaránt! Példák: [link], [link], [link], [link], [link], [link]. Ellenben az ütésálló modellek már valamivel ellenállóbbak ilyen téren, amit pl. a Transcend oldalán lévő videó is jól szemléltet. De más hasonló típusoknál is találni ilyeneket (példa). Viszont ez nem jelenti azt, hogy tetszőlegesen akárhogyan és akármennyiszer lehet dobálni, földhöz vágni stb. az ilyen külső meghajtókat! Ezeknél inkább a véletlenszerű, illetve a meghatározott keretek között és véges alkalommal előforduló leejtésekre vonatkozik a védelem. Valamint az alábbi teszt alapján is jól látszik, hogy azért a bennük lévő HDD-nek sem teljesen mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#20899) raidx


raidx
őstag

Mitől függ, hogy egy HDD az alaplapra csatlakoztatva e-satának látszik.

Alaplap neve ASRock AM1B-ITX 4 Sata3 port. 1-2 és A1-A2

120 gigás Kingson SSD nem választhatóan e-satának látszik akár hova csatlakoztatva. WDC WD10EARS-003BB1 Szintén e-satának látszik vagyis választható szintén akár hova csatlakoztatva a 4 hely között.
WDC WD10EZEX-08WN4A0 Csak belső akármelyik csatlakozási helyen?
A két WDC 1 Terás. Jelentősége nincs! Csupán kíváncsiság. :F

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX

(#20900) King Unique válasza raidx (#20899) üzenetére


King Unique
titán

Pontosan mit is jelent esetedben, hogy eSATA-nak látszanak az említett belső háttértárak :F

Ha csak az a gond, hogy a Windows értesítési területén megjelennek leválaszthatóként, akkor ez rendszerint a BIOS / UEFI beállításainak a függvénye. Illetve Windows esetében akár a registry-t is lehet machinálni ez ügyben.

Egyébként ezen topikban eSATA-s csatlakozásról nyilván külső használatnál beszélünk. Vagyis ilyen adapter, külső ház, dokkoló stb. használatakor.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.