Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21601) Lacc


Lacc
aktív tag

Sziasztok!

Van két TV itthon, mindegyik USB 2.0-s port, az egyiken 3db is van belőle a másikon meg csak 1db.
Mivel ezek 500mA-rt tudnak, kérdéses, hogy kitudnak-e hajtani egy külsörack + 5000rpm-es 2.5 colos HDD-t?

Külső rack: Startech - jelenleg ez van itthon.
Belso HDD: WD Blue 2TB (kiszemelt)

Ha jól számolom, akkor a TV max 2.5 Watt-ot tudnak produkálni, ami kevésnek tűnik, mint a 4.1 (read/write átlagos) Watt fogyasztás.
Látszik a WD Blue linkelt doksiban a 2. oldalon az utolsó oszlopban, hogy 4.1-et eszik. Viszont ilyen értéket is látok: 12VDC ±10% (A, peak), ahol 1.73 Watt-ot eszik.

Szerintetek, a TV tudná kezelni? (LG 5800-as smart, meg egy LFV650, aztszem) :R

(#21603) King Unique válasza Lacc (#21601) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A topik összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetében vannak információk erről a témáról. Ahogyan korábban pl. ebben a hozzászólásban is volt szó arról, hogy a tv-knél milyen USB-portok javasoltak a 2,5"-os külső merevlemezek használatához. Valamint egy másikban a csak USB-n történő tápellátás témája is részletezve volt, sőt azon belül linkelve egy olyan hozzászólás, amelyiknél az áramértékek is. Továbbá pont nemrég újfent említve volt az is egy másik válaszban, hogy szükség esetén a kiegészítő / külső tápellátást hogyan lehet megoldani. Jó esetben talán elég lehet a tévén akár 1 db 0,5 A-es USB 2.0 port is egy 2,5"-os külső merevlemez számára, de az is könnyen előfordulhat, hogy nem. Nyilván biztosabb megoldás, ha "HDD 5V 1A" port van rajta ilyen célra. Aztán, hogy melyiknél lenne elég és működne rendesen, melyiknél nem, meg hogy az USB-s tárolóeszközök kezelése szempontjából milyen alapvető hiányosságai lehetnek az egyes ilyen készülékeknek, azt már nem igazán ennek a topiknak a témája fejtegetni. Vannak ezeknek külön topikjai, ahol lehet érdeklődni a tapasztalatok és a bevált típusok felől. Jelen esetben pl. ITT.

Az meg a másik, hogy a linkelt külső ház + belső merevlemez párosítás eleve üti egymást, mert az előbbi 2,5"-os, míg az utóbbi 3,5"-os. Van a WD-nek 2,5"-os Blue sorozata is, azok valók egy olyan fizikai méretre szabott USB-s külső házba. De, ha netán 3,5"-os megoldás kell, akkor ahhoz nyilván olyan külső házat kell keresni, valamint annál az előbb részletezett USB-s tápellátás értelemszerűen már nem téma. Ja, és az meg a következő, hogy az ilyen készülékek az egyes USB 3.0/3.1 vezérlőket sem minden esetben kezelik (példa), szóval ezeknél egy USB 3.1 Gen 2 külső ház használatát nem feltétlen kellene erőltetni. De, ha jelen esetben ki volt próbálva és rendesen működik, akkor az más dolog.

[ Szerkesztve ]

(#21604) Lacc válasza King Unique (#21603) üzenetére


Lacc
aktív tag

Írtam, egy hosszabb köszönő választ. De valamiért egy 403-as és a macska a budiba hányós kép jelenik meg a kommentre.

Szóval röviden, én szúrtam el, mert én a 2.5 collos WD lemez specijét akartam olvasni, de valamiért nem vettem észre, hogy a 3.5 colos specit túrtam.

Mert nem értettem, miért írjátok azt, hogy a 2.5 colos HDD is képes műkődni csak USB 2.0-ás tápellátásról (kivéve mikor nem), amikor az ~2.5Watt-ot produkál, de a HDD specijében meg ~4Watt van, nem stimmerlt a fejemben, de ahogy említetted, hogy 3.5-ös amit linkeltem, már tiszta, érthető. :R

Azt a Rack-et egy dolog miatt erőltettem :). Az szabad, nem a TV-hez lett véve, hanem géphez. De a TV-k felismerték amikor még SSD volt a rackben.

[ Szerkesztve ]

(#21605) szucs.daniel


szucs.daniel
csendes újonc

Sziasztok!

Adott egy Maxtor M3 Portable 2.5" 1TB-os külső merevlemez és egy Samsung UE50MU6102-es TV készülék. A gondom az lenne, hogy a külső merevlemezt nem tudom használni "csak" a hozzá kapott usb kábellel mivel az rövid nekem és itt jönne a kérdésem. Milyen usb hosszabbítót kéne hozzá vásárolnom (márka, usb 2.0 vagy 3.0, hossz amivel stabilan működik) ? Még az is érdekelne, hogy így majd veszítek-e a merevlemez teljesítményéből ? A válaszokat előre is köszönöm!

(#21607) King Unique válasza szucs.daniel (#21605) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Pont nemrég volt szó a 2,5"-os külső merevlemezekhez mellékelt USB-kábelek hosszáról, típusáról stb. egy másik válaszban. Szükség esetén lehet akár hosszabb kábelt is használni, de egy mobil külső merevlemeznél az sem jó a tápellátás szempontjából, ha túl hosszú. Pláne, ha csak normál (0,5 A) USB-port van a tévén, illetve ahhoz lenne csatlakoztatva és nem a javasolt "HDD 5V 1A" jelölésűhöz. Az meg a másik, hogy jelen esetben eleve egy speciálisnak mondható használatról van szó, ezért inkább a készülék gyártójának a topikjában kellene megtárgyalni a dolgot. Vagyis, hogy ott mások milyen hosszú kábeleket használnak és milyen tapasztalatok vannak ilyen téren.

[ Szerkesztve ]

(#21608) jasonka válasza King Unique (#21597) üzenetére


jasonka
aktív tag

Fantasztikus a türelmed, :D őszintén köszönöm ! :R
Megpróbálom a leírtak szerint ! :K

Hja kérem ! A Belváros !...

(#21609) szucs.daniel válasza King Unique (#21607) üzenetére


szucs.daniel
csendes újonc

Rendben. Köszönöm szépen a gyors és korrekt választ. További szép napot!

(#21610) ecchphoto


ecchphoto
csendes tag

sziasztok!

Samsung ST2000LM003 elektronikája füstölget
hdd pörög, de lefagyasztja a pc-t ha satájára dugom
ha lehúzom azonnal müködik a gép tovább
de elég amperszagú a kisvinyó
nincs rajta fontos adat , de nem jönne rosszul nagy de nem fontos adatok tárolására
szóval eleketronikát keresek

-=ecchphoto=-

(#21611) ecchphoto válasza szucs.daniel (#21605) üzenetére


ecchphoto
csendes tag

valahol láttam hogy lehet kapni ilyen kis fakkot, müanyag, öntapadó felülettel, amit a tv usb-je környékére fel tudsz rakni
több féle méretben van, de ilyesmit akár az ember saját maga is gyárthat
s akkor addig ott pihen a hdd teste, amig a nagyon rövid kábelével kommunikál

-=ecchphoto=-

(#21612) King Unique válasza ecchphoto (#21610) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A Spinpoint M9T sorozat, illetve az ST2000LM003 eleve egy belső merevlemez, nem külső! Tehát, ha nem az utóbbi témával kapcsolatos a kérdés, akkor értelemszerűen nem ebbe a topikba való! Ez esetben eleve inkább az alább feltüntetett 2 topik valamelyikében kellene (kellett volna) érdeklődni.

HDD probléma (nem adatmentés)
Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez

Egyébként az elektronika cseréje a mai drive-oknál nem éppen olyan egyszerű és nem is feltétlen házilag elvégzendő művelet, amivel kapcsolatban egy másik topikban le van írva a lényeg.

[ Szerkesztve ]

(#21613) jasonka válasza King Unique (#21571) üzenetére


jasonka
aktív tag

Hááát.... sajnos ....ez nem sikerül... :(

Pontról pontra (akartam) megcsinálni, de mind a javaslatban szereplő AOMEI Partition Assistens, mind az Easeus esetében csak a professzionális (fizetős) változat tartalmazza a GPT ---> MBR konvertálást, a Standard Edition-ok ban ez nem elérhető menüpont... :O :O :O

Hja kérem ! A Belváros !...

(#21614) King Unique válasza jasonka (#21613) üzenetére


King Unique
titán

Az az AOMEI, az EaseUS és a MiniTool szoftvereinek az összehasonlításánál is világosan fel van tüntetve, hogy az MBR / GPT konvertálást mindegyiknél támogatja az ingyenes verzió adatlemezek esetében. Tehát csak rendszerlemezeknél nem, ahhoz kell a programok fizetős változata. Egyébként mindegyikkel próbáltam már adatlemezként funkcionáló USB-s külső merevlemezeket átkonvertálni és simán működött.

Ha esetedben valami rejtélyes ok miatt nem működik az említett programok ingyenes verzióival a konvertálás, attól még az előző válaszban említett műveleteknek nyilván kellene. Ha nincsenek fontos adatok a külső HDD-n, akkor viszont még csak külső particionáló program sem feltétlen szükséges ehhez. Ugyanis arról is volt már szó egy korábbi válaszban, hogy a Windows beépített eszközeivel is megoldható az újraparticionálás, ha nem gond a destruktív mód.

Ennél világosabban már nem tudom elmagyarázni. Ha ennyire nem megy, akkor inkább kérjél meg valakit! De az biztos, hogy ha a program jelenleg GPT partíciós sémát mutat a külső merevlemeznél, akkor abból mindenképpen valahogyan MBR-t kell csinálni, máskülönben (32 bites) XP-vel nem fogod tudni használni!

[ Szerkesztve ]

(#21615) jasonka válasza King Unique (#21614) üzenetére


jasonka
aktív tag

SIKERÜLT !!!!!! :DD :DD :DD :DD :DD :DD

Sok műveletet végeztettem el az AOMEI-vel (eredménytelenül, "sajnáltam a kapacitást részekre darabolni" :DDD ) mire végre "belevágtam" hogy egy pici partíciót létrehozzak, és végre azt sikerült átírni MBR-re, majd "összeolvasztani" (ha jól emlékszem a folyamatokra... :D )
Lényeg, hogy sikerült, és az XP is látja !!! :D :C
Az sem baj, hogy tegnap már az adatok egy részét rámentettem (Win7 alatt), de számomra az "elavult, túlhaladott" XP sokkal-sokkal átláthatóbb, ismerem (szinte) minden csínját-bínját - hisz vagy 10 évig alig volt vele gondom -, a Win7-et viszont KÉPTELEN VAGYOK MEGSZOKNI... :O (a fájlkezelőben nincsenek szerkesztési menüpontok, nem tudok benne dátum szerint fotókat keresni, folyton frissít - csigalassúsággal, majd utána leálláskor és induláskor "konfigurálja" (legtöbbször "sikertelenül"), az alkalmazásaim ikonjait eltünteti, stb. stb. HAGYJUK... :W - ez egy másik történet...
Nagyon - nagyon sőt : NAGYON KÖSZÖNÖM !- nem csak a segítségedet, de a türelmedet is ! :R :R :R :R

[ Szerkesztve ]

Hja kérem ! A Belváros !...

(#21616) Ragnar95


Ragnar95
nagyúr

Sziasztok!

Adattárolásra (nagyrészt filmek, illetve képek), illetve elsősorban torrentezéshez keresek külső HDD-t. Sajnos már a 3. külső tárolót sikerül elfogyasztanom ~4 éven belül (1,5TB Hitachi 3,5" belső HDD külső rackben, 1TB LG 3,5" külső HDD, 2TB 2,5" Toshiba külső HDD), mindegyiken elkezdtek a bad sectorok szaporodni pár év alatt, így kénytelen voltam lecserélni őket, a Toshiba most mondta be az unalmast.
Az előzményeket figyelembe véve fontos lenne, hogy bírja a strapát a HDD, ne haljon meg 1-2 év után akkor se, ha sokat használom (3-4 éves a jelenlegi és S.M.A.R.T. adatok szerint 32,5hónap a Power On Time). Mindenképp fontos a hordozhatóság, így külső tápos merevlemez semmiképp sem játszik sajna.
Az idő 90%-ában Macre lenne kötve, de ennek kompatibilitási szempontból sokat nem kéne jelentenie szerintem.
Méretre 2TB kéne, sebességre pedig nem tudom mennyire alap mostanság az USB3.0, de az alá már nem adnék semmiképp, fenti paraméterek mellett mit ajánlanátok? :R

[ Szerkesztve ]

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

(#21617) moma


moma
őstag

Megjött a kábel. Ami érdekes, hogy eléggé vastagabb, mint a másik. Ez a hossz miatt lehet, vagy márka függő? Infónak is írom, hogy ilyen is van.

we all deserve a bit of luck.

(#21618) King Unique válasza Ragnar95 (#21616) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Arról egy korábbi hozzászólásban volt szó, hogy a külső merevlemezeknél lehet valamelyest fokozni a tartósságot belsőleg és külsőleg egyaránt. Viszont 2,5"-os fizikai méretben az említett WD Black és Red sorozatnál nincsenek 2 TB-os modellek. Ugyan vannak 2 TB-os ajánlott mobil merevlemezek, amelyek a témával foglalkozó topik összefoglalójában is fel vannak tüntetve, de azok normál típusok. Az enterprise kategóriás, 5 év garanciával rendelkező modelleknek pedig elég komoly felára van és adattárolásra is inkább az 5400 RPM-es típusok javasoltak. Na meg a linkelt hozzászólásban le van írva, hogy a megfelelő használattól is függ, hogy meddig bírja egy ilyen külső merevlemez. Valamint a fontos adatokat eleve több helyre kell menteni és elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése!

Aztán többek között azt is el kellene dönteni, hogy normál, vagy kifejezetten Machez tervezett külső merevlemez (bővebben), illetve gyárilag összeszerelt / külső házas megoldás kell-e. Valamint azt is, hogy ha a Macen esetleg csak Type-C portok vannak, akkor kifejezetten olyan fizikai csatlakozóval szerelt típus kell, vagy szükség esetén elég az is, ha csak egy megfelelő kábel / adapter (példák) van közbeiktatva. Az USB 3.0 egyébként manapság alap az ilyen külső merevlemezeknél és USB 2.0-s típusokat már nem nagyon van értelme venni. Sőt, pl. a gyárilag összeszerelt termékeknél már jóformán nem is találni olyanokat a kínálatban, de a külső házaknál is egyre ritkábbak.

[ Szerkesztve ]

(#21620) King Unique válasza moma (#21617) üzenetére


King Unique
titán

Lehetnek az USB 3.0 kábelek átmérőjénél apróbb különbségek, illetve eltérő vastagságú rétegek. Főleg az Y-kábelek ilyenek, de ott érthető is a plusz tápvonal miatt. Viszont nem különösebben kell ezzel foglalkozni és a kábel hosszához sem feltétlen köthető, mivel azonos hossz esetén is lehetnek eltérések. Bár az igaz, hogy 2 ugyanolyan hosszú kábelnél a (nettó) vékonyabb elektromos ellenállása nagyobb, mint a vastagabbé.

(#21621) Ragnar95 válasza King Unique (#21618) üzenetére


Ragnar95
nagyúr

Ezt sajnálattal hallom, hogy ekkora méretben nem igazán van elérhető áron opció, ami tényleg bírja a strapát és 2TB-os méretben is elérhető :( Tudom, hogy fontos a backup, nem létfontosságú adatok lennének tárolva ezen a lemezen, csak megelégeltem, hogy pár év alatt sorra mennek tönkre a merevlemezeim, ezért keresnék valami megbízhatóbbnak mondott darabot.
Pont azért írtam, hogy kompatibilitás szempontból mindegy is a Mac, mert nincs kedvem felárat fizetni azért, hogy rárakjanak egy "for Mac" feliratot a dobozra, meg alapból ne NTFS-re formázva érkezzen a vinyó, esetleg adjanak NTFS drivert alapból hozzá. Szerencsére van sima USB-A port is a gépen, nincs szükség USB-C-s tárolóra.
Az hogy összeszerelt külső HDD vagy belső HDD+ház mindegy teljesen, amelyik megoldással több a megbízható opció, azt választanám.

Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.

(#21622) moma válasza King Unique (#21620) üzenetére


moma
őstag

Életben itt még erősebb a kettő közötti különbség mint a képen. Engem meglepett. Inkább olyan, mint a 220-as kábel, nem mint egy usb telefontöltő pl. Egy vékonyabb kábel nekem szimpibb amúgy :DDD (igazából azért is raktam be, mert lehet másnak is. és akkor más erre figyeljen, ha számít neki. bár nem tudom melyik típus ilyen és olyan szóval annyira sokra nem megy az infoval)

we all deserve a bit of luck.

(#21623) sewente


sewente
tag

Sziasztok!

Otthoni hálózatba szeretnék ASUS RT-AC58U routerhez kötni külső merevlemezt USB 3.0-val, 2 TB-os mérettel.
Felhasználás:
- TV-n HD filmeket néznék róla futtatva
- gépről indított torrenteket ide tölteném közvetlen
- router kliensen keresztül távoli eléréssel a rajta tárolt adatokat is szeretném megnyitni róla

Előre is köszi a tippeket!

(#21624) King Unique válasza Ragnar95 (#21621) üzenetére


King Unique
titán

Esetleg pl. a FireCuda SSHD sorozat még opció lehet, arra 5 év gyártói garancia van és a 2 TB-os modell ára is viszonylag elfogadható. De amúgy akár egy normál (külső) merevlemez is bírhatja évekig a strapát, pláne ha megfelelően, bizonyos dolgokra odafigyelve van használva.

Az előző válaszban azok a kérdések viszont nem véletlenül voltak linkelve, mivel bizonyos dolgokat eleve el kellene dönteni ahhoz, hogy személyre szabott ajánlatot lehessen adni! Vagyis pl. ezt a gyárilag összeszerelt / külső házas megoldást (összehasonlítás), aztán hogy szoftveres és egyéb extrák kellenek-e, valamint nem utolsósorban a rendelkezésre álló anyagi keretet is jó lenne megadni stb. Ha nem kívánsz jobban belemenni a témába, akkor meg ott van pl. a slágernek mondható WD My Passport, vagy egy olcsóbb Maxtor M3 Portable, aztán kész.

[ Szerkesztve ]

(#21625) King Unique válasza sewente (#21623) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ez esetben szintén jó lenne kicsit jobban összeszedni és konkretizálni az igényeket! Viszont az meg a másik, hogy a routerrel és a tv-vel történő használat eleve speciális eset, amellyel kapcsolatban pl. ebben a hozzászólásban le írva a lényeg. Vagyis pl. egy USB-n csatlakoztatott 2,5"-os külső merevlemeznél eleve fontos a stabil tápellátás, ahol egy router esetében az sem feltétlen biztosék erre, ha USB 3.0 port van (példa). Aztán a kompatibilitás és a megfelelő működés ilyen hardver- és szoftverkörnyezetben megint kérdéses lehet, amely dolgok, illetve a konkrét tapasztalatok felől mindkét készülék esetében elsődlegesen az azokkal foglalkozó topikokban javasolt érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#21626) spileraaa


spileraaa
senior tag

Hello
megjött ADATA HD650

mielőtt be üzemelnem mikre kell ügyelni?
és majd mivel tudom követni hogy milyen állapotban van?

az a baj nem tudom a gépem hogy usb2 vagy usb3 hol tudom ezt megnézni vagy úgyis mind1?

Erdély (Románia) Huawei Mate 20 Pro /Huawei Mate 10 Pro/ Xiaomi Redmi 3s Prime / Lenovo A660

(#21627) King Unique válasza spileraaa (#21626) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ez egy gyárilag összeszerelt külső merevlemez, ami már elő van particionálva és formázva, vagyis a kicsomagolás után gyakorlatilag azonnal használatba vehető. Ha esetleg még mindig FAT32 fájlrendszerre formázva szállítja a gyártó, akkor viszont célszerű Windows alatt használva NTFS-re formázni. Elég a sima gyorsformázás is, pláne ha egy vadiúj külső merevlemezről van szó. Bár egy teljes formázással és a különféle tesztekkel (példák) elvileg feltérképezhetők a lemez esetleges lappangó hibái. De ezek futtatása eltarthat egynéhány óráig, ellenben egy ilyen USB-s meghajtót nem feltétlen érdemes ezzel feleslegesen nyúzni, amiről az egyik társtopikban is volt szó. Windowsnál a külső HDD / SSD meghajtók állapotának nyomon követéséhez pedig javasolt pl. a CDI, HDS stb. programokat használni. Illetve, ha biztosít a gyártó az USB-s tárolóeszközhöz saját diagnosztikai szoftvert, akkor nyilván az is megfelel ilyen célra.

Azt, hogy pontosan milyen USB-portok vannak a gazda hardveren (gépen), pl. az alaplap gyártójának weboldalán lévő specifikáció és a felhasználói kézikönyvben közölt adatok alapján lehetne megállapítani. De, ha már úgyis csatlakoztatni kell manuálisan az USB-eszközt, akkor a legegyszerűbb szemrevételezéssel. Az USB 3.0 aljzat belső része rendszerint kék színű szokott lenni, míg az USB 2.0 esetében fehér, vagy fekete. De a kék szín amúgy nem kötelező az előbbinél, lehet akár szürke, vagy fekete is. Viszont ilyenkor rendszerint fel szokták tüntetni a portoknál az "SS" feliratot, ami = SuperSpeed, vagyis USB 3.0. Az USB 2.0/3.0 port és csatlakozás amúgy nyilván nem mindegy sem az adatátviteli sebesség, sem pedig egy 2,5"-os külső merevlemez stabil tápellátása szempontjából.

[ Szerkesztve ]

(#21628) fulton válasza King Unique (#21627) üzenetére


fulton
addikt

Sziasztok

Sajnos nem hozott probléma mentes futást a WD RED + rack combó.
Mikor csatlakoztatom a routerhez (asus rt-n56u) tökletes. Települ a mediaserver, azonban másnap mikor bekapcsoltam a tv-t láttam hogy nem látja a megosztást. Ekkor laptoppal megpróbáltam elérni a HDD-t, de sikertelen volt. Ha az router konfigjában a "usb alkalmazásokra" mentem, akkor csak ez jött be:
APP Betöltése...
Automatikus telepítés...

És ennyi... sosincs vége.

Laptop hibát észlelt, azt írta ki kell javítani a meghajtót. Ez sikeresen megtörtént.
Nem értem mi lehet a gond.

---- Töröltem a korábban asus által telepített fájlokat, és most ismét felrakom a mediaservert. Nem tudom megoldás lesz e.
Ha van valami tippetek, szívesen fogadom. Köszönöm

(#21629) ruti


ruti
Közösségépítő

sziasztok,
vennem kell egy nagyobb (3-4 TB) kapacitású 2,5"-es külsőt,
itt a HAprón az eladók próbagarival, plusz x év gyári garival hirdetik.
(Seagate Exp vagy Maxtor M3-at néztem)

elvi kérdésem:
mit jelent a gyári gari érvényesítés a gyakorlatban?
be kell regelni a terméket a gyártó oldalán?
csinált már vki ilyet, mennyi huzavona és pk-gel jár?
fentiek esetében hova kell küldeni a HDD-t?
-
van egyébként valami jó bolti ajánlat mostanában?
szempontok: full egyszerű legyen, nem kell backup szoftver, nem kell extra gyári partíció, a legbutább TV is lássa gond nélkül, de ne főjön meg egy komolyabb műveletnél, és természetesen USB 3

köszi előre is

Session Closed << BlueGift - Magyarország első digitális PC játék sorsoldája <> http://logout.hu/cikk/bluegift_logout_hu/teljes.html >>

(#21630) King Unique válasza fulton (#21628) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nem írtad milyen külső házról van szó, de ha a nemrég említett Sharkoon, akkor lehet X perc üresjárat után készenléti állapotba (alvó módba) váltott. Legalábbis, ha folyamatosan a routerhez volt csatlakoztatva és nem lett pl. a tápkapcsolójával direkt kikapcsolva, valamint nem volt rajta állandóan aktív lemezművelet (írás / olvasás). Viszont az alvó módnak pont az a lényege, hogy ha valami hozzáférést intéz a külső meghajtóhoz, akkor az újra aktív állapotú lesz, felpörög benne a merevlemez stb. Vagyis újra elérhető lesz.

Egyébként meg ki kell próbálni az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben (PC & Mac + desktop OS) a külső házat. Ha ott megfelelően működik, akkor igazából nincs miről beszélni. Ugyanis arról már számtalan alkalommal volt szó ebben a topikban is, hogy az előbbitől eltérő környezetben nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás, illetve a megfelelő működés. De ez ilyenkor nem az USB-s tárolóeszközök, hanem egyértelműen az adott készülékek hiányossága és hibája. Az ilyen esetekben ezért javasolt mindig elsődlegesen az azokkal foglalkozó topikokban érdeklődni a lehetőségek és a konkrét tapasztalatok felől.

[ Szerkesztve ]

(#21631) King Unique válasza ruti (#21629) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha egy 3-4 TB-os 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor az alábbi blogbejegyzés pont ezt a témát részletezi. Ezeknél egyes gyárilag összeszerelt modellek ára a legkedvezőbb, ellenben a külső házas megoldásnál bizonyos esetekben már maga a (belső) HDD is többe kerülhet. Viszont az utóbbinál előny pl. a szerelhetőség, valamint egy full alumínium külső háznál a jó hővezető képesség.

A gyártói garancia igénybevételénél értelemszerűen magával a termék gyártójával kell felvenni a kapcsolatot és RMA ügyintézés útján bonyolítható le a garanciális csere (példa). Az erre vonatkozó információk pedig rendszerint megtalálhatók a gyártók weboldalán, azokat kell lecsekkolni, regisztrálni és követni az utasításokat (pl. Seagate, WD).

A tv-s használatra viszont szintén azt tudom mondani, amit nemrég és korábban. Vagyis, hogy elődlegesen a készülék (gyártójának) topikjában kellene érdeklődni a tapasztalatok felől, mivel egy ilyen másodlagos támogatottságúnak mondható környezetben nem feltétlen garantálható akármelyik külső merevlemeznél a megfelelő kompatibilitás és működés. Ugyan a topik összefoglalójában van a 2,5"-os méretkategórián belül tévékre vonatkozó is, de az ott felsorolt külső merevlemezek nehezebben szerezhetők be, némelyik már kifutóban van, vagy épp nincsen belőlük 3-4 TB-os modell. Na meg azoknál elvileg tesztelte a gyártó egynéhány tv-készülékkel a kompatibilitást és a működést, de ez még azoknál sem feltétlen jelenti azt, hogy a létező összesnél OK A-tól Z-ig.

[ Szerkesztve ]

(#21632) fulton válasza King Unique (#21630) üzenetére


fulton
addikt

Vettem egy nas-t hozzá az lesz. Mivel letöltésnél számtalanszor random szerűen writetodisk hibát kapok, és megszünik a hdd-vel a kapcsolat majd ismét előjön...ráadásul ha pl 80% történik, akkor ismét 0% tól kezdi el letölteni...ha újból elindítom. Köszönöm szépen a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#21633) griffin90


griffin90
csendes tag

sziasztok, külső merevlemez, képek és filmek tárolására, valamint tv-n keresztül közvetlen filmlejátszásra milyen ajánlotok? ha jól értem a 3,5" halkabb és tartósabb a kevesebb fordulatszám és nagyobb lemezméret miatt. méretben legalább 2TB-ra gondoltam, aminél több nem feltétlenül kell. illetve gondolom 5400rpm erre a célra tökéletes.
milyen márkákat ajánlotok, ha konkrét típust nem is? illetve mi az, amit semmiképp nem ajánlotok? köszi

[ Szerkesztve ]

Google Pixel 7

(#21635) King Unique válasza griffin90 (#21633) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha visszaolvasol pár hozzászólást, akkor ezzel kapcsolatban pont nemrég volt arról újfent szó, hogy a tv, router stb. készülékekkel történő speciális használatnál elsődlegesen az azokkal foglalkozó topikokban javasolt érdeklődni a konkrét tapasztalatok felől. Erről már számos alkalommal volt szó itt a topikban, illetve az összefoglaló gyakran ismételt kérdések fejezetében is szerepel. Ahogyan pl. ebben a többször linkelt hozzászólásban is le van írva erre vonatkozóan néhány általános információ, valamint egy másikban felsorolva a milyet vegyünk kérdésre néhány lehetséges opció. Egyébként egy 2 TB-os külső HDD még OK lehet ilyen célra, de az annál nagyobb tárolókapacitású már nem feltétlen. Ugyanis arról korábban szintén volt szó, hogy nem minden tv-készülék kezeli a 2 TB feletti USB-s meghajtókat, illetve a GPT particionálási stílus szerinti lemezeket.

Egy 3,5"-os külső HDD akkor lehet előnyösebb ilyen célra, ha pl. a tévénél kérdéses, nem kellően stabil egy 2,5"-os típus csak USB-n történő tápellátása. Viszont azt már nem nagyon lehet mondani, hogy egy 3,5"-os halkabb lenne, sőt eleve inkább a 2,5"-os típusok azok. Valamint az sem igazán jelenthető ki leáltalánosítva, hogy az előbbiek annyival tartósabbak lennének, illetve ilyen téren pró és kontra példákat mindkét fizikai méretkategóriánál lehet találni. Na meg ez egy USB-s tárolóeszköznél is függ a megfelelő használattól.

[ Szerkesztve ]

(#21636) Psychopeti


Psychopeti
senior tag

Sziasztok!
HDD dokkolót keresek!
Maximum 7.000Ft-ig.
Lehetőleg kezelje 4TB-ig a lemezeket, 2,5 és 3,5 méretűeket. USB3-as legyen( visszafelé is kompatibilis igaz?) Jelenlegi konfigomról menteném az adatokat ki egy 4TB-os lemezre.
Köszi a válaszokat előre is :R

Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???

(#21637) King Unique válasza Psychopeti (#21636) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A dokkolókkal kapcsolatban most is kb. ugyanazt tudom mondani, amit egy korábbi válaszban. Az ott felsorolt modellekkel vannak tapasztalatok a másik társtopikban. Viszont egy ilyen dokkoló, illetve némelyik modell nem feltétlen a legolcsóbb és a hazai árakat elnézve a 7 ezres keretbe sem mindegyik férne bele újan. De pl. az eBay és társai nemzetközi online piacterek kínálatában lehet találni kedvezőbb áron is ilyeneket.

Az USB 3.0 egyébként manapság mondhatni alap az ilyen USB-s tárolóeszközöknél és USB 2.0-s típust már nem nagyon érdemes venni, sőt bizonyos esetekben már nem is lehet. Valamint inkább az USB 3.0/3.1 külső házaknál és dokkolóknál jellemzőbb a 2 TB+ háttértárak kezelése. De az erre vonatkozó pontos információk rendszerint fel vannak tüntetve pl. a gyártók weboldalán is. Aztán, ha a dokkolóba téve, azaz USB-n csatlakoztatva lesznek használva, illetve inicializálva és particionálva a merevlemezek, akkor az mondhatni sima ügy. Ellenben, ha a gépben SATA-n, akkor amiatt bizonyos esetekben már előfordulhat probléma, ami legutóbb a másik topikban pl. ebben a hozzászólásban volt részletezve.

[ Szerkesztve ]

(#21638) Psychopeti válasza King Unique (#21637) üzenetére


Psychopeti
senior tag

Köszi a segítséget!

Most hirtelen ezt találtam:
[link]
Árban nem rossz szerintem.

[ Szerkesztve ]

Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???

(#21639) Czimby


Czimby
addikt

Ez a külső merevlemez vállalható?
Tudni pontosan melyik típusú HDD van benne?

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#21640) King Unique válasza Czimby (#21639) üzenetére


King Unique
titán

A 3,5"-os Backup Plus Hub sorozattal itt a topikban nem nagyon van konkrét tapasztalat. Maga a szoftveres felszereltsége jónak mondható, illetve a beépített USB-hub is ötletes megoldás. Aztán, hogy abban a műanyag házban mennyire melegedik használat közben a HDD, az már más dolog. Elvileg vannak a burkolaton több oldalt is lyukak, de egy másik kép alapján azok lehet inkább csak dizájnelemként szolgálnak, mintsem tényleges szellőzőnyílásként.

Az ilyen gyárilag összeszerelt külső merevlemezeknél a belső HDD pontos típusa sok esetben eleve lutri, pláne hogy a gyártók időnként akár még váltogatni szokták. Ugyan az nyilvánvaló, hogy a most említettnél a Seagate a saját merevlemezeit használja, de pl. az alábbi teszt szerint az Archive HDD, míg egy másik videó alapján már a BarraCuda sorozat merevlemeze van a 8 TB-os modell belsejében. A 6 TB-os belsejéről nem nagyon találni konkrét adatot, de valószínűleg az is hasonló lehet. Az előbbi sorozat egyébként elvileg megbízhatóbbnak mondható, azzal a merevlemezekkel foglalkozó topikban is vannak tapasztalatok. Viszont arról nemrég volt szó, hogy az ilyen gyárilag összeszerelt külső merevlemezeknél nem feltétlen mindig a legtartósabb (belső) merevlemezeket használják a gyártók. Aki ilyen téren annyira biztosra akar menni, akkor a külső házas megoldással jobban jár, annál maga választhatja ki a számára megfelelő merevlemezt.

[ Szerkesztve ]

(#21641) griffin90


griffin90
csendes tag

Sziasztok, szeretnék venni egy 2-4TB külső 3,5" merevlemezt, amin képeket tárolnék, illetve TV-n játszanék le róla 1080p filmeket. E kettő között vacilálok. Ti melyiket ajánlanátok? Személyes tapasztalat?
western digital elements 3TB link
western digital my book 3TB link

Nincs 0-24 működés, nem oprendszer meghajtónak kell. Viszont nem tudom mi a különbség a két típus között.
köszi

Google Pixel 7

(#21642) Psychopeti


Psychopeti
senior tag

Sziasztok!
Korábban írtam hogy keresek dokkolót, de a külső házat ajánlották inkább. :U
Egy 4TB-os lemezt használnék hozzá. Ezekben a külső házakban van limit hogy mekkora TB méretű lemezt lehet belerakni?
Most ezek közül néztem ki 4-et. Árban 7 ezer forint alattiak.

Melyiket válasszam vajon ezek közül? :B

Első: [link]
Második: [link]
Harmadik: [link]
Negyedik: [link]

Köszi a válaszokat előre is :R

[ Szerkesztve ]

Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???

(#21643) junior11 válasza griffin90 (#21641) üzenetére


junior11
veterán

Szia, a My Book szoftveres extrákat tartalmaz, a WD weboldalán megtalálod a szükséges infókat Elements , My Book

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21644) Czimby válasza Psychopeti (#21642) üzenetére


Czimby
addikt

Szerintem Lc-Power Sirius vagy Becrux, illetve kicsit többért Sharkoon házat nézz. Amiket linkeltél nagyon gagyik. Ezt nem sértésnek szánom.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#21645) King Unique válasza griffin90 (#21641) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A kettő közötti különbségek megtalálhatók a gyártó weboldalán, ahogyan a másik válaszban is leírták. Vagyis az Elements úgymond a fapados sorozat, míg a My Book a prémium. Az utóbbinál az extra a mellékelt szoftverek, a hardveres titkosítás és amiatt a spéci USB-chip, valamint a 3 éves gyártói garancia. Ezeket és a dizájnt leszámítva más téren viszont kb. ugyanaz a kettő, illetve pl. a bennük lévő (belső) merevlemez is. Bár a HDD-t illetően olykor előfordulhat, hogy nem a megszokott, hanem egy attól eltérő modell van némelyikben. Példák: [link], [link].

Ha tv-hez csatlakoztatva is akarod használni a külső merevlemezt, akkor pont nemrég volt szó arról. Egy 3,5"-os típus a stabil tápellátás szempontjából nyilván előnyösebb, viszont hogy melyik biztosan kompatibilis az adott tv-készülékkel, maga a tv tudja-e a kezelni a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású USB-s meghajtókat stb., az ügyben már az azzal foglalkozó topikban kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#21646) Psychopeti válasza Czimby (#21644) üzenetére


Psychopeti
senior tag

Akkor még keresgélek kicsit! :U
Gondoltam :K

Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???

(#21647) King Unique válasza Psychopeti (#21642) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az nemrég említve volt az előző válaszban és még egyértelműen linkelve is, hogy a dokkolókkal és a külső házakkal a 2 társtopik foglalkozik. Vagyis a 3,5"-os típusokkal a Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja.

Egyébként a dokkolókhoz hasonlóan a külső házaknál is azokkal a modellekkel van a másik topikban konkrét tapasztalat, amelyek szerepelnek valamilyen formában annak az összefoglalójában. Aztán persze nem kötelező mindenáron az ott feltüntetett termékek közül választani, lehet akár mást is. Viszont az egyéb típusok ajánlottságát konkrét tapasztalatok híján értelemszerűen sem biztosan megerősíteni, sem cáfolni nem igazán lehet. De mondjuk a linkelt 4 külső ház közül az USB 2.0-s kb. kihúzható, mert olyat manapság már nem nagyon érdemes venni. A HDD max. tárolókapacitására vonatkozó esetleges limitet pedig mindig a gyártó weboldalán célszerű lecsekkolni. Elsődlegesen eleve az a mérvadó és nem az ilyen-olyan webshopokban közölt adatok. Például a Natec esetében 3 TB-os névleges limitet említ a gyártó, de a Gembird és a König külső házaknál már nem nagyon találni erre vonatkozó adatot.

[ Szerkesztve ]

(#21648) Psychopeti válasza King Unique (#21647) üzenetére


Psychopeti
senior tag

Köszi a választ! :K

Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???

(#21649) Psychopeti válasza King Unique (#21647) üzenetére


Psychopeti
senior tag

Ismét én vagyok!

Szomszéd ismerőstől kaptam kölcsön egy dokkolót :)
Amikor összekötöttem a géppel és a lemezkezelőt megnyitva ez a kis ablak ugrott fel:
[link]

Ez jó így ahogy van?

[ Szerkesztve ]

Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???

(#21650) King Unique válasza Psychopeti (#21649) üzenetére


King Unique
titán

Ha a 4 TB-os HDD lesz belerakva, akkor pont nem. :N

Ez esetben az inicializálásnál eleve a GPT-t kell választani, máskülönben MBR alapon nem lesz használható a lemez teljes tárolókapacitása! Az utóbbi korlátja 2 TB körül van, ellenben az annál nagyobb tárolókapacitású lemezek kezeléséhez már GPT particionálási stílus szükséges. Na meg USB-s használatnál az is, hogy maga az USB-eszköz (dokkoló) is támogassa rendesen a 2 TB+ háttértárakat.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.