Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20751) -Zerg- válasza -Zerg- (#20750) üzenetére


-Zerg-
tag

Még annyi kiegészítés, hogy az alaplapom Gigabyte G41M-ESL2. 3 SATA eszköz van, 1 sandisk 120 GB-os SSD-n a rendszer+ egy 160GB-os Samsung HDD+egy CVD író.

A bugyi nem a legjobb dolog a világon. De közel áll hozzá.

(#20752) King Unique válasza -Zerg- (#20750) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az összefoglalóban van "Gyakran ismételt kérdések" fejezet, ahol az ilyen jellegű hibákról is szó esik. Tehát a kérdés feltétele óta bizonyos dolgokat meg lehetett volna nézni, letesztelni stb. Valamint nem ártott volna megadni főleg a külső ház, de akár a HDD pontos típusát is.

Ha más gépeken minden ok, akkor nem valószínű, hogy a külső ház / HDD / USB-kábel alapból hibás és használhatatlan lenne. Sőt, azt sem lehet mondani, hogy a régi IDE csatolós külső ház alapból inkompatibilis lenne a Windows 7-tel, mivel más hardveren megfelelően működik Windows 7, de még XP alatt is. Tehát a te hardver- és szoftverkörnyezetedben nem stimmel valami... Ha az elő- és hátlapi USB-portokon egyaránt nem működött, akkor lehet épp az OS körül kellene keresni a hibát. Azt pedig pl. egy Live Linux alatti kipróbálással egyértelműen ki lehetne deríteni, hogy ez esetben a hardver, vagy a Windows a probléma forrása.

Ha utóbbi, akkor azt viszont már nem feltétlen ezen topik témája fejtegetni. Pláne, hogy egyeseknél csak a rendszer-visszaállítás (példa), vagy éppen egy korábbi Windows-verzióra történő visszaállás (példa) oldott meg hasonló problémákat. De volt, akinek kompletten újra kellett telepíteni a rendszert. Egyébként, ha nem tud hozzá megfelelő eszközillesztőt telepíteni a Windows, akkor erre a hibakódra az MS fórumán is a hibás bejegyzés manuális eltávolítását javasolják. Amit meg lehet oldani egyéb módon is, majd újraindítjuk a rendszert és ismét csatlakoztatjuk a külső merevlemezt. Ha ezek nem oldják meg, akkor a 10-es hibakód okozta problémák elhárítására vannak további opciók is.

[ Szerkesztve ]

(#20753) -Zerg- válasza King Unique (#20752) üzenetére


-Zerg-
tag

Köszönöm a válaszod.
A lemez WD1600BEVE-00a0HT0 típusú, a ház egy noname kínai.
Vannak fejlemények és további infók. Csak akkor próbálja felismerni, ha indításkor be van dugva..
Ilyenkor a BIOS boot lehetőségeknél a HDD-k listáján megjelenik. Az előbb sikerült a felismerése, meg is jelent az eltávolíítási ikon, de nem távolította el.Az eszközkezelöben volt az USB-nél egy háttértár a lemezeknél pedig a WD 1600-as lemez. Az intézőben G: meghajtóként szerepelt de a nevét (amit másik gépen adtam neki) nem mutatta és a kapacítását sem. A lemezkezelő lefagyott. Kihúztam, utána visszadugva semmit nem csinált. Ha futó rendszeren dugom be nem ismeri fel, ső, síma újraindítás után sem. Csak ha leállítom és a power gommbal indítom. Eddig úgy jutottam, hogy egy USB Oblivion nevű programmal töröltettem az összes eddig felismert USB eszközt és beállításaikat. Most minden bedugott USB kütyüt újra telepít és jól! Csak ezt nem.
Live Linux-szal próbáltam az se látja.
Agyamra megy.

A bugyi nem a legjobb dolog a világon. De közel áll hozzá.

(#20754) Büszke


Büszke
tag

Sziasztok.

Az alábbi szituációra keresek megoldást:
Több napos motoros túra alatt akciókamerával felvett videókat szeretném lementeni a napok végén.
Napközben betellett 32 Gb-os kártyák tartalmát másolnám esténként egy 1TB-os 2,5-ös külső HDD-re.
Tavaly ehhez a melóhoz vittem egy laptopot, de az bazi nagy.

Megoldható lenne, valami eszközzel?
Okos telefon (rajta pl. Win Commander) látná a HDD-t pl egy aktív USB HUB-on keresztül?
Mert valaminek elegendő áramot kell adni a HDD-nek, hogy meghajtsa. Esetleg egy kártya olvasó is mehetne a HUB-ba, akkor nem kell a telefonba belerakni.

Van erre valami egyszerű megoldás?
Vagy melyik topicban kérdezzem?
Köszönöm szépen.

Honda VFR800 Vtec Annyi a világ, amennyit látsz belőle!

(#20755) Büszke válasza Büszke (#20754) üzenetére


Büszke
tag

Hali
Ez a MobileLite jó lenne ahogy értelmezem, de valami olcsóbb vezetékest keresnék.

[ Szerkesztve ]

Honda VFR800 Vtec Annyi a világ, amennyit látsz belőle!

(#20757) King Unique válasza Büszke (#20754) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A legolcsóbb megoldás valószínűleg továbbra is a normál külső HDD + laptop duó lenne. A speciális kiegészítők, illetve a spéci külső háttértárak mind, mind pluszköltséget jelentenek. Egyébként utóbbiakat illetően léteznek pl. a Toshiba és a WD / WD kínálatában is olyan hordozható modellek, amelyeknél a Wi-Fi és az SD-kártyák kezelése is megoldott. Tehát ilyen célra lehet egy ilyet lett volna érdemes venni már a legelején.

Egyébként USB-n a 2,5"-os külső HDD-k tápellátása kényes dolog, amely már a tabletes témánál is részletezve volt. Tehát pl. egy aktív USB-hub mindenképpen kelleni fog, ha a gazda hardver (okostelefon) alkalmatlan a normális tápellátásra. Aztán, hogy ilyen felállásnál egy okostelefonhoz csatlakoztatva működne-e a rendesen a külső HDD kezelése, azt már az Okostelefonok téma megfelelő topikjában kellene megkérdezni.

Ahogyan lehet másik topikban kellene érdeklődni az ügyben is, hogy esetedben most milyen megoldás lenne a legésszerűbb, illetve a legköltséghatékonyabb. Az akciókamerás, videokamerás, motoros topikokban bizonyára vannak az említett használattal kapcsolatban tapasztalatok.
Elég csak az egyikben megkérdezni!

[ Szerkesztve ]

(#20758) Büszke válasza King Unique (#20757) üzenetére


Büszke
tag

Szia.
Köszönöm válaszod.

Honda VFR800 Vtec Annyi a világ, amennyit látsz belőle!

(#20759) OldAkita


OldAkita
aktív tag

Hello, tanácsotokat kérném. 3 éve használok egy Adata HD710-et, 1TB-osat egy router usb 3.0 portjára kötve. Kinőttem és nagyobbra váltanék. Megtetszett az Adata HM900 3TB. Ahogy látom ez 3.5"-os, ami nekem nem probléma, valamint külső tápellátással rendelkezik. A leírásában olvasom hogy akár 256 bites titkosítást is beállíthatunk. Gondolom ehhez egy szoftvert kell telepíteni. De nekem erre nincs igényem, sőt félelmem van nehogy elhasaljon az Asus A56U routerem vele. Arra lennék kíváncsi van e valakinek tapasztalata ezzel a hdd-vel?

[ Szerkesztve ]

(#20760) King Unique válasza OldAkita (#20759) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A titkosításhoz mellékelnek hozzá szoftvert, de az nyilván csak PC-s környezetben, illetve desktop OS alatt használható. Tehát, ha routerhez lesz csatlakoztatva, akkor ott eleve felejtős.

Ezzel a sorozattal konkrét tapasztalat nem nagyon van, illetve a topikban is csak minimális információ akad róla. Viszont attól még persze opció lehet. De vannak az összefoglalóban is említve további 3,5"-os típusok, vagy akár 2,5"-os méretben is van ekkora tárolókapacitású. Bár, ha pl. a stabil tápellátást nézzük, akkor az előbbiek az említett gazda hardver (router) esetében nyilván előnyösebbek.

[ Szerkesztve ]

(#20761) OldAkita válasza King Unique (#20760) üzenetére


OldAkita
aktív tag

Köszi a gyors választ. Érdeklődtem a routerem topicjában is, majd csak kiderül róla valami, ha más nem akkor az, hogy a router hogyan viseli a 3TB-ot?

(#20762) Daywalkerke


Daywalkerke
aktív tag

Sziasztok!

Ilyen külső HDD-je van már valakinek:

Seagate Backup Plus Hub 8TB

Ekkora méretben(8TB) még mik az ajánlott külső HDD-k?

(#20763) King Unique válasza Daywalkerke (#20762) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Korábban érdeklődtél többféle fizikális méretű és tárolókapacitású külső HDD felől, aztán végül ennél maradtál. A mostani egy másik vétel lenne, vagy meggondoltad magad és az előző helyett inkább 3,5" | 8 TB kellene?

Az általad linkelt 8 TB-os modellel egyelőre nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat. Legalábbis eddig nem említette senki. Ezért jobb híján max. pl. ezen tesztből lehet megtudni néhány infót. Egyébként WD-t már vettek páran ekkora tárolókapacitással, illetve egy korábbi hozzászólásban volt szó az ezzel kapcsolatos dolgokról. Továbbá az összefoglalóban is akadnak még egyéb 3,5"-os alternatívák, bár 8 TB-os modellek nem minden gyártó kínálatában vannak.

[ Szerkesztve ]

(#20764) Daywalkerke válasza King Unique (#20763) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Köszi a választ.
Egy ismerősöm érdeklődött tőlem erről a modellről, de nem ragaszkodik kifejezetten ehhez, de a minimum 8TB-os kapacitáshoz igen.
Az általad említett 8TB-os WD HDD-kel milyen tapasztalatok vannak, illetve pontosan melyik modellről van szó?

(#20765) Daywalkerke válasza King Unique (#20763) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Közben nézegettem a véleményeket a WD My Book 6-8TB-os HDD-kről elég sokan panaszkodnak az amerikai amazon-os termék oldalán, hogy eléggé hangos és rezonál, illetve árban is több mint a Seagate Backup plus.
Egyébként német amazonnál nézegettem az árakat és úgy néz ki, hogy ár-érték arányban a 8TB-os modellek még nem igazán érik meg, viszont a 6TB-os Seagate backup plus már 169€-ért megvehető, úgyhogy szerintem inkább ezt fogom ismerősömnek tanácsolni, hogy ezt vegye meg, mert az én 4TB-os Maxtor HDD-m (amiben szintén Seagate HDD van) nagyon bejött nekem (szinte halktalan, nem melegszik, stb.) és gondolom a Seagate 6TB-os backup plus modelljében is hasonló HDD lehet, de várok ezzel kapcsolatos véleményeket, hozzászólásokat ha vannak.
Arról egyébként van információ, hogy a 6TB-os Seagate backup plus HDD már a héliumos változat, vagy azok csak a 8TB és a felettiek?

[ Szerkesztve ]

(#20766) King Unique válasza Daywalkerke (#20765) üzenetére


King Unique
titán

Hát a zajra eddig nem tért ki itt a topikban, akinek ilyen van. Meg mondjuk mihez képest hangos, mert az sem mindegy. De ekkora tárolókapacitásnál a több adattányér és olvasófej miatt valóban előfordulhat némi növekedés a zajszintnél pl. egy egytányéros modellhez viszonyítva. Aztán az meg a másik, hogy ha valakinek annyira fontos a minél kisebb működési zaj, akkor lehet inkább egy 2,5"-os külső merevlemezt érdemes vennie.

Egyébként a 6 TB-os modellről is készült teszt, de abban a HDD pontos típusát nem említik. Viszont esélyes, hogy abban is az Archive HDD sorozat modellje van. Héliumot pedig egy másik sorozatnál használnak, illetve van abból már 12 TB-os modell is. Ellenben 6 TB-os nincsen, szóval a kérdésedre adott a válasz.

Az ajánlott (belső) HDD-k felől a Milyen merevlemezt vegyek? topikban célszerű érdeklődni, illetve átnézni az ottani összefoglalót! De, ha valaki annyira biztosra akar menni a belsőt illetően, akkor eleve adja magát a korábban már említett külső házas megoldás. Persze nem kötelező ezt választani, csak lehetséges opcióként van megemlítve.

[ Szerkesztve ]

(#20767) ZavaBalazs


ZavaBalazs
őstag

üdv!

min. 2 TB-os, kompakt (1 kábeles, nem szeretnék külön tápot), néha hurcolós külső HDD-t keresek w10 laptop mellé gyűjtemény tárolására, napi szintű használatára. elsőre ezt a kettőt találtam: [link1], [link2]
külcsín nem kifejezetten izgat, amíg nem hupilila opciókról beszélünk (jó, a WD szebb, de ha a másik jobb, akkor ez sokadik szempont)

kettő közül melyiket érdemesebb, ha szeretném, hogy minél halkabb legyen? ésszerű keretek közt (tehát mondjuk nem 29, hanem 33, cserébe klasszisokkal halkabb) jöhet egyéb tipp is, már ha van más opció.

segítséget előre is köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

wir haben pflichtmitten unter heimblatt - savanyú káposzta van a bőrgatyámban

(#20768) King Unique válasza ZavaBalazs (#20767) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az alábbi hozzászólásban lévő infók remélhetőleg a segítségedre lesznek. Valamint a linkelt 2 modell közül az egyes beszámolók alapján a Maxtor elvileg halkabb. Továbbá arra hivatalosan 3 év gyártói garancia van, ellenben a másikra csak 2 év.

Egyébként a csak USB-ről történő tápellátással kapcsolatos dolgokról már volt szó több alkalommal ebben a topikban. Illetve egy másikban részletezve volt, hogy egy 2,5"-os külső HDD-nél mely speciális esetekben lehet szükség kiegészítő / külső tápellátásra. Tehát, ha USB 3.0 portok vannak azon a laptopon, akkor nyilván nem kell semmi ilyesmi!

[ Szerkesztve ]

(#20769) ZavaBalazs válasza King Unique (#20768) üzenetére


ZavaBalazs
őstag

szuper, köszi. akkor ez 3:0 a maxtornak (olcsóbb, halkabb, hosszabb gari). :)

igazából úgy terveztem, hogy monitor USB hubba lenne dugva, a monitoron 2.0 csatlakozók vannak (és laptopon 3.0 portra lenne dugva). egy monitor ad elég és konzisztens tápot ahhoz, hogy ne vigyen két portot?

wir haben pflichtmitten unter heimblatt - savanyú káposzta van a bőrgatyámban

(#20770) Daywalkerke válasza King Unique (#20766) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Kösz az infókat, közben ismerősöm is megtalálta, hogy ez a 6TB-os modell a Seagate backup plus-ból még nem a héliumos változat, azok elvileg a 8TB-os verziótól kezdődnek, illetve pár tesztvideót is megnézett és elolvasta az amazon-os értékeléseket és marad ennél a 6TB-os modellnél.

(#20771) King Unique válasza ZavaBalazs (#20769) üzenetére


King Unique
titán

A legjobb nyilván az lenne, ha közvetlenül a laptop USB 3.0 portjába lenne csatlakoztatva a 2,5"-os külső HDD. Akkor biztosan ok lenne a tápellátás és elég lenne 1 db port. Viszont, hogy a monitoron lévő USB-hubnál 1 db USB 2.0 port esetében mi a helyzet, azt neked kell tudnod. Illetve szükség esetén adja magát az Y-kábeles megoldás, vagyis 2 db port használata.

[ Szerkesztve ]

(#20772) ZavaBalazs válasza King Unique (#20771) üzenetére


ZavaBalazs
őstag

hát jó, legrosszabb esetben elvisz két slotot a monitor 4 slotjából, azt még túlélem. :)

közben találtam olcsóbban, ismeri valaki ezt a boltot, nyugodt szívvel vehetem itt?

[ Szerkesztve ]

wir haben pflichtmitten unter heimblatt - savanyú káposzta van a bőrgatyámban

(#20773) OldAkita válasza King Unique (#20760) üzenetére


OldAkita
aktív tag

Megvan. Tegnap 5 órán keresztül formázta a win10 ntfs -re. Persze rögtön rátette a Recycle bin-t. Na mindegy. Emlékeimben úgy élt hogy a Routerem alternatív Tomato Firmware-je csak Ext formátumot támogat, de a próba kedvéért rádugtam. Láss csodát, felismerte és látja a teljes 3 TB-ot. Még nem eresztettem rá a torrentet, remélem az is menni fog. Persze ha nem, nem fogok kétségbe esni az 1TB-os Adata HD 710 is Ext-re volt formázva, max ez is úgy lesz. Szóval öröm :) Ez ugye külső tápellátású Adata HM 900-as, ennek megfelelően csatlakoztattam az elektromos hálózathoz, de akkor még nem gyulladt ki a kék led, viszont mikor az Usb portba is bedugtam azonnal életre kelt és elég erős rezgéssel kezdett életjelet adni. Kicsit túl erősen is. Már kezdetem elhatározni hogy le fog kerülni az asztalról mert rezgése kicsit zavaró, de kb 3 perc után elcsendesedett. Nem tudom mi lesz torrentezés közben, remélem nem vadul be nagyon. Fogalmam sincs valójában milyen márkájú HDD-t rejt az Adata burkolata. Majd kiderítem. Az is lehet hogy 7200-al pörög azért zajosabb mint a régi ami 5400-al ment. Mindezt azért írtam le mert örülök, meg hátha valaki ilyet akar venni és info neki

(#20775) King Unique válasza OldAkita (#20773) üzenetére


King Unique
titán

Gyárilag FAT32 fájlrendszer volt rajta, azért is formáztad egyből NTFS-re? Csak mert egyes gyártóknál még manapság is előfordul a FAT32. Egyébként elég lett volna neki a gyorsformázás is, mert a teljes formázás kapcsán a másik topikban volt szó bizonyos dolgokról. De, ha stabil USB-n az adatkapcsolat és minden rendben, akkor akár az utóbbi is használható. A routeren a GPT kezelése pozitívum, mivel ez nem minden készülék esetében szokott működni, mint azt a linkelt hozzászólás is mutatja.

Egyébként a routerhez USB-n csatlakoztatott HDD esetében lehet valamivel előnyösebb lett volna az Ext2/3/4 fájlrendszer, amiről pl. ezen hozzászólásban is van említés. De, ha nálad NTFS-sel is jól megy, akkor ok. Amúgy a különféle Ext fájlrendszerek kezelése akár Windows alatt is megoldható.

A HDD típusát Windows alatt pl. a CDI, HDS stb. programokkal lehetne megnézni. De igazán pontosan nyilván csak szemrevételezéssel állapítható meg. Viszont ahhoz szét kellene szedni a külső HDD-t, ami az ilyen gyárilag összeszerelt típusoknál garanciavesztéssel járhat. Szóval csak ezért nyilván ne szedd szét!

Köszönjük a visszajelzést és az infókat!

[ Szerkesztve ]

(#20776) -Zerg- válasza -Zerg- (#20753) üzenetére


-Zerg-
tag

Folytatás: tegnap kölcsönkaptam egy USB tokot, amiben egy 3,5 "-os IDE HDD van (Valami 60 GB-os Maxtor.
Az ominózusban is IDE van 2,5"-os WD)
Villámgyorsan felismerte, telepítette a drivert és műxik.
A rejtélyek folytatódnak :(

[ Szerkesztve ]

A bugyi nem a legjobb dolog a világon. De közel áll hozzá.

(#20777) Rely04


Rely04
csendes tag

Sziasztok! Egy év után felmondta a szolgálatot WD My Passport Ultra külső HDD-m ( 2.5 1TB USB 3.0) pénzt visszakaptam...viszont most új HDD után kell néznem. Paraméterek: 25-30e között, 2.5 col, 1TB, USB 3.0, legalább 2 de inkább 3 év garancia, Mac OS kompatibilitás. Utánaolvastam itt fórumon a a témának és ezekre szűkítettem a versenyzőket: Silicon Power Armor A85, Silicon Power Armor A80 1TB, ADATA HD710A, plusz nem vetettem el egy újabb WD My Passport Ultra, vagy az újabb színes verzió vásárlását sem...(lehet csak én voltam vele balszerencsés) Ezt a 3-4 típust összehasonlítva, melyiket lenne érdemes választani? Használatról annyit, hogy kizárólag macbookhoz venném és elég sokat lenne utaztatva. Köszönöm a segítséget! :R

(#20778) Daywalkerke válasza Rely04 (#20777) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Hi!

1TB-os HDD-ből én személy szerint ezt tudnám ajánlani:

Maxtor M3 Portable 2.5" 1TB USB 3.0

Nekem ebből egy 4TB-os verzióm van és nagyon meg vagyok vele elégedve és itthon 2 év garanciát adnak rá, de ha regisztrálod a Seagate oldalon akkor kapsz rá +1 év garanciát, de pl. ipon-nál ők maguk megadják a 3 év garanciát, illetve német amazon-nál már 50€ körüli áron meg lehet venni és mivel már tavaly óta 39€ rendelés felett ingyen szállítanak Magyarországra így még szállítási költség sincsen.
Az 1TB-os verzióban elvileg még a Samsung HDD van amit megvett a Seagate, így ez egy nagyon jó minőségű HDD. Egy ismerősömnek van is ilyen 1TB-os verziójú HDD-je ami idén lesz 3 éves és ami ugyanígy néz ki mint ez a Maxtor, de azon még Samsung felirat van, de gondolom a belső HDD az talán még ma is ugyanaz ha a "címke" vagy a márkanév más is.
Ehhez tudsz pár száz Ft-ért egy ilyen tokot venni:

Carry Case Cover Pouch for 2.5 Inch USB External HDD

Én is ilyet vettem a Maxtor HDD-mhez és nagyon jól megvédi + még az USB kábel is belefér.

1TB-os ADATA HDD-t nem ajánlom, 2,5 éve vettem egy ilyet és 1,5 év után már csak 70%-os volt a HD Sentinel szerint a kondíciója, pedig szinte alig volt használva.

[ Szerkesztve ]

(#20779) junior11 válasza Daywalkerke (#20778) üzenetére


junior11
veterán

Tudtommal a Maxtor külső vinyók már nem Samsung belsőt tartalmaznak, hanem a Seagate Mobile HDD sorozatát [link] , mely SMR technológiára épül [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#20780) OldAkita válasza King Unique (#20775) üzenetére


OldAkita
aktív tag

Igen, FAT32 volt rajta és rátettek egy pdf állományt amely segítségével letölthettem volna azt a szoftvert ami tikosítana meg csinálna más dolgokat, ha csak a simán a windows-ra lenne csatlakoztatva. Viszont én a routeremhez csatlakoztatom szóval nem töltöttem le semmit.
Annál inkább letöltöttem az álalad ajánlott programokat hogy kiderüljön mit takar az Adata burkolata.
A Crystal-al ez derült ki:

A Sentinellel meg ez:

A Sentinellel az a gondom hogy a letölthető változat nem volt hajlandó együttműködni csak regisztráció után, ezért egy ősöreg változatot telepítettem ami működött.
Végül is úgy néz ki hogy Seagate van benne. Az előző Adata HD 710 USB-s külső egy Toshibát takart ami tökéletesen működött idáig, gyakorlatilag 3 évig ment megállás nélkül. Most is 100%-os csak már kinőttem. Remélem ez a 3TB-os Seagate is hasonlóan jól teljesít, bár azt kell mondjam, meg kell barátkozni vele hogy működés közben rezonál kicsit, amit az 1 TB-os Toshiba egyáltalán nem csinált, hangtalanul működött. Nyilván mert csak 5400-al forgott, ez a Seagate meg 7200-al ami torrentezéshez talán felesleges is.
Annyit kell még elmondanom azok számára akik netán Adata HM 900-at vennének hogy a jégkék ledje folyamatosan világít ha áram alatt van és van usb kapcsolata, de villog ha adatforgalom van. Mivel a routeren állandó adatforgalma van a torrent miatt, aki kis szobájába éjjel is használná ilyen módon az készüljön fel hogy úgy fogja érezni magát mintha egy villogó rendőrautó hajtott volna be a lakásába. Persze letakarható :)
Ami a formázást illeti, most már megelégednék egy gyorsformázással is :) Ha bármi probléma lép fel azonnal átformázom EXT3, vagy 4-re és igen, tudom hogy van olyan program amely segítségével windows alatt is kezelhető az ext. Én ezt szoktam használni nagyon ritkán: https://www.paragon-software.com/home/extfs-windows/

[ Szerkesztve ]

(#20782) King Unique válasza OldAkita (#20780) üzenetére


King Unique
titán

A modellszám alapján egy 7200 RPM-es Barracuda van benne. A korábban említett topikban ezen gyártónál inkább más sorozatokat szoktak ajánlani, de majd elválik, hogy nálad mennyire lesz ok. Továbbá egy passzív hűtéses külső HDD-be általában 5400 RPM-es merevlemezeket szokás tenni a kisebb zajszint, melegedés, rezgés miatt. Szóval a korábban említett kezdeti intenzívebb rezgés, illetve most a működés közbeni a 7200-as merevlemez miatt nyilván nem meglepő.

Egyébként az erős fényű LED-ek valóban zavaróak tudnak lenni, főleg sötét szobában. Nekem is van olyan külső házam, amelyen jobb híján szigszalaggal kellett leragasztani őket. De bizonyos külső házaknál elvileg lehet szabályozni az USB-chip firmware-ben a LED-ek fényerejét is.

Amúgy a HM900-at PC-n használva x perc üresjárat után az alvó mód működik? Illetve alvó módban, valamint leválasztás után kialszanak a LED-ek, leáll a HDD?

Köszönjük az újabb infókat! :R

[ Szerkesztve ]

(#20783) OldAkita válasza King Unique (#20782) üzenetére


OldAkita
aktív tag

PC-n használva pár perc múlva teljesen hangtalanná válik, gondolom az lehet az alvó mód. Viszont a led nem alszik ki hanem folyamatosan ég.

(#20784) Rely04 válasza Daywalkerke (#20778) üzenetére


Rely04
csendes tag

Köszi, hogy foglalkoztál a kérdésemmel, ahogy látom online shoppokban elég népszerű ez a HDD, valószínű a jó ár - érték arány miatt. iPonnál a 2TB-s csak 27500 link ennyi pénzért egyértelmű, hogy azt választanám. Tudsz pár mondatot írni az összeszerelés minőségéről, mennyire érződik gagyinak a cucc?

(#20785) Rely04 válasza junior11 (#20779) üzenetére


Rely04
csendes tag

Szia! Ez az SMR technológia amit említettél mennyire stabil megoldás? Ami még érdekelne, ahogy írtad ezek a Maxtor külső tárolók Seagate HDD-t rejtenek, mi a tapasztalat ezekkel a Seagate merevlemezekkel? Szépen csendben megbízható módon dolgoznak, vagy idő előtt beadják a kulcsot?

(#20786) King Unique válasza OldAkita (#20783) üzenetére


King Unique
titán

Az alvó módról és a működését befolyásoló dolgokról az összefoglalóban, illetve egy másik topikban is volt szó. Tehát, ha x perc inaktivitás után "kikapcsol" a külső HDD, akkor működik. Azonban a LED nem minden típusnál alszik ki, de a HDD forgása általában leáll.

Aztán még az OS altatásakor, illetve leállítása után lehet érdekes a külső HDD működése. Mármint, hogy a HDD leáll-e benne, valamint a LED kialszik-e. Bár a korábban leírtak alapján folyamatosan ég a LED, amíg be van kapcsolva és USB-n össze van kötve a géppel. A HDD is tovább pörög, vagy az az altatás / kikapcsolás hatására már leáll?

[ Szerkesztve ]

(#20788) King Unique válasza Rely04 (#20777) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Itt egyrészt azt kellene eldönteni, hogy a sok utaztatás miatt szükséges-e mindenképpen az ütésálló külső HDD, vagy elég egy normál típus + hozzá egy hordozótok. Másrészt van-e igény kifejezetten Mac gépekhez és operációs rendszerekhez tervezett típusra, vagy elég-e egy normál? Ezek alapján pedig már lehetne szelektálni.

További infók vannak az összefoglalóban, illetve pl. az alábbi hozzászólásban. Egyébként a 2,5" | 2 TB modellek ár-érték aránya is egyre kedvezőbb, bizonyos típusoké meg pláne. Szóval, ha van rá keret, akkor érdemes lehet ezt is megfontolni!

Az SMR technológiánál azt szokták felhozni, ami a linkelt cikk végén is le van írva. Vagyis, hogy az átlapolás miatt csökkenhet az írási sebesség. De eddig itt a topikban nem említett senki különösebb lassulást ezen modelleknél. A 2 TB-os Maxtor belsejében pedig ugyanaz a HDD van, mint ebben. A normálisnál nagyobb mértékű lassulást viszont nem tapasztalt az illető.

Egyébként a 2,5"-os merevlemezeknél egyes gyártók újabb sorozataival túl nagy tapasztalat még nincsen. De van a témának külön topikja, ahol az összefoglalóban fel vannak tüntetve az ajánlott típusok. Továbbá az előbb linkelt hozzászólás végén említve voltak bizonyos, a tartóssággal és megbízhatósággal kapcsolatos dolgok.

[ Szerkesztve ]

(#20789) Daywalkerke válasza Rely04 (#20784) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Ahogy írtam én a 4TB-os verziót vettem meg (de gondolom ha a méretbeli különbséget leszámítjuk teéjesen ugyanolyan HDD van a 2TB-osban mint a 4TB-osban) és nálam csak két szempont volt, az egyik, hogy ne kelljen külön áramforrás hozzá, a másik pedig a kompakt 2,5" méret, és ezeknek ez a Maxtor tökéletesen megfelelt.
Én azért ezt vettem mert ahogy írtam ismerősömnek ebből a verzióból van egy 1TB-os verziója, kinézetre teljesen ugyanúgy néz ki mint ezek a Maxtor-ok, de a Maxtor felirat helyett még Samsung felirat van rajta, de már Seagate HDD volt benne, mert akkor tájban zárult le a Samsung HDD üzletágának Seagate általi felvásárlása és még 1-2 évig a márkanevet használhatták, de a belső már Seagate volt(ami tudható volt abból is, hogy a HDD hátsó oldalán már az adatoknál csak Seagate-es dolgok voltak).
Ez a HDD-je ismerősömnek idén júliusba lesz 3 éves és még mindig 100%-os, többek közt ez volt az oka, hogy a Maxtor HDD-t vettem, meg a jó ár sem volt mellékes + Maxtor HDD-re 3 év garancia van, amit sok magyar kereskedő nem ad meg, de ha vásárlás után regisztrálod a Seagate weboldalán a HDD-t (én így tettem, mert ahol vettem ők csak 2 év garanciát adtak) akkor megkapod a 3 év Seagate garanciát, ezért is tudom ajánlani.
Fizikai jellemzőket tekintve is nagyon elégedett vagyok, mert a Maxtor HDD még több órás folyamatos használat mellett is alig melegedett fel, teljesen halktalan, anyagösszeszerelését tekintve szerintem megfelelő és nem kell neki külön tápegység.

[ Szerkesztve ]

(#20790) Rely04 válasza Daywalkerke (#20789) üzenetére


Rely04
csendes tag

Köszönöm szépen a minden részletre kitérő válaszod, :R ezek alapján nekem is egyre szimpatikusabb ez a kis Maxtor HDD :))

(#20791) OldAkita válasza King Unique (#20786) üzenetére


OldAkita
aktív tag

Annyit tudok bizton állítani hogy windows 10 alatt pár perc inaktivitás után teljesen hangtalan és rezgésmentes lesz, szóval azt gondolom a forgása fizikailag leáll. Hogy a win 10 vagy más OS alvó üzemmódba kapcsolásakor leáll e azt nem tudom megmondani mert most már lusta vagyok lehúzni a routerről és win 10 re csatlakoztatni. :-) A routeren nem tud leállni mert mindig van mit visszatöltenie. Egyébként úgy tudom ez nem káros, sőt kifejezetten hasznos, lévén arra lett tervezve hogy forogjon.

(#20792) King Unique válasza OldAkita (#20791) üzenetére


King Unique
titán

Az elmondottak alapján olyankor valószínűleg alvó módba válthat, ha máskor működés közben alapból van egy hangja és rezgése. Ha folyamatosan aktív lemezművelet van, akkor pedig nyilván nem fog leállni. Illetve az alvó mód amúgy is elsődlegesen PC-s környezetben szokott működni, ellenben egy router, tv, médialejátszó stb. esetében már nem feltétlen.

Egyébként a túl sok indulás / leállás nem igazán a legjobb, mert az terheli meg leginkább a HDD-k mechanikáját. Ezért a folyamatos üzem ilyen szempontból nyilván kedvezőbb. De egyrészt azért az sem feltétlen probléma, ha időnként leállnak, amiről egy másik topikban volt szó. Másrészt a normál típusok ellenében vannak direkt 24/7-es üzemre tervezett és optimalizált merevlemezek is.

[ Szerkesztve ]

(#20793) SkiDev


SkiDev
senior tag

Sziasztok!

Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy viszonylag nagy tárhelyű külső hely kéne. A 64 GB pendrive szerintem kevés és viszonylag még az is sok 5k-ért.
Megnézegettem a külső merevlemezek árát, ott sem lettem okosabb, így az jutott eszembe, hogy egy Sata - USB átalakítóval és egy viszonylag olcsóbb merevlemezzel (2,5/3,5) működne?
[link]

Nagyon hurcolva nem lenne azért, de ha mégis kell, akkor el tudnám magammal bárhova vinni.
Ez csak notebook HDD-vel vagy sima desktop HDD-vel is menne? Mert a másik kérdés ehhez kapcsolódik, hogy a link amire mutat, kiemeli, hogy PC-shez nem jó. Most én vagyok rosszul informált vagy tényleg különböző a 2,5 és 3,5-nek a csatlakozója?

Választ köszönöm és ne haragudjatok, ha rossz helyre tettem fel! :R

Siemens A40 \ Siemens C35 (BOCI Ver.) \ Siemens AF51 \ SE k310i \ Nokia 3110c \ SE k800i \ LG GT 500 \ SE Xperia X8 \ Sony Xperia SP \ LG G4 Brown Leather \ Huawei Mate 10 Pro \ Realme X2 Pro \ Samsung Galaxy S21 Ultra 12/256

(#20794) Benzoldog


Benzoldog
tag

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, hogy melyik külső merevlemezt vegyem meg adatok tárolására, illetve filmek megnézésére a tv-re csatlakoztatva. Két merevlemez jött nálam szóba:
Az egyik az ADATA HM900 2TB (ennél írják, hogy van TV support-ja, 5400-as fordulat számú)
A másik a WD Elements 2TB (ez 7200-as fordulat számú)
A kérdéseim, hogy ha tv-re csatlakoztatom, akkor felismeri-e majd valószínűleg bármelyiket is veszem meg, vagy számít-e a tárhely mérete, illetve a HDD fordulat száma? Egyébként egy 2013-as évjáratú Panasonic Smart tv-ről van szó, de emellett főleg adattárolásra lenne használva. Tehát szerintetek a kettő közül melyikkel járnék a legjobban?

[ Szerkesztve ]

(#20795) King Unique válasza SkiDev (#20793) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Amit kinéztél, az az adapter valóban 2,5"-os HDD / SSD meghajtókhoz való. Illetve vannak pl. ilyen bevált típusok is. Viszont egy 3,5"-os HDD-hez már külső tápellátás, illetve 12 V kell! Vagyis olyan adapterre lesz szükség, amelynél ez biztosított. Bár az USB 3.1 Gen 2 óta van pl. ilyen 3,5"-os megoldás is, de ez még nem igazán elterjedt, ahogyan az új USB-szabvány sem. Egyébként maga a SATA csatlakozó szabványos és megegyezik mindkét fizikális méretű háttértár esetében.

Viszont azt jó lenne eldönteni, hogy most 2,5" / 3,5" (külső) HDD-t akarsz-e! Valamint a fentebb említett adaptereken kívül opciók még a különféle 2,5" / 3,5" külső házak, illetve az ilyen és ilyen dokkolók is. Továbbá vannak természetesen gyári kiszerelésű 2,5" / 3,5" külső HDD-k is.

Egyébként a linkelt modellek csak példaként lettek gyorsan megemlítve, nem kötelező pont ezeket választani! Továbbá az összefoglalóban, illetve a másik 2 társtopikban vannak további infók az egyes megoldásokkal kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#20796) King Unique válasza Benzoldog (#20794) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A HM900-as sorozat 3 TB-os modelljével kapcsolatban az egyik fórumtárs nemrég megosztotta a tapasztalatait. Abban pl. 7200 RPM-es HDD van. Az Elements Desktop belseje viszont 5400 RPM-es WD HDD-t rejt függetlenül attól, hogy mit írogatnak az egyes helyeken.

A tv és egyéb készülékeken történő használatról már többször volt szó ezen topikban. Illetve pont ezért az összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetébe is bekerültek ezzel kapcsolatban bizonyos infók. De mondhatnám pl. ezen és ezen hozzászólást is, amelyek szintén kapcsolódnak a kérdéseidhez. Viszont a bevált típusok és az egyéb speciális infók felől esetedben is a TV & Audió téma megfelelő topikjában kellene érdeklődni!

[ Szerkesztve ]

(#20797) Benzoldog válasza King Unique (#20796) üzenetére


Benzoldog
tag

Szia!

Köszönöm szépen a segítséget, akkor rákérdezek a megfelelő szakmai fórumban is! :R

(#20798) Deadpool73


Deadpool73
csendes tag

Sziasztok!Nem tudom jó helyen járok e de segítséget szeretnék kérni..Most ajánlottak nekem egy Seagate Barracuda tipusu külső HDD-t de ahogy nézegettem én ilyen tipust nem találtam csak belsőt!A külső Seagate HDD mind Exspansion néven fut..Akkor ez egy lejárt dolog vagy át lett alakítva külső merevlemezzé?Érdemes megvenni?

(#20799) SkiDev válasza King Unique (#20795) üzenetére


SkiDev
senior tag

Köszönöm a részletes választ!

Mivel napi használatban nem lenne, így másodlagos a sebesség kérdése.
Főleg az ár a legfontosabb, hiszen minél olcsóbban szeretném kihozni. :)

Azért választottam a linkelt átalakítót, mert az volt a legolcsóbb, illetve a merevlemez is használtan a legjobb GB/ár arányban. Így nem tudom hogyan tudnám kihozni a legjobban, mert akkor, ha esetleg a 3,5 olcsóbb, kérdés, hogy hozzá az átalakító mennyivel összetettebb -> drágább. Valamint azért az is számít, hogy ne egy hímes tojásként kelljen rá vigyázni, gondolom itt a 2,5 vezet.

Siemens A40 \ Siemens C35 (BOCI Ver.) \ Siemens AF51 \ SE k310i \ Nokia 3110c \ SE k800i \ LG GT 500 \ SE Xperia X8 \ Sony Xperia SP \ LG G4 Brown Leather \ Huawei Mate 10 Pro \ Realme X2 Pro \ Samsung Galaxy S21 Ultra 12/256

(#20800) King Unique válasza Deadpool73 (#20798) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A gyártó jelenlegi kínálatában valóban nincsen ilyen nevű külső HDD sorozat. De egyébként a korábbi típusoknál sem nagyon volt. Illetve max. csak a belső HDD volt Barracuda, ahogyan pl. ezen régebbi típusnál, úgy az egyes mostani termékeknél is.

Az említett HDD felől viszont már a Milyen merevlemezt vegyek? topikban lenne célszerű érdeklődni! De egyébként a topik keresőjét használva lehet találni hasznos infókat. Valamint ott az összefoglalója, ahol fel vannak tüntetve az ajánlott típusok. Sőt, ha valaki a belsőt (HDD) illetően annyira biztosra akar menni, akkor opciók a nemrég említett külső házas, dokkolós stb. megoldások is. Ezeknél nyilván mi magunk választhatunk ki egy ajánlott HDD-t, amit aztán pl. egy külső házba teszünk. Az alábbi teszt készítője is így tett egy 3,5"-os megoldás esetében.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.