Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21901) bikers válasza King Unique (#21900) üzenetére


bikers
csendes tag

Köszönöm a hozzászólásod.
Toshiba DTB310 esről van szó.
HFS vagy HFS+ volt eredetileg. Ezzel sokáig működött.
Winre váltottam akkor NTFS-re lett formázva.
Amikor csatlakoztatom a médialejátszóhoz az azt írja ki, hogy: az eszköz nem támogatott.
Számítógépbe dugva látom a merevlemezen a filmeket amit a számítógép le is játtsza. Ebből gondolom, hogy a tápellátással nem lehet gond.
Amikor a médialejátszóhoz csatlakoztatom akkor világít a LED ami a merevlemezen található.

(#21902) bikers válasza King Unique (#21900) üzenetére


bikers
csendes tag

Próbáltam másik kábellel is azzal sem működött.

(#21903) bikers válasza King Unique (#21900) üzenetére


bikers
csendes tag

Az ASUS oldalán írja:
File Systems
FAT16/32, NTFS, HFS/HFS+, EXT3

(#21904) King Unique válasza bikers (#21901) üzenetére


King Unique
titán

A részleges modellszám alapján ez a (régi) Canvio Basics sorozat 1 TB-os modellje, ami gyárilag NTFS-re van formázva, nem HFS/HFS+ fájlrendszerre. Ha PC-n megfelelően működik, akkor nem a külső HDD-vel van gond, hanem csak a médialejátszó nem kezeli rendesen. Ha az NTFS fájlrendszert támogatja, akkor még az MBR / GPT partíciós sémát érdemes lecsekkolni, mert a GPT-t az ilyen készülékek nem minden esetben kezelik (példák). Továbbá USB-n a tápellátást is javasolt ellenőrizni, mert az egy dolog, hogy a PC-n rendben van, de a médialejátszónál már kérdéses, pláne ha csak USB 2.0 portok vannak rajta.

Ha nem az előbbiek a probléma és továbbra sem kezeli a médialejátszó az egyébként PC-n kifogástalanul működő külső merevlemezt, akkor a továbbiakkal kapcsolatban eleve inkább a megfelelő médialejátszós topikban kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#21905) bikers válasza King Unique (#21904) üzenetére


bikers
csendes tag

Másnak is volt gondja és MBR-táblát kellett létrehoznia.
Tudsz abban segíteni, hogy azt hogy kell ( 35 perce olvasgatom a neten de még nem tudtam rájönni). A parancssoros megoldás nekem nem sikerült.

(#21906) King Unique válasza bikers (#21905) üzenetére


King Unique
titán

Megnézted a linkelt leírás alapján, hogy jelenleg MBR / GPT particionálási stílus szerint-e a külső merevlemez?

Ha GPT és azt nem kezeli a médialejátszó, akkor kell MBR alapon újraparticionálni, vagy átkonvertálni a külső merevlemezt. Ennek megvalósításáról a téma topikjában volt szó bővebben. Illetve az ott leírtaknak jelen esetben pontosabban az inverz változatát kellene csinálni, vagyis nem GPT, hanem MBR alapon. Valamint figyelni az utolsó bekezdésben említettekre és szükség esetén előtte lementeni a külső meghajtóról az adatokat!

[ Szerkesztve ]

(#21907) bikers válasza King Unique (#21906) üzenetére


bikers
csendes tag

Próbáltam több programmal és a win lemezkezelőjével is de az inicializálási lehetőséget sehol sem ajánlja fel a lemezkezelő. Nem tudom átkonvertálni MBR-re

(#21908) bikers válasza King Unique (#21906) üzenetére


bikers
csendes tag

Az az initialize disk ablak nekem nem jjön be
[link]

[ Szerkesztve ]

(#21909) bikers válasza King Unique (#21906) üzenetére


bikers
csendes tag

Lecsekkoltam: Kötet típusa: GUID partíciós tábla (GPT)

[ Szerkesztve ]

(#21910) King Unique válasza bikers (#21907) üzenetére


King Unique
titán

Az előbb linkelt hozzászólásban ott van minden világosan, screenshotokkal, leírásokkal illusztrálva stb. A külső particionáló programoknál az átkonvertálást bemutató részletes leírásokat pedig aztán pláne nem szükséges magyarázni. Ha a Windows lemezkezelőjével akarod megoldani és nincsen fontos adat a külső HDD-n / már lementetted, akkor a legegyszerűbb pl. a kötet törlése, majd konvertálás MBR lemezzé, végül pedig az új kötet létrehozása NTFS fájlrendszerrel.

A másik hozzászólásodban említett lemez inicializálása ablak pedig könnyen előhívható a jobbklikkes menüben a lemez inicializálása opcióra kattintva. ;)

[ Szerkesztve ]

(#21911) bikers válasza King Unique (#21910) üzenetére


bikers
csendes tag

Próbáltam. Ez alapján [link]
De a program nem tudja.
A lemezkezelőnél nncs olyan lehetőség, hogy konvertálja át.[link]

[ Szerkesztve ]

(#21912) bikers válasza King Unique (#21910) üzenetére


bikers
csendes tag

Lehet én nem jó programot használok de nekem ilyen lejetőségem nincs [link]

(#21913) King Unique válasza bikers (#21911) üzenetére


King Unique
titán

Azért nincsen nálad ilyen opció, mert egyrészt nem lett törölve minden kötet a lemezről. Másrészt eleve nem ott (köteten) kell kattintani, hanem bal oldalt magán a lemezen, mint azt az előző válaszban lévő screenshot is szemlélteti. Aztán az már csak hab a tortán, hogy bizonyára macOS alatt lett particionálva a külső HDD, mert annak a szokása még adatlemezeknél is EFI-rendszerpartíciót (ESP) létrehozni. Ahhoz pedig a Windows lemezkezelője biztonsági okokból eleve nem enged hozzányúlni, ezért ott nem lehet törölni sem.

Tehát ez esetben a művelet elvégzéséhez Windowsnál marad a külső particionáló program, vagy parancssorban a DiskPart. Az előbbi használatát nem magyarázom, ott vannak a szoftwerek weboldalán a leírások és amúgy is magától értetődő az egyes opciók használata. Ha az utóbbi megoldást választod, akkor pedig az alábbi parancsokat kellene begépelni egy rendszergazdaként nyitott parancssorba. Az általad készített screenshoton a lemez 4 a külső HDD, azért szerepel 4-es sorszám az alábbi parancsoknál is. Erre egyébként eleve figyelni kell, nehogy a clean paranccsal véletlenül egy másik lemezt törölj!

diskpart
list disk
select disk 4
clean
convert mbr
create partition primary
format fs=ntfs quick
assign
exit

Remélem így már menni fog! :)

[ Szerkesztve ]

(#21914) bikers válasza King Unique (#21913) üzenetére


bikers
csendes tag

Köszönöm. A parancssoros megoldással sikerült. És a lejátszó is felismeri.
Jól láttam eredetleg macOS-el lett particionálva. Utána próbáltam winnel törölni. Onnantól kezdve nem működött.

(#21915) csorba23


csorba23
tag

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni? Van 2 külső házas HDD-m. Az egyik Sharkoon, a másik Orico. Elvileg mindkettő tudja az alvó módot. Gyakorlatilag nem akar elaludni egyik sem. Rá vannak dugva a PC USB3 portjaira és annak ellenére, hogy nincsenek használatban (se írás, se olvasás nincs), mindkettő folyamatosan pörög.
Energiasémánál 20 percre van beállítva a merevlemezek kikapcsolása, de órák múlva is pörögnek (és melegednek)

Hol és mit állítsak be?

Köszi előre is a válaszokat ! :)

(#21918) King Unique válasza csorba23 (#21915) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az egyes Sharkoon külső házaknál általában 30 perc inaktív állapot után aktivizálódó alvó mód szokott lenni, ami a 3,5"-os típusoknál pl. az aktuális Swift Case Pro esetében fel van tüntetve a gyártó weboldalán. Ha a Windows energiagazdálkodási beállításainál 20 perc utáni kikapcsolás van beállítva, akkor a gyári érték helyett 20 perc után lesz alvó mód, mint az korábban részletezve volt. Viszont, hogy ténylegesen készenléti állapotba (alvó módba) váltson a külső ház, ahhoz akkor ez esetben 20 perc teljesen inaktív állapot kell! Ha ez nem teljesül, akkor nem fog működni az alvó mód. Használhatja ilyenkor egy program is az USB-tárolóeszközt, mint pl. a HDS, amelynél alapértelmezetten 5 percre van állítva a lemezek ellenőrzésének gyakorisága. Aztán maga az OS, jelen esetben a Windows is hozzáférést intézhet a lemezhez. Ehhez elég megnyitni pl. a fájlkezelőt és ott rákattintani a külső meghajtóra, illetve tallózni tartalmát. Valamint, ha üresjáratban elindul az automatikus karbantartás stb., az szintén meggátolhatja a készenléti állapotot. Továbbá olyan is előfordulhat, hogy ha alvó állapotba került a külső HDD, abból az előbbiek mintájára akár fel is ébresztheti egy program, illetve az operációs rendszer. Vagyis nemcsak a készenléti állapotba kerülésnél, hanem az abban történő maradásnál is lényeges, hogy olyankor lehetőleg ne piszkálja semmi a külső merevlemezt.

Egyébként a külső házas témának vannak külön topikjai 2,5"-os és 3,5"-os fizikai méretkategóriában egyaránt. Legközelebb a külső ház méretétől függően inkább azok valamelyikében kellene feltenni az ilyen kérdéseket!

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
külső 3,5'' mobil rack-ek topikja

[ Szerkesztve ]

(#21919) Warrior913


Warrior913
újonc

Sziasztok!

A héten újraraktam a gépemet egy hordozható hhd-ről. [link] erről a linkről leszedett programmal tettem bootolhatóvá. De most az 500 GB Merevlemezből csak 32 GB tudok használni. Hogyan tudnám visszacsinálni? Már leformáztam NTFS Formátumban de úgy is csak 32-t tudok használni.

Köszi előre a segítséget!

(#21920) csorba23 válasza King Unique (#21918) üzenetére


csorba23
tag

Köszönöm a választ. A külsős topikba akartam írni, de elbénáztam :) Van fent HDS, lehet hogy amiatt nem alszanak a vinyók. Sőt, most megnéztem és úgy néz ki, a belső HDD-k sem alszanak. Megpróbálom HDS nélkül mit csinálnak.

(#21922) King Unique válasza Warrior913 (#21919) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Itt szimplán csak annyi a probléma, hogy az MCT a telepítési adathordozó elkészítése során max. 32 GB-os FAT32 fájlrendszerű kötetet tud létrehozni, ahogyan a Windows beépített particionáló eszközei szintén. Ilyenkor a lemez többi része nem lefoglalt (unallocated) lesz, mint azt egy konkrét példa is szemlélteti. A fájlkezelőben pedig csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek jelennek meg, ezért ott jelen esetben csak a 32 GB-os fog szerepelni, csak azt lehet formázni. Viszont ilyenkor alap, hogy a lemezkezelőt kellene nézni, ott meglesz a teljes tárolókapacitás és újra lehet formázni / particionálni a teljes lemezt. De akár parancssorban is megoldható a nemrég részletezett módszerrel, ahogyan külső particionáló programokkal (példák) szintén. Sőt, ha már a telepítő kiírásánál tartunk, akkor akár még a Rufus is simán újraformázza, újraparticionálja a külső merevlemezt. Ehhez csak be kell jelölni a program régi / új verziójában az USB HDD-k listázását, ami Alt + F billentyűkombinációval is aktiválható / deaktiválható. Plusz ilyenkor a formázási opcióknál elég csak a gyorsformázáshoz pipát tenni, a többihez értelemszerűen nem kell.

Egyébként, ha legközelebb telepítéshez akarod használni a külső merevlemezt, akkor a Windows 10 esetében az is elég, ha létrehozol rajta a telepítőfájloknak pl. egy 5 GB-os partíciót FAT32 fájlrendszerrel, majd arra a fájlkezelőben szimplán csak rámásolod 1:1-ben az felcsatolt ISO-fájl tartalmát. Ennyi, az utána bootolható lesz legacy BIOS (CSM) és UEFI módban egyaránt. Max. egyes BIOS-os hardvereknél legacy módban a bootoláshoz esetleg szükség lehet előtte még az említett partíció aktívvá tételére. A lemez fennmaradó részén pedig lehetnek az egyéb adatok pl. egy NTFS fájlrendszerű köteten. Vagy eleve inkább egy pendrive-ot használsz ilyen célra, ami azért egyáltalán nem akkora extra manapság és elég a Windows 10 telepítőjének egy 4 / 8 GB-os modell is.

[ Szerkesztve ]

(#21923) cyberkind


cyberkind
félisten

Sziasztok!

Mivel lassan laptopra váltok így kénytelen vagyok beszerezni egy külső merevlemezt, szóval ezen szempontok szerint ki, mit ajánlana:

2.5"-os kivitelben max 1TB-ig, gyárilag összeszerelt, semmi extra nem kell, garancia azért legyen 3 év, és megbízható legyen mert tárolnék PC-ről olyan dolgokat amiket nem vesztenék el, és csak PC-hez lesz.

Eddig kinéztem a WD My Passport Ultra 1TB-os modellt, de kicsit sokallom az árát, viszont ha azt mondjátok, hogy abszolút megéri mert megbízható a többiekkel szemben, akkor nem gond, remélem elég konkrét vagyok így is.

Esetleg az Adata HC660 is megfelelő erre a célra?

Köszi! :R

[ Szerkesztve ]

Paranormal Cocktivity

(#21924) Roxx


Roxx
tag

Sziasztok vettem egy WD Elements küső 1 TB merevlemezt és windows XP van a gépemen és ha rádugom akkor megjelenik alul a nyíl de se a sajátgépben se a Total Commanderben nem látom.....Mi lehet a gond?.

(#21925) King Unique válasza cyberkind (#21923) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Neked is azt tudnám mondani, hogy ott van afféle mintaként egy korábbi példa, ami több dologra kitér és esetedben is segítségül lehet. Tehát a milyen külső HDD-t vegyünk pl. 2,5"-os fizikai méretben, valamint a megbízhatóság stb. dolgokról is vannak ott információk. Továbbá a topik téma-összefoglalójában szintén.

A WD-nél megfelelhetnek az említett célra a normál My Passport sorozat 1 TB-os modelljei is, amelyek nem mellesleg olcsóbbak. A My Passport Ultra már drágább, de egyrészt nem tud annyival többet, másrészt más helyeken akár az is beszerezhető olcsóbban. Valamint jelenleg 30 ezer forint körül 1 TB-os 2,5"-os külső merevlemezt nem igazán érdemes venni, mivel annyiért már egy 2 TB-os is beleférne a keretbe, pláne a Maxtor M3 Portable. De, ha csak 1 TB-os kell és az ADATA HC660 szimpatikus számodra, akkor az is opció lehet. Viszont, hogy jelen esetben melyik lenne számodra a legjobb választás ezek közül, vagy akár a teljes kínálatot nézve, az már attól is függ, hogy pontosan milyen kell.

[ Szerkesztve ]

(#21928) King Unique válasza Roxx (#21924) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Itt is valószínűleg az lehet a gond, ami egy korábbi esetnél. Vagyis a külső merevlemez GPT particionálási stílus szerinti, ellenben azt a 32 bites XP nem kezeli. Tehát újra kellene particionálni MBR alapon, vagy esetleg csak átkonvertálni, ami itt a topikban az előbb linkelt esetnél kérdések és válaszok formájában le volt részletesen vezetve.

(#21929) cyberkind válasza King Unique (#21925) üzenetére


cyberkind
félisten

Köszönöm a választ, szerintem az olcsóbb WD vagy az ADATA lesz de azért leírom a vázlat szerint mire és hogyan kéne.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
Mivel fontos a kompaktság, így jó lenne a 2.5" maximum, tárhelyre pedig legalább az 1TB.

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Az igényeimnek megfelelne a kompakt, nem tervezem cserélgetni vagy bármi ilyesmi.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Nem tudom mik ezek a bónusz szoftverek, illetve melyik ilyennek van értelme, tok nem fontos, a fémház jó lenne de ha jelentősebben megdobja az árat akkor hagyom.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.)?
Jelen pillanatban olyan 200-300GB zene, kép, adat és társait tenném a külső merevlemezre, amit x időnként frissítenék, tehát nem menne éjjel nappal amikor a gép megy, csak néha-néha, de emellett még felhőbe is feltolom majd ezeket, mindez PC-n amin Windows 10 van.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Olyan 20.000Ft körül gondoltam, de ha van egy ajánlott modell ami ezen nem sokkal túlmegy, akkor még az is jöhet.

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?.
Jó volna a 3 év garancia, ami azt sugallja, hogy nem lehetnek általános gondok a termékkel, mindez inkább kompakt kivitelben.

Remélem így beljebb leszünk. :R

Paranormal Cocktivity

(#21930) Roxx válasza King Unique (#21928) üzenetére


Roxx
tag

Koszi, hát akkor szerintem száműzöm a jó öreg XP-t és felrakok egy win7-et azzol gondolom már mennie kell...

(#21931) Roxx


Roxx
tag

Ja bocsi még egy kérdés venni szeretnék egy MSI H110 es alaplapot ami elvileg már USB 3.0-ás..Ezeken a lapokon ez a 3.0 as usb port az hátul van?hogyan lehet pl egy kártyaolvasót rádugni?annélkül,hogy az embernek a gép háta mögé kellene bemásznia?van e vmi hosszabító amivel előre lehetne vezetni?

(#21932) King Unique válasza cyberkind (#21929) üzenetére


King Unique
titán

Ha a leírtak alapján szempont a részben / teljesen fémházas kivitel is, akkor a már említett ADATA HC660 beleférne a megadott keretbe 3 év garanciával. De úgy-ahogy akár még pl. a Silicon Power Armor A75 is. Arra szintén 3 év gyártói garancia van, viszont valamivel komolyabb darab, amit a gyártó weboldala is jól szemléltet. Aztán azt írtad, hogy legalább 1 TB-os legyen, vagyis ezek szerint annál nagyobb tárolókapacitású is opció. Ez esetben pl. 2 TB-os kivitelben egyértelműen a már említett Maxtor M3 Portable lenne kb. az egyik, ha nem a legjobb vétel. Annál ugyan műanyag maga a külső ház, de az ár-érték aránya nagyon jó és szintén 3 év gyártói garancia van rá. Tehát ezért lenne fontos az előbbi dolgokat fixen letisztázni, mert akkor egyértelműen el lehetne dönteni, hogy pl. az eddig felsorolt külső merevlemezek közül melyik is lenne a legjobb választás.

Egyébként most azt írtad, hogy a külső házas megoldás nem opció, ellenben a másik topikban éppen azt keresel. A kettő most egymástól független, vagy netán meggondoltad magad és inkább külső házat + abba egy merevlemezt vennél?

[ Szerkesztve ]

(#21933) King Unique válasza Roxx (#21930) üzenetére


King Unique
titán

A Windows 7 már kezeli a GPT-t, annál ez nem okoz gondot, mint a 32 bites XP-nél. Viszont, ha MBR séma szerinti a külső HDD, akkor már az XP is kezelni fogja és nem feltétlen szükséges csak emiatt másik OS-t telepíteni. Ez lett volna az előbbi válasz lényege. De ettől függetlenül lehet nyilván újabb Windowst is használni, sőt eleve javasolt egy már amúgy sem támogatott verzió helyett.

A másik kérdésre válaszolva, asztali PC-knél rendszerint a hátlapon és az előlapon is lenni szoktak USB-portok. Viszont azt már neked kell tudnod, hogy a gépházadnál ez hogyan van / lesz megoldva. Ha csak a hátlapon lesznek USB 3.0 portok, akkor egy USB-s memóriakártya-olvasóhoz lehet nyilván hosszabbító kábelt is használni és úgy csatlakoztatni.

(#21934) cyberkind válasza King Unique (#21932) üzenetére


cyberkind
félisten

Igen, nézegettem az árakat és alig vagy nem is lenne drágább ha külön-külön venném meg a dolgokat, de a Black vinyó a maga 5 év garijával egy biztos pont lenne, úgyhogy valószínűleg az lesz amit ott javasoltál, már csak a 2 házból kell eldöntenem melyik legyen, szerintem az a legjobb lehetőség. :)

[ Szerkesztve ]

Paranormal Cocktivity

(#21935) szasanyi


szasanyi
félisten

Üdv! Alig 10 hónap után megpusztult a Maxtor M3 Portable 2TB külső merevlemezem. Hihetetlen, mert nem volt napi használatban (sőt egy ideje már hetiben sem) mivel asztali médialejátszóhoz használtam, kvázi többnyire filmek voltak rajta.
Ilyet már nem akartam mert kissé megrendült a bizalmam és nem is volt halk (mondjuk az előző, 1TB Samsung M3-hoz képest) így visszakaptam a vételárat így most másikat szeretnék venni.
De milyet? :U
Ami kellene: 30k alatti áron 2,5" 2TB, USB 3.0 és a fenti adattárolós-filmnézős célra legyen megbízható(bb) (nem a fizikai strapabíróság a fontos, mert csak lakásban asztól asztalig van hordozva) minél több garival.
Ezért néztem is ezt, ami még árban elfogadható lenne és 3 év garival adják, de nem sok mindent találtam róla. Vélemény esetleg más javaslat? :R

(#21936) King Unique válasza szasanyi (#21935) üzenetére


King Unique
titán

Az pontosan mit jelent, hogy megpusztult, maga a HDD ment benne tönkre? Illetve ha a HDD, akkor szektorhibás lett, vagy pl. érintkezési problémák miatt letapadt az olvasófej (példa)? Aztán itt az is lényeges, hogy esetleg valami hibás példány volt-e, vagy a helytelen használat miatt ment tönkre. Ha médialejátszóhoz csatlakoztatva volt használva, akkor ott már kapásból hibalehetőség lehet USB-n az elégtelen tápellátás. Meg aztán ki tudja esetleg még mi történt a külső merevlemezzel, ami nem összeegyeztethető a megfelelő használattal. Ennek tisztázása azért lényeges, mert ha netán az utóbbi a helyzet, akkor hiába veszel másik külső HDD-t, mivel ez esetben jó eséllyel az is idő előtt tönkremehet.

Ha 2,5"-os fizikai méretben másik 2 TB-os külső HDD kell, akkor a topik téma-összefoglalójában, illetve ebben a blogbejegyzésben vannak információk és konkrét típusok. A 2 TB-os Maxtor M3 Portable belsejében ST2000LM007 merevlemez szokott lenni, ami az ezzel foglalkozó topik összefoglalójában ajánlottként szerepel, valamint egyre több 2,5"-os külső merevlemeznél alkalmazzák a gyártók. Tehát ez a fajta HDD egyáltalán nem rossz, de ha másmilyen kell, akkor vannak egyéb lehetőségek is. Viszont pl. Toshiba és WD belsővel gyárilag összeszerelt kivitelben leginkább a saját külső merevlemezeiknél találkozni. De azok egyrészt integrált USB-s típusok, ami bizonyos esetekben nem éppen a legideálisabb. Másrészt nem feltétlen minőségibbek és tartósabbak annyival. Ha az utóbbi a szempont, akkor az egy korábbi válaszban részletezve volt a 2,5"-os típusoknál. De az ott említett modellek csak 1 TB-osak, ellenben 2 TB-os kivitelben már kevésbé találni olyanokat, max az enterprise kategóriás és egyben jóval drágább típusok között. Vagy esetleg még SSHD formájában (példa). Viszont jelen esetben ezek a spéci HDD / SSHD meghajtók is jobbára csak külső házas megoldás (topikja) formájában lehetnek opciók, mivel gyárilag összeszerelt 2,5"-os külső merevlemezekbe ilyeneket nem nagyon szoktak tenni a gyártók.

[ Szerkesztve ]

(#21937) szasanyi válasza King Unique (#21936) üzenetére


szasanyi
félisten

Ment vissza gariba, tehát részleteket nem tudok csak a végső megálapítást: hibás, javithatatlan. Annyi történt, hogy egy alkalommal - addig semmi rendellenességet nem tapasztaltam - rádugtam a PC-re, hogy új filmet másoljak rá. Jobbalul mutatta is a Win10 a csatlakoztatott USB eszközt, de nem ismerte fel és a HDD nem is látszott a meghajtók között. Aztán úgy 1 perc mulva el is tünt az ikon mintha lecsatlakoztattam volna a gépről (pedig nem) és onnantól kezdve semmit sem tudtam vele csinálni.
Zidoo X8 médialejátszón használtam és a saját PC-men másoltam rá: előbbire mindiig csak kikapcsolt állapotban volt fel-, és lecsatlakoztatva míg PC is mingid szabályosan lett eltávolítva majd lecsatlakoztatva. Fizikailag nem sérülhetettt mivel dobálva, leejtve nem volt (más nem használta csak én, szóval ez tuti).

És köszi, mindjárt megnézem amiket linkeltél.

(#21938) King Unique válasza szasanyi (#21937) üzenetére


King Unique
titán

Ha a PC-re történő csatlakoztatásnál csak a Windows fájlkezelőjét nézted, az ilyenkor eleve nem mérvadó. Ugyanis ott kizárólag csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek jelennek meg, ezért alap, hogy az ilyen problémáknál eleve az eszközkezelőt és a lemezkezelőt kellene nézni! Ha az utóbbiaknál sem jelenik meg a külső merevlemez, akkor lehet azt mondani, hogy egyáltalán nem ismeri fel a Windows. De még ez esetben is lehet akár csatlakozási probléma, az USB-kábel hibája, az USB-port hibája, esetleg az OS nem kezeli valami miatt rendesen az eszközt stb. Vagyis ilyenkor nem feltétlen a külső HDD ment tönkre és ezért kell leellenőrizni néhány dolgot, lehetőség szerint akár másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni stb. Valamint olyan alapvető dolgokat lecsekkolni, hogy pl. maga a HDD működik, felpörög-e egyáltalán a külső házban. Ha nem és nem tápellátási probléma az oka, akkor jó eséllyel letapadt az olvasófej, ami már komolyabb probléma és otthon általában nem nagyon lehet vele mit kezdeni. Magán a médialejátszón amúgy a gyártó weboldaláról vett kép alapján elvileg van 1 db USB 3.0 port. Tehát, ha ahhoz volt csatlakoztatva a 2,5"-os külső HDD, az a stabil tápellátás szempontjából még a jobbik eset. De az mondjuk nem derült ki, hogy tudja-e a névleges áramértékeket az az USB 3.0 port, vagy ilyen szempontból esetleg olyan, mint ami pl. egyes routereknél szokott lenni (példa).

Egyébként az általad linkelt Silicon Power Stream S03 sorozat 2 TB-os modelljében egy korábbi teszt alapján ST2000LM003 belső merevlemez van. De mivel az már kifutott, ezért esélyes az újabb gyártású példányoknál az ST2000LM007. Pláne, hogy az alábbi tesztek alapján pl. a 2 TB-os A75 és A85 belsejében már eleve ilyen van.

[ Szerkesztve ]

(#21939) szasanyi válasza King Unique (#21938) üzenetére


szasanyi
félisten

3 PC van itthon + a médialejátszó így természetesen prónáltam, ua. - és más kábellel sem volt változás.. Eszközkezelő, lemezkezelő szintén meg volt és ott sem látta. Ilyeneket nyilván ellenőriz az ember, mert a gariztatás élt. nem olyan problémamentes és gyors, hogy akár fölöslegesen nekifusson az ember. :N
Közben PC-t cseréltem, az új gépen (adataimnál) remélhetőleg nem lesz hasonló gondom.
De mint mondtam, van hivatalos állasfoglalás - igaz, részletek nélkül - szakszerviz részéről kvázi valóban halott. És hát ha nem így lett volna esetleg kézzelfogható bizonyítékot találnak (pölö sérülés) az én felelősségemre tuti nem ajánlanak sem csere sem pénzvisszafizetési lehetőséget.
Jobb híján az a 2TB SP lesz (de egyébként sem a legjobat keresm, csupán jót jó áron) mivel 3 év garival nem nagyon van 2TB verzió (sem HDD + külső ház, ha éppen olyt akarnék). Remélem jó lesz és problémamentesen fog üzemelni..

(#21940) King Unique válasza szasanyi (#21939) üzenetére


King Unique
titán

Itt azt lett volna jó tudni, hogy most a (belső) HDD, vagy a külső ház, illetve azon belül a SATA-USB átalakító egység ment-e tönkre. Na meg magától, vagy a helytelen használat miatt. De, ha már visszakerült a boltba és nem közöltek bővebb infót a hibáról, vételárat visszaadták stb., akkor mindegy.

3 év garanciával és 2 TB-os kivitelben opció lehet ez a már említett S03. De amúgy a Silicon Power kínálatában pl. az A75 sem különösebben drágább szintén 3 év gyártói garanciával és nem mellesleg valamivel komolyabb darab. Aztán ott vannak az ADATA mobil külső merevlemezei is, azoknál megint 3 év garancia van és az olcsóbbak közé tartoznak. De egyébként akár a külső házas megoldásnál is lehet találni olyan merevlemezt, illetve külső házat, amelyikre a szokásosnál több a garancia és az ára sem vészes.

[ Szerkesztve ]

(#21941) szasanyi válasza King Unique (#21940) üzenetére


szasanyi
félisten

Jó 5letet adtál, hiszen a Silicon Power Armor A75 (szintén 36 hó garral) megér +2k-t az alu ház és az USB Type-C miatt úgyhogy ezt meg is rendeltem. Köszi a segítséget! :R

(#21942) ZsoZso126


ZsoZso126
tag

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
A méret annyira nem számít ha ezen múlik de inkább 2.5” Méretre minimum 1TB
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Sima kompakt
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Nincs
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.)?
Windows 7-10 jelenleg csak családi kepek és videók tárolására kéne
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Olyan 20.000Ft körül inkább kevesebb ah megoldhato
6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?.
Jó volna a 3 év garancia.

(#21943) King Unique válasza ZsoZso126 (#21942) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen feltételekkel 1 TB-os kivitelben szóba jöhet pl. a népszerű Maxtor M3 Portable és a WD My Passport, amelyekre 3 év gyártói garancia van. Ahogyan az ADATA mobil külső merevlemezeire szintén és beleférhet a megadott keretbe pl. a HC660, HV300 stb. A 2 TB-os modellek ára viszont már rendszerint 20 ezer fölött van, sőt inkább a 30 ezerhez közelít. De pl. a Maxtor itt is elég kedvező áron van és ha célirányosan kell a 2 TB-os tárolókapacitás, akkor pár ezret nyilván megérne még hozzátenni. Egyébként meg ott van a téma-összefoglaló, illetve az abban is feltüntetett blogbejegyzés, ha bővebb információ kell a lehetőségekről.

[ Szerkesztve ]

(#21944) phaseOne


phaseOne
tag

Sziasztok,

mi a véleményetek erről a külső egységről:
Western Digital My Book 8TB WDBBGB0080HB

Alapvetően külső lemezként használnám adatok biztonsági mentésére, de a jövőben nem kizárt az sem, hogy bekerülne a gépházba a benne található lemez. Ez utóbbi (persze formázás után) általában megvalósítható?

(#21945) King Unique válasza phaseOne (#21944) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A másik topikban nemrég már le volt írva pár lényeges dolog erre vonatkozóan. Tehát egyrészt, hogy milyen HDD van benne, ami egyébként jobbnak mondható, mint a Blue sorozat modelljei. Viszont itt a topikban inkább a korábbi My Book sorozat 8 TB-os modelljével van tapasztalat (példa), de az a dizájnt leszámítva szinte kb. ugyanaz, mint az új. Másrészt, ha ki akarod belőle venni a HDD-t, majd SATA-n is használni, akkor eleve nem ilyen gyárilag összeszerelt külső merevlemezt kellene venni. Technikailag ugyan akár azoknál is megoldható a dolog, de eleve nem erre vannak kitalálva és a szétszerelés miatt a garancia elvesztése is fennállhat. Ilyen célra előnyösebb lenne inkább egy USB-s külső házat / dokkolót és ahhoz egy merevlemezt venni. Annál a megoldásnál már szabadon kivitelezhető lenne a HDD kiszerelése, cseréje stb. A külső házas témával 3,5"-os fizikai méretben a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik. Ott szintén van téma-összefoglaló, benne beszámolókkal, tesztekkel, ajánlott típusokkal és egyéb hasznos információkkal.

[ Szerkesztve ]

(#21946) phaseOne válasza King Unique (#21945) üzenetére


phaseOne
tag

Szia!
Igen, köszönöm és elolvastam a válaszod mindkét topikban.
Alapvetően az ára miatt választanám egyébként ezt az egységet, és nem is ragaszkodok a buherálásához, csak szerettem volna tudni a lehetőségeket. Szívesen vennék én egy 8TB red-et, de az jelenleg másfélszer ennyibe kerül :(

Ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy RR-13 kollégának túl jó élményei voltak vele... mondjuk én nem XP-n használnám, leginkább Ubuntuval operálok. Meg ha nem használnám a "drive lock" funkciót akkor teljesen plug and play, ugye?

(#21949) King Unique válasza phaseOne (#21946) üzenetére


King Unique
titán

Gondoltam, hogy az ára miatt, mert a hazai boltokban a 8 TB-os My Book jelenleg valóban olcsóbb, mint a Red sorozatnál a WD80EFAX és pláne az WD80EFZX modellek. Ráadásul az előbbi kompletten egy külső HDD, míg az utóbbiak szimplán csak belső HDD-k és annak ellenére kerülnek annyiba. Plusz az utóbbiakhoz USB-s használatra még egy külső ház / dokkoló / SATA-USB adapter is szükséges, ami további X ezer plusz költség. Viszont ettől függetlenül az előző válaszban említettek ugyanúgy érvényesek és ilyen célra eleve inkább a külső házas, dokkolós, vagy az adapteres megoldás való. Ehhez kapcsolódóan esetleg a merevlemezekkel foglalkozó topikban lehetne érdeklődni olcsóbb, de még vállalható 8 TB-os merevlemezek felől. Azonban, ha mindenképpen az eredeti elképzelésnél akarsz maradni és nem probléma a HDD házilagos kiszerelése miatt a garancia esetleges elvesztése sem, akkor akár ez a megoldás is opció lehet. Viszont az már a saját döntésed lesz, ha ez utóbbit választod! :)

A 8 TB-os My Book esetében az előző válaszban linkelt példánál leginkább a működés közbeni melegedés az, ami kontraként említhető. Viszont ugyanakkor annyira nem meglepő, mert a nagyobb tárolókapacitású és egyben több lemeztányérral szerelt HDD-k általában amúgy is jobban melegedhetnek, mint pl. egy 1-tányéros változat. Valamint USB-n használva egy műanyag és ráadásul passzív hűtéses külső házban meg pláne. Az XP-s tapasztalatok meg annyira nem is lényegesek, amúgy sem támogatott rendszer már.
Egyébként működni szokott egy ilyen külső HDD értelemszerűen Linuxon is, max. annyi korlátozással, hogy ott pl. a gyártó által mellékelt szoftverek nem lesznek használhatók. Tehát a meghajtó zárolása és feloldása sem, mivel az ehhez szükséges gyártói szoftver csak Windows és macOS operációs rendszerekkel kompatibilis. De amúgy alapértelmezetten nincsen bekapcsolva a meghajtózár és egyben a jelszókérés, azt utólag lehet aktiválni / deaktiválni a mellékelt programmal. Viszont a hardveres titkosítás ettől függetlenül alapból aktív marad és maga az USB-chip folyamatosan titkosít a háttérben. Emiatt lesz az, hogy a HDD-t a külső házból kiszerelve, majd pl. a PC-be téve és SATA-n csatlakoztatva nem lehet hozzáférni annak tartalmához (adatokhoz), akár be volt kapcsolva a meghajtózár, akár nem. De maga a merevlemez egy újraparticionálás után újból használható lesz, mint az már említve volt a másik topikban is.

[ Szerkesztve ]

(#21950) Cold5


Cold5
senior tag

Megjött a ADATA HV620S 2TB külső lemezem. Amitől agyam eldobom FAT32-re van gyárilag formázva... :U

Seagate ST2000LM007 lemez van benne 2 lemez, 4 fej, 5400f/perc.

[ Szerkesztve ]

kérnék 8 bacardit, 4be, 2 kólával...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.