Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21751) King Unique válasza Azie (#21749) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha a dokkoló a 2 TB-os HDD-vel megfelelően működik mindenhol, ellenben a többivel nem, akkor első körben adja magát a kérdés, hogy a többi HDD-vel nincs-e esetleg valami gond. Vagyis, ha a Windows van a laptopon, akkor pl. a HDS mit mutat az állapotukra? Mivel csatlakoztatás után, illetve működés közben okozhat fagyást és egyéb problémát az is, ha pl. tele van szektorhibával a merevlemez. De akár SATA / USB csatlakozási problémák, illetve egy hibás USB-kábel is okozhat gondot. Viszont utóbbi esetben akkor elvileg a 2 TB-os HDD-vel is elő kellene jönnie a hibának.

Tehát ellenőrizni kellene az előbb említett dolgokat, lehetőség szerint másik USB-porthoz csatlakoztatva (PC-n hátlapi), másik USB-kábellel, másik gépen is kipróbálni a dokkolót, a többi merevlemezt másik USB-tárolóeszközben stb. Továbbá a téma-összefoglaló gyakran ismételt kérdések fejezetében részletezve vannak USB-n az adatkapcsolat random megszakadásának lehetséges okai is. Aztán megint más dolog, amikor inaktív állapotban X perc üresjárat után készenléti (alvó) módba vált egy ilyen dokkoló / külső ház és benne a merevlemez. Viszont ennél meg pont az a lényeg, hogy normál esetben abból fel kell tudni ébrednie, ha az OS, vagy egy program hozzá akar férni az eszközhöz, illetve a lemezhez.

Ugyanilyen dokkolóval egyébként nemrég másnak is volt gondja, amiről az egyik külső házas társtopikban volt szó. Illetve a dokkolós kérdések is inkább a külső házas topikokba valók.

[ Szerkesztve ]

(#21753) King Unique válasza beach head (#21750) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha Xbox One játékkonzolhoz kell külső merevlemez, akkor pl. ebben a korábbi hozzászólásban, illetve az ott lévő linkekben le van írva erre vonatkozóan a lényeg. 3,5"-os típust leginkább akkor érdemes venni, ha egyrészt kimondottan nagy tárolókapacitás kell, másrészt a játékkonzolon bizonytalan egy 2,5"-os külső merevlemez tápellátása. Viszont egy 1 TB-os bőven opció 2,5"-os kivitelben is, valamint a hivatalosan ezen konzolhoz tervezett külső merevlemezek is többnyire ilyen méretformátumúak. Vagyis az utóbbiból adódóan USB-n a megfelelő tápellátás is megoldható lehet, máskülönben nem nagyon gyártanának kifejezetten ilyen célra 2,5"-os modelleket.

Az előbb linkelt ún. game drive-ok többnyire 5400 RPM-esek, sőt elvileg a játékkonzolban is olyan fordulatszámú belső meghajtó van eredetileg. Vagyis külsőként is elég lehet egy ilyen és nem feltétlen létszükséglet 7200-as típust venni és használni hozzá. De, ha mindenképpen olyan kell, akkor a téma-összefoglalóban ez is részletezve van a 2,5"-os kategórián belül. Viszont gyárilag összeszerelt kivitelben szűkebb az ilyen típusokból a kínálat, valamint rendszerint drágábbak is. Ellenben egy külső házas megoldással akár kedvezőbb áron is összerakható egy ilyen, amire a téma topikjából itt van egy példa. Viszont egyrészt egy 7200 RPM-es modellnek nagyobb USB-n az energiaigénye, mint egy 5400-asnak, tehát az előbbinél pláne oda kell figyelni erre! Másrészt, ha már annyira fontos a minél nagyobb adatátviteli sebesség és a minél gyorsabb működés, akkor ennyi erővel akár külső SSD-t is lehetne venni. Korábban és most is voltak erről cikkek itt a fórumon, ráadásul kifejezetten Xbox One játékkonzolokhoz tervezett megoldásokat bemutatva. OK, hogy ár-érték, meg Ft/GB arány, de egy külső SSD nyilván jóval gyorsabb, mint egy külső HDD. Ha az előbbi 1 TB-os kivitelben nem fér bele az anyagi keretbe, akkor másik opció esetleg egy SSHD lehet USB-s külső házba téve. Ugyan ez sem lesz olyan gyors, mint az SSD, de a HDD-hez képest bizonyos esetekben adhat némi pluszt. A konzol topikjában is szóba került már az SSHD több alkalommal, sőt némelyikben gyárilag az van belső meghajtóként.

[ Szerkesztve ]

(#21754) kapaca76


kapaca76
tag

Sziasztok!

A Western Digital My Passport AV-TV 2.5" 1TB, vagy a Freecom Mobile Drive SQ TV 1TB jobb választás USB-s filmnézéshez, rögzítéshez új Panasonic TV-hez?

Köszi! :)

(#21755) King Unique válasza kapaca76 (#21754) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az ilyen külső merevlemezek kompatibilitása stb. hivatalosan jobb a különféle tévékkel, tehát ilyen szempontból jó választás lehet mindkettő. Viszont a téma-összefoglalóban az is le van írva ennél a kategóriánál, hogy nem feltétlen muszáj ilyeneket venni és használni erre a célra. Megfelelhet akár egyrészt egy normál típus is, amire ott említve vannak példák, valamint a tv topikjában is rá lehet keresni a tapasztalatokra. Másrészt a tv-s használatra (is) hitelesített mobil külső merevlemezek rendszerint drágábbak a normál típusoknál és amennyibe egyik-másik kerül 1 TB-os kivitelben, annyiért az utóbbiaknál már 2 TB-osat is lehet venni. Persze, ha belefér az anyagi keretbe és nem gond ez, akkor az más dolog.

Egyébként az átlagos külső merevlemezek közül azért nem feltétlen felel meg bármilyen az adott tv-hez, mint azt annak a topikjában írta valaki az egyik válaszban. Erről már ebben a topikban is volt szó számos alkalommal (példa), valamint alátámasztották a tv-k gyártójának topikjaiban lévő tapasztalatok is. Na meg nem véletlenül gyártanak kifejezetten ilyen használatra, illetve ilyen készülékekhez (is) tervezett mobil külső merevlemezeket.

[ Szerkesztve ]

(#21756) Klemice


Klemice
senior tag

Sziasztok!

SOS problémám lenne, meghalt a vga-m, a régi gépem egy 9 éves asztali, benne 3 adathordozóval: 2.5ös 256os ssd, 1 tb-os 3.5ös wd ezex amit két éve vettem, valamint egy 640gb-os 3.5ös wd black (letöltős).
A gép kb semmit sem ér, átállnék laptopra.
Mire mentsem az adatokat? Létezik 3.5-ös külső ház, mivel két éves az ezex vinyó, a legfontosabb adataim pedig azon vannak.
Vagy vegyek egy 2 tb-os külső 2.5-ös vinyót?
Ti mit ajánlanátok?

Előre is köszönöm a segítséget!

(#21757) Jarod1 válasza Klemice (#21756) üzenetére


Jarod1
addikt

no az ssdt pakold át a laptopba, a hdd jét a dvd meghajtó helyére(mármint ha azzal adják a laptopot)
a 3,5 ös winyókhoz meg vegyél egy dokkolót

(#21758) Klemice válasza Jarod1 (#21757) üzenetére


Klemice
senior tag

Egy 256-os m.2 van benne, a bővíthetőség pedig kimerül három usb3 és egy usbc portban. :(

(#21759) Jarod1 válasza Klemice (#21758) üzenetére


Jarod1
addikt

milyen laptop ez? sata sincs benne? a alap laptopokban van SATA3 , m.2 , és dvd író, de az első kettő mindenképp. dvd író helyére bepattintani egy satas hddt.

(#21760) Klemice válasza Jarod1 (#21759) üzenetére


Klemice
senior tag

Dell 5480
Nincs benne dvd és az ssd m.2

(#21761) King Unique válasza Klemice (#21756) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ezt alapvetően neked kellene eldöntened, hogy melyik háttértárat pontosan mire akarod használni. Ha átállsz laptopra és a korábbi háttértárak további használata a cél, akkor a 2 db 3,5"-os HDD-nek mindenképpen kelleni fog pl. 2 db külső ház, vagy egy 2-lemezes külső ház / 1 db dokkoló a kettőnek. Ha a laptopot nem lehet bővíteni a 2,5"-os méretformátumú SSD-vel, akkor annak szintén kell egy külső ház, vagy használni azt is pl. egy dokkolóval, ahogyan a merevlemezeket. Új külső merevlemezt pedig akkor érdemes venni, ha a korábbi háttértárakat már nem akarod használni, max. átmenteni róluk az adatokat az újra. Illetve akkor, ha plusz tárhelyre van szükség, mert a jelenleg meglévők által nyújtott már nem elég.

A külső házakkal, illetve a dokkolókkal a 2 társtopik foglalkozik, az ügyben már azok valamelyikében kellene érdeklődni. De amúgy azoknál is van téma-összefoglaló, ami választ adhat pl. a milyet vegyünk kérdésre.

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja

[ Szerkesztve ]

(#21762) Klemice válasza King Unique (#21761) üzenetére


Klemice
senior tag

Szia! Köszönöm a segítséget!
Anyagiak miatt (nincs keretem új asztali gépre), átállok a laptopra, lehet csak ideiglenesen, ezt majd az idő eldönti.
Kinőttem a játékokból, főleg irodai felhasználás van a géppel, valamint lightroom.
Hogy a témánál maradjunk, te melyik 1, de inkább 2 terás külső merevlemezt ajánlanád?
Benne vagyok olyan opcióban is, hogy külön merevlemez és külön ház.
2.5 a mainstream elég régóta, ha jól látom.

Előre is köszönöm!
A másik két helyen is felteszem a kérdésem oda tartozó részét.

(#21763) King Unique válasza Klemice (#21762) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak egy 1-2 TB-os külső merevlemez kell, akkor olyat 2,5"-os fizikai méretben célszerű venni, illetve az a laptophoz is ideálisabb. Viszont előtte el kellene dönteni, hogy pontosan milyen kell, az alapján lehet ajánlani is. De amúgy az itteni téma-összefoglalóban is részletezve van a 2,5"-os méretkategória konkrét példákkal, árakkal stb.

A másik 2 topikban a kérdés feltétele előtt javasolt lenne átnézni azok összefoglalóit. Ha utána van további kérdés, esetleg nem világos valami, akkor érdemes külön feltenni. A 3,5"-os külső házakkal, illetve a dokkolókkal kapcsolatban a 3,5"-os topik javasolt, míg egy 2,5"-os SSD-hez való külső ház ügyében értelemszerűen a 2,5"-os. De, ha mondjuk megfelel számodra pl. egy dokkoló mindhárom háttértárhoz, akkor az utóbbi topikban nyilván már nem szükséges ez ügyben külön érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#21764) Klemice válasza King Unique (#21763) üzenetére


Klemice
senior tag

Szia!

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
-> 2.5 és 2TB

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
-> első körben akkor nézzük meg a kompaktot

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
-> igazából nincs, ez a lacie porsche design tetszett meg, az usb-c miatt, amit most ki tudnék használni és sima usb kábel is jár hozzá, ahogy nézem, a régebbi gépekre is rá lehet dugni

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
-> PC kizárólag, az elsődleges cél rámenteni a két 3.5-ről az adatokat, és adattárolóként használni
amennyiben körülményes vagy nem javasolt, hogy nonstop rá legyen dugva a laptopra, akkor csak backupként használnám, elsődleges adattárolónak pedig egy 32gb-os SD-t dugtam a gépbe az ssd mellé, erről mentegetném rá a vinyóra időről időre az adatokat

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
-> lőjük be a lacie 30-35 ezres árát, de ha olcsóbban kijövök, nem fog zavarni

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
-> minél több, annál jobb, normális helyen venném lehetőleg, ahol érvényesíthető a jótállás (de ne legyen rá szükség)

Ha valami hülyeség van abban amit leírtam, vagy ellenvetésed van, kérlek szólj.
Köszönöm!

(#21765) King Unique válasza Klemice (#21764) üzenetére


King Unique
titán

Ha megnézed az alábbi logout blogbejegyzést, akkor abban látható, hogy gyárilag összeszerelt kivitelben pl. a 2 TB-os Maxtor elég jó áron van és a célnak az is megfelelhet. Ellenben, ha egy (full) fémházas modell és Type-C csatlakozási lehetőség kell, akkor a már említett LaCie Porsche Design Mobile Drive, valamint pl. a Silicon Power Armor A75 és a Toshiba Canvio Premium jöhet szóba. Igaz, az A75-nél az USB-kábel gazda felőli vége Type-A, de másik kábellel / adapterrel megoldható a csatlakoztatás a laptopon lévő Type-C porthoz. Sőt, ennyi erővel akármelyik alapértelmezetten nem Type-C csatlakozóval szerelt külső merevlemeznél. A Canvio Premium esetében is amúgy ilyen adaptert mellékelnek. A megadott max. 35 ezres keretbe amúgy mindhárom beleférne, viszont a másik két modell 3 évével ellenében a LaCie esetében csak 2 éves gyártói garancia van.

Egy 2,5"-os, teljes mértékben csak USB-ről működő külső merevlemezt nem feltétlen szokás folyamatosan a géphez csatlakoztatva használni. Pláne akkor, ha nincs is mindig ténylegesen használva, illetve közben újra van indítva, altatva, leállítva stb. a laptop. Na meg az sem teljesen mindegy, amiről nemrég az egyik társtopikban volt szó. Tehát elég csak a használat idejére csatlakoztatni, sőt általában úgy szokás. Egy 3,5"-os típus viszont már más, pláne ha van külön tápkapcsoló is a külső házon. Az inkább lehet folyamatosan rádugva, max. ha nem használják, akkor nincsen bekapcsolva.

[ Szerkesztve ]

(#21766) Klemice válasza King Unique (#21765) üzenetére


Klemice
senior tag

Köszönöm szépen a segítséget!

ez egy mac-hez készült verzió, megvehetem és formázom ntfs-re, vagy legyen a maxtor ?

(#21767) King Unique válasza Klemice (#21766) üzenetére


King Unique
titán

A Canvio Premium for Mac is lényegében kb. ugyanaz, mint a normál Canvio Premium. Max. annyi az eltérés, hogy pl. gyárilag HFS+ fájlrendszerű és a macOS-hez nem adnak külön backup szoftvert, de arra ott van a Time Machine. Amúgy meg igen, csak újra kell formázni Windowszal pl. NTFS-re és már használható is. Azaz pontosabban törölni a rajta lévő kötetet és újraparticionálni, mert a Windows eleve nem kezeli (max. külső programmal képes rá) a HFS+ fájlrendszert és ilyenkor a lemezkezelőben is csak a törlés és a súgó opció lesz aktív. Gyárilag ugyan vannak rajta programok, meg a felhasználói útmutató stb., de ezek szükség esetén elvileg a gyártó weboldaláról is letölthetők.

Mint említve volt az előbb, a Maxtor is megfelelhet a célra. De azért a Canvio Premium "fullosabb" és mint a neve is mutatja, prémium kategóriás termék. Ha pedig a linkelt webshopban csak 2 ezer forint közöttük az árkülönbözet, akkor pláne nem kérdés... :) Egyébként 3 éves gyártói garancia van mindkettőre és vannak olyan boltok, ahol meg is adják. Ha 2-vel veszed meg, akkor a fennmaradó 1 évben elvileg opció lehet az RMA ügyintézés (példa). De nyilván érdemes lehetőség szerint olyan helyen megvenni, ahol minél több garanciát adnak rá.

[ Szerkesztve ]

(#21768) Mezga Aladár


Mezga Aladár
veterán

Üdv mindenkinek.

Van egy ilyen cucc. Egyszer csak kiírta nincs inicializálva. Természetesen tele van. A kérdés, MBR vagy GPT. Ha esetleg eltalálom akkor van e mód, hogy magát a fájlrendszert visszaállítsam vagy marad a jó öreg GetDataBack?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#21769) junior11 válasza Mezga Aladár (#21768) üzenetére


junior11
veterán

Szia, a Hard Disk Sentinel mit mutat? Hány TB a My Book és milyen lemez van benne?

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21770) King Unique válasza Mezga Aladár (#21768) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A lemez inicializálása MBR / GPT séma szerint eleve egy destruktív folyamat, tehát ha fontos adatok vannak a külső merevlemezen, akkor nyilván nem kellene lefuttatni! Ha nem pillanatnyi állapotról van szó, hanem tartósan inicializálatlannak mutatja az operációs rendszer a lemezt, akkor ilyenkor normál esetben egy adatmentő programot szokás ráereszteni, mint pl. a már említett GetDataBack. Majd azzal egy teljes keresést (deep scan) lefuttatni és megnézni, hogy mit talál a program. Ha megvannak a korábbi fájlok, akkor utána azokat egy másik fizikai lemezre kell lementeni. De ezeket is csak akkor, ha az eredeti merevlemez állapota OK, azaz előtte javasolt ránézni pl. a másik válaszban említett HDS programmal. Ha gond van a merevlemezzel és mondjuk szektorhibás, akkor viszont az eredeti meghajtóról egy lemezképet / fizikai másolatot szokás csinálni egy másik fizikai meghajtóra, majd az utóbbiról folytatni a mentést.

Viszont itt egyrészt az is kérdés, hogy USB-n a csatlakozás rendben van-e, mert átmeneti inicializálatlan állapotot akár az is okozhat, ha nincsen. Vagyis célszerű másik USB-porthoz (PC-n hátlapi) csatlakoztatva, illetve akár másik USB-kábellel is kipróbálni az eszközt, ha az utóbbi netán hibás. Másrészt az egyes My Book sorozatoknál hardveres titkosítás van és a mellékelt gyártói szoftverrel lehet a jelszavas zárat aktiválni / deaktiválni. Ha le van jelszavazva a drive, akkor egyes típusoknál előfordulhat, hogy amíg nincsen az feloldva, addig a Windows a lemezkezelőben inicializálatlannak mutatja a meghajtót. De, ha feloldásra került, akkor utána már nem. Viszont, ha le van jelszavazva és nem sikerül feloldani a meghajtózárat, akkor úgy az adatokhoz is problémás lehet a hozzáférés...

[ Szerkesztve ]

(#21771) Mezga Aladár válasza King Unique (#21770) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Sajnos a lemez inicializálása közben I/O hibát dob. Valószínűleg hardverhiba.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#21773) King Unique válasza Mezga Aladár (#21771) üzenetére


King Unique
titán

Ezek szerint akkor mégsem akarsz róla adatot menteni, ha már destruktív módon inicializálni próbálod. Vagy az adatmentés talán már megvolt? Aztán az előző válaszokban nem véletlenül volt említve a HDS, valamint a kipróbálás másik portban, másik kábellel stb. Viszont, ha tényleg maga a külső merevlemez hibásodott meg és nem cél az adatok lementése (akár profi adatmentő cég által), akkor marad a garanciális csere, vagy annak híján kb. a kuka... Vagy az utóbbi helyett esetleg opció lehet az egyes alkatrészek újrahasznosítása attól függően, hogy a külső ház, vagy a merevlemez ment-e tönkre. Viszont pl. az előbbi esetnél a merevlemez tartalmához egy másik USB-s külső házban, illetve a gépbe téve SATA-n nem lehet majd hozzáférni a hardveres titkosítás miatt. De ezt leszámítva elvileg egy teljes újraparticionálás után már újra használható lesz maga a merevlemez, ellenben a korábban rajta lévő adatoknak értelemszerűen lőttek.

[ Szerkesztve ]

(#21774) Mezga Aladár válasza King Unique (#21773) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Több pc/usb port (usb2/3) több kábel. A terv inicializálni és utána teljes GetDataBack scan. HDS nem látja.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#21775) King Unique válasza Mezga Aladár (#21774) üzenetére


King Unique
titán

Már a legelső válaszomban le volt írva világosan, hogy az inicializálás destruktív művelet és ilyenkor nyilván nem kellene inicializálni, ezáltal tovább csökkentve a mentés esélyét... Az adatmentéses téma topikjában is már volt szó erről számtalan alkalommal. Példák: [link], [link]. Másrészt meg pont az a lényeg, hogy ilyenkor felesleges is inicializálni és particionálni, mert az adatmentő program rendszerint anélkül is hozzá tud férni a lemez korábbi tartalmához.

Az meg a másik, hogy ha netán a külső ház, vagy a merevlemez, esetleg mindkettő tönkrement, akkor otthon nem nagyon fog menni az adatmentés, pláne hogy még hardveres titkosítás is van ennél a típusnál. Viszont az megint nem derült ki, hogy ilyen téren pontosan mi a helyzet. Ahogyan az sem ismert, hogy a GetDataBack eredményes volt-e. De, ha nem tud mit kezdeni a külső merevlemezzel, akkor max. egy adatmentéses cég lehet opció az adatok lementéséhez. Viszont ez ügyben már az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni, illetve elsődlegesen amúgy is ott javasolt kifejezetten adatmentéses problémáknál. De ez egyébként az itteni téma-összefoglalóban is le van írva, sőt még linkelve is vannak a megfelelő topikok.

[ Szerkesztve ]

(#21776) Mezga Aladár válasza King Unique (#21775) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

mert az adatmentő program rendszerint anélkül is hozzá tud férni a lemez korábbi tartalmához.
Semmilyen program nem látja a lemezt. Kizárólag az inicializálást kínálja fel a win több gépen.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#21778) King Unique válasza Mezga Aladár (#21776) üzenetére


King Unique
titán

Ha már a Windows inicializálást kér, akkor a lemezkezelőben vélhetően megjelenik a fizikai lemez és ha annak nem 0 bájt a kapacitása, akkor normál esetben egy (jobb) adatmentő programnak is kezelni kellene. Próbáltam már ilyet több alkalommal én is, ahogyan az adatmentés topikban lévő tagok szintén. Az pedig megint nem véletlenül volt leírva és még az adatmentés topikból vett konkrét példákkal is világosan szemléltetve, hogy ilyenkor nyilván nem nagyon kellene erővel inicializálni stb. a lemezt... Egy másik példával élve, ha mondjuk RAW lesz a kötet, akkor a Windows azt meg formázni akarja, amit szintén nem kellene erőltetni, ha az adatok lementése a cél. OK, hogy a teljes formázással ellentétben egy gyorsformázás után még lehet esély az adatok lementésére, de egyrészt pont az a lényeg, hogy minden ilyen destruktív művelet (pl. inicializálás, formázás) csökkentheti a sikeres adatmentés esélyét. Másrészt az adatmentő program számára nem szükséges ilyen módon úgymond előkészíteni a meghajtót, mert pont az a lényeg, hogy normál esetben anélkül is képes hozzáférni a tartalmához.

Egyébként ez a téma kb. már túl lett tárgyalva ebben a topikban és nem véletlenül volt említve a továbbiakhoz a kifejezetten az adatmentéssel foglalkozó. Ha komolyabb a meghibásodás és tényleg (?) nem kezeli semmilyen "otthoni" adatmentő program az eszközt, ellenben mindenképpen fontos lenne az adatok lementése, akkor meg el kell vinni szakemberhez, ennyi. Ami előzőleg már szintén említve volt itt a topikban lehetséges opcióként attól függően, hogy pontosan mi a helyzet, sikerül-e valamit kezdeni otthon a külső meghajtóval, vagy sem.

[ Szerkesztve ]

(#21779) petertoth10


petertoth10
tag

Hello! Egy külső merevlemezt leformáztam FAT32-re, hogy tudjam használni xbox 360 konzollal. Egy pár óráig működött míg töltöttem a játékokat, s most már nem jelenig meg a sajátgépben sem. Áramot kap, világít, HD sentinel felismeri. Kuka?

(#21780) Jarod1 válasza petertoth10 (#21779) üzenetére


Jarod1
addikt

merev lemez kezelő mit mutat? lehet RAW os lett.

(#21781) King Unique válasza petertoth10 (#21779) üzenetére


King Unique
titán

Attól, hogy FAT32-re lett formázva a külső merevlemez, még nyilván nem fog tönkremenni. Itt inkább egyrészt az a kérdés, hogy mi történt a játékkonzolos használat közben. Vagyis USB-n a tápellátás, fizikai csatlakozás, szoftveres leválasztás stb. rendben volt-e. Valamint a konzol esetleg nem-e formázta át egy másik fájlrendszerre a külső meghajtót. Másrészt a Windowsnál az mellékes, hogy mit mutat a fájlkezelő. Ott kizárólag csak akkor fog megjelenni a külső merevlemez, illetve a rajta lévő kötet, ha annak van meghajtóbetűjele. Tehát az eszközkezelő és különösen a lemezkezelő lenne ilyenkor a lényeg, azokat kellene megnézni! Aztán, ha már említve volt a HDS, akkor adja magát a kérdés, hogy mit mutat a külső meghajtó állapotára. Továbbá ez a kap áramot és világít rajta a LED egy dolog, de itt az is lényeges, hogy belül maga a merevlemez felpörög és működik-e rendesen. Na meg azt sem ártana kicsit konkretizálni, hogy pontosan milyen külső merevlemezről van szó, mert ez sem derült ki a leírtakból.

[ Szerkesztve ]

(#21782) geckowize


geckowize
őstag

Sziasztok,

Nagy mennyiségű személyes képek, videók megőrzésére szeretnék egy megbízható tárolót. Jelenleg csak egy 1TB-os WD Blue-n vannak, bár Dropboxban (és ezáltal felhőben is), azonban így sem érzem teljesen biztonságban őket, annál azért többet érnek, minthogy rábízzam a Dropboxra az egészet.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
Fizikai méret mindegy. Tárheyből legalább 2 TB-ot szeretnék.

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
A megbízhatóságnál látom az összefoglalóban, hogy a 2,5"-os külső racket ajánljátok, úgyhogy gondolom erre az esetre is ezt a megoldást javasolnátok. A bele kerülő HDD nem lesz cserélgetve.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Nincs szükségem szoftverekre és egyéb extrákra.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Windows 10-es PC-ről fogom rámásolni időnként az adatot backup céljából.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
20 000 Ft-ot gondoltam kiadni erre, de fogalmam sincs az árakról, úgyhogy lehet, hogy ez túl kevés erre.

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Nem gariztattam még soha sem HDD-t, de gondolom ha külön lenne véve, és gariztatni kellene, akkor nekem kellene szétszerelni, amihez valószínűleg megvan a kompetenciám.

(#21783) King Unique válasza geckowize (#21782) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A fizikai méretet mindenképpen el kellene dönteni és a szükséges tárolókapacitást is, illetve hogy az utóbbinál elég-e a 2 TB, vagy annál több kell. Már csak azért is, mert egy 2 TB-os külső merevlemez manapság bőven opció 2,5"-os méretben is, mint azt az alábbi logout blogbejegyzés is szemlélteti. 3,5"-os típust inkább 2 TB felett érdemes venni, illetve ha fontos a stabil külső tápellátás, a külön tápkapcsoló megléte a külső házon stb. De mondjuk az előbbi (tápellátás) USB-n egy 2,5"-os modellnél is biztosan OK lesz, ha a PC-n USB 3.X porthoz lesz csatlakoztatva. Aztán megvannak a maga előnyei és hátrányai a gyárilag összeszerelt és a külső házas megoldásnak is egyaránt (bővebben). Viszont ugyanakkor a megbízhatóság, tartósság és az adatok biztonsága eleve több dolog függvénye, ami pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van. Vagyis a pótolhatatlan adatokat eleve több helyen, több online / offline tárolón javasolt tárolni. A megadott max. 20 ezres anyagi keret valóban kissé szűkös egy 2 TB-os külső merevlemez megvételéhez mind 2,5"-os, mind 3,5"-os fizikai méretben. Az olcsóbbaknál is inkább 20-25, vagy némelyiknél 25-3X ezer körül lenne reális.

[ Szerkesztve ]

(#21784) geckowize válasza King Unique (#21783) üzenetére


geckowize
őstag

Szia,

Köszi a gyors és tartalmas reakciót! :R

A fizikai méretet mindenképpen el kellene dönteni és a szükséges tárolókapacitást is, illetve hogy az utóbbinál elég-e a 2 TB, vagy annál több kell.
Tegyük fel, hogy 2 TB-ossal megelégednék.

ha fontos a stabil külső tápellátás, a külön tápkapcsoló megléte a külső házon stb
Milyen esetben lehet fontos a stabil külső tápellátás, külön tápkapcsoló külső házon? Időnként dugnám rá gépre és másolnám a legutóbbi backup óta rá a dolgokat, amúgy nem nagyon lenne használva. PC-n van 2x front USB 3.0.

Vagyis a pótolhatatlan adatokat eleve több helyen, több online / offline tárolón javasolt tárolni.
Úgy is gondoltam, hogy Dropboxban és lokálisan megmaradnának, csak mellette egy HDD-n is lenne, külön a géptől, ha pl valami természeti katasztrófa beüt.

Az olcsóbbaknál is inkább 20-25, vagy némelyiknél 25-3X ezer körül lenne reális.
Mi lenne az a 2 TB-os konstrukció, ami olcsó, de már értelmes beruházás lenne? Hajlandó vagyok 20 000-nél is fizetni többet érte ez esetben.

(#21785) King Unique válasza geckowize (#21784) üzenetére


King Unique
titán

A stabil tápellátás alapból fontos mindkét fizikai méretű külső merevlemeznél. A 3,5"-os akkor előnyös a külső tápegység miatt, ha maga a gazda hardver tápellátása bizonytalan, avagy éppen elégtelen egy 2,5"-os külső merevlemez számára. De, ha asztali PC-ről van szó és ráadásul USB 3.0 portok vannak rajta, akkor nem téma ez, nyilván opció egy 2,5"-os külső HDD is. Aztán a tápkapcsoló pedig akkor előnyös egy 3,5"-os típusnál, ha pl. folyamatosan a géphez van csatlakoztatva, de nincsen közben ténylegesen használva. Vagyis szükség esetén könnyen ki lehet kapcsolni, hogy ne menjen, ne álljon le / pörögjön fel feleslegesen. A csak USB-ről működő 2,5"-os modelleknél viszont meglehetősen ritka a tápkapcsoló, általában nem szokott lenni. Vagyis ezeket nem lehet ilyenkor kikapcsolni, max. csak az USB-kábel kihúzásával, vagy a gép leállításával stb. Az egyik társtopikban nemrég volt szó erről bővebben. De, ha csak alkalmanként lesz használva a mentések idejére, akkor ez sem téma és nyilván megfelel egy 2,5"-os külső merevlemez is ilyen célra.

Ha 2 TB-os tárolókapacitással egy olcsóbb külső merevlemez kell, akkor gyárilag összeszerelt kivitelben opció lehet 2,5"-os méretben pl. a Maxtor M3 Portable, 3,5"-osban pedig a(z) ADATA HM900 / WD Elements Desktop. Külső házas megoldásnál 2,5"-os méretben meg pl. egy ilyen, 3,5"-osban meg egy ilyen összeállítás. Maga a merevlemez nem pont 2 TB-os egyik utóbbi példánál sem, de nyilván tetszőlegesen rakható a külső házakba másmilyen is. Sőt, pont ez ennek a megoldásnak az előnye a gyárilag összeszerelt típusokkal szemben. Ha a külső házas megoldást választod, akkor vannak azon témáknak külön topikjai, ahogyan a (belső) merevlemezeknek is. Tehát az ügyben már azokban kellene érdeklődni, vagy csak elolvasni az ottani téma-összefoglalókat, akár az is elég lehet.

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Milyen merevlemezt vegyek?

Az előbb linkelt modellek amúgy példaként és lehetséges opcióként szolgálnak, de nem kötelező mindenáron pont azokat választani. Az itteni topik és a linkelt társtopikok összefoglalójában is találni egyebeket, ha az kell. Az pedig látszik az árak alapján, hogy a kezdeti max. 20 ezres anyagi keretnek mindenképpen fölé kell majd menni mindkét fizikális méret és megoldás esetében, ha 2 TB-os tárolókapacitás kell.

[ Szerkesztve ]

(#21786) oszi91


oszi91
tag

Sziasztok!

2,5"-es külső HDD-t szeretnék venni 2-3TB-osat (amelyik jobban megéri). A fő szempont az ára lenne, meg a gyors írasi olvasási sebesség. Előre telepített szoftverekre, csillivilli házra nincs szükség. 4K filmeket szeretnék másolni rá, és TV-n nézni (külső táp nélküli). Nem okoz gondot ha szerelgetnem kell, vagy ha esetleg valami jó kis oldalról olcsón hozzá lehetne jutni (pl.: Gearbest, ebay stb.) Ha nincs nagy árkülönbség akkor inkább megveszem itthon akár webshopból vagy tescoban. Mit tudnátok ajánlani 25 körül, nagyon maximum 30? (Ha létezik ilyen) :D

Előre is köszönöm! :)

(#21788) King Unique válasza oszi91 (#21786) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ez ügyben segítségül lehet számodra a sokat emlegetett logout blogbejegyzés, ahol 1-5 TB-ig gyárilag összeszerelt és külső házas megoldásokra is vannak példák, valamint feltüntetve és összehasonlítva az árak stb. 2,5"-os méretben egy 2 TB-os külső merevlemez simán kijön 25-30 ezerből, de egy 3 TB-os már nem igazán. Az egyik legolcsóbbnak mondható Toshiba ára is jelenleg 32 ezer körül kezdődik a hazai boltokban. De akkor már lehet érdemesebb hozzátenni egy kicsit, mert jelenleg 37-38 ezerért a 4 TB-os Maxtor inkább megéri.

Viszont, ha tévéhez csatlakoztatva lenne használva a mobil külső merevlemez, akkor azzal kapcsolatban pl. ebben a hozzászólásban le van írva a lényeg. Vagyis ilyenkor USB-n a megfelelő tápellátás, a tv-készülékkel való kompatibilitás stb. is mind számít! Plusz annak is érdemes utánanézni, hogy a tévé USB-n mekkora tárolókapacitású eszközt képes kezelni. Ugyanis a 2 TB feletti meghajtókat, illetve a GPT partíciós séma szerinti lemezeket nem mindegyik támogatja (példák).

A minél nagyobb adatátviteli sebesség jelen esetben gondolom PC-n, a filmek másolásánál lenne fontos, nem is a tévénél, amin lehet éppen csak USB 2.0 portok vannak. Na meg nem is a lejátszásnál, mert a 4K-felbontású filmekhez is elég rendszerint egy átlagos, 5400 RPM-es külső merevlemez és az USB 2.0 port. Erről korábban egy másik kérdésre adott válaszokban volt szó bővebben. De, ha mindenképpen egy átlagosnál gyorsabb külső meghajtó kell, akkor nemrég az a téma is részletezve volt.

[ Szerkesztve ]

(#21789) marcyman


marcyman
aktív tag

Sziasztok!

Van nekem egy 2.5-es HDD-m amit beleraktam az asztali gépembe és felmásoltam rá pár dolgot.
Az lenne a kérdésem, hogy ha ehhez veszek egy külső hdd keretet, akkor simán csak belerakva a keretbe egyből felismerhetővé válik majd a laptomon ahogy rádugom USB-vel?

Arra szeretnék kilyukadni, hogy mennyire megbízható ez a megoldás adatvesztés szempontjából?

(#21790) Frawly


Frawly
veterán

Külső SSD-ként használok sima 2,5 colos SATA3 SSD-t. Van hozzá egy noname kínai SATA-USB átalakítóm (ASMedia Technology Inc. ASM1051E SATA 6Gb), de se a TRIM-et, se a SMART-tot nem viszi át, és csak BOT módban üzemel, így kb. SATA2-es sebességet tudok belőle kihajtani USB3.0-ás porton, akkor is, ha az átalakító és az SSD is tudná a SATA3-at.

Az Amazonon találtam most egy ilyen dokkot, ez a leírása alapján tudja a TRIM/SMART/UASP kombót. Érdemes ezt ennyiért megvenni?

Külső házat nem nagyon szeretnék, mivel csak a helyet foglalja és rontja az SSD szellőzését. Valamin nagyon egyszerű megoldást keresnék, vagy átalakító, vagy legrosszabb esetben dokk.

Előre is kösz a javaslatokat. Írtam King Unique-nak privit, míg nem vettem észre ezt a topikot, de lehet nem ment el az üzi. Ha mégis elküldődött, akkor előre is elnézést a dupla kérdésért.

(#21791) King Unique válasza marcyman (#21789) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez egy működő megoldás, mármint a merevlemezt pl. egy USB-s külső házba tenni és úgy csatlakoztatni a géphez és egyben az operációs rendszerhez. Ha Windowst használsz, akkor ilyenkor normál esetben egyből felismeri, megjelenik a lemezkezelőben, fájlkezelőben stb. Max. az első csatlakoztatáskor előtte telepíti hozzá a Windows az eszközillesztőt (példa), de az rendszerint hamar megvan. Adatvesztés, illetve az adatokhoz történő hozzáférés szempontjából komolyabb gond pl. akkor szokott lenni, amiről az egyik társtopikban volt szó. De jelen esetben ez téged nem nagyon érint. Amire viszont figyelni kell majd egy 2,5"-os külső merevlemeznél, az többek között USB-n a megfelelő tápellátás. Valamint egy 2,5"-os külső háznál értelemszerűen arra is, hogy az adott merevlemez csatlakozási típusának (pl. IDE/SATA), illetve fizikai méretének (pl. 7/9,5/15 mm-es magasság) megfelelő legyen.

A 2,5"-os külső házakkal a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, az ügyben már ott kellene érdeklődni. Vagy csak elolvasni az ottani téma-összefoglalót, illetve azon belül megnézni a beszámolókat, teszteket, ajánlott modelleket, akár az is elég lehet a megfelelő külső ház kiválasztásához.

[ Szerkesztve ]

(#21792) King Unique válasza Frawly (#21790) üzenetére


King Unique
titán

Érdekes ez a dokkoló, ráadásul csak USB-ről működik, külső tápegységet nem mellékelnek hozzá, illetve csak 2,5"-os HDD / SSD meghajtókhoz használható. Valamint pl. a TRIM támogatását a gyártó weboldalán már nem tüntetik fel, csak az előzőleg linkelt webshopban. Tehát nem tudni, hogy mennyire reális a működéséről az információ. A többi dolog viszont elvileg rendben van, mert a JMS578 chip (ha tényleg az van benne) SATA 6 Gbps alapú és az UASP adatátviteli módot is támogatja. Vagyis egy SATA3-as SSD-vel kihasználható vele rendesen az USB 3.0 szabvány adta adatátviteli sebesség. A S.M.A.R.T. támogatása pedig rendszerint alapvető dolog szokott lenni, bár ez az OS-től is függhet, amire Linux esetében itt van egy korábbi példa. Továbbá még az USB-chip firmware-től is függhet, ahogyan pl. az UASP és a TRIM tényleges működése szintén.

[ Szerkesztve ]

(#21793) Frawly válasza King Unique (#21792) üzenetére


Frawly
veterán

Ez elég rossz hír, hogy ennyi mindentől függ. Ahogy látom, a linkelt cikkedben Linux alatt (azzal használnám főleg, de Windows alatt is lenne járatva) nézted a ASMedia 1053-at, SMART ment, UASP ment, TRIM-et próbáltad? Mert ha ezek mennének, nekem megfelelne egy olyan is, az még olcsóbb, kevesebb helyet foglal.

Azt meg tudom erősíteni, hogy OS-től is függ, Arch Linux alatt ASMedia 1051 nem támogatott smartctl ügyileg, Windows alatt meg a HD Sentinel beolvasta.

Elég szűk választék van ezekből, ahogy nézem, alig pár chipset.

Az nem baj, ha csak 2,5 colos meghajtókat támogat és nincs külön táp, mivel csak 2,5 colos SSD-vel használom, azok nem fogyasztanak sokat.

(#21794) marcyman válasza King Unique (#21791) üzenetére


marcyman
aktív tag

Szia!
Köszönöm a segítséged.
Még az lenne a kérdésem, hogy ez ugyanígy működhet, ha az optikai meghajtó helyére veszek egy hdd dokkolót? Elméletileg simán felismeri majd a gép a vinyót az összes rajta lévő adatommal?

(#21795) Klemice válasza King Unique (#21767) üzenetére


Klemice
senior tag

Szia!
Meg is érkezett, külföldi út miatt tegnap lett átvéve, most formázom.
Milyen programmal tudom leteszteltni?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, minőségi termék külsőleg, remélem belsőleg is, és ki fog szolgálni.
Köszi még egyszer!

(#21796) King Unique válasza Frawly (#21793) üzenetére


King Unique
titán

Igen, több dolog függvénye is lehet a tényleges működés, mint említve volt. Viszont másrészről pont az a lényeg, hogy amit a gyártó weboldalán feltüntetnek a terméknél, az rendszerint működni is szokott, máskülönben nem írnák oda. Itt inkább az egyes webshopokban közölt állítások a kérdés, mivel elsődlegesen eleve a gyártó weboldala a mérvadó és nem a webshop. De jelen esetben talán az utóbbinál sem véletlenül írták oda azt, amit. Viszont erre nincsen 100%-os garancia és biztosan csak egy tényleges kipróbálás után derülne ki.

A TRIM működését korábban tesztelgettem egyes USB 3.0 chipes eszközöknél, de akkor inkább nem működő állapotot kaptam. Nem ment nálam pl. ASMedia ASM1053E vezérlővel, de a manapság használatos ASM1153E esetében a Samsung T1 külső SSD-nél sem. Aztán pl. a JMS567 chipnél nálam szintén nem, ellenben másnál már működött a TrimCheck program alapján. Ahogyan az ADATA szintén ilyen vezérlővel szerelt egyes külső SSD meghajtóinál is, amit egy teszt szemléltet. Ezért is írtam az előző válaszban, hogy nemcsak a vezérlőchip, hanem a firmware függvénye is lehet a tényleges működés. Arról pedig már volt szó az SSD-s topikokban is, hogy USB-n működő TRIM inkább az USB 3.1 Gen 2 vezérlős eszközöknél szokott nagyobb eséllyel lenni. Ha már JMicron, akkor pl. a JMS580-nál ezt konkrétan maga a gyártó meg is erősíti. Illetve az ASMedia esetében az ASM235CM chippel szerelt Samsung Portable SSD T5-nél szintén.

[ Szerkesztve ]

(#21797) King Unique válasza marcyman (#21794) üzenetére


King Unique
titán

HDD dokoló alatt általában egy külső, USB-s megoldás értendő. De létezik elvileg belső változat is, amit belső mobil rack néven is szokás emlegetni, vagy inkább eleve úgy. Ha PC-be kell beszerelni, akkor opció egy ilyen belső mobil rack, laptopoknál pedig az ODD helyére egy HDD caddy. Viszont ezek már nem ennek a topiknak a témájába tartoznak, mivel ezen topik értelemszerűen a külső, azaz pl. az USB-n történő használattal és megoldásokkal foglalkozik.

(#21795) Klemice:
Ha nem mellékelt a gyártó a külső meghajtó teszteléséhez alkalmas programot és Windowst használsz, akkor ott van pl. a HDS és annak a különféle tesztjei. De akár egy teljes formázás is elég ahhoz, hogy kijöjjenek a lemez esetleges hibái. Viszont egy új belső / külső merevlemez normál esetben feltételezhetően hibátlan állapotú, ezért elég elvileg a gyorsformázás is. Na meg az sem mindig a legjobb, ha USB-n hosszú órákig van nyúzva a teljes formázással, avagy a különféle tesztekkel (bővebben). De, ha stabil USB-n az adatkapcsolat, tápellátás stb. és annyira biztosra akarsz menni, akkor meg lehet próbálni.

[ Szerkesztve ]

(#21798) Frawly válasza King Unique (#21796) üzenetére


Frawly
veterán

Hú, ez duplán rossz, hogy csak most olvasom, mert időközben a válaszod előtt az eBayről rendeltem az ASMedia 1053-as átalakítót. Nem volt nagy pénz, de ha nem megy a TRIM, akkor ment is kifelé a pénz az ablakon.

De legalább a JMS567-es dokkolót nem rendeltem meg, ez a szerencse. Nem értem miért nem megy a TRIM ezeket a hulladékokon, mikor épp ugyan olyan alap ATA-utasítás, mint a szektorok írása vagy olvasása. Semmi speciális nincs benne.

Egy biztos, Samsung T5-t nem veszek. Nincs bajom vele, de veszettül túl van árazva.

(#21799) King Unique válasza Frawly (#21798) üzenetére


King Unique
titán

A JMS567-re pont mutattam az előző válaszban olyan példákat is, amelyeknél elvileg működött a TRIM. ASM1053-nál én ugyan eddig az ellenkezőjét tapasztaltam, de nincs kizárva, hogy valami spéci firmware-rel esetleg talán annál is megoldható. A lényeg, hogy mindenképpen UASP-s legyen az eszköz, mert ilyenkor elvileg az ATA TRIM parancs UASP módban átfordítható UNMAP nevű SCSI parancsra. Az előbb linkelt tesztben is kitérnek erre.

Egyébként ASMedia vonalon az ASM1051(E) és az ASM1053(E) kifutó, avagy mondhatni már kifutott vezérlők. Újabban ASM1153(E) chip szokott lenni helyettük. Hasonló a helyzet a JMicron vezérlők esetében is, ahol pl. a JMS566/JMS567 helyett már egyre gyakoribb a JMS578. Szóval az egy dolog, hogy mit írtak oda a webshopban, viszont az már egy másik, hogy ténylegesen mivel szerelik az eszközt, pláne ha egy újabb gyártású példány. Na meg a gyártóknak is eleve szokása időnként váltogatni a chipeket.

[ Szerkesztve ]

(#21800) Frawly válasza King Unique (#21799) üzenetére


Frawly
veterán

JMS578-ból találtam még ezt az átalakítót. Lehet ezt még bepróbálom, mert annyira nem horror ár, hátha ez beválik.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.