Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23001) evitiguF


evitiguF
senior tag

Sziasztok,
6 - 8TB os merevlemezt keresek, backup adattárolásra. (4K UHD filmek)
van most valami BestBuy? Sajnos BF-kor annyit vacilláltam, hogy a 6TB-os Ironwolfokról lecsúsztam.
[Seagate Expansion Desktop 6 TB]
[Seagate Desktop Drive GB 8 TB]
Ezek most akciósak, jók is lehetnek, vagy kerülendő?
Ui.: az árkategória ez lenne a cél, 6TB ~30k közelében, 8TB ~40k közelében
az hogy külső vagy belső, oly mindegy.

(#23002) kalapacsolok


kalapacsolok
senior tag

Sziasztok! Van egy speciális problémám, amit szeretnék megoldani, USB-hez és külső merevlemezhez is köze van :)

Egy egyszerű USB elosztó kábelt szeretnék táblagépbe dugni (micro USB, usb C is szóba jön, mindegy). A lényeg, hogy két dolog lenne rácsatlakoztatva: egy USB-s kamera meg USB-n a töltés. Mindegyiket távolról kapcsolom be, a lényeg, hogy ne kelljen újabb gombot használni. Ha aktív USB hubon bekapcsolom egy gombbal a kamerát (és töltést nem kap), akkor az kéne menjen. Ha pedig kamera ki van kapcsolva, és csak töltés megy, akkor töltenie kelljen. Tudtok erre megoldást?

Sokfélével próbálkoztam:
- sima USB elosztó , gomb nélkül, HAMA márka: sajnos ez töltést nem tud továbbítani, hiába dugom bele, csak többféle pendriveot képest egyidejűleg kezelni (OTG)
- OTG-s elosztó: 3 USB és 1 töltés dugható bele, ezen van oldalt egy pici gomb, amivel USB és töltés funkció között tudok váltani, de egyrészt ez a gomb nagyon pici, nehezen használható, másrészt töltés esetén nem csak a telefon, hanem a bedugott eszközök is áramot kapnak és a kamera is bekapcsol, és ég a LED-je. Ez egy endoszkópos kamera, tehát így tönkremenne, ha tartósan ég.

Van valami ötletetek, hogyan lehetne megoldani ezt? Nem szeretnék kábeleket ki-be dugdosni, húzni, maximum 1 kapcsolót megnyomni, amivel váltani tudok, be tudom kapcsolni a töltést vagy a kamerát...

(#23003) King Unique válasza kacsyx (#22999) üzenetére


King Unique
titán

Az ideális az, ha "HDD 5V 1A" feliratú USB-port van a tévén, az biztosan stabil tápellátást biztosít egy 2,5"-os külső merevlemez számára. Ha csak 0,5 A-es port van rajta, de abból van több, illetve egymás mellett 2 db, akkor a kiegészítő tápellátás jöhet szóba Y-kábellel, ami szintén megfelelő lehet egy 2,5"-os külső HDD stabil tápellátásához. Ahol USB 3.0 alapon Micro-B (apa) - Type A (apa) típusú Y-kábel kell, ami a belföldi boltok, valamint pl. eBay és társai online piacterek kínálatában egyaránt megtalálható.

A WD Elements Portable egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, aminél a gyártási folyamatba beletartozik a particionálás és formázás (NTFS) is, vagyis alapesetben nem szükséges külön formázni, legalábbis pl. Windowson történő használatnál nem. Valamint általában tévéhez használva sem, mivel a modern készülékek rendszerint natívan kezelik a FAT32 és az NTFS fájlrendszerű USB-s meghajtókat. Gondot inkább az MBR/GPT partíciós séma szokott okozni, ahol a GPT-t nem minden tévé kezeli, a 2,5"-os WD külső merevlemezek viszont újabban rendszerint aszerint vannak particionálva. Amit Windowson pl. ezzel a módszerrel lehet megnézni. Ha stabil tápellátás mellett nem kezeli a tévé a külső HDD-t és az utóbbi gyárilag GPT séma szerint van particionálva, akkor az utóbbi lehet az oka. Vagyis ez esetben újra kell particionálni MBR séma szerint, ami Windowson megoldható ezzel (GPT —► MBR) a módszerrel a lemezkezelőben, valamint ennek mintájára parancssorban is, ahol X = külső merevlemez sorszáma.

diskpart
list disk
select disk X
clean
convert mbr
create partition primary
format fs=ntfs quick
assign
exit

Ha a tévé esetleg (?) nem kezeli az NTFS fájlrendszert, akkor FAT32-re kell formázni a külső HDD-t, vagyis a format fs=fat32 quick parancs kell. Igen ám, de a Windows beépített eszközeivel max. 32 GB-os FAT32 fájlrendszerű kötet hozható létre. Vagyis afelett külső program szükséges, mint pl. a FAT32 Format, vagy particionáló program (példa).

Az előbbi módszerek destruktívak, azaz a külső meghajtón lévő adatok törlésével járnak! Vagyis a művelet előtt szükség esetén az adatokat le kell menteni! Ha az adatvesztés nélküli GPT —► MBR átkonvertálás a cél, akkor az Windowson pl. külső particionáló programmal oldható meg (példa). Sőt, az ilyen programok FAT32 —► NTFS és NTFS —► FAT32 konvertálást is tudnak, bár az előbbit natívan a Windows is (bővebben).

Ha belföldön, online (webáruházból) lett megrendelve, megvásárolva a külső merevlemez, akkor 14 napig indoklás nélkül el lehet állni a vételtől, vissza lehet vinni/küldeni a vételár visszafizetésének ellenében. Ami értelemszerűen az eredeti csomagolásban, gyári tartozékokkal együtt értendő, valamint lehetőleg a gyári állapotban. Azaz az utóbbinál, ha GPT és NTFS volt eredetileg a külső HDD, akkor ne MBR-re particionálva és FAT32-re formázva. Valamint ha gyárilag üres volt / gyártó által mellékelt fájlok voltak rajta, akkor olyan állapotban és ne filmekkel/egyébbel telemásolva.

(#23004) King Unique válasza evitiguF (#23001) üzenetére


King Unique
titán

A célra ezen külső merevlemezek is megfelelhetnek. Viszont ha a belső HDD-t nézzük, akkor az említett modellekben is rendszerint olyan HDD szokott lenni, amiről nemrég volt szó. A 3,5"-os BarraCuda sorozat pedig nem feltétlen a legtartósabb, a belső merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában fel vannak tüntetve az ajánlott sorozatok, modellek. Ahol a 3,5"-os belső HDD-hez lehet venni egy 3,5"-os külső házat és az úgy szintén külső merevlemezként használható. Ha a minél kedvezőbb ár a fő szempont, akkor viszont egy gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső HDD bizonyos esetekben olcsóbb lehet, amiről több alkalommal volt szó itt is. Példák: [link], [link].

"az hogy külső vagy belső, oly mindegy."

Azért nem teljesen, mert ha inkább belső HDD kell, akkor eleve olyat kell venni, az azzal foglalkozó topikban érdeklődni, sőt már ott is fel lett téve ugyanez a kérdés.

(#23005) kalapacsolok válasza kalapacsolok (#23002) üzenetére


kalapacsolok
senior tag

Egy ilyesmi megoldás például nekem tökéletes lenne, de azt írják, tabletet nem tud tölteni. Pedig elvileg OTG és töltés végződései vannak:
[link]

(#23006) King Unique válasza kalapacsolok (#23002) üzenetére


King Unique
titán

Ez inkább USB-elosztó (hub) és kábel/adapter specifikus kérdés, ami csak érintőlegesen kapcsolódik ide.

Az elosztóból (hub) egy táblagéphez és több eszköz egyidejű csatlakoztatásához, töltéséhez nyilván aktív típust célszerű venni és használni. Másrészt ha olyan kell, amelyiken van kifejezetten töltésre való USB-port, akkor ott van pl. a TP-Link UH700 és UH720. Ha olyan, amelyiken a töltés mellett a portok külön-külön kapcsolhatók, akkor meg pl. az i-tec kínálatában érdemes nézelődni. De ezek csak példák, lehet nyilván másmilyet is venni és használni, pláne ha nem kell ennyi USB-port. Vagy ha már van aktív hub, akkor nyilván nem feltétlen kell másikat venni.
Aztán a megfelelő Mini-B/Type-C/OTG plusz kábelekről, adapterekről szükség esetén nyilván külön gondoskodni kell. Ahol valóban van olyan típus, amelyiknél lehet váltani OTG/töltés funkció között (példa). Ha az utólag említett kábellel a gazda eszközt (tablet) nem lehet tölteni, akkor olyat kell venni, amelyikkel lehet (ha van). Vagy esetleg ha van több, töltésre is alkalmas USB-aljzat a tableten, akkor külön kábellel megoldani a töltést.

[ Szerkesztve ]

(#23007) kacsyx válasza King Unique (#23003) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Köszönöm szépen, nagyon részletesen kifejtetted :R

Feltettem a kérdést a TV-s topikban is, hátha használja valaki pont ezzel a TV-vel ezt a merevlemezt. Sajnos a neten nem találtam meg, hogy pontosan hány amperre van szüksége, de olyan 0,6-ra saccolom más merevlemezekből kiindulva.
Ha nem jön valahonnan megerősítés, hogy kezeli gond nélkül, akkor szerintem kipróbálom Y kábellel, két eszközt úgy sem terveztem egyszerre rádugni a TV-re.

Annyit még a történethez, hogy a TV édesanyámnak lesz és tanyán lakik ahol egy városhoz képest elég gyakoriak az áramszünetek.
Gondolkodok emiatt a külső merevlemez és a pendrive között. Pendrive előnye, hogy harmadannyi lenne az ára (64 Gbyte), merevlemezé a sokkal nagyobb kapacitás és talán kevésbé lenne érzékeny egy-egy áramkimaradásra mint egy pendrive.

(#23008) DrDobos


DrDobos
őstag

Hali!
Tudom hogy ilyet nem igazán lehet kérni, de szeretnék ajánlást kérni egy nagyon megbízható külső HDD-re, min 1TB körül. Semmilyen más elvárásom nincs. Előre is köszi :)

Samsung Galaxy A55 5G

(#23009) King Unique válasza DrDobos (#23008) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz egyrészt először nem ártana eldönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell azon kívül, hogy nagyon megbízható és min. 1 TB-os legyen. Meg a linkelt példák mintájára lehetőleg a tárolókapacitást is fixen eldönteni, azaz ne min. 1 TB körül, hanem 1 TB-os, vagy 2 TB-os, stb.

Másrészt a megbízhatóság és tartósság eleve összetett dolog egy ilyen tárolóeszköznél, több tényező függvénye, ami egy másik hozzászólásban részletezve van 2,5"-os alapon szemléltetve. Ahol esetedben a külső HDD-knél manapság viszonylag kicsinek számító 1 TB-os tárolókapacitás miatt alapesetben inkább 2,5"-os modellt célszerűbb és praktikusabb választani. Valamint annál is inkább a külső házas megoldást, ahol adott az átlagosnál tartósabb belső HDD kiválasztásának lehetősége, ha már annyira fontos a megbízhatóság és ez megérne némi felárat (példa). Plusz ez akár a külső hatásoknak jobban ellenálló külső házzal (példák) még tovább fokozható. Viszont még egy ilyen összeállításnál is nyilván javasolt odafigyelni a megfelelő használatra, máskülönben idő előtt tönkremehet a külső merevlemez.

[ Szerkesztve ]

(#23010) scarf


scarf
csendes tag

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Egy 4TB vagy afeletti kapacitású külső winchester vásárlásán gondolkodom.
Alapvetően 2,5"-os méretben nézelődnék, de ha van ajánlottabb a nagyobb méretben is erre a célra, akkor nem kizáró ok.
Felhasználásban igazából backup tárolófunkciót töltene be úgy, hogy havonta 2-3 alkalommal arra tenném rá az éppen leválogatott és archiválásra érdemes zenéket, filmeket, ezen (is) tárolnám őket, és persze ha ezek közül valamit szeretnék majd épp elővenni, erről elő tudnám keresni, ezen kívül pedig pihenne az asztalon vagy a fiókban.
Windowsos géphez kellene, TV-s vagy konzolos használat nem lenne, lejátszani erről kifejezetten nem tervezek.
Hang szempontjából előnyösebb lenne az 5400-as, és a sebesség sem életbevágó.
Extra szolgáltatások, jellemzők kapcsán elvárásaim nagyon nincsenek, az összefoglalóban felsoroltak közül nem baj, ha van lehetőség a gyári backupra vagy az alvó mód beállításának lehetőségére (bár utóbbinál nem tudom, releváns-e az én esetemben). A ház kapcsán van talán annyi, hogy lehetőleg ne süljön meg abban az időben, amíg a másolás és/vagy törölgetés tart.
Első körben gyári megoldásban gondolkodom, mert az árakat elnézve ennél a kapacitásnál kb. azonos árban jönne ki a dolog és ár-érték arányában próbálnám a legoptimálisabb megoldást megtalálni - de ha úgy gondoljátok, hogy egy belső HDD és külső ház kombináció esetleg alkalmasabb erre, akkor azt sem zárom ki!
A fórumot böngészve a gyáriak közül a Maxtor M3 Portable darabjai voltak, amik többször felmerültek, illetve a WD megoldásai (bár azok közül nem tudom, jelen felhasználásra melyik lenne alkalmasabb az Elements, My Passport, My Book tagjai közül ebben a méretben).
Van közülük kifejezetten jó és alkalmas, netán kerülendő megoldás, típus a használati jellemzők szempontjából?

(#23011) King Unique válasza scarf (#23010) üzenetére


King Unique
titán

Azt lehetőleg fixen el kellene dönteni, hogy most 2,5"-os / 3,5"-os, 4 TB-os / 5 TB-os / 6 TB-os stb., gyárilag készre szerelt / külső házas megoldás kell-e, valamint milyen árban, mennyi garanciaidővel, lásd az alábbi példákat. Egyébként ha csak havonta pár alkalommal lenne biztonsági mentéshez használva, akkor annyira azért nem feltétlen kell túlgondolni ezt az egészet, meg ott amúgy is elsődlegesen a biztonsági másolatok megléte a lényeg.

Ha biztosan 2,5"-os fizikai méretben kell 4 TB-os külső merevlemez, akkor a lehetőségek az alábbi blogbejegyzésben részletezve vannak mind a gyárilag egybeépített, mind a külső házas megoldásra vonatkozóan. Az előbbinél a Maxtor M3 Portable sorozat megfelelhet a célra, annak az ára is kedvező. Viszont negatívumként megemlítendő egy másik fórumtag tapasztalata. De ott végül nem derült ki, hogy csak ő fogott ki gyári hibás példányokat, vagy egyéb (pl. nem megfelelő használat) okozta a problémát, vagy esetleg ezek eleve ilyenek. Bár az utóbbi nem valószínű, mert akkor nyilván kivétel nélkül mindegyiknél fennállt volna a probléma, ellenben ez az említett esetnél sem teljesült. Másik lehetőségként a WD-k is opciók, voltak többen itt a topikban, akik pl. 4 TB-os, régebbi / újabb sorozatból való My Passport külső merevlemezeket vettek (példa). Ahol ha nagyon muszáj, akkor azoknál is lehet találni olyan negatívumot, mint pl. az integrált USB-s kivitel, ami az előbb linkelt blogbejegyzésben részletezve van. Valamint pl. ebben és ebben a hozzászólásban összehasonlítva az egyes 2,5"-os sorozatok, modellek segítségül az ezek közül melyiket kérdéshez.

[ Szerkesztve ]

(#23012) elod992


elod992
újonc

Üdv.
Adott egy laptop elég kevés tárhellyel. Céges. Bitang erős, ezért játékokra is használnám. Mennyire beválós megoldás egy külső merevlemez 3.0 ás USB vel és innen futtatni a játékokat ? Felejtős ? :R

(#23013) King Unique válasza elod992 (#23012) üzenetére


King Unique
titán

Technikailag megoldható a játékok akár külső HDD/SSD meghajtóra való telepítése és onnan történő futtatása is, aminek megvalósítását számtalan leírás, videó szemlélteti. Példák: [link], [link]. Viszont ha a gyors működés a cél, akkor elsődlegesen a külső SSD-k (példák) preferáltak, amit a 2. videó is szemléltet, valamint korábban itt a topikban is volt róla szó egy másik válaszban.
Az utóbbi hozzászólásban arról is szó esik, hogy egy külső HDD/SSD alapértelmezetten és pl. PC-s használatnál nem ilyen célra, hanem adathordozásra és adattárolásra való. Vagyis ha van rá lehetőség, akkor elsődlegesen inkább a laptop bővítését kellene megoldani a meglévő helyett nagyobb tárolókapacitású HDD/SSD meghajtóval, vagy + 1 HDD/SSD beépítésével. Ha erre nincsen lehetőség, valamint más egyéb megoldás (pl. asztali PC, játékkonzol) sem opció, akkor próbálkozni az eredeti elképzeléssel, vagyis USB 3.0-s külső meghajtóval.

[ Szerkesztve ]

(#23014) DrDobos válasza King Unique (#23009) üzenetére


DrDobos
őstag

Köszi!
Akkor úgy nézne ki, hogy egy 1 TB-os, 2,5-es sima kompakt (egybeépített házas) HDD kellene, és ugye fontos a megbízhatóság. Merre, milyen márkák terén (esetleg ha van pontos típus) terén kellene nézelődnöm? :R Win10-el lenne használva, képek videók biztosnági mentésére igazából.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A55 5G

(#23015) King Unique válasza DrDobos (#23014) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban pont arról volt szó, hogy ha már annyira, de annyira fontos szempont számodra a megbízhatóság, akkor azt összességében inkább a külső házas megoldásnál lehetne jobban fokozni, amihez konkrét példák is linkelve voltak. Erre most meg gyárilag egybeépített kell. Jó, akkor legyen az utóbbi, de azokban a belső HDD rendszerint csak átlagos (nem feltétlen a legtartósabb) szokott lenni. Ha ilyen kell, akkor normál kivitelben ott van pl. az ebben a topikban is sokat emlegetett Maxtor M3 Portable, vagy a WD Elements Portable és My Passport sorozatok. Ha ütésálló, vízálló stb. kivitelű, azaz a külső hatásokkal szemben ellenállóbb (tartósabb/megbízhatóbb), akkor meg pl. az alábbi hozzászólásban említett 2,5"-os külső merevlemezek.

[ Szerkesztve ]

(#23016) DrDobos válasza King Unique (#23015) üzenetére


DrDobos
őstag

Köszi :) :R

Samsung Galaxy A55 5G

(#23017) scarf válasza King Unique (#23011) üzenetére


scarf
csendes tag

Köszönöm az ajánlott linkeket!
Bár próbáltam magamtól is összegereblyézni az infókat, az általad mellékeltek azért elég sokat segítettek!
Arra jutottam, megpróbálkozom a Maxtor Portable-lel első körben, a WD egybeépítettjeivel szemben nekem egy picit vonzóbbnak tűnik. És, ahogy te is írtad, ár-érték arányban is kedvezőbb valamivel.
A méret amúgy nincs kőbe vésve, az, hogy 2,5" vagy 3,5", voltaképpen nem döntő faktor, így pont ezen gondolkodtam még az előzőekben, hogy a gyári 4TB-s megoldás lenne-e a jobb, vagy ha egy belső HDD-t veszek ugyanekkora méretben, és azt raknám bele esetleg egy külső házba (akkor a 3,5" lenne az alap) - utóbbinál mondjuk még az a plusz vonzerő számomra, hogy lehet cserélni a belerakott HDD-t, ráadásul kapacitásban, márkában olyanra, amire éppen akarja az ember (ez a jövő zenéje lehet majd).
Végigolvasva a bejegyzéseket most letettem a voksom a Maxtorra, és remélem, hogy nem járok úgy, mint a fórumtárs, akinek kijutott a jóból ebben a szériában.
Tényleges átlagos felhasználás mellé meg nem is akarom túlgondolkodni, kezdetnek nekimegyek a feladatnak vele, remélem beválik!
Köszönöm szépen a korrekt tájékoztatást és segítséget!

(#23018) AeSDé Team


AeSDé Team
őstag

Sziasztok!

Mi lehet a legjobb megoldás egy otthoni, minél megbízhatóbb "cold backup" rendszerre?
Olyan megoldást szeretnék ami nincs a hálózaton, időnként dugnám csak be és végeznék manuális adatmentést egyelőre maximum 1-2 TB személyes adatról.
Érdemes erre egy külső HDD-t venni, megtartva a hordozhatóság előnyét, vagy robusztusabb megoldás lehet egy "mobil-rack"? Ha jól értelmezem, utóbbinak annyi előnye lehet, hogy támogat például RAID megoldásokat is.

(#23019) sztothj


sztothj
tag

Sziasztok!

A Seagate Backup Plus 3.5 6TB USB 3.0 STEL6000200 ajánlott típus?

Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli.

(#23020) King Unique válasza AeSDé Team (#23018) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt ha alkalmankénti offline adatmentéshez kell egy különálló tárolóeszköz, akkor ilyen célra pont ideális lehet egy külső HDD pl. USB-s csatlakozással. Ha fontos adatok mentéséről és tárolásáról van szó, akkor pedig másrészt az a lényeg, hogy azokról legyen kellő számú biztonsági másolat több online és/vagy offline tárolón.

Másrészt ezen, illetve a 2,5"-os és 3,5"-os külső mobil rack társtopikokban a lényeg a külső mobil rack kifejezésen van, ami nem egyenlő belső mobil rack. A külső mobil rack + HDD = külső HDD, ahol a külső házakkal az előbb linkelt társtopikok, míg a belső merevlemezekkel szintén másik topik foglalkozik. Ha gyárilag készre szerelt külső HDD kell, akkor azok felől ebben a topikban lehet érdeklődni, illetve előtte elolvasni az összefoglaló "Ar, vásárlási szempontok" fejezetében leírtakat, megnézni a konkrét példákat kategóriák szerint. Valamint az ott megtalálható összehasonlítást egyik-másik megoldás előnyeinek és hátrányainak szemléltetéhez.
RAID megoldás ugyanúgy lehet gyárilag összeszerelt külső HDD-knél (példa) és külső házas (külső mobil rack) megoldásoknál egyaránt (példa), vagyis ez nem külső mobil rack sajátosság.

(#23021) King Unique válasza sztothj (#23019) üzenetére


King Unique
titán

Erről a sorozatról, modellről korábban már volt szó itt, lásd egy hasonló kérdésre adott válaszban leírtakat.

(#23022) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Megint gondolkodom 2,5 colos WD My Passport vásárlásán,2 TB-os méretben.
Az eddigi vételek eddig egész jól sikerültek,egy volt belőle garanciás,annak pedig visszaadták az árát.
Milyet érdemes most venni?
Esetleg más márkát?
Ha Windows 10-em lesz majd,remélhetőleg nemsokára,akkor ott is kell majd a registry-be nyúlkálni,hogy leálljon a HDD pörgése a hardver biztonságos eltávolításánál?
Boldog Új Évet mindenkinek!

(#23023) King Unique válasza Kezdő vagyok (#23022) üzenetére


King Unique
titán

Ha esetedben beváltak a különféle WD My Passport sorozatok, akkor lehet akár továbbra is azoknál maradni. Ha mást vennél, akkor meg eldönteni, hogy pontosan milyen kritériumoknak megfelelő külső merevlemez kell. Amúgy meg lásd a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetében leírtakat, ott részletezve vannak kategóriák szerint konkrét példákkal a 2,5"-os típusok is, valamint az alábbi blogbejegyzésben szintén.

A Windowsnál a hardver biztonságos eltávoltása opció használata után akkor áll le a külső házban lévő HDD, ha támogatott az eszköznél (külső ház) firmware szinten, valamint az OS felől is. Az utóbbinál ezen beállítás hivatalosan Windows Vista és 7 rendszereknél lehet szükséges, de akár Windows 8.0 esetében is. Bár az utóbbi használata már nem aktuális, mivel megszűnt a támogatása. Viszont Windows 8.1 és 10 rendszereknél már rendszerint nem, legalábbis nekem azoknál eddig nem kellett ezt állítgatnom. De ha esetedben esetleg szükséges lesz, akkor a megoldás adott.

(#23024) kzzz


kzzz
friss újonc

Sziasztok! Egy 2,5-es Seagate 1T HDD-t formáztam külsőleg, USB-n keresztül, mikor a laptop lemerül. Azóta nem történik semmi, ha USB-re dugom.
Mit tehetek? Köszönöm.

(#23025) King Unique válasza kzzz (#23024) üzenetére


King Unique
titán

Először is nem ártana tisztázni, hogy ez a "nem történik semmi" pontosan mit is jelent, tényleg nem történik semmi, vagy mégis. Azaz csatlakoztatáskor felpörög-e a 2,5"-os külső HDD, állapotjelző LED világít-e rajta, Windows esetén az eszközkezelőben és a lemezkezelőben megjelenik-e, ha igen akkor pontosan hogyan, stb. Ha a felsoroltak egyike sem áll fenn, max. akkor lehet azt mondani, hogy nem történik semmi, ellenkező esetben viszont egész egyszerűen helytelen az állítás.

(#23026) kzzz válasza King Unique (#23025) üzenetére


kzzz
friss újonc

Köszi. Semmi az égvilágon. Nem pörög fel a HDD, LED nem világít. Más USB slotba dugva pedig a Windows figyelmeztet, hogy magas áramfelvételű ismeretlen USB eszköz került csatlakozásra.

(#23027) King Unique válasza kzzz (#23026) üzenetére


King Unique
titán

Jó, akkor ilyen hibaüzenetnél kapásból jön a kérdés, hogy USB-n a tápellátás megfelelő-e? Azaz a laptopnál USB 3.X porthoz, vagy Y-kábellel 2 db USB 2.0 porthoz van csatlakoztatva a 2,5"-os külső HDD? Aztán másik, lehetőleg rövid USB-kábellel ki volt próbálva, a Windows újraindítása már megtörtént, másik géphez csatlakoztatva működik a külső merevlemez?

Egyébként ha Windowson lassú formázás történt és közben meg lett szakítva a művelet, attól még normál esetben nem kellene tönkremenni a külső merevlemeznek, max. pl. RAW lesz. Ha esetedben egyáltalán nem működik úgy, hogy az előbbiek rendben vannak, akkor ott tápellátási/érintkezési probléma miatt rossz esetben letapadt az olvasófej, azért nem pörög fel (példa). Vagy már eleve gond volt a külső merevlemezzel és lehet most adta meg magát.

(#23028) kzzz válasza King Unique (#23027) üzenetére


kzzz
friss újonc

Köszönöm. Akkor kuka. :)

(#23029) King Unique válasza kzzz (#23028) üzenetére


King Unique
titán

Mármint akkor kuka, ha a felsoroltak biztosan rendben vannak, biztosan ki voltak próbálva, ellenben mégsem működik a külső merevlemez a laptophoz és más gépekhez csatlakoztatva sem. Meg ha maga a HDD ment benne tönkre, illetve pl. letapadt. Valamint akkor, ha már nem nincsen rá garancia, mert annak megléténél ilyenkor nyilván adja magát a garanciális csere.

(#23030) kireka válasza sztothj (#23019) üzenetére


kireka
tag

Ez engem is erdekel, mert vettem egyet. Az már feltűnt hogy SMR, nem tartja az írási sebességet. Nagyon csendes egyébként, és nem forró.

(#23031) Zoli00001111


Zoli00001111
újonc

Sziasztok, Segítséget szeretnék kérni. Van egy Apple G-raid háttértáram, amit szeretnék eladni, és gondban vagyok az irányár megállapításakor. Itthoni oldalakon nem találtam hasonlót, amihez viszonyítsam az árat. 4TB a kapacitása és thunderbolt csatlakozása van.

(#23032) King Unique válasza Zoli00001111 (#23031) üzenetére


King Unique
titán

Először is az "Apple G-raid" nem pontos megnevezés, ráadásul a gyártó eleve a G-Technology, ami a másik képen is látszik, valamint újabban elvileg már a WD tulajdonában van. Másrészt Thunderbolt interfészes G-RAID sorozatból is eleve többféle van, bár a mellékelt képek alapján talán erről lehet szó. Amúgy meg ezen termékek eleve felárasak köszönhetően többek között a prémium kategóriának és a Thunderbolt csatlakozásnak is, ami a jelenleg kapható sorozatok, modellek árán is látszik az árgép alapján.

Egyébként vannak beárazós topikok, ez ügyben pontos írányárat inkább ott kellene kérni, azaz pl. az alábbi topikban. Valamint a mostaninál konkrétabban megadni (pl. modellszámot is), hogy pontosan milyen külső merevlemezről van szó.

ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás

(#23033) Ramoskaa


Ramoskaa
senior tag

Sziasztok! Melyiket lenne érdemes inkább megvenni? Számít annyit a 16 vs 32 gb cache + 4000Ft-ért? Köszönöm
[link]

Ha elolvastad az üzenetem, kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!

(#23034) King Unique válasza Ramoskaa (#23033) üzenetére


King Unique
titán

Arról már többször volt szó itt, hogy adatátviteli sebesség szempontjából az ilyen átlagos külső merevlemezeknél a cache mérete általában másodlagos (példa). Valamint arról szintén, hogy az egyes webáruházakban, online árukeresős oldalakon gyakori az egyes jellemzők téves, pontatlan feltüntetése (példa). Az általad linkelt weboldalon a 16 és 32 MB egyértelműen téves, ráadásul az ott felsorolt modellekben többnyire pont az a HDD van, ami az utóbb linkelt példánál, annál meg eleve 128 MB a puffer (cache) mérete.

Azt meg, hogy ezek közül esetedben melyiket lenne érdemes választani, az nyilván függ attól is, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Ahol ha tárolókapacitás szerint fixen 2 TB-os, akkor a 1,5 TB-osat nyilván nem érdemes a többihez hasonlítani, az kihúzható a listáról. Vagy akkor abból a sorozatból is a 2 TB-os modellt kellene nézni, azt összevetni a többivel.

(#23035) Ramoskaa válasza King Unique (#23034) üzenetére


Ramoskaa
senior tag

Igen, verbatimot kihúztam a listáról. Méretre nem tudok válaszolni.Leginkább a tv-n szeretnék vele filmet nézni. Illetve majd egy mentést a ps4emről. Az tuti ,hogy nem racket akarok, nem igazán vagyok vele kibékülve
Köszönöm

[ Szerkesztve ]

Ha elolvastad az üzenetem, kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!

(#23036) King Unique válasza Ramoskaa (#23035) üzenetére


King Unique
titán

Ha a tévéhez csatlakoztatva lenne használva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor lásd az ebben és ebben a válaszban leírtakat. Vagyis ott többek között USB-n a megfelelő tápellátás is kérdéses lehet, nem árt a megfelelő feltételekről előzetesen megbizonyosodni. Valamint ha nem kezeli a tévé USB-n a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású, illetve a GPT partíciós séma szerinti lemezeket, akkor 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású külső HDD-t nyilván eleve nem érdemes venni, használni hozzá.

(#23037) Ramoskaa válasza King Unique (#23036) üzenetére


Ramoskaa
senior tag

Tárhelyből 2 terrás elég. A 2,5-3,5 re értettem ,hogy nem tudom.

Ha elolvastad az üzenetem, kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!

(#23038) Kezdő vagyok válasza King Unique (#23023) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszönöm a válaszod!

(#23039) mjani1172


mjani1172
addikt

Sziasztok!
Tegnap tönkrement a WD külső merevlemezem.Ez mint kiderült titkosított volt, és jó lenne ha az utódja is valamilyen jelszavas védelemmel bírna, de úgy látom az összefoglaló alapján 2,5 " ban a maxtor M3 Portable, és 3,5" ban a WD tud ilyet.
Én 3,5" ban gondolkodtam, de látva az árakat, nem adnék most ki ennyit és nincs is szükségem 4 TB re.(42 ezer)
Nem volt még 2,5" hoz szerencsém van élettartam különbség a 3,5" hoz képest?
Mert ha nem vészes akkor megvenném a Maxtor M3 Portable 2,5" -t .

(#23040) King Unique válasza mjani1172 (#23039) üzenetére


King Unique
titán

Hardveres titkosítás és jelszavas meghajtózár a WD 2,5"-os külső merevlemezeinél, illetve a különféle My Passport sorozatoknál is van, nem kizárólag csak a 3,5"-os My Book sorozatoknál. Valamint más gyártók kínálatában is lehet találni hasonlókat, illetve 2,5"-osban sem csak a Maxtor M3 Portable tud titkosítást, plusz ott az OS beépített szoftveres titkosítása is, ami egy másik válaszban részletezve van. Azaz ha Windowst használsz, akkor a megfelelő kiadásokban eleve rendelkezésre áll ehhez a BitLocker To Go, plusz akár a multiplatformos VeraCrypt is használható, nem feltétlen kell a jelszavas meghajtózárhoz speciális, hardveres titkosítással rendelkező külső merevlemez.

Nyilván lehet venni és használni 2,5"-os külső merevlemezt is, ami jelenleg 5 TB-os tárolókapacitásig opció. Az életttartam meg nagyban függ a megfelelő használattól is, amiről ugyancsak volt már szó itt. Ahogyan arról szintén, hogy fontos adatok tárolásánál elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése és megléte. Ha hardveres/szoftveres titkosítást használsz és nem akarsz még egyszer úgy járni mint legutóbb, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#23041) taylorp


taylorp
senior tag

Sziasztok!
Jelenleg egy Toshiba v63700-C 1TB-os külső HDD-t használok, amivel teljes mértékben elégedett vagyok. Szeretnék venni egy 2TB-osat. Toshiba Canvio Ready 2,5" 2TB USB3.0 amit kinéztem. Mennyire biztos az, hogy ezt is gond nélkül felismeri a TV-m?

Ez kizárt dolog, mer nemtudom. XBOX Gamertag:taylorp79

(#23043) King Unique válasza taylorp (#23041) üzenetére


King Unique
titán

Lásd az ebben és ebben a válaszban leírtakat. Vagyis az ilyen készülékek esetében ki tudja, van hogy lutri. De amúgy ha a jelenlegi 1 TB-osat gond nélkül kezeli a tévé, akkor elvileg a 2 TB-osat is fogja jó esetben.

(#23044) taylorp válasza King Unique (#23043) üzenetére


taylorp
senior tag

Köszönöm. A mostani Basic fantázianevű, amit néztem az Ready, mert az 2 év garis, a 2 TB-os Basic-re meg csak 1 év van. Érdekes mindenesetre.

Ez kizárt dolog, mer nemtudom. XBOX Gamertag:taylorp79

(#23045) King Unique válasza taylorp (#23044) üzenetére


King Unique
titán

A Basics az olcsó, fapados sorozat, amire a fantázianév is utal, meg a gyártó weboldalán (+ itt) lévő összehasonlításból is látszik, azért is csak 1 év rá a gyártói garancia. Ahogyan amúgy a Canvio Ready sorozatnál szintén csak 1 év a gyártó weboldala alapján, szóval inkább az az érdekes, ha arra egyes helyeken 2 évet adnak. A Canvio Advance sorozatra van hivatalosan 2 év, valamint 3 év a Canvio Premium és Slim sorozatoknál. Amúgy meg ezeknél max. a külső ház és a szoftveres/egyéb körítés az eltérés, ellenben a belső HDD általában mindegyikben ugyanaz tárolókapacitástól függően.

Ha fontos a minél hosszabb garanciaidő, akkor pl. a Maxtor M3 Portable és a WD My Passport sorozatoknál eleve 3 év gyártói garancia van, valamint az ADATA és a Silicon Power 2,5"-os külső merevlemezeinél szintén.

[ Szerkesztve ]

(#23046) taylorp válasza King Unique (#23045) üzenetére


taylorp
senior tag

Ready, Basic. Lehet, hogy csak elírták az Extreme Digitalnál.
Az ADATA árban ugyanannyi, mint a Toshiba és tényleg 3 év a gari rá. :R

[ Szerkesztve ]

Ez kizárt dolog, mer nemtudom. XBOX Gamertag:taylorp79

(#23047) King Unique válasza taylorp (#23046) üzenetére


King Unique
titán

Az alap, hogy elsődlegesen mindig a termék gyártójának weboldala, arról az ott feltüntetett információk a mérvadók, nem az ilyen-olyan webáruházakban közölt esetlegesen pontatlan, vagy eleve téves adatok. Vagyis ha az előbbinél pl. 1 év gyártói garancia van feltüntetve az adott sorozatnál (példa) és az erre a régióra (EMEA) is vonatkozik, akkor az hivatalosan 1 év. Viszont ettől függetlenül a hazai forgalmazó/bolt bizonyos esetekben adhat, vállalhat rá akár többet is, de hogy az jelen esetben biztosan 2 év-e, azt már az adott helyen kell megérdeklődni. Valamint a garanciális kérdéseknek van külön topikja, ahol szükség esetén bővebben lehet fejtegetni a témát.

Másik lehetőség az előző válaszban említett, vagyis ha pl. 3 év gyártói garancia az igény, akkor eleve olyan külső merevlemezt venni, amire hivatalosan is annyi van. Bár akkor is lehet példa arra, hogy az adott bolt, webáruház kevesebbet (pl. 2 év) ad, de szükség esetén a gyártó weboldalán le lehet csekkolni tisztázásképpen a garanciaidőt (példa), valamint a garanciális cserét lehet közvetlenül a gyártóval is intézni RMA formájában (példa).

[ Szerkesztve ]

(#23048) mjani1172 válasza King Unique (#23040) üzenetére


mjani1172
addikt

Egy kis segítséget kérnék, mert már kezdem elveszteni a türelmem. :W
Megvettem a Maxtort, csatlakoztatva minden ok.Ezt látom a TC ben és a lemezkezelőben.

Azt hittem a jelszavas védelem az úgy működik mint WD nél ott ha rádugtam a gépre elindult egy segédprogram.
De iItt úgy látom a samsung drive manager-t kell telepítenem, hiszen semmi nincs a meghajtón.
Telepítettem de az nem csinál semmit, nem úgy néz ki mint kellene,üres, nem jelennek meg az alján az ikonok, funkciók.
3x futottam neki.

Mi lehet itt?Miért nem működik?

(#23049) mjani1172


mjani1172
addikt

Közben rájöttem hogy a toolkitet kéne letöltenem, de az sem úgy működik mint ahogy a reklámokban van. A titkosítás nálam itt is hiányzik.Semmi secret zone nincs mint a leírásban.
Mit lehet ilyenkor tenni? Becsapva érzem magam.

Használ valaki ilyet?

(#23050) King Unique válasza mjani1172 (#23048) üzenetére


King Unique
titán

Gyárilag az ebben a hozzászólásban szemléltetett programok vannak rajta, vagy legalábbis korábban még azok voltak. Ahol a gyári Drive Manager, vagy esetleg a Samsung Drive Manager programot kellene telepíteni, bár az utóbbi eredetileg a Samsung márkanéven futó M3 Portable sorozathoz készült. Aztán szükség esetén a Windowst újraindítani, majd újracsatlakoztatni a külső merevlemezt. Ahol a programnak utána normál esetben fel kellene ismerni a Maxtor külső merevlemezt, majd a felhasználói útmutató alapján a SecretZone alkalmazással tudni kellene új titkosított kötetet létrehozni, beállítani. Bár ott (38.oldal) van egy olyan kitétel, hogy Secure Drive csak a korábbi Samsung meghajtóknál hozható létre, ellenben a Maxtor adatlapján szerepel a támogatott funkcióknál, valamint a felhasználói útmutató (18. oldal) is említi.

A WD-knél a jelszavas meghajtózár, illletve a VCD gyárilag max. az egyes korábbi sorozatoknál volt előre aktiválva, ellenben az újabbaknál általában úgyanúgy beállítást igényel első alkalmommal. Az pedig az előző válaszban már említve volt, hogy az egyes 2,5"-os My Passport sorozatoknál is adott a hardveres titkosítás és a jelszavas meghajtózár, nem kizárólag csak a 3,5"-os My Book sorozatoknál. Vagyis lehetett volna akár 2,5"-os My Passport külső HDD-t is venni, ha eleve ilyen igény van.

Aztán arról is volt szó az előző válaszban, hogy nem feltétlen kell speciális külső merevlemez, illetve gyártói szoftver ahhoz, hogy le lehessen jelszavazni a külső meghajtót. Windowsok esetében, illetve azok megfelelő kiadásainál eleve adott a BitLocker To Go a meghajtó/kötet titkosításához. Amit utána pl. a Home kiadás is tud kezelni, max. a létrehozáshoz kell Pro kiadás, vagy Home esetén külső program (példa). Valamint mivel a Windowsba beépített megoldásról van szó, ezért nem igényel a külső HDD csatlakoztatása után a jelszavas meghajtózár feloldása külön programot. Vagyis ha ez a cél, akkor akár ez a megoldás is megfelelhet.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.