Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20351) Teasers


Teasers
tag

Sziasztok. Külső merevlemezt szeretnék vásárolni filmnézéshez. Jelenleg egy Adata HV 620-as van, de a 720p blueray filmeket akadozva játssza le.
LG 42lm620s TV-n nézném a filmeket.
Mit ajánlotok a HV 620 helyett?
Valamint miért akadozik rajta? Ha meg tudnám odlani hogy ne akadozzon, akkor az is tökéletes lenne.

(#20352) pittbaba


pittbaba
aktív tag

Sziasztok!
Utazásra adom a fejemet, mert remote dolgozok, és nincs kedvem itthon ülni a hidegben többé :) Valahogy meg kellene oldanom, hogy a kb 4TB-nyi adatom mobilis legyen, biztonságosan.
Vásárolok egy notebookot, és érdekelne, hogy milyen merevlemez házat (illetve bele való merevlemezt ha van konkrét ajánlott párosítás) ajánlatok erre a célra.

Rendszer és fontos, sűrűn használt adatok azok a notebook SSD-jén illetve HDD-ján lesz, de a filmek/hangminták/sorozatok/backupok szóval azok az adatok amelyek max naponta egyszer kellenek lesznek a hordozható winyón.

Olyan merevlemez házat szeretnék ami azért bírja a strapát, utazás, rázkódás, pára, meleg, por, zötykölődés. Nem azt mondom, hogy egy vonatot is bírjon el, de az életszerű folytonos utazást és különböző klímákat azért bírja.

Pl kb 10 éve vettem egy iomega külső usb-s házat winyóval, az már kapott az ég világon mindent. Repül, esett, zötyögött, hangfal tetején is volt, és igazából csak a csatlakozó fáradt el ennyi év után, minden más tökéletes. Ha ezt a szintet el tudom érni, már jó :)

Jó lenne ha tudná azt, hogy leáll a HDD ha éppen zuhan (van ilyen? régen olvastam de nem találom a topic leírásban az ehhez tartozó passzust)

Mit ajánlatok?

Halálosan fontos dolgok mennek felhőbe persze, de azért jó lenne mindenemet ami összegyűlt magamnál is tudni fizikailag.

:R :R

Szerk: Ár mindegy, nem itthon veszem meg úgysem. Méret szintén mindegy, amit jobban ajánlatok. Gondolom hordozhatóság miatt inkább a kisebb.
Garancia fontos nagyon
Jó ha cserélhető a HDD de nem kötelező
design nem érdekel de nem baj ha nem néz ki rosszul :))

[ Szerkesztve ]

PH Konfigom: Gigabyte GA-H97M-D3H, i7 4790K,GTX 960, Seasonic SS-620GM

(#20353) King Unique válasza Teasers (#20351) üzenetére


King Unique
titán

Az ilyen használattal kapcsolatban az alábbi hozzászólásban említett dolgokat szoktam mondani. Tehát azt már a készülék gyártójának a topikjában kellene megkérdezni, hogy ezen modellhez melyek a bevált külső HDD-k. Már csak azért is, mert ennél szintén előfordultak érdekes esetek.

A lejátszást pedig PC + desktop OS környezetben is le kellene tesztelni. Ha ott normálisan mennek a filmek és nem akadoznak, illetve a külső meghajtó állapota (HDS) is rendben van, akkor szintén a TV topikjában kellene érdeklődni. Nemrég egyébként másnak is volt hasonló lejátszási problémája. Viszont utólag kiderült, hogy nem a külső HDD volt az oka, hanem alapvetően a készülék beállításaitól és lejátszási képességeitől függ a dolog.

[ Szerkesztve ]

(#20354) Teasers válasza King Unique (#20353) üzenetére


Teasers
tag

Köszi!

(#20356) King Unique válasza pittbaba (#20352) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

4 TB-os tárolókapacitásnál általában még 3,5"-os méretű külső HDD-ket szokott venni a többség. Az összefoglalóban említve vannak különféle alternatívák, illetve akár egy ilyen külső házas megoldás is opció lehet. Utóbbi témának, valamint a merevlemezeknek pedig vannak külön topikjai.

Azonban, ha kimondottan fontos a mobilitás, akkor egy 2,5"-os méretű külső HDD nyilván praktikusabb megoldás lenne. Illetve ezeknél vannak már 5 TB-os modellek is, szóval ez sem jelent akadályt. Bár arról nemrég volt szó, hogy ezekkel az extra nagy tárolókapacitású mobil változatokkal jelenleg még kevés a tapasztalat. Egyébként az alábbi logout bejegyzésben említve vannak különféle alternatívák gyári és külső házas kivitelben egyaránt. Illetve az előbbin belül vannak például ütésálló típusok is, amelyeknél általában a rázkódásvédelem is meg van oldva. Szóval egy ilyen megint ideális lenne utazáshoz. De azért egy 2,5 colos külső merevlemezhez egy tokot is célszerű venni, amelyben lehet hordozni.

[ Szerkesztve ]

(#20357) King Unique válasza SunMount3r (#20348) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A többségnek itt a topikban inkább a különféle Ultra modellekkel van tapasztalata, ellenben a legújabb sorozattal még nem igazán. Illetve korábban volt szó arról, hogy például a garanciaidő tekintetében előnyösebb lehet a korábbi sorozat. Viszont most az újnál is elvileg módosítva lett 3 évre, legalábbis az adatlapján már annyi szerepel. Igaz, a régin még 2 év volt, de a wdbrand oldal képeinél, valamint az egyes webshopokban szintén 3 év van feltüntetve. Egyébként az új modelleknél a dizájnon kívül más jelentős változás valószínűleg nem nagyon van. Illetve például a bennük lévő merevlemezek is ugyanazok lehetnek, mint a korábbi generációnál.

Egyébként az előbb említett logout bejegyzésben a konkurens termékek árait is le lehet csekkolni. Az USB 3.0 hub témáról legutóbb meg például az alábbi hozzászólásban volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#20358) A21


A21
tag

Üdv!

Az alábbi 3 olcsó szerkezet közül melyik lenne a leginkább megbízható és ajánlott 1080p filmek és sorozatok tárolására, másolgatására?

Western Digital 500GB Elements
Toshiba 500GB Canvio Basics
Hitachi Touro MX3

És természetesen az indoklás is érdekelne.

Köszönöm! :R

(#20359) King Unique válasza A21 (#20358) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A külső HDD-k eleve adathordozásra, illetve adattárolásra valók, valamint USB 3.0-n már a másolási sebesség is mondhatni megfelelő. Továbbá nyilván a filmek közvetlen lejátszásához is jók, bár az PC-s környezetben egyéb tényezőktől is függhet. Szóval ilyen alapon mindhárom megfelelhet a célra. Aztán, hogy ezek közül melyik lenne a legjobb választás, ahhoz nem ártana előtte eldönteni bizonyos dolgokat. Amúgy nagyjából mindhárom egykutya és olyan nagy különbségek nincsenek köztük. A megbízhatóságról pedig például ezen hozzászólásban volt szó.

Egyébként a tárolókapacitást is érdemes még megfontolni, mert például 2,5"-os méretben az 1 TB-os külső HDD-k ár-érték aránya jobb, mint az 500 GB-os változatoké.

[ Szerkesztve ]

(#20360) A21 válasza King Unique (#20359) üzenetére


A21
tag

Köszi a gyors választ! Akkor szimpátia alapján lesz a döntés, mert kb 1 árban vannak és ugyanannyi garancia van mindegyikre :)

(#20361) pittbaba válasza King Unique (#20356) üzenetére


pittbaba
aktív tag

Szia!
Nagyon köszönöm ezt a korrekt és kimerítő választ!
Szerintem megpróbálok egy ilyet, és nézek hozzá valamilyen cloud backup megoldást.

[link]

PH Konfigom: Gigabyte GA-H97M-D3H, i7 4790K,GTX 960, Seasonic SS-620GM

(#20362) Gamerous


Gamerous
tag

Sziasztok !

Nézegetem a külső vinyókat. Valószínűleg Ennél teszem le a voksomat. Egyedül a 8 MB cache zavar. Véleményeket szívesen veszek. Általános célra lenne.

(#20363) King Unique válasza Gamerous (#20362) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Általános célra (adattárolás) végül is megfelelhet, ha nincsen semmilyen extra igény. A megbízhatóságról az összefoglalóban, illetve az ahhoz kapcsolódó dolgokról itt a topikban is már több alkalommal volt szó.

Az adatátviteli sebesség több tényezőtől is függ, illetve vannak a cache méreténél fontosabb paraméterek. Ha annyira gyors külső HDD kell, akkor egy korábbi hozzászólásban össze lett szedve néhány típus. Ahol például az is látszik, hogy ezeknél a gyorsítótár akkor számít igazán, ha az átlagnál jóval nagyobb méretű (DDR cache).

[ Szerkesztve ]

(#20364) SunMount3r válasza King Unique (#20363) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Nem tudom van e alapja, de nekem ez a Toshiba gyanúsan olcsó... :F

(#20365) SunMount3r válasza King Unique (#20357) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Köszi.

Az illető eléggé túlbonyolította ezt a HUB kérdést. Én egy 4 portos aktív 2.0-ás HUB-ot használok most, állandóra van kötve rajta 2db WD MyPass Ultra és néha egy Pendrive is. Eddig semmi gondot nem okozott. Föltételezem megbirkózik majd egy harmadik külső winyóval is (nagyon remélem :F ). Notira kötve (és azon keresztül) látja el a "média szerver" funkciót a kis HUB a LAN-on. (Nekem ez van NAS helyett :D ...)

[ Szerkesztve ]

(#20366) King Unique válasza SunMount3r (#20364) üzenetére


King Unique
titán

Nem mondanám, mert egyrészt máshol is nagyjából ennyibe kerül. Másrészt 20 ezer körül van még pár olcsóbb típus, amit például ezen cikk is részletez. Harmadrészt, amelyek x db ezressel drágábbak, azoknál rendszerint a márkanév, illetve bizonyos extrák képezik a felárat. Egyébként vannak a gyártó kínálatában komolyabb és jobban felszerelt modellek is, viszont azok már drágábbak. Persze a célra akár a fapados Basics is megfelelhet. Na meg általában ugyanolyan merevlemez szokott lenni mindegyikben, mármint egy adott tárolókapacitásnál.

Az aktív USB 2.0/3.0 hub témánál annyi a lényeg, hogy hiába a külső tápellátás, azért egyszerre túl sok nagy fogyasztású eszközt nem feltétlen érdemes rácsatlakoztatni. Aztán, hogy pontosan hány eszközt bír el egyik-másik típus, az többek között például a 2,5"-os külső HDD-k fogyasztásától, az USB-s adatkábelek hosszától, illetve magától az elosztótól (hub), annak tápegységétől is függ.

[ Szerkesztve ]

(#20367) Gamerous válasza SunMount3r (#20364) üzenetére


Gamerous
tag

Köszönöm a segítséget !

(#20368) Gamerous válasza King Unique (#20363) üzenetére


Gamerous
tag

Köszi a segítséget !

(#20369) hajraolaj1


hajraolaj1
tag

Üdv.
1 TB-os külső kompakt merevlemezt vennék 20k alatt. Melyiket ajánlanátok leginkább? Többek között filmeket, telepítőfájlokat tárolnék rajta és 1080p filmeket néznék róla TV-hez kötve.

(#20371) King Unique válasza hajraolaj1 (#20369) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nemrég kérdezett más is hasonlót, amelyre az alábbi válasz született. Ahogyan nemrég volt szó az olcsóbb, 2,5"-os méretű külső HDD-kről is. Illetve esetedben szintén célszerű ilyen fizikális méretben gondolkodni, mivel manapság 3,5"-os külső HDD-t nem igazán érdemes, sőt egyes gyártóknál már nem is lehet 1 TB-os kivitelben venni. Továbbá a TV-n történő használatot illetően is említve voltak bizonyos dolgok.

[ Szerkesztve ]

(#20372) hajraolaj1 válasza King Unique (#20371) üzenetére


hajraolaj1
tag

Ezt mennyire tudod ajánlani?

(#20373) King Unique válasza hajraolaj1 (#20372) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég erről is volt szó például ezen hozzászólásban.
Egyébként, ha használod a topik keresőjét, akkor találhatsz róla infókat. Viszont nem feltétlen kell bizonyos esetek alapján téves következtetéseket levonni. Például a legutóbbinál is kiderült, hogy nem az eszköz volt hibás, hanem az illetőnél volt valami nagyon elállítódva az OS-ben.

[ Szerkesztve ]

(#20374) Tappancs2001


Tappancs2001
senior tag

Sziasztok! A WD My Passport ultra 2 TB külső merevlemez bátran javasolható megvételre? Adatmentésre lenne csak használva. Előre is köszönöm a segítséget

(#20375) *Lazlov*


*Lazlov*
csendes tag

Üdv mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni, hogy melyik külső merevlemezt válasszam. Melyik a jobb és strapabíróbb a négy közül?
Egy yoka kb2 pro tv box-hoz lenne.
-ADATA HC660 1TB 32MB 5400rpm USB 3.0 AHC660-1TU3-C Cache mérete: 32 MB Fordulatszám: 5400 rpm
-ADATA DashDrive Elite HE720 1TB AHE720-1TU3-C 8MB 5400rpm
-ADATA DashDrive HV620 2.5" 1TB USB 3.0 AHV620-1TU3-C 8MB 5400rpm
-Western Digital My Passport Ultra 2.5" 1TB USB 3.0 WDBGPU0010BWT-EESN 32MB 5400rpm

(#20377) King Unique válasza Tappancs2001 (#20374) üzenetére


King Unique
titán

Népszerű és sokaknál bevált ezen sorozat, szóval általánosan mondhatni igen. Viszont egyrészt az egyéni igények függvénye is, hogy kinek éppen melyik 2 TB-os mobil külső merevlemez a legideálisabb. Másrészt, ha már adatmentésről van szó, akkor különösen fontos a biztonsági másolatok készítése. Valamint nyilván az eszköz megfelelő használata is, ha nem akarjuk, hogy idő előtt tönkremenjen.

[ Szerkesztve ]

(#20378) Jarod1 válasza Tappancs2001 (#20374) üzenetére


Jarod1
addikt

bátran. :C

(#20379) King Unique válasza *Lazlov* (#20375) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A strapabíróságot lehet külsőleg, illetve belsőleg is fokozni, amiről nemrég volt szó. Ellenben a felsoroltak ilyen téren mind átlagos modellek, szóval nem igazán lehetne egyet kiemelni, amely annyival jobb és tartósabb a többinél. Illetve, hogy kinek melyik a legjobb választás, az a saját igényeitől is függ.

Viszont, mivel az említett készülékhez lesz, itt akkor meg is állhatunk! Ugyanis ez esetben kicsit más a helyzet: [link], [link], [link]. Tehát majd az alábbi topikokban megmondják, hogy milyen külső HDD-k passzolnak hozzá:

Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Milyen Android TV BOX-ot vegyek?

Egyébként egy ilyen gazda készülék egy 2,5"-os külső HDD tápellátása terén sem lehet a legideálisabb. Mármint gondolom nem USB 3.0 portok és nem is ilyenek vannak rajta. Viszont az alábbi kép alapján a portokból legalább 2 db van, tehát szükség esetén opció lehet az Y-kábeles megoldás. Bár mondjuk az meg a másik, hogy egy ilyen mini PC ki tudja mennyire bír el egy nagyobb fogyasztású eszközt. Szóval lehet célszerűbb volna inkább 3,5"-os külső HDD-t venni hozzá a stabil tápellátás miatt. Vagy olyan 2,5"-os típust, amelyen van külön DC tápbemenet egy külső tápegység számára.

[ Szerkesztve ]

(#20380) SunMount3r válasza King Unique (#20379) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Én a saját eddigi tapasztalatomból kiindulva, kissé furcsállom ezeket az USB tápellátással kapcsolatos figyelmeztetéseket:

Ügyelj a megfelelő, stabil tápellátásra!! Csak USB-s modelleknél ajánlott az USB 3.0, vagy akár USB 3.1 port használata. SIma USB 2.0 portban is van, hogy elegendő a táp, de ott szükség lehet Y kábelre. TV-n ajánlott a speciális, HDD feliratú 1 A-es port.-> Minden ma is forgalomban levő USB 3.0-ás winyóra (specifikációjában) rá van írva, hogy USB 2.0 kompatibilis. Melyik gyártó az aki ennek ellenére mégse biztosítja ezt a gyakorlatban, van erre konkrét tapasztalat konkrét típusokkal és USB 2.0-ás portok esetén, hogy nem adott le elegendő kakaót a winyónak? :F

Mint írtam 2db eleve USB 3.0-ás külső winyóm van és sose volt gond vele 2.0-ás port-okban (se aktív 2.0-ás HUB-ra kötve, se a notim-ra közvetlenül).

Nem akadékoskodok, de milyen tapasztalatra vannak ezek a figyelmeztetések alapozva? :F

[ Szerkesztve ]

(#20381) td


td
senior tag

Üdv!

Tudja valaki, hogy a legújabb külső vinyók hogyan vannak gyárilag megformázva? Konkrétan egy WD Elements-re lennék kíváncsi, amit most vettem, de egy régi, Win2000-es gép csak felismeri, a tartalmát már nem látja. A dobozon annyi áll, hogy "Windows 8.1 and Windows 10" a kompatibilitás, és amúgy a kapacitása 500 GB.

Amit nem értek, az az, hogy kb. másfél éve is vettem egy ilyet, de ott még nem volt gond. Pont ugyanez a fajta, csak még a dobozán a "Windows 8.1 or higher, Windows 7 or Vista" szerepelt a kompatibilitásnál.

Amennyire ki tudtam most gyorsan deríteni a neten, az NTFS-verziók azért többé-kevésbé kompatibilisek egymással, esetleg a Volume Shadow Copy jelenthet gondot, de szerintem 1 partíciót azért ott is látnom kellene. Más géppel még nem néztem.

Szóval a kérdésem az, hogy hogyan (és milyen clustermérettel) formázzák ezeket gyárilag, és hogy mit csinálhatok vele? Pl. egy Win10-es géppel lehet natívan partíciókat menedzselni (a gyárit a rajta lévő tartalommal lezsugorítani, majd a felszabaduló területen egy újat létrehozni, és azután a régi géppel megformázni)?

[ Szerkesztve ]

''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

(#20382) junior11 válasza td (#20381) üzenetére


junior11
veterán

Nekem eddig mindegyik NTFS-re volt formázva.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#20384) King Unique válasza SunMount3r (#20380) üzenetére


King Unique
titán

Itt a kompatibilitás az egyes USB-szabványok visszafelé kompatibilitására vonatkozik. Tehát egy USB 3.0 eszköz használható USB 2.0 portban is, legalábbis az adatkapcsolat és a kezelés működni fog. Ellenben az adott eszköz működéséhez szükséges tápellátás már más dolog.

Egy korábbi hozzászólásban részletezve volt, hogy az USB 2.0 névleges értékei és egy 2,5"-os külső HDD energiaigénye nem feltétlen vannak összhangban. Egy másikban pedig volt szó arról, hogy ilyen téren fontos maga a gazda (gép) is. Az ott említett videóban látszik, hogy egyes laptopok USB 2.0 portja kevés lehet egy mobil külső merevlemez meghajtásához. Ellenben USB 3.0 porton, illetve egy PC USB 2.0 portja esetében már nem volt ilyen gond. Bár utóbbiaknál is általában a hátlapi portok szoktak stabilabbak lenni ilyen téren, míg az előlapon lévők nem minden esetben felelnek meg. Aztán ott vannak a különféle TV-k, lejátszók, mini PC-k, tabletek, routerek, játékkonzolok stb., amelyeknél 1 db USB 2.0 port esetében szintén előfordulhatnak tápellátási problémák. Egyes készülékeken nem véletlenül szokott lenni a korábban említett "HDD 5V 1A" jelölésű speciális port, amely nyilván stabilabb ilyen téren.

Aztán az meg a másik, hogy az csak egy dolog, ha jó esetben felpörög a drive USB 2.0 portra csatlakoztatva is. Viszont ezeknek működés közben szintén van egy áramigénye, amely például terhelés hatására változhat. Ezt pedig, ha a port nem képes egyenletesen biztosítani, akkor az megint okozhat problémát. Erről a fórumon lévő adatmentő szakemberek, mondjuk például az alábbi illető is tudna mesélni, aki USB 2.0 esetén alapból az Y-kábel használatát javasolja: [link], [link]. Sőt, például a Transcend a mobil külső merevlemezeinek felhasználói útmutatójában (6-7. old.) szintén ezt a megoldást említi.

Egyébként abban a bizonyos hozzászólásban a tápellátás kapcsán említve voltak a "van, hogy elegendő" és a "szükség lehet" kifejezések. Vagyis lehetnek olyan esetek, amikor elég akár 1 db USB 2.0 port is. Viszont utóbbi kijelentést nem feltétlen lehet általánosítani és bizony bőven akad példa az ellenkezőjére is. A többi dolog fontosságát meg talán nem szükséges külön magyarázni és bizonygatni.

[ Szerkesztve ]

(#20385) peka46


peka46
csendes tag

Segitség.Van egy 500gb samsung portable merevlemezem eddig egy panatvbe volt használatba.De valami gond van. Most a widows nem ismeri fel.Mit lehet csinálni? Érdemes javitatni?

(#20386) King Unique válasza peka46 (#20385) üzenetére


King Unique
titán

Ez a "widows nem ismeri fel" mit is jelent pontosan??

Mert, ha csak a fájlkezelőben nem jelenik meg, az semmi, az nem mérvadó információ. Itt az a fontos, hogy mit mutat például az eszközkezelő, a lemezkezelő, illetve olyan diagnosztikai programok felismerik-e, mint például a HDS. Valamint az is lényeges infó lenne, hogy például a tápellátás rendben van-e, felpörög-e rendesen a külső HDD stb. Továbbá, ha a TV formázta a külső meghajtót, vagy felvétel történt rá, akkor lehet esetedben is az alábbi hozzászólásban említettek miatt van a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#20387) peka46 válasza King Unique (#20386) üzenetére


peka46
csendes tag

eszközkezelöben megjelenik 10es hibakóddal.Pana tv_hez tudom ,hogy megformázta. Hogyan tudom ujra müködésre birni?

(#20388) peka46


peka46
csendes tag

Al lemez pörög benne.

(#20389) King Unique válasza peka46 (#20387) üzenetére


King Unique
titán

Egy sima formázástól még működnie kellene rendesen. Illetve, ha az adott fájlrendszert nem tudja kezelni a Windows, attól még a lemezkezelőben meg kellene jelennie magának a lemeznek, illetve betűjel nélkül a partíciónak is. Valamint például a HDS-nek szintén fel kellene ismernie a külső meghajtót.

Ha ismeretlen az eszközillesztő, akkor az alábbi hozzászólásban említett módszert lehetne megpróbálni. Ha ismeretlen fájlrendszer van rajta, akkor meg fentebb említve voltak külső driverek és egyéb módszerek a hozzáféréshez. De, ha nem tartalmaz semmilyen fontos adatot, akkor az újraparticionálást meg lehet oldani ezen módszer alapján is.

Egyébként meg ki tudja, hogy nálad az adott hardver- és szoftverkörnyezetben nincs-e valami egyéb probléma. Például legutóbb volt egy szintén eszközillesztő problémával kapcsolatos eset, ahol egyértelműen az illetőnél volt valami nagyon elállítódva az OS-ben.

[ Szerkesztve ]

(#20390) King Unique válasza td (#20381) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Particionálás, illetve formázás tekintetében max. annyi extra szokott lenni az egyes nagyobb tárolókapacitású típusoknál, amiről például ezen hozzászólásban volt szó. Illetve ezzel kapcsolatban egy másikban a különféle logikai / fizikai szektorméretekről. Egyébként a mai (külső) HDD-knél már AF szokott lenni, de abból is az 512e, hogy például a régebbi rendszereken is használhatók legyenek. Az előbbin túl más extra nem nagyon jellemző, hacsak például a 32 GB-nál nagyobb FAT32-es partíció nem számít annak. Ugyanis a Windows annál nagyobbat nem enged létrehozni, ellenben kezelni már tudja. A létrehozáshoz külső programok szükségesek. A gyári fájlrendszer egyébként a legtöbb típusnál általában FAT32 / NTFS szokott lenni, valamint a Mac modelleknél HFS+J.

Mit jelent pontosan ez a "felismeri, a tartalmát már nem látja"?

Eszközkezelőben, lemezkezelőben, fájlkezelőben rendben megjelenik, ellenben a rajta lévő fájlok már nem? Mert, ha a korábbi, ugyancsak NTFS fájlrendszerű Elements működött rendesen, akkor elsőre azt gondolná az ember, hogy az újnál inkább például egy másfajta USB-chip & eszközillesztő okozhat problémát. Volt akinél a rendszer még egy USB 2.0-s külső házhoz sem tudott eszközillesztőt telepíteni. Azonban, ha csak szimplán a partíció tartalmát nem látja, akkor esetleg meg lehet próbálni az általad említett módszert. Vagyis lemezkezelőben leválasztani a partícióból egy részt és azt W2K alatt NTFS-re formázni. Vagy egy FAT32-es partíciót létrehozni, amit elvileg minden rendszernek megfelelően kellene kezelnie. Aztán, hogy ilyen felállásnál működni fog-e oda-vissza rendesen, azt passzolom.

Egyébként az meg a másik, hogy ezen OS-nek már 2010-ben (!) megszűnt a támogatása, ahogyan közel 3 éve az XP-nek is. Az újabb gyártású eszközök dobozán pedig valószínűleg ezért nem tüntetik már fel az utóbbit sem. Illetve emiatt például a gyártónál sem nagyon lehetne reklamálni, hiszen annyira nem meglepő, ha egy újabb eszköz nem működik (megfelelően) egy rég nem támogatott operációs rendszeren.

[ Szerkesztve ]

(#20391) td válasza King Unique (#20390) üzenetére


td
senior tag

Hali!

Amikor rákötöttem, akkor felismerte, telepítette Disk Drive-ként, de betűjelet nem kapott. A Disk Management alatt viszont látszott, és a mérete is: pont annyit írt ki, mint a régebbi WD-nél. Sötétkék sávval jelölte a teljes tárterületet, jobb klikkel formázható is lenne. A HD Sentinel is látja rendesen, épp csak ott is a betűjel hiányzik... Amúgy a paramétereket, figyelt értékeket mutatja rendesen, vagy legalábbis úgy tűnt, pl. 5 indulást írt.

Ez a gép egyébként alapvetően egy tunerkártyával TV-nézésre használt hardware. :)

u.i.: egy sima HUB-on keresztül amúgy nem akart a gépre csatlakozni, csak kattogott (egyedüli eszköz volt)

[ Szerkesztve ]

''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

(#20393) King Unique válasza td (#20391) üzenetére


King Unique
titán

Ha már a formázás opció aktív volt a lemezkezelőben, akkor meghajtóbetűjelet nem engedett hozzárendelni?

Az a leírtak alapján nem teljesen világos, hogy ez a "sima" USB-hub esetedben pontosan mit is jelent. De, ha passzív és 1 db USB 2.0 portról ment, akkor annál azért annyira nem meglepő, hogy az elégtelen tápellátás miatt kattogott a rácsatlakoztatott 2,5"-os külső HDD.

[ Szerkesztve ]

(#20394) JHC


JHC
tag

Üdv!

Egy barátnak van egy WD MyBook Ultra USB3.0 külső vinyója, gondolom egybeépített a nyákja, van esély élesztésre mert csak kattog, de semmilyen gép nem ismeri fel?

(#20395) King Unique válasza JHC (#20394) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Pont Ilyen nevű WD külső HDD nincsen. A My Book 3,5"-os méretű, a My Passport Ultra pedig 2,5"-os. Az a bizonyos egybeépített NYÁK, vagy más néven a SATA csatlakozóra integrált USB-aljzat pedig az utóbbiaknál van. Továbbá még a hardveres titkosítás az, ami adatmentés szempontjából fontos lehet ezeknél.

Ha ennyire nem működik a drive, akkor legcélszerűbb elvinni adatmentő szakemberhez az otthoni kísérletezgetés helyett. A másik téma topikjában pedig már kaptál is egy erre utaló választ.

Egyébként egyazon kérdést elég 1 topikban feltenni!

[ Szerkesztve ]

(#20396) jolti05


jolti05
őstag

Sziasztok!

Kétségeim vannak, hogy a legmegfelelőbb helyre írok, de próba cseresznye :)
Vásároltam egy pendrive-ot, amire Windows 10-et telepitettem (WinToUSB), live oprendszer céllal, működik is a dolog, de valami bitang lassú a rendszer rajta.

Ugyanez a jelenség lépett fel egy kollégámnál is a héten, ő egy 320GB-os külső HDD-re telepített Windowst, és szintén a lassúság jellemezte a munkamenetet.

Van annak valamilyen oka, hogy USB-n keresztül rettentő lassúak a Windows-ok?
Ennek megválaszolásában szeretném a segítségeteket kérni :)

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#20398) King Unique válasza jolti05 (#20396) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Volt szó már ebben a topikban sok mindenről, többek között a különféle operációs rendszerek futtatásáról is. Vagyis ilyen téren nemcsak az USB 2.0/3.0/3.1 csatlakozás és adatátviteli mód, hanem magának az eszköznek a sebessége is számít. Tehát, ha fontos a minél gyorsabb működés, akkor egy külső SSD jobb választás lehet ilyen célra. Ahogyan az SSD például SATA-n is egy HDD ellenében. Továbbá a pendrive-oknál vannak ilyen használatra hivatalos WTG modellek, illetve egyéb, komolyabb sebességet produkáló típusok.

[ Szerkesztve ]

(#20399) jolti05 válasza King Unique (#20398) üzenetére


jolti05
őstag

Nagyon köszönöm az összefoglalót, rendkívül hasznosnak találtam.

Azt észrevettem, hogy a sebességtesztek során a szekvenciális írás/olvasás nagyon gyatra, gondolom pont azok acélossága szükségeltetne ahhoz, hogy egy operációs rendszer megfelelő sebességgel futtatható legyen külső eszközről.

Tehát például egy Sandisk Extreme (vagy hasonló/gyorsabb eszköz) már jó eséllyel használható lenne ilyen célokra?

Ahogy látom, a Windows To Go flash-ek 25(+)ezer forint környékétől indulnak eBayen. Meglehetősen borsos.. :(

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#20400) King Unique válasza jolti05 (#20399) üzenetére


King Unique
titán

Operációs rendszerek futtatásánál inkább például a 4K értékek, az elérési idők stb. a mérvadóbbak, hiszen sok apró fájlról van szó. Ezt például az egyik SSD topik összefoglalójában is említik. Illetve ezen tesztben látszik, hogy egy 2,5"-os külső HDD-nél hiába a viszonylag jó szekvenciális írás / olvasás, ha ellenben a 4K értékek elég gyatrák. Ilyen téren a tesztben lévő USB 3.0-s pendrive is übereli. Ahogyan más modellek szintén, ha megnézed az alábbi topik tesztjeit. Valamint például az elérési idők tekintetében is komoly különbségek lehetnek a két eszköz között: pendrive vs. külső HDD.

A hivatalos WTG pendrive-ok általában valóban nem filléres kategória. Viszont ezek az extra sebességek eléréséhez elvileg már SSD technológiát használnak, valamint az írási terhelhetőségük is jobb lehet az átlagosnál. Ezt pedig nyilván meg kell fizetni. De elvileg egy normál, az átlagnál gyorsabb típus is megfelelhet ilyen célra. Illetve a komolyabbak már ezeknél is hasonlóak az előbb említettekhez. Viszont ez ügyben már a téma topikjában kellene érdeklődni!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.