Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21151) King Unique válasza height (#21150) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ilyen viszonylag gyakran előfordulhat Windows alatt, amiről egy korábbi hozzászólásban le volt írva a lényeg. Legutóbb pedig egy másik topikban és ebben is részletezve volt a téma. Utóbbi esetben szintén egy Maxtor (Seagate) M3 Portable volt az alany és az illetőnél állítólag EZ a beállítás megoldotta. Az általános megoldások pedig az előbb linkelt válaszokban le vannak írva, ahogyan azokban olyan programokra is vannak említve példák, amelyek képesek kilistázni és akár bezárni a külső meghajtó leválasztását akadályozó folyamatokat.

[ Szerkesztve ]

(#21152) ra^ven válasza King Unique (#21120) üzenetére


ra^ven
senior tag

Szia!

Megjött ma az SP-A85.
HD Sentinel szerint WD10JPVX van benne.

Remélem nem lesz hibás, másolás közben egyszer csak lecsatlakozott, nem értem miért.

ZOHLIH - Xiaomi MI9 Lite || Panasonic LX7

(#21153) King Unique válasza ra^ven (#21152) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az ilyen gyári kiszerelésű modelleknél időnként előfordul, hogy másik merevlemezt tesznek bele a gyártók. Korábban még Toshiba volt az 1 TB-os A85-ben, mint azt az előző válaszban linkelt teszt is mutatja. A WD-nél a 2,5"-os Blue sorozat is elmegy, de azért a Red és a Black elvileg tartósabb, amiről nemrég volt szó. Viszont utóbbi kettő max. külső házas megoldásnál használható, mivel ilyenek nem nagyon szoktak a gyárilag összeszerelt mobil külső merevlemezekben lenni. Egyébként a Blue sorozat (egyes) újabb modelljeinél érdemes odafigyelni az indulások / leállások számára (példa). Ha rövid idő alatt nagyon megszaporodna, akkor célszerű külső programmal tiltani (példa).

Ha működés közben megszakad USB-n az adatkapcsolat, annak lehet több oka is. Az összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében vannak ezzel kapcsolatban infók.

Köszönjük a visszajelzést!

[ Szerkesztve ]

(#21154) ra^ven válasza King Unique (#21153) üzenetére


ra^ven
senior tag

Köszi az infókat.
Működési idő: 3 óra
Összes indulás/leállás száma: 98

Most beállítottam a programban, hogy a lemez ne tudjon leállni, remélem használ, mert a 98 szerintem sok.

ZOHLIH - Xiaomi MI9 Lite || Panasonic LX7

(#21155) King Unique válasza ra^ven (#21154) üzenetére


King Unique
titán

Úgy értettem, hogy ha hasonló értéket produkál viszonylag kevés üzemidővel, mint ami a példában említve volt. Maga a 98 db indulás / leállás önmagában nyilván nem sok. Illetve a notebook merevlemezek általában bírják ilyen téren a strapát és akadnak extrém példák 18 ezres, sőt akár 62 ezres értékekre is. Viszont ez nyilván nem jelenti azt, hogy akármennyi lehet és hadd szaporodjon csak. Valamint az sem mindegy, hogy mennyi üzemidőnél gyűlik össze egy komolyabb érték.

[ Szerkesztve ]

(#21156) szabi__memo válasza King Unique (#21086) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Szia!

Ezek szerint ha jól értem a 4TB-os Maxtor M3-ban nem integrált usb csatis hdd van?

Valaki akinek van, meg tudja mondani, hogy szét lehet szedni a házat vagy esélytelen?

Köszi szépen

Egyébként amlogic tv boxhoz venném, érdemes (2,5A-t ír az adatlap), várhatóan működni fog vagy esélytelen?

[ Szerkesztve ]

(#21157) mikemyers133


mikemyers133
csendes tag

Sziasztok,

igény támadt egy 2,5"-es kompakt külső HDD-re, amit Full Hd filmek letöltésre használnék elsősorban.
Lehetőleg Toshiba/Sony/Seagate/WD vonalon mozognék. A keret 20-30 HUF,

Mit ajánlanátok?
Illetve milyen file-formátumra kell formázzam hogy a Samung FullHD LED-TV-m felismerje?

Köszi!

" Az életed kapod, a jövődet írod, a sors pedig rendez".

(#21158) King Unique válasza szabi__memo (#21156) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Korábban a Samsung márkanév alatt futó modellekben voltak olyanok. De ott sem mindegyikben, mert pl. ezen teszt alapján a 4 TB-osban ugyanaz az ST4000LM016 merevlemez volt, mint egy másik tesztnél a jelenleg kapható Maxtor márkajelzésűben. Az pedig normál típusú SATA HDD, ellenben az integrált USB-s változatoknak pl. a modellszáma is más szokott lenni, amiről ITT is van említés.

Az M3 Portable egy gyári összeszerelt külső merevlemez, ami eleve nem arra való, hogy otthon csak úgy szétszereljék, cserélgessék benne a merevlemezt stb. Pláne, hogy az ilyen típusoknál a házilagos megbontással rendszerint a garancia is érvényét veszti! Maga a szétszerelés egyébként technikailag rendszerint megoldható, de lehet roncsolással, illetve külsérelmi nyommal járhat. Szóval, ha valakinek a külső meghajtó szétszerelése, illetve a benne lévő merevlemez cserélgetése a célja, akkor inkább a külső házas megoldást célszerű választani.

Ha nem pl. PC-s környezetben lesz használva a külső HDD, akkor arra kb. ugyanaz vonatkozik, mint ami pl. a tv-knél is le volt írva egy korábbi hozzászólásban. Tehát azt majd a készülék (gyártójának) topikjában (ebben / ebben) megmondják, hogy kompatibilitás, működés, USB-s tápellátás stb. terén pontosan mi a helyzet. Egyébként az egyik ilyen topikban a kereső ad pár találatot 3 TB-os Maxtor külső merevlemezre, ami vélhetően nem a 3,5"-os, hanem a 2,5"-os sorozat modellje lehet.

[ Szerkesztve ]

(#21159) King Unique válasza mikemyers133 (#21157) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A tv-n történő használattal kapcsolatban ugyanazt tudnám mondani, amit az előbbi válaszban, illetve nemrég egy másikban. Általánosan egyébként ezeket szokta venni és használni a többség tv-khez, de hogy a másik gyártó készülékénél pontosan mi a helyzet, azt majd annak a topikjában megmondják. Tehát rá lehetne kérdezni általánosan, vagy akár egy konkrét típusra vonatkozóan (példa), illetve használni a topik keresőjét stb.

Egyébként a mai tv-k általában a FAT32 és NTFS fájlrendszereket szokták kezelni. A gyári kiszerelésű külső HDD-k pedig manapság rendszerint alapból NTFS-re vannak formázva (pár FAT32-es esetet leszámítva), illetve a Machez készült modellek HFS+ fájlrendszerre. De amúgy nemcsak a fájlrendszer, hanem maga a partíciós tábla (MBR / GPT) is fontos ilyen téren! Ugyanis pl. a GPT-t nem minden televízió szokta kezelni. De majd a készülék gyártójának a topikjában megmondják, hogy ezekkel kapcsolatban mi a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#21160) qwertly


qwertly
addikt

Sziasztok!
Szeretnék venni egy 2.5 külső hdd usb3 csatlakozással.Nem lenne gond ha szabvány csatlakozású hdd lenne benne ha gond lenne akkor kitudnám venni és megpróbálni adatott ugy lementeni róla.mert már volt olyan,hogy szét kaptam a külsö hdd és nem szabványos csatlakozása volt hanem gyári.Így nem tudtam semmit kezdeni vele.Minimum 2-3 terásra gondoltam és ezt találtam olcsón: 2 TB Adata Dashdrive nem tudjátok milyen hdd van benne?És esetleg nem tudtok jobb ár-értékbe javasolni 2.5 merevlemezt ami minimum 2TB.

(#21162) King Unique válasza qwertly (#21160) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Egy korábbi tesztben Toshiba MQ01ABB200 merevlemez volt benne, ami normál SATA csatolófelülettel rendelkezik. Ellenben az integrált USB-s változatok eleve más modellszámmal futnak, vagyis azok az MQ01UBB200 és az MQ03UBB200. Aztán, hogy a HV620-as sorozat újabb gyártású 2 TB-os modelljében maradt-e az előbbi HDD, vagy esetleg már másikkal szerelik, az jó kérdés. Az ilyen gyárilag összeszerelt típusoknál akad példa akár az utóbbira is.

Az összefoglalóban vannak egyéb 2,5"-os külső merevlemezekre is példák, illetve ott is megtalálható az alábbi logout bejegyzés, amelyben még jobban részletezve vannak ezen fizikális méretnél a nagyobb tárolókapacitású modellek. A gyári kiszerelésű típusoknál az egyik legjobb ár-érték aránnyal egyébként a Maxtor M3 Portable sorozat rendelkezik, ami pl. a 2 TB-os modell árán is látható. Másik opció a külső házas megoldás, amelynél mi magunk választhatjuk ki a HDD-t, illetve szükség esetén szabadon kiszerelhetjük azt a külső házból stb.

[ Szerkesztve ]

(#21163) Dinomano


Dinomano
senior tag

Sziasztok!
Csere-berés biznisz keretein belül szert tettem egy régebbi Western Digital 80 gigás HDD-re... Volt itthon HDD-házam, úgyhogy gyakorlatilag "ingyen" volt. HD Tune-t futtatam rajt, kb. 20 hibás szektort talált. Nagyon fontos adatot nem tárolnék rajt, max. 1-2 játék lenne archiválva, ilyesmik) A kérdésem: Nagyon "kaka" állapotú már? Érdemes vele szenvednem?

/(^_^)____7=--- - - >|

(#21164) ra^ven


ra^ven
senior tag

Srácok!

Bele futotottam egy problémába SP A85-tel, 4gigánál nagyobb iso-t probáltam másolni rá, nem sikerült, erre nézem FAT32.
Lehet ezt úgy NTFS-re rakni, hogy ne sérüljenek a hdd-n lévő fájlok?

Köszi.

ZOHLIH - Xiaomi MI9 Lite || Panasonic LX7

(#21165) King Unique válasza Dinomano (#21163) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azért itt az X db szektorhiba mellett a merevlemez kondíciója, a S.M.A.R.T. adatok stb. is lényegesek. A merevlemez állapotának felmérésére alkalmas az említett HD Tune program, amellyel többek között lehet tesztelni a felületet is (példa). Valamint Windows alatt használható még ilyen célra pl. a népszerű HDS, amellyel szintén elvégezhetők különféle tesztek. Ahogyan a WD-nek is van saját gyári tesztprogramja. Továbbá bizonyos esetekben akár egy teljes formázás is stabilizálhatja valamennyire a lemez állapotát.

Egyébként, ha már nagyon alacsony a HDD kondíciója, illetve tovább szaporodnak a szektorhibák, valamint a programok és / vagy a Windows is kifagy tőle stb., akkor nem érdemes vesződni vele. Ha pl. az öntesztek sem futnak le, akkor meg pláne. Ellenkező esetben esetleg be lehet fogni nem fontos adatok tárolására.

[ Szerkesztve ]

(#21167) King Unique válasza ra^ven (#21164) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Van pl. a Windowsban is közvetlen FAT32 —► NTFS átkonvertálási lehetőség, ami elvileg adatvesztés nélkül megcsinálja. Valamint külső particionáló programokban szintén van ilyen opció. Példa: AOMEI, EaseUS, MiniTool stb. Az adatokra nézve a legbiztonságosabb megoldás viszont nyilván az, ha előtte lementik őket egy másik fizikai meghajtóra, aztán utána az eredeti drive-ot átformázzák NTFS-re, majd végül visszamásolják rá a fájlokat.

Egyébként egyes gyártók leginkább csak a kompatibilitás miatt erőltetik még manapság is a FAT32 fájlrendszert. Azt natívan olvassa és írja a Windows, a Linux és a macOS egyaránt, tehát mindhárom rendszeren használható lesz átformázás nélkül a külső HDD. De egyrészt utóbbi desktop OS-ek natívan kezelik már az NTFS fájlrendszert is, igaz a macOS normál esetben csak olvasni tudja és az íráshoz terminál / külső program kell. Másrészt attól még a FAT32 fájlrendszer elavult, amire többek között pl. a 4 GB-os max. fájlméret is jó példa.

[ Szerkesztve ]

(#21168) qwertly válasza King Unique (#21162) üzenetére


qwertly
addikt

Szia!

Köszönöm a kimerítő és alapos válaszodat :R

Üdv:

UI: jó részletesen írsz köszönet érte.

[ Szerkesztve ]

(#21170) height válasza King Unique (#21151) üzenetére


height
aktív tag

Köszönöm, hogy válaszoltál, és külön hálás vagyok, hogy ennyi információt le írtál igazán tekintetre méltó, és megbecsülendő! :R Köszönöm!! :R
És elnézésedet kérem a késői reagálásomért. :)

(#21171) Motion_Blur


Motion_Blur
félisten

üdv!

Adott egy Samsung 1TB M3 Portalbe, ami PC-re csatlakoztatva nem működik, TV-ről viszont hibátlanul.

Hozzáférés megtagadva. Feltételezem azért mert TV-n keresztül írtak rá.

Mit lehet ilyenkor tenni hogy az adatokat valahogy lementsem?

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#21173) King Unique válasza Motion_Blur (#21171) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha a tv-hez csatlakoztatva rendben működik a külső HDD, akkor nem nyekkent meg végleg, tehát a PC-hez csatlakoztatva is működnie kellene. Persze utóbbi megállapítása nem csupán abból áll, hogy pl. Windows alatt megnézzük megjelenik-e a fájlkezelőben a külső meghajtó... Az mondhatni másodlagos és eleve inkább az eszközkezelő és a lemezkezelő a lényeg. Ha a csatlakoztatáskor rendben felpörög a 2,5"-os külső merevlemez és az eszközkezelőben nem EZ a helyzet, akkor a lemezkezelőben is meg kell jelennie. Jó esetben pedig csak meghajtóbetűjelet kell hozzárendelni, ellenben ha pl. "Nem lefoglalt / RAW" stb. a lemez, akkor az már problémásabb.

Ha utóbbi a helyzet, illetve pl. felvétel történt rá és a tv esetleg a Windows által nem kezelt fájlrendszerre formázta a külső merevlemezt, akkor adatmentő programokkal (példa) lehetne ránézni és megpróbálni lementeni egy másik fizikai meghajtóra a tartalmát. Persze ahhoz nem ártana tudni, hogy a gyári NTFS, vagy netán másik fájlrendszer van-e a rajta és annak megfelelő programot választani (példa). Vagy másik opció kipróbálni pl. egy Live Linux alatt, mivel a tv-ken is rendszerint valamilyen Linux-alapú, esetleg Unix-szerű OS szokott lenni. Tehát, ha a tv-n pl. egy Linux-alapú operációs rendszerrel megfelelően működik a külső HDD és nincsen pl. a felvétel miatt tartalomvédelem stb., akkor jó esetben elvileg egy desktop Linux alatt is hozzá kellene tudni férni a meghajtó tartalmához.

[ Szerkesztve ]

(#21174) ra^ven válasza King Unique (#21167) üzenetére


ra^ven
senior tag

Köszönöm, maradt a windows-os vonal. :R

Visszakanyarodva egy kicsit az SP armor A85 külső hdd-hez (WD10blueJPVX) beállítottam, HDD Sentinel-ben, hogy ne álljon le, úgy tűnik megy, jóval csökkent a leállások száma.

Amúgy képek tárolására vettem, ha havonta egyszer másolok és teszem a polcra, kb mennyi időt bírnak ezek adatvesztés nélkül, van ilyen tapasztalatod?

Köszi előre is.

ZOHLIH - Xiaomi MI9 Lite || Panasonic LX7

(#21176) King Unique válasza ra^ven (#21174) üzenetére


King Unique
titán

Korábban egy hasonló kérdésre adott válaszban többek között erről is volt szó. Viszont azt nem egyszerű megmondani, hogy ez pontosan mennyi idő után okozhat esetleg gondot. De, ha havonta 1x amúgy is használva lesz a külső meghajtó és járatva egy ideig, akkor annak normál esetben még nem kellene. Egyébként, ha pótolhatatlan képek tárolásáról van szó, akkor a legfontosabb úgyis az, hogy ezekről mindig legyen kellő számú és naprakész állapotú biztonsági másolat! Amelyek lehetőleg egymástól elkülönülő online / offline tárolókra legyenek elkészítve. Utóbbiak pedig lehetőség szerint fizikálisan is különüljenek el egymástól, vagyis pl. minimum 2, vagy több belső / külső merevlemezre legyenek lementve a fontos és pótolhatatlan adatok.

[ Szerkesztve ]

(#21178) szabi__memo válasza King Unique (#21176) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Szia!
2,5" usb3-as hdd-k mindegyike gond nélkül elmegy usb2-ről? 500mA-nél nem kell nekik több?
Köszönöm

(#21179) King Unique válasza szabi__memo (#21178) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az előző válasz végén már le volt írva többek között az USB-n történő tápellátásra vonatkozóan is a lényeg. Azaz pl. ebben a hozzászólásban, ami linkelve volt.

Az USB 2.0 port a maga 5 V | 500 mA | 2,5 W névleges értékeivel eleve necces egy 2,5"-os külső HDD stabil tápellátását illetően. Ha a gazda hardvertől függően a névlegesnél esetleg nagyobb áramerősséggel is terhelhető a port, akkor az még a jobbik eset. De, ha nem, akkor eleve vagy / vagy kategória. Tehát ilyen téren az USB 3.0, az USB 3.1 és majd az új USB 3.2 portok használata a biztos megoldás. USB 2.0-nál pedig a hivatalosan is nagyobb áramértékek leadására képes portok (példa), valamint a 2 db port használata Y-kábeles megoldással.

[ Szerkesztve ]

(#21180) bghistvan


bghistvan
senior tag

Tudnátok segíteni abban.hogy..........adott egy Toshiba Canvio Basics 500Gb külső merevlemez, és én úgy emlékszem,hogy működés közben az állapotjelző led fehér kékben villogott,de most kék fénye van....elbizonytalanodtam a led színét illetően,nem tudom hogy most eddig is kék volt vagy fehér? :)
Köszönöm.

(hoppsz....úgy tűnik a 2.0 és 3.0 csatlakozóra dugva váltogatja a színét)
azért meg erősítenétek ebben,hogy ez vajon normális jelenség?

[ Szerkesztve ]

(#21181) djbelo válasza bghistvan (#21180) üzenetére


djbelo
senior tag

Igen én is így tudom, usb2-fehér usb3-kék valahol olvastam róla, de majd biztos ír olyan akinek van.

[ Szerkesztve ]

(#21182) juve600


juve600
nagyúr

üdv

külső 2,5-es hddt vennék
amire használnám:
-elsősorban adattárolás
-film tárolása és nézése tv-n keresztül
gondolom ezeket mindegyik tudja,de lenne még egy dolog:
- xbox360-ra belső hdd-re kellene erről a hdd-ről játékot átmásolni, xbox felismeri ??

:R :R :R

(#21183) King Unique válasza juve600 (#21182) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az adattárolás és pl. a PC-s környezetben történő használat teljesen átlagosnak mondható, amire kb. akármelyik külső merevlemez megfelel. Viszont a tv-s és a játékkonzolos használat már speciálisabb eset, amiről pl. ebben, ebben és ebben a hozzászólásban vannak infók. Valamint egy másikban többek között arról is volt szó, hogy itt a fórumon a külső merevlemezes tapasztalatokkal kapcsolatban az adott készülékek / gyártók topikjainak a keresőjét is célszerű használni, ha azonnali információk kellenek.

[ Szerkesztve ]

(#21184) mcs10


mcs10
tag

Sziasztok
Van egy Freeagent Goflex Seagate külső USB csatlakozású háttértáram. Win7 64 bites verziom van feltelepítve. Az eszközökben látja a windows, de nem látom a file/mappa szerkezetet. Probáltam már seagate managerrel de nem képes megnyitni.
Driver hiba lehet?
A háttértér amúgy másik gépen megy.

mcs10

(#21186) King Unique válasza mcs10 (#21184) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az első annak az ellenőrzése, hogy bekapcsolás / csatlakoztatás után működik, illetve rendben felpörög-e a külső merevlemez. Ha igen, akkor Windows operációs rendszereknél ezután az eszközkezelőt célszerű megnézni. Az meg csak egy dolog, hogy valamilyen formában megjelenik ott, de attól még lehet gond (példa). Ha az eszközkezelőben minden OK, akkor következő lépésként a lemezkezelőt érdemes megnézni. Jó esetben ott csak meghajtóbetűjelet kell hozzárendelni a partícióhoz. Ellenben, ha pl. "Nem lefoglalt / RAW" lett, akkor az már problémásabb. A fájlkezelő amúgy másodlagos ilyen téren, mert ott eleve csak akkor jelenik meg a külső merevlemez, ha van a rajta lévő kötet(ek)nek betűjele.

Egyébként az összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében le van írva, hogy ilyen problémánál miket célszerű megnézni. Tehát az eddig említett dolgok mellett szükség esetén érdemes még kipróbálni az eszközt másik USB-porthoz csatlakoztatva, illetve akár másik USB-kábellel is stb.

[ Szerkesztve ]

(#21187) petya2012


petya2012
őstag

sziasztok

külső vinyót szeretnék venni-melyik a megbízhatóbb-gyorsabb??
Maxtor M3 Portable 2,5" 2TB USB3.0 külső merevlemez, fekete (HXM201TCBM)
Toshiba Canvio for Desktop 3,5" 2TB USB3 külső merevlemez, fekete (HDWC320EK3JA)
Toshiba Canvio Ready 2,5" 2TB USB3.0 külső merevlemez, fekete (HDTP220EK3CA)
Toshiba Canvio Basics 2,5" 2TB Fekete külső merevlemez
Seagate Expansion 2,5" 2TB külső merevlemez, USB 3.0, fekete

köszi a segítséget előre is :)

(#21190) King Unique válasza petya2012 (#21187) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nemrég érdeklődtél hasonló ügyben és akkor ebben + ebben a válaszban le volt írva néhány hasznos infó. Első lépésként pedig nyilván el kellene dönteni a fizikális méretet, majd aztán utána lehetne az egyéb szempontokat is letisztázni.

A felsorolt 2,5"-os modelleknél egyébként a 2 db Toshiba, valamint a Maxtor és a Seagate belsejében ugyanaz a merevlemez van. Vagyis az előbbieknél ennek / ennek a sorozatnak az integrált USB-s változatai, amelyekről vannak infók pl. ITT az ezzel foglalkozó fejezetben. Utóbbiakban pedig a Mobile HDD sorozat ST2000LM007 merevlemeze szokott lenni. A 3,5"-os Toshiba esetében pedig szintén saját gyártású merevlemezt használ a gyártó, azaz ennek / ennek a sorozatnak a 2 TB-os modelljét. Teszteket meg lehet találni pl. a TechPowerUp oldalán, amelyekben többek között nyilván az adatátviteli sebességre is kitérnek. Egy 3,5"-os külső merevlemez egyébként nyilván gyorsabb valamivel a 2,5"-os típusoknál. A Canvio Desk ráadásul 7200 RPM-es, míg a felsorolt 2,5"-os modellek mind 5400-asok. De amúgy rendszerint az 5400-as típusok is megfelelnek a célra, illetve azok halkabbak és kevésbé melegednek, ami megint nem utolsó szempont.

[ Szerkesztve ]

(#21191) nandow


nandow
aktív tag

Sziasztok!

Szeretnék venni egy 2,5"-os 1 TB-os külső winchestert.
Kb. 2 éve itteni ajánlást is figyelembe véve vettem egy Asus Zendisk AS400-at, amit azóta is nagy megelégedettséggel használok.
Gondoltam akár vehetnék még egy ugyanilyet, de úgy látom már nem kapható.

Most is valami ilyesmit keresnék. Szeretem a szép külsőt, és a fém házat, szóval örülnék, ha a mostani is ilyen lenne. :)
Adattárolásra lenne használva, két gép között hordozva. Az adatok folyamatos használatban lennének, és fontosak, így a megbízhatóság is elsődleges.
Windows rendszeren használnám. Ár tekintetében a jó ár/érték arányt keresem, kb 25-30e ft-ra gondoltam.

Az összefoglalóban láttam ajánlásként ezt a Toshibát. Ez megfelelő lehet? Esetleg egyéb ajánlás? :R

Üdv!

(#21192) King Unique válasza nandow (#21191) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Megfelelhet a célra nyilván a Canvio Alu sorozat 1 TB-os modellje is, ha fémházas külső merevlemez kell. De amúgy a Toshiba kínálatában vannak még hasonló termékek, mint pl. a Canvio Premium sorozat. Utóbbi tetszetősebb, jobban felszerelt és 3 év gyártói garancia van rá. Igaz, az ára kicsit magasabb. Aztán opció lehet még pl. az ADATA HC660, Silicon Power Armor A85, Silicon Power Armor A75, Transcend 25C3, WD My Passport Ultra stb. Viszont az utóbb felsoroltakból van, amelyiknél a külső burkolat csak részben fém, illetve a hazai kínálatban jelenleg még nem feltétlen érhető el.

Egyébként, ha a jó ár-érték arány a szempont, akkor gyári kiszerelésben a fémházas megoldásoknál általában olcsóbbak valamivel a műanyag burkolattal rendelkező típusok. A 25-30 ezres keretbe pl. egy 2 TB-os Maxtor is beleférne. Az alábbi logout bejegyzésben vannak ezzel kapcsolatban további infók. Ott egyébként az is látszik, hogy a 2,5"-os méretkategóriában egy 1 TB-os külső merevlemezt bizonyos esetekben akár még kedvezőbb áron is ki lehet hozni a külső házas megoldással. Illetve annál akár egy átlagosnál tartósabb merevlemezt is lehetne tenni az alumínium külső házba, ha már a megbízhatóság annyira fontos. Erről nem olyan régen egy másik hozzászólásban volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#21193) pinnacle válasza King Unique (#21192) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Szia King Unique! 3,5", 2TB-os külső merevlemezt keresek média lejátszóhoz, 30k körül. Tudod nekem mondták szervizben, hogy a külső kapcsolós házak, külső merevlemezek nem állnak le a box lekapcsolása után. Mit ajánlasz? Maxtor D3 Station már nem kapható, ADATA HM900-nak szerintem magas a 10%-os meghibásodási aránya. WD 2TB-s is kapcsolós?

[ Szerkesztve ]

(#21194) pinnacle válasza pinnacle (#21193) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Seagate Expansion, Toshiba Canvio közül kellene választanom? Utóbbit 7200 rpm-nek jelzik (gondolom nekem az felesleges, csak melegedne), de a saját oldalán sem jelzik, hogy milyen. Mondjuk a 2TB-os változat sincs jelezve. Igaz a Seagate sem jelzi a fordulatszámot. Nem is érzem, hogy miért.

(#21195) petya2012


petya2012
őstag

sziasztok

vettem egy Maxtor 2 tb-s 2,5-es külső vinyót és fájlok vannak rajta
ezek mik lennének,lehet törölni őket???

(#21197) King Unique válasza pinnacle (#21193) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az Elements Desktop hátulján lévő kapcsoló nem feltétlen olyan, mint ami a 3,5"-os külső házaknál szokott lenni. Elvileg a korábbi My Book sorozatoknál alkalmazott megoldás szerint működik, amiről anno itt a topikban is volt szó. Az új My Book modelleken pedig már nincsen hátul semmilyen kapcsoló, ami a wdbrand oldalán lévő képen is jól látszik. A HM900-on szintén nincsen, max. egy OTB (One Touch Backup) gomb. A D3 Station, az Expansion Desktop és a Canvio Desk pedig megint tápkapcsoló nélküli.

A gyári kiszerelésű külső HDD-knél a (belső) merevlemez pontos típusát és jellemzőit a gyártók nem feltétlen adják meg. Ráadásul időnként váltogatni szokták a merevlemezeket és ilyen téren még egy adott sorozat különböző tárolókapacitású modelljei között is lehetnek komolyabb eltérések. Például a Canvio Desk sorozat 3 TB-os modelljében ezen teszt alapján egy átcímkézett HGST van, ami a hivatalos adatlap szerint 5940 RPM-es. Ellenben egy másik tesztnél az 5 TB modell esetében már 7200 RPM-et írnak, ami az adatátviteli sebességen is látszik. Illetve abban már az MD04ACAxxx sorozat merevlemeze lehet. Tehát nem egyszerű követni, hogy melyikben éppen milyen HDD van. Illetve az előbbi példa alapján nem meglepő, ha annál a sorozatnál nem ad meg a gyártó fix fordulatszámot. De az interneten lehet találni teszteket, szétszerelős videókat stb., ha valakit annyira érdekel, hogy melyikben milyen merevlemez van.

Az eddig felsorolt modellek elvileg mind megfelelnének a (hagyományos) tápkapcsoló nélküli kritériumodnak. Bár lehet célszerűbb lenne inkább egy megfelelő gazda hardvert használni és akkor nem kellene ezzel foglalkozni, de mindegy. Ha választani kell a felsoroltak közül, akkor lehetne pl. az ár-érték arány, a hosszabb garanciaidő stb. szerint mérlegelni. Maga a belső HDD egyébként rendszerint átlagos típus mindegyiknél, vagyis nem feltétlen olyan komolyabb modellek, mint amik pl. a merevlemezes topik összefoglalójában vannak feltüntetve az egyes kategóriáknál. De aki pl. külső házas megoldást használ, az nyilván akár az utóbbiak közül is választhat. Sőt, ha biztosra akar menni a belsőt illetően, illetve az átlagnál tartósabb merevlemezt akar venni, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#21198) King Unique válasza petya2012 (#21195) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Korábban kérdezett valaki kb. ugyanezzel kapcsolatban, amire akkor az alábbi választ kapta. De ez egyébként általánosan más gyártók hasonló termékeinél is igaz. Akinek meg eleve nem kell semmilyen bónusz szoftver stb., az akár a külső házas megoldást is megfontolhatja.

[ Szerkesztve ]

(#21199) petya2012 válasza King Unique (#21198) üzenetére


petya2012
őstag

köszi a választ,átmásoltam őket a pc-ben egy mappába és töröltem őket a külső vinyórol :)

(#21200) pinnacle válasza King Unique (#21197) üzenetére


pinnacle
nagyúr

Köszönöm szokásos, részletes válaszodat! :) Egyébként lehet ez kell ahhoz, hogy a box-al együtt a vinyó is leálljon. Mert, ha az USB-ről nem kap áramot, akkor totál leáll. Illetve akinek ilyen WD Elementse van, megnézné, hogy a lemezek felpörögnek ha áramot kap, de semmihez sincs csatlakoztatva? Akkor ennél sem lehet tudni, hogy 5400 vagy 7200rpm-es? Nekem bőven elég a "lassabb", ráadásul nem fog melegedni. Majd megkérdezem a lejátszós topikban is, hogy valakinek van-e ilyen. Gondolom azért a WD a legjobb választás az összes közül. Persze tudom, bármilyen jó, azért nem árt 1, de inkább 2 biztonsági másolat is a fontos dolgokról. Most digitalizálok régi VHS videókat. 1988-ban készült is egészen jó minőségű maradt. Akkoriban eszembe sem jutott, hogy 2-3 kazettára másoljam, pedig mondták, hogy a szalag hordozórétege "elmállhat" és akkor annyi a felvételnek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.