Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20384) King Unique válasza SunMount3r (#20380) üzenetére


King Unique
titán

Itt a kompatibilitás az egyes USB-szabványok visszafelé kompatibilitására vonatkozik. Tehát egy USB 3.0 eszköz használható USB 2.0 portban is, legalábbis az adatkapcsolat és a kezelés működni fog. Ellenben az adott eszköz működéséhez szükséges tápellátás már más dolog.

Egy korábbi hozzászólásban részletezve volt, hogy az USB 2.0 névleges értékei és egy 2,5"-os külső HDD energiaigénye nem feltétlen vannak összhangban. Egy másikban pedig volt szó arról, hogy ilyen téren fontos maga a gazda (gép) is. Az ott említett videóban látszik, hogy egyes laptopok USB 2.0 portja kevés lehet egy mobil külső merevlemez meghajtásához. Ellenben USB 3.0 porton, illetve egy PC USB 2.0 portja esetében már nem volt ilyen gond. Bár utóbbiaknál is általában a hátlapi portok szoktak stabilabbak lenni ilyen téren, míg az előlapon lévők nem minden esetben felelnek meg. Aztán ott vannak a különféle TV-k, lejátszók, mini PC-k, tabletek, routerek, játékkonzolok stb., amelyeknél 1 db USB 2.0 port esetében szintén előfordulhatnak tápellátási problémák. Egyes készülékeken nem véletlenül szokott lenni a korábban említett "HDD 5V 1A" jelölésű speciális port, amely nyilván stabilabb ilyen téren.

Aztán az meg a másik, hogy az csak egy dolog, ha jó esetben felpörög a drive USB 2.0 portra csatlakoztatva is. Viszont ezeknek működés közben szintén van egy áramigénye, amely például terhelés hatására változhat. Ezt pedig, ha a port nem képes egyenletesen biztosítani, akkor az megint okozhat problémát. Erről a fórumon lévő adatmentő szakemberek, mondjuk például az alábbi illető is tudna mesélni, aki USB 2.0 esetén alapból az Y-kábel használatát javasolja: [link], [link]. Sőt, például a Transcend a mobil külső merevlemezeinek felhasználói útmutatójában (6-7. old.) szintén ezt a megoldást említi.

Egyébként abban a bizonyos hozzászólásban a tápellátás kapcsán említve voltak a "van, hogy elegendő" és a "szükség lehet" kifejezések. Vagyis lehetnek olyan esetek, amikor elég akár 1 db USB 2.0 port is. Viszont utóbbi kijelentést nem feltétlen lehet általánosítani és bizony bőven akad példa az ellenkezőjére is. A többi dolog fontosságát meg talán nem szükséges külön magyarázni és bizonygatni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.