Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20801) King Unique válasza SkiDev (#20799) üzenetére


King Unique
titán

Manapság már egyre kevésbé, vagy mondhatni már nem is érdemes USB 2.0-s adaptert, külső házat stb. venni. Maximum az olyan esetekben, amelyekre nemrég a másik topikban volt egy példa. Továbbá az árakat elnézve nem feltétlen olcsóbbak sokkal a régebbi USB-szabványra épülő megoldások sem. Például az eredetileg említett adapter ugyan valóban olcsó, de egy USB 3.0-s típus sem különösebben drága, sőt.

A 2,5" / 3,5" fizikális méretet, a szükséges tárolókapacitást, valamint a korábban említett opciókat viszont nem ártana megfontolni és eldönteni! Nem volt megemlítve, hogy pontosan milyen használathoz kellene, de azt nyilván neked kell tudnod, hogy számodra melyik megoldás lenne a legpraktikusabb. Ami, ha nem gyárilag összeszerelt lesz, akkor a megfelelő HDD felől az előbb említett topikban lehetne érdeklődni. Egyébként, ha csak pl. 1-2 TB-ra van szükség, akkor nem feltétlen érdemes 3,5"-os merevlemezben, illetve ahhoz passzoló megoldásban gondolkodni. Pláne, hogy 2,5"-os méretben manapság akár már 5 TB tárolókapacitású belső / külső HDD-k is elérhetők.

[ Szerkesztve ]

(#20802) Deadpool73 válasza King Unique (#20800) üzenetére


Deadpool73
csendes tag

Nagyon köszönöm a választ!Utána nézek!

(#20803) SkiDev válasza King Unique (#20801) üzenetére


SkiDev
senior tag

Köszönöm! Akkor rájuk kérdezek, semmi extra, itt porosodna amúgy a polcon, ha kell néha használnám, hogy rámentsek fotókat (mint pl. most kéne win 8 -> win 10 váltás miatt). Azon kívül, ha átmegyek haveromhoz és valami nagy fájlt át kell vinni, akkor kéznél lesz. Kb ennyi. :)
250-500 GB bőven elég erre nekem, max fileminimalizerrel letömörítem, de ez már egyéni. :D A gondolatsorra rávezettél, ezt köszönöm, illetve azt is, hogy akkor van remény, hogy nem megvalósíthatatlan :D

Siemens A40 \ Siemens C35 (BOCI Ver.) \ Siemens AF51 \ SE k310i \ Nokia 3110c \ SE k800i \ LG GT 500 \ SE Xperia X8 \ Sony Xperia SP \ LG G4 Brown Leather \ Huawei Mate 10 Pro \ Realme X2 Pro \ Samsung Galaxy S21 Ultra 12/256

(#20804) Vikitorony


Vikitorony
tag

Seagate Backup Plus Portable Drive 5 TB-ról (STDR500020x, x=0-3) van-e valakinek tapasztalata, véleménye?

Régen volt egy ST2000DM001-es 3,5-es Seagate vinyóm, ami 2-3 év után megadta magát, ezért azóta nem nagy favorit a Seagate. Így meg, hogy 5 TB adatról van szó, végképp nem mindegy, hogy ajánlott-e vagy sem.

Jelenleg egy 2 TB-os WD My Passport Ultra Metal pörög, de használaton kívül van egy 1 TB-os WD My Passport Essential SE és egy 320 GB-os WD My Passport Elite, amikről már menteném a cuccokat.
Mint látható, az utóbbi ~10 évben eléggé WD párti voltam 2,5-es külső HDD tekintetében, ezért a kérdés, hogy mi a helyzet a mostani Seagate-tel.

[ Szerkesztve ]

(#20805) King Unique válasza Vikitorony (#20804) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Többször szóba került mostanában a topikban ez a téma, legutóbb pl. ezen hozzászólásban. Viszont 2,5"-os méretben 5 TB-os külső merevlemezeket még nem nagyon vett senki, szóval azokkal konkrét tapasztalat itt nincsen.

Az alábbi logout bejegyzésben egyébként látható, hogy 2,5" | 5 TB belső HDD csak a Seagate kínálatában van, vagyis nagy választási lehetőség ilyen téren nincsen. Illetve ezért ekkora tárolókapacitásnál nyilván minden külső megoldás belsejében is az kap helyet. Aztán, hogy ezen új sorozat mennyire megbízható, tartós stb., afelől már a Milyen merevlemezt vegyek? topikban lenne célszerű érdeklődni. De ott egyébként már volt szó az új sorozatról, ha rákeresel. Bár konkrét tapasztalat az 5 TB-os modellel egyelőre még ott sincsen, inkább csak általános vélemények voltak ezen sorozatról. 2 TB-osat viszont nemrég vett egy illető és USB-s külső házba téve használja. Egy másik topikban írt is róla néhány gondolatot.

Egyébként, ha kimondottan fontos adatok tárolása a cél, akkor úgyis az a lényeg, ami az alábbi hozzászólásban le volt írva. Vagyis nem bízzuk az összes fontos adatot csupán 1 db fizikális tárolóra, hanem eleve több tárolót használunk ilyen célra, illetve biztonsági másolatokat készítünk!

[ Szerkesztve ]

(#20806) INTELligent


INTELligent
senior tag

Sziasztok!

Ha újra szeretném telepíteni a gépemet és a WD Smartware Pro licencet nem akarom elveszteni, akkor hogyan tudom deaktiválni? (Win10 Pro)

Köszi a segítséget előre is!

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#20807) Benzoldog válasza King Unique (#20796) üzenetére


Benzoldog
tag

Szia!

Közben találtam egy külső merevlemezt, amit szinte biztos, hogy felismer majd a TV, ez pedig a Western Digital My Book AV-TV 2TB. Ezzel úgy tudom, hogy főleg tv adásokat lehet felvenni és visszanézni, de szerinted tudom használni adattárolásra is és, ha számítógépről teszek rá filmeket, azokat is megtudom majd nézni a tv-re csatlakoztatva, tehát ugyanolyan külső HDD, mint a többi?

(#20808) Vikitorony válasza King Unique (#20805) üzenetére


Vikitorony
tag

Helló!

Igen, pont ezért is kérdeztem, mert sehol nem találtam róla sok tapasztalatot.
Lesznek rajta kimondottan fontos adatok is, de azokat duplikálni akarom a korábbi HDD-kre, mint backup. Fotók egyelőre kb. mindegyiken vannak szétszórva, szóval itt az ideje, hogy mindegyik meglegyen egyszerre több lemezen is.

1,5-2 hét múlva jön meg a meghajtó, ha esetleg itt vagy privátban tudnál küldeni leírást, hogyan csináljak jó tesztet, akkor júliusban megcsinálnám és ki is tenném logoutra.

Valamelyik hsz-edben említetted a TechPowerUp-os adatbázist, itt van egy teszt az általam kérdezett külső merevlemezről.

[ Szerkesztve ]

(#20809) King Unique válasza Benzoldog (#20807) üzenetére


King Unique
titán

Vannak direkt tv-khez tervezett külső HDD-k is, amelyeknek elvileg jobb a kompatibilitása a normál típusoknál. Illetve az AV-TV állítólag a 24/7-es üzemet is jobban bírja. Viszont nem feltétlen kötelező ezen célra ilyeneket venni, mert akár egy normál típus is megfelelhet. De a korábban javasolt topikban nem érdeklődtél ez ügyben, ahogy nézem. Az említett típust esetleg máshol ajánlották kifejezetten az adott tv-készülékhez, vagy csak az előbbi dolog miatt esett rá a választás?

Elvileg az AV-TV is ugyanúgy használható PC-n, mint egy hagyományos külső HDD. Illetve a gyártó oldalán a használattal kapcsolatos egyes infók is erre utalnak.

[ Szerkesztve ]

(#20810) King Unique válasza INTELligent (#20806) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha újratelepíted a Windowst, akkor nyilván a programot is, amelyet ilyenkor újra aktiválni kell. Az aktiválással kapcsolatos általános infók a program felhasználói útmutatójában le vannak írva. Viszont, hogy működni fog-e az újraaktiválás egy Windows reinstall után, azt nem próbáltam. De a WD fórumán volt már ilyen kérdés.

(#20811) moma


moma
őstag

Lehet off ez itt. Valahol szeretném tárolni helyileg a filejeimat. Nincs saját számítógépem, csak egy céges laptopot használok itthon, és nem szeretem, hogy azon vannak. De attól félek, hogy macerás lenne folyton a külső winyát fel le dugni, hogy szinkronban legyenek a fileok. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek erre van bármi jobb megoldás ennél, ahogy ez kényelmesen használható egy laptoppal és nem lesz az a vége, hogy követhetetlen mi hol van? :DDD Mi most otthonra a kényelmes, kevés odafigyelés igénylő ilyen megoldás? Láttam az első hszben, hogy vannak wifit hdd házak is. Esetleg az? Vagy csak cloudon tárolni?

we all deserve a bit of luck.

(#20812) King Unique válasza Vikitorony (#20808) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha lesz biztonsági másolat a többi háttértárolón is, akkor ok. Azt pedig már neked kell eldöntened, hogy ezen és a másik topikban kapott infók alapján megmaradsz-e az eredeti elképzelésnél, vagy másik külső HDD-t választasz. De, ha mindenképpen 2,5" | 5 TB külső drive kell, akkor nagy választási lehetőség nincsen, mint említve volt.

A linkelt tesztet egyébként már én is nézegettem. Ha sajátot akarsz készíteni, akkor az összefoglaló végén lévő listában, valamint az elején említett külső házas topikok összefoglalóiban vannak minták. Egyébként előre is köszönjük!

[ Szerkesztve ]

(#20813) Benzoldog válasza King Unique (#20809) üzenetére


Benzoldog
tag

A gyártó oldalán találtam rá erre a külső HDD-re és valóban megtetszett, hogy ezt kifejezetten tévékhez ajánlották és a kompatibilitásnál ott volt a Panasonic is, így egyből erre a típusra esett a választásom. Ezért gondolom, hogy ez lenne számomra az ideális.

(#20814) King Unique válasza moma (#20811) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak az a gond, hogy ne a céges gépen legyenek a személyes adatok, akkor egy külső HDD praktikus lenne azok elkülönített tárolására. Egy 2,5"-os típus használata pedig kényelmes a kis fizikális méret, a csak USB-ről történő tápellátás stb. miatt. Sőt, egy tokba téve a hordozás is könnyen és kényelmesen megoldható.

A Wi-Fi-s külső HDD megint praktikus dolog, mobil kütyükhöz is jól jöhet. Viszont az ilyen megoldások nem éppen olcsók, illetve akkor már lehet érdemesebb lenne inkább egy NAS-t venni. A felhő-alapú tárhelyek is opciók, de azoknál egyrészt külön előfizetés lehet szükséges egy bizonyos méretű tárhely felett. Másrészt a fel- és letöltéshez stb. nem árt a nagy sávszélességű internet, máskülönben nagyobb mennyiségű adat mozgatása elég macerás lesz.

[ Szerkesztve ]

(#20815) INTELligent válasza King Unique (#20810) üzenetére


INTELligent
senior tag

Köszönöm szépen! :R Az útmutatót átnyálaztam előtte, de a wd fórumra nem is gondoltam.

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#20816) Vikitorony válasza King Unique (#20814) üzenetére


Vikitorony
tag

Soha nem volt még dolgom WiFi-s HDD-vel, viszont ha a laptop a HDD WiFi-jére van csatlakozva, akkor az azt jelenti, hogy közben nem lehet másik hotspotra csatlakozni a laptoppal, amin keresztül menne pl. a net, ugyebár?

[ Szerkesztve ]

(#20818) moma válasza #99499520 (#20817) üzenetére


moma
őstag

Ezt úgy érted, hogy a rooterbe van bedugva a vinya és akkor a wifin keresztül elérni azt is? Ez nem hangzik rosszul. Csak annyi a gond, hogy jelenleg rooterem sincs :DDD Hanem a mobilomon van korlátlan net és onnan csinálok wifit és úgy van net a laptopomnak. Azt nem lehet amúgy, hogy a winyát a telóra dugni rá és akkor ugyanúgy elérném wifin és az kényelmesebb lenne, hogy ha hazamegyek, akkor rádugom.

King Unique: köszi! Utána olvasok ennek a NAS-nak is. De gondolom ott is valahogy wifi-vel lenne kényelmes a dolog. Csak gondolom az egy minőségibb dolog, mint egy wifis winya ház. A clouddal igazából az a bajom, hogy nem annyira bízom meg bennük. Van bennem egy idegenkedés, hogy mi van, ha valahogy ott eltünnek a dolgaim. De lehet ez ilyen generációs dolog és meglehet ezt az érzést szokni :DDD Most arra hajlok amúgy, hogy veszek egy vinyát és akkor kipróbálom először külön. és akkor innen ha jól értem még el lehet menni a többi irányba is. rooter, nas, wifis tok hozzá. Gondolom kivehetem a gyári tokból a winyát.

we all deserve a bit of luck.

(#20819) Deadpool73


Deadpool73
csendes tag

Sziasztok!van egy olyan problémám,hogy bármilyen külső HDD-t kapcsolok össze a TV-vel mindet ledobja..megy kb 5-10 percet a film vagy zene aztán bontja a kapcsolatot..Ez egy Samsung UHD Smart TV és három külső HDD-vel próbálkoztam..Két 500 GB-ossal és egy 1 TB-s külső tápossal de mindegyiket ledobta..Viszont az USB-t lejátsz megszakítás,hiba nélkül!Mi lehet a probléma?A TV?

(#20820) King Unique válasza moma (#20818) üzenetére


King Unique
titán

Ha gyári kiszerelésű külső HDD-t veszel, akkor azokat nem tanácsos csak úgy szétszedni! Ugyanis, ha megbontod a burkolatot és kiveszed a HDD-t, akkor ugrik a garancia! Nem beszélve arról, hogy egyes típusoknál a szétszerelés némi roncsolással járhat, illetve némelyik 2,5"-os sorozat modelljeit az integrált megoldás miatt nem is érdemes szétszedni.

Ha a merevlemez cserélgetése a cél, akkor azt külön érdemes megvenni és hozzá egy 2,5" / 3,5" külső házat, vagy akár egy dokkolót. Sőt, vannak ilyenekből Wi-Fi funkciós megoldások is, ha netán arra lenne szükség. Az összefoglaló "Ajánlások, gyártók" fejezetében fel vannak sorolva kategóriák szerint az egyes gyártók, amelyek kínálatában lehet találni ilyeneket.

[ Szerkesztve ]

(#20822) King Unique válasza Vikitorony (#20816) üzenetére


King Unique
titán

Az ilyen eszközök rendszerint eléggé összetettek és többféle funkcióval rendelkeznek. Például a My Passport Wireless Wi-Fi hozzáférési pontként, illetve médiaszerverként is funkcionál és egyszerre 8 db eszközt képes kiszolgálni. Továbbá még SD-kártyát is tud kezelni. A gyártó oldalán egyébként vannak infók a hálózati csatlakozásról, valamint a Pro verzióhoz van magyar nyelvű felhasználói útmutató, ahol részletesen le van írva minden.

[ Szerkesztve ]

(#20823) King Unique válasza Deadpool73 (#20819) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Először PC-n kellene megnézni, hogy ott mi a helyzet! Ha ott nem állnak le, illetve nem dobálják el rendellenes módon az adatkapcsolatot a külső HDD-k, akkor a tv-nél keresendő a probléma.

Egyébként, ha nem random szakad meg az adatkapcsolat, hanem fixen x idő után, akkor lehet csak az alvó mód aktiválódik. Bár annak normál esetben csak üresjáratban kellene, ellenben aktív lemezműveleteknél nem. Egy másik illetőnek is azt javasolták a készülék gyártójának a topikjában, hogy kapcsolja ki az ezzel kapcsolatos beállítást. Igaz, ott egy más jellegű problémáról volt szó, de akár esetedben is érdemes lehet kipróbálni, ha van ilyen opció. Ha van és valóban az adott tv-készülék beállításainál keresendő a probléma, akkor a TV & Audió téma megfelelő topikjában majd megmondják, hogy mit és hogyan célszerű beállítani.

[ Szerkesztve ]

(#20824) Deadpool73 válasza King Unique (#20823) üzenetére


Deadpool73
csendes tag

Nagyon köszönöm a választ!A számítógép nem dobja le simán végigtudok nézni bármelyik HDD-ről akár két filmet is vagy amennyit szeretnék..Így valószínű a TV-vel lesz a baj..Illetve valahogy a külső HDD-ket nem szereti mert USB-ről simán megy és lejátsza a filmeket..megnéztem a formátumokat mit kezel a TV de elvileg tudnia kellene kezelni őket..

(#20825) moma válasza King Unique (#20820) üzenetére


moma
őstag

Köszönöm! Akkor most jön egy nézelődési fázis :DDD

Amúgy amit felvetett Vikitorony az érdekes kérdés, mert az lehet a problémás rész, hogy a laptop nem tud két wifire csatlakozni egyszerre. Ha wifin kapja a netet és a hdd is wifis, akkor gond lehetne nem? Innen nézve akkor a többi megoldás hasznosabbnak tűnik.

we all deserve a bit of luck.

(#20826) junior11


junior11
veterán

Egy kis érdekesség, a WD megújította a My Passport Ultra családját is a "sima" My Passport után: [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#20827) hatala


hatala
tag

Sziasztok.

Tanácsot kérnék, mivel egy WD My Passport Ultra 1TB 2,5-es külső vinyó vásárlását tervezem, amit egy Asus RT-AC87U router usb 3-as portjára szeretnék csatlakoztatni, hogy hállózaton keresztül, távolról is el tudjam érni az adataimat, dokumentumokat, tehát nem torrentre kellene, nem kell hogy állandóan menjen.

A kérdésem az lenne, hogy ez a kinézett külső vinyó mennyire megbízható ilyen munkára, ez állandóan pörög és gyorsan meghal mert állandó elérésben van, vagy parkol ha nem kell, ilyesmi...?
Vagy nézzek más megoldást, pl. pendrive...stb.

Köszi a tanácsot.

[ Szerkesztve ]

(#20828) Jarod1 válasza hatala (#20827) üzenetére


Jarod1
addikt

Ezt használom ha sokáig nem használod de be van dugva standbye ba teszi. Egyébként gyors megbízható..

(#20829) hatala válasza Jarod1 (#20828) üzenetére


hatala
tag

Mármint erre "WD My Passport" gondoltál ezek szerint?

Köszi az infót!

(#20830) King Unique válasza hatala (#20827) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A külső merevlemezek általánosan adathordozásra, illetve adattárolásra valók, valamint desktop környezetben, azaz PC-n és Macen használatosak. Továbbá a megfelelő kompatibilitás és működés tekintetében is elsősorban a desktop hardver- és szoftverkörnyezet támogatott. Manapság ugyan egyre népszerűbb ezen eszközök tv-ken, routereken, médialejátszókon stb. használata is, viszont attól még az előbb említett dolgok ugyanúgy érvényesek.

Az említett célra a legjobb választás egy NAS lenne. De afféle költséghatékonyabb megoldásként többen is használnak routerhez csatlakoztatott külső HDD-t. Viszont egy 2,5"-os típus esetében azért nem árt odafigyelni többek között pl. a tápellátásra, amelyről a routeres témát illetően ezen hozzászólásban is volt szó. Egyébként az USB 3.0 port rendszerint stabil szokott lenni ilyen téren, de ugyanakkor számít maga a gazda hardver is, amelyre az előbbi linkben volt utalás.

Aztán, ha nem lesz állandóan használva a külső háttértár, akkor nyilván nem feltétlen indokolt 0-24-ben járatni. Viszont egy 2,5"-os külső HDD folyamatosan pörögni fog, ha csatlakoztatva van az USB-porthoz és kap azon keresztül áramot. Kivétel a szoftveres leválasztás utáni leállítás és az alvó mód, de ezek működése elsősorban megint desktop környezetben biztosított. Tehát, ha ezek esetleg nem működnének a routeren, akkor másik megoldásként az USB-kábel kihúzása marad. Bár, ha külső firmware van rajta, akkor azoknál rendszerint vannak plusz beállítási lehetőségek is. Vagy további opció egy 3,5"-os külső HDD, amelyen van tápkapcsoló. De, ha valakinek mindenképpen 2,5"-os megoldás kell, akkor van olyan külső ház, amelyet szintén lehet a rajta lévő kapcsolóval áramtalanítani.

A sokszor mantrázott megbízhatóság kapcsán pedig említve volt, hogy az a megfelelő használattól is függ. Ha pedig kimondottan fontos adatok tárolásáról van szó, akkor elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése! De egyébként a megbízhatóság / tartósság növelhető belsőleg és külsőleg is egyaránt az átlagnál strapabíróbb összetevőkkel. Viszont egyrészt normál használatra nem feltétlen muszáj ilyeneket venni, másrészt az előbb említett dolgok legalább olyan fontosak, ha nem fontosabbak!

[ Szerkesztve ]

(#20831) hatala válasza King Unique (#20830) üzenetére


hatala
tag

Köszönöm a kimerítő választ! :R

Akkor már csak az merült fel még, hogy egy nagyobb, USB 3.0 -as pendrive megoldás lehet -e a 2,5"-os külső HDD helyett?
Csak iratokat, fotókat szeretnék róla elérni.

Köszi.

(#20832) darkrock


darkrock
aktív tag

Sziasztok!
A következő merevlemezek közül melyik a jobb? Film nézéshez és ps3-hoz használnám.
Toshiba Canvio Basic 1TB
WD MyPassport 1TB
Adata HD 650 1TB

(#20833) King Unique válasza hatala (#20831) üzenetére


King Unique
titán

Az előző hozzászólás lényege az volt, hogy ilyen célra természetesen opció a külső HDD is, tehát nem feltétlen kell helyette pendrive-os megoldást választani. De ugyanakkor nem árt odafigyelni bizonyos dolgokra, illetve megfontolni ezt-azt!

Egyébként függ a dolog a szükséges tárolókapacitástól is. Ilyen téren egy külső HDD pedig többet nyújthat, valamint egy 1 TB-os megoldás ár-érték arány tekintetében is nyilván kedvezőbb, mint egy pendrive. Illetve a folyamatos és sok írást is jobban bírják, mint a flash-alapú megoldások. De, ha csak elérés (olvasás) a cél, akkor az az utóbbiaknál sem probléma hosszabb távon. Bár ilyen téren maga a fájlrendszer sem mellékes.

Aztán azt a kapott infók alapján már neked kell eldöntened, hogy számodra melyik az ideálisabb megoldás! Ha netán kisebb tárolókapacitás is elég és inkább pendrive kell, akkor azon témának van külön topikja.

[ Szerkesztve ]

(#20834) hatala válasza King Unique (#20833) üzenetére


hatala
tag

Köszi a választ! :R

(#20835) King Unique válasza darkrock (#20832) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez megint hasonló eset, mint a routeres, ezért az előbbi válaszban említett dolgok részben itt is érvényesek. Továbbá korábban már esett szó a játékkonzolos használatról, amellyel kapcsolatban pl. ezen és ezen hozzászólásban van néhány infó.

Egyébként az az egyéni igények függvénye is, hogy kinek milyen külső HDD az ideális. Az említett használatra általánosan amúgy mindhárom modell megfelelhet. De vannak játékkonzolokhoz speciális game drive-ok is, viszont nem feltétlen kötelező ilyeneket használni. Aztán, hogy PS3-hoz melyek a bevált típusok, miket használnak hozzá itt a fórumon mások stb., azt majd a topikjában megmondják.

[ Szerkesztve ]

(#20836) junior11


junior11
veterán

Ahogy látom, a Maxtor M3 portable sem integrált usb csatis, jó tudni [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#20837) sumsang


sumsang
aktív tag

Sziasztok,
A notebookom alaplapja megadta magát, vettem egy új gépet. A rossz gépből kivettem a vinyót és rendeltem hozzá egy házat. Még úton van a ház, de ezen a hdd 3 részre van particionálva, s azon agyalok, hogy hogy tudom majd kiválasztani, hogy melyik lemezterületre lépjek be, pl a Total Commanderrel?

[ Szerkesztve ]

(#20839) King Unique válasza sumsang (#20837) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Általános esetben, ha a HDD-n 3 db (adat)partíció van, akkor azok a külső házban USB-n ugyanúgy megjelennek külön-külön a Windows fájlkezelőjében, mint ahogyan a gépben SATA-n. Illetve természetesen TC, UC és társai külső fájlkezelőkben is.

Ha a HDD rendszerlemezként funkcionált és Windows van rajta, akkor az telepítéskor létrehozott a rendszer számára Legacy / UEFI módban egyaránt plusz partíciókat. Ezek pedig a HDD-t belső / külső meghajtóként használva sem fognak megjelenni a fájlkezelőben, mivel eleve nem kapnak betűjelet. Viszont a rendszerpartíció (C) és az adatpartíció (D) nyilván igen. Amelyek USB-n csatlakoztatva egyébként más betűjellel fognak megjelenni, hiszen pl. a C már foglalt lesz az éppen futó Windows által.

[ Szerkesztve ]

(#20840) sumsang válasza King Unique (#20839) üzenetére


sumsang
aktív tag

Köszönöm a választ
Igen rendszerlemez volt, Windows Vista van a C részén, a D és E meghajtón személyes adataim. Laikusként tehát, ha jól értelmezem, akkor USB-n csatlakoztatom a laptophoz, akkor hozzáférek, illetve kimásolhatom a D és E meghajtón lévő adataimat, csak vmi más betűjelként pl. F , G jelenik meg a fájlkezelőben?

[ Szerkesztve ]

(#20841) Mákosmetélt


Mákosmetélt
aktív tag

Sziasztok,

egy gyors, egyszerű kérdésem lenne.
Milyen külső usb-s mobilvinyót ajánlotok, ami megbízható (kicsi a meghibásodási arány).
És melyik az amit tuti ne vegyek, mert sok a probléma vele?
Semmi más szempont nem számít, csak a megbízhatóság.

2014-ben vettem egy 2,5" Hitachi Touro Mobile 1TB, de csúnyán megfeküdt nemrég egyik napról a másikra...
Tudom nem lehet garantálni, hogy jó lesz-e vagy sem.. de biztos manapság is vannak jobban vagy rosszabbul sikerült gyártók/szériák, amiket szeretnek vagy amiktől óvakodni kell :)

Köszi előre is!
Üdv.

[ Szerkesztve ]

Éljenek a nyulak!

(#20842) King Unique válasza sumsang (#20840) üzenetére


King Unique
titán

Igen, pontosan! :K
De ez egyébként már az előző válaszban is le volt írva.

Normál esetben ugyan nem lesz vele gond, de ha esetleg nem kapnának betűjelet a partíciók, akkor a lemezkezelőben értelemszerűen hozzá kell rendelni. Illetve, ha ez nem történik meg a csatlakoztatáskor automatikusan, akkor arra is van megoldás. Továbbá, ha a hozzáférés során esetleg jogosultsági gondok lennének, akkor az aktuális Windows alatt célszerű saját tulajdonba venni a külső meghajtót. Végül, ha az adatok lementése után esetleg össze akarod vonni a partíciókat, vagy teljesen újraparticionálni a HDD-t, akkor arra is vannak különféle megoldások.

[ Szerkesztve ]

(#20843) King Unique válasza Mákosmetélt (#20841) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Vannak általánosan jónak és megbízhatónak mondott típusok, de ugyanakkor a gyengébben sikerült / hibás termékek előfordulása nem zárható ki teljesen egyik gyártónál sem. Valamint a megbízhatósággal kapcsolatban egy korábbi hozzászólás végén említett dolgok az igazán fontosak!

Az, hogy nálad mért adta be kulcsot a külső HDD, annak pontos oka nem ismert. De, ha nem megfelelően volt használva, akkor akár az is közrejátszhatott benne. Valamint ezekben rendszerint olcsó konzumer merevlemezek szoktak lenni, amelyek nem feltétlenül a legtartósabbak. De az már az előbb linkelt hozzászólásban is említve volt, hogy pl. egy külső házas megoldás keretében lehet az átlagnál strapabíróbb (belső) HDD-t is használni. Viszont fontos adatok tárolásánál a biztonsági másolatok készítését nyilván ez esetben sem ajánlott mellőzni!

Egyébként megvannak a maga előnyei a külső házas megoldásnak is. Legalábbis műszaki szemmel nézve a szétszerelhetőség és az összetevők esetleges cseréjének lehetősége mindenképpen az. Továbbá nemrég az egyik kolléga által említett integrált USB-s megoldás is eleve az egyes 2,5"-os gyári kiszerelésű modelleknél jellemző. Amelyről egyébként az alábbi logout bejegyzésben is van infó. Aztán, hogy ettől függetlenül kinek melyik megoldás felelne meg leginkább, az már nyilván az egyéni igényektől is függ.

[ Szerkesztve ]

(#20844) sumsang válasza King Unique (#20842) üzenetére


sumsang
aktív tag

Hálás köszönet :R

(#20845) Mákosmetélt válasza King Unique (#20843) üzenetére


Mákosmetélt
aktív tag

Szia, Köszi! :)
Igazából rendeltetés szerűen volt használva a vinyó, 95%-ban csak otthon, cipelve nem nagyon volt.
Jártam már úgy usb-s vinyóval, hogy a HDsentinel nem látta a smart adatokat :/
Tudnál esetleg olyan típust mondani, amivel tutira jól megy a HD sentinel?
Az sokat segítene az adataim védelmén a közeljövőben.

Szép napot!

[ Szerkesztve ]

Éljenek a nyulak!

(#20847) King Unique válasza Mákosmetélt (#20845) üzenetére


King Unique
titán

Manapság általában a legtöbb USB 3.0-s külső HDD-t már eleve támogatja a HDS, köztük pl. ezen népszerű 2,5"-os gyári típusokat is. De ugyanúgy rendszerint a külső házas megoldásoknál sem szokott ezzel különösebb gond lenni.

Kivételek viszont olykor előfordulhatnak, mint pl. legutóbb a My Passport sorozat 4 TB-os modelljénél. Itt valószínűleg az volt a gond, hogy még viszonylag új ez a típus és nem tartalmaz róla minden infót a program adatbázisa. De ez a jövőben változhat, illetve ezért célszerű riportot küldeni a fejlesztőnek, hogy az ilyeneket korrigálni tudja. Más esetekben viszont inkább az egyes régebbi / noname chipet és firmware-t tartalmazó típusoknál szokott előfordulni ilyen probléma. Valamint jellemzően pl. a régi IDE merevlemezeknél, illetve azon megoldásra épülő USB-s külső házaknál nem lehet kiolvasni a S.M.A.R.T. adatokat (infó). De magától a program verziójától is függhet a dolog és ajánlott abból is mindig a legújabbat használni!. Továbbá vannak a szoftver hivatalos oldalán kompatibilitási listák, amelyek egyébként a topik összefoglalójában is megtalálhatók.

A támogatott külső (USB, e-SATA, Firewire) merevlemezek listája
Az USB merevlemez keretekben használt USB híd chip-ek listája

[ Szerkesztve ]

(#20848) AsusBoy


AsusBoy
senior tag

Sziasztok.
Fényképek, videók elraktározására szeretnék vásárolni egy kulso hdd-t. 1tb kapacitásút szeretnék.
Olvasgattam cikkeket , amelyben a Hitachi markaju kulso vinyót mondták jónak.
Sokat nem lenne hasznalva csak néha néha fényképek lennének feltoltve rá.
Azt szeretném, hogy több 10 évig is működjön a merevlemez.
Milyen tipust ajánlanátok nekem?
Koszonom

(#20849) holozis_HUN


holozis_HUN
veterán

Üdv!

Húgom vinyóját kicseréltük egy SSD-re a laptopban a HDD pedig egy szép és jó kis Mantistek külső HDD/SSD tartóba tettük, szíp műanyag doboz, USB 3.0.

Szeretném formázni és újraparticionálni a vinyót. Hogyan tudom ezt megtenni?

El errar es humano y el perdonar, divino.

(#20850) King Unique válasza AsusBoy (#20848) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha csak 1 TB tárolókapacitású külső drive kell, akkor egy 2,5"-os típust érdemes venni. Általában ezeket szokta vásárolni a többség, de más típusok is szóba jöhetnek. Utóbbiakra az összefoglalóban és az alábbi logout bejegyzésben vannak példák.

A megbízhatósággal kapcsolatban meg az a lényeg, ami nemrég egy másik válasz végén le volt írva. Egyébként a több mint 10 év manapság egy normál fizikai tárolónál nem feltétlen fog összejönni...Éppen ezért szükség esetén újabb és újabb másolatokat kell készíteni más fizikai, vagy egyéb tárolókra, az a biztos megoldás! Ha pótolhatatlan adatokról van szó, akkor meg mondhatni kötelező!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.