Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21501) junior11 válasza King Unique (#21500) üzenetére


junior11
veterán

Többnyire Blue HDD van benne, legalábbis a külföldi fórumokon is erről számolnak be, de ahogy írod te is, lutri, nyilván én is jobban örülnék ha Red/Purple lenne mindig benne, mert ez a Blue sorozat sem vmi tartós és megbízható, kb. olyan, mint a Barracuda széria, természetesen elmehet hiba nélkül akár évekig is.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21502) BenHans


BenHans
addikt

Üdv!

1TB-os külső HDD-t keresek (a keretet nézve ez a reális), holnap át is kellene vennem. 20 ezer Ft körül szánok rá, megbízhatóság fontos, dokumentumok, képek, zenék és sorozatok/filmek lesznek rajta.

Két márkát és típust néztem ki, összefoglaló és a kereső használata után olvasott hozzászólások alapján.
1) ADATA HC660 5 Gbit/s 32MB 2) WD My Passport 6 Gbit/s 16MB
Az ADATA 2 ezerrel olcsóbb.
Melyiket vegyem? Cache vagy sebesség?
3 év gari van elvileg mindkettőre, a WD 3 year limited warranty-t ír, az Adata simán 3 year-t. Itt is érvényes az mint az egyik különösen ajánlott Adata SSD-nél (SP & SX), hogy limitmentes?

Esetleg mást kellene néznem?

[ Szerkesztve ]

🧡 "...gialla come er sole, rossa come er core mio..." "La forza del branco è il lupo la forza del lupo è il branco" "L’emozione di poter sedere sulla nostra panchina è indescrivibile, tutti sanno cosa sia la Roma per me" (Daniele De Rossi) Isten hozott otthon, kapitány!

(#21504) King Unique válasza BenHans (#21502) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Alapvetően mindkettő megfelelhet a célra, de az már a vásárló igényeitől is függ, hogy számára melyik a jobb választás. Tehát, ha pl. (részben) fémházas és extra vékony kialakítású külső merevlemez kell, akkor a HC660. Ha egy elvileg kiforrottabbnak mondható gyártó terméke és komolyabb szoftveres csomag + hardveres titkosítás, akkor a My Passport. A (gyártói) garancia egyébként elvileg 3 év mindkét gyártó külső merevlemezénél, bár a WD-nél volt némi ellentmondás ez ügyben, amiről korábban volt szó.

"ADATA HC660 5 Gbit/s 32MB 2) WD My Passport 6 Gbit/s 16MB"

Ezek az infók honnan vannak? Már csak azért is, mert amúgy pontatlanok...
Az USB 3.0 interfész eleve max. 5 Gbps adatátvitelt teszt lehetővé, ami nyilván mindkét külső HDD-re vonatkozik. De ezt amúgy egy 2,5"-os külső HDD messze nem képes kihasználni, amiről már volt szó. Másrészt az pl. az alábbi tesztnél is látszik, hogy az 1 TB-os My Passport esetében 8 MB cache van. Az 1 TB-os HC660-ról hirtelen nem találtam tesztet, de ha a HD720 tesztje alapján az is Toshiba belsős, akkor annál szintén 8 MB. Viszont, mivel a HC660 ultra-slim kialakítású és csak 9,6 mm magas, ezért annál sanszos a 7 mm magas Seagate merevlemez, ami az 1 TB-os HD700 belsejében is van az alábbi teszt alapján. Ez utóbbi merevlemez egyébként valamivel gyorsabb az előző kettőnél, plusz ennél 128 MB a cache mérete. De az utóbbi sima adattárolásnál és nagyobb méretű fájlok mozgatásánál nem különösebben számít, ami egy korábbi hozzászólásban is részletezve volt. A gyártó egyébként ne zavarjon, mert a Mobile HDD sorozat jónak mondható, illetve itt a fórumon a (belső) merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában is szerepel az ajánlottak között.

[ Szerkesztve ]

(#21505) Dinomano


Dinomano
senior tag

Sziasztok! Vettem egy 2,5" laptop HDD-t. Toshiba márka, és van egy aprócska lyuk a HDD-n, amire az van írva ékes angolsággal, hogy szellőzőnyílás, és ne takarjam le. Külső HDD-ként használnám, műanyag (mini USB-s) házban (amin of course, nincs ilyen lyuk...)

Kérdésem: Használhatom zárt házban mégis, vagy ezzel a HDD élettartalmát veszélyeztetem? (Megpróbálhatok lyukat fúrni a műanyagházra esetleg...)

/(^_^)____7=--- - - >|

(#21506) King Unique válasza Dinomano (#21505) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Bőven elég az, ha magán a HDD-n nincsen pl. leragasztva az a lyuk. Tehát teljesen felesleges és értelmetlen lenne csak ezért lyukat fúrni a külső házba. A HDD élettartamára vonatkozóan amúgy a túlzott melegedés valóban káros hatással lehet hosszabb távon, de jelen esetben ez többek között magától a külső háztól is függ. Pont ezért célszerű lehetőség szerint egy jó hővezető képességgel rendelkező full alumínium külső házat és elsődlegesen 5400 RPM-es merevlemezt használni. De pl. ebben a 7200-as sem melegedik különösebben. Egyébként a műanyag sem feltétlen problémás, nálam egy korábban tesztelt modellben nem fő meg az 5400-as notebook merevlemez. Igaz, annyira nagy terhelést általában nem is kap, hogy túlságosan melegedjen.

A külső házas témának egyébként van külön társtopikja Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja néven. Amúgy csak puszta kíváncsiságból, pontosan milyen 2,5"-os merevlemezről és külső házról van szó?

[ Szerkesztve ]

(#21507) MPowerPH válasza King Unique (#21498) üzenetére


MPowerPH
félisten

Akkor meg egy kerdes. Nem tudom ide tartozik e meg a NAS, de egy WD fele 4 TB My Cloud Mirror Storage is beleferne. Igy lesz tarhely is, barhonnan hozzaferhetek, ami tok jo, foleg ha hazamegyek. Kepek, videok, filmek elerheto lenne, es nem kell semmit cipelnem. :K Na meg Raid 1 -ben megvan az adatbiztonsag is. Ezekbe a WD mar a RED -eket rakta alapbol?

Don't Tread On Me

(#21508) King Unique válasza MPowerPH (#21507) üzenetére


King Unique
titán

Az alábbi teszt alapján a 4 TB-os modellben 2 db 2 TB-os Red van. De ez a típusú My Cloud egy korábbi sorozat, ellenben az aktuális és általános információk felől ez ügyben már a téma topikjában kellene érdeklődni. Vagyis jelen esetben a WD My Cloud NAS topikban.

Egyébként nyilván jobb adatbiztonság terén egy több merevlemezből álló RAID megoldás, mint natúrban 1 db HDD. Viszont igazi adatbiztonságról akkor beszélhetünk, amikor az eredetin kívül több, egymástól (fizikailag) elkülönülő online / offline tárolón is megvannak a fontos adatok. Ez ügyben a téma topikjának első hozzászólása a mérvadó. ;)

[ Szerkesztve ]

(#21509) Dinomano válasza King Unique (#21506) üzenetére


Dinomano
senior tag

Toshiba MQ01 ABD050R a HDD, és egy noname 1000 ft-os külső rack-be tenném. (esetleg menne rá egy műbőr huzat is) ...Viszont: Csak arhiválásra használnám; tehát a file-másolás, letöltés idejére pörögne, azon kívül nem.

Rakat ilyen külső HDD-m van, noname házakban. Évente 1-2X vannak előszedve, eddig még egyikkel sem volt különösebb gond (...mivel minimálisat vannak üzemben)...

[ Szerkesztve ]

/(^_^)____7=--- - - >|

(#21510) BenHans válasza King Unique (#21504) üzenetére


BenHans
addikt

Köszönöm a segítséget!
Végül egy WD My Passport 1TB lesz, mert ez vehető át a mai napon azonnal a megrendelés után.
Az Ultránál nem láttam értelmét a 3-5 ezer forintos felárnak.
Kicsit bazári ez a műanyag és a kidolgozás, de az Ultra fémes változata vagy az Adata HC660 sem lett volna sokkal különb.
Remélem nem lesz vele gond. Talán mellette szól, hogy teljes egészében WD termék és HDD-ből mindig bevált. Ha viszont SSD-ről lenne szó már simán egy Adata SX930, esetleg SP920 lenne a választás.

🧡 "...gialla come er sole, rossa come er core mio..." "La forza del branco è il lupo la forza del lupo è il branco" "L’emozione di poter sedere sulla nostra panchina è indescrivibile, tutti sanno cosa sia la Roma per me" (Daniele De Rossi) Isten hozott otthon, kapitány!

(#21511) b.kov


b.kov
senior tag

Sziasztok!
Előre is elnézést kérek a tudatlanságomért, de szeretnék feltenni egy egyszerű kérdést.
Milyen külső HDD-t ajánlanátok egy Macbook Pro 13" (2015 Early) notebookhoz? Kb 500Gb - 1TB méretre lenne szükségem. Mivel 2db USB3-as portom van, amiket használok, így kénytelen leszek beszerezni 1 USB HUB-ot is a külső háttértár miatt, hacsak nincs valamilyen Thunderbolt 2-es alternatíva maximum 25-30 ezer forint környékén (de nem találtam). Hubbal lehet valami gebasz esetleg, vagy mindennek simán kell működnie?

Előre is köszönöm. :R

(#21512) King Unique válasza b.kov (#21511) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha csak 500 GB - 1 TB tárolókapacitás kell, akkor mindenképpen 2,5"-os fizikai méretű külső merevlemezt érdemes venni. Arról pedig pl. ebben és ebben a hozzászólásban volt szó, hogy bár vannak Machez tervezett típusok is, de akár egy normál külső HDD is megfelelhet a célra.

Ha egy USB-hubhoz csatlakoztatva akarod használni a 2,5"-os külső merevlemezt, akkor a stabil tápellátás végett célszerű aktív típust venni. Azaz olyat, amelyhez mellékelnek külső tápegységet is. Ha a Thunderbolt csatlakozós alternatíva a külső HDD-re vonatkozott, akkor vannak ilyenek pl. a Buffalo és a LaCie kínálatában is. Viszont az ilyen fizikai csatlakozóval szerelt típusok rendszerint (jóval) drágábbak az USB 3.0-s változatoknál, illetve a LaCie termékeinél újabban már Thunderbolt 3 (Type-C) csatlakozó van, ami a korábbi szabványokkal fizikailag nem kompatibilis. Max. egy külön adapterrel lehet megoldani az átalakítást, illetve a csatlakoztatást.

[ Szerkesztve ]

(#21513) b.kov válasza King Unique (#21512) üzenetére


b.kov
senior tag

Rendben, nagyon szépen köszönöm! :R

(#21514) 01


01
tag

Sziasztok!
Smart tv-s topikba írtam, de nem sok reakció, ezért ide is, meg itt talán hozzáèrtőbb a segítség is.

Egy külső meghajtót csatlakoztattam usb-vel smart tv-hez, néztem is róla filmet pár hete. Aztán most megint másoltam rá filmeket, csak belenéztem a tv-n, de minden oké volt. Még akartam rátenni mást is, bedugtam a laptopba, és minden eltűnt...kivéve a meghajtó rendszermappáit, meg az lg smart tv mappát. Ezek csak a rendszernek fenntartott meghajtón vannak, a másik (nagyobb) részén a hdd-nek semmi...azt írja, formázatlan.
Mindent ugyanúgy csináltam, mint korábban, csak most nem közvetlenül a tv-be dugtam, hanem egy usb hosszabbító kábellel kötöttem össze. Nem hiszem, hogy ez ilyenbe bezavarna...Vagy mégis? És tényleg odavan kb. 400 gb adat?Miért? Nem lehet semmit tenni?

Köszönöm előre is!

(#21515) King Unique válasza 01 (#21514) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Először is pontosan milyen külső HDD, 2,5"-os / 3,5"-os típus? Ha az előbbi, akkor azoknál USB-n gondot okozhat az elégtelen tápellátás. Illetve ezeknél egy túl hosszú USB-kábel sem szerencsés ilyen és akár egyéb szempontból sem. Valamint a megfelelő szoftveres leválasztás is fontos, amit lehetőség szerint a tv-knél is javasolt használni! Példák: LG, Samsung, Sony.

Aztán többek között nem lett részletezve az sem, hogy pl. a laptopon milyen OS van. Ha Windows, akkor annál pontosan mit mutat a lemezkezelő (screenshot), milyen fájlrendszer van azokon a partíciókon, rejtett fájlok megjelenítése be van-e kapcsolva, a tv-n csak lejátszás történt, vagy netán felvétel is? Illetve ez a formázatlan partíció sem teljesen tiszta, azaz hogy nem lefoglalt terület van a kötet helyén, netán RAW lett, vagy pedig ilyen. Az utóbbi screenshoton szemléltetett esetnél amúgy a Windows által nem támogatott fájlrendszer a gond (Ext4), azért nem kap meghajtóbetűjelet a kötet és inaktív a menü legtöbb eleme.

Az ilyen modern tv-ken rendszerint Linux-alapú / Unix-szerű operációs rendszerek szoktak lenni. Ha a tv továbbra is kezeli a külső merevlemezt és látja a partíciók tartalmát, ellenben a laptopon pl. a Windows nem, akkor célszerű lenne egy pendrive-ról indított Live Linuxszal is kipróbálni. Ha ott OK, akkor akár az adatokat is le lehetne menteni egy másik fizikai meghajtóra, már ha valóban annyira fontosak és nemcsak haszontalan tartalomról van szó. Windowsnál pedig attól, hogy pl. a fájlkezelő és a lemezkezelő nem tud hozzáférni a partícióhoz, attól még adatmentő szoftverek (példák) jó esetben igen. Persze ehhez nem ártana tudni, hogy milyen fájlrendszer van a köteten, illetve ha a tv-vel esetleg felvétel is történt, akkor nem-e volt aktív a tartalomvédelem stb.

[ Szerkesztve ]

(#21516) TJ22


TJ22
tag

Sziasztok van egy WD Elements 'TB külső HDD-m sajnos sokkadik leejtésre a HDD megadta magát (nem ismeri fel a gép; csak a nevét)
Mivel még garanciás mennyire van rá esély hogy cserélik? (MM-be lett vásárolva)
Tippek?
Köszi :R

There is always hope

(#21517) 01 válasza King Unique (#21515) üzenetére


01
tag

Szia!

2, 5 ös. Mindig használom a szoftveres leválasztás gombot. A laptopon win van, felvétel nem történt.
Rákötöttem tv-re, ott voltak a filmek, eltávolítottam leválasztással, laptopba be, már nincs semmi. De mostmár a tv-n sem látom..
Nem emlékszem pontosan mit írt ki a win (most nem vagyok gépközelben), de nagyon erőlködött, picit le is fagyott, aztán vmi nem formázott meghajtót írt ki.

(#21518) 01 válasza King Unique (#21515) üzenetére


01
tag

Köszönöm ezt is, próbálok valahonnan keríteni egy adatmentő szoftvert.

(#21519) King Unique válasza 01 (#21517) üzenetére


King Unique
titán

Ha a csatlakoztatáskor formázni akarja a Windows az USB-meghajtón lévő kötetet, akkor rendszerint azért, mert az RAW lett. Ugyan lehet ilyen átmenetileg csatlakozási és tápellátási problémák miatt is, de ha nem az USB-kábel hibás és nem az áramellátás elégtelen stb., akkor az szívás. Ugyanis, ha tartósan RAW lett a kötet, akkor azt nem nagyon lehet csak úgy visszakonvertálni az eredeti fájlrendszerre. Ilyenkor marad az adatmentés külső szoftverrel egy másik fizikai meghajtóra, majd a lementett fájlok visszaellenőrzése után az eredeti meghajtó újraparticionálása, végül pedig a másikról az adatok visszamásolása. Továbbá előtte a HDD állapotát is javasolt lecsekkolni pl. a HDS programmal, mert ha az sem stimmel, akkor az megint probléma és egyben hátráltató tényező a mentésnél.

[ Szerkesztve ]

(#21520) King Unique válasza TJ22 (#21516) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A garanciális csere hivatalosan a termék rendeltetésszerű használata mellett bekövetkező meghibásodásra érvényes. Tehát, ha jelen esetben a felhasználó (vásárló) idézi elő a meghibásodást egy véletlenszerű leejtéssel, akkor arra már nem. Aztán azt már boltja is válogatja, hogy hol és milyen mértékű hibánál cserélnek garanciálisan egy belső / külső merevlemezt. De, ha a leejtésnek maradt látható külsérelmi nyoma, akkor amiatt megtagadhatja a bolt a cserét az előbb részletezett okra hivatkozva. Sőt, egy másik topikban épp nemrég volt egy olyan eset, ahol a (belső) merevlemezen pár felületi kopás (karcolás) miatt tagadta meg a bolt a garanciális cserét. Utóbbi esetben esetleg még magával a gyártóval lehetne felvenni a kapcsolatot és RMA ügyintézést kérni (példa). De, ha a bevizsgálásnál kiderül, hogy a vásárló okozta a meghibásodást, akkor emiatt nyilván akár ott is megtagadhatják a cserét.

Arról egyébként nem esett szó, hogy vannak-e a külső merevlemezen fontos adatok, vagy le lettek-e már mentve stb. De a garanciális csere az adatmentést normál esetben eleve nem foglalja magában, tehát azt nyilván még előtte kell valahogyan megoldani. Illetve úgy, hogy ahhoz ne kelljen megbontani és szétszerelni az eszközt, mivel az garanciavesztéssel járhat! Persze, ha egy komolyabb hibánál ez elkerülhetetlen és eleve az adatok lementése az elsődleges és a legfontosabb, akkor az nyilván más dolog.

[ Szerkesztve ]

(#21521) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Helló!

Azt szeretném kérdezni, hogy vajon ennek a külső merevlemeznek a háza, amely eredetileg 1 terrás merevlemezt tartalmazott, vajon mekkora kapacitású belső merevlemezt képes működtetni?
2, 3, vagy 4 terra elmenne vajon?
[link]

Illetve olyan kérdésem van még, hogy az alaplapomon se a hátlapon, se a belső csatlakozóknál nincs usb 3 csatlakozóm.
Azt szeretném kérdezni ezzel kapcsoltban, hogy ha veszek egy floppy helyére betehető usb 3 frontpanelt, és annak az alaplapi csatlakozóját a fent említett alaplap nem usb 3-as csatlakozójára rákötöm, akkor gondolom a sebesség nem lesz usb 3 szintű. Hanem csak usb 2, mint amilyen az alaplap csatlakozója.
Jól sejtem?

Köszönöm előre is!

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#21522) Piftuka


Piftuka
veterán

Sziasztok!

A SONY 55W809C típusú televíziómhoz keresek egy megbízható, masszív, tartós, külső merevlemezt. Mondjuk legyen 1 TB tárhely rajta, és a lehetőségekhez mérten 30.000 forint alatti áron tudjam megvásárolni.

A cél csak és kizárólag a tévéadások (sportközvetítés, ismeretterjesztő és mozi filmek) időzített rögzítése és későbbi lejátszása; magyarul a videomagnót helyettesíteném vele, semmi warez, semmi egyéb fájl lejátszás, és csak a TV-vel használnám.

A tévé saját fájlformátumra megformázza a tárhelyet, mielőtt az ilyen célra használatba vehető.

A tévén van "HDD"-k számára dedikált, 800 mA-es USB aljzat.

- Az első kérdésem, hogy a "cipőt a cipőboltból" elvét érdemes követni, tehát ismert HDD gyártó termékét érdemes vásárolni, vagy maradjak a SONY termékeinél.

Ezekből a SONY 1TB külső USB 3.0 fekete merevlemez (HD-B1B) fér bele az árkategóriába. (Ráadásul a Media Markt korrekt cég, és 3 év jótállást ad a termékre.)

- A másik kérdésem, hogy érdemes-e külső SSD-ben gondolkodnom inkább? Például: SONY 256GB külső SSD meghajtó USB 3.0, fekete SL-BG2B
--> Igaz, ez jóval felette van a keretnek és kisebb a mérete is, bár szerintem pár adás felvételére a 256 GB is elég.

- Amennyiben nem ezek számítanak a legjobb vételnek, úgy melyik, "dedikált" gyártó külső merevlemezét javasoljátok?

- Azt lehet tudni, hogy a SONY termékeiben melyik gyártó merevlemeze található?

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv: Piftuka

"Aquila non captat muscas."

(#21523) junior11 válasza Piftuka (#21522) üzenetére


junior11
veterán

Szia, nem rossz választás a Sony sem, bár szerintem a külső vinyói túlárazottak, nem tudom, milyen HDD lehet benne, régebben Seagate volt. Hasonló árban van még pl. a WD My passport ultra is.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21524) b.kov


b.kov
senior tag

Sziasztok!
Nem rég írtam ide, és kiszemeltem egy WD My Passport for Mac külső HDD-t, ami tetszik is, és nem is drága. Azonban kénytelen vagyok beszerezni egy aktív USB Hub-ot. A kérdésem az lenne, hogy létezik olyan USB Hub, amin esetleg található jack csatlakozó is, vagy teljes képtelenség? :D

(#21525) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#21521) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Korábban egy fórumtag egy hasonló / ilyen My Book modellnél megoldotta a cserét és másik HDD-t rakott bele. Abban gyárilag 500 GB-os volt és 2 TB-os került a helyére. Ha a tied is ugyanilyen, akkor elvileg működhet, de hogy pl. egy 4 TB-os merevlemezzel is, az már más dolog. Nemrég erre vonatkozóan le volt írva is, hogy az ilyen gyárilag összeszerelt külső HDD-knél hivatalosan nem támogatott a merevlemez házilagos cseréje, pláne nem akármilyen típusa. Erre a külső házas megoldás való, aminek linkelve volt a tástopikja.

Ha a gépednél az alaplapon nincsen USB 3.0 csatlakozási lehetőség, akkor szükség esetén pl. egy USB 3.0 PCIe bővítőkártyával, illetve előlapi kivezetéssel kombinálva lehetne ezt megoldani. Önmagában az utóbbi még nyilván nem lesz elegendő, ha az alaplap natúrban nem tud USB 3.0-t.

[ Szerkesztve ]

(#21526) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#21525) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Köszönöm szépen a válaszokat!
Akkor valószínűleg másfelé kell nézelődnöm, mert pl. az USB 3-as megoldásnál nem érné meg ilyen kombinációt alkalmaznom, csak úgy be van építve az alaplap, hogy nem szívesen veszem kis, és teszek be újat a helyébe.

Ami a merevlemezt illeti, lehet veszek inkább komplett 4 terrás külsőt, majd a belső 4 terrásat eladom. Az tutibb megoldás, mint amire először gondoltam.
Köszönöm.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#21527) 01 válasza King Unique (#21519) üzenetére


01
tag

Köszönöm a választ!
Nem ismerem az adatmentő\visszaállító progikat, de sikerült olyat találni, ami nagy részét megtalálta az állománynak, és át is tudtam másolni másik merevlemezre.Így nem próbálgattam a visszaállítást, újraformázom a hdd-t, aztán visszamásolom a tartalmat..sok idő, de nem baj.

(#21528) King Unique válasza Piftuka (#21522) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha tv-hez akarod használni a külső merevlemezt, akkor azzal kapcsolatban néhány általános információ pl. ebben a hozzászólásban le van írva. Az egy dolog, hogy 800 mA-es USB-port van a készüléken és ezzel OK lesz egy 2,5"-os típus áramellátása, viszont a kompatibilitás és a megfelelő működés már más dolog. Ilyen téren elméletileg előnyös lehet egy ugyanolyan márkájú külső HDD, de a gyakorlatban garancia ez esetben sincsen az utóbbiakra. Sőt, volt már erre ellenpélda is egy másik gyártónál, vagyis hogy a tv nem kezelte az ugyanolyan márkájú külső merevlemezt. Vannak tv-khez (is) tervezett 2,5"-os típusok, mint pl. az ADATA HC500, illetve az összefoglalóban említett egyéb modellek. De akár még ezeknél is előfordulhatnak kivételek és nem feltétlen biztos, hogy A-tól Z-ig a létező összes tv-készülékkel működni fognak. De ez nem a külső merevlemezek hibája, sokkal inkább ezen készülékek hiányossága. Amúgy nem feltétlen kötelező ilyen "dedikált" típusokat venni ezen célra, mert jó esetben egy normál külső merevlemez is megfelelhet (példák). Viszont ez ügyben mindig javasolt a készülék gyártójának a topikjában is érdeklődni, illetve használni a topik keresőjét stb.

A Sony egyes korábbi 2,5"-os külső merevlemezeivel van egy kevés tapasztalat itt a topikban, viszont az általad linkelt modellel nincsen. A külső SSD pedig megint más téma. Amúgy megvannak az utóbbinak is az előnyei, mint pl. a valamivel kisebb energiaigény, kisebb fizikai méret, szinte zajtalan működés, jóval gyorsabb adatátviteli sebesség stb. Viszont egy külső HDD Ft/GB aránya eleve jobb (kisebb) és az említett felhasználásra elég lehet az is. Sőt, a megadott 30 ezres keretbe akár egy 2 TB-os modell is beleférne.

[ Szerkesztve ]

(#21529) King Unique válasza b.kov (#21524) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Vannak azért ennél komolyabb Machez tervezett sorozatok és modellek is, illetve ennél jóformán kb. csak a gyári HFS+ fájlrendszer és a mellékelt szoftverek ilyen szempontból az extra. Ami a korábban linkelt hozzászólásban is le van írva. De, ha számodra megfelel ez és így is megér némi felárat, akkor OK.

Viszont az USB-hubok komolyabb fejtegetése már nem feltétlen ezen topik témája. Ezekről korábban pl. ebben a hozzászólásban, nemrég pedig az alábbi kérdésre adott válaszban volt szó érintőlegesen. Viszont spéci csatlakozókkal szerelt típusokról már nem nagyon esett szó. De amúgy elvileg léteznek ilyenek is, legalábbis vannak rájuk találatok.

[ Szerkesztve ]

(#21530) b.kov válasza King Unique (#21529) üzenetére


b.kov
senior tag

Rendben, köszi a részletes választ. :R

(#21532) Piftuka válasza King Unique (#21528) üzenetére


Piftuka
veterán

Nagyon szépen köszönöm a részletes választ! :R

A keresőt használtam itt is, mielőtt kérdeztem. ;) SONY-ra, és tévés használatra is. Mégis tudtál újat mondani.

Közben beleolvastam a SONY TV topic-ba (oda szoktam írni is), és éppen ez volt a téma.

Kiderült, hogy a tévé nem képes olyan műsorrögzítésre, hogy az egyik csatornát nézem, a másikról pedig valamelyik adást veszem fel.

Így részben ugrott is, amit szerettem volna. Mondjuk távollétemben a Forma1 futamot még fel tudom venni így is, ha arról van szó.

De ez így csalódás. Ennek függvényében úgy érzem, nem is feltétlenül kell erre a célra sokat költenem. :N

"Aquila non captat muscas."

(#21533) chosa921


chosa921
tag

Sziasztok!
Külső HDD-t szeretnék vásároli, a kérdésem az volna, hogy milyet érdemes, alapvetően újban gondolkodok és nem pedig használtban.
1 TB tárkapacitással szeretném hogy rendelkezzen.Elsősorban TV nézéshez,másodsorban tárolásra szeretném használni.

Ha tudnátok segíteni melyek a legjobb ár/érték arányú HDD-k most a piacon, azt nagyon megköszönném.

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.:Peti

(#21535) King Unique válasza chosa921 (#21533) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Legutóbb az alábbi kérdésre adott válaszban volt részletezve a milyen külső merevlemezt vegyünk tv-hez téma. Azt nem említetted, hogy pontosan milyen kellene, de 1 TB-os tárolókapacitásút nyilván 2,5"-os fizikai méretben érdemes venni. A korábbi hozzászólásban ott van egy másik linkje is, amelynek a végén pont az egyik legjobb ár-érték arányú 2,5"-os sorozat modelljei vannak említve példaként. Ahogyan a topik összefoglalójában, valamint egy blogbejegyzésben is részletezve van a 2,5"-os méretkategória. Aztán, hogy az adott tv-vel melyik biztosan kompatibilis, melyik működik vele jól stb., azt már az azzal foglakozó topikban kellene megérdeklődni.

Egyébként, ha szimplán csak lejátszási célra lesz használva a tévén a külső HDD, akkor az említett vegyes használatnál az még kevésbé problémás. Viszont, ha fennáll a véletlen formázás, vagy éppen a felvétel miatti formázás stb. esélye, akkor nem igazán szerencsés keverni a kettőt. Mármint egyszerre ilyen célra és fontos adatok tárolására is használni ugyanazt az eszközt. Ez esetben a pótolhatatlan adatokat célszerűbb inkább külön eszközön, jelen esetben egy másik külső merevlemezen tárolni. De, ha már amúgy is vannak ezekről más online / offline tárolókon biztonsági másolatok (javasolt), akkor az más dolog.

[ Szerkesztve ]

(#21536) csaba19


csaba19
csendes tag

Sziasztok!

Nagy kapacitású külső merevlemezt keresek, ezeket néztem ki, melyik lenne jobb és miért? Vagy esetleg 2 kisebb kapacitásút vegyek?

https://www.konzolokszervize.hu/pc/kiegeszitok/western-digital-my-cloud-3-5-6tb-usb-3-0-wdbctl0060hwt-eesn-merevlemez

https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/western-digital/my-book-6tb-5400-rpm-usb-3-0-wdbbgb0060h-p350494095/

https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/western-digital/my-cloud-6tb-wdbvxc0060h-p388421449/

https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/lacie/6tb-5400rpm-usb-3-0-stew6000400-p372549893/

Előre is köszönöm a választ!

(#21537) csaba19 válasza csaba19 (#21536) üzenetére


csaba19
csendes tag

Még ez is felmerült mint lehetőség, viszonylag elfogadható árú:

Western Digital My Book 8TB 64 MB USB 3.0 WDBBGB0080H

https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/western-digital/my-book-8tb-64-mb-usb-3-0-wdbbgb0080h-p350588587/

(#21538) King Unique válasza csaba19 (#21536) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A vásárlás előtt célszerű letisztázni ezeket a dolgokat és utána már egyszerűbb a felsoroltak közül választani, illetve ajánlani is. Tehát többek között azt is el kellene dönteni, hogy normál külső HDD, vagy NAS kell-e, mert a My Cloud sorozat eleve az utóbbi. Sőt, azzal már a WD My Cloud NAS topik foglalkozik. Valamint, ha az átlagnál tartósabb spéci (belső) HDD-re van igény és nem kellenek a gyárilag összeszerelt külső merevlemezeknél jellemző szoftveres és egyéb extrák, akkor ilyen szempontból egy 3,5"-os külső ház a megfelelő merevlemezzel előnyösebb lehet. Továbbá az utóbbinál szükség esetén nyilván a HDD tetszőleges cseréjének lehetősége sem utolsó szempont. Aztán, hogy 6-8 TB-os tárolókapacitással melyik megoldás hozható ki kedvezőbb áron, az már más dolog. De a minőséget és akár magát a márkanevet azért nyilván mindkét esetben meg kell fizetni, ahogyan olcsóbb típusok is akadnak mindkettőnél.

Ha megoldható, akkor legközelebb a hozzászólás írásakor a linkeket majd az eszköztár "Link" opciójának használatával kellene beilleszteni.

[ Szerkesztve ]

(#21539) csaba19 válasza King Unique (#21538) üzenetére


csaba19
csendes tag

Köszönöm szépen a választ!

A NAS dolog kilőve. Kérdés, hogy mondjuk 1 db WD 8 TB-os My Book, vagy inkább két 4 TB-os? Tudva, hogy a 2 4 TB-os drágább lesz.

Illetve az ADATA, Toshiba, Samsung, Lacie mennyire ajánlott márkák?

[ Szerkesztve ]

(#21540) King Unique válasza csaba19 (#21539) üzenetére


King Unique
titán

Ez attól is függ, hogy milyen és egyszerre mekkora mennyiségű adat lesz rajta tárolva. Ha pótolhatatlan adatokról van szó, akkor elengedhetetlen, hogy azokról legyen több online / offline tárolón biztonsági másolat! Tehát a 2 db fizikai tároló, jelen esetben 2 db 4 TB-os külső HDD ebből a szempontból nyilván biztosabb megoldás. De, ha egyben kell a 8 TB-os tárolókapacitás és az adatokról már eleve van / lesz máshol biztonsági másolat, akkor lehet nyilván egyből 8 TB-osat is venni. Illetve utóbbi esetben (is) megfelelhet a célra az említett My Book.

A 3,5"-os gyárilag összeszerelt külső merevlemezeknél a többség főleg a WD termékeit szokta venni itt a topikban is. De akad némi tapasztalat pl. az ADATA és egy kevés a prémium kategóriás LaCie termékeivel is. Ahogyan más gyártók kínálatában szintén lehet találni jónak mondható 3,5"-os külső merevlemezeket (összefoglaló). Aztán pl. a garanciaidő sem elhanyagolható szempont és célszerű olyat választani, amelynél ez minél hosszabb. A Samsung merevlemez-üzletágát amúgy már felvásárolta a Seagate és a D3 Station sorozat egy ideje Maxtor márkanéven fut. Ahogyan a LaCie-t szintén felvásárolta.

Azonban az már említve volt az előző válaszban, hogy a gyárilag összeszerelt 3,5"-os normál külső merevlemezekben rendszerint átlagos és nem feltétlen a legtartósabb HDD-k szoktak lenni, bár előfordulhatnak kivételek (példa). Jó esetben ugyan egy ilyen átlagos típus is működhet gond nélkül évekig, de a külső házas megoldásnál egy spéci HDD-vel biztosabbra lehet menni ilyen téren. Tehát az előző válaszban említett dolgok mellett többek között ezt is el kellene dönteni.

[ Szerkesztve ]

(#21541) csaba19 válasza King Unique (#21540) üzenetére


csaba19
csendes tag

Köszönöm, elgondolkodom egy külső merevlemezház és winchester kombináción.

(#21542) szkitag


szkitag
újonc

Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy tv-hez szeretnék venni külső 1TB-s, USB3-as merevlemezt. 4K-s filmekhez kellene, így a 7200 Rpm-en gondolkodok. Vagy ha meg tudtok győzni, hogy 5400 is elég lenne.... 2,5-ben legfőképp, de a 3,5 is szóba jöhet.
Mit javasolnátok 7200-ból - csak filmnézésre lesz használva - tv-vel összekövet samsung ue50mu6102.
Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#21545) King Unique válasza szkitag (#21542) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha tv-hez csatlakoztatva lesz használva a külső merevlemez, akkor azzal kapcsolatban néhány általános információ ebben a hozzászólásban le van írva. A 4K UHD filmek lejátszásáról pedig egy hasonló kérdésre adott válaszokban volt szó. Vagyis ilyen célra elég rendszerint egy 5400 RPM-es külső merevlemez, mint azt a linkelt példa is szemlélteti. Arról pedig pl. ebben a hozzászólásban, valamint a topik összefoglalójában is vannak információk, hogy milyen külső merevlemezeket lehetne venni tévéhez. Valamint a tv-készülék gyártójának a topikjában is célszerű érdeklődni és / vagy rákeresni a tapasztalatokra (példa). Ha csak 1 TB-os kell, akkor inkább 2,5"-os fizikai méretben érdemes gondolkodni. Ha a tv-n megfelelő USB-port van, akkor pedig a tápellátás is biztosan rendben lesz. Ellenkező esetben szükség esetén kiegészítő / külső tápellátás, vagy eleve egy 3,5"-os külső merevlemez használata javasolt.

Ha mindenképpen 7200 RPM-es külső merevlemez kell, akkor a topik összefoglalójában van erről is információ. Viszont ezekből gyárilag összeszerelt formában szűkebb a kínálat és egyik-másik gyártónál valamivel drágábbak is az 5400-as változatoknál. Ellenben egy 2,5"-os / 3,5"-os külső ház + (belső) merevlemez megoldással már nagyobb lenne a választék. De azért egy passzív hűtéses külső házban egy 7200-as merevlemez valamivel jobban melegedhet, mint egy 5400-as, valamint pl. a 2,5"-os típusok energiaigénye is nagyobb lehet USB-n. Ugyan egy jól szellőző és jó hővezető képességgel rendelkező (full alumínium) külső házban jó esetben nem fog megfőni a 7200-as merevlemez sem, valamint a megfelelő USB-portoknál egy 2,5"-os tápellátása is rendben lesz, de ellenkező esetben már más lehet a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#21546) johny81


johny81
tag

Hi!

Tervezek venni egy Usb-s merevlemezt. milyent ajánlotok mert ehhez nem nagyon értek. . ( min 2 tb legyen mert 1080p filmek lennének rajta). Köszönöm előre is

tv-m(SAMSUNG UE40F6320).

(#21548) King Unique válasza johny81 (#21546) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Pont nemrég volt egy ehhez hasonló kérdés és az arra adott válaszban részletesen le van írva kb. minden ezzel kapcsolatban. Egyébként a 2 TB-os tárolókapacitás kezelése még OK lehet a tv-nél, de az annál nagyobb már nem feltétlen. Ugyanis nem minden ilyen készülék kezeli a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású USB-s háttértárakat, illetve a GPT particionálási stílus szerinti lemezeket (példák). Tehát többek között majd erre is érdemes lenne rákérdezni a készülék gyártójának a topikjában, illetve elolvasni a felhasználói útmutató erre vonatkozó részét stb.

[ Szerkesztve ]

(#21549) JamesHolden


JamesHolden
aktív tag

Sziasztok!

Külső HDD-t szeretnék venni, mint plusz tárhely használnám laptopomhoz kötve, kizárólag multimédia céllal (videók, képek, dokumentumok stb mentése, tárolása)
Milyen kompakt merevlemezt ajánlanátok max 20.000 Ft-ért 1TB tárhellyel? Mi most a best buy ebben az ársávban? Méret mindegy

Köszönöm

(#21550) King Unique válasza JamesHolden (#21549) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Pedig többek között a fizikális méretet is el kellene dönteni, mert azért nem teljesen mindegy! De, ha csak 1 TB-os külső merevlemez kell és gyárilag összeszerelt kivitelben, akkor mondjuk eleve inkább a 2,5"-os típusok közül érdemes választani, pláne hogy manapság a legtöbb gyártó kínálatában már nincsenek is 2 TB alatt 3,5"-os modellek. A topik összefoglalójában részletezve van a 2,5"-os kategória is, ahogyan pl. az alábbi blogbejegyzésben szintén. Az egyik legjobb ár-érték aránnyal pedig pl. a Maxtor M3 Portable rendelkezik. De attól függően, hogy pontosan milyen külső HDD kell, nyilván lehet mást is választani.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.