Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20651) bradley001 válasza King Unique (#20649) üzenetére


bradley001
csendes tag

Üdv:

Köszönöm a segítséget a hiba megoldva. A hiba oka az volt, hogy a meghajtó attribútuma rejtett volt. Diskpart-al sikerült megoldani, de csak win7 alatt. win10-nél állandóan hibát jelzett.
Az alábbi parancsokat követtem:

Go to an elevated command prompt=run cmd.exe as administrator

enter following commands:
DISKPART --- run the diskpart program
LIST DISK ---- list the disks in system
SELECT DISK n ----n is number of disk with hidden volume
DETAIL DISK ----- to make sure you got the right one
LIST VOLUME ------lists the volumes in the system
SELECT VOLUME n ----n is the number of the hidden volume
DETAIL VOLUME ---- to make sure you got the right one
ATTRIBUTES VOLUME CLEAR HIDDEN ---clear the hidden attribute
EXIT --- exit from DiskPart
EXIT --- exit from command Shell

Mindkét rendszeren lepróbáltam, működik.
Köszönöm mégegyszer a segítséget

(#20652) LacHUNt3r


LacHUNt3r
tag

Sziasztok,

Lett egy új smart TV-m és szeretnék hozzá venni egy külső hdd-t, amiről médiatartalmakat tudnék lejátszani rajta.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt a WD hdd-t szerintetek felismerné a TV gond nélkül, plusz esetleg hosszabbító usb kábellel is? Ugye mivel usb-ről kapja az áramot, ezért tartok ettől a kérdéstől.

A TV-m típusa: LG 49UH603V

Valamint ha esetleg gond lenne ezekkel, szerintetek milyen megoldás lenne jó?

Előre is köszönöm a véleményeket!

(#20653) King Unique válasza LacHUNt3r (#20652) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A TV-n történő használattal kapcsolatban a szokásos dolgokat tudnám mondani. Egyébként ezen sorozat 2 TB-os modelljével az alábbi tapasztalata volt az egyik illetőnek. Tehát nemcsak a tápellátás, hanem egyéb dolgok is számítanak. Szóval ki tudja, hogy az említett TV esetében az 1 TB-os ok lenne-e. Ellenben a készülék gyártójának a topikjában nemrég ezen modellt ajánlották valakinek.

Egyébként a hosszabbító kábeleknél egy 2,5"-os külső HDD esetében előfordulhatnak problémák, ugyanis minél hosszabb a kábel, annál nagyobb lesz az ellenállása. Ezáltal pedig az áramértékek is csökkenthetnek, ami tápellátási problémákhoz vezethet. Bár, ha az ezen hozzászólásban említett portok vannak a készüléken, akkor lehet a hosszabb kábel sem okoz problémát. Illetve a 3,5"-os külső HDD-k használata is megfontolandó, ha fontos a minél hosszabb USB-kábel. Bár utóbbiakat 2 / 3 TB tárolókapacitás alatt manapság nem igazán érdemes megvenni. Sőt, pl. gyári kiszerelésben ennél kisebbek már nem nagyon vannak. Továbbá a GPT partícióstílus kezelése is eleve fontos a TV-ken, ha nagyobb tárolókapacitású ( 3 TB) külső háttértárak használata a cél.

[ Szerkesztve ]

(#20654) ggg666


ggg666
őstag

Most találtam ilyen kábelt, egy két 2,5"-es winyóhoz, illetve tv-hez csatlakoztatva hasznos lehet.

(#20655) frankstork


frankstork
aktív tag

Sziasztok. Végig olvastam az összefoglalót, de nem lettem okosabb. Fotósnak keresek külső hdd-t.
500Gb-1Tb tárhely. Méret mindegy. Usb-ről fogja kapni a záramot. De a legfontosabb: legyen megbízható. Valaki segítsen tippel, légy szíves. :R

(#20656) satosan112


satosan112
csendes tag

Sziasztok!
Nézegettem a merevlemezeket, eredetileg belsőt akartam venni, mert régen a gyári külsők sokkal drágábbak voltak, de most lényegében csak 3ezer a különbség és külső mellé nem kell dokkolót / tokot venni.

Arra kellene nekem egy 4TB-os külső merevlemez, hogy egyszer rámásoljam az adatot és eltegyem biztonsági mentésnek.
Amit kinéztem:
- WD Elements 4TB 7200rpm 64MB USB 3.0 Fekete WDBWLG0040HBK
Ez megfelel erre a célra?

Olvasgattam régebbi hozzászólásokat amiket King Unique linkelt be, ott írták, hogy ha nincs bekapcsolva sokáig akkor is tönkre mehet. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy milyen időközönként érdemes ezt bekapcsolni és ellenőrizni rajta az adatokat?

(#20657) Kenny1323


Kenny1323
csendes tag

Helo van egy Maxtor m3 2tb-os külső vinyóm és az a problémám h folyton leáll a másolás, de a gép érzékeli h be van dugva a kábelje is jó csak egyszerűen másolás közben le megy 0-ra az íráási sebesség, másik géppel is kipróbáltam de ott se jó, esetleg valaki tudna segíteni ?

(#20658) albiosz válasza albiosz (#20650) üzenetére


albiosz
őstag

No ma átvettem. Maxtor M3 Portable 2TB.

Sosem volt még külső merevlemezem, kisebb és könnyebb, mint gondoltam. :) Szerencsére gond nélkül megy a 7 éves notebookommal és a 3 éves mezei (nem okos) tévémmel.

Kérdés: sok minden van rajta alapból:

Ezek kellenek nekem? User manualt természetesen lementettem. A többi nekem nem sokat mond.

- Drive manager gondolom a saját programja lenne, de nekem elég a win intézője. Törölhető?
- A 2 maces cucc gondolom törölhető, ha csak win alól használom, ugye?
- Az alsó 4 ikon (Autorun, Drive_manager, Portable SecretZone, Start_Here_Win) végképp nem mond semmit. Kellenek ezek a működéshez intéző esetén?

(#20659) King Unique válasza frankstork (#20655) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha elolvastad, akkor láthattad, hogy ott pl. különféle kategóriákba van rendezve egynéhány népszerű típus. Azok közül pedig lehetett volna választani, mert adattárolási (pl. képek) célra nyilván megfelel általánosan mindegyik. Illetve ilyen minimális tárolókapacitásnál nyilván a 2,5"-os méretűek opciók inkább. Valamint azok használata a kisebb fizikális méret, továbbá a csak USB-ről történő tápellátás miatt egyben kényelmesebb is. Egyébként 2,5"-os külső HDD-t manapság 1 TB alatt nem nagyon érdemes venni. Már csak azért sem, mert a kisebb tárolókapacitású modellek sem sokkal olcsóbbak.

Szóval az összefoglalóban vannak opciók 2,5" | 1 TB paraméterű külső HDD-kre, illetve pl. ezek a többség által vásárolt népszerű típusok. De, hogy kinek melyik a legjobb választás, az nyilván az egyéni igényektől is függ. Aztán, ha a strapabíróság, megbízhatóság stb. a téma, akkor arról legutóbb pl. az alábbi hozzászólásban is volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#20660) King Unique válasza satosan112 (#20656) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha nem kell semmi extra és amúgy is csak biztonsági mentésként fog funkcionálni, akkor az említett modell nyilván megfelelhet a célra. Amúgy bizonyos esetekben egy 3,5"-os gyári külső HDD ára valóban kedvezőbb lehet, mint egy külső házas megoldásé. Bár ezen modell jelenleg a legelső ajánlatot leszámítva nem különösebben olcsóbb, mint pl. az alábbi megoldás alapján a külső ház + a HDD együttesen. Illetve utóbbinál maga a merevlemez tartósabbnak mondható. De, ha lesz több biztonsági másolat, valamint eleve ritkán lesz használva a külső meghajtó, akkor nyilván az eredeti elképzelés is ok lehet.

A hosszú idejű tárolást, illetve a ritka használatot illetően gondolom ezen hozzászólás végén említett dolgokról van szó. Azt, hogy egyik-másik típusnál pontosan milyen hosszú tárolás okozhat problémát, azt nem egyszerű előre megmondani. De, ha nem évekig áll üzem nélkül, hanem pl. pár havonta be van kapcsolva és járatva egy kicsit, akkor még talán nem lesz gond ilyen téren.

[ Szerkesztve ]

(#20662) King Unique válasza albiosz (#20658) üzenetére


King Unique
titán

Ezek csak a gyártó által mellékelt bónusz szoftverek stb., de a külső HDD alapvető működéséhez és használatához nyilván nem szükségesek. Ha nagyon zavarnak, akkor akár törölni is lehet őket, illetve a gyártó oldaláról szintén letölthetők. De egyébként nem foglalnak sok helyet, szóval ennyi erővel elférnek a meghajtón egy külön mappában is.

Egyébként a Drive Manager nem egy fájlkezelő, hanem annál azért komolyabb program. A felhasználói útmutatójában le van írva, hogy mire való. Illetve itt a topikban egy korábban készült tesztben is írt róla az egyik fórumtárs és screenshotokkal szemléltette a működését. A Mac driver meg alapból pozitívum, mivel macOS-re az NTFS fájlrendszer írásához általában külső driverek szükségesek és azok is rendszerint mind fizetősek.

[ Szerkesztve ]

(#20663) albiosz válasza King Unique (#20662) üzenetére


albiosz
őstag

Totál igazad van, minimális helyet foglalnak. Készítek egy külön mappát és megtartom őket, hátha jól jönnek majd. :)

Az Autorun és Start_Here_Win is mehet mappába, ezek sem befolyásolják a használatot, indítást?

(#20665) King Unique válasza albiosz (#20663) üzenetére


King Unique
titán

Mehet egy mappába akár minden, mert ezek az alapvető működéshez nem szükségesek, mint már említve volt. A meghajtó gyökerében az ilyen Autorun + egyéb fájlok max. pl. egyedi ikont kreálnak az eszköznek a fájlkezelőben stb. Legalábbis normál esetben, mert léteznek egyébként ilyen vírusok is. Biztonsági okokból ezért is szokták letiltani az automatikus futtatást az ilyen eszközökön.

[ Szerkesztve ]

(#20666) King Unique válasza Kenny1323 (#20657) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor az adatkapcsolat eldobásánál szóba jöhető okokat itt is végig lehetne zongorázni. A d. pontnál említett Live Linuxhoz pedig segítség lehet az alábbi logout bejegyzés.

Egyébként apróbb fájloknál belassulhat a másolás, rövid időre akár még 0-ra is leeshet. Viszont, ha állandóan ezt csinálja, illetve pl. egy HD Tune szintetikus tesztnél is ilyen 0-hoz közelítő, vagy azt elérő szakadások vannak végig, akkor az nem a legjobb.

[ Szerkesztve ]

(#20667) frankstork válasza King Unique (#20659) üzenetére


frankstork
aktív tag

Köszönöm a választ.

(#20668) satosan112 válasza King Unique (#20660) üzenetére


satosan112
csendes tag

Üdv!
Köszönöm a választ! Az volt a hozzászólás amit olvastam.
Mivel tényleg nem jelentős az árkülönbség, jó lesz a külső házas és majd járatom kicsit pár havonta.

(#20669) Kenny1323 válasza frankstork (#20667) üzenetére


Kenny1323
csendes tag

Köszönöm a választ. Megnéztem a hd tune-val is a vinyót de ott semmi probléma nincsen még is folyton le megy 0-ra amikor másolok rá.

[ Szerkesztve ]

(#20671) Pocee


Pocee
senior tag

Sziasztok!

Segítséget kérnék.Szeretnék venni egy 2.5" hordozható külső vinyót. 1-1.5 terrás méretben árban 25,max30 ezres plafonnal.van itthon 4 western digital de a legutolsó is már 2 éves,nem tudom a mostaniak jók e vagy látom hogy a verbatim toshiba is nagyon mennek.szívem szerint maradnék a wd-nél ha megerősít benne valaki,vegyek 1 terrást vagy vehetek másfelest is mert nincs különbség?? tányérszám,stb?

Előre is köszönöm!

Mr.Brightside

(#20672) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Van 3db USB 3-as WD MyPass Ultra-m, amik egy aktív USB Hub-on keresztül csatlakoznak a notimhoz.

Észre vettem, a HDD sentinel-ben, hogy az az idő is beleszámolódik az üzemidőbe, amíg ki van ugyan kapcsolva a notim, de a HDD-k továbbra is az "áram alatt lévő" Hub-on lógnak.

Szeretnék venni egy ilyet:[link] , hogy megoldjam ezt a problémát, mivel ezen a Hub-on legalább van ki-be kapcsoló gomb is.

A kérdésem az lenne, hogy mennyire biztonságos, ha mondjuk naponta 1x-2x ki-be lenne kapcsolva a hub (éjszakára), tuti semmi gondot nem okoz e majd a HDD-knek?! :F

Az gondolom nem árt egy normál belső winyónak, ha mondjuk külső házban van és azt kapcsolgatja az ember, de ez esetben ilyen eleve külső winyó+Hub megoldásnál mi a helyzet?!

Van esetleg ebben valakinek már tapasztalata?

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#20673) King Unique válasza Pocee (#20671) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A 25-30 ezres keretből 2,5"-os méretben már futná egy 2 TB-osra is. Az alábbi logout bejegyzésben látható, hogy egyrészt a 1,5 TB-os modellekből elég szűk a kínálat. Másrészt az ár-érték arányt nézve inkább már a 2 TB-os modellekben érdemes gondolkodni. Továbbá a leírásban a belső HDD-kről, az azokban lévő adattányérok számáról stb. is vannak infók.

Egyébként, ha eddig beváltak az említett gyártó külső merevlemezei, akkor lehet akár azoknál is maradni. Persze igazán jól úgy lehet szelektálni és megtalálni a számunkra megfelelő típust, ha előtte az igényeket letisztázzuk. Illetve ehhez kapcsolódóan, valamint a megbízhatóság stb. dolgokhoz még az alábbi hozzászólásban említetteket fűzném.

[ Szerkesztve ]

(#20675) King Unique válasza SunMount3r (#20672) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Egy HDD-nek, illetve a mechanikának a sok indulás / leállás az egyik legmegterhelőbb. Ezért is preferálják egyesek inkább a folyamatos üzemet. Viszont azért napi pár indulástól / leállástól még nem fognak csak úgy tönkremenni. Illetve a 2,5"-os merevlemezek általában sokat bírnak ilyen téren, elég csak a szokásos laptopos használatra gondolni. Valamint akadnak elég extrém példák is a sok indulásra / leállásra.

Aztán olyanokra érdemes majd odafigyelni, hogy az aktív USB-hub kikapcsolása előtt rendesen le legyen választva a külső meghajtó! De, ha eleve csak a gép kikapcsolása után lesz az USB-elosztó is kikapcsolva, akkor nyilván az is ok. A linkelt típussal itt a topikban konkrét tapasztalat nincsen, legalábbis nem nagyon említette senki. A specifikációja alapján VIA chipes, amely vezérlő egy másik elosztónál elvileg ok volt. Bár az nem derült ki, hogy az övében VL812, vagy más chip van-e. Illetve ez esetben a működés nyilván az adott hardver- és szoftverkörnyezettől is függhet.

[ Szerkesztve ]

(#20676) SunMount3r válasza King Unique (#20675) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Természetesen csakis a noti kikapcsolása után kapcsolnám ki a HUB-ot is. Csak gondoltam épp az számíthat ha inkább "pihentetem" így azért éjszakára a HDD-ket is. Kár amúgy, hogy nincsen szoftveresen vezérelhető és időzíthető USB-hub (ezt lehet le is védetem :D ), mert nyilván a legjobb, legpraktikusabb megoldás az lenne, hogy akár portonként is be lehetne konfigurálni, mikor kapcsoljon ki. Pl. ha a noti-m auto shutdown-ra van rakva, akkor az előtt mondjuk 5 perccel a HUB-ra is be lenne állítva egy kikapcsolás (normális leválasztással együtt).

De eddig ez a legjobb alternatíva amit találtam, mert kikapcsoló gombos HUB is elég ritka a hazai webshop kínálatban és kinézetre ez tűnt a legbiztatóbbnak, no meg TP-Link, ami azért mégsem egy noname gyártó.

De ha tudsz jobb alternatívát, akkor azt is írhatod. De a 7 port az kelleni fog.

Ha passzív Hub-ról mennének persze nem lenne ilyen gond, csak mivel HDD-k ezért ez nem alternatíva.

Nem tudom a chip mennyire számít, de akkor azt mondod, ha naponta 1x-2x ki-be kapcsolom, amikor már rendesen le vannak választva Windows alatt a notim-ról, akkor nem eshet bajuk?!

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#20677) King Unique válasza SunMount3r (#20676) üzenetére


King Unique
titán

Ha az OS-ben megfelelően le vannak választva a külső meghajtók, akkor ezáltal nem fordulhatnak elő azon problémák, amelyek az alábbi hozzászólásban voltak említve. Legalábbis a leválasztáshoz köthetően nem. Arról pedig a korábbi válaszban volt szó, hogy ezek a notebook merevlemezek azért bírják a gyűrődést. Persze ez ésszerű keretek között értendő! Illetve akár azt is ki kell bírniuk, ha pl. USB-n hirtelen megszűnik a tápellátás. Ez utóbbi pl. az olyan külső házaknál is jellemző, amelyek USB-chip firmware szinten nem támogatják a leválasztás utáni leállítást. Ezeknél, ha leválasztás után a kábel csatlakozóját kihúzzuk a portból, akkor egyben a tápot is kirántjuk alóluk. Ilyenkor nyekkennek, kattannak egyet stb. Ez ugyan nem a legjobb, de nem is okoz feltétlen problémát.

[ Szerkesztve ]

(#20679) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Van egy 500GB-os WD 2.5-ös külső vinyóm. Nem mai darab már, de működik. Ehhez tudnátok ajánlani egy megbízható, stabil aktív USB HUB-ot? Egy Asus HDP-R1 (vagy RPi 3) médialejátszóhoz használnám, amivel korábban nem is volt gond, viszont jó ideje már lecsatlakozik, ha filmet próbálunk nézni róla. Gépen nincs vele baj, tehát remélhetőleg nem a vinyó a ludas. Gondolom nem kap elég áramot, vagy ilyesmi. Szóval szeretnék venni egy normális hub-ot, amit nem olcsó, kínai ebay-es. Nem kell, hogy kismillió csatija legyen, nekem 1-2 is elég.

(#20680) SunMount3r válasza Gabesz87 (#20679) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Hello, nekem már több, mint 1 éve van egy ilyen: [link]

Gond nélkül működik, jelenleg 2 WD külső winyót hajt meg és az egeret is erre dugva használom. Ára is rendben volt, amikor vettem és amint látható Pi-hoz is ajánlják.

Lecserélni is csak az USB 3 és a kikapcsológomb miatt fogom (ezeket ez nem tudja).

(#20681) Gabesz87 válasza SunMount3r (#20680) üzenetére


Gabesz87
addikt

Igaz, a WD-m még USB 2-es, de akkor már inkább olyan hub-ot vennék, ami tud USB 3-at.

(#20682) SunMount3r válasza Gabesz87 (#20681) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Bármilyen média, video stream-elésre doszt elég az USB 2.0 is. De ha máshoz is kell, akkor nem szóltam...

Ha kell az USB 3, akkor én még mindig ennek a gyártónak a honlapján nézelődnék.

[ Szerkesztve ]

(#20683) Gabesz87 válasza SunMount3r (#20682) üzenetére


Gabesz87
addikt

Igazából csak médialejátszás a fő cél. Egy gondom van ezzel a HUB-al, ahogy elnézem, nem nagyon lehet már kapni. Sehol sincs készleten. Amazonról mondjuk lehet venni.

(#20684) SunMount3r válasza Gabesz87 (#20683) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Akkor, ha az E-Bay valamiért nem játszana, akkor tényleg valami aktív USB 3-ast érdemesebb nézni, mondjuk ettől a gyártótól. Azokból azért van még kínálat. Azt azért nézd, hogy adapter-t adnak e mellé, vagy sem, tehát, hogy passzív vagy aktív.

Itt van némi kínálat: [link] -> De lehet vannak olcsóbb alternatívák is.

[ Szerkesztve ]

(#20685) bghistvan


bghistvan
senior tag

Mi a véleményetek erről a [kábelről] ?
Egy Toshiba Canvio Basics 500Gb külső merevlemez gyári kábelét szeretném megtoldani,hogy ne kelljen a médialejátszó usb hubjából állandó jelleggel ki-be húzgálni,hanem inkább ez az usb csati kopjon-fáradjon.
Mivel 15 cm hosszú,szerintetek elegendő lesz ahhoz hogy ne ingadozzon a feszültség a merevlemezig?

[ Szerkesztve ]

(#20686) King Unique válasza bghistvan (#20685) üzenetére


King Unique
titán

A gyakori csatlakoztatásnál nemcsak az USB-kábel csatlakozója "kophat", hanem ugyanúgy az USB-aljzat, illetve az annál lévő érintkezők is. Viszont az USB-t eleve ilyen használatra tervezték és normál esetben ennek nem kellene csak úgy, illetve rövid időn belül problémát okoznia.

Ha pedig USB-n a stabil tápellátás a téma, akkor arról már a korábbi válaszokban is volt szó több alkalommal. Tehát inkább pl. egy Y-kábelt kellene venni, vagy egy ilyen megoldással megtoldani a gyári kábelt. Aztán, ha a mostani külső HDD-t a gyári rövid kábelével a médialejátszón 1 db USB-port is stabilan meghajtja, akkor ok. Bár arról már a TV-knél is volt szó, hogy e téren az ilyen és az ehhez hasonló portok az igazán jók és biztosak.

[ Szerkesztve ]

(#20687) bghistvan válasza King Unique (#20686) üzenetére


bghistvan
senior tag

Igen,igazad van,rosszul fogalmaztam,a médialejátszó usb aljzatát szeretném kímélni,azért gondoltam erre a kis hosszabbítóra hogy ne a lejátszó usb hub-ját terheljem minden egyes csatlakoztatásnál.
Ugye korábban meg az 1Tb Wd Elements hosszabb kábele miatt kérdeztem és informáltál,de ott meg valószínű hogy egy selejtes darabba futottam bele,és nem volt semmi köze a hosszabb gyári kábelnek a nem megfelelő működéshez,szerintem azon keresztül is megkaphatta rendesen a feszkót,csak inkább kisebbre cseréltettem be :)

Egyébként már átvettem a kábelt,és rendeltetésszerűen funkcionál,nincs semmi probléma a vinyóval,megkapja a megfelelő feszkót!

(#20688) bghistvan válasza King Unique (#20686) üzenetére


bghistvan
senior tag

Azt lehagytam az előző válaszomból,hogy: Köszönöm a válaszod :)

(#20689) Blaise


Blaise
veterán

Sziasztok!

Az alábbi lemez mennyire best buy ennyiért?

LaCie 2,5 "Porsche Design P'9220 1TB

Köszi!

(#20691) King Unique válasza Blaise (#20689) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A LaCie egy prémium kategóriás gyártó, szóval ehhez és az alap árához viszonyítva mindenképpen jó vétel. A 2 év (gyártói) garancia elvileg stimmel, illetve a + 1 éves kiterjesztési opció is akár megfontolandó.

Itt a topikban viszont ezen sorozattal túl sok tapasztalat nincsen, bár egy korábbi hozzászólásban össze lett szedve egynéhány infó egyes 2,5"-os modellekről. Valamint nemrég egy másikban említve volt még pár fémházas és / vagy jobban felszerelt típus, illetve szó volt egyéb fontos dolgokról is.

[ Szerkesztve ]

(#20692) Blaise válasza King Unique (#20691) üzenetére


Blaise
veterán

Köszi a részletes választ!

Az nem jelent problémát, hogy ez kb 2010/11-es, tehát 6-7 éves konstrukció?
Láttam, hogy van egy másik verzió, ez csak annyival több, hogy "Designed for Mac"? :)
[link]

(#20694) King Unique válasza Blaise (#20692) üzenetére


King Unique
titán

Ezen sorozat eredeti megjelenési dátumát nem néztem, de nyilván nem akkor gyártották le a most forgalomban lévő összeset. Általában folyamatosan újabb és újabb darabokat gyártanak az adott sorozatból, illetve a gyártók fenntartják a változtatás jogát. Vagyis egy adott sorozat korábban és újabban legyártott modelljei között előfordulhat eltérés pl. a HDD, vagy netán az USB-chip stb. tekintetében.

A Machez tervezett modellek általában dizájn, fájlrendszer és mellékelt szoftverek tekintetében igazodnak a másik platformhoz. Viszont arról már korábban is volt szó, hogy Mac gépekhez- és operációs rendszerekhez akár egy normál típus is megfelelhet.

Egyébként nekem a legújabb sorozat tetszik, amelynek a 4 TB-os modelljéről készült is egy cikk a fórumon. Ami ugyan az 5 db adattányért használó HDD miatt kissé vaskos megjelenésű, de a kisebb tárolókapacitású modellek már vékonyabbak és több színben is elérhetők. Az eredeti árakat elnézve pedig nincs is számottevő különbség a P'9220 és a P'9227 között.

[ Szerkesztve ]

(#20695) FhRossi


FhRossi
tag

Sziaszok!
Egy jelszóval védett WD Passport Ulta-t ha Tv-hez csatlakoztatok, akkor itt is védi a jelszó a HDD-t? Konkrétan Routerhoz csatlakoztatnám, és úgy szeretném elérni hálózaton keresztül..

Panasonic 50G30, PS4 1TB CUH-1216, iPhone 11Pro 256GB, MacBook Pro 2020,  Watch 6 Series, PSN: FhRossi1908

(#20696) King Unique válasza FhRossi (#20695) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezeknél hardveres titkosítás van, illetve a meghajtó zárolásához / feloldásához való program eleve csak Windows és macOS alatt használható. Tehát, ha aktiválva van a jelszavas zár, akkor azt egy nem támogatott OS alatt nem lehet feloldani és ezáltal a drive tartalmához sem lehet hozzáférni.

Vagyis mielőtt a TV-hez csatlakoztatod a külső meghajtót, előtte a PC-n kapcsold ki a jelszavas zárat! Van magyar nyelvű felhasználói útmutató hozzá, amelyben részletesen le van írva minden. Egyébként a WD megoldása abból a szempontból is jó, hogy elvileg a tartalom törlése nélkül be-/kikapcsolható a jelszókérés.

Ja, és az említett készülékeken történő használatnál egy 2,5"-os külső HDD esetében majd nem árt odafigyelni többek között pl. a tápellátásra! Amivel kapcsolatban egy másik topikban nemrég említve voltak plusz infók.

[ Szerkesztve ]

(#20697) FhRossi válasza King Unique (#20696) üzenetére


FhRossi
tag

Köszönöm a választ! Hát, akkor nem tudom milyen megoldásra lenne szükségem...Adott a HDD, melyen elsősorban személyes dolgaimat tárolnám. Képek, videók, dokumentumok stb. Ezt a merevlemezt szeretném mindenféleképpen titkosítani, ugyanakkor Routerhez csatlakoztatva samba illetve ftp-n elérni, mint egy felhő alapú szolgáltatást. Ráadásul olykor filmeket is vinnék be a Tv-mre, direktbe kötve vele.

A lehető legjobb megoldást keresem, de már látom nem fog megvalósulni az elképzelésem sajnos...

Panasonic 50G30, PS4 1TB CUH-1216, iPhone 11Pro 256GB, MacBook Pro 2020,  Watch 6 Series, PSN: FhRossi1908

(#20699) King Unique válasza FhRossi (#20697) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk konkrétan nem említetted az előző hozzászólásban, de én az adott modell miatt értelemszerűen a WD gyári titkosítását vettem alapul. Viszont, ha egyéb megoldásokat használsz, akkor azokra is kb. az előbb elmondottak vonatkoznak. Illetve ugyanúgy egy pendrive esetében is. Vagyis, ha az adott készüléken lévő OS nem tudja kezelni a titkosítást, illetve a jelszavas zár feloldásához szükséges programot, akkor ott eleve nem lehet hozzáférni a meghajtón tárolt adatokhoz. Bár pl. egy ilyen megoldásnál elvileg csak a PIN-kódot kell bepötyögni, de kompatibilisként desktop OS-ek vannak megjelölve.

Egyébként a TV, router és a hasonló készülékeken sok esetben valamilyen Linux-alapú rendszer szokott lenni. Aztán, hogy a desktop Linux alatt létrehozott titkosítást tudják-e kezelni, az már más dolog. De pl. az OpenWrt esetében lehet találni különféle leírásokat: [link], [link]. Viszont ez ügyben már az OS, alkalmazások, valamint a TV & Audió és a Hálózat, szolgáltatók témák megfelelő topikjaiban kellene érdeklődni! Persze ezen megoldás leginkább csak akkor opció, ha desktopon Linuxot (is) használsz.

Továbbá, ha ilyen vegyes használatnál mindenképpen titkosítani akarod a külső meghajtót, akkor esetleg még az lehet megoldás, ha több partíciót hozol rajta létre. Egyet a publikus tartalomnak, amelyen értelemszerűen nem lesz titkosítás. A másikra, vagyis a titkosított partícióra pedig kerülhetnek a személyes fájlok. Aztán, hogy az egyes készülékek kezelnek-e több partíciót, illetve külön csak az egyiket, az ügyben már szintén azok topikjaiban kellene érdeklődni. Vagy másik megoldás, ha 2 külön USB-s háttértárat használsz. Egyiket a TV-n / routeren a publikus tartalommal, míg a másikat PC-n, amelyen a bizalmas adatok kapnának helyet.

[ Szerkesztve ]

(#20700) ggg666 válasza FhRossi (#20697) üzenetére


ggg666
őstag

Vagy valami ilyesmit kell kipróbálni.

Support drive type - any USB mass storage device
Supported optical media - Blu-Ray (BD), DVD or CD
Interface Type: USB 3.0 / 2.0
Maximum throughput: USB 2.0 - 480 Mbps
Connectors:
USB type A male for host
USB type A female for device
Security:
Full disk AES 256-bit encryption via a hardware-based NIST certified cryptographic AES engine from Enova
Agency approval:
FCC, CE
Supported OS: any Operating System with built-in support for USB mass storage
Power consumption: ~100 mA @5V, directly powered from USB port*
Dimensions (L x W x H): 60 x 20 x 10 mm / 2.36 x .79 x .39 in.
Weight: 10 gm / .35 oz
Operating Temperature: Range: 0 to +50C
Operating Humidity: 5% to 95% RH (non-condensing)
Storage Temperature: Range: -30 to +60C
Storage Humidity: 5% to 90% RH
Warranty: One Year
RoHS compliant
Note:

* most of USB self powered card reader should not be affected by the CipherUSB. Some USB hard drives may fail to be directly powered from the USB port with the additional power to operate the CipherUSB. In that case, an external power adapter is need to power the USB hard drive.

System Requirements

PC/AT or Compatible System
USB port
Pentium II or Greater
Minimum 64 MB RAM
Any Operating System with built-in USB mass storage support

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.