Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21701) King Unique válasza wolfman (#21699) üzenetére


King Unique
titán

A tapasztalatokra rá lehet keresni ebben a topikban is, azért van a kereső. De amúgy nyilván nem véletlenül lett említve a Maxtor, amelynek főleg az 1-2 TB-os modelljeivel többnyire pozitív tapasztalatok vannak itt a topikban. Az ára pedig elég kedvező, ahogyan a 3 éves gyártói garancia is előnyös.

A WD egyes 2,5"-os külső merevlemezeiről pl. ebben és ebben a válaszban volt szó korábban, amelyekre egyébként szintén rá lehet keresni. Az pedig a My Passport sorozatnál a gyártó weboldalán, illetve a termék adatlapján is fel van tüntetve, hogy mit jelentenek az egyes modellszámok. Vagyis a tárolókapacitás mellett a termék színét, valamint akár a régiókódot is jelölik. Amiket egyébként a másik hozzászólásban felsoroltál, azok a modellszámok ehhez és ehhez a korábbi és egyben kifutott My Passport Ultra sorozatokhoz tartoznak.

[ Szerkesztve ]

(#21702) junior11 válasza King Unique (#21701) üzenetére


junior11
veterán

Érdekesség, szombaton beszélgettem az egyik ismerőssel aki eladó (és szerviz is), hosszú ideje a Seagate HDD-ket ajánlja megbízhatóság szempontjából, legyen az belső vagy külső, náluk rengeteg WD-t reklamáltak, bad sector és elektronikai meghibásodással, a régebbiekkel nem volt ennyi baj. Tudom, kis minta, ami nagyon változó lehet, de ott ez a helyzet.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21703) King Unique válasza junior11 (#21702) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk ennyi erővel szinte minden merevlemezgyártónál előfordulhatnak jó, kevésbé jó, avagy akár kifejezetten rossz sorozatok egyaránt. Emiatt általánosítani egy gyártóra vonatkozóan pedig nem igazán lehet, pláne nem a 2,5"-os és a 3,5"-os típusokat egy kalap alá véve. A Seagate 2,5"-os külső modelljeinél alkalmazott belső merevlemezek viszonylag jónak mondhatók, de azért a megfelelő használat mellett ott is az adott sorozat függvénye, hogy mennyire lesz tartós. Ahogyan a 3,5"-os típusoknál szintén, avagy még inkább, amiről nem túl régen volt szó egy másik válaszban.

(#21704) Shingen


Shingen
addikt

Hali!

Érdeklődnék ez megfelelő lenne a célra? Köszi

風林火山

(#21705) junior11 válasza Shingen (#21704) üzenetére


junior11
veterán

Szia, igen megfelelhet. A Maxtor-t még régebben a Seagate felvásárolta, az ő vinyójuk is található benne. Érdemes elolvasni az összefoglalót, valamint a fontos adatokat ajánlott több helyen is tárolni.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21706) King Unique válasza Shingen (#21704) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Képek tárolására nyilván akármelyik külső merevlemez megfelelhet, de persze az ajánlott típusok közül érdemes választani. A másik topikban linkelt Maxtor, illetve annak az 1 TB-os modellje szintén ilyen, ahogyan az előző válaszban is említették. Nemrég egy másik válaszban újfent javasolva volt ez a 2,5"-os sorozat, ahogyan ott egyéb dolgokról is volt szó. Korábban egyébként valóban Samsung márkanév alatt futott az M3 Portable sorozat és többnyire a HDD is más volt azokban, amiről itt a topikban is vannak információk.

Aztán, ha már a másik topikban szó esett a pótolhatatlan adatok tárolásáról, akkor azokat ennyi erővel sohasem javasolt kizárólag 1 helyen tárolni, csak 1 db tárolóeszközre bízni. Ez ugyanúgy igaz belső és külső merevlemez esetében egyaránt! Ilyenkor alap a több offline / online biztonsági másolat, illetve tároló.

[ Szerkesztve ]

(#21707) sztyud


sztyud
újonc

Sziasztok!

Maxtor M3 Portable 1TB vagy Western Digital My Passport Ultra 1TB rendelkezik jobb írási/olvasási sebességgel? Igazából felhasználása az lenne hogy a laptopomba lévő 256os ssd mellé keresek egy külső merevlemezt amiről dolgozhatok. Főleg photoshot és corel fájlok kerülnének rá. Esetleg ha valami mást ajánlanátok az is érdekelne.

Előre is köszönöm.

(#21708) King Unique válasza sztyud (#21707) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az 1 TB-os Maxtor M3 Portable az alábbi teszt alapján gyorsabb valamivel, mint egy másik teszt szerint a WD My Passport (Ultra). Ami annyira nem meglepő, mert ugyan mindkettő 5400 RPM-es, de az előbbiben nagyobb adatsűrűségű lemeztányérral szerelt belső merevlemez van. Viszont az SMR technológiát használ, aminél elvileg előfordulhat az átlapolás miatt belassulás, de eddig erre nem nagyon panaszkodott senki. Másrészt az adatátviteli sebesség hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, tehát másik környezetben (másnál) az előbbi tesztek eredményeitől előfordulhat +/- eltérés egyaránt. Valamint ezek az értékek akkor érvényesek, ha teljesen üres / kevés adat van a külső merevlemezen. Illetve a szekvenciális maximumok nyilván csak nagyobb méretű fájlok mozgatásánál. Ellenben, ha jobban tele van másolva, akkor már (jelentősen) lassulni fog, de ez belső és külső merevlemezre egyaránt érvényes.

Egy ilyen külső merevlemez elsődlegesen adathordozásra, illetve adattárolásra való. Amihez értelemszerűen a tartalom megtekintése, időnként a frissítése, mozgatása stb. is hozzátartozik. Normál használat mellett pedig általában elegendő az az adatátviteli sebesség, amit egy ilyen eszköz USB 3.0-n tud. Viszont, ha kifejezetten sebességkritikus felhasználásról van szó, akkor többek között pl. nagyobb adatsűrűségű és fordulatszámú belső merevlemezzel ugyan lehet valamelyest fokozni a tempót (bővebben), de ilyenkor az igazán jó megoldás inkább egy külső SSD (példa) lenne. Ahogyan pl. egy laptopnál is az operációs rendszer és a programok futtatásához nyilván jóval gyorsabb az SSD rendszermeghajtóként, mint a HDD. Persze az ár-érték, illetve a Ft/GB arány már más dolog, de attól még nem kérdés, hogy melyik megoldás eredményez gyorsabb működést SATA-n és USB-n egyaránt.

Ha jelen esetben az előbbiek mérlegelése után megfelel számodra egy 2,5"-os külső HDD is, akkor az eredetileg említett 2 modell általánosan jó választás lehet. Ha esetleg másmilyen kellene, akkor a téma-összefoglalóban vannak kategóriák szerint információk egyéb gyártók termékeiről is. Valamint, ha nem feltétel a gyárilag összeszerelt kivitel, akkor akár a külső házas megoldás is szóba jöhet, viszont azzal már egy másik topik foglalkozik.

[ Szerkesztve ]

(#21709) sztyud válasza King Unique (#21708) üzenetére


sztyud
újonc

Nagyon szépen köszönöm! Ez sokat segített.

(#21710) G@ben


G@ben
addikt

Gondolkozom egy nagy, 2,5"-os külső winchesteren. Igazából arra kéne, hogy a gépem tartalma egy az egyben meglegyen rajta biztonsági mentésként, illetve könnyen tudjam hordozni az adataim, pl melóba zenehallgatáshoz. Nézegettem a boltokat, de "csak" 5TB-os külső HDD-ket láttam, nekem meg 6-os kéne, mivel ekkora a gépben lévő is. A kérdésem az, hogy nem is létezik ekkora 2,5"-os HDD, vagy csak nagyon ritka, és drága? Ha arányosan lenne csak drágább, mint az 5TB-os, az meg is felelne.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21711) junior11 válasza G@ben (#21710) üzenetére


junior11
veterán

Tudtommal a jelenlegi legnagyobb kapacitású 2.5" külső HDD 5TB a Seagate-től.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21712) G@ben válasza junior11 (#21711) üzenetére


G@ben
addikt

Igazán kár. Amilyen formám van, ha vennék egyet, max egy hónapon belül megjelenne a hatos. :)

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21713) King Unique válasza G@ben (#21710) üzenetére


King Unique
titán

Ahogyan a másik válaszban is írták az imént, a 2,5"-os külső merevlemezeknél jelenleg 5 TB a max. (bővebben), azért nem találni sehol 6 TB-osat. Lehet a jövőben lesz majd akkora, vagy akár még nagyobb tárolókapacitású is, de az valószínűleg nem mostanában várható. Na meg az egy dolog, hogy egyes gyártók majd előrukkolnak ilyenekkel, de mire főleg a hazai boltokban kaphatók lesznek, illetve reális és kedvező áron, az megint más dolog.

Tehát, ha egylemezes (1 db HDD) kivitelben kell 1 db 6 TB-os külső merevlemez, akkor olyat jelenleg csak 3,5"-os fizikai méretben lehet venni. A téma-összefoglalóban vannak kategóriák szerint információk, illetve a külső házaknak is vannak külön társtopikjai, ha valaki inkább ez utóbbi megoldást választaná.

[ Szerkesztve ]

(#21714) G@ben válasza King Unique (#21713) üzenetére


G@ben
addikt

Köszi a linket, át fogom olvasni, nagyon hasznosnak tűnik! :R
Jelenleg van egy 2TB 2,5"-os, meg egy 3,5"-os, amiken megvan minden másolatban, de ezt szeretném egyszerűsíteni. A 3,5-est marha nehéz kezelni, meg önmagában marha nehéz, illetve plusz táp, stb, nem a napi szintű cipelésre termett. :)

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21715) G@ben


G@ben
addikt

Azt lehet tudni, hogy az Adata HV300 5TB milyen winchesterrel van szerelve? Én még nem találtam róla infót. Árban is szimpatikus, illetve a 3 év garancia is az.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21716) King Unique válasza G@ben (#21715) üzenetére


King Unique
titán

Ha elolvastad a korábban linkelt blogbejegyzést, akkor abban le van írva, hogy jelenleg 2,5"-os méretben csak a Seagate gyárt 5 TB-os merevlemezt. Tehát jelenleg minden 5 TB-os mobil külső merevlemez belsejében ez a bizonyos Seagate merevlemez (ST5000LM000) van.

Az ADATA HV300-as sorozatával itt a topikban még nincsen tapasztalat, de a felszereltsége, a 3 éves gyártói garancia és nem utolsósorban pl. az 5 TB-os modell ára jónak mondható. Sőt olyannyira, hogy legalábbis a hazai boltokban külső meghajtóként olcsóbb, mint natúrban a benne lévő merevlemez.

[ Szerkesztve ]

(#21717) G@ben válasza King Unique (#21716) üzenetére


G@ben
addikt

Ezen átsiklottam, bocsi. Akkor igazából, ha 5TB-ost akarok, a hosszabb garanciásat kell választani, nem?
Viszont a Seagate 128MB cache-t ír, az Adata a boltokban 16MB. Gondolom elírás lehet.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21718) King Unique válasza G@ben (#21717) üzenetére


King Unique
titán

Úgy mondanám, hogy ha 5 TB-os mobil külső merevlemezt akarsz venni, akkor a belső jelenleg mindegyiknél ugyanaz. Viszont pl. maga a külső ház és annak anyaga, burkolata, a SATA-USB átalakító egység és az annál alkalmazott chip, a mellékelt szoftverek, a garanciaidő stb. már eltérő lehet. Az utóbbi értelemszerűen minél több, nyilván annál jobb. Viszont a kiválasztást ezen kívül egyéb szempontok alapján is lehet részletezni.

Az a belső merevlemez adatlapján is szerepel, hogy 128 MB a cache mérete. Tehát a webshop adata elírás lehet, ami egyébként amúgy sem ritka, ezért elsődlegesen mindig a gyártó weboldala a mérvadó. Egyébként az ilyen külső merevlemezeknél rendszerint viszonylag kicsi szokott lenni a gyorsítótár mérete, ami ennélfogva sima adattárolásnál és nagyobb méretű fájlok mozgatásánál kevésbé számít. Ez egy korábbi hozzászólásban is részletezve van.

[ Szerkesztve ]

(#21719) G@ben válasza King Unique (#21718) üzenetére


G@ben
addikt

Jelenleg 2TB Samsung M3 van, jó, csak kicsi. :) Nem baj, ha műanyag a ház, van tok, amibe beleteszem, vigyázok rá. Ha sok adatot másolok rá, úgyis teszek elé egy ventit, az sokat segít.
Sejtettem, hogy a webshop írta el, kevésnek tűnt a 16MB. :)
A sebessége annyira nem lényeges, láttam róla mérést, az tökéletesen megfelel.

A kérdésekre pedig a válasz:

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
2,5", 5TB

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Inkább egyben a garancia miatt, nem tervezem kiszerelni.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Semmi nem kell hozzá.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Adatokról backup, illetve melóban zenehallgatás róla laptopon keresztül USB 3.0 porton. Windows mindenhol.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
"Olcsó" legyen, 55k fölé nem szívesen mennék.

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Minimum 3 év legyen.

Ezek a szempontok alapján néztem az Adata-t. A Seagate Backup Plus is jó lenne, csak az 2 év garanciás.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21720) King Unique válasza G@ben (#21719) üzenetére


King Unique
titán

Ha tényleg nem kell semmilyen extra, akkor gyárilag összeszerelt és egyben fapados kivitelben pl. a Seagate Expansion Portable, vagy a WD Elements Portable sorozata adná magát, de azoknál nincsen 5 TB-os modell. Tehát az előbbi gyártónál marad a Backup Plus Portable sorozat, viszont annál valóban csak 2 év gyártói garancia van. Vagyis az ADATA HV300 3 év gyártói garanciával jobb választás lenne és ugyanakkor az ára is kedvezőnek mondható. Ha biztosan nem kell a külső hatásoknak jobban ellenálló, illetve ütésálló, vízálló stb. kivitelű, akkor a HD330 és a HD710 Pro sem indokolt.

[ Szerkesztve ]

(#21721) G@ben válasza King Unique (#21720) üzenetére


G@ben
addikt

Jól látod a helyzetet. A következő hónapra terveztem a vásárlást, de addig nem hinném, hogy bármi újdonság megjelenne. :)
Köszönöm a segítséget! :R

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21722) tylerddd


tylerddd
veterán

A WD My Passport és Ultra között mi a különbség?! Köszi!

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#21723) King Unique válasza tylerddd (#21722) üzenetére


King Unique
titán

Egy másik válaszban nemrég röviden le volt írva, hogy milyen különbségek vannak a WD egyes 2,5"-os külső merevlemezeinél. Tehát a jelenlegi My Passport és a My Passport Ultra sorozatok között leginkább csak a burkolat anyagában és színében, illetve ebből is adódóan a dizájnban van egy kis eltérés. Valamint egyes hivatalos leírások alapján elvileg még a mellékelt szoftveres csomagnál variál(hat)tak egy keveset, de lényegében kb. ugyanazok a programok járnak mindkettőhöz, ugyanazt tudják stb.

[ Szerkesztve ]

(#21724) tylerddd válasza King Unique (#21723) üzenetére


tylerddd
veterán

Köszi! A leírt különbségek nem izgatnak, én pl. sebességre lettem volna kíváncsi. Nekem egy előző genes Ultrám van, kellene majd egy új, de akkor a sima is jó lesz, pár ezressel olcsóbb is.

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#21725) junior11 válasza tylerddd (#21724) üzenetére


junior11
veterán

Ugyanaz a HDD van mindkettőben.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21728) King Unique válasza tylerddd (#21724) üzenetére


King Unique
titán

Az adatátviteli sebesség az újabb My Passport sorozatoknál is maradt kb. ugyanolyan, mivel a HDD max. pár apróságot (pl. modellszám) leszámítva lényegében nem nagyon változott a belsejükben. Legalábbis pl. az egyes korábbi és újabb My Passport sorozatok 1 TB-os modelljei esetében, amit a linkelt tesztek jól szemléltetnek. Max. pl. a régi / új 2 TB-os My Passport (Ultra) modelleknél lehet leginkább eltérés a 7 / 15 mm magas WD Blue belső merevlemezek, pontosabban azok integrált USB-s változatai miatt. Viszont a többinél már nem nagyon és a főbb jellemzők is maradtak többnyire ugyanazok. Ha pedig az átlagosnál valamivel gyorsabb mobil külső merevlemez kell, akkor nemrég egy másik válaszban részletezve volt az a téma is.

A WD-kre visszatérve pedig igen, megfelelhet a normál My Passport is, hacsak az Ultra esetében a prémium dizájn nem ér meg némi felárat számodra. De, ha mondjuk egy igazán tetszetős 2,5"-os külső merevlemez kell (full) fémházas kivitelben, akkor egy korábbi hozzászólásban említve voltak egyéb gyártók termékei is, ahogyan a téma-összefoglalóban szintén van ilyen kategória.

[ Szerkesztve ]

(#21729) seadrone


seadrone
őstag

Sziasztok! Az első hszt nehezen tudom böngészni most, úgyhogy a segítségeteket kérném.

tárolása szeretnék egy terrás külső hddt.

Megbízhatóság első szempont
. Mi jöhet szóba?

(#21730) King Unique válasza seadrone (#21729) üzenetére


King Unique
titán

Erre kb. megint azt tudnám mondani, amit nemrég egy másik válaszban. Az, hogy 1 terás (!) külső merevlemez kell, az önmagában elég kevés információ és legutóbb nem hiába fejtette ki bővebben más is, hogy pontosan milyet akar. De ezek a kérdések amúgy a téma-összefoglalóban is megtalálhatók a vásárlási szempontoknál, nem véletlenül! Aztán a megbízhatóság emlegetése konkrétumok nélkül így általánosan megint kissé elcsépelt dolog. De, ha az kell, akkor pl. a 2,5"-os típusokat illetően egy korábbi hozzászólásban ez a téma is részletezve van, ahogyan a téma-összefoglalóban szintén.

[ Szerkesztve ]

(#21731) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Sziasztok!

Az "új" WD My Book 3,5" külső HDD-kben milyen vinyó van? Esetleg tudja valaki? 6TB-s változat lenne a legfontosabb..

Véleményem szubjektív...

(#21732) King Unique válasza hackeeeee (#21731) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Rendszerint a WD saját gyártású merevlemezei, pontosabban a korábbi Green sorozat, illetve újabban annak az átcímkézett változatai, azaz a Blue sorozat modelljei. Ezt a korábbi My Book sorozat 6 TB-os modelljének tesztje is szemlélteti. Az újnál a 6 TB-os modell belsejében szintén vagy egy ilyen, vagy immáron a Blue sorozatból való merevlemez lehet. Viszont néha előfordulhatnak kivételek (pl. Red, Purple), amiről itt a topikban is volt szó több alkalommal (példa). Illetve az új My Book sorozatnál a 8-10 TB-os modellekben értelemszerűen már nem Blue merevlemez lehet, mivel az utóbbiból 6 TB-os a legnagyobb tárolókapacitású.

[ Szerkesztve ]

(#21733) hackeeeee válasza King Unique (#21732) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Szia!

Köszönöm szépen! Közben még tegnap este keresgéltem, mert nem hagyott nyugodni a téma. Végül a "nagy" szórás miatt úgy döntöttem, hogy inkább intézek egy külső házat, és befogom a polcon álló 3 TB-s toshiba HDD-met.

Véleményem szubjektív...

(#21734) KisTücsök


KisTücsök
addikt

Sziasztok!

Külső egybegyúrt 2.5-ös HDD-t szeretnék. Elsősorban biztonsági mentésre, illetve a PC és lapos közt is ezt használnám. 2Tb. A Silicon Power bejön, amit olvastam róla, bár elég sok változata van. De a tartósság lenne a legfontosabb. Tudnátok néhány típust ajánlani? 25k körül.

(#21735) King Unique válasza KisTücsök (#21734) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A többi gyártóhoz hasonlóan a Silicon Power kínálatában is többféle 2,5"-os külső merevlemez közül lehet választani. Viszont, hogy számodra melyik lenne a leginkább megfelelő, ahhoz a mostaninál jobban kellene részletezni, hogy pontosan milyen is kell. Ezen gyártó termékei egyébként az átlagnál rendszerint valamivel drágábbak szoktak lenni, tehát egy 2 TB-os max. 25 ezerből nem feltétlen fog kijönni. Ha belefér némi plusz, akkor viszont pl. a tetszetős Armor A75 sorozat jó választás lehet. Vagy, ha a külső hatásoknak még jobban ellenálló kell, akkor pl. az Armor A85. Ha a minél kedvezőbb ár a szempont és nincsen szükség semmilyen extrára, akkor a téma-összefoglalóban, illetve az alábbi logout blogbejegyzésben vannak opciók ilyen mobil külső merevlemezekre is.

A megbízhatóság és tartósság témája eleve egy összetett, a külső merevlemezeknél több oldalról is megközelíthető dolog. Ez pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van a 2,5"-os típusokat illetően, ahogyan a már említett téma-összefoglalóban szintén.

[ Szerkesztve ]

(#21736) #20221952


#20221952
törölt tag

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a RaidSonic ICY BOX IB-351StU3-B merevlemezházba milyen merevlemez ajánlott 8TB-os méretben 4K HDR remux USB vagy Gigabites hálózati lejátszásához?
A válaszokat előre is köszönöm!

KissA1026

(#21737) .LnB


.LnB
titán
LOGOUT blog

Sziasztok.

Haverom szeretne venni egy ilyen: [link] USB Hub-ot. Az lenne a kérdése, hogy fog e működni ez a Tv-jével LG B7, úgy, hogy egyszerre az összes rákötött HDD-t lássa a tv?

Valaki tudna ebben segíteni?

Vagy esetleg ezzel? [link]

[ Szerkesztve ]

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#21738) King Unique válasza #20221952 (#21736) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha egy USB-s külső házba kell a megfelelő merevlemezt kiválasztani, akkor azt elsődlegesen az azzal foglalkozó topikban célszerű megérdeklődni. Illetve a 3,5"-os külső házaknak is van külön topikja, ha nem általánosan a külső merevlemezekre, illetve a gyárilag összeszerelt típusokra vonatkozik a kérdés.

Milyen merevlemezt vegyek?
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja

Ha már megvan a külső ház, akkor azt nem szükséges tovább tárgyalni, illetve a most említett amúgy is ajánlott modell. Valamint pl. az adatlapján is szerepel, hogy a HDD tárolókapacitására vonatkozóan nincsen jelenleg reális limit, vagyis nagy valószínűséggel egy 8 TB-osat is kezelni fog. Magát a merevlemezt illetően egy passzív hűtéses külső házban elsődlegesen 5400-5900 RPM-es típust javasolt használni, ami rendszerint adattárolási célra, illetve a különféle HD-filmek lejátszásához is elegendő szokott lenni. Többek által preferáltak ilyen célra pl. a WD Red és Purple sorozatok, de akár más gyártók termékei is opciók lehetnek. A téma topikjának összefoglalójában fel vannak tüntetve az ajánlott modellek különféle kategóriák és tárolókapacitás szerint.

[ Szerkesztve ]

(#21739) King Unique válasza .LnB (#21737) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha 2,5"-os külső merevlemezekről van szó, akkor azokhoz mindenképpen aktív USB-hubot javasolt venni és használni. Vagyis olyat, amihez mellékelnek külső tápegységet, ami által egy mobil külső merevlemez stabil tápellátása is biztosított. Aztán, hogy egyszerre hány ilyen eszközt képes stabilan kiszolgálni és meghajtani az adott USB-elosztó, az már az utóbbi függvénye is. 1-2 db 2,5"-os külső merevlemez, illetve 2 db egy időben történő működtetése rendszerint még OK szokott lenni, de annál több már problémás lehet.

A pontosan milyen / melyik USB-hubot vegyük kérdésre a topikban megtalálható információk, a mások által használt típusok segítségül lehetnek. Viszont kb. ennyi, mivel ennek a topiknak nem ez a fő témája, max. csak érintőlegesen esik szó néha róla. Aztán, hogy az adott tv-vel biztosan működni fog-e, azt megint inkább az azzal foglakozó topikban kellene megérdeklődni, pláne hogy sok eseteben eleve lutri az ilyen készülékeknél. Ez egy korábbi hozzászólásban is részletezve van.

[ Szerkesztve ]

(#21740) #20221952 válasza King Unique (#21738) üzenetére


#20221952
törölt tag

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ.

A külső merevlemezház még nincs, de közben már változott az elképzelés is, most már inkább az kellene, hogy gigabites hálózaton keresztül lehessen elérni samba szerverként a 8TB-ot.
Esetleg van rá ötleted, ha nem túl offtopic?

(#21741) King Unique válasza #20221952 (#21740) üzenetére


King Unique
titán

Ha még csak tervben van a dolog, akkor ilyen célra érdemesebb lenne inkább egy NAS-t venni. Léteznek ugyan pl. ilyen spéci külső házak is, de az ilyenekkel itt kevésbé van tapasztalat és egy NAS amúgy is kiforrottabb megoldás erre a célra. Annak, illetve az otthoni hálózat és megosztás témáknak pedig szintén vannak külön topikjai, elsődlegesen azokban javasolt ez ügyben érdeklődni.

Milyen NAS-t vegyek?
Otthoni hálózat és internet megosztás

[ Szerkesztve ]

(#21742) #20221952 válasza King Unique (#21741) üzenetére


#20221952
törölt tag

Köszönöm! :R

(#21743) .LnB válasza King Unique (#21739) üzenetére


.LnB
titán
LOGOUT blog

Köszi a választ! Tovabbitottam. :)

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#21744) KisTücsök válasza King Unique (#21735) üzenetére


KisTücsök
addikt

Köszönöm a részletes választ!

Hmm. Milyen információkat adjak még meg? Garancia minél több, annál jobb természetesen. Keret kb 25k, nem fix. Szerintem nincs szükségem különleges dolgokra, szoftverekre, etc. A Silicon Power pont azért tetszett elsőre, mert ellenálló, de nem lenne extrém körülmények között használva, tárolva, csak úgy voltam vele, hogy sose lehet tudni. Meg annyival nem, vagy egyáltalán nem drágább, mint azonos társai, mindenféle "védelem" nélkül. A75 újabb, mint a többi? Pl 62 vagy 30. Ezek között van lényegi különbség? Tetszik amúgy az A75, nem túl drága még.

Vagy esetleg, mivel a megbízhatóság lenne a legfontosabb, nézzek RED-et és vegyek hozzá házat? És akkor beáldozok 1Tb-ot, ha annyival megbízhatóbb ez a variáns.

(#21745) King Unique válasza KisTücsök (#21744) üzenetére


King Unique
titán

A szükséges plusz információk arra vonatkoztak, amik a linkelt példában is voltak. Vagyis, hogy kellenek-e olyan extrák, mint pl. fémház, külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás, bónusz szoftverek, netán hardveres titkosítás, mennyi garancia legyen rá stb. Ezeket eleve el kellene dönteni, utána lehet csak továbblépni.

Az Armor A75 és A62 sorozatok újabbnak mondhatók, ellenben az A30 már korábban is megtalálható volt a gyártó kínálatában. A lényegi különbség ezek között leginkább a külsőségekben van, azaz a dizájn, a fizikai méret, a burkolat anyaga és annak ellenálló képessége a különféle külső hatásokkal szemben, illetve a Type-A / Type-C fizikai csatlakozók. Na meg, hogy az A75 és az A30 sorozatoknál csak 1-2 TB-os modellek vannak, ellenben az A62-nél ezeken felül még 3-5 TB-osak is. Maga a merevlemez azonos tárolókapacitásnál valószínűleg ugyanaz bennük, de előfordulhat eltérés, mivel a gyártóknak szokása időnként váltogatni őket, akár egy adott sorozat adott modelljén belül is. A SATA-USB átalakító egységnél és egyben az USB-chipnél szintén hasonló lehet a helyzet. A mellékelt szoftverek viszont rendszerint megegyeznek.

A megbízhatóságra vonatkozóan a korábbi válaszban és az ott linkelt hozzászólásban is le van írva, hogy alapvetően több dolog függvénye, pláne egy ilyen külső merevlemeznél. Egy 2,5"-os Red és Black lehet valamivel minőségibbnek és tartósabbnak mondható, mint egy átlagos mobil merevlemez, de ha kifejezetten 2 TB-os kell, akkor nem feltétlen érdemes emiatt lemondani a nagyobb tárolókapacitásról. Na meg ez csak a belső, ellenben egy külső merevlemeznél ott van a külső hatásokkal szembeni ellenállás is pl. egy véletlen leejtés esetére. Aztán az eszköz megfelelő használatán is eleve sok múlik. Ha pedig pótolhatatlan adatok tárolásáról van szó, akkor azokat eleve több helyre, több online / offline tárolóra javasolt menteni, mivel ilyenkor önmagában 1 db belső / külső merevlemez nem nyújt kellő adatbiztonságot.

[ Szerkesztve ]

(#21746) kapaca76


kapaca76
tag

USB-s filmnézéshez milyen 2,5"-os HDD-t ajánlotok?

(#21748) King Unique válasza kapaca76 (#21746) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen célra lényegében akármelyik megfelelhet, szóval ennél azért jobban kellene részletezni, hogy pontosan milyen is kell. Na meg többek között az sem ismert, hogy milyen környezetben lesz majd használva a külső merevlemez. De, ha pl. PC-n / Macen, akkor a kompatibilitás, USB-n a stabil tápellátás, a különféle formátumok lejátszása stb. is általában rendben szokott lenni. Ha esetleg egy tv-hez csatlakoztatva, akkor arról és egyben a 4K-felbontású filmek lejátszásáról legutóbb pl. az alábbi kérdésre adott válaszokban volt szó bővebben.

[ Szerkesztve ]

(#21749) Azie


Azie
őstag

Üdv! Remélem jó helyen kérdezem és tudtok segíteni:
adottak:

HDD Dokkoló
Asus RT-AC66uB1
Lenovo Y520
LG 55UK6100PLB

és a következő HDD-k (desktopról váltottam notebookra, onnan maradtak meg) :
2x Samsung 2TB (HD204UI)
1x Samsung 500 GB
2x Samsung 200 GB
1x Toshiba 2TB
1x WD 2TB

A dokkolóban az egyik 2TB Samsung tökéletesen működik, olvassa a TV, Router, Notebook és wifin is tudom böngészni a tv-ről, ha a routeren van média szerverként.

A többi full random működik, van, hogy teljesen ledobja az eszközt, van, hogy kifagy tőle az egész desktop a notebookon, van, hogy távolról tudom browse-olni, de megszakad, aztán újrafeléled.

A cél a következő lenne:
A routerre kötve USBn dokkoló, és ez megosztva wifi hálózaton, hogy a TV-ről és HDDről is elérhető legyen + torrentezés, hogy ne a notebook menjen éjjel-nappal. (reálisan max 1080p lejátszást szeretnék róla a tv-n wifin kersztül, de ha a 720p stabil, az is már nagy előrelépés lenne)

Mit javasoltok?
Jó lenne, ha nem kéne vennem új HDD-t / dokkolót.

Előre is köszi a segítséget.

[ Szerkesztve ]

"Believe in the ideal, not the idol." - Serra

(#21750) beach head


beach head
senior tag

Sziasztok! Xbox one -hoz lenne szükség egy külső merevlemezre a játékokhoz.
1 TB, usb 3 csatoló, legalább 7200 rpm.
Kérdés: inkább egy külső műanyag házas hordozható hdd vagy egy 3,5 inches hdd + külső ház lenne ideálisabb. Illetve javasolt-e ebben az esetben saját tápos külső hdd vagy elég az usb kábeles működése.
Ha a külső házas variáns lenne jobb milyen házat javasolnátok közepes árfekvésig?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.