Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21801) oszi91 válasza King Unique (#21788) üzenetére


oszi91
tag

Szia!

Köszönöm a részletes választ!
Igen a sebesség a PC-ről másolásnál lett volna jó mert azért egy 4K-t jelen pillanatban a pendriveom 60-80 megával másol és azért úgy elég sok idő. A kisebb fájlokat (5-15gb) jóval gyorsabban másolja 120-170mega.
De ahogy nézem olyan nagy eltérések nincsenek sebességek terén, SSD-re meg nem fussa'.

(#21802) Frawly válasza King Unique (#21799) üzenetére


Frawly
veterán

Megérkezett a ASMedia 1053-as átalakító. Anyagra igényesebb, mint a másik 1051-es kínai modell. Az lsusb szerint az eszköz:
ID 174c:55aa ASMedia Technology Inc. Name: ASM1051E SATA 6Gb/s bridge, ASM1053E SATA 6Gb/s bridge, ASM1153 SATA 3Gb/s bridge, ASM1153E SATA 6Gb/s bridge.

Ezek szerint 1153-as chip van rajta. Arch Linux alatt a smartctl az egyik SSD-n beolvassa végre a SMART-tot, de nem jelenít meg minden attribútumot, meg egyes értékeket nem ismer fel, csak Unknown-nak írja. TRIM sajna nem megy rajta egyik SSD-vel sem. Jól átcsesztek vele, azt írták a descriptionben, hogy Linux supported, meg UASP mode, ehhez képest csak BOT módban megy ez is, kidobott pénz az ablakon.

Az lsusb -v szerint:
bInterfaceClass 8 Mass Storage
bInterfaceSubClass 6 SCSI
bInterfaceProtocol 80 Bulk-Only
iInterface 0
Az lsusb -t szerint usb-storage driver hajtja, nem uap (ami az UASP-t hajtaná). Apjuk kaszá't. Vissza nem küldöm, mert a postázáson buknék megint pénzt.

(#21803) lacos001


lacos001
senior tag

Hi

Valamit kell rendeljek magyarországon a rokonhoz, filmek-adatok tárolására. jön hozzánk Németországba valmire fel kell pakolja a dolgokat..

Mivel járok jobban manapság?

Pl.: 1 vagy 2 + 3

2TB amire szükségem van...

5 éve nem élek ott, igy nem tudom milyen boltok zártak be, nyitottak ki. ezért gyorsan linkeltem valamit...

Nem tudom számit e itt az usb2/3 macera.

köszi ;)

(#21805) King Unique válasza lacos001 (#21803) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Attól is függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Egyébként pont nemrég volt arról szó bővebben egy hasonló kérdésnél, hogy ha 2 TB-os kell, akkor milyen lehetőségek vannak, milyeneket érdemes venni stb.

(#21806) HaZsolt


HaZsolt
őstag

Szeretnék egy új külső merevlemezt. Legyen új. Nagyon sokat töltök le 2TB-os legyen, a lényeg, hogy gyors a letöltési sebességem és 120 MB/s körüli sebességgel töltök le, ennyit tudjon, nehogy az legyen, hogy csak 80MB/s-et tud. Valamint még a PS4-el is használni fogom sűrűn, tehát minél tempósabb kell. 30-35 ezer FT-ot szánok rá. Én a WD Mypassportokat néztem ki USB 3.1-es, gondolom ez jobban megfelel az igényeimnek mint a 3.0-ás. A 3.1-es lenne a 2018-as modell a 3.0-ás pedig a régebbi? Vagy felejtsem el ezeket és tudtok jobbat? A gyártó honlapján sebességet nem találok róla, a gyári specifikációknál alig adnak meg adatokat róla.

(#21807) Akra_hu válasza HaZsolt (#21806) üzenetére


Akra_hu
tag

WD mypass alkalmas lenne tv-hez, filmek lejátszására is?

(#21808) lacos001 válasza King Unique (#21805) üzenetére


lacos001
senior tag

Jajj nem akarom én ezt sokat csicsázni.
Semmi egyéb nem lesz rajta, film+mese a gyereknek.
Viszont egy Dune HD-ra szeretném rádugni, bármit is veszek.
Ezt már tudja kezelni az 5 évesem, igy a Dune-re dugva tud válogatni, azt néz amit akar.

(#21810) King Unique válasza HaZsolt (#21806) üzenetére


King Unique
titán

Az alapszabály, hogy mindig a gyártó weboldalát kell nézni, eleve az a mérvadó! Az ilyen-olyan webáruhazáknál előfordul, hogy pontatlanul, avagy tévesen vannak megadva bizonyos adatok... A merevlemez-alapú My Passport sorozatoknál USB 3.1-es eleve nincs is, tehát már ez sem stimmel. Illetve a linkelt 2 termék elvileg ugyanaz kellene legyen, bár az egyiknél a modellszám eltérő (WDBYFT0020BBL), de olyan mondjuk a gyártó weboldalán sincsen feltüntetve. Másrészt ezekre eleve 3 éves gyártói garancia van, ezért is érdekes az egyiknél a 2 év, a másiknál meg a 3. Másrészt maga a szimpla USB 3.1-es megnevezés is megtévesztő, amiről pont nemrég volt szó egy másik topikban. A tényleges USB 3.1 = USB 3.1 Gen 2, ellenben EZT kihasználva egy ilyen külső merevlemez max. USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 típusú. A WD mobil külső meghajtóinál max. a My Passport SSD az, ami ténylegesen USB 3.1-es, azaz Gen 2-es.

Ha minél gyorsabb 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor nemrég részletezve volt ez a téma is. Egy ilyen 2 TB-os My Passport a 120 MB/s értéket max. szekvenciális formában (pl. nagyméretű fájlok másolása), illetve üresen / kevés adattal tudná, amit az alábbi teszt is szemléltet. De minél inkább tele lesz másolva, minél inkább töredezettebb lesz rajta a fájlrendszer stb., annál inkább lassulni fog. Tehát az állandó 120 MB/s adatátviteli sebesség eleve irreális elvárás, pláne hogy egy merevlemez nem egyformán gyors a lemez teljen felületén. Ezt a HD Tune programmal végzett tesztek is jól szemléltetik (példák). Egy 7200 RPM-es 2,5"-os, vagy eleve egy 3,5"-os típus valamivel gyorsabb lenne (bővebben), de ez előbb említett dolgok ezeknél is ugyanúgy érvényesek. Ilyen szempontból egy külső SSD nyilván jobb választás lenne, pláne ha a kis méret és a csak USB-ről történő tápellátás is számít. Ezt pl. a My Passport SSD-ről készült teszt is szemlélteti. Viszont egy 2 TB-os külső SSD jelenleg nem éppen filléres kategória, sőt. Ahogyan pl. egy kétlemezes, RAID megoldásra épülő külső HDD is drágább az átlagnál, nagyobb a mérete, külső tápellátás szükséges a használatához stb. Tehát a másik opció, hogy maradsz a(z) (egylemezes) 2,5"-os, vagy esetleg 3,5"-os külső merevlemeznél és max. nem az interneted teljes sávszélességének megfelelő sebességgel töltesz le rá (végig), ennyi. :)

[ Szerkesztve ]

(#21811) HaZsolt válasza King Unique (#21810) üzenetére


HaZsolt
őstag

Köszönöm a részletes választ! Egy legenda vagy nagyon örülök, hogy ilyen hosszú és kimerítő választ adtál. Ezt az opciót választom, nem bonyolítom mert a PS4-re is rá fogom dugni néha: "Tehát a másik opció, hogy maradsz a 5400 / 7200 RPM-es 2,5"-os külső merevlemeznél és max. nem a teljes sávszélességnek megfelelő sebességgel töltesz le rá, ennyi. :)" Így a kettő közül melyik legyen: 1, 2?

(#21812) King Unique válasza HaZsolt (#21811) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban már le volt írva, hogy a My Passport sorozatnál kék színben egyféle 2 TB-os modell van jelenleg. Az adatlapján is csak a WDBS4B0020BBL van feltüntetve. A WDBYFT0020BBL a sorozaton belül a korábbi 2 TB-os modell lehet, ami egy régebbi adatlapon még szerepel. A 2 kettő között a különbség az, hogy míg az előbbinél 2-tányéros és 7 mm magas a belső merevlemez, addig az utóbbinál 4-tányéros és 15 mm magas. Ebből adódóan pedig a külső merevlemez magassága is kisebb az előbbinél. Na meg annál a merevlemez elvileg talán még gyorsabb is valamivel, a cache mérete is már 128 MB stb. Egyébként azért variálták meg, mert a WD 2,5"-os 2 TB-os kivitelben eddig csak 15 mm magas merevlemezeket tudott gyártani és nem olyan régen rukkoltak elő a Blue sorozatnál a 7 mm magas WD20SPZX-szel. De mondjuk a My Passport modellek belsejében ezeknek rendszerint az integrált USB-s változatai szoktak lenni, amiről pl. ebben a blogbejegyzésben is vannak infók.

Tehát a kettő közül akkor már inkább a WDBS4B0020BBL legyen, még ha kicsit drágább is, legalábbis abban a webshopban.

[ Szerkesztve ]

(#21813) King Unique válasza Akra_hu (#21807) üzenetére


King Unique
titán

Általában alkalmas, de hogy az adott tv-nél biztosan az-e, az ügyben már annak a topikjában is javasolt érdeklődni. Na meg, hogy megfelelő USB-port van-e rajta egy 2,5"-os külső merevlemez stabil tápellátásához stb. Ezekkel kapcsolatban pl. ebben a korábbi hozzászólásban le van írva a lényeg.

(#21808) lacos001:
OK, de bizonyos dolgokat azért mindenképpen el kellene dönteni, nem véletlenül voltak az előző válaszban azok a linkek. Ezek híján max. azt tudom mondani, hogy akkor vegyél pl. egy WD-t, mint az imént a másik fórumtag. Viszont, ha egy médialejátszóhoz csatlakoztatva lesz használva a mobil külső merevlemez, akkor az esetben is ugyanaz érvényes, ami az előbb a tévére vonatkozóan le volt írva!

[ Szerkesztve ]

(#21814) LK


LK
addikt

Sziasztok!

Sajnos a külső merevlemezek terén nem vagyok valami tájékozott. A családi fényképeknek szeretnék egy biztonságos helyet. Érdeklődnék, hogy kb. 20 ezerig van-e ajánlható eszköz, ami évekig jó lehet? Megbízható márka, típus, megoldás sokat segítene. Előre is köszönöm. :R
(ui.:jó lenne min. 250Gb-tól felfelé, sebesség nem, a megbízhatóság annál fontosabb lenne).

[ Szerkesztve ]

"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG

(#21815) King Unique válasza LK (#21814) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azért ezt ennél jobban kellene részletezni és szintén kb. ugyanazt tudnám válaszolni rá, amit nemrég egy másik kérdésnél. Ott, illetve a második linkben részletesebben ki van fejtve a téma, ami számodra is hasznos lehet. Valamint a topik téma-összefoglalójában is vannak információk.

Manapság egyébként 1 TB alatt már eleve nem érdemes külső merevlemezt venni, sőt nem is nagyon lehet, pláne gyárilag összeszerelt kivitelben. 20 ezerből egy 1 TB-os kijön és ha elég akkora tárolókapacitás, akkor eleve inkább 2,5"-os fizikai méretben érdemes olyat venni. A pótolhatatlan adatok (pl. családi fényképek) tárolásánál pedig alap, hogy azokról mindig legyenek biztonsági másolatok, több online / offline tárolóra legyenek mentve!

[ Szerkesztve ]

(#21816) LK válasza King Unique (#21815) üzenetére


LK
addikt

Ezen lenne a másolat. Köszi a választ. Akkor Samsung és Maxtor M3 ill. WD my passport utra ajánlható (2.5" ill. 1Tb) ?

[ Szerkesztve ]

"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG

(#21817) King Unique válasza LK (#21816) üzenetére


King Unique
titán

Az M3 Portable sorozat Samsung márkanévvel már többnyire kifutott, helyette a Maxtor van. A Maxtor és a WD is ajánlott, hasonló a szoftveres kínálatuk, 3 év gyártói garancia van mindkettőnél stb. Az utóbbi gyártó terméke hivatalosan kiforrottabbnak mondható, viszont az előbbi előnye a kedvezőbb ár mellett pl. a nem integrált USB-s belső merevlemez, illetve hogy maga a merevlemez gyorsabb valamivel. Az előbbiről ebben a logout blogbejegyzésben van bővebb infó, ahogyan az utóbbi is nemrég részletezve volt egy másik válaszban.

[ Szerkesztve ]

(#21818) LK válasza King Unique (#21817) üzenetére


LK
addikt

Ilyen válaszok miatt Prohardver a Prohardver ! Köszi, hogy időt szakítottál a válaszra ilyen késő este! Már olvasom is őket! :R

"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG

(#21819) Headbang


Headbang
aktív tag

sziasztok

Van egy Seagate ED 1terrás külső vinyóm.(Bár nem hinném hogy ez típusfüggő probléma.) Torrentes kérdés következne. Az lenne a kérdésem, hogy pc-s használatkor a rendszer felállása után, miért kezd el néhány torit (nem mindet) a seedhez újraellenőrizni a kliens amiket a külső hddről futtatok? (Más klienssel is jelentkezik ez a gond.) Gondoltam, biztos a rendszer indulásakor még nem csatlakozotatta fel rendesen a külső hdd-t, de ha a klienst később indítom el akkor is ugyanez a jelenség fogad. (Win7/Win10 alatt is próbáltam.)

Elnézést ha ez a témakör már ki lett vesézve, esetleg másik topicban van de nem találtam rá.

Köszönöm :R

(#21821) King Unique válasza Headbang (#21819) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Itt a topikban külső merevlemezre történő torrentezésnél felmerülő problémaként inkább pl. adatkapcsolati hibák, illetve az alvó mód szokott téma lenni (példa). Az, hogy nálad a seedelésnél csak bizonyos torrentek lesznek rendre újraellenőrizve, annak inkább más oka lehet. Lehet a kliensprogramban beállítás kérdése is, de van amikor a fájlrendszernél, illetve magánál a lemeznél (HDS) vannak hibák és nem árt az utóbbiak ellenőrzése sem. Viszont ez egy olyan téma, aminek megtárgyalására lehet inkább pl. a Bittorrent topik lenne alkalmasabb, pláne ha a klienssel, illetve annak beállításaival kapcsolatos a probléma.

(#21822) medvezsolt


medvezsolt
senior tag

Sziasztok! Remélem jó topicba írok és remélem pozitiv választ kapok.

Vettem egy Gembird USB3mas HDD dokkolót, amibe bele állítottam egy 1 terrás SATA winyót.
Szerettem volna hálozatról elérni mégpedig úgy, hogy rádugtam a Tenda AC9-es routerem USB portjára. De
Sajna nem látja a router.
Kiprobáltam egy tök hagyományos pendrive-al és ott megy, (mivel eltudtam érni FTP-n helyi ip cimmel)

Nem alkalmas egy HDD dokkoló fájl megosztásra talán? vagy nem veszek észre valamit?

" A processzorok füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább. "

(#21823) King Unique válasza medvezsolt (#21822) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A dokkoló és a merevlemez pontos típusa nem derült ki a leírtakból. Ha nem a hálózati elérésnél lett elcseszve valami, akkor a probléma lehetséges okai lehetnek azok is, amelyekről az egyik társtopikban volt szó egy hasonló esetnél. Ha az előbbi az oka, akkor azt viszont eleve inkább a hálózat, szolgáltatók téma megfelelő topikjában kellene tovább fejtegetni. Illetve az utóbbinál is, ha nem a dokkolóval és a benne lévő merevlemezzel van gond és pl. PC-s környezetben megfelelően működnek. Ugyanis akkor az már a router, illetve az azon lévő gyári / külső firmware hibája, ha nem kezeli az USB-tárolóeszközt megfelelően. Ilyenkor pedig a megoldást is nyilván a routernél, illetve az adott firmware-nél kell keresni.

[ Szerkesztve ]

(#21824) Headbang válasza King Unique (#21821) üzenetére


Headbang
aktív tag

Köszönöm:)

Átnézek a másik topicba.

(#21825) medvezsolt válasza King Unique (#21823) üzenetére


medvezsolt
senior tag

Köszi a választ. Ez egy Gembird HD32-U3S-2. A merevlemez pedig egy Hitachi 1TB 32MB 7200rpm SATA2 0F10383

a dokkolónak kétlem hogy akár firmware-je is lenne, buta,csak USB-re tolja át a SATA-t. A Tenda AC9-es routerem pedig minden komment nélkül befogadja a tök noname pendrive-ot is.
Olyan tippem van, hogy a router azért nem kezeli a dokkolót mert az csak közvetetten egy USB eszköz.
Olvasgatok a Tenda oldalain de ez igy tök gáz :( Azt hittem milyen király lesz kirakom a hálózatra a winyómat :)

" A processzorok füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, nem működnek tovább. "

(#21826) King Unique válasza medvezsolt (#21825) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván a dokkolónál is van firmware, egy belső vezérlőszoftver, ami többek között a SATA-USB átalakítás megfelelő működéséért felel. Ahogyan a routernél is van, illetve ott arra gondoltam, hogy a gyári van-e még rajta, vagy esetleg OpenWrt, Tomato stb.

"Olyan tippem van, hogy a router azért nem kezeli a dokkolót mert az csak közvetetten egy USB eszköz."

Ennyi erővel az USB-s dokkoló + HDD és a pendrive is egy USB-tárolóeszköz. Ha a hálózati elérés megfelelően történik és a pendrive-val simán működik, ellenben a dokkolóval nem, akkor ennek inkább az lehet oka, ami az előbbi válaszban volt linkelve. Vagyis lehet pl. a dokkolót nem kezeli rendesen a router, illetve a rajta lévő firmware. Ha pl. PC-s környezetben megfelelőn működik, akkor pedig nyilván nem a dokkoló hibás. A gyártó weboldala alapján ASM1153 chip van benne, ami mondhatni elterjedt. Viszont az ilyen router, tévé, médialejátszó stb. készülékeknél pont az a lényeg, hogy nem feltétlen támogatnak és kezelnek minden chipet, pláne USB 3.X alapon. Holott normál esetben nyilván kellene, mivel az egyes USB-szabványok is eleve visszafelé kompatibilisek. Nálad, ha a noname pendrive egy USB 2.0-s típus, akkor annál nem meglepő, ha inkább kezeli rendesen a router. Aztán a merevlemeznél érdemes lecsekkolni az MBR / GPT partíciós sémát is, mivel ezek a router, tévé és társai készülékek általánosan inkább az MBR-t szokták támogatni, ellenben a GPT-t már nem mindegyik.

Amúgy meg továbbra is azt tudnám mondani, amit az előző válaszban. Vagyis, hogy inkább a hálózat, szolgáltatók téma megfelelő topikjában lenne érdemesebb érdeklődni ez ügyben, pláne ha router specifikus a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#21827) Proci85 válasza Azie (#21749) üzenetére


Proci85
senior tag

Ezzel sajnos én is így jártam. 1TB-s vinyót meg tudtam formázni, de adattal megtölteni már nem, mert időnkén eldobta az USB-t.
Azóta is keresek valami megbízhatóbb 2 vinyós HDD dokkolót, ami tényleg elbírja, ha beleteszek 2x1TB-t és több száz GB-t másolok egyikről a másikra.

(#21828) Proci85 válasza Proci85 (#21827) üzenetére


Proci85
senior tag

Sziasztok

RaidSonic ICY BOX IB-124CL-U3 úgy látom, hogy pár hónapja kifutott.
RaidSonic ICY BOX IB-123CL-U3 a méltó utódja vagy egy butább verzió?
A logout-os cikk szerint, meg egy hozzászólás szerint jól bírja a nagy adatmozgazást, ezért keresem kifejezetten ezt a (124) típust.

Köszönöm!

(#21829) King Unique válasza Proci85 (#21828) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Megtalálható a gyártó kínálatában még az IB-124CL-U3 dokkoló is, vagyis elvileg nem szűnt meg, nem futott ki véglegesen. Max. pl. a hazai boltokban nem kapható jelenleg (átmenetileg), ami annyira nem meglepő, volt már erre példa más hasonló termékeknél. Az adatlapok alapján hasonló az IB-124CL-U3 és az IB-123CL-U3 dokkoló, mindkettő kétlemezes, támogatják a JBOD, UASP, közvetlen klónozás stb. funkciókat. Viszont az utóbbi háza műanyag, míg az előbbi alumínium. A "nagy adatmozgatást" pedig nyilván bírnia kell az ilyen dokkolóknak is. Ha másolás közben rendre megszakad az adatkapcsolat, annak lehet több oka is, amik a topik téma-összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetében részletezve vannak. Illetve pont az a lényeg, hogy ilyenkor nem feltétlen a dokkoló hibája ez, hanem az adott hardver- és szoftverkörnyezetben okozhatja más is.

Tényleges tapasztalat az említett 2 dokkoló közül itt csak az IB-124CL-U3 modellel van, pontosabban az egyik társtopikban készült róla egy beszámoló és ott volt téma. Sőt, egy logout blogbejegyzést is írt róla az illető, gondolom erre céloztál. Az előbbihez kapcsolódóan 3,5"-os fizikai méretben a dokkolós és a külső házas témával eleve a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik. Egyes dokkolókkal is ott vannak tapasztalatok és ez ügyben érdeklődni, illetve a mostaninál az esetleges továbbiakat megtárgyalni is eleve inkább abban a topikban kellene.

[ Szerkesztve ]

(#21830) asuspc96


asuspc96
senior tag

Sziasztok,

Jelenleg nekem olyan 20k-s keretből kellene egy olyan 2TB-os külső merevlemez, de ha csak 1TB-os lesz akkor sem dől össze a világ.

Olvastam az összefoglalót itt az van, hogy:

B.) Legolcsóbb

Ha csak a minél kedvezőbb ár a szempont és nem akarjuk nagyon bonyolítani a dolgot, akkor a gyári kivitelű típusoknál például a Hitachi Touro Mobile MX3; Maxtor M3 Portable, Samsung M3 Portable, Seagate Expansion Portable, Toshiba Canvio Basics, Verbatim Store 'n' Go, WD Elements Portable közül lenne érdemes választani

Nos, nekem semmi másra nem kéne, mintsem, hogy tv-n tudjak filmet nézni róla.
Ennek tudatában melyik lenne a legoptimálisabb választás ? :R

[ Szerkesztve ]

(#21831) King Unique válasza asuspc96 (#21830) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha tévével történő használathoz kell egy mobil külső merevlemez, akkor a topik téma-összefoglalójában a 2,5"-os méretkategórián belül van ezzel foglalkozó alkategória is (F). Ott említve vannak konkrét típusok, valamint linkelve pl. ezen hozzászólás, amiben szintén le van írva a lényeg erre vonatkozóan. Arról pedig nemrég volt szó bővebben, hogy a hazai boltok jelenlegi árait elnézve max. 20 ezerből egy 2 TB-os külső merevlemez nem igazán fog kijönni. Tehát vagy egy kicsit többet szánsz rá, vagy ennyiért maradnak az 1 TB-os modellek.

[ Szerkesztve ]

(#21832) asuspc96 válasza King Unique (#21831) üzenetére


asuspc96
senior tag

Akkor mondjuk ez:

WD My Passport 1TB 2.5" 5400 rpm 16 MB USB 3.0 Fehér WDBYNN0010BWT

vagy

Maxtor M3 Portable 2,5" 1TB USB3.0 külső merevlemez, fekete (HXM101TCBM)

jó választás lenne a tv-hez, és ha igen, melyik az ajánlottabb, megbízhatóbb, és feltételezhetően a kevesebb fejfájással járó ? :F :DDD

(#21833) King Unique válasza asuspc96 (#21832) üzenetére


King Unique
titán

Szokták mindkettőt használni akár tv-hez is, viszont az a téma-összefoglalóban le van írva világosan a tv-s résznél, valamint a linkelt hozzászólásban szintén, hogy az ilyen készülékeknél javasolt ez ügyben mindig a gyártó topikjában is érdeklődni. Mivel az ilyeneknél előfordulhatnak különféle kompatibilitási problémák (példa), valamint egy 2,5"-os külső HDD-nél a megfelelő tápellátásra is érdemes odafigyelni USB-n, vagyis lehetőleg "HDD 5V 1A" jelölésű port legyen a tévén. Azonban úgy, hogy még a készülék pontos típusa sem ismert, pláne nem lehet megmondani, hogy biztosan OK lesz-e vele egyik, vagy külső merevlemez. De ezek az előző válaszban linkelt hozzászólásokban amúgy mind le vannak írva.

Egyébként a 2 külső merevlemez mondhatni kb. egykutya, hasonlók felszereltség terén is, mindkettőre 3 év gyártói garancia van stb. Arról vizont nemrég volt szó egy másik válaszban, hogy bár a WD a kiforrottabb, de vannak bizonyos előnyök a Maxtor esetében. A garanciánál pedig újfent megemlítve, nem 2 éves, hanem 3 éves gyártói garancia van mindkettőre! Ez a WD és a Maxtor adatlapján is fel van világosan tüntetve, illetve hogy worldwide, vagyis ezek szerint az EMEA régióban is érvényes. De a termék megvétele után is le lehet ellenőrizni a gyártó weboldalán regisztrálva. Az, hogy egyes boltok csak 1-2 évet vállalnak, vagy annyival kapják a nagykertől, az egy dolog. De vannak olyanok is, ahol 3 évet adnak, bár ezt érdemes még a vásárlás előtt letisztázni, hogy ne utólag legyen belőle félreértés. Ha azonban csak 2 éves garanciával tudod megvenni, az sem feltétlen akkora gond, mert a fennmaradó 1 évben elvileg opció lehet az RMA ügyintézés (példa).

[ Szerkesztve ]

(#21834) BullKoxa


BullKoxa
őstag

Sziasztok! Ha rossz helyre írok , bocsánat érte! Szeretnék segítséget kérni Ismerősöm külső 3,5" HDD-t venne max 15.000ft-t , a kapacitás 1 TB - 1.5 TB Windows laptophoz, jó lenne ha valamiben benne lenne műanyag gumi ,fém vagy nem tudom ezek miben szoktak lenni. Ahogy mondta adattárolásra kellene neki. Olyan kellene ami megbízható meghibásodási arányra. Ha kevés lenne a keret akkor kérem írjatok olyat ami még vállalható lehet ( ami 15K körül van , és ha más nincsen akkor lehet jó lesz neki a használt is ha van az igényeire való ) , sajna ez nem az én világom.

Üdv : Kornél

ui: remélem tudtok segíteni, Köszönöm előre is !

(#21836) King Unique válasza BullKoxa (#21834) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

3,5"-os külső HDD-t manapság egyrészt 1-1,5 TB-os tárolókapacitással gyárilag összeszerelt kivitelben már nem is nagyon lehet venni, max. inkább külső házas megoldás formájában. Másrészt jelenleg leginkább 3 TB és afelett érdemes 3,5"-os modellt venni. Egy 1-2 TB-os bőven opció 2,5"-os fizikai méretben is, valamint egy laptophoz is eleve jobban passzol. Sőt, az utóbbiaknál jelenleg 5 TB-ig terjed tárolókapacitás tekintetében a kínálat. Harmadrészt a max. 15 ezres keret egy kissé szűkös és 3,5"-os méretben újan pl. egy olcsóbb 1 TB-os merevlemez + USB 3.0-s külső ház is éppenhogy talán beleférne a keretbe. De minőségibb és drágább összetevőkkel már nem feltétlen. A gyárilag összeszerelt 3,5"-os típusoknál pedig már egyre inkább 2-3 TB szokott lenni a minimum a legtöbb gyártónál. De ezek egyébként nemrég bővebben is ki voltak fejtve.

Ez a "benne lenne műanyag gumi ,fém" dolog nem teljesen világos, de ennyi erővel pl. a külső burkolat anyaga lehet ilyen, illetve egyik-másik tisztán, vagy azok kombinációja. A megbízhatóságról pedig egy korábbi válaszban volt szó bővebben, vagyis hogy több dolog függvénye egy külső merevlemeznél, de egyébként ugyanúgy egy belsőnél is. Arról pedig szintén szó esett, hogy ilyen szempontból a külső házas megoldás előnyösebb lehet, mivel annál tetszőleges, akár az átlagosnál tartósabb (belső) merevlemez is használható. Aztán, ha a kedvezőbb ár miatt használtan akar venni az illető külső merevlemezt, akkor megteheti akár azt is, az ő döntése. A téma-összefoglalóban vannak mindkét méretkategóriára vonatkozóan konkrét példák, amelyek akár használtan is opciók lehetnek. Valamint itt a fórumon a hardveraprón is érdemes lehet szétnézni ez ügyben. Viszont egy használt terméknél eleve rizikósabb ez a megbízhatóság dolog, pláne ha egy viseltes darab, esetleg valami nem közölt hibája van stb. Na meg, ha már garancia sincsen rá, akkor az megint nem éppen előnyös ilyen szempontból. Pont ezért lehetőség szerint inkább újan célszerűbb az ilyeneket megvenni, rendes (teljes) garanciaidővel stb. De, ha tényleg rendben van vele minden és annyival kedvezőbb az ára, akkor akár használtam is opció lehet egy külső merevlemez. Viszont az már a vásárló döntése lesz, hogy az előbbiek mérlegelése után végül melyik megoldást választja.

[ Szerkesztve ]

(#21837) BullKoxa válasza King Unique (#21836) üzenetére


BullKoxa
őstag

Köszi, belinkeltem neki az összes 2.5" -t ami 1TB-s, a legolcsóbbakat. Majd választ belőle, ezek legalább mind USB-n kapják az áramot.

"benne lenne műanyag gumi ,fém" itt azt szerettem volna kifejteni hogy nekem van egy Silicon Power hdd-m ami valami gumiban van benne, gondolom hogy nehezebben sérüljön.
nekem ez a Külső 2,5'' mobil rack-s dolog nem szempont ,ezért nem is ajánlottam ismerősnek sem az ilyet. ami az olcsó 2.5" HDD-nál van azok a nekem valók csak bedugom aztán had szóljon az adatmozgás.

Köszönök mindent !
Üdv : Kornél

(#21838) King Unique válasza BullKoxa (#21837) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem kell semmilyen extra és az olcsóság a fő szempont, akkor adja magát a bejelölt kategóriából választani. De ez a "benne lenne műanyag gumi ,fém" amúgy a másikra (D) jellemző, illetve azon belül az ütésálló, vízálló stb. típusokra. Egyébként a külső mobil rack a belső mobil rack megoldással! Az előbbinél is külső merevlemezről beszélünk, csak a külső ház és a merevlemez külön van összeválogatva (példa). Illetve ennél a szerelhetőség mellett az is előny, hogy az átlagosnál tartósabb merevlemezt is lehet venni a külső házba, amiről az előző válaszban már volt szó. Sőt, akár ennél a megoldásnál is van lehetőség ütésálló, vízálló stb. külső ház megvételére (példák). Aztán, hogy a 2 megoldás közül melyik jön ki kedvezőbb áron (a megadott 15 ezres keretből), az már más dolog. De pl. ebben a blogbejegyzésben részletezve van ez a 2,5"-os méretkategóriára vonatkozóan, mindkettőre vannak példák, feltüntetve és elemezve az árak stb.

OK, szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#21839) Technoman


Technoman
őstag

Sziasztok!

Abban kérném a nálam sokkal hozzáértőbb segítségét, hogy adva van egy külső USB 2.0-ás WD Elements 2TB-s vinyó. Sajnos csak ma volt időm arra, hogy formattáljam (de jó, hogy ma volt a PH-n a leállás)
Szóval, a vinyó nem egy mai darab (cca 2 éves) és dugig volt adattal. Mivel fontos családi fotókat tennék rá, gondoltam "szűzzé" varázsolom egy formattálással.
A hibát ott követtem el, hogy alapos akartam lenni és nem a gyors, hanem a "lassú" formattálást választottam.
Mivel ez sajnos egy nagyon-nagyon-nagyon hosszú folyamatnak ígérkezik (akár több napos, ahogy így elnézem és ezért érthetően nem szeretnék szabit kivenni), az lenne a kérdésem, hogy a Win 10-es gépemen, meglehet-e úgy szakítanom a formattálási menetet, hogy a kikapcsolás helyett az "alvó állapottal" lépek ki. Mivel időközben sajnos átkellet raknom a lapitopot egy másik helyre és a fenti módon kapcsoltam ki, a gép az újabb bekapcsolásnál folytatta a formattálást. Viszont a kérdésem az lenne, hogy ez a ki/be kapcsolás árt-e a vinyónak. Lehet-e ezzel, pld. Bad Sector-osá tenni a HDD?

thx

(#21841) King Unique válasza Technoman (#21839) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Itt most normál esetben vagy lefuttatod rendesen és megvárod a teljes formázás végét (ha már elindítottad), vagy szükség esetén megszakítod. Az utóbbit pedig értelemszerűen a futó operációs rendszer alól szokás és javasolt inkább elvégezni, nem a rendszert, illetve a gépet alvó állapotba téve, kikapcsolva stb. Ahogyan nyilván a formázást is ilyen módon, nem közben szüneteltetve / megszakítva. Ha normál módon van Windowsnál megszakítva a teljes formázás, attól még elvileg nem fog tönkremenni a külső merevlemez, szektorhibás sem lesz, max. a kötet lesz rajta RAW. De azt egy újraformázás / újraparticionálás rendszerint megoldja. Viszont ezt az alvó módba rakjuk közben a rendszert és a gépet, meg kikapcsoljuk stb. módszereket annyira nem kellene erőltetni, még ha nem is feltétlen lesz miatta minden esetben gond. Nem is értem amúgy, hogy honnan jöttek nálad ezek az utóbbi megoldások, pláne egy USB-csatlakozású külső merevlemeznél... :F

"Mivel fontos családi fotókat tennék rá"

Ez esetben egyrészt a külső HDD állapotát sem ártana lecsekkolni Windowsnál pl. a HDS programmal. Másrészt az alapszabály, hogy a pótolhatatlan adatokról mindig legyenek több helyen online és / vagy offline biztonsági másolatok! Vagyis nyilván nem kizárólag 1 db ilyen külső merevlemezen kell tárolni azokat a fontos családi fotókat, hanem eleve több helyre, több fizikai tárolóeszközre mentve.

[ Szerkesztve ]

(#21843) Technoman válasza King Unique (#21841) üzenetére


Technoman
őstag

Köszönöm a választ. :R
Az ötlet abból fakadt -ahogy azt már előzőleg is írtam- hogy a vinyót szeretném teljesen más -sokkal fontosabb- anyagok tárolására használni.

1. időközben a lapitopi befejezte a vinyó lassú formattálását, számomra érdekes módon.
CCa az 1/3-adánál tartott a folyamatjelző csík, amikor egyszer csak kiírta, hogy újra kell formáznia lemezt, használni akarom. Hát újra formattáltam, de már gyorsba. Utána megnéztem a Win saját lemezkezelő ellenörzésével (O.K) és a HDD Sentinel proggal is (O.K)
Azóta már át is másoltam rá a dolgot, úgy látszik müxik.
2. Kérlek, hogy arra mondjál nekem még infót, hogy ha teljes törlés után szeretnék fontos anyagokat tenni egy már használt vinyóra (s ezek az anyagok véglegesek lennének, mint az én esetemben) elég-e a gyors formázás, vagy mindenképpen érdemes a lassú formattálását végrehajtanom? Különböző oldalakon sok mindent írnak, szeretnék okosodni.

Természetesen, a képeim 3 különböző vinyóra vannak lementve. Ez csak a folyamat első fázisa volna, aztán jön a többi is (nem gondoltam volna, hogy az idő múlásával képekkel is tele lehet rakni, egy 500GB-os vinyót:))

THX

(#21844) King Unique válasza Technoman (#21843) üzenetére


King Unique
titán

1. Normál esetben nem szokott a formázási művelet a harmadánál csak úgy megszakadni. Annak rendszerint oka van, aminél lehet az is közrejátszott, amiről az előző válaszban volt szó. Formázási ablakot pedig akkor szokott feldobni a Windows, ha pl. sérült az NTFS kötet és RAW lett. Ez a "lemezkezelő ellenörzésével" nem teljesen világos, hogy mit is takar. De, ha csak a partíciók szimpla lecsekkolását jelenti a lemezen, az egy dolog. Viszont itt a lemezt, illetve a fájlrendszert szokás ellenőrizni, Windows esetében pl. a beépített CHKDSK és WMIC segítségével. A HDS-nél pedig megint egy dolog a pillanatnyi állapot, ellenben mélyebbre ható elemzést és állapotfelmérést a különféle tesztek adnak.

2. Ahhoz, hogy a korábbi tartalmat törölve új adatokat lehessen tárolni a külső merevlemezen, nyilván nem muszáj emiatt mindig teljes formázást csinálni, elég lehet a gyorsformázás is. Ha a külső HDD állapota OK, akkor meg pláne. Illetve USB-s meghajtóknál amúgy is max. csak akkor javasolt teljeset futtatni, ha stabil az adatkapcsolat, tápellátás stb., amiről az egyik társtopikban volt szó bővebben. A teljes formázás egyébként akkor előnyös és indokolt, ha pl. bizonytalan a merevlemez állapota és ezért egy mondhatni alaposabb tesztelésre van szükség. Ugyanis a gyorsformázás a szektorok ellenőrzése nélkül alakítja ki a fájlrendszer struktúráját a lemezen. Ellenben a teljes formázás végigmegy minden szektoron, felismeri és nyomon követi a hibás szektorokat, hogy azokon ne történjen adattárolás. De ennyi erővel lehet pl. az előbb említett HDS programmal is tesztelni a lemezt és annak felületét, ahogyan vannak egyéb szoftverek is ilyen célra (példák). Aztán akkor szokás még teljes formázást csinálni, ha pl. XY okok miatt a lemezen lévő adatok végleges törlése a cél. Ugyanis a gyorsformázás nem írja azokat (teljesen) felül, ezért többnyire utána is könnyen visszaállíthatók. De mondjuk ilyen célra megint léteznek speciális programok (példák), sőt Windowsnál használható akár a parancssoros SDelete is. Viszont az adatmegsemmisítés, illetve a lemez biztonsági törlése komoly dolgok, ezért ezeket csak szükség esetén és csak kellő tájékozódás után szabad használni!

[ Szerkesztve ]

(#21845) Caustic


Caustic
csendes tag

Sziasztok. A tanácsotokra lenne szükségem. Totál laikusként külső vinyó vételre adtam a fejem és az eddigiek alapján kb ez állt össze a 40 ropis kerethez mérten:
Toshiba Canvio Advance 2.5 3TB 32MB 5400rpm HDTC930

Toshiba Canvio Ready 2.5" 3TB USB 3.0 HDTP230EK3CA

Toshiba Canvio Premium 2TB USB 3.0/3.1 HDTW120EC3CA

Western Digital My Passport 2.5 3TB USB 3.0 WDBP6A0030BBK

Mit gondoltok, ezek közül melyikre lenne érdemes beruházni, melyik megbízható? Válaszaitokat előre is köszi.

(#21846) King Unique válasza Caustic (#21845) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ez attól is függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, milyen kritériumoknak kell megfelelnie. A Toshiba esetében a gyártó weboldalán lévő összehasonlítás egyébként jól szemlélteti, hogy melyik mit tud, milyen jellemzőkkel bír. Maga a (belső) merevlemez amúgy adott tárolókapacitásnál ugyanaz mindegyik 2,5"-os sorozat modelljeinél, vagyis a külső burkolat, a mellékelt szoftverek és szolgáltatások stb. a különbség közöttük. A WD-nél jelenleg nincs ilyen összehasonlítás, de a My Passport sorozatról szintén lehet hasznos információkat találni a gyártó weboldalán.

Nemrég egyébként más is érdeklődött hasonló ügyben és akkor a válaszban le volt írva a lényeg. Ha 40 ezer a rendelkezésre álló anyagi keret, akkor a 4 TB-os Maxtor is megfontolandó, sőt ár-érték arányt tekintve az lenne a legjobb vétel. Ha pedig fontos a megbízhatóság, akkor egy korábbi válaszban az is részletezve volt. Vagyis, hogy az eleve több dolog függvénye egy ilyen külső merevlemeznél is.

[ Szerkesztve ]

(#21847) Caustic válasza King Unique (#21846) üzenetére


Caustic
csendes tag

Először is köszönöm a válaszodat. Másodsorban pedig a logout blog nekem is megvolt, de nem lettem okosabb tőle, lévén nem értek a témához. Illetve pont az nem szerepel benne, hogy adott termék valóban jó vétel, vagy csak egy jó árú, elsőre jónak tűnő, ám valójában csak egy rosszul működő, lehúzós marketing lufi. Ezért kötöttem ki itt. Elsősorban fontosabb adataim és nagyméretű hd filmek tárolására használnám, de se tv-hez, se játék konzolhoz nem használnám. Egy usb 2.0-ás otthoni és egy szintén 2.0-ás laptop közt lenne szállító/tároló eszköz. Kritérium pedig csak annyi, hogy legyen gyors - a lehetőségekhez mérten - és megbízható (talán utóbbi még fontosabb is). Igen a maxtor 4 terrása volt az első számú jelöltem, de pont nála van az, hogy tartok az üres marketing lufitól: árukeresőn a 4 terrás maxtor körüli, 40ezres árkategóriában 3, de inkább 2 terrások vannak. Ez pedig ennyiért egyből 4 terrát kínál. Hát ezért a gyanú és a dilemma. De ha azt mondod, hogy megbízható, nálam nyerő. Csak valamiért a fejemben az a kép alakult ki, hogy a toshiba és a wd is profibb, megbízhatóbb vagy tudom is én. Mondjuk a maxtornak csak 32 megás a cache-e, a wd my passportnak pedig 64 mega, ez is szempont volt.

(#21848) Technoman válasza King Unique (#21844) üzenetére


Technoman
őstag

Hálás köszönetem. :R
A 2. sz bizt. másolati vinyómat már a te általad leírtak szerint fogom formattálni ( már ha kell)
Egyébként én is ezzel a CHDSK (Check Disk?) proggal néztem meg, csak nem tudtam, hogy ennek ez a neve.
Nem talált hibát.

(#21849) King Unique válasza Caustic (#21847) üzenetére


King Unique
titán

Az M3 Portable sorozat mindig is jó áron volt Samsung és Maxtor márkanév alatt egyaránt. Valamint többnyire beváltak azoknál is, akik itt a topikban vettek ilyeneket. Bár az utóbbi esetében a 4 TB-os modellel volt, akinek gondja akadt (példa). Viszont az nem igazán derült ki, hogy csak az illető fogott ki hibás példányokat (más gyártóknál is előfordulhat), vagy a nem megfelelő használat volt a probléma oka. Ettől függetlenül viszont ajánlott az M3 Portable sorozat és a 4 TB-os modell ár-érték aránya az egyik legjobb, ha nem a legjobb a jelenlegi kínálatban. Ráadásul 2,5"-os méretben 4 TB-os HDD-t eleve csak a WD és a Segate gyárt jelenleg, de a WD kivételével csaknem minden más gyártó a Seagate merevlemezét használja a 4 TB-os mobil külső meghajtóinál. Aztán mégis működnek rendesen, szóval az előbb linkelt eset alapján még nem feltétlen kellene és amúgy nem is nagyon lehet általánosítani. Valamint azt sem feltétlen lehet mondani, hogy a Toshiba és a WD konkurens termékei annyival megbízhatóbbak lennének a 2,5"-os belső / külső HDD kategóriában. Az utóbbi 2 gyártó mobil külső merevlemezeinél ráadásul általában eleve integrált USB-s megoldás szokott lenni, ami inkább kontra, mint pró. Erről az előző válaszban említett blogbejegyzésben is vannak információk, valamint egy másik topik esete jól szemlélteti, hogy miért nem igazán előnyös. Ellenben a Maxtor esetében mindegyik modellnél normál SATA csatlakozófelülete van a belső merevlemeznek és külön egységként funkcionál a SATA-USB átalakító panel. A cache mérete pedig amúgy nem 32 MB, hanem eleve 128 MB mindegyik Maxtor modellnél, illetve a bennük lévő merevlemezeknél. Ilyen téren soha nem az XY webshopok sokszor téves és pontatlan adatait kell alapul venni, hanem mindig a hardver gyártójának a weboldalán lévő információkat! Amúgy meg kevésbé számít a cache mérete egy ilyen külső merevlemeznél, ha amúgy sem túl nagy, illetve nagyobb méretű fájlokat kell mozgatni. Ez pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van.

Egyébként, ha csak USB 2,0 portok vannak a gépeken, akkor egy 2,5"-os külső merevlemeznél USB-n a tápellátásra mindenképpen javasolt majd odafigyelni! Többek között az is hozzátartozik a megfelelő használathoz.

[ Szerkesztve ]

(#21850) lacos001


lacos001
senior tag

Nos, ezt megrendelném.

Remélem jó vétel lesz.

Állitólag a zöld szinű Seagate Barracuda csücsül benne....

Egy értékelésbe ilyen szöveg szerepel "erreicht lesend wie schreibend (dauerhaft) ~ 135 MB/s"

Ha igy lesz, jó lesz. :K

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.